FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 april 2011

Pirelli past bandenmarkering weer aan

Pirelli past de markering van de zachte Formule 1-banden weer aan. De Italiaanse rubbermaker doet dit omdat er ondanks enkele eerdere aanpassingen het voor de mensen nog steeds onduidelijk is welke rijder met de zachte of de harde band rondrijdt.

Pirelli heeft voor dit Formule 1-seizoen elke band uitgerust met een andere kleurmarkering, maar dit bleek niet voldoende te zijn. Daarom werd in Maleisië bij de zachte band een gele streep geprobeerd en in China een grijze. Om aan de klachten tegemoet te komen zal vanaf Turkije de complete wang van de zachte band gekleurd zijn.

[Jupiler League] Uitslag FC Zwolle - RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft de spanning in de Eerste Divisie verder vergroot. De Brabanders wonnen uit bij FC Zwolle met 3-0. Fred Benson scoorde al na acht minuten vanaf de penaltystip.

Jeroen Drost kreeg na een klein uur rood nadat hij RKC-aanvaller Derk Boerrigter naar de grond trok. Die verdubbelde enkele minuten later de marge naar twee. In de slotfase scoorde ook Donny de Groot uit een strafschop.

De topper in de Eerste Divisie werd in de 84e minuut enkele minuten stilgelegd door scheidsrechter Kevin Blom, vanwege minutenlange spreekkoren aan zijn adres.

Door de zege staat RKC naast Zwolle aan kop van de Jupiler League. Beide ploegen hebben 67 punten uit 32 duels. Zwolle heeft echter wel een beter doelsaldo.

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

FC Twente heeft in de strijd om het kampioenschap in de Eredivisie goede zaken gedaan door met 1-2 te winnen bij ADO Den Haag. Hierdoor blijven de Tukkers ook na dit weekend (gedeeld) koploper.

ADO Den Haag

1 - 2

FC Twente

 70' Bulykin
   61' Ruíz
 86' De Jong
 
 Gele kaart: Derijck, (ADO Den Haag), De Jong, (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum
M.Piqué
Buijs (Rankovic/82)
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek
Bulykin
Vicento (Visser/76)
  Michailov
Tiendalli
Wisgerhof
Douglas
Buysse
Landzaat
Brama
Janssen
Ruíz
De Jong (Onyewu/90+2)
Chadli (Bajrami/84)

Nintendo DS Lite mogelijk uit productie

De productie van Nintendo DS Lite gaat misschien stoppen. Dat blijkt uit een interne memo van de Amerikaanse winkelketen Gamestop. In de memo staat dat de draagbare spelcomputers niet langer worden gemaakt.

Het stoppen van de productie van Nintendo DS Lite is onder andere het gevolg van de in maart uitgebrachte Nintendo 3DS. Deze opvolger van de draagbare spelcomputer maakt 3D-gaming zonder bril mogelijk. De productie van de Nintendo DS werd in 2006 al stopgezet om zo vrij baan te bieden aan de DS Lite. Een andere mogelijke oorzaak is het verdwijnen van de GBA-hardware die nog in DS Lite zit.

Naast Nintendo DS Lite heeft de gamegigant ook nog Nintendo DSi en Nintendo DS XL. In januari maakte het Japanse bedrijf bekend voorlopig de productie van deze twee draagbare spelcomputers niet stil te leggen.

Dinsdag werd bekend dat de Japanse afdeling van Sony stopt met het produceren van PSPgo. Dit model van de draagbare PSP-spelcomputer maakt geen gebruik van UMD-schijfjes, maar laat spelers games downloaden. Ondertussen blijft PSP-3000 wel gewoon in productie. Dit najaar komt Sony met de officiële opvolger van PSP.


Monsterzege hockeysters Den Bosch op Royal Antwerp

De hockeysters van Den Bosch zijn het toernooi om de Europacup goed begonnen. Op eigen veld werd Royal Antwerp met grote cijfers verslagen, het werd 8-0.

Bij rust was de stand al 5-0 voor Den Bosch, waar Maartje Paumen topscorer werd met drie doelpunten. Vera Vorstenbosch scoorde twee keer, Sabine Mol, Pauline Brugts en aanvoerster Maartje Goderie maakten de overige drie treffers.

Morgen komt Laren, de andere Nederlandse vertegenwoordiger in het evenement, in actie. Zij treffen dan Atasport uit Azerbeidzjan.

Oostenrijker vindt schat in tuin

Een Oostenrijkse man heeft de vondst van zijn leven gedaan: hij ontdekte honderden eeuwenoude sieraden en andere objecten bij graafwerkzaamheden in zijn tuin. Het Oostenrijkse departement voor nationale oudheden spreekt van een 'sensationele vondst'.

De schat bestaat uit meer dan tweehonderd ringen, broches, bewerkte gespen, vergulde zilveren schalen en veel andere objecten, sommige met parels versierd. Ze zijn ongeveer 650 jaar oud en worden momenteel onderzocht op herkomst en waarde.

De man vond de objecten in 2007, maar deed er pas wat mee toen hij ze bij zijn verhuizing terugvond in een doos en ze aanbood op internet. Toen verzamelaars hem wezen op de mogelijke waarde, besloot hij ermee naar de autoriteiten te gaan. De man is volgens tijdschrift Profil niet geïnteresseerd in het geld dat de schat mogelijk opbrengt en overweegt de objecten aan een museum uit te lenen.

Karthikeyan: "Kleine teams ook belangrijk"

Narain Karthikeyan is blij dat hij terug is in de Formule 1. De Indiër keerde dit seizoen na vijf seizoenen terug in de hoogste categorie van de autosport en beseft dat hij nu uitkomt voor een achterhoedeteam. Hij vindt dat zijn renstal Hispania Racing wel degelijk meetelt.

"Dit is een klein team. Het is een feit dat we nooit om de titel zullen meedoen, maar toch denk ik dat achterhoede teams belangrijk zijn voor de sport," zei Karthikeyan tegen de Hindustan Times. "Kleinere renstallen geven jongere rijders namelijk een podium om zich op te presenteren, terwijl ze coureurs zoals mijzelf een kans geven een comeback te maken. Er is inderdaad een bepaalde team-hiërarchie in de Formule 1, maar dat maakt het alleen maar interessant. We maken allemaal deel uit van de show."

HRT is een team met weinig financiële middelen en overleven is belangrijk, maar de Indiër denkt wel dat zijn renstal zich gedurende het seizoen kan verbeteren. "Door het gebrek aan testkilometers zijn we met een inhaalslag bezig. We hebben echter een vrij aardige auto en krijgen de boel ook steeds beter op de rails, dus ik verwacht dat we vooruitgang kunnen blijven maken."

Anonymous gaat Sony weer aanvallen

Oorlog tussen elektronicagigant Sony en de hackersgroepering Anonymous. Hoewel de rechtszaak tussen Sony en George "Geohot" Hotz voorbij is, is Anonymous nog niet klaar met Sony. Deze rechtszaak ging om het feit, dat Geohot de PS3 heeft weten te kraken. Dit viel bij Sony in slechte aarde en deze klaagde Hotz aan. Dit kon Anonymous weer niet waarderen.

Anonymous legde al eerder deze maand het PlayStation Network plat. Nu is het PlayStation Network wederom niet bereikbaar, maar Anonymous ontkent alle betrokkenheid. Wel hebben zij aangekondigd Sony wederom aan te gaan vallen, wanneer het PlayStation Network weer naar behoren werkt.

De groepering meldt wel dat zij niet de intentie hebben om het PSN aan te vallen, aldus Kato, lid van Anonymous die ook mee gaat doen met de actie. Wat en hoe ze dan wel aan gaan vallen, is niet bekendgemaakt.

Christina Curry filmt tepelpiercing

Christina Curry heeft een video op haar Twitter-account gezet waarin te zien is hoe ze een tepelpiercing laat zetten.

In de video ligt de dochter van Adam Curry in een stoel bij een piercer die een piercing in haar tepel zet. Christina lijkt wel erg op haar vader, die had zichzelf namelijk ook al in adamskostuum op video opgenomen in een badkamer.

Check hier de video (nsfw).

In zomer duidelijkheid over Kubica's rentree

Het kan wel tot halverwege de zomer worden voordat duidelijk zal worden of en zo ja wanneer Robert Kubica zijn rentree kan gaan maken in de Formule 1. Dit meldde vandaag Riccardo Ceccarelli, de arts bij wie de Pool zijn revalidatie voort zal gaan zetten.

"Zo’n zes maanden na het ongeluk zullen we de situatie beter kunnen inschatten. We zullen moeten afwachten hoe Robert herstelt, al verwachten we wel dat dat goed zal komen. Fitness zal hem daarbij zeker helpen en we hebben een speciale loopband waarbij hij weinig druk hoeft te zetten op zijn rechterbeen. Robert kan door zijn blessures in zijn hand, been, schouder en elleboog eigenlijk als drie patiënten in een persoon worden beschouwt," zei Ceccarelli tegen La Gazetta dello Sport.

Te Wierik verlengt weer bij Heracles

Mike te Wierik blijft tot 2015 bij Heracles Almelo. Dat kwam de 18-jarige verdediger vrijdag overeen met de nummer negen van de Eredivisie. Eind vorige maand lichtte Heracles al een optie in het contract van Te Wierik, waardoor hij tot 2012 zou blijven. De club was echter zo tevreden dat gelijk werd gepraat over een contractverlenging.

"We zijn blij dat we eruit zijn gekomen", vertelt directeur Nico-Jan Hoogma op de website van de Almeloërs. "Mike heeft zich goed ontwikkeld, niet voor niets behoorde hij onlangs tot de voorselectie van Jong Oranje en maakte hij zijn debuut in Oranje onder 19. Bovendien is Mike een jongen uit de streek."

Te Wierik kwam in januari vorig jaar over uit de jeugdopleiding van FC Twente, Heracles en Go Ahead Eagles. Hij speelde inmiddels vijf duels in de Eredivisie.

Drukte op het strand

Het mooie weer heeft vrijdag veel mensen naar de Nederlandse stranden gelokt, maar weinigen waagden zich in het koude water. Dat zei directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.

Mensen van de reddingsbrigade rukken op de zeestranden vooral uit voor kleine eerste hulp bij ongelukken en op de binnenwateren voor watersporters die in de problemen raken. Vanuit Katwijk kwamen vier meldingen van vermiste kinderen, aldus Van Mourik. "We spreken van vermissen als kinderen langer weg zijn dan een half uur. Inmiddels zijn ze weer terecht."

Van Mourik verwacht dat het dit weekeinde nog drukker wordt aan en op het water. Hij adviseert mensen dan ook goed op hun kinderen te letten.

Drukte op het strand
Drukte op het strand (Foto: ANP)

Ambtenaar half jaar de cel in voor verduistering

Een voormalig medewerker van het Ministerie van Financiën is veroordeeld tot een half jaar cel en een half jaar voorwaardelijk wegens verduistering. Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag bepaald. De 52-jarige Amsterdammer lichtte het ministerie voor 165.000 euro op.

De man werkte als plaatsvervangend hoofd bij het agentschap Generale Thesaurie. Hij wist vorig jaar maandenlang documenten te vervalsen. Via de rekeningen van tussenpersonen kon hij vervolgens zelf aan het geld komen.

De verdachte wilde met het geld zijn Bulgaarse vriendin helpen om uit de prostitutie te komen en een schoonheidssalon te beginnen, meldt RTV Noord-Holland. Inmiddels is zij met de noorderzon vetrokken.

Vier medeplichtigen uit Alkmaar, Amsterdam en Egmond aan den Hoef kregen werkstraffen van tachtig tot veertig uur. Een van hen hield het geld, ruim 22.000 euro, en verblijft nu in Spanje.

Oplichtende fraudeur gepakt in Amsterdam

In Amsterdam is een 53-jarige man aangehouden op verdenking van faillissementsfraude, oplichting en valsheid in geschrifte. Hij zou zakenrelaties voor meer dan een miljoen euro hebben opgelicht, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De man spiegelde zijn relaties neptransacties voor en door die ook daadwerkelijk in de administratie op te nemen, zette hij die relaties op het verkeerde spoor. Het duurde daardoor jaren voordat ze zich realiseerden dat ze hun geld vermoedelijk kwijt zijn.

De verdachte had ook een bedrijf in de textielbranche en een bedrijf dat aan merchandising deed gekocht, die respectievelijk in november 2006 en mei 2007 failliet gingen. Bij die bedrijven was voor meer dan een ton aan de boedel onttrokken, waardoor faillissement onafwendbaar werd. De curatoren deden in 2009 en 2010 aangifte van faillissementsfraude.

Opsporingsdienst FIOD hield de man maandag aan. De rechter-commissaris in Haarlem bepaalde donderdag dat hij nog zeker twee weken vast blijft zitten.

Safina in halve finale Fes

Dinara Safina heeft voor het eerst sinds augustus 2009 weer eens een halve finale bereikt. De voormalig nummer een van de wereld deed dat in Fes. In de Marokkaanse stad won de Russin met 6-4, 2-6, 6-4 van haar landgenote Anastasia Pivovarova. Het duel lag in de derde set nog even stil vanwege regen.

Ook de Roemeense Simona Halep plaatste zich voor de halve eindstrijd. De nummer zeven van de plaatsingslijst was met 6-2, 6-1 veel te sterk voor Greta Arn. De Hongaarse was als vierde geplaatst.

Halep neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van de partij tussen de Marokkaanse Nadia Lalami en Kirsten Flipkens uit België. Safina treft Alberta Brianti uit Italië of de Amerikaanse Melanie Oudin.

IJshockeyers verliezen laatste WK-duel

De Nederlandse ijshockeyers hebben het WK voor B-landen afgesloten met een nederlaag. In Boedapest werd vrijdag met 6-3 verloren van Zuid-Korea. Oranje staat vierde in de poule met drie punten uit vier duels. Spanje bezet de laatste plaats met nul punten, maar komt nog twee keer in actie tegen gastland Hongarije en Zuid-Korea.

Oranje heeft ook nog een theoretische kans om derde te worden. Dan moet Spanje van de Hongaren verliezen en vervolgens winnen van Zuid-Korea. De nummer laatst van de poule daalt een niveau af, de winnaar promoveert.

Gearbox verwerpt Borderlands 2-geruchten

Vandaag berichtten we al eerder dat er een CV was gelekt met daarop een verwijzing naar een mogelijke Borderlands 2. Randy Pitchford, baas van Gearbox, laat nu weten dat er van een vervolg op de succesvolle RPG FPS absoluut geen sprake is. "I honestly have no idea who James Mosingois is", aldus Pitchford.

Pitchford heeft wel een idee hoe de titel op het CV heeft kunnen belanden:

"If I had to guess, I know last year - around September or October of last year when we were wrapping up the Clap Trap's New Robot Revolution DLC - we hired some contractors to help us blue sky brainstorm some things that were HUD related (among other things) when we were starting to think about what to do next with the Borderlands franchise. It's possible this guy was a subcontractor for one of those groups we were working with. None of that stuff really ended up going anywhere, though."

Hoe het nu verder gaat met de franchise blijft dus nog even in het midden. Achter de schermen staan ze in ieder geval nog steeds 100% achter het concept:

"I can tell you that myself and everyone at Gearbox LOVES Borderlands and we have been absolutely thrilled at the reception it's gotten from our customers and the fact that it's sold over four million units now.
So you can see that we supported the game like mad with lots of great DLC and you can imagine that we're going to want to do a lot of things with Borderlands in the future.
But we've only announced what we've announced. If we haven't announced it, it doesn't exist." 

Gearbox is op dit moment hard bezig met het afronden van Duke Nukem Forever, welke vanaf 10 Juni overal te koop is.

Ferrer weer sterker dan Melzer

David Ferrer is de tweede halvefinalist bij het ATP-toernooi in Barcelona. De als vierde geplaatste Spanjaard was met 6-3, 6-3 Jürgen Melzer de baas. De Oostenrijker (6) delfde vorige week in de halve finale in Monte Carlo ook al het onderspit tegen Ferrer. Rafael Nadal schaarde zich eerder vandaag al bij de laatste vier.

Ferrer liet zich in de tweede set nog behandelen aan zijn been nadat hij ongelukkig was uitgekomen bij een netbal. Hij treft in de halve finale de als achtste geplaatste Nicolas Almagro. Die won in een Spaans onderonsje met 6-3, 6-3 van Juan Carlos Ferrero.

Ivan Dodig is de tegenstander van Nadal bij de laatste vier. De Kroaat rekende op het Catalaanse gravel in drie sets af met Feliciano Lopez uit Spanje: 6-4, 2-6, 6-4.


Ferrer weer sterker dan Melzer (Foto: Novum)

Real Madrid zonder Khedira in slot

Real Madrid kan dit seizoen niet meer beschikken over Sami Khedira. De 24-jarige middenvelder staat aan de kant met een blessure aan zijn bovenbeen, zegt hij tegen het Duitse ARD-Sportschau. Hij liep de kwetsuur op in de 1-0 gewonnen bekerfinale tegen Barcelona.

Khedira mist nu onder meer het tweeluik met Barcelona in de halve finale van de Champions League en de ontknoping van de titelstrijd in de Spaanse competitie. De Duitse international, die bezig is aan zijn eerste seizoen in de Spaanse hoofdstad, laat zich momenteel in München behandelen.

Schoorel ook in Napels naar finale

Tennisser Thomas Schoorel heeft zijn tweede finale op rij gehaald. De Amsterdammer was in de halve finale van het challengertoernooi in Napels met 6-4, 6-7 (4), 6-4 Ivo Minar (5) de baas. In de eindstrijd treft hij de als tweede geplaatste Filippo Volandri die met Andreas Haider-Maurer afrekende. Vorige week was Schoorel al de beste bij de challenger in Rome.

Schoorel, de nummer 126 van de wereld, nam al vroeg een break voorsprong op zijn vier plaatsen hoger genoteerde Tsjechische opponent. Op 5-3 serveerde hij voor de setwinst, maar vergat die binnen te slepen. Een game later zorgde hij met een nieuwe break alsnog voor de voorsprong.

In het tweede bedrijf was het Minar die als eerste brak, maar hij gaf een 4-2 voorsprong weer uit handen. Omdat de beide kemphanen vervolgens hun servicebeurten behielden, was een tiebreak nodig waarin Minar aan een minibreak voldoende had. In de derde set ging het acht games gelijk op, voordat Schoorel brak en de wedstrijd uitserveerde.

Benk Korthals voorzitter VVD

Benk Korthals is per 20 mei de nieuwe voorzitter van de VVD. De oud-minister van Justitie en Defensie heeft er zin in. "Ik ga me inzetten voor onze ruim 38.000 leden en al die kiezers die ons het vertrouwen gaven om orde op zaken te stellen in Nederland."

Het bestuur droeg Korthals in maart voor als kandidaat. Afdelingen en kamercentrales konden tot vrijdag 17.00 uur tegenkandidaten voordragen, maar dat is niet gebeurd, staat op de partijsite. De 66-jarige Korthals wordt 20 mei tijdens de algemene ledenvergadering in Papendal officieel benoemd. Het hoofdbestuur heeft 'groot vertrouwen' in de manier waarop hij het voorzitterschap ter hand gaat nemen.

Korthals was ook jarenlang Kamerlid. Als minister van Defensie trad hij in 2002 af naar aanleiding van een rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de bouwfraude.

De vacature van partijvoorzitter ontstond in oktober toen Ivo Opstelten terugtrad. Hij werd minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet-Rutte. Vicevoorzitter Mark Verheijen is sindsdien waarnemend voorzitter.


Benk Korthals voorzitter VVD (Foto: Novum)

Vijf jaar cel voor inrijden op agenten

Een man uit Maastricht moet vijf jaar de cel in voor poging tot doodslag op een agent en een poging tot zware mishandeling van een andere agent. Ook legde de rechtbank in Maastricht de man een rijontzegging van vijf jaar op.

De agenten, die op de fiets in Maastricht aan het surveilleren waren, wilden de man in de vroege ochtend van 3 oktober aanhouden omdat hij nogal slingerde met zijn auto. Na een achtervolging reed de man op de agenten in. Een van hen kon nog maar net wegspringen en kwam daarbij ten val.

De rechtbank rekent het de man zeer zwaar aan dat hij op de agenten is ingereden, omdat hun taak er juist op gericht is 'de veiligheid in de maatschappij te waarborgen'. Ook hielden de rechters bij het opleggen van de straf rekening met eerdere geweldsdelicten.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel tegen de man geëist.

Taxichauffeur rijdt Amerikanen dwars door VS

Een taxichauffeur uit New York heeft vermoedelijk nog nooit zo veel afgerekend voor een ritje: hij kon 5000 dollar in ontvangst nemen nadat hij twee mannen naar Los Angeles, aan de andere kant van de Verenigde Staten, had gebracht.

Een van de twee mannen, John Belitsky, verklaarde tegenover de New York Post dat hij op het idee kwam voor de roadtrip tijdens de verjaardag van een vriend. De twee wilden iets 'magisch' doen. Ze besloten een taxi naar Californië te nemen.

Hoe de twee mannen vanuit Los Angeles weer terug naar huis gaan, weten ze nog niet. Taxichauffeur Mohammed Alam heeft met een vriend afgesproken in LA, zodat die hem kan helpen bij de enorme rit van ruim 4500 kilometer terug.

Van Dieren vertrekt naar Lienden

René van Dieren zet zijn loopbaan voort in de Topklasse. De middenvelder verruilt Sparta Rotterdam komende zomer voor FC Lienden, dat uitkomt in de zondagtopklasse.

De dertigjarige Van Dieren leek vorig seizoen al naar de amateurs te vertrekken. Hij zou gaan spelen voor Excelsior Maassluis, tot Jan Everse hem uitnodigde voor een proefperiode bij Sparta Rotterdam. Van Dieren dwong een contract af op het Kasteel en bleef zo in het betaald voetbal actief. Bij Sparta dwong hij nooit een basisplaats af. Van Dieren kwam slechts zestien keer in actie voor de Rotterdammers.

De bij Feyenoord opgeleide speler debuteerde in het seizoen 1998/99 als prof. Namens Feyenoord, Fortuna Sittard, Excelsior, AGOVV Apeldoorn en Sparta Rotterdam kwam de in Naarden geboren Van Dieren tot nu toe in 231 competitiewedstrijden in actie. Hij scoorde hierin vijftien keer.

Filipino's aan kruis genageld bij jaarlijks ritueel

Zeker 24 Filipino's hebben zich op Goede Vrijdag aan een kruis laten nagelen om zich in te leven in het lijden van Jezus Christus. Duizenden belangstellenden waren getuige van het ritueel, dat door leiders van de katholieke kerk scherp wordt veroordeeld.

Ruben Enaje (50) was van een van de 24 boetelingen en schreeuwde het uit van pijn toen dorpelingen gekleed als Romeinse centurio's de spijkers door zijn handpalmen sloegen en hem met het kruis rechtop zetten onder de brandende zon in San Pedro Cutud in de provincie Pampanga.

Het was al de 25e kruisiging van Enaje. Nadat hij in 1985 een val van een drie verdiepingen tellend gebouw overleefde, besloot hij over te gaan tot het jaarlijkse ritueel. "Ik brak geen bot in mijn lichaam toen ik van dat gebouw viel", zei Enaje. "Het was een wonder."

Voor de kruisingen begonnen, liepen rijen gelovigen door het dorp en sloegen op hun blote ruggen met scherpe bamboestokken en stukken hout. Toeschouwers werden soms geraakt door het opspattende bloed. Sommige deelnemers openden de wonden op elkaars ruggen met stukken gebroken glas om ervoor te zorgen dat er genoeg bloed vloeide.

Katholieke kerkleiders op de Filipijnen zijn van mening dat de bevolking haar geloof ook kan tonen zonder zichzelf te pijnigen. De kruisigingen en zelfkastijdingen zijn een 'imperfecte imitatie met een twijfelachtige theologische en sociale betekenis', zegt de Filipijnse aartsbisschop Angel Lagdameo. Hij voegt toe dat alleen de dood van Jezus Christus de mensheid heeft gered.

Enaje en andere boetelingen vinden dat de kerk hun geloof moet respecteren. "Wanneer ik aan het kruis hang, voel ik me heel dicht bij God", zegt Enaje. "We zijn opgegroeid met deze traditie en niets kan ons stoppen."

Het Rode Kruis heeft opgeroepen tot andere manieren van boetedoening en heeft zijn zorgen uitgesproken over mogelijke gezondheidsproblemen zoals infecties, zonnesteken en bloedverlies.

De dorpsleider van San Pedro Cutud, Remigio de la Cruz, zegt dat er, sinds de kruisingen in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen, zich geen grote gezondheidsproblemen hebben voorgedaan. De spijkers liggen een jaar in alcohol en worden daarna met heilig water besprenkeld, aldus De la Cruz.


Filipino's aan kruis genageld bij jaarlijks ritueel (Foto: Novum)

Groningen trekt jonge Ajacieden aan

FC Groningen heeft twee spelers van Jong Ajax vastgelegd. Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet komen transfervrij over uit Amsterdam. Ze tekenden een contract tot medio 2014 in Groningen.

De twintigjarige Kappelhof kan zowel als rechtsback als in het centrum van de defensie uit de voeten. Dit seizoen maakte hij één keer deel uit van de wedstrijdselectie van Ajax 1. De evenoude Burnet is een linksback, die ook voor diverse nationale jeugdelftallen speelde.

Gree neemt OpenFeint over

OpenFeint, bekend van Fruit Ninja en Tiny Wings op mobiele platformen, wordt overgenomen door de Japanse social networking service Gree. Het Japanse bedrijf focust zich met name op mobiele games en heeft zo'n 25 miljoen actieve leden.

OpenFeint is geintegreerd in meer dan 500 mobiele games. Deze games bevatten highscores, achievements, fora en  chatfuncties. Met deze samenwerking willen beide bedrijven voor de gezamenlijke 100 miljoen spelers het beste mogelijke netwerk opzetten. Gree heeft $104 miljoen (ongeveer €70 miljoen) betaald voor OpenFeint.

Fruit Ninja

Lennon laat zich door bedreigingen niet afleiden

Celtic-trainer Neil Lennon weigert zich door continue bedreigingen van de wijs te laten brengen. De Noord-Ier, die dag en nacht bewaakt wordt, blijft zich richten op de Schotse titel. "Ik heb een doel in gedachten dat ik al sinds het begin van het seizoen heb", zegt hij tegen het Engelse tabloid The Sun. "Ik wil het kampioenschap terugbrengen naar de club."

Eerder deze week werd bekend dat onbekenden een bompakket naar Lennon hadden verstuurd en eerder dit seizoen kreeg hij ook al een kogelbrief. Toen Celtic woensdag bij Kilmarnock speelde, gingen de Celtic-fans massaal achter Lennon staan. "Ik kan ze daarvoor niet genoeg bedanken."

Het spel dat zijn ploeg bij Kilmarnock liet zien, stemt Lennon hoopvol voor de Old Firm tegen aartsrivaal Glasgow Rangers die zondag wordt gespeeld. "We speelden heel intens. Onze benadering van de wedstrijd en ons spel waren van een hoog niveau."


Lennon laat zich door bedreigingen niet afleiden (Foto: Novum)

HGC naar laatste acht in Euro Hockey League

HGC heeft de laatste acht van de Euro Hockey League bereikt. De hockeyclub won in Bloemendaal met 2-0 van Glenanne uit Ierland. Voor een plaats in de halve finale moet HGC zondag winnen van het Engelse Beeston. Connor Grimes en Rodrigo Vila maakten de doelpunten voor de ploeg uit Wassenaar.

Bloemendaal en Oranje Zwart komen morgen in actie in hun tweede ronde. Mochten beide ploegen winnen, dan levert dat een Nederlands onderonsje op in de kwartfinale.

Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 32

In de Eredivisie is het nog altijd ongemeen spannend! Zo ligt de strijd om de titel nog helemaal open, maken verschillende ploegen nog kans op Europees voetbal en is er ook nog een aantal gegadigden voor de duels om promotie/degradatie. Hieronder volgt een vooruitblik op de komende speelronde.

De landstitel

De strijd om de landstitel is nog altijd niet beslist. PSV won afgelopen weekend de lastige uitwedstrijd bij Heracles Almelo en profiteerde daarmee optimaal van de misstap van FC Twente, dat gelijkspeelde tegen De Graafschap (1-1). Ook Ajax, dat vorige week zondag met 2-1 van N.E.C. Nijmegen won, heeft de strijd nog niet opgegeven en gooit naar verwachting alles in de strijd om de 30e landstitel, en daarmee de gewilde derde ster, te pakken.

FC Twente kent dit weekend in elk geval een lastige uitwedstrijd. De Tukkers spelen namelijk tegen het als vijfde geklasseerde ADO Den Haag, dat er alles aan wil doen om de achterstand op AZ goed te maken. Ajax kent in Excelsior, dat nog tegen de play-offs om promotie/degradatie vecht, op papier een gemakkelijke tegenstander. Eerder dit seizoen slaagden de Rotterdammers er echter wel in om een gelijkspel (2-2) uit het vuur te slepen.

Dé wedstrijd van deze week is natuurlijk het treffen tussen Feyenoord en PSV. De Eindhovenaren boekten eerder dit voetbalseizoen een monsterzege op de Rotterdammers (10-0), waardoor de ploeg uit De Kuip nu wraak wil nemen. Over deze wedstrijd lees je zaterdag meer in een extra voorbeschouwing.

Europa League

AZ heeft tot nu toe de beste papieren om volgend seizoen direct toegelaten te worden tot de Europa League. De Alkmaarder formatie, die dit weekend tegen Willem II aantreedt, heeft echter maar een minimale voorsprong op achtervolger ADO Den Haag, dat twee punten minder heeft. De Tilburgers zullen dus verslagen moeten worden, aangezien de Haagse club FC Twente op bezoek krijgt. De Limburgers zijn al zeker van het spelen van play-offs om promotie/degradatie, maar zullen ongetwijfeld gaan vechten voor wat ze waard zijn.

Ook Roda JC en FC Groningen strijden nog mee om directe plaatsing, maar zullen zich waarschijnlijk op de play-offs om Europees voetbal moeten gaan richten. Zij nemen het deze week op tegen respectievelijk NAC Breda en N.E.C. Nijmegen. Ook deze twee ploegen zijn zeker nog niet uitgeschakeld in de race om een plekje bij de gewilde play-offs voor de Europa League.

FC Utrecht hoeft niet meer te rekenen op directe plaatsing voor de opvolger van de UEFA Cup, maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid wel blijven richten op de eerdergenoemde play-offs. Ook Heracles Almelo, Feyenoord sc Heerenveen, N.E.C. Nijmegen en NAC Breda maken nog een theoretische kans, maar zijn dan wel afhankelijk van de andere uitslagen.

Degradatie

In de kelder van de Eredivisie is er nog een aantal ploegen dat zich zorgen moet maken om het spelen van play-offs om promotie/degradatie. Willem II en VVV-Venlo zijn inmiddels veroordeeld tot het spelen van deze wedstrijden, waarbij de Tilburgse formatie zeer waarschijnlijk direct zal degraderen. Zij spelen dit weekend tegen AZ en hebben een achterstand van vijf punten op directe concurrent VVV-Venlo.

Ook Excelsior staat op dit moment in de gevarenzone, maar kan de dans mogelijk nog ontspringen. De Kralingers hoeven in elk geval niet meer naar achter te kijken, want het verschil met VVV-Venlo is niet meer te overbruggen. De Graafschap en Vitesse zouden zich nog wel enige zorgen kunnen maken. Het verschil tussen deze twee ploegen en de Rotterdammers bedraagt zes punten.

Ook NAC Breda komt nog in aanmerking voor mogelijke play-offs, maar dit is slechts op theoretische basis. De Bredanaars hoeven nog maar twee punten te pakken om de dans definitief te ontspringen en krijgen daarvoor de eerste kans tegen Roda JC.



Programma speelronde 32:

Datum Thuis Uit
22/04, 20:45 uur ADO Den Haag FC Twente
23/04, 18:45 uur Willem II AZ
23/04, 19:45 uur Roda JC Kerkrade NAC Breda
23/04, 19:45 uur Heracles Almelo De Graafschap
23/04, 20:45 uur VVV-Venlo sc Heerenveen
24/04, 14:30 uur Feyenoord PSV
24/04, 14:30 uur FC Utrecht Vitesse
24/04, 14:30 uur Ajax Excelsior
24/04, 16:30 uur FC Groningen N.E.C. Nijmegen

Penn, Brolin en Gosling in The Gangster Squad

Sean Penn, Josh Brolin en Ryan Gosling zijn in onderhandelingen voor de misdaadfilm The Gangster Squad. De film, onder regie van Zombieland-regisseur Ruben Fleischer, gaat over maffiabaas Mickey Cohen. Penn zou de rol van Cohen moeten spelen, Brolin en Gosling twee agenten die jacht op hem maken, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Cohen, een voormalig bokser, was een zeer gewelddadige leider van de joodse maffia in Los Angeles, waar hij vanaf de jaren dertig tot zijn dood in 1976 de straten onveilig maakte. Hij had banden met andere gangsterbazen als Bugsy Siegel en Meyer Lansky.

Het verhaal gaat over een elite-eenheid van de politie in Los Angeles in de jaren veertig, die het moest opnemen tegen de georganiseerde misdaad. Will Beall, zelf een voormalige agent in Los Angeles, schreef het scenario.

De opnames van The Gangster Squad moeten dit najaar van start gaan. De film gaat in 2013 in première.


Sean Penn (Foto: Novum)

Van den Ende maakt musicalversie van Rocky

Joop van den Ende en Sylvester Stallone werken samen aan een musicalversie van de boksfilm Rocky. Dat zegt een woordvoerder van Stage Entertainment, het theaterproductiebedrijf van Van den Ende. Rocky betekende in 1976 de doorbraak van Stallone bij het grote publiek.

De totstandkoming van de musical zit in een beginfase. Stage Entertainment wil van de Rocky-musical een internationale theaterproductie maken. Donderdag en vrijdag vonden de eerste proeflezingen van een eerste versie van het scenario plaats in New York. Het kan nog wel twee tot drie jaar duren voordat de musical in première gaat. Het project kan ook nog worden afgeblazen.

Stallone heeft de films over bokser Rocky geschreven en hij speelde ook zes keer de titelheld. Het laatste deel, Rocky Balboa, kwam in 2006 uit. De 64-jarige krachtpatser wil al jaren een musicalversie maken van Rocky.


Rocky wordt een musical (Foto: Novum)

CryEngine SDK in augustus, Crysis 2 editor komt binnenkort

Crysis 2 krijgt binnenkort een editor, en CryEngine krijgt deze zomer een SDK. Dat meldt Cevat Yerli, CEO van de ontwikkelaar CryTek. Als eerste wordt een editor voor Crysis 2 uitgegeven, zodat er voor de PC-versie van Crysis 2 modificaties gemaakt kunnen worden. In augustus wordt de volledige CryEngine SDK vrijgegeven. Wanneer de editor precies komt, is nog niet bekend.

Wel wordt de website Crymod.com op dit moment volledig herzien. Deze is dan ook momenteel offline, en wordt volgende week vrijdag weer (in beperkte vorm) online verwacht. Ook wordt hier aankomende vrijdag documentatie geplaatst, dat door de ontwikkelaars is geschreven.

[EK judo] Bosch pakt goud

Edith Bosch heeft in Istanbul de Europese titel veroverd. De 30-jarige judoka uit Amersfoort versloeg in de eindstrijd van de klasse tot 70 kilogram de Spaanse Cecilia Blanco. Bosch won de titel voor de derde keer in haar carrière. In 2004 en 2005 was ze ook al de beste van Europa.

De wereldkampioene van 2005 begon in de Turkse stad met een overwinning op de Française Marie Pasquet. Ze rekende vervolgens ook af met de Italiaanse Erica Barbieri en Anett Meszaros uit Hongarije.

Tom Cruise speelt overspelige politicus

Tom Cruise gaat een overspelige politicus spelen die door de affaire zijn carrière vaarwel kan zeggen. De deal voor de nog titelloze film werd deze week getekend, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Nadat de affaire is uitgelekt, zondert het personage van Cruise zich af in zijn geboortestadje om zijn wonden te likken en aan lang verwaarloosde vriendschappen te werken. Het scenario is van Dan Fogelman, bekend van ondermeer de animatiefilms Cars en Rapunzel. Ook van zijn hand is de romkom Crazy, Stupid, Love. met Emma Stone, Steve Carrell en Ryan Gosling in de hoofdrollen. Die film verschijnt in juli in de Verenigde Staten, en wordt in september verwacht in de Nederlandse bioscopen.

Producent van de film is Warner Bros. De tot voor kort noodlijdende studio timmert na een financiële injectie weer stevig aan de weg. Eerder deze maand werd aangekondigd dat de nieuwe James Bondfilm, nu een co-productie met Sony Pictures, op de rails staat. Ook de beide Hobbit-films zijn, na maandenlang uitstel, volop in productie.


Tom Cruise (Foto: Novum)

Verhalen voor bij het kampvuur in F.3.A.R.

Point Man mag bijna weer op jacht naar zijn eigen moeder in het derde deel van F.E.A.R., maar voor de mensen die nog niet aangesloten zijn bij het verhaal van de eerste twee delen heeft Warner Bros Interactive een video uitgebracht om de achtergrond in een notendop uit te leggen.

Point Man en Paxton Fettel zijn broers en zullen dit keer samen op een zoektocht kunnen naar hun paranormale moeder Alma, die langzamerhand haar verschrikkelijkste fantasieën op de realiteit loslaat terwijl ze hoogzwanger is en straks een vreselijk iets zal baren. Het spel is in co-op te spelen, zodat je elkaars handje kan vasthouden terwijl de hersenspinsels van Alma werkelijkheid worden.

F.3.A.R. komt eind mei uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Zijlstra tegen voldoende uit protest

Een docent aan de Universiteit Maastricht had geen 8 mogen geven aan driehonderd rechtenstudenten omdat de faculteit niet optrad tegen tentamenfraude. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag laten weten.

"Het kan niet zo zijn dat een docent op eigen houtje elke student een voldoende geeft", schrijft Zijlstra. Hij had liever gezien dat de docent de kwestie binnen de faculteit had opgelost, zonder de publiciteit te zoeken.

Zijlstra reageert op Kamervragen over een incident uit februari. Toen bleek een docent rechten driehonderd eerstejaars studenten een 8 te hebben gegeven. Hij protesteerde zo tegen het feit dat zeventien studenten die tekst van elkaar hadden overgeschreven, niet werden bestraft.

Uit onderzoek van de onderwijsinspectie is gebleken dat het niveau van de rechtenopleiding in Maastricht niet in gevaar is, meldt Zijlstra verder.


Zijlstra tegen voldoende uit protest (Foto: Novum)

Frans Duijts verovert troonpositie met single

Frans Duijts heeft met zijn single Morgen Is Pas Morgen de eerste plaats behaald in de Single Top 100. Dit is de eerste keer in zijn carrière dat de volkszanger de hitlijsten aanvoert.

Het nummer is geschreven door Nick Schilder en Roel van Velzen voor het Waalkadefeest, een jaarlijks evenement aan de Waal met een slotconcert van Duijts op 28 mei. "Natuurlijk ben ik enorm trots en blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen door deze bijzondere samenwerking", vertelt de volkszanger. Ook Nick is enthousiast over het resultaat. "Frans Duijts maar natuurlijk ook Van Velzen gefeliciteerd met het resultaat", twittert de zanger.

De voormalig André Hazes-imitator heeft Glennis Grace met haar nummer Afscheid van de troon gestoten. Grace zakt verder af naar de derde positie door de Amerikaanse Alexis Jordan, die met haar nummer Happiness op de tweede plaats staat.

Jeroen van der Boom heeft ook reden om blij te zijn. Zijn plaat Grote Liefde wist de cd van de Britse Adele niet voorbij te gaan, maar is wel binnengekomen op de tweede plaats in de Album Top 100. "Wat een droomstart", glundert Van der Boom via Twitter. Marianne Weber komt binnen op de derde positie met haar album Jouw Lach.


Frans Duijts (Foto: Novum)

Kaak prehistorisch reuzenhert gevonden op Texel

Op het strand van Texel is een stuk kaak van een reuzenhert gevonden. Het dier leefde tussen de dertig- en veertigduizend jaar geleden, meldt waddencentrum Ecomare vrijdag.

Een medewerker van Ecomare trof de kaak aan op een plek die met hoogwater onder water staat. Deskundigen zijn het erover eens dat het om een stuk bovenkaak van een volwassen reuzenhert gaat dat tienduizenden jaren geleden heeft geleefd.

Reuzenherten waren van de grond tot het begin van hun nek ongeveer 2 meter hoog en droegen een gewei dat 3,5 tot 4 meter breed was. Ze leefden in de ijstijd met allerlei andere reusachtige dieren die inmiddels zijn uitgestorven, zoals wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en steppewisenten.


Kaak prehistorisch reuzenhert gevonden op Texel (Foto: Novum)

CD: Milow - North and South

Milow, wie kent hem niet. Voor 2008 was hij een singer-songrwriter die vooral in thuisland België bekend was. Tot 'Ayo Technology'. De cover van het 50 cent-nummer werd een wereldwijde hit en werd zelfs opgemerkt door Kanye West, die verklaarde fan van Milow te zijn. Het is het succesverhaal van een jongen uit België die jaren heeft moeten bikkelen om aan de top te komen. Op zijn eerste twee albums The Bigger Picture en Coming of Age legde Milow zijn ziel bloot en bracht hij prachtige singer-songwriters ten gehore. Met zijn nieuwe album North and South probeert de zanger de puurheid van de songs van het eerste en de productie van het tweede album te combineren.

milow1

Weer massaal protest in Jemen

Op verschillende plaatsen in Jemen zijn ook deze vrijdag weer honderdduizenden betogers op de been. Ze eisen het vertrek van president Ali Abdullah Saleh. De demonstranten worden beschermd door legereenheden en hun commandanten die Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, de rug hebben toegekeerd.

Meerdere militairen zijn vrijdag door het Jemenitische regime gearresteerd, aldus een zegsman binnen het leger. De arrestatie van de officieren volgt op een demonstratie dinsdag van militairen bij de Al-Anad luchtmachtbasis in de zuidelijke provincie Lahj, waar zij zich bij de breed gedragen roep om Saleh's aftreden voegden.

Buiten het presidentiële paleis in de hoofdstad Sanaa wordt een grote tegendemonstratie gehouden door de aanhang van Saleh. Troepen van de Republikeinse Garde hebben zich bij het paleis opgesteld, maar ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en militaire commandocentra.

Bij de protesten in Jemen zijn tot dusver rond de 130 mensen om het leven gekomen.


Weer massaal protest in Jemen (Foto: Novum)

Dolfinarium beschermt privacy orka Morgan

Het Dolfinarium in Harderwijk geeft medische gegevens van orka Morgan niet vrij. Een aanvraag van groepjes dierenactivisten om DNA en het medisch dossier van het zeezoogdier af te staan is 'resoluut' afgewezen door het park in Harderwijk. De jonge orka werd in juni in verzwakte toestand in de Waddenzee aangetroffen.

"Wij zien geen enkele noodzaak om deze gegevens te delen met een verzameling dierenactivisten", licht directeur Marten Foppen vrijdag toe. "Wij hebben in een eerder stadium alle mogelijke gegevens van Morgan gedeeld met wetenschappers die de meest up-to-date informatie bezitten."

Wetenschappers hebben geen match kunnen vinden tussen het DNA van Morgan en andere orka's. Wel staat vrijwel vast dat Morgan uit de Noorse Zee afkomstig is, staat in een rapport dat vorig jaar naar buiten kwam. Meer DNA-onderzoek heeft geen zin, vinden de onderzoekers.

Ook het medisch dossier van Morgan krijgen de activisten niet. "Wij verstrekken geen medische dossier van onze dieren, dus ook niet van een orka die tijdelijk door ons wordt opgevangen. Ook Morgan heeft recht op privacy."

Overigens kan Morgan volgens de wetenschappers niet meer terug naar zee. De orka heeft alleen goede overlevingskansen als ze met haar familie wordt herenigd, stelden ze in het rapport.

De activisten, verenigd in de Orka Coalitie, waren kwaad over de aanbeveling en zeiden dat het Dolfinarium kiest voor commerciële belangen. Twee van de zeven wetenschappers zouden niet onafhankelijk zijn. Ze namen in februari een advocaat in de arm, die de 'bevrijding' van de orka moet bewerkstelligen. "Boven alles moet er gewerkt worden aan de vrijlating van Morgan, zoals de internationale wet- en regelgeving voorschrijft."

Israël vreest voor aanslag Hezbollah

Israël heeft concrete informatie over een op handen zijnde aanslag van Hezbollah tegen Israëlische toeristen in het buitenland. Dat hebben zegslieden binnen het Israëlische ministerie van Defensie vrijdag gezegd.

Er werden geen details bekendgemaakt, maar Israëliërs in het buitenland kregen het advies voorzorgsmaatregelen te nemen. Tienduizenden Israëliërs zijn op dit moment op vakantie in het buitenland. Zij vieren daar Pesach.

Volgens de zegslieden wil Hezbollah, dat wordt gesteund door Iran, wraak nemen voor de moord op een Hezbollah-leider in Damascus in 2008. Aangenomen wordt dat Israël achter de aanslag zit.

In juli 1994 vielen bij een aanslag op een joods cultureel centrum in Buenos Aires 85 doden en 200 gewonden. Twee jaar daarvoor was de Israëlische ambassade in Buenos Aires al verwoest door een bom. Bij die aanslag vielen 29 doden. Argentinië, Israël en de Verenigde Staten gaven Iran de schuld van de aanslagen, die zouden zijn uitgevoerd door de door Iran gesteunde Hezbollah. Iran heeft altijd ontkend dat het iets met de aanslagen te maken had.

Belastingdienst zet AOW'ers op verkeerde been

Tienduizenden Nederlanders lopen honderden euro's mis omdat zij geen aangifte hebben gedaan bij de Belastingdienst. De fiscus adviseerde hen in een brief geen aangifte te doen omdat hun situatie in het afgelopen jaar niet was veranderd. Zij hebben echter wel recht op belastingteruggave.

Volgens een woordvoerder van FNV, die voor duizenden Nederlanders hun aangifte invulde, zijn vooral AOW'ers op het verkeerde been gezet. "Terwijl zij het geld juist goed kunnen gebruiken." Deskundigen van de FNV Belastingservice zeggen dat het misgelopen bedrag kan oplopen tot ruim 1700 euro.

Hoeveel mensen er op advies van de Belastingdienst geen aangifte hebben gedaan, is voor de FNV onduidelijk. "We geven hen nu in ieder geval nazorg. We gaan ervoor zorgen dat zij alsnog alles goed ingevuld opsturen."

De PVV vindt het schandalig dat de Belastingdienst in de brief advies geeft over het al dan niet doen van aangifte. "Als er iets te vorderen is, dan is de fiscus er als de kippen bij. Nu Henk en Ingrid in de AOW iets te vorderen hebben, kunnen ze een briefje krijgen om vooral geen aangifte te doen", zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet.

Van Vliet verwacht dat de staatssecretaris hier snel actie op onderneemt. "Iets meer persoonlijke betrokkenheid mogen we van de Belastingdienst toch echt verwachten."

De Belastingdienst reageert verrast op het bericht. Volgens een woordvoerder staat in de brief wel degelijk dat mensen aangifte kunnen doen. "Mensen lezen hun brief niet goed. Wij willen hen er juist op wijzen om aangifte te doen." De fiscus helpt mensen er zelfs aan herinneren als er geen aangifte is gedaan. "Als uit onze gegevens blijkt dat zij iets terugkrijgen, melden wij dat altijd", zegt de woordvoerder.

Financiering opknapbeurt dijken rond

Het plan om duinen en dijken op te knappen kan doorgaan. Het kabinet heeft de financiering voor de projecten zeker gesteld. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar dreigde een tekort van 900 tot 1300 miljoen euro maar dat probleem is nu opgelost, aldus Atsma. In het donderdag gesloten bestuursakkoord is bepaald dat de waterschappen voor de helft gaan meebetalen aan de aanleg en verbetering van dijken en duinen die zij beheren.

Ook andere waterveiligheidprogramma's, waaronder een opknapbeurt van de Afsluitdijk, kunnen doorgaan. Daarvoors is ruim 5,3 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Scarponi wint Ronde van Trentino

De laatste etappe in de Ronde van Trentino is gewonnen door Roman Kreuziger. Michele Scarponi verdedigde in de slotetappe, over 161,5 kilometer van Andalo naar Madonna di Campiglio, met succes de leiderstrui.

Kreuziger maakte deel uit van een kopgroep van vijf man. In de slotfase waren daar nog Kreuziger, Emanuele Sella en Jaroslav Popovych van over. In de eindsprint bergop was Kreuziger vervolgens de sterkste.

Man rijdt tankstation binnen in Emmeloord

Een 51-jarige man uit Haarlem is vrijdagmiddag een tankstation in Emmeloord binnengereden. Niemand raakte gewond, maar de schade was groot. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeval vond rond 15.30 uur plaats bij een tankstation langs de Urkerweg. De man wilde waarschijnlijk remmen, maar gaf per ongeluk gas. Hierdoor reed hij de winkel van het pompstation binnen.

De brandweer bekijkt of het gebouw gestut moet worden. Het tankstation is gesloten.

Ruim 4,4 miljoen actieve .nl-domeinnamen

Op dit moment zijn er ruim 4,4 miljoen .nl-domeinnamen actief en er komen er elke dag 2700 bij. Dat meldde de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), het bedrijf achter .nl, vrijdag. De domeinnaam .nl bestaat maandag 25 jaar.

Het .nl-domein heeft zich ontwikkeld tot het op twee na grootste landendomein ter wereld, na .de (Duitsland) en .uk (Verenigd Koninkrijk). Uit onderzoek van computerbeveiliger McAfee blijkt dat .nl een van de veiligste domeinen is.

De SIDN werd in 1996 opgericht toen het aantal internetters in Nederland sterk toenam. Daardoor werd het noodzakelijk om het registreren van domeinnamen te professionaliseren.

Ruim 4,4 miljoen actieve .nl-domeinnamen
Ruim 4,4 miljoen actieve .nl-domeinnamen (Foto: ANP)

Dader steekpartij Zevenbergen opgepakt

De politie heeft vrijdagmiddag de man aangehouden die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij een steekpartij van vrijdagochtend in een woning aan de Zoetendaal in Zevenbergen. Daarbij raakten een vrouw en haar zoon gewond. De dader is vermoedelijk de echtgenoot en vader van de slachtoffers. Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten. De man is in de omgeving van Klundert aangehouden na een tip.

De politie kreeg vrijdagochtend rond 11.00 uur een melding van een steekpartij in de woning. De vrouw en haar zoon zijn daarbij gewond geraakt en zijn met meerdere steekwonden in het ziekenhuis opgenomen. Het is niet bekend hoe ernstig hun verwondingen zijn. De dader sloeg na de steekpartij op de vlucht met zijn auto en is rond 13.00 uur aangehouden. De politie had via een sms-alert burgers opgeroepen uit te kijken naar de verdachte.

Dader steekpartij Zevenbergen opgepakt
Dader steekpartij Zevenbergen opgepakt (Foto: ANP)

[Update 2] PlayStation Network wereldwijd niet bereikbaar

Over de gehele wereld zijn er klachten over de downtime van het PlayStation Network. Deze is namelijk wereldwijd offline. Gebruikers die zich proberen aan te melden, krigen dan ook de foutcode '80710A06'. Ook Qriocity, de PlayStation Store en Account management ondervinden hier last van.

Sony geeft echter via Twitter aan, dat dit wegens onderhoud is. Sony Europa stuurde de volgende tweet over de downtime: "PSN is currently down for maintenance. We'll update you with timeframes as soon as we can."

Tevens loopt er een gerucht dat deze downtime het werk is van Anonymous, de beruchte hackersgroepering die al eerder een aanval op het PSN lanceerde. Deze kans is echter klein, aangezien onderhoud aan het PlayStation Network de afgelopen twee jaar, steeds op 21 april heeft plaatsgevonden.

Sony heeft verder nog geen uitspraken gedaan over de oorzaak van deze downtime. Ook is het nog niet bekend hoe lang het duurt, voordat alles weer naar behoren werkt. 

Update 21 apr. 18:53: Sony probeert nog steeds te achterhalen wat de storing veroorzaakt. Tevens meldt Sony dat het wellicht twee volle dagen kan duren voordat alles weer naar behoren werkt.

Update 22 apr. 16:40: Sony geeft aan dat het PSN in een aantal regio's weer naar behoren werkt. Hoewel een aantal gebruikers nog steeds de foutmelding '80710A06' krijgen, is dit waarschijnlijk in de loop van de dag opgelost. Wel zullen er nog enkele problemen de kop opsteken met andere diensten. De officiële PlayStation forums bijvoorbeeld, ondervinden dan ook nog een aantal problemen. In Europa zijn ze nog altijd met het PSN bezig.

Villa-coach Houllier hoeft niet onder het mes

Gerard Houllier hoeft geen operatie te ondergaan. Dat meldt zijn assistent Gary McAllister vandaag. De hoofdcoach van Aston Villa werd woensdag in Birmingham opgenomen in het ziekenhuis met pijn in de borst. Tien jaar geleden onderging de 63-jarige Fransman al eens een openhartoperatie. Hij was toen trainer van Liverpool.

McAllister, die morgen in het thuisduel met FA Cup-finalist Stoke City de honneurs waarneemt voor Houllier, bracht de Fransman donderdag een bezoekje in het ziekenhuis. De Schot gaf aan dat Houllier 'fris en fruitig' oogde en dat de specialisten definitief hebben besloten dat opereren niet nodig is.

Houllier nam in september het stokje over van Martin O'Neill, die zijn ontslag indiende nadat zijn succesvolle selectie werd ontmanteld. Aston Villa is bezig aan een moeizaam seizoen en bezet momenteel de tiende positie in de Premier League. Met nog vijf duels te spelen staat de club zeven punten boven de degradatiestreep. Vorig jaar eindigden de Villans nog knap als zesde.


Villa-coach Houllier hoeft niet onder het mes (Foto: Novum)

Arsenal heeft middelen voor toptransfer

Arsène Wenger heeft komende zomer flink wat geld te besteden. De trainer van Arsenal gaf vandaag op de wekelijkse persconferentie aan dat de Gunners financieel gezond zijn en dat er budget is voor een grote aankoop, mocht de situatie daarom vragen. Volgens diverse Engelse media zou de Fransman zo'n 40 miljoen pond te besteden hebben.

Of de Londense club ook daadwerkelijk diep in de buidel gaat tasten, valt nog te bezien. Wengers eerste zorg is het intact houden van de selectie, die een gemiddelde leeftijd heeft van 23 jaar. "Ik denk niet dat het een drukke zomer wordt. Het team is gemiddeld 23 jaar oud, dus waarom zouden we dan veel aankopen moeten doen?"

Cesc Fàbregas pleitte deze week voor het aantrekken van een of meerdere routiniers. De aanvoerder van Arsenal denkt dat de talentvolle groep gebaat is bij extra ervaring. "Robin van Persie en ik hebben indertijd veel geleerd van de topspelers. Nu is er niemand meer naar wie de jonkies opkijken, terwijl dat juist zo belangrijk is."

Arsenal is al het hele seizoen de belangrijkste uitdager van koploper Manchester United. De laatste weken hebben de Gunners echter veel moeite om hun duels te winnen, waardoor de titelkansen danig zijn geslonken. De Londense formatie won in 2005 voor het laatst een grote prijs. In de FA Cup werd Manchester United destijds na strafschoppen verslagen.


Arsenal heeft middelen voor toptransfer (Foto: Novum)

Real ontvangt replica van beker

Real Madrid heeft een replica van de Copa del Rey gekregen. De oorspronkelijke beker liet Real-verdediger Sergio Ramos na de zege op Barcelona (1-0) uit zijn handen glippen tijdens de feestelijke bustocht door Madrid.

De Madrileense juwelier die de beker maakte, had al een replica klaar staan. "Die stond al een tijdje klaar, voor het geval dat er iets onverwachts gebeurt", zegt juwelier Federico Alegre in de Spaanse krant El Mundo. De originele Copa del Rey kwam onder de bus terecht van Real Madrid, waardoor enkele stukken afbraken. De Madrilenen konden de 'Cup van de Koning' daardoor niet meer tonen aan de zestigduizend supporters op het Plaza de Cibeles.

De replica van de Copa del Rey staat nu in het museum van het Santiago Bernabeu stadion. De beker is de eerste prijs voor Real Madrid sinds 2008.

Henkjan Smits gaat voor waardering

Henkjan Smits gaat met zijn nieuwe tv-programma Mijn Man Kan Alles vooral voor waardering. "Dat wordt niet meer gemeten, het gaat alleen nog om die cijfers", zegt hij.

De 50-jarige Smits is inmiddels uitgegroeid tot presentator, nadat hij bekend werd als jurylid van talentenjacht Idols. "Laten we hopen dat dit net zo leuk wordt. Niet dat het zo'n succes wordt als Idols want dat is bijna onmogelijk, maar dat de mensen het gevoel krijgen van een gezellige tv-avond. Ik wil waardering", zegt hij vrijdag in Sp!ts.

De eerste aflevering van de spelshow Mijn Man Kan Alles, die Smits samen met Nance presenteert, is vrijdag te zien op SBS 6. Moederbedrijf SBS Nederland werd eerder deze week gekocht door Talpa van John de Mol en uitgever Sanoma.


Henkjan Smits (Foto: Novum)

PS3: Child of Eden laat nog even op zich wachten

Ubisoft, de uitgever van Child Of Eden, heeft vandaag laten weten dat het spel nog even op zich laat wachten voor de Playstation 3.
Ubisoft heeft aangegeven nog niet klaar te zijn met het spel voor de Playstation 3. Wel geven ze aan de releasedatum van Child Of Eden voor de Xbox 360 wel gewoon kunnen halen.

"It's like a spiritual sequel to Rez, definitely," legde Mizguchi, de rez-creator van Child of Eden uit, "but I wanted to have much more organic feel, not only digital, techno. I made it like a drama, a story, an emotional setting – it has songs, lyrics, words."

Hij kreeg in dit korte tijdsbestek niet het gevoel in het spel zoals hij zou willen en hierdoor hebben ze besloten de releasedatum van het spel op de PS3 wat later te zetten.

Op de Xbox 360 zal Child of Eden gewoon op 17 juni uitkomen, voor de PS3 is dit nu naar september gezet. Op welke datum het in september gereleased wordt is nog niet bekend gemaakt.

Child of Eden

Valjavec mag twee jaar niet koersen

De Sloveense wielrenner Tadej Valjavec is door het internationaal sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst. Het Olympisch comité van Slovenië sprak de 34-jarige klimmer eerder nog vrij, maar daar tekende de internationale wielerunie UCI beroep tegen aan. Valjavec had in 2009 afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort.

Valjavec moet naast zijn schorsing, die met terugwerkende kracht ingaat, ook een boete van 52.500 euro betalen. Hij raakt daarnaast zijn resultaten behaald tussen 19 april en 30 september 2009 kwijt.

Valjavec, die de afwijkende bloedwaarden aan langdurige ziekte wijdt, vond na zijn vrijspraak door het Sloveense Olympisch comité onderdak bij de kleine Turkse formatie Manisaspor. Hij mag nu tot januari 2013 niet koersen.

Zeven aanhoudingen voor groepsverkrachtingen

In Rotterdam zijn deze week zeven jongens opgepakt op verdenking van een aantal groepsverkrachtingen met één en hetzelfde slachtoffer. De verkrachtingen hebben plaatsgevonden in 2008 en 2009, meldt de politie.

De verdachten zijn nu tussen de 12 en 18 en komen allemaal uit Rotterdam. Ze worden ervan verdacht een nu 14-jarig meisje uit Rotterdam tussen december 2008 en de zomer van 2009 meerdere keren in groepsverband te hebben verkracht. De samenstelling van de groepjes wisselde steeds.

De moeder van het meisje deed begin dit jaar aangifte van de verkrachtingen van haar dochter. Uit onderzoek bleek vervolgens dat het slachtoffer was gedwongen seksuele handelingen te ondergaan. De daders dreigden een filmpje openbaar te maken waarop te zien is dat het meisje seks heeft met een van de verdachten.

Vijf verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hun hechtenis verlengd. Twee verdachten waren ten tijde van de verkrachtingen nog geen 12 en kunnen daardoor niet worden vervolgd.

De politie heeft telefoons en gegevensdragers van de verdachten in beslag genomen. Alle verdachten zijn aangemeld bij de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg.

Kenia: Mogelijk aanslag met Pasen

De politie in Kenia houdt ernstig rekening met de mogelijkheid dat er tijdens de paasdagen een aanslag wordt gepleegd. Er zouden directe aanwijzingen zijn dat de Somalische terreurgroep Al-Shabaab, die gelieerd is aan Al Qaida, een aanslag voorbereidt.

Al-Shabaab heeft gedreigd met aanslagen op plekken waar veel mensen bijeen zijn, zoals gebedshuizen. De groep heeft het op Kenia gemunt omdat het de Somalische regering helpt in haar strijd tegen de extremisten.

Al-Shabaab schuwt grof geweld niet. De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele zelfmoordaanslag in de Ugandese hoofdstad Kampala, waarbij vorig jaar juli 76 doden vielen.

RIVM: Was of verhit groenten voor consumptie

Groenten moeten voor gebruik worden gewassen of goed verhit. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo kan volgens het RIVM worden voorkomen dat mensen bacteriën binnenkrijgen die mogelijk resistent zijn voor antibiotica.

Uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam blijkt dat op groenten uit winkels en van de markt resistente bacteriën zijn aangetroffen. Deze kunnen infecties veroorzaken die niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden.

De resistente bacteriën werden op 7 van de 119 genomen monsters aangetroffen. Het gaat om bacteriën die ook bij mensen in de darmen voorkomen en daar over het algemeen niet voor problemen zorgen. De bacteriën kunnen voor infecties zorgen en in het geval van de resistente soortgenoten zorgt dat, vooral bij kwetsbare groepen, voor gevaar.

De bron van de resistente bacteriën is volgens het RIVM niet duidelijk. Ook staat nog niet vast dat resistente bacteriën ook zorgen voor meer resistente bacteriën in de darmen van mensen. Wel wijst het er volgens het RIVM op dat het gevaar van antibioticaresistentie toeneemt.

Het heeft volgens het RIVM geen zin om specifieke groentesoorten links te laten liggen. Uit voorzorg is het het beste als alle groenten voor gebruik worden gewassen, verhit of geschild.


RIVM: Was of verhit groenten voor consumptie (Foto: Novum)

Anita verlengt deze week bij Ajax

Vurnon Anita tekent in de loop van de week een nieuw contract bij Ajax. Dat bevestigde trainer Frank de Boer vandaag tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel met Excelsior van komende zondag. De 22-jarige Anita had een doorlopende verbintenis tot medio 2012 en tekent waarschijnlijk voor twee jaar bij.

"Hij gaat inderdaad deze week bijtekenen", benadrukte De Boer. "Het is fantastisch dat zo'n speler bij Ajax blijft." Anita kwam dit seizoen 28 competitieduels in actie en was daarin driemaal trefzeker. Onder voormalig trainer Martin Jol was Anita nog de vaste linksback, maar De Boer ziet meer een rol op het middenveld weggelegd voor de drievoudig Oranje-international.

Ajax ziet ook twee jeugdspelers vertrekken naar FC Groningen. Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet tekenen voor drie jaar bij de huidige nummer zeven van de Eredivisie. De noorderlingen betalen geen transfersom voor de 20-jarige vleugelverdedigers, die voornamelijk speelden in het beloftenteam van de Amsterdammers.

Gerdi Verbeet spreekt op Dam bij dodenherdenking

Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet houdt dit jaar een toespraak tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam. Dat laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag weten. Verbeet zal spreken over de bijzondere betekenis van 4 mei en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het in stand houden van de vrijheid, de rechtstaat en de democratie.

Verbeet gaf op 7 april samen met de vicevoorzitter van de Eerste Kamer Heleen Dupuis het startsein voor de campagne Stilstaan bij Vrijheid. Alle Kamerleden hebben onlangs een speldje gekregen in de vorm van een fakkel, het symbool van dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

De man die vorig jaar de dodenherdenking verstoorde door tijdens de twee minuten stilte te gaan schreeuwen, zal dit jaar in ieder geval niet op de Dam zijn. Hij zit in de cel vanwege winkeldiefstal. Omdat hij veelpleger is, is hij voor negentig dagen vastgezet.


Gerdi Verbeet spreekt op Dam bij dodenherdenking (Foto: Novum)

TNT neemt maatregelen tegen maffia

Pakjesbezorger TNT Express heeft in Italië maatregelen genomen tegen de infiltratie door de maffia. Een manager van het grootste depot in Milaan wordt ontslagen. Dat heeft een woordvoerder van TNT vrijdag gezegd.

Deze week bleek dat de koeriersbedrijven waarmee TNT Express in Italië samenwerkt vrijwel allemaal in handen zijn van de 'ndrangheta, de maffia uit Calabrië in Zuid-Italië. Op last van Italiaanse politie en justitie is er een toezichthouder aangesteld bij TNT.

Op basis van informatie van de toezichthouder is de manager op non-actief gesteld, zegt de woordvoerder. Het is de bedoeling dat hij wordt ontslagen, maar volgens het Italiaans recht kan dat niet onmiddellijk.

TNT beëindigt verder de samenwerking met een beveiligingsbedrijf dat de koeriersbedrijven had geselecteerd en dat ook de beveiliging van de depots verzorgde.

Appels lekkerder door zomerweer

Appels zijn dit jaar eerder rijp en ze smaken beter. Dat komt door het warme en droge weer. Ook de extra actieve bijen helpen een handje mee, meldt de website Natuurkalender.nl.

Veel appelbomen staan nu al in volle bloei, na de relatief warme maanden januari en februari en het zomerweer van deze maand. De afgelopen twintig jaar stonden de appelbomen alleen in 1990 en 2002 eerder in bloei.

Naar verwachting zijn de appelbomen rond 27 april alweer uitgebloeid. Dat betekent een relatief korte bloeiduur. Ook dat is goed voor het fruit.

Ook zijn bijen door het mooie weer actiever dan normaal. Dat zorgt voor een betere bestuiving. Daardoor vormen zich in de appels veel gezonde pitten, waardoor de appels meer mineralen en suikers aanmaken. De smaak wordt hierdoor beter. Ook zijn appels dit jaar langer houdbaar dan normaal.

Nadal naar laatste vier in Barcelona

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de laatste vier in het tennistoernooi van Barcelona. De mondiale nummer één was in Catalonië met tweemaal 6-2 te sterk voor Gaël Monfils uit Frankrijk. In de volgende ronde treft de linkshander de winnaar van het duel tussen landgenoot Feliciano Lopez en de Kroaat Ivan Dodig.

Nadal won het toernooi vijf maal op rij, maar was door een blessure vorig jaar niet van de partij. De gravelspecialist heerste vrijdag tegen Monfils, die ondanks een flink aantal mooie punten een maatje te klein was. Nadal trok de eerste set naar zich toe met twee breaks en kwam op eigen opslag niet in gevaar.

In het tweede bedrijf liet Nadal de Fransman, die doorgaans sterker wordt als hij op achterstand komt, geen moment in de wedstrijd komen. In de achtste game besliste Nadal het duel op eigen service.

Veertig maanden cel voor seks met 'stagiaires'

De 35-jarige man uit Leeuwarden die geprobeerd heeft twee meisjes van 14 en 15 jaar als prostituee voor hem te laten werken en seks met hen had, is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot veertig maanden cel. Dat is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank veroordeelde de Leeuwarder eind december tot twee jaar cel. De rechtbank vond dat alleen bewezen kon worden dat de man seks met de meisjes heeft gehad.

In tegenstelling tot de rechtbank acht het gerechtshof in Leeuwarden ook bewezen dat de Leeuwarder zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot mensenhandel. Hij heeft geprobeerd de meisjes als escortgirls voor hem te laten werken.

De Leeuwarder had gezegd dat hij alleen op seks uit was. Het was niet zijn bedoeling om de meisjes in de escortbranche te laten werken. De rechtbank vond die uitleg plausibel, het hof duidelijk niet.

De twee middelbare scholieren kwamen in de zomer van vorig jaar op de Weaze, de rosse buurt van Leeuwarden, terecht omdat het hen wel leuk leek in het kader van een zelfbedachte maatschappelijke stage een dagje mee te draaien met de prostituees. Ze liepen de Leeuwarder en diens vriendin tegen het lijf. De vriendin werkt in de prostitutie.

In plaats van achter het raam belandden de meisjes bij de Leeuwarder in bed. Hij had gezegd dat hij wel wat kon regelen. Maar dan moest hij wel zelf ondervinden hoe de meisjes in bed waren, voor ze daadwerkelijk klanten konden ontvangen. De man is al eens eerder veroordeeld voor seks met een minderjarige.

Geen olifant door winkelcentrum Uithoorn

Twee supermarkten in Uithoorn hebben een promotieactie met een olifant afgeblazen. De Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren had bezwaar gemaakt, waarna het dier werd afbesteld.

De olifant zou woensdag ter promotie van het Freiwalds Menagerie Circus door het winkelcentrum van Uithoorn lopen. De Partij voor de Dieren vond dit niet alleen onwenselijk, maar ook gevaarlijk. "Mocht het dier schrikken of in paniek raken, dan vormt dit een groot risico voor de veiligheid van omstanders. Een losgeslagen olifant is niet zomaar in toom te houden", meldt voorzitter Tirza Elias.

De supermarkten waren gevoelig voor deze bezwaren en hebben de actie afgeblazen. Elias is blij. "Gelukkig begint het besef door te dringen dat het geen goed idee is om dieren als attractie in te zetten. We hopen dat andere gemeenten dit goede voorbeeld zullen volgen."

[Upd] [EK judo] Van Emden, Bosch naar finale

Edith Bosch heeft de halve finale van het Europees kampioenschap judo in Istanbul bereikt. De 30-jarige Amersfoortse, uitkomend in de klasse tot zeventig kilogram, won van de Italiaanse Erica Barbieri. Bosch neemt het nu op tegen Anett Meszaros uit Hongarije.

Linda Bolder redde het in dezelfde klasse niet. De 22-jarige judoka delfde in de kwartfinale het onderspit tegen Rasa Sraka uit Slovenië en in de herkansing verloor ze van Lucie Decosse uit Frankrijk.

Anicka van Emden reikte in de klasse tot 63 kilogram tot de kwartfinale. De 24-jarige boekte een zege op Ramila Yusubova uit Azerbeidzjan. Esther Stam strandde in de tweede ronde door een nederlaag tegen de Sloveense Urska Zolnir.

Update 13:52 uur

Edith Bosch heeft de finale bereikt in de klasse tot 70 kilogram. In de halve eindstrijd versloeg ze de Hongaarse Anett Meszaros met een waza-ari. In de finale moet de Nederlandse judoka het nu opnemen tegen de Spaanse Cecilia Blanco.

Update 14:37 uur

Ook Annika van Emden heeft de finale bereikt. In de klasse tot 63 kilogram versloeg ze in de halve eindstrijd de Duitse Hilde Drexler met een waza-ari.

App: De creatie van Portal 2

Met 'The Final Hours of Portal 2' stap je in het hoofdkantoor van Valve om de ontwikkeling van Portal 2 aan den lijve te ervaren. Gamesjournalist Geoff Keighley beschrijft in detail hoe het spel tot stand is gekomen in een ontwikkelingsproces van drie jaar.

De App kost 2 dollar (1,40 euro), bestaat uit ongeveer 15,000 woorden en zit boordevol foto's, screenshots, audio clips, development videos en interactieve elementen.

Gabe Newell

Volvo wacht op verzoek voor overname Saab

De Zweedse autobouwer Volvo krijgt volgens De Financiële Telegraaf van vrijdag binnen enkele weken een verzoek van de Zweedse overheid om Saab, onderdeel van Spyker Cars, over te nemen. De krant baseert zich op bronnen binnen Volvo, zonder aan te geven met welk orgaan deze bronnen hebben gesproken.

Volgens De Telegraaf zijn er al gesprekken gevoerd tussen Zweedse regeringsfunctionarissen en directeuren van Volvo. Volvo is in handen van de Chinese automaker Geely Automobile Holdings Ltd sinds 2010. Daarvoor was Volvo in handen van Ford Motor Co. De Zweedse regering zou via een overname door Volvo meer zekerheid willen krijgen over de terugbetaling van de aan Saab geleende 400 miljoen euro door de Europese Investerings Bank.

Saab kwam deze maand in problemen toen een aantal toeleveranciers niet meer wilde leveren in afwachting van de betaling van rekeningen. Daardoor viel de productie van Saab stil.

Donderdag kwam Saab een stap dichter bij de heropstart van de productie, toen de Zweedse National Debt Office goedkeuring had verleend aan het financieringsplan van de geplaagde autoproducent.

Volgens de krant zou een overname van Saab Volvo goed uitkomen, omdat daarmee het aantal te produceren auto's met circa honderdduizend kan worden verhoogd. Een platform daarvoor is nog in ontwikkeling.

In Zweden zou het verhaal gaan dat zelfs als Saab zijn rekeningen betaalt, de Saab-productie niet direct op gang komt, omdat toeleveranciers vooruitbetaald willen krijgen alvorens de levering van onderdelen te hervatten. Al langer gaat het verhaal in Zweden dat Saab met verschillende Chinese partijen gesprekken voert over diens financiële problematiek.

Qatar stelt commissie aan voor WK 2022

Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani van Qatar heeft in de aanloop naar het WK voetbal van 2022 een commissie en raad van bestuur ingesteld die de voorbereidingen in goede banen moeten leiden. In de 'Supreme Committee' hebben vooral ministers en familieleden van de sheik zitting, waaronder de kroonprins. Dat meldt het Qatarese persbureau QNA.

Kroonprins Tamim bin Hamad Al Thani, tevens voorzitter van de Qatarese Olympische Commissie, neemt plaats in het comité. Diens jongere broer Mohammed bin Hamad Al Thani, preses van het succesvolle Qatarese WK-bid voor 2022, neemt zitting in het bestuur.

Qatar kreeg het wereldkampioenschap voetbal in december toegewezen. Het Arabische emiraat versloeg onder andere de Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea. Preses Mohammed bin Hammam van de Aziatische voetbalbond is tijdens het volgende FIFA-congres de enige uitdager van Sepp Blatter in de strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA.

100.000 nieuwe huizen voor slachtoffers Japan

Japan gaat honderdduizend tijdelijke huizen bouwen voor de overlevenden van de aardbeving en tsunami die het land vorige maand troffen. Van het fonds voor de wederopbouw van omgerekend ruim 34 miljard euro worden ook wegen en havens gerepareerd en wordt puin geruimd.

De Japanse premier Naoto Kan zei geraakt te zijn door de gesprekken die hij tijdens een rondgang langs opvangcentra met slachtoffers heeft gevoerd. Het vrijgemaakte geld is waarschijnlijk pas de eerste stap. De Japanse regering heeft eerder gezegd dat de totale kosten van de ramp kunnen oplopen tot ruim 212 miljard euro. Dit zou de ramp in Japan de duurste natuurramp in de geschiedenis maken. "Dit is de eerste stap in de wederopbouw van Japan na de twee rampen", aldus minister van Financiën Yoshihiko Noda.

Hagenaar ernstig gewond na aanrijding door tram

Een 25-jarige Hagenaar heeft donderdagavond ernstig hersenletsel opgelopen toen hij werd aangereden door een tram. Het slachtoffer ligt op de intensive care, meldt de politie.

De man fietste rond 20.00 uur in de richting van het Centraal Station in Den Haag toen hij vlak voor de Bezuidenhoutseweg werd aangereden door een tram. Die kwam pas 15 meter verder tot stilstand. Agenten haalden het slachtoffer onder de tram vandaan. Hij is onder motorbegeleiding per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Het tramverkeer in de Hofstad was enige uren ontregeld door het incident.

[NHL] Uitslagen 22-04-2011

In de NHL werden vannacht drie wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de playoffs om de Stanley Cup. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van elke wedstrijd.

Montreal Canadiens - Boston Bruins

De Boston Bruins hebben de stand in de serie tegen de Montreal Canadiens gelijk getrokken door ook hun tweede uitwedstrijd te winnen. De Canadiens-fans waren in hun nopjes toen hun ploeg met twee overwinningen thuiskwam en hoopten dat Montreal het thuis direct kon afmaken, maar zij kwamen van een koude kermis thuis. Inmiddels is het thuisvoordeel voor de Canadiens alweer verdwenen en hebben de Bruins, tenzij de Canadiens de aankomende twee wedstrijden winnen, nog een extra thuiswedstrijd te gaan.

Lang zag het ernaar uit dat de Canadiens een 3-1 voorsprong in de serie zouden pakken. De ploeg begon dominant en kwamen ook op een 1-0 voorsprong. De tweede periode ging wat meer gelijkop, en de Bruins kwamen op gelijke hoogte. De Canadiens scoorden echter twee goals binnen een minuut om met 3-1 voor te komen. De Bruins bleken veerkrachtig en gingen alsnog met een 3-3 stand rusten. In de derde periode kwamen de Canadiens via verdediger PK Subban weer op voorsprong, maar opnieuw kwamen de Bruins terug door gelijk te maken. In de overtime periode wist Michael Ryder de winnende 5-4 te maken.

Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks

De Vancouver Canucks hebben na hun 3-0 voorsprong in de serie voor de tweede keer verzuimd om de Chicago Blackhawks uit te schakelen. De stand in de serie is na de eenvoudige 5-0 overwinning van de ploeg uit Chicago nu 3-2, nog altijd in het voordeel van de Canucks. De volgende wedstrijd is in Chicago, waar de Blackhawks hopen de stand gelijk te trekken.

De Canucks hadden weinig in te brengen tegen de Blackhawks in een wedstrijd die geen moment spannend werd. Na twaalf minuten in de eerste periode stond het al 3-0 en vroeg in de tweede periode stond het zelfs al 5-0. Na de 4-0 werd goalie Roberto Luongo voor de tweede wedstrijd op rij uit het doel gehaald en vervangen door Cory Schneider.

Los Angeles Kings - San Jose Sharks

De Kings hadden na de twee uitwedstrijden een gunstige uitgangspositie met een 1-1 stand in de serie, maar verloren nu ook hun tweede thuiswedstrijd waardoor de stand in de serie 3-1 in het voordeel van de Sharks is, met een wedstrijd in de Shark Tank voor de boeg. De vorige wedstrijd kwamen de Sharks van een 4-0 achterstand terug om de wedstrijd met 6-5 in overtime te winnen, dit keer leken de Kings een comeback te maken.

De Sharks kwamen na een eerste periode waarin niet werd gescoord in de tweede periode op een 3-0 voorsprong. De Kings maakten in dezelfde periode echter alweer 3-2 en een comeback leek in de maak. De twee Joe's van de Sharks, Pavelski en Thornton, staken hier echter een stokje voor door de 4-2 en de 5-2 te scoren. Torrey Mitchell haalde vervolgens alle spanning uit de wedstrijd door ook nog de 6-2 te scoren. De 6-3 van Alexei Ponikarovsky was daarom alleen nog van belang voor de statistieken.

Ook Visconti verdachte in zaak-Ferrari

Giovanni Visconti (Farnese) heeft bezoek gehad van de Italiaanse justitie in verband met het onderzoek naar 'dopingarts' Michele Ferrari. Bij de kampioen van Italië werden naar verluidt medische gegevens, computers en andere persoonlijke gegevens geconfisceerd. Ook ploeggenoot Diego Caccia en Sky-renner Morris Possoni kregen bezoek.

Een woordvoerder van Farnese Vini-Neri Sottoli, de werkgever van Visconti en Caccia, bevestigde dat Visconti bezoek had gehad van de politie, maar hield vast aan de onschuld van de kopman. "Zowel het team als Giovanni zelf is onaangedaan door het onderzoek. We laten het recht zijn beloop krijgen en zijn overtuigd dat Giovanni zijn onschuld aan zal kunnen tonen."

Team Sky was nog niet op de hoogte van het nieuws omtrent Possoni en komt later met een officiële verklaring.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door openbaar aanklager Benedetto Roberti in samenwerking met Jeff Novitzki van het Amerikaanse agentschap voor voedsel- en medicijnen. Novitzky heeft de leiding over het onderzoek naar Lance Armstrong en zijn oude team US Postal. Meer dan 100 personen worden naar verluidt onderzocht.

Paus gaat bellen met de ruimte

Paus Benedictus XVI gaat bellen met de ruimte. De kerkvorst neemt op 4 mei via de satelliet contact op met twee Italiaanse astronauten in het Internationale Ruimtestation (ISS). Dat meldt L'Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, vrijdag.

De datum 4 mei is gekozen omdat dan de spaceshuttle Endeavour bij het ISS arriveert. Een van de Italianen is al in het ISS, de ander komt mee met de Endeavour.


Paus Benedictus XVI (Foto: Novum)

[NBA] Yao Ming wil in Houston blijven

Yao Ming hoopt ook volgend seizoen voor Houston Rockets te spelen. De 2.29 meter lange Chinese center is herstellende van een enkelblessure en wil zijn aflopende contract in Texas graag verlengen. Ming zal Houston alleen verlaten als hij elders een betere aanbieding krijgt.

Ming concentreert zich in woonplaats Shanghai op het herstel van zijn enkelbreuk, die hem bijna het hele seizoen aan de kant hield. Volgens de Chinees hangt zijn professionele toekomst af van zijn herstel en de uitkomst van gesprekken over een nieuwe cao in de NBA. De zevenvoudig All Star speelt sinds 2002 voor Houston.

De Rockets eindigden dit seizoen stijf onderaan in de Western Conference van de NBA. Hoofdcoach Rick Adelman en de club gingen eerder deze week met wederzijds goedvinden uit elkaar.

Stone wil Travolta en Thurman in Savages

John Travolta en Uma Thurman zijn in gesprek om in het nieuwe drama van regisseur Oliver Stone te spelen. Blake Lively heeft al getekend voor een rol, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Lively speelt in Savages de rol van Ophelia. Travolta zou Dennis spelen, een uitgebluste agent en Thurman is in gesprek voor de rol van Ophelia's moeder Paqu. Travolta en Thurman waren eerder samen te zien in de klassieker Pulp Fiction uit 1994 van Quentin Tarantino.

Stone gaat Savages regisseren en schreef ook het scenario. De film gaat over twee jongens die graag een joint opsteken. Ze kweken zelf hun wiet en krijgen te maken met een Mexicaanse drugsbaas, gespeeld door Benicio del Toro, die wil dat zij wiet aan hem leveren. Als ze dat weigeren, wordt hun gemeenschappelijke vriendin Ophelia ontvoerd.

Aaron Johnson en Taylor Kitsch spelen de jongens, Salma Hayek speelt de rol van drugsbaas Elena. Wanneer de opnames van de film starten, is nog onbekend.


(Foto: Novum)

"Coerver fanatiek en gedreven trainer"

De voetbalwereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Wiel Coerver. Oud-verzorger van Feyenoord, Gerard Meijer, herinnert zich Coerver (86) als een fanatieke en gedreven trainer. "Voordat hij echt in dienst kwam is hij met ons meegegaan naar toernooien in Wolfsburg en Parijs", zegt Meijer op de website van Feyenoord.

"Al in Parijs heeft hij toen een paar spelers geadviseerd om via zijn technieken aan het kappen en draaien te werken. Hij is toen met een paar jongens op een veldje middenin Parijs gaan trainen. Sommige spelers hadden daar ontzettend veel baat bij", aldus de huidige ambassadeur van de Rotterdamse club.

Volgens Meijer heeft Coerver een belangrijke rol gespeeld in het seizoen 1973/1974, waarin Feyenoord de UEFA Cup won door Tottenham Hotspur in de finale te verslaan. "Elke trainer is natuurlijk afhankelijk van zijn materiaal, maar als je een grote prijs wint heb je daar als trainer altijd ook een grote rol in. Coerver was in ieder geval een man met een enorme drive."

Coerver vertrok na zijn eerste seizoen direct weer uit Rotterdam. De oud-trainer kende een moeizame omgang met de vedetten van Feyenoord.

Wiel Coerver (86) overleden

Wiel Coerver is vrijdagochtend op 86-jarige leeftijd in Kerkrade overleden. Dat bericht De Telegraaf vrijdag. De oud-coach won in 1974 de UEFA Cup en landstitel met Feyenoord. Hij werd daarna vooral bekend met de Coerver-methode, een specifieke oefenstof voor voetballers waarin balbeheersing en techniek centraal staan.

Coerver werd als speler in 1956 landskampioen van Nederland met Rapid JC, de voorloper van Roda JC. De in Kerkrade geboren Coerver trainde ook clubs als Roda JC, Sparta, NEC en Go Ahead Eagles.

Geruchten over de nieuwe Wii

De geruchten over de opvolger voor de Wii blijven opduiken, voornamelijk onder de codenaam Project Café. Waar rook is, is vuur, dus het is zeer waarschijnlijk dat de officiële aankondiging zal plaatsvinden op de E3.

Ondertussen zijn er zelfs al wat specificaties bekend, die het doen lijken dat het nieuwe wondertje van Nintendo de PlayStation 3 en Xbox 360 voorbij gaat streven op het gebied van grafische pracht. De nieuwe console gaat draaien op AMD's R700 GPU architecture en de CPU zal een aangepaste triple-core IBM PowerPC chipset zijn.

Verder verwacht men een 1080p output en stereoscopic 3D mogelijkheden. Ook zal de console zo groot zijn als de originele Xbox 360, met een ontwerp die aan de Super NES doet denken. De prijs ligt tussen de $350 en  $400 en het Taiwanese bedrijf Faxconn gaat de productie op zich nemen. De geruchten zeggen zelfs dat ze rond oktober zouden kunnen gaan leveren.

Nintendo bevestigt ondertussen helemaal niets…

Activisten Greenpeace bezetten booreiland

Elf activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben vrijdag een booreiland in de buurt van Istanbul beklommen. De activisten willen voorkomen dat het booreiland diepwaterboringen gaat uitvoeren in het Noordpoolgebied, aldus Greenpeace.

De activisten onderschepten het booreiland, de Leiv Eiriksson, met speedboten toen het de haven van Istanbul had verlaten. Nadat ze de boortoren hadden beklommen ontvouwden ze een spandoek met de tekst 'Stop de vernietiging van de Noordpool' en 'De olie voorbij, kies voor schone energie'.

Het booreiland, met eindbestemming Baffin Bay in Groenland, blijft ondanks de actie van Greenpeace zijn tocht voortzetten. De actievoerders zijn bereid hun bezetting dagenlang vol te houden, aldus Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie heeft het booreiland vanwege de weersomstandigheden in het Noordpoolgebied maar een beperkte hoeveelheid tijd om zijn geplande vier proefboringen uit te voeren.

De eigenaar van het booreiland, Cairn Energy, zegt door de regering van Groenland te zijn uitgenodigd om de proefboringen te doen. "Overal ter wereld waar wij actief zijn doen we ons best op een veilige manier te werk te gaan. Verder respecteren wij het recht van individuen en organisaties om op een veilige manier hun mening te uiten."

Greenpeace vindt dat, na de ramp in de Golf van Mexico met een booreiland van BP, Cairn zou moeten besluiten te stoppen met diepwaterboringen. "Harde vorst, ruwe weersomstandigheden en een zeer afgelegen locatie zorgen ervoor dat het in het geval van een lek onmogelijk is om de olie op te ruimen", aldus Greenpeace.


Activisten Greenpeace bezetten booreiland (Foto: Novum)

Eenhoorn wil langer burgemeester in Alphen blijven

Waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn wil langer aanblijven. Dat zei de voormalig voorzitter van de VVD vrijdag op Radio 1.

De termijn als interim-burgemeester loopt op 1 juli af. Na de dramatische schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, waarbij zeven mensen om het leven kwamen, wil hij echter niet zomaar weg lopen. Eenhoorn zegt dat hij zich erg verbonden is gaan voelen met de stad en de inwoners. "Alphen verlaten wordt moeilijk", aldus de tijdelijke burgervader.

Eenhoorn werd vorig jaar aangesteld om een bestuurscrisis in de Zuid-Hollandse gemeente op te lossen. Door die crisis waren de burgemeester en twee wethouders opgestapt.


Bas Eenhoorn (Foto: Novum)

Lichaamsdelen vermiste Ier gevonden in gracht

In de Passeerdersgracht in Amsterdam zijn vrijdagochtend opnieuw lichaamsdelen gevonden. Het gaat om een been, een arm en een deel van het onderlichaam. De politie gaat ervan uit dat het lichaamsdelen van de vermiste Ier Paul Nolan-Miralles zijn, zegt een woordvoerder.

Duikers zijn op dit moment met netten aan het zoeken in de Lijnbaansgracht. De gevonden lichaamsdelen zijn met een lijkwagen overgebracht naar een mortuarium, waar DNA-onderzoek wordt gedaan.

Eerder deze week werden al een schouder, kledingstukken en een tas van Nolan-Miralles gevonden.

Duitse invasie richting strand

Duitse vakantiegangers zijn massaal op weg naar het Nederlandse strand. Mede daardoor is de spits vrijdagmiddag al vroeg begonnen. Rond het middaguur stond er al 160 kilometer file, meldt de ANWB. De langste is een file van 17 kilometer op de A12 vanuit Oberhausen richting Utrecht.

Ook in Zeeland op de A58 is het druk. Strandverkeer zorgt daar voor een file van 12 kilometer.

De ANWB denkt dat het nog tot zeker 16.00 uur druk zal blijven. Ook het paasweekeinde moeten automobilisten rekening houden met files door het mooie strandweer en verschillende evenementen.

DRS mogelijk niet in Monaco

Het Drag Reduction System in de Formule 1 zal mogelijk niet ingezet gaan worden in Monaco. De coureurs vrezen dat de verstelbare achtervleugel voor gevaar kan zorgen vanwege de unieke eigenschappen van de baan in Monte Carlo. Op de andere banen heeft het DRS zich al bewezen als systeem dat inhalen moet bevorderen.

In Monaco is het behalen van de poleposition veel belangrijker dan op andere circuits. Een aantal coureurs vreest daarom dat rijders extreem veel risico gaan nemen in de trainingen en in de kwalificatie door de verstelbare achtervleugel te gaan gebruiken. Bovendien is het inhalen in de race lastig, omdat er slechts één kort recht stuk door de tunnel is. De FIA voelt wel iets voor een verbod en discussies hierover zijn bij de Grand Prix van Turkije gepland.

Paranoïde Pixeljunk-trailer

Q-Games heeft zojuist het nieuwe (en laatste) deel van de 'Survivor Files' vrijgegeven, een vrij aparte reeks trailers voor PixelJunk Shooter 2.

In PixelJunk Shooter moeten spelers hun transportvoertuig door ondergrondse tunnels manoeuvreren om overlevende wetenschappers te redden. Met behulp van raketten kunnen levels compleet vernield worden om een schoon pad te creëren in gevaarlijke situaties.

Het spel is al enkele weken exclusief verkrijgbaar voor het Playstation Network.

Drie jaar cel en tbs in kinderpornozaak

Een 28-jarige man uit Enschede is vrijdag door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie jaar cel en tbs voor het bezitten, verspreiden en vervaardigen van grote hoeveelheden kinderporno.

De man had ruim 170.000 bestanden op zijn computer staan. Daarnaast beschikte hij nog eens over 150.000 bestanden met virtuele kinderporno, waaronder computeranimaties, fotocollages en tekeningen waarop jonge kinderen voorkomen.

Ook werd de man voor het medeplegen van ontucht vervolgd. Hij zou een Belg hebben aangezet tot het misbruiken van een aantal jonge meisjes. Die man wordt in België vervolgd.

Het Openbaar Ministerie had twee weken terug zes jaar gevangenisstraf met tbs geëist. De officier van justitie wilde tbs omdat de kans op herhaling groot is.

Shell op vier na grootste bedrijf ter wereld

Shell is het op vier na grootste bedrijf van de wereld. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf prijkt op een ranglijst van de tweeduizend grootste bedrijven op de vijfde plaats. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase staat op de Forbes Global 2000 op de eerste plaats. De top vijf bestaat uit drie banken en twee oliebedrijven.

In totaal staan er 27 Nederlandse bedrijven op de lijst. Bank/verzekeraar ING is na Shell het grootste Nederlandse bedrijf, bekeken naar omzet, winst, activa en waarde. ING staat op de 39e plaats. Unilever staat op plaats 103, voor onder meer oliebedrijf Schlumberger (139), Aegon (183) en Philips (210).

Met 536 noteringen is een groot deel van de lijst Amerikaans. Naast JP Morgan Chase heeft de Verenigde Staten nog twee bedrijven in de top vijf: General Electric en ExxonMobil op plaats drie en vier. Nummer twee is de Britse bank HSBC Holdings.

Mel Gibson hoeft niet meer te acteren

Mel Gibson hecht geen waarde meer aan zijn acteercarrière. "Het interesseert me niet meer", zegt de Amerikaanse acteur in zijn eerste interview sinds maanden.

Gibson heeft er geen problemen mee als hij nooit meer acteert. "Ik ga iets doen waar ik meer plezier aan beleef", zegt hij op de Amerikaanse filmsite Deadline. De acteur zegt zijn heil meer te willen gaan zoeken achter de schermen. Hij heeft het scenario geschreven voor het drama How I Spent My Summer Vacation, waarin hij nog wel de hoofdrol speelt. Ook heeft Gibson een bijrolletje in de film van scenarist Randall Wallace, met wie hij samenwerkte voor de film Braveheart.

De 55-jarige acteur is al maanden negatief in het nieuws, omdat hij zijn ex-vriendin Oskana Grigorieva zou hebben mishandeld. Gibson kreeg vorige maand een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Hij sloot een deal met de aanklagers, waardoor hij niet achter de tralies hoeft, maar wel een cursus woedebeheersing moet volgen en een taakstraf van zestien uur moet uitvoeren.

De acteur zegt spijt te hebben van zijn scheldkanonnades, die zijn ex-vriendin vastlegde. Op de vraag of hij racistisch is en vrouwen haat, antwoordt de Australiër: "Ik heb nog nooit iemand slecht behandeld vanwege sekse, ras, religie of seksualiteit." Hij zegt dat de bandjes van de 'rotzooi' die hij tegen zijn ex-vrouw heeft uitgesproken, zijn gemanipuleerd.

Gibson is vanaf juli in de bioscopen te zien naast Jodie Foster in The Beaver. Gibson is Foster, die de film ook regisseerde, eeuwig dankbaar dat ze met hem wilde samenwerken toen hij aan de schandpaal werd genageld. "Ik zou haar iedere dag een pedicurebehandeling geven, als ik dat zou kunnen."


Mel Gibson (Foto: Novum)

Jeremy Renner wordt Jason Bourne

Nadat eerder al gemeld werd dat Jeremy Renner de favoriet was om de rol van Jason Bourne te spelen, lijkt dat nu bevestigd te worden. Filmstudio Universal heeft Jeremy Renner namelijk gevraagd om Jason Bourne te spelen in The Bourne Legacy. Renner, bekend van films als The Hurt Locker en The Town, tekent het contract waarschijnlijk snel, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In de eerste drie Bourne-films was Matt Damon te zien als Jason Bourne. De acteur paste voor het vierde deel, omdat regisseur Paul Greengrass niet meewerkt aan The Bourne Legacy. Hij regisseerde de laatste twee Bourne-thrillers. De vierde Bourne-film wordt geregisseerd door Tony Gilroy, die het scenario schreef voor de eerste drie Bourne-films. Hij schreef en regisseerde eerder al Michael Clayton en Duplicity.

Renner werd al snel genoemd als vervanger voor Damon, evenals Joel Edgerton, Dominic Cooper en Garrett Hedlund. Met name Joel Edgerton was de persoonlijke favoriet van regisseur Gilroy, maar uiteindelijk werd het toch Renner. Het zal meespelen dat Renner vorig jaar werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in het oorlogsdrama The Hurt Locker, en dit jaar kreeg hij een Oscarnominatie voor zijn bijrol in de thriller The Town. Verder is hij in het najaar te zien in Mission: Impossible - Ghost Protocol, en kunnen we hem ook verwachten in Hansel and Gretel: Withch Hunters en The Avengers


Jeremy Renner (Foto: Novum)

[EK judo] Bosch en Bolder naar kwartfinale

De judoka's Edith Bosch en Linda Bolder hebben zich bij het EK judo in Istanbul in de klasse tot 70 kilogram geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlandses kregen in de eerste ronde vrijaf en wonnen daarna van respectievelijk Marie Pasquet uit Frankrijk en Natalija Smal uit Oekraïne.

Ook Dex Elmont (tot 73 kilogram) staat in de kwartfinale. Hij klopte de Hongaar Sandor Taraba na een zwaar gevecht met een waza-ari. Anicka van Emden en Ester Stam moeten in de klasse tot 63 kilogram hun tweede partij nog judoën.

Jol ontvangt geen bonus bij titel Ajax

Martin Jol krijgt geen kampioensbonus als Ajax dit seizoen de titel weet te veroveren. De trainer stapte begin december 2010 op bij de Amsterdammers. Bij het afscheid kwam de coach met Ajax een financiële regeling overheen. Hij krijgt tot het einde van het seizoen doorbetaald. De regeling zou worden afgeblazen als Jol voor 1 februari 2011 een nieuwe club had gevonden.

In de overeenstemming is ook afgesproken dat Jol geen bonus krijgt als Ajax kampioen wordt. Jol leverde zijn contract in Amsterdam halverwege het seizoen in. Frank de Boer nam zijn taken over en tekende uiteindelijk een contract tot medio 2014.

Ajax staat drie wedstrijden voor het einde van de competitie een punt achter op koploper PSV. Ook de afstand op nummer twee FC Twente bedraagt een punt. Ajax speelt dit weekend tegen Excelsior. ADO Den Haag ontvangt vanavond Twente, terwijl PSV zondagmiddag bij Feyenoord op bezoek gaat.

Mercedes heeft snelste pitstops

Mercedes Grand Prix heeft volgens Auto Motor und Sport dit seizoen de snelste pitstops in de Formule 1. Het in- en uitrijden van de pits kost Michael Schumacher en Nico Rosberg inclusief een stop volgens het Duitse blad 22,301 seconden, waarmee McLaren en Red Bull Racing afgetroefd worden.

Sauber volgt qua snelheid op plaats vier, voor Force India en Lotus Renault GP. Opvallend is dat pas daarna Ferrari komt. De Italianen verliezen per pitstop tot nu toe gemiddeld 1,4 seconden op de snelsten. De rij wordt gesloten door de drie nieuwkomers van vorig seizoen Team Lotus, Marussia Virgin Racing en Hispania Racing.

Driedaags Paaspop op voorhand geslaagd

Paaspop in Schijndel duurt dit jaar een dag langer dan voorheen en de organisatie noemt dat op voorhand een geslaagd experiment. De traditionele opening van het muziekfestivalseizoen begint voor het eerst op vrijdag voor Pasen en de eerste dag raakte deze week al uitverkocht. Vrijdagavond komen er twaalfduizend mensen naar het festivalterrein naast de manege, waar het ooit klein begon.

De organisatie denkt dat de schare vaste bezoekers, de goede weersvooruitzichten en hoofdact Anouk ervoor hebben gezorgd dat alle kaartjes voor vrijdag verkocht zijn. Paaspop wil ook in de toekomst drie dagen optredens programmeren, kondigde een woordvoerder aan.

Voor zaterdag en zondag zijn er nog wel kaarten beschikbaar. Het festival biedt dan dagelijks plaats aan 15.000 bezoekers. Publiekstrekkers zijn Guus Meeuwis, De Jeugd van Tegenwoordig, Tim Knol, Jacqueline Govaert, Alain Clark, Golden Earring en Blof.

Driedaags Paaspop op voorhand geslaagd
Driedaags Paaspop op voorhand geslaagd (Foto: ANP)

Aardverschuiving in Filipijnen

Bij een aardverschuiving in een goudzoekersgebied in het zuiden van de Filipijnen zijn vrijdag zeker drie doden gevallen. Gevreesd wordt dat meer mensen zijn omgekomen, want er worden er nog veertig vermist. De aardverschuiving voltrok zich in een bergachtige regio waar veel mensen illegaal goud delven. Onderkomens van de goudzoekers en de ingangen van goudmijntunnels werden bedolven.

De Filipijnse autoriteiten zetten helikopters, bulldozers en graafmachines in voor het reddingswerk. Reddingswerkers hebben tot dusverre elf mensen levend onder de hopen aarde en puin vandaan gehaald.

EA Paassale voor iOS-gebruikers

EA is begonnen met hun Paassale waarin verscheidene iOS-games goedkoper worden aangeboden. Mocht je dit jaar geen zin hebben in een bezoekje aan de meubelboulevard, dan kun je tijd altijd nog benutten om een of meerdere aanbiedingen eens uit te proberen. De volgende spellen zijn in de aanbieding, allen voor 79 cent.

Dead Space Dead Space iPad
The Sims 3 Battlefield
Sims 3 Ambitions Need for Speed Hot Pursuit
Need for Speed Shift Pictureka iPad
Scrabble Scrabble iPad
NBA Jam Fight Night Champion
The Game of Life RISK iPad
Max and the Magic Marker            Max iPad
Reckless Racing iPad FIFA 11
FIFA 11 iPad Command and Conquer iPad             
Monopoly Tiger Woods 12

Gevaarlijke oesters in Waddengebied

Bezoekers van de Waddeneilanden moeten oppassen voor de Japanse oester, die de laatste jaren veel vaker voorkomt. De schelpen van de diertjes hebben scherpe randen, die diepe wonden kunnen veroorzaken.

"Zo'n schelp veroorzaakt meerdere, diepe sneden en versplintert in de wonden. Soms duurt het wel twee uur voordat alle deeltjes verwijderd zijn", zegt Jeroen van Helsdingen, huisarts op Terschelling, op de website Waddenzee.nl. "De laatste vijf à zes jaar zie ik steeds meer patiënten die zich hebben verwond aan de schelp van de oester."

Volgens Van Helsdingen zijn bootschoenen of teenslippers niet voldoende om de voeten tegen de oester te beschermen. Hij heeft meegemaakt dat een schelp door een klomp was gedrongen.

Productie Toyota pas eind dit jaar op volle kracht

De wereldwijde productie van Toyota zal pas eind dit jaar op volle kracht zijn. Het wordt november of december. Dat heeft de directeur van de Japanse autobouwer vrijdag gezegd.

Toyota-directeur Akio Toyoda bood zijn excuses aan zijn klanten aan voor de enorme vertraging in de levering van nieuwe auto's. De productie van Toyota ondervindt veel hinder van de nasleep van de aardbeving en tsunami waardoor het noordoosten van Japan werd getroffen. Vooral met de aanvoer van onderdelen zijn daardoor problemen ontstaan.

Meeste uitkeringen in Groningen en Limburg

In Noordoost-Groningen en in Limburg wonen de meeste mensen met een uitkering wegens werkloosheid, bijstand of arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. Nationale uitschieters zijn Heerlen en Kerkrade.

In de Limburgse gemeenten had in juni vorig jaar meer dan 20 procent van de bevolking tussen 15 tot 65 jaar een uitkering. In de Randstad zijn relatief weinig personen met een uitkering. Het laagste is dat in de Zuid-Hollandse gemeenten Graafstroom en Liesveld, waar minder dan 5 procent een uitkering ontving.

Bijstandsuitkeringen komen het meeste voor in de grote steden en opnieuw Noordoost-Groningen en Limburg. Rotterdam voert de lijst aan. Bijna een op de tien personen van 15 tot 65 jaar in de havenstad kreeg vorig jaar bijstand.

Meeste uitkeringen in Groningen en Limburg
Meeste uitkeringen in Groningen en Limburg (Foto: ANP)

Schoonzus meest gehate familielid

Niet de schoonmoeder, maar de schoonzus is voor de meeste Nederlanders het meest gehate lid van de schoonfamilie. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van DELA. Wel hebben Nederlanders een goede band met hun schoonfamilie. Van de vijfhonderd ondervraagden zegt zelfs 23 procent de schoonfamilie leuker te vinden dan het eigen gezin.

Over het algemeen kunnen de meeste Nederlanders goed opschieten met hun familie. Een merendeel van 78 procent geeft aan nog nooit een conflict met zijn of haar familie te hebben gehad. Dat is volgens DELA een opvallend resultaat. "Je leest en hoort vaak over familieruzies en andere problemen", zegt onderzoeker Martin Kersbergen.

Bijna drie kwart van de Nederlanders deelt hun geheimen met de familie. "Zelfs over zaken die over het algemeen gevoelig kunnen liggen, zoals psychische problemen of een verslaving, heeft men geen geheimen voor elkaar."

Politie rolt bende op in Cuijk

De politie in Cuijk heeft de afgelopen maanden een bende opgerold die verantwoordelijk wordt gehouden voor meerdere overvallen, drugshandel, oplichting, inbraak en heling. Er zijn in totaal veertien verdachten opgepakt van 16 tot 32 jaar, onder wie één vrouw. Dat laat de politie vrijdag weten.

De politie volgde de bende, die de wijk De Valuwe teisterde, al een tijdje en heeft het onderzoek nu afgerond. Met de actie hoopt de politie de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

De twee hoofdverdachten zitten nog vast. Het gaat om mannen van 21 en 32 jaar uit de Brabantse plaats. Zij zouden samen vier overvallen hebben gepleegd, onder meer op een aantal cafetaria en een winkel. Een andere 21-jarige man uit Cuijk wordt verdacht van drugshandel, maar hij zit niet meer vast.

De overige elf verdachten zijn na verhoor direct in vrijheid gesteld. Hun rol wordt onderzocht. Zij moeten zich wellicht later verantwoorden voor de rechter.

Cuijkse agenten hielden de bende al langer in de gaten na verdenkingen van verschillende misdrijven. Daarop is een speciaal team op de zaak gezet. De drugshandel vond over een periode van anderhalf jaar plaats.

Häkkinen: "Vettel beter geworden door titel"

Voormalig wereldkampioen Mika Häkkinen is van mening dat Sebastian Vettel na het behalen van zijn eerste titel in de Formule 1 beter is geworden. De Duitser won vorig jaar in Abu Dhabi de wereldtitel en blaakt sindsdien van het zelfvertrouwen, zoals ook Häkkinen gemerkt heeft.

"Het winnen van de titel geeft je uiteraard enorm veel zelfvertrouwen. Als je de titel eenmaal binnen is, weet je dat je het geflikt hebt. Het is alsof er een last van je schouder valt. Daarna weet je hoe het is om te winnen en wat er voor nodig is, terwijl veel van je tegenstanders dat niet weten. Je kunt je dan veel meer op de details gaan richten, en omdat je een psychologische en mentale voorsprong hebt, kun je bovendien veel meer druk weerstaan dan je rivalen," zei Häkkinen tegen Autosport. De Fin zelf werd in 1998 en 1999 wereldkampioen.

De Fin in van mening dat de Red Bull-rijder in het voordeel is omdat hij in de laatste race van het jaar toe kon slaan. "Tijdens zo'n finale race staat er enorm veel spanning op je, want alles staat op het spel. Je kan dan in één dag al het werk van een heel jaar weggooien of alles winnen, dus het is dan echt zaak dat je rustig blijft en jezelf onder controle houdt. Als het je op zo'n moment echter lukt jezelf in de hand te houden, levert dat je voor daarna een enorme voorsprong op op coureurs die geen titels gewonnen hebben."

Termieten verslinden geld in Indiase bank

Termieten hebben in een bank in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh voor omgerekend ruim 152.000 euro aan Indiase roepies verslonden. Dat meldt de Indiase politie vrijdag. Het geld lag opgeborgen in een stalen kast in het bankgebouw.

De bankdirecteur ontdekte de schade toen hij de kast woensdag opendeed. Het is de politie vooralsnog een raadsel hoe termieten bij de stapels bankbiljetten in de stalen kast hebben weten te komen. De termieten hebben in het verleden meubilair en documenten in de bank aangevreten. Het geld lag sinds januari in de kast opgeslagen.

Trein ramt gastank

Bij een spoorwegovergang in het Noord-Hollandse Dirkshorn is donderdagavond een trein op een gastank gebotst. De trein raakte beschadigd en kon niet verder rijden. Niemand raakte gewond, meldt de politie vrijdag.

Omstreeks 22.00 uur ramde de trein, die onderweg was van Heerhugowaard naar Den Helder, de tank die door onbekenden op de rail was gelegd. De ruim tachtig passagiers kwamen met de schrik vrij en zijn met bussen naar het station in Schagen gebracht. De spoorwegpolitie heeft een onderzoek ingesteld.

Even leek het erop dat vrijdagochtend ook in Amsterdam een gasfles op het spoor was gevonden. Dit bleek echter te gaan om een fles smeerolie die wordt gebruikt voor de wielen van de trein. Het treinverkeer bij station Muiderpoort heeft korte tijd stilgelegen.

Dzsudzsák droomt van Primera División

Balazs Dzsudzsák hoopt ooit in Spanje te voetballen. De vleugelspeler van PSV zegt in gesprek met FIFA dat het een droom is in de Primera División te spelen, maar dat hij Eindhoven niet verlaat om elders de bank warm te houden. "Het zou fantastisch zijn om in Spanje te spelen. Ik zou zelfs zeggen dat het mijn droom is."

Dzsudzsák maakt een uitstekend seizoen door en droeg in het Europa League-duel met Benfica de aanvoerdersband namens PSV. "Ik ben geen andere speler, maar ik ben wel veranderd," verklaart de 24-jarige Hongaar zijn recente ontwikkeling. "Ik ben rustiger en geconcentreerd en heb veel gesproken met mijn omgeving."

"Ik ben nu eerste keus en wil bewijzen dat ik het verschil kan maken," vervolgt de Eindhovense clubtopscorer. "Ik ben constanter geworden, wat de interesse van andere Europese clubs verklaart. Bij PSV wist ik dat ik speeltijd zou krijgen. Om nu naar een andere club te gaan en op de bank te belanden, zou geen goede beslissing zijn."

Dzsudzsák kwam in de zomer van 2007 naar PSV en ontwikkelde zich met flitsende acties en mooie doelpunten tot een vaste waarde bij de Eindhovenaren. In 127 duels kwam de 31-voudig Hongaars international tot 43 doelpunten en een vrachtlading aan assists. Hij kwam 31 keer uit voor het nationale team van Hongarije.


Dzsudzsák wil grag in Spanje spelen (Foto: Novum)

Ten Dam mag Luik-Bastenaken-Luik rijden

De Rabobank-wielerploeg heeft Laurens ten Dam opgesteld in de ploeg voor Luik-Bastenaken-Luik. De Nederlander is de vervanger van Carlos Barredo die woensdag in de Waalse Pijl zwaar ten val kwam. Hoewel de Spanjaard niets gebroken heeft zal hij zondag in Luik niet aan de start verschijnen.

Robert Gesink zal bij de Rabo-ploeg de kopman zijn in de laatste klassieker van het voorjaar. Hij krijgt steun van de Nederlanders Ten Dam, Bauke Mollema en Bram Tankink, de Duitser Paul Martens en de Spanjaarden Oscar Freire, Luis Leon Sanchez en Juanma Garate.

'Tevez verruilt Man. City voor Inter'

Carlos Tevez verdedigt volgend seizoen de clubkleuren van Internazionale. Volgens de Corriere dello Sport moet Inter nog met Manchester City om de tafel, maar kwam de club al tot overeenstemming met Kia Joorabchian, de zaakwaarnemer van de Argentijn. De club van sterspeler Wesley Sneijder zou bereid zijn 40 miljoen euro te betalen.

Tevez is bezig aan zijn tweede seizoen bij Manchester City, waar hij een belangrijke rol vervult in het elftal van trainer Roberto Mancini. De 27-jarige spits scoorde dit seizoen al negentien keer in de Premier League. Eerder kwam hij ondermeer uit voor Manchester United en West Ham United.

Vorige week berichtten diverse media al dat Tevez was gespot in Milaan.

'GP Turkije vanaf 2012 geschrapt'

De Grand Prix van Turkije staat misschien vanaf volgend seizoen niet meer op de Formule 1-kalender, zo melden de Turkse media vandaag. Het zou zoals wel vaker in de F1 gaan om een financieel geschil.

De Hurriyet Daily meldt dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone het tarief om een race te mogen houden heeft opgeschroefd naar 26 miljoen dollar, terwijl dit nu nog de helft van dat bedrag is. De Turkse regering wil niet bijspringen, waardoor het doorgaan van de race volgend jaar hoogst onzeker is geworden. Zeker omdat het huidige contract voor Istanbul Park dit jaar afloopt en de publieke belangstelling voor de race vrij gering is.

Dresscode voor badmintonsters uitgesteld

De internationale badmintonbond BWF heeft de introductie van een dresscode voor badmintonsters bij grote toernooien tot 1 juni uitgesteld. De bond wil het spel aantrekkelijker maken door de dames een jurk of een rokje te laten dragen.

Uit met name in China en Indonesië komen felle protesten omdat het spelen in een jurk of rokje minder makkelijk zou gaan. "Soms is het nodig om bepaalde veranderingen door te voeren. Maar wij zijn altijd bereid om naar de spelers te luisteren. We hebben daarom besloten de datum een maand te verschuiven, zodat we nog wat tijd hebben om met de speelsters te praten en te overleggen," zei de voorzitter van de BWF Paisan Rangsikitpho.

Balanstweaks in patch Fallout: New Vegas

Bethesda heeft vandaag op het forum een bericht geplaatst over de balansoptimalisaties die we in de volgende patch van Fallout: New Vegas kunnen verwachten. De patch zal volgens de ontwikkelaar veel crashbugs en vastlopers oplossen, maar ook de balans van onder andere de wapens wordt op de schop genomen.

De patch zal maandag voor alle PC-bezitters beschikbaar komen, maar voor de consoles is nog geen duidelijke datum bekend. Hieronder vind je de (was)lijst aan balanstweaks die Bethesda voor ons in het verschiet heeft. De meest opvallende: Sniper rifles maken meer schade, dynamiet heeft een groter explosiebereik en handwapens negeren damage resistance.

Guns:

  • Automatic Guns - SMGs, the Assault Carbine, and the LMG are more accurate across the board. They're also more durable. 12.7mm SMG mag capacity increased to 21.
  • Shotguns - Buckshot has received a x1.2 inherent DAM mod. This slightly incentivizes using buckshot over slugs when enemy armor is not an issue. Magnum buckshot has a x1.3 DAM mod and a small amount of DT bypass. Spread for many shotguns has been lowered.
  • Hunting Rifle, Anti-Materiel Rifle - Hunting Rifle and AMR now have the lowest spread of all rifles. Hunting Rifle RoF increased, Crit Chance set to x2. Anti-Materiel Rifle's Crit DAM has been raised from 80 to 110 to make it more viable when compared to the Gobi.
  • Sniper Rifle, Gobi Campaign Scout Rifle - Sniper Rifle and Gobi now have a higher RoF and lower AP cost. Both have x2 Crit Chance. Gobi has increased DAM and much higher Crit DAM over the Sniper Rifle.
  • That Gun - That Gun is now a slow-firing hand cannon that does huge DAM firing 5.56mm out of a short barrel.
  • Hunting Revolver – Rate of Fire increased.
  • Service Rifle - DAM slightly lowered, firing animation changed to the one used by Marksman Carbine, RoF dramatically increased. Spread decreased.
  • Silenced .22 Pistol, SMG - Crit DAM and Crit Chance significantly increased.
  • 5mm Ammo - Base ammo has 10 points of DT bypass. AP variants have 25 points of DT bypass. This affects the Assault Carbine, Minigun, and CZ57 Avenger.
  • .308 JSP - DAM mult reduced from x1.5 to x1.3. x2 CND degradation effect added.
  • Lever-Action Rifles - Cowboy Repeater, Trail Carbine, Brush Gun - RoF has been slightly reduced, AP costs have been significantly increased, and spread has been slightly increased. Cowboy Repeater Custom Action RoF increase has been reduced. La Longue Carabine spread has been significantly lowered.

Explosives:

  • Dynamite - Larger explosion radius.
  • Frag and Plasma Grenades – DAM increased.
  • 25mm Grenades - Slightly increased DAM on the explosion.
  • 40mm Grenades - Significantly higher DAM on the explosion.
  • Missile Launcher / Fat Man - Now have much better zoom FoV and good accuracy. Missile and Fat Man projectiles (not the explosion) have a large base DAM. Both are extremely effective on direct hits, but still potent even if a direct hit is not scored. N.B.: Listed DAM on weapons assumes a direct hit!

Energy Weapons:

  • Gatling Laser - Base DAM is higher. Against heavily armored targets, this is still a poor weapon. Against lightly armored targets, especially with Over Charge or Max Charge ECPs + Focus Optics + Laser Commander, it has extraordinary DPS.
  • Tesla Cannon, Tesla-Beaton Prototype - These now consume far less ammo per shot and can be fired several times before a reload. DAM is beefy with an additional 2 second DoT.
  • Pew-Pew - Lower ammo capacity, consumes far fewer ECs per shot. Still a two-shot weapon.

Melee and Unarmed:

  • Ripper, Chainsaw, Thermic Lance - DAM lowered, all ignore DR/DT.
  • Bladed Gauntlet, Mantis Gauntlet - Ignore DR/DT flags removed (were not supposed to be marked as such). Mantis Gauntlet animation/sound fixed.

Perks:

  • Splash Damage – Functions properly.
  • The Professional - 10mm Pistol, SMG added to perk list.

 

[Dakar] Skispringer Malysz wil deelnemen

Voormalig skispringer Adam Malysz wil deel gaan nemen aan de Dakar Rally. De Pool besloot na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan te zetten en wil zich nu gaan richten op zijn andere hobby's.

"Het was voor mij niet een enorme omslag, want ik ben al lange tijd geïnteresseerd in autorally's en met name de Dakar Rally. Ik ben lange tijd bezig geweest met skispringen en moest mijn andere dromen laten wachten. Maar nu komt deze ook uit," zei Malysz die op de lange latten vier keer wereldkampioen is geweest en vier wereldbekers gepakt heeft.

[EK judo] Goede start Elmont en Stam

Bij het EK judo in Istanbul is Dex Elmont in de klasse tot 73 kilogram goed begonnen. De Nederlander had geen problemen met de Moldaviër Vadim Bocan. In de tweede ronde stuit hij op de Hongaar Sandor Taraba.

Bij de vrouwen kende Esther Stam in de klasse tot 63 kilogram ook geen problemen met de Moldavische Marianna Davidova. Ze versloeg haar tegenstandster met een ippon. In dezelfde klasse won Anicka van Emden met een Yuko van Oksana Didenko. Edith Bosch (-70 kg) en Linda Bolder (-70 kg) moeten nog in hun partij in de eerste ronde in actie komen.

'Geheim agent alles kwijt na geklungel MIVD'

Een voormalig agent van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en Buitenlandse Zaken eist een schadevergoeding van minstens 5 miljoen euro omdat hij alles kwijtraakte na geheime missies in Afghanistan. Hij is 'misleid, misbruikt en geruïneerd', meldt hij vrijdag tegen dagblad De Pers.

De 41-jarige man was in 2006 bestuursvoorzitter van een aantal bouwbedrijven in Afghanistan toen hij door de Nederlandse ambassade in Kabul werd gevraagd contact te leggen met opstandelingen van de Taliban in Uruzgan. Dat was enkele maanden voordat de Nederlandse missie van start ging.

De topman kwam tot driemaal toe met sympathisanten en leiders van de Taliban, met wie de Nederlandse militairen slag leverden, bij de ambassade over de vloer. Ongecontroleerd en gewapend kwam hij binnen, terwijl dat in strijd is met de regels.

Ook kwam de man in aanraking met de geheime dienst die hem gebruikte als manusje-van-alles. Zo leverde hij in 2007 een groot aantal wapens, waaronder AK47-machinepistolen en raketwerpers, voor geheime missies tegen groeperingen die in Nederland aanslagen wilden plegen. Volgens de zakenman is hierdoor een aanslag in Nederland '100 procent' voorkomen.

In mei 2007 moest de man in allerijl stoppen met zijn werkzaamheden nadat een MIVD-chef op non-actief werd gezet. Hij moest alle lopende zaken direct afkappen, terwijl hij juist bermbommenfabrieken had opgespoord. "Die hadden ontmanteld kunnen worden."

Toen de ambassade zich in 2009 versprak en bekend werd dat de man 'wel eens iets deed' voor de Nederlanders, raakt hij alles kwijt. Hij moest Afghanistan verlaten nadat hij werd bedreigd. Ook in Nederland wordt hij nog steeds bedreigd. De MIVD heeft hem onderdak geboden in een kazerne in Soesterberg, maar dat wil hij niet. De man zwerft nu met zijn familie door het land, steeds wisselend van adres.

De man wil de MIVD en Buitenlandse Zaken nu voor de rechter slepen. Door hun 'geklungel' is hij naar eigen zeggen voor miljoenen dollars het schip ingegaan. Hij wil van elk van de twee instanties een schadevergoeding van minimaal 2,5 miljoen euro. "Ze hebben mijn leven verkracht", aldus de man.

Sneijder in beeld bij Man United

Alex Ferguson gaat proberen Wesley Sneijder los te weken bij Internazionale. Dat meldt De Telegraaf. De Schot ziet in de middenvelder de ideale opvolger van veteraan Paul Scholes. Volgens de krant zou Manchester United bereid zijn dertig miljoen euro voor hem neer te tellen. De Engels kampioen heeft twee weken geleden reeds contact gelegd met het kamp-Sneijder.

Ferguson wil per se een speler binnenhalen met bewezen ervaring in de top en volgt Sneijder, die jaarlijks tien miljoen euro bruto kan gaan verdienen, al een paar jaar. De voormalig Ajacied liet in een eerder stadium reeds weten het naar zijn zin te hebben in Milaan. De Utrechter droomt echter ook van het spelen bij een topclub in de Premier Leagaue.

Mario 3DS combinatie van Galaxy en 64

Gisteren kwamen we al met het bericht dat er dit jaar nog een nieuwe Mario-game op de 3DS zal verschijnen. Nu zijn er meer details bekend geworden omtrent de game.

Volgens Shigeru Miyamoto, bedenker van vele Nintendo-klassiekers waaronder de besnorde loodgieter, zal Mario op de 3DS een combinatie zijn van Super Mario 64 en Super Mario Galaxy. De game zal op de E3 te spelen zijn en dan zullen we volgens Miyamoto weten wat hij daarmee bedoelt.

"It won't convey the message if I talk to you today, but if you play it at E3 that will give you more understanding of what I'm talking about."

Daarnaast heeft hij een hint gegeven naar de staart in het logo van de game.

"The tail you mentioned on the logo - it's what you think it is. You probably know what's going to happen using that character."

Hiermee doelt hij natuurlijk op het bekende 'racoon-suit'.

Super Mario 3DS logo

Horrorfilm Sint naar Amerikaanse bioscopen

De komische horrorfilm Sint van regisseur Dick Maas komt ook in Amerikaanse bioscopen uit. Dat heeft producent Tom de Mol vrijdag gemeld. Distributeur IFC brengt de Nederlandse film vermoedelijk in het najaar in de theaters uit.

De deal werd gesloten op het prestigieuze Tribeca Filmfestival in New York, waar Sint deze week draait in het Cinemaniaprogramma, een selectie van genrefilms "die de grenzen verleggen". Zowel Tom de Mol als regisseur Dick Maas zijn bij de vertoningen op het festival aanwezig.

Sint valt goed op het festival. De gezaghebbende New York Times vergeleek regisseur Maas in een recensie met zijn Amerikaanse collega Joe Dante, die horrorklassiekers als Piranha en Gremlins maakte. "Sint heeft een hoog tempo en een strakke regie, al is de film eerder slim en grappig dan echt eng", schreef de krant donderdag.

Horrorfilm Sint naar Amerikaanse bioscopen
Horrorfilm Sint naar Amerikaanse bioscopen (Foto: ANP)

[Upd] Uitspraak in zaak Marco Kroon

De militaire rechtbank in Arnhem doet vrijdag uitspraak tegen oorlogsheld Marco Kroon. Tegen de 40-jarige Bosschenaar is een werkstraf van 120 uur geëist voor het bezitten en overdragen van stroomstootwapens en het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging er aanvankelijk van uit dat Kroon, die in 2009 de Militaire Willemsorde ontving, zelf cocaïne heeft gebruikt. Tijdens de zitting stelde justitie dat echter niet meer te kunnen bewijzen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht zes borstharen van Kroon, die hij zelf met zijn vingers had uitgetrokken, op sporen van cocaïne. Die sporen werden ook aangetroffen, maar volgens het NFI kan de cocaïne ook op de vingers van de militair hebben gezeten doordat hij een jas droeg waarin sporen van drugs zijn aangetroffen.

Kroon, die een café runt in Den Bosch, zegt dat die jas van een cafébezoeker was. Nu de onderzoeksresultaten van het NFI-onderzoek naar de borstharen nagenoeg waardeloos zijn, stelt het OM niet meer hard te kunnen maken dat de Bosschenaar cocaïne heeft gebruikt. Justitie eiste daarom vrijspraak voor dit feit.

De Bosschenaar ontkent ooit drugs te hebben gebruikt. Wel heeft hij tegenover de militaire kamer in Arnhem toegegeven een stroomstootwapen te hebben gehad. De militair heeft laten weten dat hij de Militaire Willemsorde inlevert als hij in hoger beroep veroordeeld wordt voor het bezit van cocaïne.

Update 9.36 uur
Kroon is vrijgesproken van drugsbezit. Voor het hebben van stroomstootwapens is hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en 80 uur werkstraf voorwaardelijk.


Marco Kroon vrijgesproken van drugsbezit (Foto: Novum)

Nieuwe flop dreigt voor Beau

De nieuwe spelshow Show Me The Money van Beau van Erven Dorens heeft voor de derde dag op rij een laagterecord geboekt. Naar het programma, waarin men een miljoen euro kan winnen, keken donderdagavond slechts 282.000 mensen. Dit blijkt uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Show Me The Money zorgt sinds vorige week steevast voor een flinke kijkcijferdip op SBS 6. Ook het mooie weer speelt niet mee. Ondertussen spreken verschillende media over het mislukken van de nieuwe spelshow. "Het lijkt er steeds meer op dat Beau van Erven Dorens weer een geflopt tv-programma op zijn naam kan schrijven", zegt NU.nl in een bericht. "Nieuwe flop dreigt voor SBS", kopt het AD.

Beau kondigde voor de start van Show Me The Money aan dat hij het over een andere boeg zou gooien in de hoop op een succesje. "Ik denk dat ik nu zo langzamerhand dingen moet gaan doen waar ik echt achter sta", vertelde de presentator. De presentator voorspelde dat 2011 een 'gouden jaar' zou worden.


Nieuwe flop dreigt voor Beau

Ook VVV financieel kerngezond

VVV Venlo heeft zijn zaakjes financieel op orde. De Noord-Limburgers zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in de veilige categorie 3. FC Twente is de enige club uit de eredivisie die naast de Venlonaren vertoeft in deze categorie. VVV staat voorlaatste in de Eredivisie en moet zich via nacompetitie proberen te handhaven op het hoogste voetbalniveau.

Met de promotie heeft VVV voldaan aan haar belangrijkste beleidsdoelstelling en kan het de blik richten op de toekomst. "Dit betekent dat VVV haar huishouding uitstekend op orde heeft en zelfstandig aan haar verplichtingen kan voldoen", verklaart directeur commerciële zaken Marco Bogers. "Met het oog op de komst van het nieuwe stadion kan de club de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien."

Een club die in de eerste categorie is ingedeeld moet een financieel plan van aanpak inleveren, waarin wordt uiteengezet hoe een club denkt in drie jaar weer financieel gezond te worden. Als de club dan nog in gebreke blijft, wordt de licentie voor het spelen van betaald voetbal ingetrokken. De situatie van een club wordt beoordeeld op punten. De gezondste clubs zijn ingedeeld in categorie 3.

Salaris Witteman onder Balkenendenorm

Paul Witteman werkt tegenwoordig voor een aanzienlijk lager salaris dan voorheen. De VARA-presentator ging tijdens zijn laatste contractonderhandelingen in 2010 akkoord met een jaarsalaris onder de Balkenendenorm. Een woordvoerder van de VARA bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Witteman blijft nog presenteren tot in 2015, het jaar dat hij 69 wordt. Volgens de woordvoerder van de omroep vindt Witteman de garantie dat hij tot deze leeftijd mag blijven werken belangrijker dan zijn voormalige salaris.

Het aantal grootverdienders bij de publieke omroepen loopt steeds verder terug. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil het aantal presentatoren met een hoger salaris dan de Balkenendenorm (181.000 euro) uiteindelijk terugbrengen naar maximaal acht.

Samsung klaagt Apple aan

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Apple wegens patentschending. Eerder klaagde Apple Samsung ook al aan voor patentbreuk.

Volgens Samsung heeft Apple met de iPhone en iPad gebruikgemaakt van technologie die eigendom is van Samsung. De Zuid-Koreanen willen dat Apple een schadevergoeding betaalt en stopt met het gebruiken van technologie van Samsung. Apple spande een week geleden een vergelijkbare zaak tegen Samsung aan. Volgens de Amerikanen imiteert Samsung met zijn tabletcomputer Galaxy Tab de iPad van Apple.

De twee bedrijven hebben een nauwe zakenrelatie. Apple maakt veel gebruik van de chips en lcd-schermen van Samsung. Apple was vorig jaar de op een na grootste klant van Samsung.

Samsung klaagt Apple aan wegens patentbreuk
Samsung klaagt Apple aan wegens patentbreuk (Foto: ANP)

Justitie schaft geurproef met honden af

Speurhonden worden niet meer ingezet om verdachten van een misdrijf aan te wijzen. De omstreden geuridentificatieproef wordt afgeschaft omdat hondengeleiders er te veel mee sjoemelden. Dat blijkt uit een brief van het Openbaar Ministerie aan oud-hoogleraar Jan Frijters die in handen is gevallen van de Volkskrant.

Procureur-generaal Henk van Brummen geeft in de brief toe dat de geurproef 'een verkeerde weg' was en dat hij niet meer wordt uitgevoerd. Bij de proef moeten honden de geur van bijvoorbeeld het moordwapen herkennen. Het werd onder meer gebruikt in de Deventer moordzaak om Ernst Louwes veroordeeld te krijgen.

Frijters pleitte al langer voor afschaffing van de proef. Hij deed aangifte van valsheid in geschrifte toen hij ontdekte dat hondengeleiders met de voorschriften rommelden. In een aantal rechtszaken gaven de begeleiders toe dat er fouten waren gemaakt. Honderden veroordeelden hebben daarna een herziening van het vonnis aangevraagd.

De hondengeleiders die in de fout gingen worden niet vervolgd. Wegens een tekort aan bewijs zijn de zaken geseponeerd.

[NBA] Bulls, Heat dicht bij tweede ronde

In de Amerikaanse NBA zijn de Chicago Bulls en Miami Heat dichtbij de tweede ronde van de playoffs. Beide ploegen hebben een 3-0-voorsprong in de best-of-seven series genomen en zijn nog één overwinning verwijderd van een plek in de volgende ronde.

De Bulls wonnen met 88-84 van de Indiana Pacers. Derrick Rose bezorgde, met nog zeventien seconden op de klok, de Bulls een beslissende voorsprong van 86-84. In totaal was hij goed voor 23 punten.

Miami Heat versloeg Philadelphia 76-ers met 100-94. Dwyane Wade maakte 32 punten, LeBron James was goed voor 24 punten en 15 rebounds en Chris Bosh droeg 19 punten bij. "De komende tijd willen we zo doorgaan. Wade speelde een ongelooflijke wedstrijd. We zijn er klaar voor om het af te maken”, aldus James na afloop van de wedstrijd.

De Portland Trail Blazers hebben in eigen huis de kansen op een vervolg in de play-offs levend gehouden door de Dallas Mavericks met 97-92 te kloppen. Hierdoor is de stand in de play-offs 2-1 in het voordeel van de Mavericks. Wesley Mattews was voor de thuisploeg de grote man met 25 punten, terwijl voor de Mavericks 29 punten van Jason Terry en 25 punten van Dirk Nowitzki niet genoeg waren voor de zege.

NAC en Gilissen drie jaar verder

NAC Breda en Tim Gilissen hebben een akkoord bereikt over een nieuw contract. Club en speler zetten hun handtekeningen onder een driejarige verbintenis.

"We zijn er blij mee dat Tim zich langer aan ons heeft verbonden", laat een opgetogen technisch directeur Jeffrey van As weten op de website van de club. "Hij behoort volgend seizoen tot één van de meest ervaren spelers en zal dus de kar moeten gaan trekken, samen met een paar anderen. Hij manifesteerde zich de afgelopen seizoenen al nadrukkelijk binnen de spelersgroep."

"Tim is een jongen die nadenkt over het spelletje, maar ook over het leven in zijn algemeenheid", vervolgt Van As. "Hij heeft dit seizoen wat pech gehad met blessures, mede waardoor hij minder wedstrijden speelde en dus ook minder constant was in zijn prestaties vergeleken met het seizoen hiervoor. We verwachten evenwel veel van Tim en daarom hebben we hem ook een contractverlenging van drie jaar aangeboden."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het vervangen door dommere exemplaren.

De Nationale ombudsman onderzoekt of de politie het recht heeft om alle voetbalsupporters bij een wedstrijd op de foto te zetten. Eerder deze maand concludeerde de Ombudsman in een soortgelijke zaak dat de politie onvoldoende respect had voor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
 
Dat ging om een voorval in oktober 2009, toen werden alle bezoekers van een café in Amsterdam gefouilleerd. Ook moesten ze zich identificeren. In het café waren veel Ajax-supporters aanwezig en de politie had informatie dat er een vechtpartij met Feyenoord-aanhangers ophanden was.
 
De politie gebruikte daarvoor de Wet wapens en munitie en de Wet op de identificatieplicht. Volgens de Ombudsman zijn de wetten bij de actie voor een ander doel gebruikt dan waar ze voor bedoeld zijn.
 
Het fotograferen van voetbalfans bij het stadion is niet zo erg. Het vastleggen van persoonsgegevens in een café wel. Dat is niets anders dan een potje persoonsgegevens jagen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Vraagje:

[NBA] Love meest verbeterde speler

Kevin Love is in de NBA verkozen tot de speler die het meest verbeterd is sinds het vorige seizoen. De speler van Minnesota Timberwolves kreeg 400 van de 580 punten van een jury van sportjournalisten uit de Verenigde Staten en Canada. Daarmee bleef hij LaMarcus Aldridge van Portland Trail Blazers en Dorell Wright van Golden State Warriors voor.

De 22-jarige Love werd dit jaar voor het eerst in het All-Starteam gekozen. Hij speelt al sinds 2008 voor de Timberwolves. Love werd dit jaar de eerste speler sinds Moses Malone in het seizoen 1982-1983 die gemiddeld meer dan twintig punten scoorde en meer dan vijftien rebounds pakte. Met een reeks van 53 'double-doubles' (tien of meer punten en tien of meer rebounds per wedstrijd) zette hij bovendien een clubrecord neer.


(Foto: Novum)

Zwaardere straffen geweld sportveld

Justitie gaat geweld tegen scheidsrechters harder aanpakken. Het Openbaar Ministerie kan voortaan dezelfde straffen eisen als bij geweld tegen agenten. Dat staat in een plan van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) dat vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het kabinet wil het sportklimaat veiliger maken. Volgens Schippers komen nu nog te veel incidenten voor op en rond de velden. Met het plan moeten vecht- en scheldpartijen, bedreigingen en het molesteren van scheidsrechters verleden tijd worden.

Naast een hardere aanpak voor geweld tegen scheidsrechters wil de minister ook duidelijkere gedragsregels binnen sportclubs en moet een gedragscursus een vaste plek krijgen in de opleidingen van trainers en coaches.

Het kabinet onderzoekt nog of ook clubs en tuchtcommissies in de toekomst aangifte kunnen doen van geweld. Nu kan alleen het slachtoffer dat nog.

'Nederlandse Tamils worden afgeperst'

Tamils in Nederland worden onder druk gezet om geld te geven voor de gewapende strijd in Sri Lanka. Weigeraars kunnen niet meer op bezoek bij familie in Sri Lanka of vrezen voor de gezondheid van hun familie. Dat schrijft Binnenlands Bestuur op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de nationale recherche.

Een gemiddeld Tamil-gezin wordt voor 2000 euro afgeperst. Vertegenwoordigers van de Liberation Tigers of Tamil Ealam (LTTE), beter bekend als de Tamil Tijgers, benaderen Nederlandse Tamils om fondsen te werven. Die struinen vervolgens evenementen en demonstraties van Tamils af. Ook worden Tamils thuis bezocht.

De recherche heeft lijsten aangetroffen met de namen van wanbetalers. Het gaat volgens de onderzoekers om professionele praktijken die ook in andere landen zijn aangetroffen.

De Tamil Tijgers vechten in Sri Lanka voor een eigen staat en staan sinds 2006 op een Europese lijst van terroristische organisaties. Financiële ondersteuning aan organisaties op die lijst is verboden. Vorig jaar werden in Nederland elf Tamils opgepakt op verdenking van fondsenwerving voor de LTTE.

Politie filmde liquidatie Hillis

De politie was niet alleen getuige van de liquidatie op topcrimineel Stanley Hillis, maar heeft het ook nog eens gefilmd. Ondanks de inzet van de politiehelikopter, die de moord begin februari van begin tot einde op tape vastlegde, konden de daders toch ontsnappen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Hillis werd op klaarlichte dag in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer neergeschoten. Op de beelden is volgens de krant onder meer te zien dat de schutters de aanslag slecht hadden voorbereid. Zo vluchtten zij onder meer de verkeerde kant op. Ook bleek dat zij al zaten te wachten in een busje toen Hillis kwam aanrijden.

Eerder werd al bekend dat de moord onder de ogen van agenten werd gepleegd. Rechercheurs zaten verscholen in een aanhangwagen en keken op 1,5 meter toe hoe Hillis in zijn auto met kogels werd doorzeefd.

De politie, die niet alleen vanuit de lucht toekeek maar ook met diverse eenheden in de buurt was, slaagde er echter niet in om de moordenaars klem te rijden. Door problemen met de apparatuur konden de rechercheurs in de aanhangwagen hun collega's niet snel genoeg waarschuwen om de achtervolging in te zetten.

HSV zonder Mathijsen tegen Stuttgart

Joris Mathijsen blijft last houden van een enkelblessure. De verdediger miste hierdoor al meerdere wedstrijden. Ook het duel met VFB Stuttgart komt te vroeg voor de international.

Mathijsen liep vorig jaar november in de oefeninterland tegen Turkije een zware enkelblessure op. De 69-voudig international liet zich vervolgens opereren en keerde in februari terug op het veld. Die rentree was niet zonder gevolgen, want Mathijsen bleef last houden van het gewricht.

De ervaren kracht in de defensie van HSV is niet de enige Nederlander die kampt met fysiek ongemak. Ook aanvaller Ruud van Nistelrooij is niet inzetbaar tegen Stuttgart. Verwacht wordt dat hij vier tot zes weken aan de kant staat met een spierblessure die hij opliep tegen Borussia Dortmund.

Voor trainer zijn de blessures van de Nederlanders een forse streep door de rekening. Die Rothosen staan momenteel zevende in de Bundesliga en hebben nog een kleine kans op plaatsing voor Europees voetbal. Vorig seizoen liep HSV een ticket voor de Europa League op de laatste speeldag mis.

Spartak Moskou denkt aan Lippi

Spartak Moskou is bij haar zoektocht naar een nieuwe trainer uitgekomen bij Marcelo Lippi. Valeri Karpin diende eerder deze week zijn ontslag in als trainer bij de Moskovieten.

Volgens het Russische medium Sport den za Dnom zijn de gesprekken tussen de Italiaan en de club al in volle gang. De oefenmeester liet zich laatst ontvallen dat hij na zijn rustjaar graag weer eens wilde coachen "het liefst buiten Italië en bij een club waar een goede sfeer hangt".

Spartak Moskou is slecht aan het Russische seizoen begonnen. De club heeft slechts vijf punten uit vier duels en kreeg onlangs in de Europa League een ongenadig pak slaag van FC Porto (10-3 over twee wedstrijden). Dit deed coach Valeri Karpin besluiten om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Lippi was op het afgelopen WK nog trainer van Italië maar dat toernooi liep uit op een debacle. De Italianen werden laatste in een poule met Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland. Vier jaar eerder was de keuzeheer utierst succesvol; in Duitsland leidde hij de Squadra Azzuri naar de wereldtitel.

Pleegvader de cel in voor ontucht

Een 64-jarige pleegvader uit het Brabantse Langenboom moet zes maanden de cel in voor ontucht met een minderjarig pleegkind. Zijn 59-jarige vrouw kreeg een celstraf van ruim een maand en een werkstraf van 240 uur opgelegd voor mishandeling van drie pleegkinderen.

Het echtpaar ving jarenlang kinderen op die door omstandigheden tijdelijk niet meer thuis konden wonen. Tussen 2003 en 2009 pleegde de man ontucht met zeker één meisje. De man moet haar een schadevergoeding van 750 euro betalen. De rechtbank in Den Bosch legde de man donderdag ook een voorwaardelijke celstraf van negen maanden op.

De rechtbank sprak de man vrij van ontucht met twee andere pleegkinderen wegens gebrek aan bewijs. Het stel mag vijf jaar geen minderjarigen opvangen.

Reddingsbrigade de mist in bij fataal ongeval

De Reddingsbrigade heeft fouten gemaakt in de zaak waarbij een reddingsboot omsloeg en een 63-jarige raadslid van de gemeente Bloemendaal omkwam. De man had nooit alleen naar de kust mogen zwemmen. Ook hadden bemanning en andere opvarenden bij elkaar moeten blijven.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Broeksma Management in opdracht van Reddingsbrigade Nederland. "De bemanning had zicht moeten houden op alle opvarenden in het water", concluderen de onderzoekers. Ook had de brigade kritischer moeten kijken naar de omstandigheden waaronder de vaartocht plaatsvond.

Het ongeluk gebeurde op 28 augustus tijdens een werkbezoek van de gemeente aan de reddingsbrigade. De boot, met aan boord vier gemeenteraadsleden en twee leden van de reddingsbrigade, sloeg toen om.

Uit het rapport blijkt verder dat de combinatie van reddingspak en reddingsvest niet geschikt is om mee te gaan zwemmen. Die combinatie wordt wereldwijd gebruikt maar kan levensgevaarlijk zijn als een slachtoffer buiten bewustzijn is en voorover in het water komt te liggen. Mogelijk heeft dit effect gehad op de dood van de man.

Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder dat niemand wordt vervolgd voor het ongeluk. In strafrechtelijke zin kan niemand een verwijt worden gemaakt.

Leden Belgische drugsbende gepakt in Tilburg

De politie heeft donderdag in Tilburg twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De mannen werden op verzoek van de Belgische justitie aangehouden. Ze worden overgeleverd aan de Belgische autoriteiten.

De verdachten van 46 en 35 jaar worden overgeleverd aan de Belgische autoriteiten in Dendermonde. In het Belgische onderzoek naar de drugsorganisatie zijn vorige week al acht verdachten aangehouden en is 49 kilo amfetamine in beslag genomen.

De politie hield donderdag in een van de woningen ook een 46-jarige man aan die in het bezit was van 1 kilo cocaïne.

Negen dagen oude Rotterdamse baby vermist

Een baby van 9 dagen oud uit Rotterdam wordt vermist. Dat meldde de politie Rotterdam-Rijnmond donderdagavond. De kinderrechter besloot eerder donderdag dat de baby onder toezicht wordt gesteld.

Toen de medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg en de politie bij de woning aan de Korenaarstraat kwamen om het meisje op te halen, bleek de moeder wel thuis te zijn, maar het baby'tje niet.

De moeder meldde dat de baby bij haar oma was aan de Zijdewindestraat. Daar bleek niemand aanwezig. Daarna kreeg de politie geen contact meer met de moeder. Het vermoeden bestaat dat beide vrouwen, 25 en 62 jaar oud en van Kaapverdische afkomst, met de baby zijn vertrokken.

De politie vreest voor het welzijn van de 9 dagen oude Yayla.

Reddingsbrigade dit weekend paraat op strand

Vanwege de verwachte drukte op de stranden, openen dit weekend diverse reddingsbrigades hun posten. Dat is eerder dan normaal. Dat meldde de woordvoerder van de Haagse vrijwillige reddingsbrigade Liza Stellingwerf donderdagavond.

"Normaal gesproken begint het seizoen pas op 1 juni. Maar er is nu zulk mooi weer voorspeld, dat we grote drukte verwachten." Vrijdag tot en met maandag zullen vijftien strandwachten op het strand van Scheveningen aanwezig zijn. Ook op andere plekken in het land zijn strandwachten aanwezig.

De Haagse brigade ontraadt zwemmen in zee. Het water is nog koud, waardoor zwemmers een groot risico op kramp en hartaandoeningen lopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.