FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 februari 2011

Uganda censureert sms'jes

Uganda heeft de telefoonbedrijven van het Afrikaanse land aangewezen sms'jes tegen te houden die woorden als 'Egypt', 'Tunesia', 'dictator', 'teargas', 'police' en 'army' bevatten. Dit heeft de Ugandese telecomwaakhond donderdag bevestigd na klachten van de oppositie.

Tot de verboden Engelstalige woorden en uitdrukkingen behoren eveneens 'bullet', 'people power' en 'Ben Ali'. Ook een aantal woorden uit de inheemse talen van Uganda staat op de zwarte lijst.

In Uganda worden vrijdag presidentsverkiezingen gehouden. De oppositie gaat ervan uit dat een eventuele nederlaag te wijten zal zijn aan stembusfraude. Oppositieleider Besigye dreigt met volksprotesten als de verkiezingen oneerlijk verlopen. Veel Ugandezen verliezen hun geduld met het inmiddels 25-jarige leiderschap van president Yoweri Museveni (67).

Dode man Belfeld blijkt doodgestoken

De 24-jarige man uit Belfeld die maandagnacht levenloos werd aangetroffen in een woning aan de Montfortstraat is omgekomen door een steekwond. Dat is gebleken uit sectie, meldt de Limburgse politie donderdag.

Eerder maakte de politie al bekend ervan uit te gaan dat de man was omgebracht. Een 34-jarige man uit Venlo die dinsdagmiddag in zijn woonplaats werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het slachtoffer werd maandagnacht levenloos aangetroffen in de woning na een melding. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De 24-jarige man was niet de bewoner van het pand waarin hij werd gevonden.

Tunesië: 258 miljoen EU-hulpgeld belachelijk

Mohamed Afif Chelbi, Tunesisch minister van Industrie, vindt de 258 miljoen euro die het Noord-Afrikaanse land van de EU als hulpgeld krijgt 'belachelijk' weinig. Catherine Ashton heeft eerder deze week toegezegd het geld over twee jaar te spreiden. 17 miljoen euro komt direct beschikbaar.

Chelbi sprak op een conferentie in Rome. Hij vertelde dat de huidige Tunesische president zeer verbaasd was toen bleek dat het direct vrijgekomen bedrag niet 17 miljard euro was, maar enkel 17 miljoen. De minister concludeert hieruit dat de Europese Unie nog niet klaar is om op een normale manier met de crisis in de regio om te gaan.

Het geld is bedoeld om Tunesië te ondersteunen in de aanstaande hervormingen, maar volgens Chelbi heeft men in Brussel blijkbaar geen idee van de 'historische omvang' van de gebeurtenissen in Tunesië.

Beau van Erven Dorens dagelijks bij SBS 6

Beau van Erven Dorens presenteert vanaf maandag 11 april op werkdagen het tv-programma Show Me The Money, de Nederlandse versie van The Money Drop. Dit meldde SBS6, waar de liveshow twee weken lang 's avonds van half acht tot half negen te zien is.

De opmerkelijke spelformule van Endemol is reeds in dertien landen op de buis, waaronder Amerika, Engeland en Duitsland. In het programma start het kandidatenkoppel als miljonair. 1 miljoen euro ligt in geldbundels voor hun neus. Ze moeten proberen zo veel mogelijk van het prijzengeld te behouden door meerkeuzevragen goed te beantwoorden. Bij een fout antwoord verdwijnt een deel van het geld door een luik. De vroege editie van Shownieuws wordt ingekort om plaats te maken voor de nieuwe show, aldus een woordvoerster van SBS6 donderdag.

Slachtoffer zinloos geweld opent website

Ruben Wijnen, die afgelopen weekend slachtoffer werd van zinloos geweld heeft donderdagmiddag zijn eigen website gelanceerd. De 18-jarige Udenaar werd op zondag 13 februari door een andere kroegganger met een glas verminkt.

Ruben ageert met zijn website www.verdachtebedankt.nl tegen het feit dat de dader van deze misdaad binnen 24 uur alweer op vrije voeten stond. "Eigenlijk heb ik levenslang. Mijn gezicht is voor het leven verminkt en mijn gehoor is beschadigd. De dader staat na 24 uur alweer buiten en kan dit weekend nog gezellig een biertje drinken in het café om daar zo mogelijk een volgend slachtoffer te maken", zegt hij. "Ik heb nog geluk gehad hoe raar dit ook klinkt volgens de plastisch chirurgen in het ziekenhuis. Wanneer een halve centimeter lager was gestoken met het kapotte bierglas dan was ik doodgebloed in een hoek van het café. Hoe kan je dit doen en waarom?".

Op de camerabeelden die op de bewuste dag gemaakt zijn lijkt sprake te zijn van een medeplichtige, dat wordt ook bevestigd door diverse getuigen. Alex, de eigenaar van Ons Caffeej, weet te melden dat de beelden van de beveiligingscamera in beslag zijn genomen door de politie.

Volgens een collega, die de dader op de beelden herkende, is hij een stoere bink en een meeloper. De man werd maandagavond aangehouden door de politie. Vervolgens werd hij binnen 24 uur in opdracht van het Openbaar Ministerie weer vrij gelaten 'omdat er geen kans is op recidive'.


De dader van de steekpartij

Douane ontdekt 85 kilo cocaïne

De douane heeft de afgelopen week in Amsterdam en Rotterdam in totaal 85 kilo cocaïne onderschept. Maandag werd een partij van 57 kilo aangetroffen tijdens het lossen van een container met vaten vloeistof bij een bedrijf in Rotterdam. In Amsterdam werd vrijdag 28 kilo cocaïne ontdekt, meldt het ministerie van Financiën donderdag.

De cocaïne in Rotterdam werd gevonden toen een medewerker van het bedrijf waar de container werd gelost de zaak niet vertrouwde en de douane erbij haalde. De pakketten drugs zaten achter de eerste rij in verstopte rugzakken. De cocaïne die in Amsterdam werd aangetroffen, zat verstopt in een sporttas in een container met cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

[PL Darts] Van Barneveld, Taylor winnen eerste partij

Vanavond werd de tweede speelronde in de Premier League Darts 2011 afgewerkt. De Capital FM Arena in Nottingham was ditmaal de plaats waar de partijen werden gespeeld. Raymond van Barneveld boekte zijn eerste overwinning, even als veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor.

Raymond van Barneveld heeft zijn slechte start in de Premier League Darts een positief vervolg gegeven. In de tweede ronde nam onze landgenoot het op tegen Simon Whitlock. The Wizard ging met maar liefst 8-3 ten onder tegen Barney. De Nederlander wist vooral met zijn fantastische finishes uit te blinken. Zo gooide hij een 160-,156-,141- en een 116-finish. Whitlock kon hier geen antwoord op verzinnen en blijft daardoor nog puntloos in de Premier League.

Phil Taylor heeft zich herpakt van zijn fikse nederlaag van vorige week. Adrian Lewis wist The Power destijds met 8-2 te verslaan. Tegen Mark Webster wist Taylor met 8-5 te winnen. Het verschil tussen beide darters was erg klein. Taylor wist zijn opponent slechts eenmaal te breaken, nadat Webster vier pijlen in deze leg miste. Met de overwinning boekte hij een revanche op Webby, aangezien The Power op het afgelopen PDC WK door hem werd uitgeschakeld.

James Wade heeft Adrian Lewis, huidig PDC-wereldkampioen, nipt met 8-6 weten te verslaan. Lewis, die vorige week Phil Taylor nog met maar liefst 8-2 wist te verslaan, keek rap tegen een 7-4 achterstand aan. Jackpot vocht zich knap terug tot 7-6, maar miste vervolgens twee pijlen om de stand weer gelijk te trekken. Wade besliste de partij daarna met een mooie 136-finish en pakte daarmee zijn eerste winst in de Premier League. Vorige week verloor hij nog van Mark Webster.

Gary Anderson is na de tweede speeldag de nieuwe koploper in de Premier League Darts. De Schot, die debuteert in het toernooi, is de enige darter die na twee rondes nog ongeslagen is. Anderson pakte tegen Terry Jenkins voor de pauze een ruime voorsprong en breidde deze na de break uit. Uiteindelijk wist Anderson, finalst tijdens het afgelopen PDC WK, met 8-4 te winnen. Hij gooide de partij met een bulls-eye 121-finish uit.

Uitslagen ronde 2 - 17 februari -  Capital FM Arena, Nottingham

Naam Naam Uitslag
Raymond van Barneveld
Simon Whitlock
8-3
James Wade
Adrian Lewis
8-6
Phil Taylor
Mark Webster
8-5
Terry Jenkins
Gary Anderson
4-8


Stand

# Naam Winst Verlies Saldo
1. Gary Anderson
2 0 +7
2. Adrian Lewis
1 1 +4
3. Raymond van Barneveld
1 1 +3
4. Mark Webster
1 1 +2
5. Terry Jenkins
1 1 -2
6. Phil Taylor
1 1 -3
7. James Wade 1 1 -3
8. Simon Whitlock
0 2 -8


Programma ronde 3 - 24 februari -
Odyssey Arena, Belfast

Naam Naam
Gary Anderson
Mark Webster
Simon Whitlock
James Wade
Adrian Lewis
Raymond van Barneveld
Phil Taylor
Terry Jenkins

Van Bijsterveldt houdt voet bij stuk

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft geen ruimte voor alternatieve bezuinigingen op het passend onderwijs. Dat antwoordde de bewindsvrouw donderdagavond op de enige vraag die de oppositiepartijen stelden tijdens het het spoeddebat over de kwestie.

De bewindsvrouw zei dat ze gebonden is aan het regeerakkoord, en daarmee aan de 300 miljoen euro aan bezuinigingen op het onderwijs voor kinderen met een handicap.

André Rouvoet (ChristenUnie), die het debat had aangevraagd, diende daarop een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen af te zien van de bezuinigingen. De oppositie is hier fel tegen gekant. Het zou onder meer leiden tot het ontslag van zesduizend leraren en een verschraling van het onderwijs.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag ook al uitgebreid over de bezuinigingsvoorstellen, die worden gesteund door een meerderheid van VVD, CDA en PVV.

Van Bijsterveldt herhaalde dat het speciaal onderwijs de afgelopen jaren uit de hand is gelopen. Veel meer kinderen krijgen een 'stempel' dan vroeger. Zij wil dat kinderen met een handicap veel meer in het reguliere onderwijs worden opgevangen.

VVD, CDA en PVV willen wel dat de bezuinigingen er niet toe leiden dat scholen voor doven, slechthorenden, blinden en leerlingen met epilepsie hun deuren moeten sluiten als gevolg van de bezuinigingen.

De oppositie wilde eigenlijk debatteren met premier Mark Rutte (VVD), omdat hun alternatieve voorstellen leiden tot een wijziging van het regeerakkoord. Rutte liet echter tot tweemaal toe weten dat Van Bijsterveldt prima het woord kan voeren namens het kabinet.

Dit leidde tot woedende reacties bij de oppositiepartijen. 'Stuitend' en 'schoffering' viel er te beluisteren. Rouvoet sprak namens alle oppositiepartijen zijn 'treurnis' uit over het besluit van de premier. Dit werd niet vastgelegd in een motie.

Bonusbruidjes

We leven in een wondere wereld, bedacht ik me deze week voor de zoveelste keer. Het lijkt er verdorie steeds vaker op dat we de weg nu echt definitief kwijt zijn met z’n allen. Mensen die zich gewoon een beetje leuk en plichtsgetrouw aan de route houden, zijn van een uitstervend soort. Die vind je over weet-ik-hoeveel-jaar terug in de geschiedenisboeken. Als Homo Normalus ofzo. Of Homo Linearectas. Homo Socialus misschien zelfs wel. Iets van die strekking. Onze klein- en achterkleinkinderen gaan het allemaal leren straks, op school. In een tijd dat de Homo Mallootus er een steeds belachelijker puinhoop van maakt op aarde. Maar dat zal niemand dan meer raar vinden. Dus  misschien moet ik me helemaal niet zo opwinden over al die veranderingen.

[EL] Uitslagen tweede ronde

Vandaag werden de vijftien overige wedstrijden uit de tweede ronde van de Europa League afgewerkt. Dinsdag speelde Manchester City in Griekenland al tegen Aris Saloniki hun partij uit de tweede ronde. Hieronder alle uitslagen van de wedstrijden.


Uitslagen tweede ronde Europa League:

Aris Saloniki (Gre) - Manchester City (Eng)    0-0

FC Rubin Kazan (Rus) - FC Twente (Ned) 0-2
77' De Jong 0-1
88' Wisgerhof 0-2

Metalist Kharkiv (Ukr) - Bayer Leverkusen (Dui) 0-4    
22' Derdiyok 0-1
 72' Castro 0-2
90' Sam 0-3
90' Sam 0-4

Benfica (Por) - VFB Stuttgart (Dui) 2-1
21' Harnik 0-1
70' Cardozo 1-1
81' Jara 2-1

SSC Napoli (Ita) - Villarreal (Spa) 0-0       
90' Aronica (2x geel) (SSC Napoli)

Besiktas (Tur) - Dinamo Kiev (Ukr) 1-4
27' Vukojevic 0-1
37' Quaresma 1-1
50' Shevchenko 1-2
56' Yussuf 1-3
90' Quaresma (Besiktas)
90' Gusev (pen.) 1-4

Lech Poznan (Pol) - Sporting Braga (Por) 1-0  
72' Rudnevs 1-0    

BATE Borisov (Wru) - Paris Saint Germain (Fra) 2-2
16' Bressan 1-0
30' Erdinc 1-1
81' Gordeychuk 2-1     
89' Luyindula 2-2

RSC Anderlecht (Bel) - Ajax Amsterdam (Ned) 0-3

32' Alderweireld 0-1
55' Wasilewski (RSC Anderlecht)
59' Eriksen 0-2
67' El Hamdaoui 0-3

PAOK Saloniki (Gre) - CSKA Moskou  (Rus) 0-1
29' Necid 0-1

Sevilla FC (Spa) - FC Porto (Por) 1-2
58' Rolando 0-1  
66' Kanouté 1-1
85' Guarin 1-2

Young Boys (Zwi) - Zenit St. Petersburg (Rus) 2-1
20' Lombaerts 0-1
46' Lulic 1-1
70' Bystrov (2x geel) (Zenit St. Petersburg)
90' Mayuka 2-1

FC Basel (Zwi) - Spartak Moskou (Rus) 2-3
36' Frei 1-0  
41' Streller 2-0 
61' Kombarov 2-1
70' Dzyuba 2-2
78' Shaqiri (FC Basel)
90' Ananidze

Sparta Praag (Tsj) - Liverpool (Eng) 0-0

Lille (Fra) - PSV Eindhoven (Ned) 2-2  
6' Gueye 1-0
31' De Melo 2-0
82' Bouma
84' Toivonen

Glasgow Rangers (Sco) - Sporting Lissabon (Por) 1-1
66' Whittaker 1-0
89' Matias 1-1

 

[EL] Uitslag Lille OSC - PSV

PSV heeft goede zaken gedaan in de heenwedstrijd van de tweede ronde van de Europa League. De Eindhovenaren leken lang op een kansloze nederlaag af te stevenen, maar goals in de slotfase van Bouma en Toivonen zorgen voor een prima uitgangspositie. Het werd uiteindelijk 2-2 bij Lille OSC.

Het leek snel een lastige avond te worden voor de koploper van de Eredivisie. Al na zes minuten werd een corner van de thuisploeg niet goed verwerkt en kon Idrissa Gueye uithalen van buiten het strafschopgebied. De bal ging erin, waardoor de snelle achterstand een feit was. Daarna kon PSV niet uit zijn schulp komen en zag Lille, koploper in Frankrijk, op 2-0 komen toen De Melo de bal binnenkopte.

Na rust had PSV het erg lang moeilijk en wist het geen kansen te creëren, terwijl Lille het wel best leek te vinden. Dit brak de Fransen uiteindelijk op, doordat eerst Bouma een rebound van een schot van Toivonen binnen wist te werken. Een minuut later was het de Zweed zelf die wist te scoren, waardoor PSV plots een prima uitgangspositie heeft voor de terugwedstrijd van volgende week in Eindhoven.

Lille OSC

2 - 2

PSV

 6' Gueye
 31' De Melo
   83' Bouma 
 84' Toivonen 
 
 Gele kaart: Obraniak, Frau, Rozehnal, Chedjou, (Lille OSC), Pieters, Engelaar, Bakkal (PSV)
 
Stadion: Lille
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Tudor (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Landreau
Debuchy (Béria/76)
Chedjou
Rozehnal
Emerson
Vandam (Cabaye/70)
Dumont
Gueye
Frau (Gervinho/84)
De Melo
Obraniak
  Isaksson
Manolev
Rodríguez
Bouma
Pieters
Hutchinson
Toivonen
Engelaar (Wuytens/67)
Lens (Bakkal/67)
Berg
Dzsudzsák

Gates: Kans zeer klein dat Guantanamo sluit

De kans dat de Amerikaanse Guantanamo Bay-gevangenis op Cuba wordt gesloten is erg klein. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates donderdag gezegd. De oorzaak is fel verzet van het Congres tegen het overplaatsen van gevangenen naar de Verenigde Staten.

Voor een speciale Senaatscommissie werd Gates donderdag gevraagd naar de aanbevelingen die hij gaat doen aan de Amerikaanse president Barack Obama omtrent de sluiting van Guantanamo, in het bijzonder wat betreft het onderbrengen van de gevangenen.

"Ik denk eerlijk gezegd dat we in een positie verkeren dat de vooruitzichten van sluiting van Guantanamo, voor zover ik dat kan zeggen, erg, erg ver weg zijn gezien het brede verzet daartegen van het Congres", aldus Gates.

De Republikeinse senator Kelly Ayotte vroeg Gates waar de Verenigde Staten terreurverdachten gaan onderbrengen als Guantanamo is gesloten. "Ik denk dat het eerlijkste antwoord op die vraag is dat we dat niet weten", bekende Gates.

Een mogelijkheid is volgens Gates dat de terreurverdachten in hun vaderland worden vastgezet, een tweede mogelijkheid is dat ze naar de VS worden gehaald. Dit stuit echter op veel verzet bij het Congres.

In de Guantanamo Bay-gevangenis zitten op dit moment nog honderdzeventig gevangenen.

Rutte gaat niet in op eis oppositie

Premier Mark Rutte heeft donderdagavond een herhaalde eis van de oppositie om bij het spoeddebat over het passend onderwijs aanwezig te zijn naast zich neergelegd. Hij blijft van mening dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het debat kan voeren.

De oppositie is zeer verbolgen over de weigering. "Ik beschouw het als een schoffering van de Tweede Kamer", aldus ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet.

Het debat over de bezuiniging op het passend onderwijs wordt nu alleen gevoerd met minister Van Bijsterveldt.

Rutte gaat niet in op eis oppositie
Rutte gaat niet in op eis oppositie (Foto: ANP)

Politie uitschelden is een prijzige zaak

Een 28-jarige Leidenaar zal zich in het vervolg twee keer bedenken voordat hij een politieagent uitscheldt. De man heeft woensdag in Sassenheim een boete van 650 euro gekregen wegens belediging van de politie.

Bij een verkeerscontrole zag de politie dat de man met zijn scooter een weg inreed waar hij niet in mocht. Toen de agent een boete wilde uitschrijven begon de man te schelden en reed vervolgens weg met zijn scooter. Even later wist de politie hem aan te houden en bracht hem naar het politiebureau in Noordwijk.

Op het bureau kreeg de man een boete van 650 euro voor belediging van een ambtenaar in functie. Daarnaast kreeg hij boetes voor het negeren van een geslotenverklaring en het weigeren om zijn rijbewijs te laten zien.

Stel ontdekt Jezus in stoel

Een Amerikaans echtpaar heeft Jezus gevonden. De heilige bleek gewoon in hun stoel te zitten.

Hoewel de houten stoel al jaren in hun achtertuin in Orange County staat, ontdekte Lou Balducci pas vorige week wiens beeltenis op de stoel prijkt. "Hij wist eerst niet wat hij ervan moest denken", vertelt Lynn Balducci aan Amerikaanse media. "Hij liet de stoel aan mij en aan een paar vrienden zien. Iedereen was het erover eens dat het hier inderdaad om Jezus gaat."

De vrouw gelooft dat dit een teken van God moet zijn en hoopt dat dit betekent dat er betere tijden aanbreken. Hoewel Balducci zelf aangeeft niet overdreven religieus te zijn, willen ze de stoel niet wegdoen. Het meubelstuk is namelijk al ruim tien jaar in hun bezit en staat niet in de weg.

Om jezelf ervan te overtuigen dat het inderdaad Jezus betreft, kun je de foto bekijken in het bronartikel.

Ongeduldige man verplaatst ambulance in Vleuten

Dat niet iedereen even geduldig is in het verkeer is bekend, maar een 28-jarige Utrechter maakte het donderdag wel heel bont. Hij heeft namelijk een ambulance weggereden zodat hij er met zijn auto langs kon.

De man kwam de Madameperenlaan in gereden waar de ambulance stond. Het personeel was in een huis druk bezig met een 'onwelwording'. De bestuurder vond het allemaal wat te lang duren en gaf dit door middel van zijn toeter aan.

Toen dit niet het gewenste effect had, ging de man het huis binnen waar de broeders bezig waren met hun patiënt. Tegen hen herhaalde de bestuurder het verzoek om de ambulance te verplaatsen. In tegenstelling tot de man, vond het ambulancepersoneel de zorg voor de patiënt belangrijker dan de locatie en snelheid van zijn auto. Ook hiermee kon de man geen genoegen nemen, waarop hij besloot de ambulance zelf te verplaatsen.

Uiteraard is de politie ingeschakeld, welke snel genoeg ter plaatse kwam om de man in de ambulance aan te houden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor.

De Boer: "Dit geeft veel vertrouwen"

Ajax-trainer Frank de Boer was zeer tevreden na de overwinning op Anderlecht in de Europa League. "Dit moet toch heel veel vertrouwen geven", glunderde hij. "Hier kunnen we echt verder mee."

"Zeker in de tweede helft zijn we goed met de ruimte omgesprongen", aldus de coach. „We zijn blijven combineren en hebben twee goede goals gemaakt. Natuurlijk was het lekker dat zij bij een achterstand van 1-0 een strafschop missen. Maar we zijn daarna wel goed blijven voetballen. Daar ben ik heel tevreden over."

De Boer: "We kunnen ver komen met deze ploeg. Maar dan moet iedereen wel zijn taak blijven uitoefenen. Dat gebeurde zeker in de tweede helft. We begonnen niet goed. Het leek wel of we nerveus waren. Gelukkig hebben we met Maarten Stekelenburg een goede doelman."

Volgende week in de Amsterdam ArenA heeft Ajax een ticket voor de achtste finales voor het grijpen. "Toch zullen we opnieuw alles moeten geven", besloot De Boer. "Doen we dat niet, dan blijven we kwetsbaar. "

Botteghin dichtbij overstap naar NAC

Eric Botteghin staat op de drempel van een overgang naar NAC Breda. De verdediger van FC Zwolle is in onderhandeling met de Bredanaars.

Dat meldt De Stentor donderdagavond. Technisch directeur Jeffrey van As bevestigt dat de Bredase club nog altijd in gesprek is met de 23-jarige Braziliaan. "We hopen er snel uit te komen", aldus Van As tegen het regionale medium.

Botteghin moet bij NAC de opvolger worden van Rob Penders, die na dit seizoen zijn kicksen aan de wilgen hangt. Botteghin is aan zijn vijfde seizoen bezig bij de koploper van de Jupiler League. In de zomer is de verdediger transfervrij.

"Eric vindt NAC een hele interessante club", liet zijn zaakwaarnemer gistermiddag weten. "Het klopt dat we nog steeds met elkaar praten." Eerder stond Botteghin ook al in de belangstelling van NAC, maar in de afgelopen transferperiode kwam het er niet van. Ook AZ had een oogje op de mandekker.

FIFA schorst bondscoach Israël

Bondscoach Luis Fernandez van Israël staat voorlopig op non-actief. De trainer is door wereldvoetbalbond FIFA geschorst omdat hij een boete aan zijn oude club Al Rayyan uit Qatar niet heeft betaald. De 51-jarige Fransman is sinds maart in dienst van de Israëlische bond.

Fernandez heeft al lang een financieel conflict met Al Rayyan, waar hij in 2005 korte tijd trainer was. In november 2009 bepaalde de FIFA dat de voormalig Frans international een boete moest betalen aan de club uit Qatar, maar daar gaf hij geen gehoor aan.

Al te veel zorgen lijkt Fernandez zich overigens niet te maken. Volgens de bondscoach zal het probleem zijn opgelost voor de EK-kwalificatiewedstrijd van Israël volgende maand tegen Georgië.

Oppositie vraagt opnieuw om Rutte

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer laten het er niet bij zitten dat premier Mark Rutte (VVD) niet naar het spoeddebat over de bezuinigingen over het passend onderwijs wil komen. Het debat zou donderdagavond om 21.30 uur beginnen, maar bij aanvang riep de voltallige oppositie de premier opnieuw naar de Kamer.

Eerder op de dag liet Rutte weten dat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) het debat prima namens het kabinet kan voeren. Volgens André Rouvoet (ChristenUnie) is Rutte echter nodig omdat de oppositiepartijen willen praten over een alternatieve bezuiniging op het passend onderwijs. Dat raakt namelijk het regeerakkoord, waar de premier voor verantwoordelijk is.

De Kamer debatteerde woensdag ook al de hele dag over het passend onderwijs. Een meerderheid van VVD, CDA en PVV steunt de wijze waarop het kabinet 300 miljoen euro wil bezuinigen.

Het debat is geschorst tot 22.00 uur. Dan zal blijken of Rutte alsnog acte de présence zal geven.

Man breekt hand zappende echtgenote

Dat je als vrouw van de afstandsbediening moet afblijven is een vrouw uit Saoedi-Arabië op een pijnlijke manier duidelijk geworden. Haar woedende echtgenoot heeft met opzet haar hand gebroken nadat zij de televisie op een andere zender zette.

De man in kwestie heeft een passie. Hij is gek op de televisieshow 'Ghinwa', een muziekprogramma met Arabische liedjes en jonge meisjes die een dansje opvoeren. De vrouw, die aangaf ziek te worden van zijn tv-verslaving, zei tegen haar man dat zij de tv op een andere zender wilde zetten.

"Daar komt niets van in", zei de beste man. "Als je het wel doet, breek ik je hand." Zijn echtgenote dacht dat manlief een grapje maakte en zapte naar een ander kanaal. Hierop ontstak de man in woede en voegde de daad bij het woord.

De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis waar ze werd geholpen aan een gebroken hand. Hoewel het echtpaar onlangs in het huwelijksbootje is gestapt, heeft de vrouw inmiddels de scheidingspapieren aangevraagd.

Ex-ministers Egypte gearresteerd

Drie voormalige Egyptische ministers en een prominent lid van de partij van de afgetreden president Hosni Mubarak zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. Dat hebben de Egyptische autoriteiten donderdag gezegd.

Het gaat om de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Habib El-Adly, ex-minister van Volkshuisvesting Ahmed Maghrabi, de voormalige minister van Toerisme Zuheir Garana en partijlid Ahmed Ezz, een staaltycoon die een belangrijke positie in de partij van Mubarak bekleedde. De vier worden vijftien dagen vastgehouden in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar corruptie.

Eerder al kregen de vier een reisverbod opgelegd en werden hun bezittingen bevroren, maatregelen die normaal gesproken een voorbode zijn van een onderzoek en mogelijk een rechtszaak.

Derde operatie Kubica

Robert Kubica is in het ziekenhuis voor de derde en laatste maal geopereerd. Bij een crash in een rally in Italië liep de Pool een aantal gecompliceerde botbreuken op in onder meer rechterarm en -been.

Deze keer werd Kubica aan zijn elleboog geopereerd. De ingreep duurde acht uur en de artsen herstelden een complexe fractuur in het gewricht. "Na de operatie waren de doktoren tevreden met de uitkomst en met de procedure die met succes werd uitgevoerd", aldus een verklaring van Kubica's team Lotus Renault GP.

Oppositie boycot Kamerreis naar Midden-Oosten

De oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks boycotten een geplande reis van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken naar het Midden-Oosten. De regeringspartijen VVD, CDA en de PVV, ChristenUnie en SGP zullen nu alleen gaan.

De belangrijkste reden voor de thuisblijvers is dat de reis in hun ogen niet meer evenwichtig is nu een bezoek aan Egypte niet mogelijk is en een bezoek aan de Gazastrook door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wordt geblokkeerd.

PVV: 'Weg met Schotse Hooglanders'

Met de provinciale verkiezingen in aantocht, heeft de Gelderse afdeling van de PVV van zich doen spreken. Volgens de partij horen 'geïmporteerde exotische' dieren niet thuis in het Nederlandse landschap, ongeveer hetzelfde als wat de landelijke partij over de islam zegt.

De voornaamste slachtoffers van het Gelderse PVV-voorstel zijn de Schotse hooglanders. Olof Wullink, nummer vier op de lijst, zei tegen Omroep Gelderland dat de Schotse koeien beter in Schotland kunnen blijven. Ook de Poolse konikpaarden zouden terug moeten naar Polen. "Hier hoort onze eigen natuur", volgens Wullink.

In een reactie op deze verkiezingsbelofte laat de stichting Natuurmonumenten weten het idee 'absurd' te vinden. Volgens de organisatie spelen de dieren een belangrijke rol in de Gelderse natuur aangezien de Nederlandse 'oergrazers' zijn uitgestorven.

Gewonden bij helikoptercrash Zwitserland

Een helikopter met toeristen aan boord is donderdag in het westen van Zwitserland neergestort. De piloot en vijf van de twaalf passagiers raakten gewond, meldde Heli Suisse, het bedrijf dat eigenaar van de helikopter is.

De helikopter was onderweg naar een hooggelegen skigebied en stortte neer op de Tsanfleuron-gletsjer, 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bern.

Vorige week kwamen vijf Fransen om het leven toen hun privéjet neerstortte in de bergen nabij de Zwitserse grens met Italië.

Het testament van Sherlock Holmes

Sherlock Holmes komt voor het eerst naar de huidige generatie consoles in de nieuwe game: The New Adventures of Sherlock Holmes: The Testament of Sherlock. De game zal uitkomen op de Xbox 360 en de PlayStation 3. PC-gebruikers zullen niet overgeslagen worden en kunnen ook meegenieten.

Het avontuur zal zich in en rondom Londen van 1898 afspelen waar Holmes beschuldigd wordt van fraude en overspel. Holmes heeft moeite met de zaak op te lossen en zijn companen verliezen langzaam het vertrouwen in de speurder. Kan Holmes zijn onschuld bewijzen en hoe ver zal hij daarvoor gaan?

De game zal volledig aangepast worden aan het gebruik van een controller en met de nieuwe engine zullen de beelden gedetailleerd zijn wat nodig is voor je onderzoeken. Deze onderzoeken zullen volledig open zijn, je zal zelf moeten beslissen welke aanwijzingen je wil volgen en hoe je mensen vragen stelt.

De game zal in het najaar uitkomen voor de PS3, Xbox 360 en de PC. De ontwikkelaar is Frogwares en de uitgever is Focus Home Interactive. Bekijk hieronder de eerste drie screenshots van het spel.

SHSHSH

Recette van CL-finale dik 15 miljoen euro

De recette van de kaartverkoop voor de finale van de Champions League op 28 mei in het Wembleystadion in Londen levert ruim 15 miljoen euro op. Dat maakte de UEFA vandaag in het Londense stadhuis bekend. Op 24 februari begint de Europese voetbalunie op de eigen website met de verkoop van de tickets.

De twee finalisten krijgen 25.000 kaarten per club. Voor de neutrale fans zijn 11.000 tickets beschikbaar. De resterende 25.000 toegangsbewijzen zullen de UEFA en de Engelse voetbalfederatie zelf verdelen.

Het goedkoopste ticket voor de supporters van de finalisten kost bijna 90 euro. De neutrale toeschouwer betaalt minimaal 165 euro, nog exclusief bijna 30 euro voor bezoekers van het Europese continent.

De duurste kaartjes gaan voor ruim 350 euro weg via de officiële kanalen. Op de zwarte markt zullen de prijzen ongetwijfeld nog veel hoger liggen, zeker als één of twee Engelse clubs op Wembley in actie gaan komen.

Peiling: Geen meerderheid gedoogcoalitie in senaat

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen blijft het voorlopig spannend of de regeringspartijen CDA, VVD en hun gedoogpartner PVV een meerderheid in de Eerste Kamer weten te behalen. Uit een peiling van Synovate in opdracht van het televisieprogramma Nieuwsuur blijkt donderdag dat de partijen niet kunnen rekenen op genoeg steun voor een meerderheid.

Dinsdag bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat de gedoogcoalitie net genoeg stemmen binnenhaalt. In de peiling van De Hond zijn VVD, CDA en PVV goed voor 38 van de 75 zetels in de senaat. In die van Synovate krijgen de drie partijen donderdag samen echter 35 zetels, drie te weinig voor een meerderheid.

Vorige week stond de teller voor de coalitie in de peiling van Synovate nog op 38 zetels. De VVD verliest ten opzichte van vorige week drie zetels, het CDA een. De PVV krijgt er een bij.

De winst in de peiling van Synovate gaat vooral naar de linkse partijen. De PvdA wint twee zetels, GroenLinks en SP ieder een. De nieuwe partij 50Plus van Jan Nagel krijgt genoeg stemmen om een zetel te bezetten.

Steeds meer mensen weten dat de Provinciale Statenverkiezingen eraan zitten te komen op 2 maart. De opkomst bij dergelijke verkiezingen ligt altijd lager dan bij landelijke verkiezingen. In 2007 kwam 46,3 procent van de stemgerechtigden opdagen bij de stemhokjes. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen bracht 75,4 procent een stem uit.

Schadevergoeding wegens 'nippletwist'

Een Chinese ober uit Groot-Brittannië heeft een schadevergoeding van maar liefst 25.000 euro toegewezen gekregen. Een klant had hem tijdens het werk in zijn tepel geknepen en de rechter vond dat reden genoeg om de schadevergoeding toe te wijzen.

De 31-jarige kelner was werkzaam bij het Chinese restaurant Yauatche in Soho, Londen. Daar was hij het slachtoffer van voortdurende pesterijen en discriminatie door zijn managers. Een van de managers deed bijvoorbeeld alsof hij een collega streelde en wilde zoenen terwijl hij 'Like a virgin' van Madonna zong.

Toen een klant hem bij het serveren aan zijn tepel draaide en zijn manager vroeg of hij het lekker vond, was voor hem de maat vol. Aan de rechter gaf de Chinees een bijzondere verklaring. "Ik droeg die dag slechts een dun uniform en het was koud waardoor ik met stijve tepels rondliep. De werkuniformen zitten dan ook nog eens behoorlijk strak, wat mijn figuur blootstelde. En tja, mijn tepels waren die dag nu eenmaal erg zichtbaar."

De rechter ging mee in het verhaal van de kelner en veroordeelde de klant tot het betalen van de schadevergoeding.

Loodsen doorzocht in Brabants drugsonderzoek

Op twaalf plekken in Midden-Brabant zijn woensdag doorzoekingen verricht in een groot onderzoek naar de productie van synthetische drugs. Hierbij werden wapens, 450 wietplanten en afvalmateriaal van de productie van synthetische drugs gevonden. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda donderdag bekendgemaakt. In het onderzoek werden twee weken geleden honderden liters MDMA in een loods in Rijsbergen en een laboratorium in Waalwijk gevonden. Hierbij werden vijf Brabanders aangehouden. Zij zitten allemaal nog vast.

De doorzoekingen woensdag vonden plaats in Wijk en Aalburg, Waalwijk, Kaatsheuvel en Drunen. Het ging vooral om loodsen en garageboxen. Bij de invallen werd beslag gelegd op diverse waardevolle goederen. Om wat voor spullen het gaat, is niet bekendgemaakt.

Genieten van het uitzicht op Dead Island

Gisteren lieten we de eerste trailer sinds drie jaar zien van de game Dead Island. Vandaag zijn er screenshots van het spel opgedoken. Er staat niet aangegeven of de bewuste screenshots ingame zijn of niet maar in de screenshots is al wel te zien dat we verschillende locaties zullen gaan bezoeken.

Oplettende gebruikers wisten ook al te melden dat de game niet alleen voor de Xbox 360 en de PC in de maak is maar ook voor de PlayStation 3. Daarnaast zal de game ook vier speler co-op bevatten. Bekijk de screenshots van Dead Island hieronder. De spel staat gepland voor een release ergens in 2011.

Dead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead IslandDead Island

De Jongh kan rentree op buik schrijven

Steven de Jongh kan een rentree dit jaar op zijn buik schrijven. De 37-jarige De Jongh zei eind vorig jaar dat hij graag wilde terugkeren in het peloton. Hij wilde zijn comeback maken op een bescheiden niveau. Op zijn Twitter meldt hij echter dat dat in strijd is met de regels.

De Jongh, die profrenner was van 1998 tot eind 2009, is namelijk ook werkzaam als ploegleider bij Team Sky. Het is niet toegestaan om zowel een ploegleiderslicentie als een rennerslicentie te bezitten.

Iraans verzoek voor doorgang door Suezkanaal

Iran heeft een verzoek ingediend bij de Egyptische regering voor de doorgang van twee marineschepen door het Suezkanaal. Dat heeft het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd. Israël heeft zijn zorgen geuit over de Iraanse plannen en noemde deze een provocatie.

Het Egyptische ministerie van Defensie neemt het verzoek van Teheran in overweging. Volgens een woordvoerder van het kanaal kan de schepen alleen in het geval van oorlog met Egypte de toegang tot het Suezkanaal worden ontzegd.

De twee Iraanse schepen, een fregat en een bevoorradingsschip, zijn onderweg naar Syrië. Momenteel zijn ze in de buurt van de Saudische havenstad Jiddah.

Bagdad eist miljard dollar van VS

Het stadsbestuur van Bagdad eist van de Verenigde Staten 1 miljard dollar aan herstelbetalingen. Bovendien wil Bagdad excuses voor de schade die de VS heeft toegebracht aan de stad, onder meer door het bouwen van muren tijdens de acht jaar durende oorlog in Irak.

De stad heeft bij een Iraakse rechtbank een zaak aangespannen tegen het Amerikaanse leger. In een officiële verklaring op zijn website stelt het bestuur dat het Amerikaanse leger de 'prachtige stad' heeft ontsierd. Gedurende de oorlog hebben de VS 'muren gebouwd onder het mom van veiligheid'. Deze muren brachten schade toe aan trottoirs en de riolering, veroorzaakten verkeersopstoppingen en legden het zakenleven lam, staat in de verklaring.

Kamil al-Zaidi, het hoofd van de provincieraad, zei echter dat Iraakse veiligheidstroepen ook deels de verantwoordelijkheid dragen voor de kilometers betonnen muren die in de hele stad staan. "De Iraakse veiligheidsinstituten dragen ook de verantwoordelijkheid voor het oprichten van de muren, niet alleen de Amerikanen", zei hij. Volgens Al-Zaidi hebben de muren bovendien geholpen bij het redden van levens en het beschermen van regeringsgebouwen.


Bagdad eist miljard dollar van VS (Foto: Novum)

Eindhoven krijgt snel uitsluitsel over contracten

FC Eindhoven krijgt binnen twee weken uitsluitsel van zijn spelers over een eventuele contractverlenging. De club voerde de afgelopen weken gesprekken met Bart van Brakel, Rob van Boekel, Jens van Son, Jelle van Kruijssen en Ruud van der Rijt.

Het eerstgenoemde trio is in het bezit van aflopende contracten. Jelle van Kruijssen speelt op amateurbasis bij de club uit de Jupiler League, terwijl Ruud van der Rijt nog tot 2014 aan Eindhoven gebonden is.

Van Brakel (twee jaar), Van Kruijssen (twee met optie), Van Boekel (drie), Van Son (één) en Van der Rijt (minimaal één) kunnen bijtekenen. Eindhoven hoopt bovendien zo snel mogelijk met Ruud Swinkels om de tafel te gaan om te praten over een nieuwe verbintenis. De doelman ligt nog twee jaar vast.

Met Ivo Rossen kwam FC Eindhoven al tot een principe-akkoord over een nieuw contract voor twee jaar, meldt het Eindhovens Dagblad. De Eindhovenaren doen het dit seizoen met Ernest Faber aan het roer goed in de Jupiler League en willen op dat succes voortborduren.

Website rijksoverheid plat door storing

De website Rijksoverheid.nl is donderdag vanwege een storing al uren uit de lucht. Hierdoor is de website van geen enkel ministerie te bereiken.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meldt donderdagavond dat sprake is van een technische storing. Waardoor die wordt veroorzaakt, weet hij niet. Ook wist de woordvoerder niet te vertellen sinds hoe laat Rijksoverheid.nl eruit lag. Hij zei omstreeks 19.30 uur dat de website 'binnen enkele minuten' weer te bereiken is. Dat bleek om 20.20 uur nog niet het geval.


Website rijksoverheid plat door storing (Foto: Novum)

[EL] Uitslag Anderlecht - Ajax

Vanavond stond in de tweede ronde van de Europa League de eerste ontmoeting tussen Anderlecht en Ajax Amsterdam op het programma. Volgende week donderdag vindt de return in Amsterdam plaats. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

Ajax staat na vanavond met anderhalf been in de achtste finales van de Europa League. Op bezoek bij RSC Anderlecht won de formatie van trainer Frank de Boer ruim met 0-3. Toby Alderweireld, Cristian Eriksen en Mounir el Hamdaoui scoorden voor de Amsterdammers.

In de eerste helft werd er in een hoog tempo gespeeld, maar werden aan beide kanten ook veel fouten gemaakt. Dit resulteerde in een boeiende eerste helft, waarin Anderlecht de betere kansen kreeg. Lukaku, Suarez, Boussoufa en Kanu stuitten echter constant op de uitstekend keepende Stekelenburg.

Nadat El Hamdaoui en Sulejmani kansen misten voor Ajax, was het na ruim een half uur spelen toch raak. Uit een goed genomen hoekschop van Eriksen wist Alderweireld geheel vrij de bal achter Anderlecht-doelman Proto te koppen.

In de tweede helft startte Ajax overtuigend, maar Anderlecht nam snel het initiatief over. Gillet kopte een bal maar net naast en in de 55e minuut kreeg de Belgische ploeg dé mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Enoh vloerde Boussoufa in het strafschopgebied, maar Wasilewski schoot de strafschop over het doel van Stekelenburg.

Ajax was vervolgens uit één van de tegenstoten wel trefzeker. Alderweireld stuurde Eriksen, die op zijn beurt knap de bal uit een lastige hoek in het doel wist te schieten. Even later had El Hamdaoui de 0-3 op zijn schoenen, maar hij faalde oog-in-oog met Proto. Kort daarna maakte de spits dit goed door, op aangeven van De Jong, de bal alsnog langs Proto te schieten. In de slotfase zette Anderlecht nog aan, maar wist het voor weinig gevaar te zorgen.


 

RSC Anderlecht

0 - 3

Ajax Amsterdam


   32' Alderweireld
 59' Eriksen
 67' El Hamdaoui
 
 Gele kaart: Boussoufa, Juhasz, (RSC Anderlecht), Blind, Alderweireld, (Ajax Amsterdam)
 
Stadion: Constant VandenStockstadion, Brussel
Toeschouwers: 26.000
Arbiter: Rocchi (Ita)
Bijzonderheden:
Wasilewski (Anderlecht) mist in de 55e minuut een strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Proto
Mazuch
Wasilewski
Lecjaks
Juhasz
Gillet (Koeyaté/81)
Biglia
Kanu
Boussoufa
Suarez
Lukaku (De Sutter/68)
  Stekelenburg
v.d. Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind (Anita/77)
Enoh
Eriksen
De Jong
Sulejmani (Özbiliz/81)
El Hamdaoui
Ebecilio

Vier tegen vier in Shogun 2 multiplayer-trailer

SEGA heeft een nieuwe multiplayer-trailer van Total War: Shogun 2 uitgebracht. In de trailer gaan ze dieper op de multiplayer in en zien we dat het spel een vier tegen vier mode zal krijgen. Daarnaast zien we dat het ook mogelijk zal zijn om een online campagne samen met een vriend te spelen.

Naast al het vechten zal het ook mogelijk zijn om je avatar aan te passen naar je eigen wensen. Dit kan je ook doen met de oorlogsbanner die je bij je draagt of wat dacht je van het joinen van een clan? Total War: Shogun 2 komt uit op de PC en zal verschijnen op 15 maart. Bekijk de trailer hieronder.

Schultz: Verhogen maximumsnelheid geen stunt

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) ontkent stellig dat ze het verhogen van de maximumsnelheid als verkiezingsstunt heeft gebruikt. Oppositiepartijen plaatsten stevige kritiek bij de manier waarop zij wereldkundig maakte dat het experiment met het rijden van 130 kilometer per uur niet op vier maar op acht snelwegen wordt ingevoerd.

De brief waarin de minister aankondigde niet alleen op delen van de A2, A6, A7 en A16, maar ook op delen van de A17, A32, A37 en A58 de proef te starten werd vrijdag om 23.58 uur naar de Kamer verstuurd. Zaterdagochtend stond het nieuws op de voorpagina van De Telegraaf en diezelfde dag trapte de VVD de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af langs de A2, waar triomfantelijk een bord met 130 erop werd onthuld.

Dit viel niet in goede aarde bij de oppositiepartijen. Ze wilden donderdag van de minister weten waarom de Kamer vrijdagavond laat pas geïnformeerd is, terwijl de campagneactiviteit op zaterdag al gepland stond. "Ik geloof niet in toeval", zei Farshad Bashir van de SP. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent noemde de gang van zaken 'een tikje ordinair'.

Schultz van Haegen hield vol dat het versturen van de brief volkomen losstond van de VVD-campagne. Dat het nieuws onder embargo aan De Telegraaf was gegund, gaf ze grif toe. "Ik hou graag regie over hoe zaken naar buiten komen. Dat mag ook." De Kamer ging morrend akkoord. "Maar dit wil ik niet te vaak meer meemaken. Vertrouwen komt te voet en gaat, met 130 kilometer per uur, te paard", beet D66-Kamerlid Kees Verhoeven de bewindsvrouw nog toe.

De proef, die zo'n 1 miljoen euro kost, duurt minimaal een halfjaar en maximaal twee jaar. De Kamer wilde weten wanneer de proef geslaagd is en wanneer niet. Vooral op het gebied van geluid, verkeersveiligheid en milieu eisten de partijen duidelijkheid.

Schultz van Haegen beloofde om voor 1 maart een nulmeting uit te voeren, zodat na afloop geëvalueerd kan worden wat de gevolgen zijn van het verhogen van de maximumsnelheid. Leidend hierbij zijn de wettelijke normen en het beleid van haar voorganger Camiel Eurlings om het aantal jaarlijkse verkeersdoden niet boven de 500 en het aantal ernstige verkeersgewonden niet boven de 10.600 te laten komen.

Nintendo: "Verpakkingen sporen de massa aan"

Laurent Fischer, marketing en PR voor Nintendo Europa, heeft aangegeven dat wie er gelooft dat het einde nabij is voor winkels en verpakkingen voor games het bij het verkeerde eind heeft. Die mensen delen niet dezelfde dagelijkse realiteit als die van de meeste consumenten.

Fischer gaf dit vorige maand aan tijdens het 3DS-evenement en hij zei dat Nintendo sterk in deze filosofie gelooft. Fischer geeft aan dat er geen link is tussen het groeien van de mobiele markt en het afnemen van de normale markt, het zijn twee totaal aparte markten.

Nintendo zal winkels en verpakkingen als de hoofdmarkt zien totdat de consumenten het anders willen. Volgens Fischer zijn de consumenten degenen die het besluit maken, bij elke nieuwe technologie wordt er wel gezegd dat binnen drie jaar de nieuwe standaard wordt. De mensen die dat zeggen hebben het bijna altijd fout.

Volgens Fischer is het niet te zeggen of een markt aan zal slaan binnen een bepaalde tijd. Soms slaat iets binnen een jaar aan, soms is het dood voordat je erover nadenkt en soms ben je tien jaar verder voordat het een succes wordt.

Minister Bahrein verdedigt geweld

Het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in Bahrein is gerechtvaardigd omdat de betogers het koninkrijk op de 'rand van de sektarische afgrond' brengen. Dat heeft de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Khalid Al Khalifa donderdag gezegd.

Het geweld waarmee de demonstranten op het Parelplein in de hoofdstad Manamah te maken kregen en dat aan vier mensen het leven kostte noemde de minister 'spijtig'. Desalniettemin was het nodig, vond hij, omdat de betogers 'het land polariseren'.

UCI onderzoekt licentie Vacansoleil

Pat McQuaid, de voorzitter van de internationale wielerunie UCI, heeft gezegd dat de UCI Licentie Commissie een vergadering gepland heeft waarin een besluit zal worden genomen of Vacansoleil-DCM de World Tourlicentie mag behouden. Dit meldt Reuters.

De licentie van de Nederlandse ploeg wordt onder de loep genomen vanwege de dopingzaak rond Riccardo Riccò. Daarnaast is de dopingzaak rond Ezequiel Mosquera ook nog niet opgelost.

Mocht de licentie van Vacansoleil worden ingetrokken, dan zal de ploeg terugvallen naar een procontinentale ploeg. Hierdoor is deelname aan de grote ronden niet meer zeker. Bij het wegvallen van Vacansoleil zal er geen andere wielerploeg worden gepromoveerd.

Flashpoint: Red River zal in april naar Europa komen

Operation Flashpoint: Red River zal vanaf 21 april in de Europese winkels liggen voor de PS3, Xbox 360 en de PC. De game zal volgens Codemasters een campagne van tien missies bevatten. Deze campagne zal ook speelbaar zijn in co-op met maximaal vier spelers in totaal.

Er zal ook een nieuwe mode genaamd 'Fireteam Engagements' in het spel zitten. Hier kunnen maximaal vier spelers verschillende missies oplossen. Een daarvan zal zijn het verslaan van verschillende golven met vijanden en een ander zal gaan over het redden van mariniers uit een neergestorte helikopter.

Bekijk de nieuwe trailer, met nieuwe beelden, van Operation Flashpoint: Red River hier

Geen bonus voor NS-top

De directie van de Nederlandse Spoorwegen krijgt over het jaar 2010 geen bonus. Vooral de klantgerichtheid was onder de maat. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

In 2009 werd nog ruim 120.000 euro bonus uitgekeerd aan de driekoppige directie van het spoorbedrijf. NS-topman Bert Meerstadt gaf zijn bonus toen aan een goed doel.

De achterblijvende klantgerichtheid van het bedrijf is de belangrijkste reden om geen bonus toe te kennen aan de directie. Andere doelstellingen, op het gebied van financiën en sociale veiligheid, werden wel gehaald.

De 71.000 euro die Meerstadt over 2009 kreeg, doneerde hij aan de hulpactie voor Haïti, dat net daarvoor was getroffen door een aardbeving. De andere twee directeuren behielden toen hun bonus, maar krijgen nu dus nul op het rekest. De NS boekte vorig jaar een nettowinst van 149 miljoen euro.

De NS kreeg forse kritiek na de spoorproblemen rond de hevige sneeuwval aan het begin van het jaar en het eind van 2010. Reizigers baalden vooral van de vertragingen en de in hun ogen gebrekkige informatievoorziening. Ook in de Tweede Kamer waren veel kritische geluiden te horen.

Universiteit wil greep krijgen op 'risicostudent'

De Nijmeegse Radboud Universiteit wil studenten die in de knel zitten sneller in beeld krijgen, zodat de juiste hulp kan worden geboden. Aanleiding zijn twee zelfdodingen van Radboud-studenten eind vorig jaar. De universiteit overweegt studenten voortaan bij de inschrijving te vragen om toestemming te geven om bij nood met naasten contact op te nemen.

De universiteit besloot na de zelfmoorden een richtlijn op te stellen die het begeleidingssysteem sterker moet maken, zegt hoofd studentenbegeleiding Carla van Wely. Zij vindt het moeilijk om aan te geven of de universiteit zelfdodingen kon en kan voorkomen. "Mensen kunnen naar de buitenwereld iets anders uitstralen dan wat ze daadwerkelijk voelen", zegt ze op de site van de onderwijsinstelling. "Bovendien is het voor studenten vaak een taboe om aan anderen aan te geven dat het niet goed gaat."

Van Wely schat in dat steeds meer studenten het moeilijker krijgen vanwege het bindend studieadvies of financiële druk. Inmiddels brengen studieadviseurs, docenten, mentoren, studentendecanen en psychologen signalen bij elkaar. Ook komt er een contactpersoon die de problematiek zo nodig registreert.

De richtlijn is volgens Van Wely niet bedoeld als keurslijf of actieplan. De intuïtie van studentbegeleiders blijft erg belangrijk. In geval van nood kan een huisarts worden gebeld, en 'in een heel enkel geval' ook de ouders. "Natuurlijk is privacy wezenlijk, maar niets doen met signalen die ernstige zorgen veroorzaken, zou nalatigheid betekenen."

Door de verhoogde aandacht is recent al een student op tijd met hulpverleners in contact gebracht, zegt Van Wely.

PSV krijgt anderhalve ton voor Manco

PSV kan een aardig bedrag van de Mexicaanse club Club de Fútbol Atlante verwachten. Dat meldt Voetbal International vandaag. Atlante CF nam onlangs oud-PSV-speler Reimond Manco over van Juan Aurich uit Peru.

PSV zou een bedrag van zo'n 150.000 euro tegemoet kunnen zien als de transfer doorgaat. Manco was speler van de Eindhovenaren tussen 2008 en 2010. Afgelopen jaar keerde hij terug naar zijn vaderland. Juan Aurich besloot Manco na een huurperiode definitief in te lijven.

Bij de verkoop van Manco aan Juan Aurich heeft PSV wel een optie bedongen om een percentage van de afkoopsom te krijgen als de oud-speler weer doorverkocht zou worden. Doordat Manco nu wordt verkocht aan Atlante treedt deze optie in werking.

VN: Rusland schendt mensenrechten

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Navi Pillay, betreurt het geweld tegen journalisten en activisten in Rusland. Toch heeft het land volgens Pillay wel enige vooruitgang geboekt richting hervormingen.

De afgelopen vier dagen heeft Pillay overleg gevoerd met Russische regeringsvertegenwoordigers, onder wie president Dmitri Medvedev. Volgens haar blijkt uit de gesprekken dat de regeringstop deels erkent dat de bescherming van de mensenrechten in Rusland ernstige gebreken vertoont.

Hoewel Pillay Medvedev prees voor zijn openlijke steun voor hervormingen, zijn volgens haar de hervormingen nog niet zover gevorderd dat ze als een succes kunnen worden beschouwd.

De ontvoering van Da Vinci vanaf maart in AC: Brotherhood

De eerstvolgende DLC voor Assassins Creed: Brotherhood, The Da Vinci Disappearance, zal ergens in maart te downloaden zijn via XBLA en het PSN. De DLC brengt nieuwe campagne-elementen, een nieuwe multiplayer-map, nieuwe karakters en nog wat andere extra's.

De DLC krijgt single- en multiplayer content en gaat over de ontvoering van Da Vinci door de Hermeticists. De Hermeticists is een ondergrondse cult die de mensheid wil veranderen. Ezio gaat op een zoektocht naar Da Vinci en zal daarbij twee nieuwe locaties aandoen en twee nieuwe gameplay-features ontdekken.

Voor de multiplayer komt er een nieuwe map genaamd Alhambra die zich afspeelt in het Spaanse Albaicin of Granada. Er zijn ook vier nieuwe personages speelbaar zijn: Dama Rossa, Knight, Marquis en de Pariah. Er zijn ook twee nieuwe game-modi aanwezig: Escort en Assassinate.

In Escort zullen twee teams van vier spelers hun vip moeten beschermen en escorteren. Bescherm je vip en schakel de ander uit is de doelstelling. In Assassinate zullen zes tot acht spelers in een soort deathmatch tegen elkaar strijden. Dit doen ze in rondes van tien minuten.

The Da Vinci Disappearance zal voor de Xbox 360 zo'n 800 MSP gaan kosten. Bekijk hieronder de teaser-trailer.

Dansen met Kinect en Kylie Minogue

De Australische zangeres Kylie Minogue werkt voor haar Europese tournee samen met Microsoft voor het dansspel Dance Central. Dat heeft de game-uitgever donderdag bekendgemaakt. Kylies Les Folies Tour 2011 gaat zaterdag van start in Denemarken, waarna de zangeres 35 optredens geeft in vijftien landen. Bezoekers kunnen het spel tijdens de shows spelen.

Kylies hit Can't Get You out of My Head, afkomstig van het in 2001 uitgegeven album Fever, is een van de nummers in het dansspel. "Mijn fans kunnen hun eigen dansvaardigheden testen op een van mijn nummers", zegt de zangeres. "Ik wens ze succes."

Dance Central is een dansspel dat gebruikmaakt van de bewegingsgevoelige Kinect-camera voor de Xbox 360. Spelers hoeven niets in hun hand te houden, want de camera registreert alle bewegingen. Door op de maat met de muziek en het gamepersonage mee te bewegen, worden punten verdiend.

Op 17 maart treedt Kylie Minogue op in Nederland. Dan zingt en danst ze op het podium van de Heineken Music Hall in Amsterdam. Twee dagen later staat ze in het Sportpaleis in Antwerpen.


(Foto: Novum)

Na weekend beslissing over GP Bahrein

Na komend weekend maakt Bernie Ecclestone een beslissing over het wel of niet doorgaan van de Grand Prix van Bahrein. De baas van de formule 1 zegt dat hij de ontwikkelingen in het Golfstaatje nauwlettend in de gaten aan het houden is.

De rellen in de hoofdstad Manama lijken met het uur toe te nemen. Inmiddels zijn er berichten over elf doden en honderden gewonden. Ecclestone wil ondanks de toenemende spanning de situatie nog even aankijken. "De situatie is niet goed. We moeten de ontwikkelingen in de gaten houden en snel een beslissing nemen. Ik heb met de kroonprins gesproken. Hij weet ook niet meer dan jij en ik, maar houdt de situatie goed in de gaten. Volgende week nemen we een beslissing," aldus Ecclestone.

Vanwege de onlusten in Bahrein gaat de tweede ronde van het GP2 Azië-kampioenschap in de oliestaat dit weekend niet door.

Twente teleurgesteld in UEFA over beslissing

FC Twente won vanmiddag knap van Rubin Kazan in het ijskoude Moskou (0-2). Een wedstrijd die Twente liever niet had gespeeld.

"Het duel tussen Rubin Kazan en FC Twente ging ondanks de extreme weersomstandigheden toch door. Dit tot teleurstelling van FC Twente", aldus de club in een verklaring op de website. "De club had er bij de UEFA op aangedrongen het duel niet door te laten gaan, omdat de medische staf van FC Twente had aangegeven dat de gezondheid van de spelers in het geding was."

"Voor de wedstrijd werd de temperatuur door de stadionthermometer gemeten. Deze meting gaf een temperatuur aan van -14,2 graden. De UEFA had zelf geen thermometer voor handen. FC Twente heeft zelf ook een meting gedaan met een eigen thermometer en deze gaf een temperatuur aan van -17,2 graden."

De richtlijn was -15 graden. Bij een temperatuur hoger dan -15 zou er gespeeld worden. Als het er onder zat dan kon FC Twente de wedstrijd eenzijdig afgelasten. FC Twente drong aan op het afgelasten met de eigen thermometer als leidraad. "Doordat de stadionthermometer door de UEFA als leidend werd aangegeven, sommeerde de UEFA FC Twente te gaan spelen", aldus FC Twente.

"Indien FC Twente niet zou spelen, zou dit zware sancties met zich mee kunnen brengen. C Twente is teleurgesteld in de gang van zaken en zal zich beraden over de gehele procedure en de eventueel te nemen vervolgstappen. De club heeft diep respect voor de manier waarop de spelers en staf met deze situatie zijn omgegaan."

Sterren steken houseklassiekers in nieuw jasje

The Voice of Holland-kandidate Sarina Voorn en musicalster Nurlaila Karim gaan volgende maand een aantal houseklassiekers in een nieuw jasje ten gehore brengen. De twee worden daarbij geholpen door een speciaal samengesteld orkest, heeft de organisatie donderdag laten weten.

Het orkest gaat de allerbekendste houseklassiekers live opvoeren, onder leiding van Stephan Geusebroek, arrangeur van onder andere het Metropole Orkest. Het orkest wordt vergezeld door verschillende artiesten. Naast Voorn en Karim is onder anderen de Engelse Tara McDonald van de partij. Zij nam onder meer de zangpartijen voor hits van David Guetta en Armand van Helden voor haar rekening.

De samensmelting van house en concert vindt plaats op 19 maart, tijdens het evenement Hed Kandi in de Amsterdamse Heineken Music Hall.


Sterren steken houseklassiekers in nieuw jasje (Foto: Novum)

Onderzoek naar misbruik in Middelburg

De politie doet onderzoek naar een mogelijke misbruikzaak in Middelburg. Een oud-leerling van een basisschool beweert veertien jaar geleden te zijn misbruikt door de directeur van de school. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Het gaat om de directeur van basisschool Cypressenhof in de Zeeuwse stad. De oud-leerling kwam woensdag met de melding bij de politie. Er werden nooit eerder meldingen over of aangiftes tegen hem gedaan over ontucht.

Ouders van leerlingen van de school hebben donderdag een brief gekregen met een uitnodiging voor informatiebijeenkomsten die donderdagavond op de school worden gehouden. Hierin geven vertegenwoordigers van de school, de politie, de gemeente en de GGD informatie over de zaak. Na de bijeenkomsten beantwoorden ze vragen van de pers.

De directeur is in afwachting van de uitkomst van het onderzoek niet op school aanwezig, laat de school donderdag weten.

Rutte laat onderwijsdebat over aan minister

Premier Mark Rutte (VVD) is donderdagavond niet aanwezig bij het spoeddebat over de geplande bezuinigingen op het passend onderwijs. Dat laat zijn woordvoerder weten. Rutte heeft vertrouwen in de capaciteiten van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) om het debat te voeren. De premier staat daar voor '100 procent' achter, zegt de woordvoerder.

De voltallige oppositie had gevraagd om de aanwezigheid van de premier. Volgens André Rouvoet (ChristenUnie), die het debat aanvroeg, valt er met de premier wel te praten over eventuele alternatieve maatregelen om te bezuinigen op het passend onderwijs. Van Bijsterveldt zou daarvoor geen ruimte hebben.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag al de hele dag met de minister over de bezuinigingen van 300 miljoen op het passend onderwijs. Van Bijsterveldt wordt gesteund door een meerderheid van VVD, CDA en PVV. De oppositie is fel gekant tegen de manier waarop wordt bezuinigd.

Skiërs vriezen dood in Noorwegen

Reddingswerkers hebben donderdag in de regio Sirdal, in het zuidwesten van Noorwegen, de lichamen gevonden van drie skiërs. Het drietal is vermoedelijk doodgevroren. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend, maar volgens de politie zijn de drie afkomstig uit een ander Europees land.

Een van de slachtoffers lag gedeeltelijk begraven onder de sneeuw. Reddingswerkers zochten vervolgens verder met speurhonden en helikopters en vonden nog twee lichamen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn de skiërs waarschijnlijk op de berg vast komen te zitten tijdens slecht weer. Het lijkt erop dat de skiërs onderweg waren naar een hut voor cross-country skiërs. Het wordt niet uitgesloten dat er meer slachtoffers zijn.

Limburger zwaait met alarmpistool bij basisschool

Een 26-jarige verwarde man heeft donderdagmiddag voor ophef gezorgd bij een basisschool in het Limburgse Landgraaf. Leerlingen moesten uit voorzorg lokalen van de school verlaten, nadat de man op zijn balkon aan de overkant van de onderwijsinstelling met ontbloot bovenlijf met vermoedelijk een gasalarmpistool stond te zwaaien.

Het incident vond rond 13.30 uur plaats. De man stond op het balkon van zijn woning aan de Kantstraat. Een leerkracht die de boel niet vertrouwde belde de politie, die direct naar de woning van de man ging.

De Limburger werd meteen aangehouden toen hij zijn voordeur opendeed. In zijn woning vond de politie een mes en een leeg gasalarmpistool. Vermoedelijk heeft de man met dit pistool op het balkon gestaan, aldus de politie.

De politie onderzoekt de zaak en heeft ook de hulpverlening ingeschakeld. Aan de ouders van de basisschoolleerlingen is donderdagmiddag tekst en uitleg gegeven. Ook werden brieven meegegeven aan de ouders en verzorgers van de kinderen.

Londen beste winkelstad ter wereld

Londen heeft Tokyo, New York en Parijs achter zich gelaten bij de verkiezing van beste winkelstad ter wereld. Uit een studie van het Britse onderzoekscentrum voor detailhandel blijkt dat Londen wereldwijd niet alleen online maar ook in het echte leven de beste winkels ter wereld heeft.

In Londen werd het afgelopen jaar 64,2 miljard pond (76,4 miljard euro) uitgegeven aan non-foodproducten. Tokyo bezette de tweede plek, gevolgd door respectievelijk New York en Parijs.

In de studie werden 22 steden onder de loep genomen. De kracht van Londen lijkt de kwaliteit en de kwantiteit van de winkels te zijn, gecombineerd met de grote aantallen toeristen die jaarlijks de Britse hoofdstad aandoen.

Truck met bierflesjes gekanteld op A1

Op de A1 is donderdagmiddag een vrachtwagencombinatie met veertig ton lege bierflesjes gekanteld. De opruimwerkzaamheden duren zeker de hele avond, laat de politie weten. De 46-jarige chauffeur uit Hongarije is gewond geraakt en met onbekend letsel door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 17.00 uur op de A1 tussen Rijssen en Holten, ter hoogte van de afrit Holten. De vrachtwagencombinatie begon door nog onbekende oorzaak opeens te slingeren, kantelde en kwam op de vluchtstrook tot stilstand. De rechterrijstrook en de invoegstrook zijn afgesloten, het verkeer kan via de linkerrijbaan doorrijden. De oprit vanaf Holten richting de A1 is afgesloten. De Twentse politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Rutte morrelt niet aan abortustermijn

Het kabinet gaat geen plannen indienen om de abortustermijn in te korten. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd.

Hij reageert op de verwarring die is ontstaan naar aanleiding van zijn optreden woensdagavond in het EO-programma Moraalridders. Rutte zei daarin dat hij openstaat voor een discussie over het verkorten van de abortustermijn als nieuwe wetenschappelijke inzichten daartoe aanleiding geven.

De wetenschap stelt dat het inmiddels mogelijk is een foetus vanaf 22 weken in leven te houden. De uiterste termijn waarop vrouwen een abortus kunnen uitvoeren ligt nu op 24 weken. Christelijke partijen dringen er daarom op aan de abortustermijn in ieder geval terug te brengen tot 22 weken.

Nieuwe inzichten moeten weliswaar kritisch worden bekeken, 'maar ik heb niet de indruk dat dat nu aan de orde is', zei de premier voor de camera van de NOS. Hij zal niet morrelen aan de abortustermijn, verzekerde hij. Initiatieven daartoe moeten uit de Kamer komen, vindt Rutte.

In de Tweede Kamer werd bezorgd gereageerd. D66 en GroenLinks willen dat de premier opheldering verschaft over zijn uitlatingen. Fractieleider Alexander Pechtold (D66) wil weten waarom Rutte het alleen had over nieuwe wetenschappelijke inzichten en niet over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. Dat stond altijd centraal bij de liberalen, aldus Pechtold.

'Verhuur Elia aan FC Köln in de maak'

De ontevreden Eljero Elia zou weg willen bij Hamburger SV en 1. FC Köln biedt hem de mogelijkheid. De naam van Elia zou veelvuldig worden genoemd bij 1.FC Köln, meldt het Duitse Express. De Duitse laagvlieger zou zelfs al de eerste voorzichtige gesprekken hebben gehad met Elia's adviseur Frank Schouten.

Het is geen geheim dat de linkervleugelspeler van HSV niet tevreden is bij zijn huidige club. De international van het Nederlands elftal heeft aangegeven dat hij het vertrouwen mist. Hij wil in de zomer kijken of het nog wel zin heeft om bij de club te blijven.

Een eenjarige lening van de zomer door Köln met een koopoptie zou de ideale oplossing zijn, volgens Köln. Uiteindelijk zal het volgens het medium afhangen van de financiële mogelijkheden van de concurrentie in de strijd om Elia.

Brama grapt: "Koud kunstje"

FC Twente zette vanmiddag in een ijskoud Moskou een fantastisch resultaat neer (0-2). Brama was na afloop blij dat de wedstrijd achter de rug was.

"Het was een koud kunstje om hier te winnen", grapte Wout Brama na afloop tegenover T/C Tubantia. De temperatuur in Moskou schommelde ronde de -20 graden. De middenvelder was na afloop maar wat blij dat de wedstrijd was gespeeld. "Maar wel met een fantastisch resultaat."

De selectie van Twente had in eigenlijk helemaal niet verwacht dat er nog gespeeld zou worden bij de extreme temperaturen. De club had zelf aangegeven dat het niet wilde spelen in verband met de risico's voor de spelers. Toen de ploeg toch moest aantreden wekte dat verbazing. "Het was gevaarlijk. Maar het moest, dus dan kun je beter niet piepen."

Toen FC Twente de knop eenmaal omzette en op het veld stond, werd er eerst nog wat onwennig gespeeld. Kazan was beter in de eerste helft. In de tweede helft was Twente echter warmgedraaid en kwam het er meer uit. "De eerste helft speelden we om niet te verliezen. Na rust zetten we meer druk en gingen we voor de winst", aldus Brama die zijn Twente toen twee keer vanuit een hoekschop zag scoren. "Uiteindelijk is dit natuurlijk een fantastisch resultaat."

Robben buitenspel door vingerblessure

Robben miste de gehele eerste seizoenshelft van Bayern München door een kwetsuur aan zijn hamstring, had vervolgens last van een fikse verkoudheid en is nu weer uitgeschakeld. Donderdag moest de Nederlander een oefensessie van Bayern voortijdig afbreken.

De fragiele buitenspeler ging na twintig minuten met een blessure aan de pink van zijn rechterhand naar de kant. De vinger is beschadigd en mogelijk zelfs gebroken, meldt Bayern. Na een kort gesprek met trainer Louis van Gaal vertrok hij richting kleedkamer. De club houdt haar hart vast op weg naar het belangrijke competitieduel met FSV Mainz.

Robben had afgelopen weekeinde juist weer de draad opgepakt van vorig seizoen. Met een typerende knal in de linkerbovenhoek zorgde hij voor het slotakkoord tegen 1899 Hoffenheim (4-0), dat ook al de 3-0 om de oren had gekregen van Robben.

FOK!sport in gesprek met... Jules Reimerink (Energie Cottbus)

Sinds twee jaar volgt FOK!sport onze landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Elke dinsdagavond kan je hun verrichtingen teruglezen in de rubriek Nederlandse voetballers in het buitenland. FOK!sport heeft in het kader van deze rubriek contact gezocht met Jules Reimerink, speler van Energie Cottbus. Vorige week spraken we Toronto FC-speler Bas Ent. Deze vindt je hier terug.

Reimerink begon zijn proffesionele loopbaan in de beloften van FC Twente, waar hij de overstap naar de A-selectie nog niet direct kon maken. De ploeg uit Enschede leende in het seizoen 2009/10 de vleugelaanvaller uit aan Go Ahead Eagles. Daar werd Reimerink in de tweede periode benoemd tot beste speler en grootste talent van de eerste divisie. Hij kwam dat seizoen tot 38 wedstrijden, waarin hij zeven keer scoorde.


Jules Reimerink in duel met Ryan Babel tijdens het DFB Pokal-duel tegen 1899 Hoffenheim

In de zomer van 2010 vertrok Reimerink bij FC Twente om het avontuur aan te gaan in de 2. Bundesliga bij Energie Cotbuss. Op 13 september 2010 maakte onze landgenoot zijn debuut tegen Karlsruher SC. Daarin scoorde Reimerink de 5-5, wat uiteindelijk ook de eindstand was. FOK!sport zocht contact op met Reimerink om hem wat vragen te stellen over zijn avontuur bij Energie Cottbus.

Ondanks dat Duitsland bij wijze van spreke om de hoek is, merk je dan toch (grote) verschillen met het voetbal hier?

"Ja, er zijn echt grote verschillen, het land is natuurlijk al veel groter als Nederland dus er zijn veel meer mensen die hier naar het voetbal kijken. Af en toe kijken er 2/3 miljoen mensen live naar onze wedstrijd zoals tegen Hoffenheim bijvoorbeeld afgelopen bekerwedstrijd. En je speelt natuurlijk heel anders voetbal hier, er word hier meestal 4-4-2 gespeeld en in Nederland is dat meestal 4-3-3. Ik moet bijvoorbeeld veel meer meeverdedigen omdat ik nu hangend rechts of links op het middenveld sta. In Nederland stond ik altijd voorin aan de zijkanten, dus dat is ook weer een verschil."

Hoe is de omgang met elkaar na een gewonnen/verloren wedstrijd en zit daar veel verschil in?|

"Daar zit eigenlijk weinig verschil in. Bij Go Ahead Eagles en FC Twente heb je het spelershome waar je na de wedstrijd een glaasje kan drinken en bij ons heb je een Italiaans restaurant waar iedereen zich na de wedstrijd verzameld en dat is ook heel gezellig!"

Merk je dat je dankzij je Nederlandse afkomst sneller acclimatiseert in de Duitse cultuur of zit daar geen verschil in met andere spelers uit het buitenland?

"Ja, ik hoor ook van al mijn teamgenoten dat ik redelijk tot goed Duits spreek en dat komt toch doordat ik dichtbij de grens in Nederland heb gewoond. Ik had natuurlijk ook Duits op school dus dat maakt het wel makkelijker. Ik versta iedereen gewoon en iedereen verstaat mij dus dat is wel heel belangrijk vind ik. Er zijn hier bijvoorbeeld ook twee Brazilanen, een Chinees en een Japanner en die vinden het toch veel moeilijker om Duits te praten. Die hebben ook vaak Duitse les na de trainingen."

Zou je ooit in Nederland nog op het hoogste niveau willen voetballen en zoja, welke club heeft dan je voorkeur?

"Ja natuurlijk zal ik ooit wel weer in Nederland terug willen keren, Ik kon natuurlijk afgelopen seizoen al naar een aantal Eredivisie-clubs. Dat heb ik toen niet gedaan omdat ik graag mijn kans bij Twente 1 wou pakken, maar dat is helaas niet gelukt door diverse omstandigheden. Dat doet me nog steeds pijn, want FC Twente is toch samen met Go Ahead Eagles de club van mijn hart. Je weet natuurlijk nooit waar je terecht komt, ik had bijvoorbeeld ook nooit gedacht dat ik bij Energie Cottbus zou gaan voetballen en het is toch gebeurd dus je weet het nooit wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren."

Heb je ooit contact met voetballers die hetzelfde traject hebben doorlopen en nu ook ergens in het buitenland actief zijn?

"Ik heb natuurlijk nog veel contact met voetballers in Nederland, vooral jongens waar ik afgelopen jaar mee heb gevoetbald bij de Eagles. Jongens als Diego Michiels, Joey suk, Wout Droste, Nigel Hasselbaink, Halil Colak dat zijn toch jongens waar ik een goede band mee heb opgebouwd afgelopen jaar bij de Eagles. Ik houd ze natuurlijk ook goed in de gaten hoe ze afgaat. Maar jongens als Nigel hasselbaink en Halil Colak, die jongens voetballen nu in Turkije en Schotland, ik vind het natuurlijk leuk om te weten hoe hun het afgaat want ze zitten een beetje in dezelfde situatie als mij."

Herkennen mensen je als Jules Reimerink, sterspeler van de plaatselijke FC, als je over straat loopt in Cottbus?

"Ja Energie Cottbus is natuurlijk een grote club waar elke week 20.000 supporters op de tribune zitten. Dus als ik ergens boodschappen ga doen of ergens in de stad wat ga eten, dan komen er regelmatig mensen naar je toe om een handtekening te vragen of je succes te wensen voor de volgende wedstrijd. Maar dat is normaal, dat heb je ook als je bij een club in Nederland speelt."

Heb je spijt van je overstap? Zo ja, waarom? Nee, waarom niet?

"Ik heb tot nu toe nog totaal geen spijt van mijn overstap naar Energie cottbus, we doen mee om promotie naar de 1ste Bundesliga. We staan in de halve finale van de beker wat ongelofelijk is als 2de bundesliga club, dus op sportief gebied gaat het uitstekend. En persoonlijk ontwikkel ik me ook natuurlijk door regelmatig te koken, boodschappen te doen, mijn huisje schoon zien te houden al dat soort dingen. Maar er zijn natuurlijk ook wel een paar nadelen, ik mis bijvoorbeeld mijn familie, vrienden en vriendin die ik nu veel minder zie omdat ik toch 600 kilometer verderop woon. Maar dat is de keuze die ik heb gemaakt. Dat wist ik van te voren."

Wat voor doelstelling heb je nog in je voetbalcarrière?

"Ik wil in eerste instantie natuurlijk op het hoogste niveau in Duitsland spelen in de 1. Bundesliga. Als dat niet met Energie Cottbus, dan bij een andere club. In de winterstop heeft zich ook al een club uit de 1. bundesliga zich voor me gemeld en na de bekerwedstrijd tegen Hoffenheim hebben er ook weer diverse clubs voor me op de tribune gezeten. Dat geeft dus aan dat ik goed bezig ben."

Hoe reageerde je omgeving op je overstap?

"Vrienden van me die veel voetbal in de gaten houden kenden Energie Cottbus wel, maar veel mensen die wat minder met voetbal hebben kenden de club niet. De reacties waren dus een beetje verschillend, maar iedereen wenste me veel succes natuurlijk. Twee jaar geleden speelden ze nog in de 1. Bundesliga, dus mensen die die competitie regelmatig volgen moeten de club toch wel kennen denk ik."

Cottbus is de oude DDR. Merk je daar nog wat van in het dagelijks leven?

"Ja dat merk je echt, de gebouwen en huizen hier zien er toch erg oud uit. Veel oude leegstaande gebouwen onder de graffiti heb je hier ook erg veel, vooral nu het wat slechter weer is ziet het er toch een beetje grouw en grijs uit hier allemaal. dan ben ik Nederland toch heel wat anders gewend."

Is Tomislav Piplica nog actief bij Cottbus en zo ja, hoe is deze cultheld in het echt?

"Ja!! Die is hier nog actief bij de club. Ik geloof dat die assistent is bij het 2de elftal van de Energie. Ik hoorde van teamgenoten pas later dat hij het was die een paar jaar terug die ongelovelijke blunder maakte hahaha. Maar hij is hier echt een held dat klopt, bij veel restaurants hangt een grote foto van hem aan de muur. Ik heb hem wel eens ontmoet en het is een aller aardigste kerel."

Deetman vraagt daders misbruik zich te melden

Oud-minister Wim Deetman, voorzitter van de onderzoekscommissie die het misbruik in katholieke instellingen onderzoekt, heeft donderdag daders van seksueel misbruik opgeroepen zich te melden bij de commissie. Zij kunnen zich tot 4 april melden. Hij vroeg de RKK Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) deze oproep in de eigen organisaties bekend te maken.

Deetman zei te beschikken over een lijst met daders, waarover de commissie inmiddels beschikt. Het is een indicatie omdat de lijst nog gecontroleerd moet worden op dubbeltellingen.

Ben Ali al twee dagen in coma

Zine el-Abidine Ben Ali (74), de op 14 januari gevluchte president van Tunesië, ligt al twee dagen in coma na een hersenbloeding, zo heeft een vriend van de familie donderdag aan het persbureau AFP bekendgemaakt.

Ben Ali wordt behandeld in een ziekenhuis in Saudi-Arabië, het land waar hij heen was gevlucht na de massademonstraties in Tunesië. Volgens de niet bij naam genoemde bron is zijn conditie ernstig te noemen.

Ben Ali
Zine el-Abidine Ben Ali (Foto: Novum/AP)

Drietal opgepakt na vondst dode man Heerenveen

Drie mannen zijn opgepakt rond de dood van een man van wie het lichaam woensdagavond werd gevonden in een woning in Heerenveen. Twee verdachten werden woensdagavond aangehouden, de derde donderdagmiddag, meldt de politie.

Agenten troffen het levenloze lichaam woensdagavond in de woning aan de Compagnonstraat na een 112-melding. Op het lijf werd een verwonding aangetroffen. Om wat voor wond het gaat, wil de politie niet zeggen. De doodsoorzaak is nog onbekend. Vrijdag wordt sectie verricht.

De identiteit van het slachtoffer wil de politie nog niet bekendmaken, evenmin als de identiteit van de verdachten.

Vitesse twee duels zonder Aissati

Ismaïl Aissati mag twee wedstrijden niet uitkomen voor Vitesse. De middenvelder kreeg die straf van de KNVB opgelegd wegens ernstig gemeen spel. Afgelopen zaterdag ging Aissati tijdens de wedstrijd tegen FC Twente op het been van de inglijdende Wout Brama staan. De overtreding was door scheidsrechter Danny Makkelie niet gezien.

Door de schorsing mist Aissati zondag de thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen De Graafschap. Zes dagen later moet hij ook uit tegen Heracles Almelo op de tribune plaatsnemen. Aissati kreeg ook een voorwaardelijke straf van één duel met een proeftijd van een jaar.

Jordanië en Turkije sluiten nucleaire deal

Jordanië en Turkije hebben donderdag een overeenkomst gesloten over samenwerking op het gebied van kernenergie. De deal, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, is volgens Jordanië nodig om te voorzien in de energiebehoefte van het land. Bovendien gaan de beide landen kostenbesparende alternatieve energiebronnen onderzoeken.

Volgens het Jordaanse persbureau Petra zijn in de overeenkomst onder andere afspraken gemaakt over het in bedrijf houden van kernreactors, het onderhoud van de reactors, onderzoek naar uranium en de bescherming tegen straling.

Jordanië wil in 2019 een kernreactor bouwen om te voorzien in de groeiende energiebehoefte van het land. Ook wil het land zo besparen op de energiekosten, waar jaarlijks 20 procent van de begroting aan wordt besteed.

Jordanië heeft met elf andere landen, waaronder Italië, Japan en de Verenigde Staten, vergelijkbare akkoorden gesloten.

Wozniacki dicht bij heroveren toppositie

Caroline Wozniacki is nog een zege verwijderd van het heroveren van de eerste positie op de wereldranglijst. De Deense bereikte vandaag de kwartfinale van het WTA-toernooi in Dubai. Dat ging ten koste van Ayumi Morita. De Japanse won alleen de zesde game van de partij en had na 52 minuten een 1-6, 0-6 nederlaag aan de broek.

Om Kim Clijsters, die haar deze week van de eerste plaats verdrong, weer naar plaats twee terug te verwijzen, moet Wozniacki winnen van Shahar Peer. De Israëlische schakelde eerder donderdag Yanina Wickmayer uit.

Flavia Pennetta bereikte de laatste acht ten koste van Victoria Azarenka. De Italiaanse won de eerste set, maar kon de Wit-Russin niet in 'straight sets' kloppen. Na een 2-0 voorsprong voor Pennetta in de tiebreak won Azarenka zeven punten op rij en dus de set. In de beslissende set nam de Wit-Russin een 4-1 voorsprong. Verder liet Pennetta het niet komen: 6-3, 6-7 (2), 6-4.

Columns van Sylvia Witteman worden verfilmd

Columniste Sylvia Witteman, regisseur Antoinette Beumer en producent KeyFilm werken aan een speelfilm, gebaseerd op de columns die Witteman heeft geschreven voor het Volkskrant Magazine.

Dat heeft KeyFilm donderdag bekendgemaakt. Volgens de producent wordt het 'een publieksfilm over de huidige tijdgeest, waarin vrouwen het heft in handen nemen en hun mannen thuis in een 'leuke’ schort risotto koken. Een film over 'the war between the sexes', chaotische gezinnen en ander menselijk klunen'.

Witteman en Beumer schrijven op dit moment aan een scenario. Het project heeft nog geen titel. Ook acteurs zijn nog niet bekend. De opnamen moeten in het voorjaar van 2012 plaatsvinden.

The Fighter-schrijver maakt actieheld van bijbelfiguur

Schrijver Scott Silver maakt een futuristisch scenario gebaseerd op het bijbelverhaal over Simson. Silver, die is genomineerd voor een Oscar voor het script van het boksdrama The Fighter, verplaatst het verhaal naar de toekomst en geeft de bijbelfiguur superkrachten.

Silver belooft aan de site Popcornbiz van het Amerikaanse televisienetwerk NBC dat Simson een klassieke superheld wordt. "Ik ben me aan het verdiepen in scifi-shit en superheldenmateriaal, want dat is allemaal nieuw voor me." Dat is niet helemaal waar, want hij heeft een bovenmatige interesse voor stripboeken.

In het bijbelverhaal is Simson een leider van Israël met grote fysieke kracht. Volgens het verhaal uit het oude testament mag Simson zijn haren nooit afknippen, anders zou hij zijn kracht verliezen. Hij strijdt met hulp van God tegen de 'goddeloze' Filistijnen. Simson wordt verliefd op een Filistijns meisje, dat hij redt uit de klauwen van een leeuw. Later, als zijn huwelijk met haar op de klippen is gelopen, ontmoet hij de Filistijnse Delila die hem zijn haren afknipt en hem de vernieling in helpt.

De film wordt geregisseerd door Francis Lawrence, bekend van scifi-thriller I Am Legend uit 2007. Dit jaar komt zijn circusfilm Water for Elephants uit, met Reese Witherspoon en Robert Pattinson in de hoofdrollen.


The Fighter-schrijver maakt actieheld van bijbelfiguur (Foto: Novum)

Leers zet Europese veelplegers het land uit

Veelplegers uit andere landen van de Europese Unie kunnen in de toekomst Nederland worden uitgezet. Als zij zich aan meerdere kleine vergrijpen schuldig hebben gemaakt kunnen deze bij elkaar worden opgeteld, waarna de criminelen alsnog het land uit kunnen worden gezet. Dat kondigde minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag aan.

Momenteel kunnen alleen EU-burgers die voor een zwaar delict zijn veroordeeld na het uitzitten van hun straf het land worden uitgezet. Ze worden dan verklaard tot ongewenst vreemdeling, waarna terugkeer naar Nederland strafbaar is.

Vorig jaar kregen 150 veroordeelde criminelen zo'n ongewenstverklaring. Leers denkt dat door ook veelplegers zo'n verklaring te geven dit aantal verdubbelt.

Iets meer vrouwen in topfuncties bedrijfsleven

Het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven blijft achter bij het streven van de regering. 9 procent van de functies in de top van de honderd grootste bedrijven in Nederland werd in 2009 bekleed door vrouwen. In 2007 bedroeg dit percentage 7 procent. Dat blijkt donderdag uit de Emancipatiemonitor 2010 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het streven van het kabinet om in 2010 op 20 procent van deze posten een vrouw te hebben is dus niet gehaald. Doel van de monitor is een beeld te geven van de stand van zaken in het emancipatieproces. De rapportage is donderdag aangeboden aan verantwoordelijk minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA).

Het rapport wijst verder uit dat vorig jaar 60 procent van de vrouwen van 15 tot 65 jaar werkte, evenveel als het jaar daarvoor. De regering streefde naar een arbeidsdeelname van 65 procent van vrouwen, wat dus niet is gehaald. Tijdens de crisis daalde de arbeidsparticipatie van mannen overigens met 2 procentpunt naar 74 procent.

Het aandeel vrouwen dat zichzelf financieel kan bedruipen steeg tussen 2005 en 2009 van 42 naar 48 procent. Vrouwen krijgen echter voor hetzelfde werk nog altijd minder betaald dan mannen. In 2009 verdienden vrouwen gemiddeld 80 procent van het bruto uurloon van mannen. In 2006 was dat 79 procent.

Een deel van deze kloof is volgens de onderzoekers te verklaren uit verschillen in onder meer werkervaring, beroepsniveau, opleiding en leidinggevende capaciteiten. Ook als daar rekening mee wordt gehouden, blijft er echter een loonsverschil over van 9 procent in het bedrijfsleven en 8 procent bij de overheid.

Volgens Van Bijsterveldt staat Nederland qua seksegelijkheid bovenaan de lijst van de Human Development Index van de Verenigde Naties. In de gehele lijst staat Nederland op de zevende plaats en staat Noorwegen bovenaan.

NS pakt krakers OV-chipkaart hard aan

De Nederlandse Spoorwegen pakt mensen die de ov-chipkaart kraken om gratis te kunnen reizen, hard aan. Inmiddels worden al tientallen fraudeurs vervolgd. Dat heeft NS-topman Bert Meerstadt donderdag gezegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het vervoersbedrijf.

"We nemen alle maatregelen tegen mensen die het systeem bedriegen en oneerlijk zijn. Bij iedereen bij wie we het ontdekken wordt automatisch vervolging ingesteld", waarschuwde Meerstadt. Zodra er is gefraudeerd en de NS dit ziet, wordt de kaart ingeslikt en onbruikbaar gemaakt. Meerstadt wilde niet zeggen hoe zij kunnen ontdekken dat er is geknoeid met het digitale vervoersbewijs.

De NS-directeur acht het goed mogelijk dat de chipkaart op de langere termijn vervangen zal worden door een verbeterde versie. "Maar een chip maken die niet te kraken is, dat is een illusie", stelde Meerstadt. Hij wijst erop dat met de papieren kaartjes in het verleden ook werd gefraudeerd en op veel grotere schaal.

De chipkaart kwam onlangs onder vuur te liggen in Den Haag toen opnieuw bleek dat de kaart vrij gemakkelijk is te kraken. Veel fracties in de Tweede Kamer plaatsten stevige vraagtekens bij de veiligheid van de kaart. Maar Meerstadt benadrukte donderdag dat de kaart volstrekt veilig is en dat reizigers er geen geld mee kunnen kwijtraken. Inmiddels gebruikt volgens hem al meer 20 procent van de treinreizigers de ov-chipkaart.

NS pakt krakers ov-chipkaart hard aan
NS pakt krakers ov-chipkaart hard aan (Foto: ANP)

De woestenij van Rage in HD-trailer

Een gigantisch stuk ruimtepuin verwoest de planeet in 2037. 80% van de bevolking wordt uitgeroeid in slechts enkele seconden. Voordat de meteoriet insloeg hebben de mensen echter bewoonbare Arks gebouwd, diep onder de grond, om te kunnen overleven. Als ze naar buiten komen, vinden ze de wereld anders terug dan ze verwachten.

De shooter Rage moet 16 september uitkomen voor Xbox 360, PC en PlayStation 3.

Schedelbekers gevonden in Britse grot

Britse wetenschappers hebben drie menselijke schedels opgegraven die in de laatste ijstijd gebruikt werden als drinkbekers. De schedelbekers zijn op zo'n nauwkeurige wijze vervaardigd dat het bijna niet anders kan dan dat ze als drinkbekers zijn gebruikt, zeggen wetenschappers van het Natuurhistorisch Museum in Londen in een woensdag gepubliceerd artikel.

De skeletresten zijn 14.700 jaar oud en werden in een grot in Somerset, in het zuidwesten van Engeland, gevonden. De drie schedels zijn afkomstig van twee volwassenen en een kind. Het zijn de oudst bekende voorbeelden van dit soort schedelbekers en de enige die op de Britse eilanden gevonden zijn.

"Het is waarschijnlijk dat ze onderdeel uitmaakten van een of ander symbolisch ritueel en niet uit noodzaak zijn gemaakt", aldus Silvia Bello, een van de schrijvers van het artikel. Volgens haar tonen de voorwerpen hoe vaardig mensen in dit tijdvak waren in het bewerken van menselijke resten.

Er zijn bewijzen gevonden dat een deel van het vlees en beenmerg uit de schedels is gegeten, maar kannibalisme lijkt niet het belangrijkste doel te zijn geweest. De inkervingen in het bot wijzen erop dat veel moeite is gestoken in het wegschrapen van zacht weefsel. Ook het gezichtsdeel van de schedels is verwijderd. Na deze voorbereidende werkzaamheden zijn de schedels nauwkeurig omgevormd tot drinkbekers door afgebroken randjes af te werken.

"Al met al was het een moeizaam proces, gezien de destijds beschikbare gereedschappen", zei Bello.
In het wetenschappelijk artikel zijn ook enkele foto's te vinden.

Dagzege Degenkolb in Algarve

De tweede etappe in de Ronde van de Algarve is gewonnen door John Degenkolb. De 22-jarige Duitser van HTC Columbia was, na 186,5 kilometer koersen van Lagoa naar Lagos, de snelste in de massasprint.

Overigens kon Degenkolb pas na bestudering van de tv-beelden aangewezen worden als etappewinnaar. Tyler Farrar werd tweede, Michael Matthews van Rabobank derde.

Philippe Gilbert, gisteren winnaar van de eerste etappe, behield de leiding in het algemeen klassement.

Ruby voelt zich 'als prostituee' behandeld

Het Marokkaanse meisje dat de spil vormt in het prostitutieschandaal rond de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zegt niets verkeerd te hebben gedaan. 'Al het goud in de wereld is niet genoeg' om de pijn die ze heeft geleden te compenseren, schrijft ze in een e-mail aan Associated Press.

Het meisje, Karima El Mahroug, beter bekend onder haar bijnaam Ruby Rubacuori (Ruby de hartendief), liet weten dat ze zich door alle Italiaanse en buitenlandse media 'als een prostituee' behandeld voelt.

El Mahroug vroeg vijftienduizend euro voor een tv-interview met AP, maar het persbureau betaalt nooit voor interviews.


Ruby voelt zich 'als prostituee' behandeld (Foto: Novum)

Tienduizend demonstranten tegen bezuiniging

Het Malieveld in Den Haag heeft zich donderdagmiddag gevuld met demonstrerende ambtenaren, leraren en mensen uit de zorg. De vakbonden schatten dat er zo'n tienduizend mensen op het veld staan. De demonstratie is gericht tegen de bezuinigingen van het kabinet in de publieke sector. Het programma begon rond een uur ’s middags met een toespraak van FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) wordt later ook nog op het podium verwacht om zijn visie op de kabinetsplannen te geven. Aan de demonstratie wordt onder meer deelgenomen door medewerkers van de belastingdienst, defensie, het stadsvervoer, de jeugdzorg, boswachters en mensen uit het onderwijs. Zij hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Kinderen met problemen gaan we toch zeker geen hulp ontnemen' en 'Wij willen blijvend erkenning en respect van het kabinet'.

Tienduizend demonstranten tegen bezuiniging
Tienduizend demonstranten tegen bezuiniging (Foto: ANP)

Talent Vorstermans tekent bij in Utrecht

FC Utrecht heeft het aflopende contract van Ismo Vorstermans met twee jaar verlengd, met een optie voor nog twee jaar. Dat liet FC Utrecht vandaag weten. Het 21-jarige talent brak dit seizoen door in het elftal van trainer Ton du Chatinier. De centrale verdediger heeft inmiddels een basisplaats en staat op zes competitieduels.

Foeke Booy, technisch directeur van FC Utrecht, zegt dolgelukkig te zijn dat zijn ploeg Vorstermans voor langere tijd heeft weten te vast te leggen. "Ismo heeft zich dit seizoen nadrukkelijk gemanifesteerd." De Almeerder is blij met het vertrouwen in zijn functioneren en wilde graag bijtekenen. "Dit is precies wat ik wilde."

NS boekt hogere winst, zorgen om Fyra

Ondanks de problemen rond de hevige sneeuwval aan het begin van het jaar en het eind van 2010 hebben de Nederlandse Spoorwegen vorig jaar een nettowinst geboekt van 149 miljoen euro. Dat is een stijging van 33 miljoen ten opzichte van 2009. De vooruitzichten voor de hogesnelheidstrein Fyra zijn zorgelijk.

Het spoorbedrijf heeft in 2010 meer mensen vervoerd dan in 2009, blijkt uit de jaarcijfers die donderdag werden gepresenteerd. In totaal legden de reizigers 16,4 miljard kilometer af.

De waardering van diezelfde reizigers is licht gedaald. Driekwart van de reizigers gaf NS het cijfer 7 of hoger. In 2009 was dat nog 78 procent. NS wijt deze lagere waardering aan de problemen met het winterweer en aan de staking van het schoonmaakpersoneel. Reizigers baalden vooral van de vertragingen en de in hun ogen gebrekkige informatievoorziening.

NS maakt zich met name zorgen om Fyra, de hogesnelheidstrein die rijdt tussen Amsterdam en Rotterdam. Om de hogesnelheidslijn te mogen uitbaten moest het bedrijf in 2010 74 miljoen euro betalen, 45 miljoen meer dan het jaar ervoor. De aantallen reizigers blijven echter vooralsnog achter bij de verwachtingen. Het bedrijf overlegt met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) over een oplossing. Vanaf april stopt Fyra tweemaal per uur in Breda.


NS boekt hogere winst, zorgen om Fyra (Foto: Novum)

Over twee weken rentree Nadal

Op 4 maart maakt Rafael Nadal tijdens de Davis Cup-wedstrijd van Spanje tegen België zijn rentree op de tennisbaan. Nadal had een rustpauze ingelast wegens een blessure aan zijn bovenbeen.

Nadal liep de blessure op tijdens de kwartfinale van de Australian Open. Hij verloor toen van zijn landgenoot David Ferrer.

Naast Nadal riep de Spaanse Daviscup-captain Albert Costa ook Ferrer, Fernando Verdasco en Feliciano López op.

Britse regering verkoopt toch geen bos

De Britse regering schrapt de plannen voor de verkoop van een deel van de bossen die in bezit zijn van de staat, meldden Britse media donderdag. Woedende natuurliefhebbers en milieuactivisten protesteerden fel tegen de plannen.

De regering hoopte met de verkoop van 250.000 hectare bos geld te vergaren om het Britse begrotingstekort terug te dringen. De toezegging dat het beheer van het bosland en de toegang voor het publiek niet onder de verkoop zouden lijden, kon tegenstanders van het plan niet vermurwen. Milieuactivisten, politici uit de oppositie en beroemdheden, zoals actrice Judi Dench, uitten scherpe kritiek. Meer dan een half miljoen mensen ondertekenden een petitie.

Sinds de Eerste Wereldoorlog is zo'n 18 procent van de Engelse bossen in bezit van de staat. Premier David Cameron redeneerde dat het landschap beter beheerd kon worden door particulieren. Hij stelde een plan op om sommige bossen, zoals het duizend jaar oude New Forest, als erfgoed te bestempelen en andere percelen beschikbaar te stellen voor houtkap. Dit had driehonderd miljoen euro moeten opleveren. Dat plan kan nu de prullenbak in.


Britse regering verkoopt toch geen bos (Foto: Novum)

Dj Tiësto heeft geen haast in de liefde

Dj Tiësto voelt zich uitstekend als vrijgezel en is dan ook niet naarstig op zoek naar een nieuwe liefde. "Ik zal heus weer weleens tegen de juiste aanlopen", zegt hij.

Voordat het zover is geniet de dj Tiësto volop van zijn vrijgezellenbestaan. "Ik vind het heerlijk om echt vrijgezel te zijn. 'No strings attached'", zegt hij donderdag in Metro. "Ik kan doen en laten wat ik wil."

Voor Tiësto staat zijn carrière momenteel op de eerste plaats. "Ik ben getrouwd met mijn werk en dat blijft nog wel even zo."

Tiësto was enkele jaren geleden verloofd. In 2008 brak zijn vriendin de verloving af, omdat ze niet langer wilde wachten tot de muzikant klaar zou zijn om een datum te prikken voor de huwelijksdag. De dj moest vanwege zijn drukke schema de grote dag herhaaldelijk uitstellen.


Dj Tiësto (Foto: Novum)

Dordtenaar vrijgesproken van 'fietsmoord'

Een 31-jarige man uit Dordrecht is vrijgesproken van de moord op een 27-jarige man uit Zwijndrecht. De rechtbank in Dordrecht oordeelde dat er niet genoeg bewijs is om de man te veroordelen voor de 'fietsmoord'. Het OM had levenslang geëist en gaat in beroep. Dat meldt een verslaggever van De Telegraaf.

De Dordtenaar wordt ervan verdacht dat hij de Zwijndrechter medio november 2009 heeft neergeschoten toen die tussen de Patersweg en het Jacob Marisplein in Dordrecht fietste. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De man stond ook terecht voor het plegen van een gewelddadige overval in juni 2009 op een 82-jarige man uit Zwijndrecht. De man overleed enkele weken na de overval. Verder moest hij zich verantwoorden voor een poging tot moord op de eigenaar van een hennepkwekerij en een andere overval. Hiervoor kreeg hij een celstraf van tien jaar.

De man zou de fietsmoord hebben gepleegd in opdracht van een 25-jarige vrouw uit Dordrecht. Die vroeg hem het slachtoffer een lesje te leren en zou ook bereid zijn geweest daarvoor te betalen. Ook zij is vrijgesproken. Tegen de vrouw was een straf van vijf jaar cel geëist.

Van de Laak langer bij FC Groningen

Koen van de Laak speelt ook volgend seizoen bij FC Groningen. De club meldt dat de speler zijn aflopende contract met een jaar heeft verlengd. De 28-jarige aanvallende middenvelder speelt sinds 2005 in Groningen. In totaal speelde hij al 135 competitiewedstrijden voor de club.

Van de Laak revalideert momenteel van een zware knieblessure, die hij begin december opliep in de wedstrijd tegen Vitesse. Dit seizoen speelde hij zestien competitieduels voor de ploeg van trainer Pieter Huistra. Met FC Groningen staat Van de Laak vierde in de Eredivisie.

Scholiere na dreigtweets weer vrij

De 17-jarige scholiere die woensdag was opgepakt nadat ze op Twitter had aangekondigd een aanslag op haar school te plegen, is weer op vrije voeten. Dat laat een woordvoerder van de politie Utrecht weten, ook weer via Twitter.

Het meisje uit Soest plaatste dinsdagavond op Twitter enkele berichtjes waarin ze zei ze een terreuraanslag te gaan plegen. De school waarom het ging is het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort. De politie nam de dreigtweet serieus. Ze werd woensdagavond aangehouden.

De scholiere bracht de nacht door in de cel. Donderdag werd ze na verhoor door de politie weer in vrijheid gesteld. Tegen het meisje wordt proces-verbaal opgemaakt.

Legendarische Spartaan Van Ede overleden

De legendarische Spartaan Tonny van Ede is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Rotterdamse club vandaag bekendgemaakt. Van Ede speelde 455 competitieduels voor Sparta, dat vorig jaar de hoofdtribune van het stadion omdoopte in de Tonny van Edetribune. Hij werd in 1963 benoemd tot erelid. Zijn bijnaam luidde Oude Schicht vanwege zijn snelle rushes op de rechtervleugel.

"We zijn geschokt door het plotselinge bericht dat één van de grootste voetballers uit het roemrijke verleden van Sparta Rotterdam ons is ontvallen", liet de clubleiding op de website weten. "We zijn zeer vereerd dat we zo'n groot voetballer en mens bij de club hebben gehad."

Sparta neemt morgen voor de thuiswedstrijd tegen Telstar een minuut stilte in acht. De Rotterdamse ploeg zal tevens met rouwbanden spelen. Van Ede, landskampioen met Sparta in 1959, was tweevoudig international.

Veel vragen over verbod onverdoofd slachten

In de Tweede Kamer leven nog veel vragen over het instellen van een verbod op ritueel onverdoofd slachten. Een aantal partijen twijfelt nog, bleek donderdag tijdens de behandeling van een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren.

Het is in Nederland al verboden om dieren onverdoofd te slachten. Voor ritueel onverdoofd slachten door bijvoorbeeld joodse en islamitische gelovigen wordt echter een uitzondering gemaakt. Fractieleider Marianne Thieme (PvdD) heeft een voorstel ingediend om die uitzondering uit de wet te halen.

De vraag is of zij voldoende partijen achter zich weet te krijgen. De VVD en PvdA hebben nog twijfels. "Het is een bijzonder zware afweging", zei Janneke Snijder (VVD). Zij wilde weten of een verbod niet zal leiden tot een toename van illegale onverdoofde slachtingen. Daarnaast weegt de vrijheid van godsdienst voor haar zwaar, zei de liberaal.

Tjeerd van Dekken (PvdA) wilde weten welke mogelijkheden er zijn om het dierenleed terug te dringen zonder dat dit ten koste gaat van de geloofsvrijheid.

D66, GroenLinks en de SP steunen het voorstel. Ook de PVV doet dat, ondanks een oproep van het joodse Simon Wiesenthal Center uit Los Angeles. Dat drong er bij onder anderen PVV-leider Geert Wilders op aan om niet met het voorstel in te stemmen. Dat zou joden over de hele wereld namelijk pijn doen.

In het verleden werd een vergelijkbaar verbod door de nazi's gebruikt om hun agenda van genocide te verspreiden, aldus het centrum. Niettemin liet Dion Graus (PVV) weten dat hij voor een totaalverbod op rituele slachtingen is. "Het gaat ons om het dier."

CDA, ChristenUnie en de SGP wezen het voorstel af omdat het in strijd is met de vrijheid van godsdienst. "Vele moslims en joden worden echt tot in hun ziel gekwetst als wij zeggen dat we het slachten volgens religieuze voorschriften verbieden", zei Henk Jan Ormel.

Daarnaast is het volgens Ormel maar de vraag of onverdoofd ritueel slachten lijdt tot extra stress en lijden, zoals Thieme veronderstelt. Joden hebben een eeuwenoude traditie wat dit betreft. "Toen wij hier nog in berenvellen rondliepen gingen joden al heel respectvol met dieren om."

Wel zou het kabinet maatregelen moeten treffen om het eventuele leed bij rituele slachtingen zo veel mogelijk terug te dringen, vinden de tegenstanders van een verbod.

Thieme reageert later op alle vragen uit de Kamer.

[WK] Van Rooij en Meiners op reuzenslalom

Bij het wereldkampioenschap skiën in Garmisch-Partenkirchen hebben de Nederlanders Joery van Rooij en Maarten Meiner zich geplaatst voor de reuzenslalom. In de kwalificatie, waar meer dan honderd skiërs aan meededen, eindigden de twee Nederlanders bij de beste 25 wat voldoende was.

De 19-jarige Meiners eindigde na twee runs als zevende. Van Rooij (24) werd dertiende. De Bulgaar Nikola Chongarov was de snelste in de kwalificatie.

PS: Vara-debat trekt meer kijkers dan Wilders

Het verkiezingsdebat van de Vara heeft woensdagavond 769.000 kijkers getrokken. Gelijktijdig was bij Uitgesproken WNL een interview met PVV-voorman Geert Wilders te zien. Op dat programma stemden zo'n 642.000 mensen af.

Machiel de Graaf, de PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, deed niet mee aan het Vara-debat. De PVV is boos op de omroep vanwege een cartoon op de aan Vara gelieerde website joop.nl, omdat daarin een verband wordt gelegd tussen de door de PVV voorgestelde 'tuigdorpen' en concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog.

Ook minister-president Mark Rutte (VVD) was woensdagavond tijdens het debat te zien. Terwijl VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Loek Hermans aan het debat deelnam, zagen 451.000 kijkers hoe Rutte in het EO-programma Moraalridders aan de tand werd gevoeld.

Het politieke geweld op tv moest het uiteindelijk wel afleggen tegen sport. Het best bekeken programma woensdagavond was de voetbalwedstrijd Arsenal-Barcelona. De wedstrijd in de Champions League trok op Nederland 3 iets meer dan twee miljoen kijkers.

Vier jaar cel voor verkrachten opvangmeisje

Een 30-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van een 17-jarig meisje. Dat is twee jaar minder dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. De rechtbank in Leeuwarden sprak de man donderdag vrij van de verkrachting van een ander 17-jarig meisje en van een aanranding.

Het slachtoffer werd medio april 2009 door de Leeuwarder in zijn auto verkracht op een verlaten landweggetje in de buurt van Hoorn. De man had gedreigd het meisje te vermoorden als ze niet zou meewerken.

In eerste instantie had hij ontkend, maar nadat uit forensisch onderzoek was gebleken dat hij wel degelijk seks met het slachtoffer had gehad, zei hij dat hij het meisje had betaald. Daar geloofde de rechtbank niets van. De rechters vinden het kwalijk dat de man misbruik heeft gemaakt van een meisje met een beperkte geestelijke ontwikkeling.

Ze verblijft in een opvanghuis. Datzelfde geldt voor de twee meisjes die ook aangifte hadden gedaan. Een 17-jarig meisje zou, net als het eerste slachtoffer, door de Leeuwarder in zijn auto zijn verkracht. Het andere meisje, van 16 jaar, zou zijn aangerand. De rechtbank vond het bewijs in deze zaken te mager.

De rechters konden zich alleen baseren op de ontkennende verklaring van de verdachte tegenover de aangifte van de meisjes. De Leeuwarder werd voor deze aanklachten vrijgesproken. Hij heeft zich ook nog schuldig gemaakt aan twee gevallen van verboden wapenbezit, dealen en heling. Dat hij geregeld wapens droeg, noemde de rechtbank 'verontrustend'.

'Doden bij protest in Libië'

In minstens vier Libische steden hebben betogers volgens activisten donderdag gehoor gegeven aan de oproep voor een 'Dag van woede' tegen het bewind van Moammar Gadhafi. Bij ongeregeldheden zouden tussen de vier en veertien mensen om het leven zijn gekomen.

De activisten hebben via sociale netwerken als Facebook en Twitter opgeroepen tot protestdemonstraties in het hele land. De Libische activist Fathi al-Warfali in Zwitserland maakte melding van elf doden in Beyida, twee in Zentana en een in Rijban. De website Libya Al-Youm had het over vier betogers in Beyida, die door sluipschutters van de binnenlandse veiligheidstroepen zouden zijn doodgeschoten.

Libische media staan onder strakke controle van de overheid en de berichten kunnen niet geverifieerd worden. Al-Warfali beschikte over videobeelden uit Zentana waarop betogers te zien waren met een spandoek met de woorden 'Weg met Gadhafi. Weg met het regime'.

De oppositie hoopt de bevolking te mobiliseren voor protesten als in Tunesië en Egypte, waar machthebbers die al tientallen jaren aan de macht waren tot aftreden werden gedwongen. In Libië is Gadhafi al ruim veertig jaar aan de macht.

Het regime probeert de betogers de wind uit de zeilen te nemen en heeft overheidspersoneel een verdubbeling van het salaris in het vooruitzicht gesteld. Het staatspersbureau JANA berichtte dat aanhangers van Gadhafi donderdag in Tripoli en andere steden de straat op willen gaan om 'eeuwige eenheid met de broeder-leider van de revolutie' te betuigen.

Ooggetuigen in de hoofdstad melden dat veel regeringsaanhangers met Libische vlaggen aan hun auto rondrijden en leuzen ten gunste van Gadhafi roepen. Verder is de toestand in Tripoli normaal en zijn winkels gewoon open.


'Doden bij protest in Libië' (Foto: Novum)

Rutte op matje om onderwijsbezuiniging

De Tweede Kamer wil nog donderdagavond een spoeddebat houden met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en premier Mark Rutte (VVD) over de voorgenomen bezuinigingen op het passend onderwijs. Het debat werd aangevraagd door de voltallige oppositie.

De Kamer debatteerde woensdag al uitvoerig met Van Bijsterveldt over de kwestie. Daarin bleek dat zij vasthield aan de driehonderd miljoen euro aan bezuinigingen, daarbij gesteund door een meerderheid van VVD, CDA en PVV.

Tot frustratie van de oppositie viel er niet te onderhandelen over alternatieve bezuinigingen. Daarom vroeg ChristenUnie-fractieleider André Rouvoet een spoeddebat aan, waarbij ook Rutte aanwezig is. Volgens hem heeft Van Bijsterveldt niet de ruimte om na te denken over 'alternatieve maatregelen'. Rutte is de 'baas van de club' en kan die ruimte wel scheppen, zei Rouvoet.

Stef Blok toonde geen enkel begrip voor het ontbieden van Rutte. Als iedere keer de premier erbij wordt geroepen wanneer vakministers een moeilijk besluit verdedigen, dan kan Rutte elke week wel komen opdraven. Van het besturen van het land komt dan weinig terecht, aldus de fractieleider van de VVD. Ook het CDA liet weten geen behoefte te hebben aan het spoeddebat.

Of Rutte ook daadwerkelijk komt opdraven, moet nog blijken. Het kabinet besluit zelf wie het afvaardigt naar de Kamer, zei voorzitter Gerdi Verbeet (PvdA).

Halle Berry terug in New Year's Eve

Halle Berry gaat toch een rol spelen in het romantische drama New Year's Eve. Eind vorige maand stapte ze uit de productie om met haar ex-vriend Gabriel Aubrey te onderhandelen over de voogdij van hun dochtertje Nahla. Dat valt te lezen op de website van het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Berry mag van de rechter Nahla meenemen naar de filmset in New York, waardoor ze weer beschikbaar is voor de film. Het is nog niet duidelijk welke rol Berry op zich gaat nemen. De rol die ze oorspronkelijk zou spelen is namelijk inmiddels overgenomen door Katherine Heigl. Berry sluit zich aan bij een enorme sterrencast, bestaande uit onder anderen Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Sarah Jessica Parker, Jessica Biel en Ashton Kutcher.

New Year's Eve is het vervolg op het vorig jaar verschenen Valentine's Day en staat wederom onder regie van Garry Marshall. In de film kruisen alle personages op verschillende manieren elkaars pad op oudejaarsavond. De opnames zijn momenteel aan de gang in New York. De première staat in de Verenigde Staten gepland voor december.


Halle Berry terug in New Year's Eve (Foto: Novum)

Scorsese maakt Wall Street-film met DiCaprio

Regisseur Martin Scorsese en acteur Leonardo DiCaprio bundelen opnieuw hun krachten. Ze werken samen aan The Wolf of Wall Street. De film is een bewerking van de memoires van drugs-, drank- en seksverslaafde bankier Jordan Belfort, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

The Wolf of Wall Street gaat over de opkomst en ondergang van de frauduleuze effectenhandelaar in de jaren tachtig. Belfort werd multimiljonair, en belandde in 1994 in de gevangenis.

Scorsese en DiCaprio hadden eerder het plan om het verhaal te verfilmen, maar de regisseur haakte af omdat hij andere projecten had lopen. DiCaprio gaf het script destijds aan de bevriende regisseur Ridley Scott, die er uiteindelijk ook geen film van maakte. Nu is het project terug bij de New Yorker Scorsese.

DiCaprio en Scorsese hebben vaker samengewerkt, zo maakten ze Gangs of New York in 2002, The Departed in 2006 en vorig jaar Shutter Island. The Wolf of Wall Street moet volgend jaar worden opgenomen.


Scorsese maakt Wall Street-film met DiCaprio (Foto: Novum)

[EL] Uitslag Rubin Kazan - FC Twente

FC Twente heeft onder protest de heenwedstrijd in de tweede ronde van de Europa League tegen Rubin Kazan gewonnen. Met temperaturen van onder de -15 graden werd het in Moskou 0-2 voor de tukkers.

Kazan begon wat beter aan de wedstrijd dan de tukkers. De eerste echte mogelijkheid had Rubin in de negende minuut. De kopbal van Natcho werd echter gepakt door Michailov. Kazan leek een stuk beter om te kunnen gaan met de ijzige temperaturen. Ook had Twente veel moeite om de bal binnen de ploeg te houden. In de 41e minuut leek Kazan op 1-0 te komen via Gökdeniz maar Theo Janssen wist door goed te verdedigen de bal voor het doel weg te schoppen. Ondanks dat Kazan de sterkere ploeg bleef, was de ruststand 0-0.

De twee ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft in Moskou waar het kwik inmiddels -20 graden bedroeg. Kazan kreeg gelijk een grote kans maar de kopbal was te zacht. FC Twente had net als in de eerste helft veel moeite om de bal binnen de ploeg te houden. Theo Janssen had een kansje na een goede voorzet van Chadli maar zijn schot ging naast het doel van de tegenstander. Rosales was in de 20e minuut dicht bij een openingstreffer maar het schot van de speler van FC Twente ging net naast. De tukkers kwamen daarna beter in de wedstrijd. Zo werd een kans van Ruiz geblokt. FC Twente kwam niet lang daarna toch op voorsprong via Luuk de Jong. Janssen zette voor en De Jong kopte de bal in het doel. Kazan probeerde nog aan te zetten voor de gelijkmaker, maar de aanvallen waren te onnauwkeurig. Vlak voor tijd werd het 0-2. Uit de rebound na een inzet van De Jong besliste Wisgerhof de wedstrijd.

Volgende week donderdag is de return in Enschede.

Rubin Kazan

0 - 2

FC Twente


   77' De Jong
 88' Wisgerhof
 
 Gele kaart: Ansaldi, (Rubin Kazan), Landzaat, Rosales, Janssen, (FC Twente)
 
Toeschouwers: 500
Arbiter: Schörgenhofer (Oos)
 
Opstelling:   Opstelling:
Arlauskis
Koezmin
Navas
Bocchetti
Ansaldi
Noboa
Natcho
Bystrov
Lebedenko (Medvedev/88)
Dyadun
Gökdeniz (Asajev/73)
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Onyewu
Brama
Landzaat
Janssen
Ruiz (Bajrami/86)
De Jong
Chadli

Vakbond tegen opknippen spoornet

Vier regionale vervoerders hebben woensdagavond een plan gepresenteerd om het spoornetwerk op te splitsen in een aantal intercity- en regionetten. Die zouden allemaal moeten worden aanbesteed. Vakbond CNV Vakmensen ziet daarin geen heil.

De regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia boden minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen (VVD) woensdagavond het Nieuwe Spoorplan aan. Hierin pleiten ze voor de opdeling van Nederland in drie geografische bepaalde intercitynetten en zeven regionetten voor stoptreinen. Beide diensten moeten volgens hen worden aanbesteed.

Concurrentie verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening, stellen de vier regionale vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland. Ook andere bedrijven dan NS reizigers laten vervoeren op de hoofdaders van het Nederlandse spoornet is volgens hen beter voor de reiziger en goedkoper voor de belastingbetaler.

CNV Dienstenbond laat weten geen heil te zien in het plan. Volgens de bond zou de uitvoering slecht zijn voor alle partijen. Ze zijn bang dat niet op elke trein een conducteur aanwezig zal zijn, waardoor de veiligheid afneemt. Ervaringen in het goederenvervoer zouden erop wijzen dat opsplitsing negatief zou uitpakken voor de werknemers.

De vakbond is ook bang dat de huidige regionale vervoerders, die meestal een buitenlands moederbedrijf hebben, bij mobiliteitsproblemen in het eigen land een afweging maken die negatief uitpakt voor Nederland. Bij NS, volledig eigendom van de Nederlandse staat, speelt dit probleem volgens de bond niet.

Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia verzorgen op dit moment alleen het reizigersvervoer op een aantal regionale spoorlijnen. Op het hoofdrailnet kunnen reizigers alleen met de Nederlandse Spoorwegen reizen. Binnenkort moet het kabinet bepalen of het de concessie voor het laten rijden van treinen voor de periode 2015-2030 onderhands aan NS zal gunnen. De Tweede Kamer lijkt daar wel voor te voelen.

Leger bezet strategische punten in Bahrein

Het leger in Bahrein heeft donderdag belangrijke punten in de hoofdstad Manamah bezet en samenscholingen verboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maande de bevolking van straat te blijven.

Eerder donderdag veegde de oproerpolitie met harde hand het centrale plein schoon waar betogers al dagenlang actievoerden. Met traangas en wapenstok werden de demonstranten verdreven; hun kampement op het Parelplein werd met de grond gelijk gemaakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het protestkamp op het plein illegaal was en daarom was weggehaald. Van officiële zijde werd niets gemeld over doden en gewonden onder de betogers. Navraag bij ziekenhuizen leerde dat er bij het politieoptreden minstens vier doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Veel gewonden hadden gapende wonden, botbreuken of ademhalingsproblemen.

De betogers in Manamah hadden zich laten inspireren door de actievoerders op het Tahrir-plein in Caïro. De oproerpolitie, die maandag en dinsdagochtend ook al met harde hand was opgetreden met twee doden tot gevolg, had de actievoerders woensdag ongemoeid gelaten. Velen hadden donderdagochtend al twee nachten op het plein doorgebracht.

Onder de bezetters op het plein waren veel gezinnen, waarvan leden door het politieoptreden van elkaar gescheiden raakten. Een AP-verslaggever zag de politie loslopende kinderen verzamelen en in voertuigen afvoeren

Het parlement van Bahrein kwam in spoedzitting bijeen, minus de oppositieleden die het parlement boycotten. Een leider van de sjiitische oppositie zei dat achttien parlementsleden uit protest tegen het geweld zijn afgetreden.

Het protest in Bahrein begon als een oproep aan de heersende soennitische dynastie om haar grip op de macht losser te maken, maar gaandeweg werden de eisen harder. Betogers eisten werk en betere huisvesting, vrijlating van alle politieke gevangenen en afschaffing van het systeem om alle soennieten uit het Midden-Oosten het staatsburgerschap te verlenen. Veel sjiieten, die zeventig procent van de bevolking van een half miljoen uitmaken, zien dat als een verkapte poging om de bevolkingssamenstelling te wijzigen. Zij zeggen dat zij geen eerlijke kans krijgen op een baan bij de overheid of de strijdkrachten.

Het Bahreinse koningshuis is nauw verbonden met Saudi-Arabië en de overige Arabische regimes in de regio. De sjiieten worden gewantrouwd vanwege hun banden met Iran. Bahrein is ook de thuishaven van de Amerikaanse Vijfde Vloot.


(Foto: Novum)

Dead or Alive 3DS beter in 2D

Team Ninja-baas Yosuke Hayashi geeft in een interview met Siliconera aan dat hardcore spelers beter het 3D-effect uit kunnen zetten. Waar het al eerder bekend was dat de framerate van de singleplayer twee keer zo snel zou zijn als 3D uitstaat, heeft Hayashi nu aangegeven dat dit ook voor de online/lokale multiplayer geldt.

Zonder 3D stijgt de framerate naar 60 frames per seconde versus 30 frames mét 3D. "Als het uitstaat zal de game op een vlottere, constante 60 fps lopen." Dit betekent niet per se dat online spelers die 3D uitzetten gelijk veel meer voordeel hebben. Het aantal frames dat gecalculeerd wordt door het spel zal altijd hetzelfde zijn. Het verschil zit hem in het aantal frames dat op het scherm weergegeven wordt.

Dead or Alive: Dimensions werd niet ontwikkeld met een 3D-presentatie in het hoofd, hierdoor voegt het 3D-effect bij dit spel volgens Hayashi niet veel toe, dus je zult niet veel missen als je besluit om het uit te zetten.

DoA: Dimension in 2D

Tiener vindt gestolen beeld farao in Caïro

Een tiener in Caïro heeft een uiterst kostbaar beeld van een farao gevonden dat was gestolen uit het Egyptisch Museum tijdens de volksopstand tegen Hosni Mubarak. Dat heeft het Egyptische hoofd van oudheidkundige zaken, Zahi Hawass, donderdag laten weten.

De 16-jarige jongen stuitte op het beeld van farao Achnaton bij een vuilnisemmer op het Tahrirplein, de plek waar wekenlang grote demonstraties tegen het regime van Mubarak werden gehouden. De tiener nam het voorwerp mee naar huis. Zijn oom, een professor aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro, herkende het beeld en gaf het terug aan de autoriteiten.

Volgens museumdirecteur Tarek al-Awadi is het beeld een van de mooiste in zijn soort. Het kunststuk is licht beschadigd en wordt gerestaureerd.

Plunderaars braken tijdens de volksopstand in bij het Egyptisch Museum. Ze namen meerdere beelden mee.

Tiener vindt gestolen beeld farao in Caïro
Tiener vindt gestolen beeld farao in Caïro (Foto: ANP)

Linkdump donderdag!

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

NET 5-baas Alphons slaat terug

NET 5-baas Alphons Martens heeft hard uitgehaald naar alle kritieken op de nieuwe realityshow Secret Story. Dit vertelt hij donderdag in een interview met De Pers. "Het wordt een succes, het moet groeien", zegt de NET 5-directeur over de vooralsnog magere kijkcijfers van de duurste SBS-productie in jaren.

Voor de kwalificatie 'flop' vindt het NET 5-opperhoofd het te vroeg. Martens baseert zijn optimisme op het gebruik van social media: "We hadden de eerste dagen meer dan 1 miljoen pageviews. Dat is meer dan een hele maand op NET 5. Op Twitter waren we wereldwijd trending topic nummer 1."

Ook aan de matige kijkcijfers, die woensdag weer wat stegen, weet Martens een positieve draai te geven: "We hadden binnen de doelgroep vrouw 20-45 een kijkdichtheid van 5,5 procent. De geprognosticeerde doelstelling van een kijkdichtheid van 3 procent hebben we ook gehaald."

Niet alleen blijkt Martens van voyeuristische tv-programma's te houden, de NET 5-baas blijkt zelf ook echte voyeur. Als Secret Story uitgezonden wordt loopt hij namelijk in Amsterdam-Zuid door verschillende straten, om te zien of de realitysoap ook op de beeldbuizen van verschillende huizen te zien is. "In de Van Breestraat kijken mensen. Ter hoogte van nummer 170 zag ik een stel", vertelt Martens.

Bezoek ook het speciale Secret Story-forum en de Secret Story twitterfeed.


NET 5-baas Alphons slaat terug (Foto: FOK!)

Wederom dagzege Bos in Oman

Theo Bos heeft zijn tweede dagzege geboekt in de Tour d'Oman. De renner van de Rabobank was in de derde etappe de sterkste in de massasprint en verwees daarin Daniele Bennati naar de tweede plaats. De derde plaats was voor de Australische wielrenner Matthew Goss, die zijn leiderstrui behield.

Bos was eerder ook al de sterkste in de eerste rit, toen hij Mark Cavendish versloeg in de massasprint. Gisteren verloor Bos veel tijd, waardoor hij niet meer in aanmerking komt voor de leiderstrui.

 

Zvonareva sneuvelt in derde ronde Dubai

Vera Zvonareva is in de derde ronde van het WTA-toernooi in Dubai blijven steken. De Russische nummer drie van de wereld boog voor haar landgenote Alisa Kleybanova: 6-3, 6-2. Kleybanova is in de Verenigde Arabische Emiraten als vijftiende geplaatst, Zvonareva was de nummer twee van de plaatsingslijst.

Svetlana Kuznetsova (16) begon desastreus aan haar partij tegen Francesca Schiavone. De Italiaanse (3) liep vlot uit naar 5-0 en won de eerste set met 6-1. In het tweede bedrijf schroefde Kuznetsova het tempo echter op. De Russin won die set zonder een game af te staan. In de derde set was het eindelijk spannend, maar zegevierde Kuznetsova uiteindelijk: 1-6, 6-0, 7-5.

In de kwartfinale neemt Kuznetsova het op tegen Agnieszka Radwanska. De Poolse (8) klopte Marion Bartoli, de nummer tien van de plaatsingslijst, met 6-3, 6-2. Ook Shahar Peer en Samantha Stosur bereikten de laatste acht. Peer klopte Yanina Wickmayer met 3-6, 6-4, 6-1, Stosur was met 6-3, 6-4 Patty Schnyder de baas.

[Upd] [GP2] Geen races door rellen Bahrein

Vanwege de rellen in Bahrein zijn alle baanactiviteiten voor de GP2 Asia Series uitgesteld naar morgen. Door de rellen in de oliestaat is al het medisch personeel nodig in de ziekenhuizen waardoor er op het circuit zelf geen personeel aanwezig kan zijn. De vrije training is nu morgenochtend 09:00 uur Nederlandse tijd. De kwalificatie volgt anderhalf uur daarna.

Giedo van der Garde, die in de GP2 actief is, liet eerder tegen Radio 1 weten: "Het was hier een gekkenhuis. De hele nacht helikopters, vuurwerk, knallen. Je moet er maar het beste van maken als je hier moet presteren dit weekend. Op de weg naar het circuit stonden overal militairen op de weg en aan de andere kant een tank. Het is echt serieus."

Update 14:09 uur

Er zal dit weekend geen GP2-race plaatsvinden in Bahrein. De organisatie van de GP2 Asia Series heeft besloten het evenement compleet af te lasten op verzoek van de autosportfederatie.

[WK] Reichelt niet op reuzenslalom

De Oostenrijkse skiploeg heeft bij het WK in het Duitse Garmisch-Partenkirchen wederom met tegenslag te kampen. Na eerder Benjamin Raich kan ook Hannes Reichelt niet in actie komen op de reuzenslalom.

Tijdens een training belandde Reichelt in het veiligheidsnet en hij liep daarbij een knieblessure op.

Nog voor de start van het WK verloor Oostenrijk al Georg Streitberger, Marcel Hirscher, Mario Scheiber en Hans Grugger wegens verschillende blessures.

EK en WK mogen niet achter decoder

WK's en EK's voetbal mogen niet achter de decoder verdwijnen. Dat heeft het Europese Hof bepaald. Voetbalbonden FIFA en UEFA wilden de toernooien per wedstrijd aan de hoogste bieder kunnen verkopen. Het Hof vindt echter dat een toernooi één geheel vormt en voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Landen in de EU kunnen bepalen dat sommige sportevenementen sociaal en cultureel zo belangrijk zijn dat de rechten alleen aan gratis zenders mogen worden verkocht. De UEFA en FIFA hadden al een knieval gemaakt door te stellen dat de belangrijkste wedstrijden, zoals de openingswedstrijd en de finale, te belangrijk zijn om aan betaalzenders te verkopen.

Het Europese Hof vindt de redenering van de voetbalbonden echter te beperkt. Volgens de rechters kan niet worden voorzien welke wedstrijden voor welk land belangrijk zijn omdat dat door het verloop van het toernooi bepaald wordt. Daarom mogen landen het hele EK of WK als belangrijk aanmerken.

Chris Evans verleent stem aan Captain America-game

De Amerikaanse acteur Chris Evans heeft zijn stem en uiterlijk verleend aan de actiegame Captain America: Super Soldier. Game-uitgever Sega heeft dit donderdag bekendgemaakt. Evans speelt ook in de film Captain America: The First Avenger de hoofdrol van superheld Captain America, verdediger van Amerikaanse idealen.

De rol van superheld is niet nieuw voor Evans. In 2005 was de acteur te zien als The Human Torch in The Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer. Daarnaast speelde hij één van de zeven ex-vriendjes in de vorig jaar uitgebrachte actiefilm Scott Pilgrim vs The World. In het volgend jaar te verschijnen The Avengers, speelt hij eveneens de rol van Captain America.

In Captain America: Super Soldier kruipen spelers in de huid van Captain America. De superheld moet het opnemen tegen het leger van Red Skull tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over de beginjaren van Captain America.

Captain America: Super Soldier wordt gemaakt voor Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii en Nintendo DS. De game wordt rond de release van de film verwacht. Vanaf 28 juli draait Captain America: The First Avenger in de bioscoop.

Emotioneel filmpje voor PixelJunk Shooter 2

PixelJunk Shooter was het vierde deel van de PixelJunk-serie. Met een klein ruimteschip kon je door levende grotten vliegen en puzzels oplossen door lava, ijs en andere elementen te manipuleren. De perfectionist kon ook geheime diamanten zoeken en crew redden die bij een eerdere expeditie gestrand was geraakt.

In een nieuw reclamefilmpje voor PixelJunk Shooter 2, die 2 maart in Europa moet verschijnen, vertelt één van die crewleden over de missie en hoe het was om gestrand te zijn op een buitenaardse planeet. Of het deprimerend of hilarisch is mag je zelf bepalen.

Bolkestein ziet Wilders als 'kortstondige komeet'

Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein ziet Geert Wilders niet als een groot staatsman, maar als een 'kortstondige komeet'. Dat zegt Bolkestein in een donderdag verschenen interview met het weblog De Dagelijkse Standaard.

De huidige PVV-leider was fractiemedewerker van de VVD toen Bolkestein partijleider was. Bolkestein wordt vaak gezien als zijn leermeester. De politicoloog Meindert Fennema typeerde Wilders in een vorig jaar verschenen boek als de 'tovenaarsleerling' van Bolkestein.

Bolkestein spreekt tegen dat hij Wilders' leermeester is geweest. De VVD-coryfee was de eerste politicus buiten de SP en extreemrechts die aandacht vroeg voor integratieproblemen. "Mijn antwoord op hen die mij een tovenaar noemen, is: politici die toen niet zagen wat er aan de hand was, hadden een bord voor de kop."

Toen zij samenwerkten bij de VVD hield Wilders zich nog helemaal niet bezig met de islam, zegt Bolkestein. Hij was gespecialiseerd in sociale zaken. Ook was hij geïnteresseerd in Hongarije, vanwege zijn Hongaarse vrouw. Dat Wilders zich later op de islam concentreerde, kwam voor Bolkestein als een verrassing. "Ik dacht: waar haalt die man dat nou weer vandaan?"

De achterban van Wilders bestaat volgens Bolkestein uit maatschappelijke losers. "Ze zijn werkloos en hun dochter is aan de drugs en hun zoon is weggelopen. Neem nu dat plan van asocialen in dorpen. Zo'n plan trekt dergelijke types aan."


Frits Bolkestein over Wilders (Foto: Novum)

Leers in beroep in zaak visumplicht Turken

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) tekent beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die oordeelde maandag dat Turkse ondernemers die zich in Nederland willen vestigen geen visum nodig hebben.

De zaak is aangespannen door een Turkse ondernemer. De man woont en werkt al jaren in Nederland, maar werd aangehouden toen hij zonder visum uit Turkije terugkeerde. De rechters beslisten dat de man geen visum nodig had, en beriepen zich op jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie.

Volgens een internationaal verdrag dat ook Nederland heeft ondertekend, hoeven Turkse ondernemers geen visum aan te vragen als dat op 1 januari 1973 ook niet hoefde. Al sinds 2009 wachtte de Tweede Kamer op antwoord op de vraag of die visumplicht in Nederland op dat moment bestond.

Eind januari stuurden de ministers voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de Kamer een brief waarin ze zich op het standpunt stellen dat Turkse ondernemers op de peildatum van het verdrag wel degelijk een visum moesten aanvragen. Deze brief kwam te laat om nog te worden meegenomen in de rechtszaak.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de uitspraak voorlopig nog geen gevolgen. "De uitspraak van de Haarlemse rechtbank betreft een individuele zaak. Voorlopig blijft het beleid dan ook ongewijzigd."

Left 4 Dead 2 DLC komt na Portal 2

Heb jij zin om weer zombies af te knallen in Left 4 Dead 2, maar heb je alles al bereikt? Wacht dan op nieuwe DLC. Valve heeft vandaag bekendgemaakt dat er nieuwe DLC aankomt, maar die zal verschijnen nadat Portal 2 in omloop is gebracht. Een releasedatum is nog niet bekend.

In de nieuwe DLC ligt de focus meer op gameplay dan op een nieuw verhaal. Wat Valve hiermee bedoelt, is nog niet bekend. We gaan er vanuit dat er wat nieuwe elementen te zien zijn. Wanneer nieuwe DLC uitgebracht wordt, is onbekend. Valve geeft aan na Portal 2. Hopelijk is dat snel na Portal 2 en niet tijdens de release van Half Life 2: Episode Three.

l4d2

Britse homo's mogen voortaan in kerk 'trouwen'

Homoseksuele stellen kunnen zich voortaan in Groot-Brittannië ook in de kerk als partners laten registeren. Dat heeft de Britse regering donderdag bekendgemaakt. Hiermee is een van de laatste verschillen tussen het huwelijk en partnerregistratie weggenomen, al zijn kerken niet verplicht homohuwelijken te faciliteren.

"Geen religieuze groep zal worden gedwongen als gastheer op te treden bij een partnerregistratie, maar voor hen die dat wel willen is het een belangrijke stap vooruit", zei minister van binnenlandse zaken Theresa May. De katholieke kerk en islamitische organisaties in Groot-Brittannië zijn fel tegen alle officiële verbintenissen tussen stellen van hetzelfde geslacht.

In Groot-Brittannie is het huwelijk voorbehouden aan heteroseksuele stellen en kunnen alleen homoseksuele stellen een partnerregistratie aangaan. Actievoerders vinden dat elk stel zelf moet kunnen kiezen welk soort verbintenis het aangaat. Zij zijn teleurgesteld dat de regering zover nog niet is gegaan.

"De regering had het dappere initiatief kunnen nemen om het huwelijk open te stellen voor zowel hetero- als homostellen", zei Peter Tatchel van de actiegroep Equal Love.

Partnerregistratie bestaat in Groot-Brittannië sinds 2005 en biedt dezelfde wettelijke bescherming en adoptie- en erfenisrechten als het huwelijk.

[WK] Maze wint reuzenslalom

De Sloveense skiester Tina Maze heeft zich tot wereldkampioen op de reuzenslalom gekroond. In het Duitse Garmisch Partenkirchen was ze met haar tijd van 1.07,05 minuten 34 honderdsten sneller dan Federica Brignone uit Italië. Elisabeth Görgl werd derde. De Oostenrijkse won eerder dit WK al de titels op de afdaling en de super-G.

Voor Maze is de wereldtitel een stapje hoger dan twee jaar geleden op het vorige WK. Toen werd de Sloveense nog tweede achter Kathrin Hölzl uit Duitsland. De titelverdedigster kwam in eigen land echter niet verder dan een twintigste plaats.

De reuzenslalom begon anderhalf uur later omdat de Kandaharpiste vanmorgen in dikke mist was gehuld. Ook tijdens de race was het nog mistig, maar het zicht was voldoende verbeterd om te kunnen skiën.

Egypte verscherpt bewaking gasleiding Sinaï

Het Egyptische leger heeft de bewaking van de aardgasleiding door de Sinaï naar Israël verscherpt, melden bronnen bij de veiligheidsdiensten donderdag. In het gebied, waarvan de bedoeïenenbevolking toch al weinig moet hebben van overheidscontrole, heerste een veiligheidsvacuüm door de onrust tijdens de protesten tegen het regime van president Hosni Mubarak. Zo werd op 5 februari door een bomaanslag op een gasstation in het gebied de aardgaslevering aan Israël en Jordanië verstoord.

Gewapende groepen pleegden ook een bomaanslag op een kantoor van de staatsveiligheidsdienst in Rafah, aan de grens met de Gazastrook. Verder werden in de hele regiopolitiebureaus en overheidsgebouwen in brand gestoken. Bij de onlusten kwamen rond de 35 mensen om het leven, twee derde van hen politieagenten, melden medewerkers van politie en ziekenhuizen.

Volgens de autoriteiten werkten stamleden in het gebied samen met islamitische extremisten, van wie sommigen tijdens de onrust uit gevangenissen zijn ontsnapt.


Gasleiding Sinaï zwaarder bewaakt (Foto: Novum)

Onderzoek naar vakantiehuis Goudse burgemeester

Burgemeester Wim Cornelis van Gouda heeft de gemeenteraad gevraagd een onafhankelijk onderzoek te starten naar zijn woning in Elmina in Ghana. Hij wil dat er duidelijkheid komt over de vraag of hij financieel voordeel heeft gehad bij het bouwen van het huis, meldt de gemeente donderdag.

Cornelis besloot in 2007 een tweede woning te bouwen in Elmina, waarmee Gouda een stedenband heeft. In september debatteerde de gemeenteraad al over de bouw van het huis, nadat er geruchten waren ontstaan over onjuist handelen van Cornelis bij het kopen van grond en bouwmateriaal. Toen was de conclusie dat er geen reden is om te twijfelen over de acties van de burgemeester.

Omdat de geruchten blijven rondzingen vraagt Cornelis nu een onafhankelijk onderzoek aan. De discussie belemmert volgens hem het functioneren van het stadsbestuur.

Bioscoop-releases week 7

Releases

La pivellina

  • Regisseur: Tizza Covi en Rainer Frimmel.
  • Hoofdcast: Tairo Caroli, Asia Crippa, Patrizia Gerardi en Walter Saabel.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Twee circusartiesten vinden de tweejarige Asia in het trailerpark waar ze wonen. Met de hulp van een ander kind gaan ze op zoek naar de moeder. Asia wordt langzaam in de circusgemeenschap opgenomen en in ieders hart gesloten; hoewel het de circusartiesten aan geld ontbreekt, is er aan liefde geen gebrek.

No Strings Attached

  • Regisseur: Ivan Reitman.
  • Hoofdcast: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Cary Elwes en Lake Bell.
  • Genre: Komedie en Romantiek.
  • Plot: Emma en Adam zijn zogenaamde friends with benefits: het zijn vrienden maar ze hebben ook een seksuele relatie. Om hun vriendschap te bewaren, zetten ze alles op alles om geen romantische relatie te beginnen.

Pizzamaffia

  • Regisseur: Tim Oliehoek.
  • Hoofdcast: Sallie Harmsen, Mamoun Elyounoussi, Iliass Ojja en Sabri Saad El-Hamus.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Ibrahim en zijn neef Illias staan bekend als de snelste pizzakoeriers van de stad. Ze werken allebei voor dezelfde succesvolle pizzeria maar na een ruzie opent de een een pizzeria aan de andere kant van de straat. Al snel zijn de pizzeria's met elkaar in oorlog.

Rafiki (Bestevenner)

  • Regisseur: Christian Lo.
  • Hoofdcast: Live Marie Runde, Regine Stokkevåg Eide, Ado Johanna Girirpio en Jonathan Espolin.
  • Genre: Familiefilm.
  • Plot: Deze Noorse film volgt de vriendinnen Julie, Mette en Naisha. Als Nasisha moet onderduiken omdat ze illegaal is, laat ze een bericht achter voor Julie en Mette. Die besluiten vervolgens om hun vriendin achterna te reizen.

The Chalet Girl

  • Regisseur: Phil Traill.
  • Hoofdcast: Bill Nighy, Sophia Bush, Ed Westwick en Brooke Shields.
  • Genre: Komedie.
  • Plot: De sportieve snowboardkampioen Kim gaat werken voor voor een steenrijke familie in hun chalet in de bergen. Het feit dat ze verliefd wordt op Jonny, de verloofde zoon van de familie, maakt het er allemaal niet makkelijker op.

The King's Speech

  • Regisseur: Tom Hooper.
  • Hoofdcast: Colin Firth | Helena Bonham Carter | Derek Jacobi | Robert Portal.
  • Genre: Drama en Historisch.
  • Plot: The King's Speech vertelt het ware verhaal over Koning George VI, de koning van Engeland die een ernstig stotterprobleem heeft. Omdat de koning ten tijde van oorlog wel in het openbaar moet kunnen spreken zoekt zijn vrouw hulp bij de onorthodoxe logopedist Lionel Logue.

Van Gelder wil in Roermond rentree maken

Yuri van Gelder wil volgende week in Roermond zijn rentree maken. De wedstrijd daar is het tweede en laatste kwalificatiemoment voor het EK turnen in april in Berlijn.

Van Gelder werd half oktober vlak voor de start van het toernooi uit de nationale selectie gezet, omdat hij zei weer cocaïne gebruikt te hebben. Later bleek het om een valse bekentenis te gaan om het toernooi te ontvluchten. De druk was naar eigen zeggen te groot voor de Lord of the Rings.

Kick-Ass-regisseur wil Eastwood als superheld

Matthew Vaughn wil The Golden Age maken over een bejaardenhuis voor superhelden. De Britse regisseur en schrijver van de actiefilm Kick-Ass wil Clint Eastwood, Jack Nicholson en Warren Beatty als pensionado's met superkrachten die hun kleinkinderen helpen de wereld van de ondergang te behoeden.

Vaughn zegt tegen de Amerikaanse filmsite Deadline dat het publiek open staat voor oudere actiehelden gezien het succes van films als The Expendables van Sylvester Stallone en Red met onder anderen Bruce Willis, Morgan Freeman en Helen Mirren. "Dat zijn grote namen die alleen nog maar bijrollen spelen. Ik wil ze weer de hoofdrol geven." Het idee voor oudere superhelden komt van Frank Millers strip The Dark Knight Returns over een 55-jarige Bruce Wayne die zijn Batmanpak heeft opgeborgen.

The Golden Age is gebaseerd op een stripboek van de Britse presentator Jonathan Ross. Zijn echtgenoot Jane Goldman heeft vaak samengewerkt met Vaughn. Ze schreven samen de scenario's van het vorig jaar verschenen Kick-Ass en van Stardust uit 2007, die Vaughn beide regisseerde. Dit jaar komt zijn film X-Men: First Class uit, waarvoor Goldman het scenario schreef.


Eastwood weer voor de camera? (Foto: Novum)

UEFA wil straf voor kopstoot Gattuso

Gennaro Gattuso is door de UEFA aangeklaagd wegens 'bijzonder onsportief gedrag'. De speler van AC Milan gaf dinsdag Tottenham Hotspur-assistent-coach Joe Jordan een kopstoot na het Champions Leagueduel tussen de twee club. Maandag moet Gattuso zich voor de tuchtcommissie verantwoorden.

Met de aanklacht van onsportief gedrag lijkt Gattuso goed weg te komen. Op onsportief gedrag staat een minimumustraf van een Europees duel schorsing. Hij had ook voor mishandeling kunnen worden aangeklaagd. Dat had hem zeker drie wedstrijden gekost. Door een gele kaart die Gattuso dinsdag tijdens de wedstrijd kreeg, is hij sowieso al geschorst voor de return in Londen.


UEFA wil straf voor kopstoot Gattuso (Foto: Novum)

Jongen (13) schiet op Almeerse vuilnisman

Een medewerker van de stadsreiniging in Almere is woensdag lichtgewond geraakt nadat hij was beschoten vanuit een woning. De schutter, een 13-jarige jongen, is aangehouden. De politie nam een luchtdrukgeweer in beslag, zo liet ze donderdag weten.

Het slachtoffer is door ambulancepersoneel ter plaatse behandeld. De jongen werd na verhoor met een proces-verbaal op zak door zijn vader van het politiebureau opgehaald.

Woensdagmiddag werden in Almere ook een 51-jarige vrouw en vier jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar aangehouden nadat er met een gasdrukrevolver was geschoten. Mensen uit de buurt van de Contrabasweg waarschuwden de politie nadat ze schoten hadden gehoord. De politie trof er in een tuin vier jongens aan en hield ook een vrouw aan. In haar woning werden het wapen en munitie gevonden. Niemand raakte gewond.

Brabant houdt strippenkaart tot na de zomer

In bussen in Brabant kan tot 'direct na de zomer’ gebruik worden gemaakt van de strippenkaart. Gedeputeerde Staten hebben dat donderdag geantwoord op vragen van het CDA naar aanleiding van berichten over fraude met de ov-chipkaart. Oorspronkelijk wilde Brabant begin dit jaar af van de strippenkaart af maar dat is niet gehaald.

De onbetrouwbaarheid van de chipkaart is niet de aanleiding om te wachten met definitieve invoering van de ov-chipkaart. Maar door afschaffing van de strippenkaart uit te stellen tot ook de speciale abonnementen zijn af te sluiten met de chipkaart kunnen eventuele verbeteringen ook worden afgewacht, aldus het antwoord.

"Wij zullen de strippenkaart dan ook langer in 2011 in gebruik laten, naar verwachting tot direct na de zomer van 2011."

Brabant houdt strippenkaart tot na de zomer
Brabant houdt strippenkaart tot na de zomer (Foto: ANP)

Sega Genesis naar PlayStation Plus

Het is zeer onwaarschijnlijk, maar voor degene die nog geen versie van Sonic the Hedgehog in bezit heeft, biedt het PlayStation Network de mogelijkheid om Sega Genesis Classics te downloaden. Dat kan niet beter toch?

Toch wel! PlayStation Plus-leden krijgen de games namelijk gratis! Deze lente en zomer gaat Sega in ieder geval de volgende games uitbrengen:
- Sonic the Hedgehog;
- Sonic the Hedgehog 2;
- Altered Beast;
- Golden Axe 2;
- Streets of Rage 2 en
- Comix Zone.

In Amerika zullen de games $5 gaan kosten, als je de games niet gratis kunt downloaden.

Rosenthal kan hulp aan Egypte niet garanderen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) kan niet garanderen dat de ontwikkelingshulp aan Egypte niet sneuvelt. Vanuit de Kamer werd de bewindsman donderdag gevraagd om Egypte de komende tijd 'niet te laten vallen', maar Rosenthal kon dit niet beloven. Wel zei hij dat hij 'het signaal van de Kamer te hebben verstaan'.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het ontwikkelingsbeleid wordt herzien. Hierbij wordt onder meer het aantal landen dat hulp krijgt wordt teruggedrongen. Gezien de recente ontwikkelingen in Egypte deed D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold een uitdrukkelijk beroep op Rosenthal om dat land de komende periode niet van de lijst van landen die structurele hulp krijgen te schrappen.

Rosenthal gaf aan dat hij met zijn staatssecretaris Ben Knapen (CDA) gaat overleggen welke landen wel en welke niet op de lijst blijven. Pechtold wilde echter snel harde toezeggingen van de minister. Hij gaat Rosenthal in een motie verzoeken om de ontwikkelingshulp aan Egypte niet op te schorten. De PVV is daar overigens wel voorstander van.


Ontwikkelingshulp aan Egypte sneuvelt mogelijk (Foto: Novum)

Kleine plattelandsschool mag openblijven

De Friese basisschool Mids de Marren in Gaastmeer mag openblijven, ondanks een tekort aan leerlingen. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maakt voor het eerst een uitzondering op de regel dat scholen minstens 23 leerlingen moeten hebben. Dat heeft haar ministerie donderdag gemeld.

Scholen kunnen sinds januari een verzoek indienen bij Van Bijsterveldt om toch te blijven bestaan als zij met een tekort kampen. Voorwaarde is wel dat de kwaliteit op school in orde is en dat zij binnen afzienbare tijd weer boven de 23 uitkomen. De Friese school telt op dit moment 22 leerlingen.

De nieuwe regeling is vooral belangrijk voor plattelandsscholen waar het leerlingaantal in de toekomst weer kan stijgen. "Het is belangrijk dat leerlingen in hun eigen buurt of dorp op school kunnen blijven", zegt Van Bijsterveldt. "Dat is tevens goed voor de leefbaarheid van het platteland en de krimpregio's."


Basisschool Mids de Marren mag open blijven (Foto: Novum)

PS: 50PLUS dreigt NOS met kort geding

De politieke partij 50PLUS van Jan Nagel overweegt een kort geding aan te spannen tegen de NOS omdat die de partij tot nog toe geen plekje heeft gegund in de debatten in de aanloop naar de provinciale statenverkiezingen op 2 maart. "Wij worden volstrekt ongelijk behandeld en enorm gediscrimineerd door de NOS, die een wettelijke taak heeft om een afspiegeling van de maatschappij over te brengen", aldus Nagel.

Hij vraagt ook Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet te bemiddelen. ,,Wij kennen de voorzitter van de Tweede Kamer als een vrouw die boven alle partijen staat. Natuurlijk kan zij de besluitvorming binnen de NOS terecht niet beïnvloeden, maar wel vragen wij haar een standpunt in deze kwestie kenbaar te maken en zo mogelijk een bemiddelende rol te spelen.

50PLUS dreigt NOS met kort geding
50PLUS dreigt NOS met kort geding (Foto: ANP)

[Upd] Rubin Kazan - Twente gaat door

Het Europa League duel tussen Rubin Kazan en FC Twente gaat zeer waarschijnlijk gewoon door. De UEFA heeft zojuist een temperatuurmeting gedaan en die wees uit dat het in Moskou momenteel -14.3 graden Celsius is. De UEFA stelde dat als het kouder dan -15 graden Celsius zou zijn de bal niet zou gaan rollen. Nu met -14.3 graden is er geen enkel probleem voor de gezondheid van de voetballers volgens de Europese voetbalbond.

Wil je ook genieten van dit ijskoude duel? Vanaf 12.45 uur kan je de wedstrijd volgen op Eredivisie Live.

Update @ 12:15 uur

In Moskou wordt op dit moment nog altijd druk overlegd. Er lijkt alsnog niet gespeeld te gaan worden want de spelers zijn ondertussen gestopt met hun warming-up. Geruchten gaan dat het duel volgende week in Turkije zal worden afgewerkt. ]

Update @ 12:20 uur

Scheidsrechters en spelers beginnen aan warming-up. Beslissing is nog altijd niet gevallen.

Update @ 12.26 uur

De thermometers in Rusland lijken niet heel erg betrouwbaar. De ene thermometer geeft -17 aan en de andere -14 graden Celsius. De UEFA weigert vooralsnog een beslissing te nemen.

Update @ 12.36 uur

Ondertussen zullen we jullie alvast maar de opstellingen geven. Deze zijn ondertussen ook bekend gemaakt.

Rubin Kazan: Arlauskis, Kuzmin, Ansaldi, Navas, Bystrov, Lebedenko, Nobos, Dyadyun, Bocchetti, Karadeniz, Natcho
FC Twente: Mihaylov, Onyewu, Wisgerhof, Brama, Landzaat, Jansen, de Jong, Ruiz, Rosales, Douglas, Chadli

Update @ 12:43 uur

De bal gaat rollen. Twente speelt onder protest.

Bewoners instellingen betalen van alles zelf

Instellingen als verpleeg- en verzorgingshuizen, psychiatrische inrichtingen en revalidatieoorden laten hun bewoners extra betalen voor allerlei zaken, die zij op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ gratis zouden moeten krijgen. De instellingen vragen onder meer geld voor toiletpapier, een extra kopje thee, onderleggers in bed, fruit en nagels knippen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. De NZa heeft nadat over dit onderwerp discussie was ontstaan in de Tweede Kamer in het najaar van 2010 gevraagd om meldingen van extra betalingen en kreeg binnen korte tijd ruim vierhonderd reacties uit het hele land.

"Dat toont aan dat het om meer dan incidenten gaat, want als één bewoner van een huis het toiletpapier niet gratis krijgt, mag aangenomen worden dat dit voor iedereen geldt", aldus de autoriteit in een rapport over de misstanden, dat recent naar het ministerie van VWS is gestuurd.

Bewoners instellingen betalen van alles zelf
Zelf betalen voor je tweede kopje koffie (Foto: ANP)

Aanklager onderzoekt actie Fernandez

De aanklager betaald voetbal van de KNVB gaat een vooronderzoek instellen naar Guyon Fernandez van Excelsior. Afgelopen weekend, in de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen, landde hij met zijn voet midden in het gezicht van Björn Vleminckx. De actie werd niet bestraft door arbiter Jan Wegereef.

Fernandez werd eerder dit seizoen op basis van tv-beelden voor drie duels waarvan één duel geschorst wegens trappen van AZ-verdediger Hector Moreno. Naast die schorsing kreeg hij toen een proeftijd van twee jaar.

AVRO blikt terug op 65 jaar Arbeidsvitaminen

AVRO Arbeidsvitaminen komt maandagochtend met een speciale jubileumuitzending om het 65-jarig bestaan van het radioprogramma te vieren. Oud-presentatoren Gerard Ekdom, Hans Schiffers, Cees van Zijtveld, Meta de Vries en Jan van Veen komen naar de studio van Radio 5 om samen met de huidige presentator Jan Steeman tussen tien en twaalf uur terug te blikken.

Via de website van 's werelds langstlopende radioprogramma kunnen luisteraars hun ultieme nummer opgeven waarvan een top 65 van de mooiste Arbeidsvitaminenliedjes wordt samengesteld. Deze lijst staat volgende week centraal in de uitzendingen, kondigde de AVRO donderdag aan.

Arbeidsvitaminen verhuisde vorig jaar september van 3FM naar Radio 5 Nostalgia om plaats te maken voor @Work van BNN. Ekdom kreeg na negen jaar een nieuwe radioshow na het middaguur.

AVRO blikt terug op 65 jaar Arbeidsvitaminen
AVRO blikt terug op 65 jaar Arbeidsvitaminen (Foto: ANP)

Formule 1 mag afkorting F1 niet claimen

De organisatoren van de Formule 1 mogen de afkorting F1 niet exclusief gebruiken. Dit heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag bepaald.

Het bedrijf Racing-Live wil het logo F1-Live als handelsmerk in Europa laten registreren. Het logo zou op onder anderen tijdschriften en boeken komen te staan. De Formule 1-wereld kwam hier tegen in opstand. Het Europees Hof meldt dat er echter geen risico op verwarring tussen beide logo's is.

Ambtenaren in actie op Malieveld

Het Malieveld in Den Haag stroomt donderdagmiddag vol met ongeveer tienduizend ambtenaren. Agenten, militairen, onderwijzers en brandweermannen protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op de publieke sector.

De ambtenaren vinden dat het kabinet weinig respect toont aan werknemers bij de overheid en in het onderwijs. De kwaliteit van de dienstverlening wordt er niet beter op als het kabinet gaat snijden in taken, zeggen ze. Ze eisen bovendien loonsverhoging.

Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey overhandigt tijdens de demonstratie het manifest 'Samen sterk voor publiek werk' aan een vertegenwoordiger van het kabinet. De steunbetuiging werd de afgelopen weken al bijna dertigduizend keer ondertekend door mensen die het niet eens zijn met de bezuinigingsplannen op de publieke sector.

De manifestatie begint om 12.45 uur.

Toeristenboot in Vietnam gezonken

In een baai in Vietnam is donderdagochtend vroeg een houten hotelboot met slapende toeristen gezonken. Aan boord bevonden zich naast Vietnamezen ook toeristen uit negen andere landen. Elf toeristen en de Vietnamese reisleider zijn verdronken. De hotelboot lag voor anker. Het vaartuig zonk binnen de kortste keren toen een plank uit de romp losschoot en het water naar binnen golfde.

Volgens de politie van de provincie Quang Ninh waren er 21 toeristen en zes bemanningsleden aan boord van de boot. Negen buitenlandse toeristen en zes Vietnamezen zijn levend uit het water van de Ha Long Baai opgevist en naar ziekenhuizen overgebracht.

Alle slachtoffers zijn tussen de 20 en 25 jaar oud. Het gaat om toeristen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Rusland, Japan en Australië. Er waren geen Nederlanders aan boord van de hotelboot.


Hotelboot gezonken (Foto: Novum)

Ongeregeldheden escaleren in Jemen

Betogingen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn donderdag opnieuw uitgelopen op ongeregeldheden. Ongeveer honderd demonstranten tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh werden bij de universiteit verjaagd door mannen die met dolken en stokken zwaaiden.

De oproerpolitie voorkwam dat die de betogers in omliggende straten achterna gingen. Sanaa is het toneel van betogingen voor en tegen het bewind die aanvankelijk ordelijk verliepen. De laatste week zijn er ongeregeldheden.

Woensdag schoot de oproerpolitie in de zuidelijke stad Aden op betogers waarbij een demonstrant het leven verloor. Het is voor zover bekend de eerste dode bij de demonstraties. Een coalitie van de oppositie heeft een week geleden een nationale dialoog met het regime aanvaard, maar er blijven betogers bijeenkomen om Salehs vertrek te eisen.

Allochtonen en minima douchen vaker

Allochtonen en mensen met een laag inkomen verbruiken meer water dan andere Nederlanders. Dat komt vooral doordat zij vaker of langer douchen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van brancheorganisatie voor waterbedrijven Vewin.

Nederlanders met lagere inkomens verbruiken gemiddeld 72,3 liter per douchebeurt terwijl rijkere mensen aan 42 liter genoeg hebben. Allochtonen staan gemiddeld 1,1 keer per dag onder de douche, tegen 0,73 bij autochtonen. Ook verbruiken zij twee keer zoveel water als andere Nederlanders.

Gemiddeld gebruikt een Nederlander 121 liter water per dag. Een steeds groter deel gaat op aan douchen, terwijl huishoudelijke apparaten steeds zuiniger worden. Vaatwassers en wasmachines gebruiken nu tientallen liters minder dan tien jaar geleden.

De toename in het verbruik onder de douche is te danken aan de opmars van comfortdouches. Die gebruiken gemiddeld twee keer zoveel water als een waterbesparende douchekop.

My Garden voor 3DS verschijnt niet meer

Ruim een maand voor de release van de Nintendo 3DS heeft Electronic Arts bekendgemaakt dat de tuinmanagementgame My Garden niet meer op de markt komt. Dat schrijft het Amerikaanse weblog Joystiq naar aanleiding van een presentatie van de uitgever woensdag in New York. My Garden zou oorspronkelijk tegelijk met de Nintendo 3DS op de markt moeten komen.

Electronic Arts heeft geen specifieke reden gegeven waarom My Garden is geannuleerd. Een woordvoerder van het bedrijf zei vorig jaar, toen de 3DS werd aangekondigd, te verwachten dat de 3D-spelcomputer als warme broodjes over de toonbank zal gaan.

De uitgever kan zich nu volledig op De Sims 3 voor de 3DS richten. Dit spel ligt op 25 maart in de winkel wanneer de 3D-spelcomputer van Nintendo op de markt verschijnt. Daarnaast werkt het bedrijf aan later te verschijnen 3DS-games als Madden NFL 12 en Fifa 12.

Te weinig openheid over geldschieters partijen

Politieke partijen geven te weinig openheid van zaken over de giften die zij ontvangen. De Nederlandse regels op dit gebied zijn te laks. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer.

Partijen hoeven giften van minder dan 4500 euro niet openbaar te maken. Grotere giften moeten wel worden gemeld als ze komen van stichtingen of bedrijven, maar de naam van de gever mag geheim blijven. Andere Europese landen hebben strengere regels over de herkomst en de hoogte van giften, constateert de Rekenkamer.

Nederland is al eerder op de vingers getikt door de anticorruptieafdeling van de Raad van Europa. Ook die vond dat Nederlandse politieke partijen te weinig inzicht hoeven te geven in wie hun geldschieters zijn.

Het kabinet werkt al sinds 2006 aan nieuwe regels voor de financiering van politieke partijen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) zegt zo snel mogelijk met een voorstel te komen.

Bodor verruilt Roda JC voor Tom Tomsk

Boldizsar Bodor vertrekt van Roda JC naar Tom Tomsk. De Russen melden op hun website dat zij een akkoord hebben bereikt met de 28-jarige Hongaar. De 24-voudig international kwam in 2004 over van Germinal Beerschot Antwerpen en speelde 202 competitiewedstrijden voor de Limburgers.

Tom Tomsk speelt op het hoogste Russische niveau. Vorig seizoen eindigde de club uit Siberië op de achtste plaats.

Kenia hekelt plannen WK cricket

De voorzitter van de Keniaanse cricketbond, Tom Sears, heeft felle kritiek op plannen om kleinere landen van het WK te weren. Aan het WK in 2015 zouden maar tien landen mee mogen doen. Dat gaat ten koste van kleinere landen als Nederland, Ierland, Kenia en Canada, die vanaf zaterdag wel aan het WK van dit jaar meedoen.

De ICC, de internationale cricketbond, heeft de plannen gisteren besproken. Sears vindt ze tegen 'ridicuul', zei hij tegen het crickettijdschrift Wisden. "Ik wil niet diplomatiek zijn. Alleen de toplanden binnenlaten is een schandaal. Het gaat alleen maar om geld, macht en stemmen en dat is niet goed voor het cricket." Het interview met Sears verschijnt morgen.

Eerder heeft de Nederlandse aanvoerder Peter Borren al gezegd dat de kleinere landen te weinig kansen krijgen om tegen toplanden te spelen. Daardoor is het moeilijk om optimaal voorbereid op een WK te starten.

Kenya stuntte tijdens het WK van 2003 nog met een plek in de halve eindstrijd. Ierland verraste vier jaar later door Pakistan te verslaan.

De ICC staat onder druk om het WK interessanter te maken voor het publiek. De editie van dit jaar duurt zes weken, een volle week korter dan de vorige editie in 2007, maar langer dan grote wereldkampioenschappen in andere sporten.

Regisseur drijft Atsma en Visser tot uiterste

Regisseur Diederik van Rooijen drijft Barry Atsma en Susan Visser tijdens de opnames van de film Tape tot het uiterste van hun kunnen. "Vaak word je goed gemonteerd, maar in deze film gebeurt dat weinig. Ik moet figuurlijk met de billen bloot. Nu zal blijken of ik kan acteren", zegt Atsma donderdag in Metro.

"Hij is een pitbull en laat je niet met rust. Daar houd ik van", vervolgt de acteur. Ook Gooische Vrouwen-actrice Visser moet wennen aan de werkwijze van Van Rooijen, die veel lange takes gebruikt. "We zitten dan in een soort hyperconcentratie", zegt ze.

De thriller Tape gaat over een koppel dat tijdens een reis in Argentinië per ongeluk een moord vastlegt op camera. De film verschijnt in het najaar in de bioscoop.


Diederik van Rooijen (Foto: Novum)

Acteur Tatum wilde stripverleden zelf vertellen

Channing Tatum heeft zich nooit geschaamd voor zijn leven als stripper. De 30-jarige acteur had het verhaal echter liever zelf naar buiten gebracht, zegt hij in een interview met het Amerikaanse mannentijdschrift GQ.

"Ik heb nergens spijt van en ik ben niet iemand die dingen verbergt", zegt de acteur. Een video waarin een van zijn optredens als stripper te zien is, verscheen in 2009 op internet voordat Tatum zijn verleden zelf kon onthullen. In de video is te zien hoe Channing voor een kamer vol gillende vrouwen stript tot hij alleen nog maar een string draagt.

De acteur uit de dansfilm Step Up en actiefilm G.I. Joe kan wel om zijn verleden lachen. "Ik weet nog dat ik tegen een collega van me zei: dit wordt helemaal gestoord." Ze maakten de afspraak 'om lekker gek te doen in de nachtclub en na een korte tijd te stoppen'. Het was ook niet de bedoeling dat zijn stripverleden als Chan Crawford meer werd dan alleen een grappige ervaring.

Regisseur Steven Soderbergh ziet er echter een mooi verhaal in. De regisseur, die de acteur castte voor zijn nieuwe thriller Haywire, zegt dat hij graag een film over Channings stripverleden wil maken. Hoe Channing zelf over een stripfilm denkt, laat hij in het midden.

Vanaf 3 maart is Channing te zien als gespierde Romeinse legionair in de actiefilm The Eagle.


Channing Tatum (Foto: Novum)

Van Halst baalt van handelswijze UEFA

Om 12:00 uur weten we of het Europa League-duel tussen Rubin Kazan en FC Twente doorgaat. De wedstrijd tussen beide ploegen staat op losse schroeven, omdat het in Moskou momenteel extreem koud is. De verwachtingen voor vanmiddag zijn dat het kwik niet boven de -21 graden Celcius uit zal komen.

Mocht de temperatuur er niet in slagen om boven de -15 graden Celcius uit te komen, dan heeft één van de ploegen het recht om de wedstrijd af te blazen. FC Twente heeft inmiddels al laten weten van deze mogelijkheid gerbuik te maken. De Tukkers zijn namelijk niet van plan om de gezonheid van hun spelers op het spel te zetten.

Daarnaast is FC Twente ook boos op de Europese voetbalbond (UEFA). Zij hebben zich namelijk steeds afwachtend opgesteld met betrekking tot de weerssituatie in het koude Moskou. "Wij moesten de weersomstandigheden nu weer op de agenda zetten, dus de struisvogelpolitiek van de UEFA gaat maar door", foeterde Jan van Halst, technisch directeur van de ploeg uit Enschede, in De Telegraaf.

"De UEFA moet als organisator van deze competitie zijn verantwoordelijkheid pakken. Ze laten iedereen hier naartoe komen, terwijl je dit al lang aan zag komen. De UEFA heeft ruimschoots de gelegenheid gehad om de wedstrijd te verplaatsen naar een warmer oord, waar wel gespeeld kon worden. Daar zou iedereen bij gebaat zijn geweest."

Er zijn ook al een paar scenario's doorgenomen, mocht het daadwerkelijk tot een afgelastig komen. "Het zou best kunnen dat we volgende week weer naar Moskou moeten komen of dan op een andere plek moeten spelen", lichtte Van Halst toe. In dat geval zou de halve finale om de KNVB beker, die voor 2 maart op de rol staat, verplaatst moeten worden. Daarnaast spelen de Tukkers bij winst op Rubin Kazan vier weken op rij in de Europa League.

Daarnaast is er ook nogeen optie om de beslissing af te laten hangen van één wedstrijd, de return die volgende week in Enschede wordt gespeeld. Of de UEFA hier ook in meegaat, is tot op heden nog onduidelijk.

[Gerucht] Halo-makers werken aan online schietspel Destiny

Het gerucht gaat dat Halo-gamestudio Bungie op dit moment werkt aan een online schietspel met de naam Destiny. Het zou gaan om een massively multiplayer online first-person shooter, een schietspel dat met duizenden tegelijk gespeeld wordt binnen een online spelwereld. Dat schrijft de Amerikaanse weblog Kotaku op basis van een anonieme bron die op contractbasis voor gamestudio Bungie werkte.

Het project zou binnen de muren van Bungie bekend staan als Project Tiger. Het schietspel is gebaseerd op een nieuwe technologie. Hierdoor ziet de game er beter uit dan Bungies laatste game, Halo: Reach

In oktober vroeg creative director Joseph Staten van Bungie in een speech op de Game Developers Conference Online 2010 zich hardop af of het niet mooi zou zijn een wereld te hebben die altijd beschikbaar is. Staten leek hiermee te doelen op een online game.

Op dit moment is de Amerikaanse gamestudio een tienjarige verbintenis aangegaan met Activision Blizzard. Officieel is nog altijd niet bekendgemaakt wat de gamestudio precies aan het maken is.

Van Nistelrooy uitgefloten door eigen aanhang

Fans van Hamburger SV hebben het helemaal gehad met Ruud van Nistelrooy. Onder begeleiding van een fluitconcert werd de spits gisteren gewisseld.

Van Nistelrooy kreeg in de derby tegen Sankt Pauli meerdere kansen om te scoren, maar hij faalde in de afronding. HSV verloor uiteindelijk zelfs met 0-1. Gerald Asamoah kopte na een uur spelen raak uit een hoekschop.

Een kwartier voor tijd werd Van Nistelrooy naar de kant gehaald door trainer Armin Veh. Een deel van het thuispubliek liet de onvrede over de Nederlander goed merken door hem uit te fluiten. Het geduld van de Duitse supporters lijkt daarmee nu helemaal op te zijn.

Van Nistelrooy rekende in de winterstop op een transfer naar Real Madrid. De clubleiding van Hamburger SV wilde hem echter niet laten gaan, tot onvrede van de aanvaller. Onlangs liet hij weten dat hij na dit seizoen absoluut wil vertrekken bij de club waar ook Eljero Elia en Joris Mathijsen spelen.

Van Persie: "Fantastische zege"

Robin van Persie was gisteravond één van de gelukkigste voetballers ter wereld. De aanvaller van Arsenal was verantwoordelijk voor de gelijkmaker in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona. Andrei Arshavin bepaalde de eindstand vervolgens op 2-1.

"Je moet je eigen spel blijven spelen," onthulde Van Persie de tacktiek van The Gunners. De speler refereerde vervolgens ook nog kort naar de twee snelle aanvallen, waaruit de doelpunten uiteindelijk vielen. "Uiteindelijk hebben we ze verslagen met hun eigen wapens."

Van Persie maakte de gelijkmaker vanuit een zeer lastige hoek, maar slaagde er toch in om Victor Valdes te verrassen. "Ik zag zelf pas een paar seconden later dat de bal erin zat. We hebben alles gegeven en misschien waren we wat gelukkig. Uiteindelijk is het fantastische zege. Het geeft vertrouwen voor de return."

Leger Israël doodt drie Palestijnen

Israëlische militairen hebben bij de grens tussen Israël en de Gazastrook drie Palestijnen doodgeschoten. Dit heeft het Hamas-ministerie van volksgezondheid in Gaza donderdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de drie Palestijnen voor zonsopgang door de soldaten op de korrel genomen. Het Israëlische leger had vooralsnog geen commentaar op het bericht.

Israël heeft bij de grens aan de kant van de Gazastrook een zone ingesteld die tot verboden terrein is bestempeld, om te voorkomen dat extremisten er bommen plaatsen. Palestijnen die zich in deze zone begeven worden dan ook als verdacht aangemerkt.

VVD vermijdt debat met D66

De VVD gaat in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen niet in debat met de liberale concurrent D66. Alle een-op-een-debatten met D66'ers worden geweigerd, zegt hoofd voorlichting Henri Kruithof in dagblad De Pers.

"Tegen iedereen die debatten aanvraagt, is dat zo gezegd", meldt Kruithof, die tevens lid is van de permanente campagneorganisatie en het hoofdbestuur.

De VVD heeft geconcludeerd dat de eigen boodschap beter over het voetlicht kan worden gebracht in debatten met de SP of de PvdA. Onder meer een debat bij Buitenhof tussen Loek Hermans (VVD), Roger van Boxtel (D66) en Tof Thissen (GroenLinks) zou afgeblazen zijn door de VVD.

Van Boxtel zegt in De Pers het 'buitengewoon te betreuren' dat hij noch met de VVD, noch met Loek Hermans in debat kan. "Er is kennelijk een keuze gemaakt door het campagneteam om geen debat aan te gaan", constateert Van Boxtel. "Maar als je denkt dat je niets te vrezen hebt, ga je niets uit de weg."

Werkloosheid daalt verder

Het aantal werklozen is in januari verder gedaald. Na correctie voor seizoensinvloeden waren vorige maand 398.000 mensen werkloos, dat komt overeen met 5,1 procent van de beroepsbevolking. Afgelopen december lag dit aantal nog drieduizend hoger, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten bracht.

Het is voor het eerst sinds augustus 2009 dat het aantal werklozen onder de 400.000 is gezakt. In dat jaar nam de werkloosheid nog voortdurend toe.

De daling van het aantal werklozen houdt nu al bijna een jaar aan. Vanaf maart 2010 is de gemiddelde daling bijna vijfduizend per maand. Deze daling komt geheel voor rekening van personen jonger dan 45 jaar. Het aantal werklozen onder 45-plussers laat in dezelfde periode geen duidelijke toe- of afname zien.

Werkloosheid daalt verder
Werkloosheid daalt verder (Foto: ANP)

Coronel mogelijk weg bij Ajax

Uri Coronel denkt er sterk over na zijn voorzittershamer bij Ajax neer te leggen. De Telegraaf meldt dat de 64-jarige Amsterdammer dit ter sprake heeft gebracht in een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Daarop heeft de burgemeester Coronel gevraagd nogmaals over zijn beslissing na te denken.

"Een goede bakker bakt hete broodjes, maar soms raakt de oven oververhit", omschreef Coronel de situatie cryptisch. Op verzoek van de burgemeester zou hij zijn beslissing wel willen heroverwegen, maar Coronel houdt de deur slechts op een kier. "Het wordt een moeilijk verhaal."

SP wil burgemeesters leveren

De SP wil in de toekomst burgemeesters gaan leveren. Dat zegt SP-fractieleider in de Eerste Kamer Tiny Kox donderdag in de Volkskrant. De partij levert vooralsnog geen burgemeesters uit onvrede over het systeem van benoemde burgemeesters. Kox vindt echter dat de voordrachtprocedure is verbeterd en dat de partij het aan zijn stand verplicht is.

De SP wil eigenlijk dat burgemeesters bij directe verkiezingen worden gekozen, maar neemt genoegen met de huidige voordracht door de gemeenteraad. Kandidaten die door de gemeenteraad naar voren worden geschoven, worden in de praktijk uiteindelijk vrijwel altijd benoemd. Het bezwaar is daarmee volgens Kox 'feitelijk verdwenen'.

De status van de partij verplicht de SP volgens Kox ook om meer bestuurders te leveren. De partij is sinds zijn aantreden enorm gegroeid en op weg een normale partij te worden. De volgende stap is volgens hem dan ook regeren.

Teamsprint maakt debuut in Thialf

De schaatssport is volgende maand een nieuwe discipline rijker. Tijdens de World Cup-finale in Heerenveen zal voor het eerst de teamsprint op het (bij)programma staan, zo maakte schaatsbond KNSB vandaag bekend.

Bij de teamsprint strijden twee ploegen van drie schaatsers tegen elkaar. Na elke ronde verlaat één schaatser de baan, waarna de nummer drie in de derde ronde de eindtijd noteert.

In Heerenveen zullen topsprinters als Stefan Groothuis en Simon Kuipers echter niet meedoen aan het experiment, aangezien zij zich willen concentreren op de World Cup-finales. Daarom heeft de KNSB B-junioren uitgenodigd om in Thialf te tonen welk potentieel deze nieuwe discipline heeft. "En als buitenlandse rijders willen deelnemen, zijn ze zeker welkom", sprak directeur topsport van de KNSB, Arie Koops.

OM in de fout met telefoontaps vastgoedfraude

Het Openbaar Ministerie heeft fouten gemaakt met telefoontaps in het onderzoek naar de grote vastgoedfraude bij Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Duizenden telefoontjes werden afgeluisterd door een ambtenaar die dat niet mocht, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

De vrouw zou in vier maanden 3600 telefoontjes hebben afgeluisterd van ex-Bouwfondsdirecteur Jan van V., waaronder dertien met medeverdachten. Ze was kort daarvoor in dienst getreden van de FIOD, maar was nog niet beëdigd. Alleen beëdigde werknemers mogen taps afluisteren en uitwerken.

Door het onbevoegd afluisteren moest een deel van de telefoontjes nogmaals worden uitgewerkt. Volgens de krant zou de kwestie onbekend zijn gebleven als het OM niet per ongeluk een notitie over het probleem stuurde aan alle verdachten en advocaten. Zij hopen nu op uitsluiting van de taps als bewijs.

Of dat gebeurt is nog maar de vraag. De Hoge Raad oordeelde in juni dat ook aantekeningen van ambtenaren zonder officiële opsporingsbevoegdheid als bewijs kunnen dienen.

Brabanders draaien op voor kosten Moerdijkbrand

Inwoners van West-Brabant moeten volgend jaar mogelijk fors meer waterschapsbelasting betalen vanwege de brand in Moerdijk. De extra lasten kunnen oplopen van enkele tientjes voor een gemiddelde huiseigenaar tot honderden euro's voor boeren in de regio.

De directie van het afgebrande bedrijf Chemie-Pack liet eerder al weten de kosten voor het opruimen van het verontreinigde bluswater niet te willen betalen. Waterschap Brabantse Delta kreeg daardoor de rekening gepresenteerd. Het gaat om een bedrag van elf tot zestien miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van het waterschap wil Brabantse Delta eerst alles op alles zetten om de kosten te verhalen op Chemie-Pack, maar is het nog onduidelijk of dat gaat lukken. Het bedrijf is zwaar onderverzekerd en bovendien hebben zich nog meer schuldeisers bij Chemie-Pack gemeld. "Als dat niet lukt, moeten we iets anders bedenken."

Brabantse Delta hoopt naast een mogelijke verhoging van de belasting steun te krijgen van het Rijk, wanneer het chemiebedrijf de kosten niet kan betalen.


(Foto: Novum)

Formule 1 langer in Shanghai

De Grand Prix van China op het circuit van Shanghai zal ook de komende zeven jaar verzekerd zijn van een plek op de formule 1-kalender. Het contract is verlengd tot 2017. Daarnaast meldt de krant Shanghai Daily dat de prijs van toegangskaartje omlaag gaat.

De afgelopen jaren leed de race in Shanghai fors verlies. In 2004, het eerste jaar, kwamen er nog 270.000 toeschouwers. Vorig jaar waren dat er echter nog maar 155.000. De oorzaak was vooral de hoge prijs van de toegangskaarten.

Naast lagere toegangsprijzen zal een metrolijn richting het circuit nu wel open zijn. Uit angst voor overbevolking sloot de stad vorig jaar vlak voor de race die metrolijn.

Secret Story kijkcijfers fors omhoog

Na een tegenvallende start behaalde de uitzending van Secret Story van woensdag een winst van 24% op de cijfers van dinsdag. Tussen 19:30 en 20:30 schakelden 326.000 mensen in op de nieuwe realityshow, die een kruising moet zijn tussen Big Brother en Wie is de Mol?, zo blijkt uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Het programma, dat tegenover onder andere nieuwsuitzendingen, Shownieuws en De Wereld Draait Door staat geprogrammeerd, was het bestbekeken programma op Net 5 en versloeg op dit tijdstip onder meer RTL 5, RTL 7, RTL 8 en Veronica.

De stijging in kijkcijfers zou te wijten kunnen zijn aan de onthullingen die gisteren door secretstory.fok.nl werden gedaan met betrekking tot deelnemer Guido.

Vanavond is de eerste exit-show. Van de drie genomineerde mannen zal er vanavond één het huis in Portugal moeten gaan verlaten.

Bezoek ook het speciale Secret Story-forum en de Secret Story twitterfeed.

Randstad ziet omzet sterk groeien

Uitzendconcern Randstad heeft afgelopen kwartaal opnieuw sterk geprofiteerd van het internationale herstel van de arbeidsmarkt. Na een lange periode van krimp ging ook de omzet in Nederland omhoog, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

Randstad zag de totale omzet in het vierde kwartaal stijgen tot 3,89 miljard euro. Dat was 22 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met ruim 50 procent tot 161,5 miljoen euro. Deze resultaten voldeden aan de verwachtingen van analisten. De nettowinst steeg met ruim 90 miljoen euro tot 138,5 miljoen euro en overtrof de voorspellingen daarmee ruimschoots.

In Nederland behaalde Randstad 4 procent meer omzet. De groei kwam voornamelijk door de vraag vanuit de industrie. De vraag naar hoogopgeleid personeel nam nog altijd af, maar die daling was echter minder sterk dan in de voorgaande kwartalen.

Randstad ziet omzet sterk groeien
Randstad ziet omzet sterk groeien (Foto: ANP)

De werking van Kinect in Gunstringer

Twisted Pixel heeft Gunstringer aangekondigd, een exclusief spel voor Kinect. In dit spel ben je een skelet, inclusief cowboyhoed, dat als marionet in het Wilde Westen moet gaan overleven. Schieten dus! Het spel stond even op de XBLA-lijst, maar is snel door Microsoft van die lijst afgehaald.

De besturing gaat door middel van Kinect. Als speler zul je "piefpafpoef" met je handen moeten doen, volgens Twisted Pixel. Door de stand van je schouder tot aan je hand te meten en te kijken naar je vinger kan het spel precies bepalen waar je op mikt. Na het mikken zul je je onderarm naar boven moeten bewegen, alsof je een terugslag krijgt van het schieten. Dat is het vuur-'commando', dan wordt er pas geschoten op het scherm.

Wanneer het spel uitkomt is nog niet bekend.

Gunstringer

Giel Beelen beraamt aanslag Mediapark

Giel Beelen gaat morgenochtend een aanslag plegen op het Mediapark en wel op het Peperbusgebouw. Dat twitterde de 3FMjock vanochtend.

Hiermee maakt Beelen een statement omdat de politie gisteren een 17-jarig meisje had opgepakt dat als grap twitterde dat ze een bom zou laten afgaan op haar school. Dit liet ze weten aan diverse media middels de zogenoemde hashtagmethode en werd vervolgens opgepakt.

Beelen belde met haar moeder die furieus was op de poltie. Daarop besloot Beelen ook een aanslag aan te kondigen via Twitter. Of hij ook wordt opgepakt moet worden afgewacht.

Ook verdediging in beroep in moordzaak zonder lijk

Ook de verdediging gaat in hoger beroep in de zaak van de verdwenen amateurfotograaf Henk Peters uit het Gelderse Doorwerth. Dat heeft de advocaat van de door de rechtbank vrijgesproken Frans J. uit Oosterbeek woensdag laten weten.

De rechtbank in Arnhem bepaalde vorige week dat er te weinig bewijs is om de 41-jarige J. te veroordelen voor de moord en het laten verdwijnen van het lijk van Peters en sprak hem vrij.

De rechter veroordeelde J. wel tot veertien maanden cel voor enkele andere feiten, zoals wapenbezit en verduistering. Hij hoeft echter de cel niet meer in, omdat hij sinds zijn aanhouding in mei 2009 al 22 maanden heeft vastgezeten. De raadsman van J. is het niet eens met de opgelegde straf.

Justitie liet dinsdag al weten in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak. Het OM had achttien jaar cel tegen de man geëist. Justitie vindt dat er voldoende bewijs om de man te veroordelen.

Peters verdween spoorloos nadat hij in april 2009 het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem had bijgewoond. In de auto van J. werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen en J. bleek in het bezit te zijn van de huissleutel en het rijbewijs van Peters. Ook werd een geheugenkaartje uit diens fototoestel gevonden.

Meisje (17) opgepakt na dreigtweets

Een 17-jarige scholiere uit Soest is woensdagavond opgepakt nadat ze op Twitter dreigde een bomaanslag te plegen. Dat wilde ze vrijdag op haar school, het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort, doen.

Het meisje stuurde het bericht dinsdag naar verschillende media. De politie nam de bedreigingen uiterst serieus en besloot haar woensdagavond te arresteren, meldt een woordvoerder. De scholiere bracht de nacht door in de cel. Donderdag wordt ze verhoord door de politie.

"Het kan spoken bij Anderlecht"

Ajax gaat vol vertrouwen de wedstrijd tegen Anderlecht in de Europa League in. Frank de Boer, de coach van de Amsterdammers, weet echter dat zijn ploeg beducht moet zijn voor de Belgisch kampioen. "Het kan spoken in het Constant Vanden Stock stadion. Daar moeten we voor oppassen."

De Boer vindt dat Anderlecht een goede ploeg heeft. "Het is een heel interessante tegenstander die in goede vorm verkeert. Ze spelen al een paar jaar samen en hebben een aantal goede individualisten." Daarbij denkt De Boer onder andere aan Mbark Boussouffa, de middenvelder met een Ajax-verleden. "Hij heeft zich hier heel goed ontwikkeld."

Om niet dezelfde fout te maken als tegen FC Utrecht, moet Ajax druk houden op de tegenstander en de duels winnen, weet De Boer. "We moeten de tegenstander pijn doen zodat zij gereserveerder gaan aanvallen."

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de poen van een criminiele broer.

De Cotton Club in Amsterdam heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Die wil de zaak sluiten op grond van de wet bibop. De eigenaresse had de zaak gefinancierd met geld van de beruchte crimineel Dino Soerel, haar halfbroer. De eigenaresse schreeuwt nu moord en brand omdat ze “gestraft wordt voor het feit dat haar halfbroer een crimineel zou zijn”. Maar dat is natuurlijk onzin. Ze wordt gestraft omdat ze haar club met crimineel geld heeft gefinancierd. Dat is heel wat anders.

[NBA] Cleveland verrast Lakers

In de Amerikaanse NBA heeft Cleveland Cavaliers voor een verrassing gezorgd door titelverdediger Los Angeles ter verslaan. Cleveland won met 104-99.

Voor Cleveland was de overwinning een opsteker nadat de ploeg dit seizoen 26 nederlagen op rij leed. Vorige maand was Los Angeles Lakers Cleveland nog met 112-57 de baas.

Bij Cleveland was Ramon Sessions met 32 punten topschutter, Pau Gasol was goed voor 30 punten bij de Lakers.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando Washington 101-76
Toronto Miami 95-103
Boston New Jersey 94-80
Cleveland LA Lakers 104-99
Detroit Indiana 115-109 wnv
New York Atlanta 102-90
Minnesota LA Clippers 90-98
Dallas Sacramento 116-100
Houston Philadelphia 105-114
Milwaukee Denver 87-94
Utah Golden State 100-107
Portland New Orleans 103-96

Snelle DLC's voor Need for Speed: Hot Pursuit

Op een achievementslijst is te zien dat er nog minimaal twee DLC-pakketten zitten aan te komen voor Need for Speed: Hot Pursuit. Deze lijst laat zien dat er een Porsche-pack en een Lamborghini-pack uitgebracht gaan worden. Deze packs zijn nog niet door EA officieel aangekondigd. 

"Get Gold or Distinction in all Porsche Pack events", staat er te lezen als achievement. Een soortgelijke opdracht staat er ook voor de Lamborghini. Over het prijskaartje en wanneer de packs uit gaan komen is nog niets bekend.

EA heeft voor het laatst eind december het Super Sports DLC uitgebracht, waar je met auto's als de Porsche 911 GT2 RS, GUMPERT Apollo S en Bugatti Veyron 16.4 Super Sport in, naast de al bestaande events, dertien nieuwe events kan gaan racen.

NFS

Xavi: "We leken superieur"

Xavi is zeer teleurgesteld na de verrassende 2-1 nederlaag op bezoek bij Arsenal. Tot het laatste kwartier was er voor de Catalanen niets aan de hand.

Barcelona scoorde voor rust via David Villa en Arsenal deed het duel pas in de laatste twaalf minuten kantelen. Robin van Persie maakte gelijk, Andrei Arshavin schoot The Gunners vijf minuten later naar een zege. "Dit is heel erg jammer, want het voelde alsof we superieur waren ten opzichte van Arsenal", reageerde Xavi na afloop tegenover Marca.

"Het team heeft duidelijke fouten gemaakt, al was het voetbal wel goed. Het ontbrak een beetje aan een goede afronding", gaat de 31-jarige middenvelder verder. "We hebben toch een aantal goede kansen gehad, maar die leverden geen goal op. Het resultaat is misschien niet helemaal terecht."

Xavi ziet echter nog volop kansen voor de return, die op dinsdag 8 maart wordt gespeeld in Camp Nou. "We zijn nu teleurgesteld en we weten wat ons te doen staat. We geloven in onze kansen en zijn optimistisch, en we hebben veel respect voor Arsenal", besluit de routinier.

Sony komt met PlayStation-tablet

Na de aankondiging van de Next Gen Portable en de Xperia Play zou je kunnen denken dat Sony het al erg druk heeft. Niets is minder waar, want nu is er bekend dat er ook nog een PlayStation-tablet komt. De codenaam is 'S1' en het zal zich moeten gaan meten met de iPad en Samsung-tablets.

Volgens bronnen zal het nieuwe apparaat op Android 3.0 draaien, een 9,4 inch touchscreen hebben en beelden met een resolutie van 1280x800 tonen. De S1 zal PlayStation-gecertificeerd zijn, net als de eerder aangekondigde Xperia Play. Dit houdt in dat het toegang zal hebben tot de PlayStation Suite. In deze shop kun je de spellen en dergelijke downloaden voor het apparaat. Het zal ook ondersteuning hebben voor PSone-spellen. Daarnaast zijn er ook services voor films, muziek en natuurlijk boeken.

Het ontwerp ziet er futuristisch uit, in de schets kun je zien dat het vooral op een soort dubbelgevouwen krant lijkt. In de bult zit de batterij. Voor de rest heeft het apparaat een camera aan de voorkant en een camera ook aan de achterkant. Aan een USB-poort is ook gedacht. Het apparaat is al vaker vertraagd, nu gokt men op september met een prijskaartje van 599 dollar.

S1

Uitgebreide uitleg van Nintendogs + cats

Nintendo heeft voor de honden- en kattenliefhebbers onder ons een nieuw deel van Nintendogs in het verschiet. In Nintendogs + Cats speel je niet alleen met de trouwe viervoeters, maar ook met katten. In de reclame hieronder wordt er uitgelegd hoe het allemaal werkt. Ook als je Japans wat roestig is: gewoon kijken, het spreekt allemaal voor zich.

In het 3DS-spel speel je niet alleen met je huisdieren: je verzorgt ze, je kleedt ze aan, kortom, je hebt er een nieuwe dagtaak aan. Je bestuurt het spel met de stylus en ook is er weer stemherkenning om de dieren te commanderen. Er komen drie versies van het spel met elk weer diverse rassen. Nintendogs + Cats komt gelijk met de Nintendo 3DS uit, vanaf 25 maart kunnen mensen in het OV je raar aankijken als je jouw hond leert zitten.

'Verplichte tbs-behandeling voor zware criminelen'

Het kabinet wil dat verdachten van zware misdrijven voortaan altijd in een tbs-kliniek belanden. Criminelen komen nu nog te makkelijk onder een tbs-behandeling uit, schrijft het AD donderdag.

Veel misdadigers ontlopen nu een tbs-behandeling omdat zij weigeren met een psychiatrisch onderzoek mee te doen. Zonder dat onderzoek kunnen rechters niet zien of er sprake is van een stoornis en leggen zij geen tbs op.

Verdachten doen er vaak alles aan om uit een kliniek te blijven, omdat hun behandeling eindeloos kan worden verlengd. "Die vluchtroute gaan we blokkeren", zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg in de krant. "Criminelen die gruwelijke misdaden plegen en ontoerekeningsvatbaar zijn, moeten altijd naar een tbs-kliniek."

De Kamer wil bovendien de duur van een psychiatrisch onderzoek verlengen. Voor misdadigers wordt het dan moeilijker om te zwijgen.

FARC laat twee gijzelaars gaan

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft woensdag twee gijzelaars vrijgelaten. Dat heeft de internationale hulporganisatie het Rode Kruis laten weten. De beide mannen zouden zondag al vrijkomen, maar de operatie mislukte. Volgens de autoriteiten had de FARC verkeerde coördinaten verstrekt van de locatie waar ze naartoe gebracht zouden worden.

De rebellen ontvoerden de vrijgelaten majoor en korporaal in respectievelijk 2007 en 2008. Zondag was ook een agent vrijgekomen. Vorige week liet de FARC nog drie anderen gaan. Het vrijlaten van gijzelaars vereist strikte veiligheidsprotocollen. Zo moeten alle militaire operaties in het betreffende gebied 36 uur stil worden gelegd.

De FARC hoopt de resterende zestien gijzelaars, vooral militairen en agenten, te ruilen tegen FARC-gevangenen. Maar de Colombiaanse regering ziet dit niet zitten.

FARC laat twee gijzelaars gaan
FARC laat twee gijzelaars gaan (Foto: ANP)

Demonstratie overheidsbezuinigingen Malieveld

Het Malieveld is donderdag het decor van een demonstratie tegen de bezuinigingen van het kabinet in de publieke sector. Vakbond Abvakabo FNV verwacht ongeveer achtduizend ambtenaren, onderwijzers en medewerkers uit de zorg en het openbaar vervoer.

Het kabinet-Rutte wil miljarden euro's korten op de publieke sector. Volgens berekeningen van Abvakabo zouden daardoor 110.000 banen op de tocht staan.

Rijksambtenaren grijpen de manifestatie aan om voor loonsverhoging te pleiten. De onderhandelingen over de nieuwe cao zijn vastgelopen en de vakbonden hebben al aangekondigd dat er acties komen. De bonden vinden ook dat de bezuinigingen op de rijksdienst niet tot gedwongen ontslagen mogen leiden.

Zuid-China heeft last van zonnestorm

De zwaarste zonnestorm in vier jaar tijd heeft in het zuiden van China geleid tot verstoring van de radiocommunicatie. Dat hebben staatsmedia donderdag gemeld. Chinese experts denken dat de problemen nog wel drie dagen kunnen duren.

Een zonnestorm bestaat uit protonen en elektronen die loskomen van de zon en met enorme snelheid de kosmos in worden geslingerd. De deeltjes kunnen in de buurt van de polen de aarde bereiken en krijgen daar een elektrische lading.

De afgelopen jaren is de zon niet erg actief geweest. De laatste keer dat de zon een grote wolk geladen deeltjes richting aarde schoot was in 2003. Toen viel in Zweden de elektriciteit uit en hielden navigatiesystemen van vliegtuigen ermee op.

De aarde krijgt donderdag te maken met de effecten van de zonnestorm. De kans is groot dat gps-systemen in bijvoorbeeld auto's en op mobiele apparatuur met storingen te maken krijgen. Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart.

Seinfeld-acteur Len Lesser overleden

De Amerikaanse acteur Len Lesser, vooral bekend om zijn rol als 'oom Leo' in de serie Seinfeld, is woensdagochtend in zijn slaap overleden aan longontsteking en kanker. Volgens zijn dochter Michele is hij vredig heengegaan, berichtte CNN donderdag. De acteur overleed in Burbank (Californië). Hij is 88 jaar geworden.

Naast zijn rol in de succesvolle comedy Seinfeld, speelde hij Garvin in de tv-serie Everybody Loves Raymond. Ook verscheen hij sinds 1955 in tientallen tv-klassiekers als ER, Mad about you, Thirtysomething, Kojak en All in the family. Ook speelde hij in enkele films.

Zijn lange postuur en dreigende profiel leidden ertoe dat hij veel rollen kreeg als crimineel.

België pakt wereldrecord kabinetsformatie

België mag zich vanaf donderdag wereldrecordhouder regeringsvorming noemen. Het land zit 249 dagen zonder regering. Het oude record stond op naam van Irak.

Bij een andere berekening van het formatieproces in Irak breekt België het wereldrecord overigens pas op 30 maart. Die datum gaan de Belgen vrijwel zeker ook halen, want de onderhandelingen zitten nog steeds muurvast.

Een groep inwoners van Gent wil het record donderdag 'vieren' met een groot volksfeest. Via internet hebben ze enkele duizenden enthousiastelingen weten te mobiliseren voor het feestje met een kritische ondertoon.

Diverse Belgen hebben de afgelopen weken pogingen gedaan de onderhandelaars in de formatie tot opschieten te bewegen. Een Belgische acteur riep mannen op zich niet meer te scheren tot er een regering zit. Een vrouwelijke senator stelde een seksstaking voor. De acties hadden geen merkbaar resultaat.

Leger Bahrein rukt op naar Parelplein

Het leger van het Arabische koninkrijk Bahrein rukt op naar het centrale Parelplein in de hoofdstad Manamah. Volgens ooggetuigen rijden meer dan vijftig legervoertuigen naar het plein, dat de ordetroepen in de nacht van woensdag op donderdag met harde hand hebben schoongeveegd.

Op het plein bivakkeerden enkele honderden betogers uit protest tegen het regime. De politie verjaagde hen met traangas, wapenstokken en rubberen kogels. Zeker twee demonstranten kwamen om en tientallen raakten gewond.

Leger Bahrein rukt op naar Parelplein
Leger Bahrein rukt op naar Parelplein (Foto: ANP)

Duizenden 'onbekenden' frauderen met uitkeringen

Steeds meer mensen krijgen een uitkering terwijl zij onbekend zijn bij de gemeente. Alleen al in Amsterdam gaat het om dertigduizend uitkeringstrekkers die niet staan ingeschreven, schrijft de Telegraaf donderdag.

Adressenbestanden van uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst worden niet altijd gekoppeld met de gegevens van gemeentes. Daardoor kunnen mensen voor het betalen van boetes of belastingen onvindbaar zijn, maar kunnen zij wel een uitkering krijgen.

Het CDA wil dat het kabinet snel ingrijpt. De partij denkt dat er landelijk honderden miljoenen euro's bespaard kunnen worden wanneer de overheidsadministratie op orde wordt gebracht.

Slissende website

Craigslist is zeg maar de Amerikaanse versie van Marktplaats. Op die site rondhangen is soms al grappig genoeg want net als bij ons bieden de Amerikanen ook genoeg gekke dingen aan.

Maar dat rondhangen kan op deze manier wel eens lastig worden. Want ga je niet naar Craigslist maar naar Craigslisp dan ziet de hele website er uit alsof Daffy Duck, of iemand anders die erg slist, de website heeft gemaakt...

Preud'homme: "Kan niet zeggen of het doorgaat"

FC Twente is nog in afwachting van het besluit of de Europa League-wedstrijd tegen Rubin Kazan in Moskou doorgang vindt. FC Twente-trainer Michel Preud'homme rekent erop dat de wedstrijd doorgaat ondanks de strenge vorst. In Moskou vriest het twintig graden.

"Wij moeten zo goed mogelijk met de situatie omgaan", zei de Belg op de clubsite van Twente. De Tukkers trainden gisteren in het Luzhniki stadion. "We hebben veel verhalen gehoord over de speciale omstandigheden."

"Nu we hier eenmaal zijn moeten we zorgen dat we er klaar voor zijn om de wedstrijd te spelen. Ook Kazan zal last hebben van de kou, alleen denk ik dat zij er meer aan gewend zijn dan wij", aldus Preud'homme, die zich enige zorgen maakt over de omstandigheden. "Wanneer je bij deze weersomstandigheden voetbalt kunnen spelers last krijgen van een branderig gevoel aan de luchtwegen. Dat hebben we ook gerapporteerd aan onze dokter die dit mee heeft genomen tijdens de UEFA Meeting."

Preud'homme beseft dat het speelschema behoorlijk in de war raakt als het duel wordt afgelast. "In deze sfeer kun je wel spreken van een sneeuwbaleffect, want je hebt ook te maken met de Nederlandse competitie. Je moet kijken wat de gevolgen zijn voor dit programma. Ik kan niet zeggen of de wedstrijd moet doorgaan of niet. Ik ben geen arts. Het belangrijkste is dat er naar de gevolgen wordt gekeken. Onze dokter kijkt naar de gezondheid van de spelers."

Lukaku: "Ik zou best voor Ajax willen spelen"

Romelu Lukaku heeft grote bewondering voor Ajax. De spits van Anderlecht ziet een overstap naar Amsterdam wel zitten.

Lukaku speelt vanavond met Anderlecht tegen Ajax. "Het is een hele mooie wedstrijd, omdat Ajax toch wel een ploeg is die zelf ook goed voetbal speelt", zei de Rode Duivel tegen AjaxTV. "Ik hoop gewoon op een mooie wedstrijd. Ik vond Ajax altijd mooi om naar te kijken."

"Ik vond het ook mooi om daar zelf te spelen, denk ik. Toen ik nog bij Lierse speelde en ook toen ik met Anderlecht tegen Ajax speelde, was het altijd: Ajax speelt mooi voetbal. Als jonge jongen wilde ik daar spelen, maar toen kwam Anderlecht. Ook een mooie club", vervolgt Lukaku.

"Ik zou best nog wel bij Ajax willen spelen. Het zou een mooie tussenstap zijn, maar Anderlecht is ook goed voor mij. Maar wie weet, als ik ergens een tussenstap kan maken kan ik dat overwegen. Als ik bij een andere club op de bank kom zorgt dat voor een break in mijn ontwikkeling. Maar ik voel me goed bij Anderlecht en hoop dat ik mezelf kan ontwikkelen."

Bad Boys 3 staat op de planning

Bad boys, bad boys. Watcha gonna do, watcha gonna do when they come for you... Jazeker, ze komen weer. Martin Lawrence heeft in een interview met de Britse filmsite Digital Spy gezegd dat Bad Boys 3 echt gaat komen.

De producenten werken op dit moment een script uit. "Het is iets waarvan ik denk dat het er gaat komen. Will heeft al tegen mij gezegd dat hij het ook erg graag wil doen. Van wat ik heb gehoord doen Jerry Bruckheimer en Michael Bay ook weer mee." Een mogelijke releasedatum kon Lawrence nog niet zeggen. "Die gasten zijn veel te druk. Er is nog geen deadline gezet, dus we zien het wel."


"Dude, you gotta learn the words..."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.