Universiteit wil greep krijgen op 'risicostudent'
De Nijmeegse Radboud Universiteit wil studenten die in de knel zitten sneller in beeld krijgen, zodat de juiste hulp kan worden geboden. Aanleiding zijn twee zelfdodingen van Radboud-studenten eind vorig jaar. De universiteit overweegt studenten voortaan bij de inschrijving te vragen om toestemming te geven om bij nood met naasten contact op te nemen.
De universiteit besloot na de zelfmoorden een richtlijn op te stellen die het begeleidingssysteem sterker moet maken, zegt hoofd studentenbegeleiding Carla van Wely. Zij vindt het moeilijk om aan te geven of de universiteit zelfdodingen kon en kan voorkomen. "Mensen kunnen naar de buitenwereld iets anders uitstralen dan wat ze daadwerkelijk voelen", zegt ze op de site van de onderwijsinstelling. "Bovendien is het voor studenten vaak een taboe om aan anderen aan te geven dat het niet goed gaat."
Van Wely schat in dat steeds meer studenten het moeilijker krijgen vanwege het bindend studieadvies of financiële druk. Inmiddels brengen studieadviseurs, docenten, mentoren, studentendecanen en psychologen signalen bij elkaar. Ook komt er een contactpersoon die de problematiek zo nodig registreert.
De richtlijn is volgens Van Wely niet bedoeld als keurslijf of actieplan. De intuïtie van studentbegeleiders blijft erg belangrijk. In geval van nood kan een huisarts worden gebeld, en 'in een heel enkel geval' ook de ouders. "Natuurlijk is privacy wezenlijk, maar niets doen met signalen die ernstige zorgen veroorzaken, zou nalatigheid betekenen."
Door de verhoogde aandacht is recent al een student op tijd met hulpverleners in contact gebracht, zegt Van Wely.