CDA pleit voor verlagen abortusgrens

Het CDA wil de abortusgrens verlagen. Die ligt momenteel op 24 weken maar als het aan de christendemocraten ligt wordt deze teruggebracht naar 22 weken. Dat laat Tweede Kamerlid Margreeth Smilde weten in het radioprogramma De Andere Wereld. Ze gaat de kwestie aankaarten bij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Smilde wijst erop dat er twee weken moet zitten tussen het moment waarop een foetus levensvatbaar is en het moment dat er nog abortus gepleegd mag worden. Omdat sinds kort kinderen die na 24 weken zwangerschap geboren worden in leven kunnen worden gehouden, moet de abortusgrens ook teruggebracht worden, vindt Smilde.

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman is het met Smilde eens. Ook zij vindt het vreemd dat de grens van levensvatbaarheid en de abortusgrens samenvallen, laat zij in De Andere Wereld weten.

Gert van Dijk van artsenfederatie KNMG is tegen het plan van het CDA. Hij stelt dat vrouwen zo onvoldoende tijd krijgen om een afgewogen beslissing te nemen. "Nu krijgen vrouwen bij 20 weken een echo. Als blijkt dat het kind een afwijking heeft, dan duurt het vaak een tijdje voordat duidelijk is wat er precies met het kind aan de hand is." Hij vreest dat vrouwen onder tijdsdruk onzorgvuldige beslissingen gaan nemen.

De PVV pleit al langer voor verlaging van de abortusgrens. De partij van Wilders wil deze nog verder naar beneden, van 24 naar 14 weken, aldus Esmé Wiegman Kamerlid van de ChristenUnie in een interview met Trouw.


CDA pleit voor verlagen abortusgrens (Foto: Novum)