Leers in beroep in zaak visumplicht Turken

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) tekent beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die oordeelde maandag dat Turkse ondernemers die zich in Nederland willen vestigen geen visum nodig hebben.

De zaak is aangespannen door een Turkse ondernemer. De man woont en werkt al jaren in Nederland, maar werd aangehouden toen hij zonder visum uit Turkije terugkeerde. De rechters beslisten dat de man geen visum nodig had, en beriepen zich op jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie.

Volgens een internationaal verdrag dat ook Nederland heeft ondertekend, hoeven Turkse ondernemers geen visum aan te vragen als dat op 1 januari 1973 ook niet hoefde. Al sinds 2009 wachtte de Tweede Kamer op antwoord op de vraag of die visumplicht in Nederland op dat moment bestond.

Eind januari stuurden de ministers voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de Kamer een brief waarin ze zich op het standpunt stellen dat Turkse ondernemers op de peildatum van het verdrag wel degelijk een visum moesten aanvragen. Deze brief kwam te laat om nog te worden meegenomen in de rechtszaak.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de uitspraak voorlopig nog geen gevolgen. "De uitspraak van de Haarlemse rechtbank betreft een individuele zaak. Voorlopig blijft het beleid dan ook ongewijzigd."