Rosenthal kan hulp aan Egypte niet garanderen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) kan niet garanderen dat de ontwikkelingshulp aan Egypte niet sneuvelt. Vanuit de Kamer werd de bewindsman donderdag gevraagd om Egypte de komende tijd 'niet te laten vallen', maar Rosenthal kon dit niet beloven. Wel zei hij dat hij 'het signaal van de Kamer te hebben verstaan'.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het ontwikkelingsbeleid wordt herzien. Hierbij wordt onder meer het aantal landen dat hulp krijgt wordt teruggedrongen. Gezien de recente ontwikkelingen in Egypte deed D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold een uitdrukkelijk beroep op Rosenthal om dat land de komende periode niet van de lijst van landen die structurele hulp krijgen te schrappen.

Rosenthal gaf aan dat hij met zijn staatssecretaris Ben Knapen (CDA) gaat overleggen welke landen wel en welke niet op de lijst blijven. Pechtold wilde echter snel harde toezeggingen van de minister. Hij gaat Rosenthal in een motie verzoeken om de ontwikkelingshulp aan Egypte niet op te schorten. De PVV is daar overigens wel voorstander van.


Ontwikkelingshulp aan Egypte sneuvelt mogelijk (Foto: Novum)