Schedelbekers gevonden in Britse grot

Britse wetenschappers hebben drie menselijke schedels opgegraven die in de laatste ijstijd gebruikt werden als drinkbekers. De schedelbekers zijn op zo'n nauwkeurige wijze vervaardigd dat het bijna niet anders kan dan dat ze als drinkbekers zijn gebruikt, zeggen wetenschappers van het Natuurhistorisch Museum in Londen in een woensdag gepubliceerd artikel.

De skeletresten zijn 14.700 jaar oud en werden in een grot in Somerset, in het zuidwesten van Engeland, gevonden. De drie schedels zijn afkomstig van twee volwassenen en een kind. Het zijn de oudst bekende voorbeelden van dit soort schedelbekers en de enige die op de Britse eilanden gevonden zijn.

"Het is waarschijnlijk dat ze onderdeel uitmaakten van een of ander symbolisch ritueel en niet uit noodzaak zijn gemaakt", aldus Silvia Bello, een van de schrijvers van het artikel. Volgens haar tonen de voorwerpen hoe vaardig mensen in dit tijdvak waren in het bewerken van menselijke resten.

Er zijn bewijzen gevonden dat een deel van het vlees en beenmerg uit de schedels is gegeten, maar kannibalisme lijkt niet het belangrijkste doel te zijn geweest. De inkervingen in het bot wijzen erop dat veel moeite is gestoken in het wegschrapen van zacht weefsel. Ook het gezichtsdeel van de schedels is verwijderd. Na deze voorbereidende werkzaamheden zijn de schedels nauwkeurig omgevormd tot drinkbekers door afgebroken randjes af te werken.

"Al met al was het een moeizaam proces, gezien de destijds beschikbare gereedschappen", zei Bello.
In het wetenschappelijk artikel zijn ook enkele foto's te vinden.