'Doden bij protest in Libië'

In minstens vier Libische steden hebben betogers volgens activisten donderdag gehoor gegeven aan de oproep voor een 'Dag van woede' tegen het bewind van Moammar Gadhafi. Bij ongeregeldheden zouden tussen de vier en veertien mensen om het leven zijn gekomen.

De activisten hebben via sociale netwerken als Facebook en Twitter opgeroepen tot protestdemonstraties in het hele land. De Libische activist Fathi al-Warfali in Zwitserland maakte melding van elf doden in Beyida, twee in Zentana en een in Rijban. De website Libya Al-Youm had het over vier betogers in Beyida, die door sluipschutters van de binnenlandse veiligheidstroepen zouden zijn doodgeschoten.

Libische media staan onder strakke controle van de overheid en de berichten kunnen niet geverifieerd worden. Al-Warfali beschikte over videobeelden uit Zentana waarop betogers te zien waren met een spandoek met de woorden 'Weg met Gadhafi. Weg met het regime'.

De oppositie hoopt de bevolking te mobiliseren voor protesten als in Tunesië en Egypte, waar machthebbers die al tientallen jaren aan de macht waren tot aftreden werden gedwongen. In Libië is Gadhafi al ruim veertig jaar aan de macht.

Het regime probeert de betogers de wind uit de zeilen te nemen en heeft overheidspersoneel een verdubbeling van het salaris in het vooruitzicht gesteld. Het staatspersbureau JANA berichtte dat aanhangers van Gadhafi donderdag in Tripoli en andere steden de straat op willen gaan om 'eeuwige eenheid met de broeder-leider van de revolutie' te betuigen.

Ooggetuigen in de hoofdstad melden dat veel regeringsaanhangers met Libische vlaggen aan hun auto rondrijden en leuzen ten gunste van Gadhafi roepen. Verder is de toestand in Tripoli normaal en zijn winkels gewoon open.


'Doden bij protest in Libië' (Foto: Novum)