OM in de fout met telefoontaps vastgoedfraude

Het Openbaar Ministerie heeft fouten gemaakt met telefoontaps in het onderzoek naar de grote vastgoedfraude bij Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Duizenden telefoontjes werden afgeluisterd door een ambtenaar die dat niet mocht, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

De vrouw zou in vier maanden 3600 telefoontjes hebben afgeluisterd van ex-Bouwfondsdirecteur Jan van V., waaronder dertien met medeverdachten. Ze was kort daarvoor in dienst getreden van de FIOD, maar was nog niet beëdigd. Alleen beëdigde werknemers mogen taps afluisteren en uitwerken.

Door het onbevoegd afluisteren moest een deel van de telefoontjes nogmaals worden uitgewerkt. Volgens de krant zou de kwestie onbekend zijn gebleven als het OM niet per ongeluk een notitie over het probleem stuurde aan alle verdachten en advocaten. Zij hopen nu op uitsluiting van de taps als bewijs.

Of dat gebeurt is nog maar de vraag. De Hoge Raad oordeelde in juni dat ook aantekeningen van ambtenaren zonder officiële opsporingsbevoegdheid als bewijs kunnen dienen.