NS boekt hogere winst, zorgen om Fyra

Ondanks de problemen rond de hevige sneeuwval aan het begin van het jaar en het eind van 2010 hebben de Nederlandse Spoorwegen vorig jaar een nettowinst geboekt van 149 miljoen euro. Dat is een stijging van 33 miljoen ten opzichte van 2009. De vooruitzichten voor de hogesnelheidstrein Fyra zijn zorgelijk.

Het spoorbedrijf heeft in 2010 meer mensen vervoerd dan in 2009, blijkt uit de jaarcijfers die donderdag werden gepresenteerd. In totaal legden de reizigers 16,4 miljard kilometer af.

De waardering van diezelfde reizigers is licht gedaald. Driekwart van de reizigers gaf NS het cijfer 7 of hoger. In 2009 was dat nog 78 procent. NS wijt deze lagere waardering aan de problemen met het winterweer en aan de staking van het schoonmaakpersoneel. Reizigers baalden vooral van de vertragingen en de in hun ogen gebrekkige informatievoorziening.

NS maakt zich met name zorgen om Fyra, de hogesnelheidstrein die rijdt tussen Amsterdam en Rotterdam. Om de hogesnelheidslijn te mogen uitbaten moest het bedrijf in 2010 74 miljoen euro betalen, 45 miljoen meer dan het jaar ervoor. De aantallen reizigers blijven echter vooralsnog achter bij de verwachtingen. Het bedrijf overlegt met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) over een oplossing. Vanaf april stopt Fyra tweemaal per uur in Breda.


NS boekt hogere winst, zorgen om Fyra (Foto: Novum)