Bolkestein ziet Wilders als 'kortstondige komeet'

Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein ziet Geert Wilders niet als een groot staatsman, maar als een 'kortstondige komeet'. Dat zegt Bolkestein in een donderdag verschenen interview met het weblog De Dagelijkse Standaard.

De huidige PVV-leider was fractiemedewerker van de VVD toen Bolkestein partijleider was. Bolkestein wordt vaak gezien als zijn leermeester. De politicoloog Meindert Fennema typeerde Wilders in een vorig jaar verschenen boek als de 'tovenaarsleerling' van Bolkestein.

Bolkestein spreekt tegen dat hij Wilders' leermeester is geweest. De VVD-coryfee was de eerste politicus buiten de SP en extreemrechts die aandacht vroeg voor integratieproblemen. "Mijn antwoord op hen die mij een tovenaar noemen, is: politici die toen niet zagen wat er aan de hand was, hadden een bord voor de kop."

Toen zij samenwerkten bij de VVD hield Wilders zich nog helemaal niet bezig met de islam, zegt Bolkestein. Hij was gespecialiseerd in sociale zaken. Ook was hij geïnteresseerd in Hongarije, vanwege zijn Hongaarse vrouw. Dat Wilders zich later op de islam concentreerde, kwam voor Bolkestein als een verrassing. "Ik dacht: waar haalt die man dat nou weer vandaan?"

De achterban van Wilders bestaat volgens Bolkestein uit maatschappelijke losers. "Ze zijn werkloos en hun dochter is aan de drugs en hun zoon is weggelopen. Neem nu dat plan van asocialen in dorpen. Zo'n plan trekt dergelijke types aan."


Frits Bolkestein over Wilders (Foto: Novum)