FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 februari 2011

Duitser bekent ook misbruik dochter

Een 48-jarige Duitser die in Koblenz wordt berecht voor het misbruiken van zijn dochter, stiefdochter en stiefzoon heeft woensdag bekend dat hij zijn dochter dwong seks met hem te hebben. Eerder bekende vrachtwagenchauffeur Detlef S. al dat hij acht kinderen bij zijn stiefdochter heeft verwekt, van wie er een kort na de geboorte overleed.

De advocaat van S. las de bekentenis woensdag voor. Kort daarvoor had de 18-jarige dochter van de man in tranen een getuigenis afgelegd over het misbruik.

Het misbruik van de stiefkinderen begon volgens de aanklacht in 1987, toen zij 4 jaar en 5 jaar oud waren. Zijn eigen dochter, nu 18, misbruikte hij voor het eerst op haar twaalfde verjaardag, nadat alle kinderen van haar partijtje waren vertrokken.

De verdachte zit sinds augustus vast, nadat zijn dochter naar de politie was gestapt. Er staan vijf zittingen gepland en de uitspraak wordt aan het einde van de maand verwacht. Als hij schuldig wordt bevonden, kan Detlef S. vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Sony weigert gehackte PS3 toegang tot PlayStation Network

Sony begint zich steeds meer te wapenen tegen de recente hack die hun console, de PlayStation 3, momenteel teistert. In een officieel bericht op PlayStation Blog heeft Sony gezegd dat gebruikers van illegale hard- en/of software direct en permanent worden afgesloten van PlayStation Network.

In strenge juristentaal wordt men op de hoogte gesteld van de consequenties van het gebruik van de hack, en stelt eigenaars voor om direct alle illegale onderdelen van hun console te verwijderen om te voorkomen dat Sony ze afsluit van de internetservice. Ook wijzen ze erop dat spelers hun garantie verliezen als ze gebruik maken van materiaal wat Sony heeft bestempeld als illegaal. Het officiële bericht:

"Unauthorised circumvention devices for the PlayStation 3 system have been recently released by hackers.

These devices permit the use of unauthorized or pirated software. Use of such devices or software violates the terms of the "System Software License Agreement for the PlayStation 3 System" and the "Terms of Services and User Agreement" for the PlayStation Network/Qriocity and its Community Code of Conduct provisions.

Violation of the System Software Licence Agreement for the PlayStation 3 System invalidates the consumer guarantee for that system. In addition, copying or playing pirated software is a violation of International Copyright Laws.

Consumers using circumvention devices or running unauthorized or pirated software will have access to the PlayStation Network and access to Qriocity services through PlayStation 3 System terminated permanently.

To avoid this, consumers must immediately cease use and remove all circumvention devices and delete all unauthorised or pirated software from their PlayStation 3 systems."

Of Sony überhaupt kan zien of je illegale software op je PlayStation 3 hebt staan, is onbekend. Daarnaast werd door Blogbeheerder James Gallagher, gauw de angel uit het bericht gehaald door te zeggen dat Sony de eerlijke spelers, die niets te vrezen hebben volgens hem, wil beschermen tegen spelhacks en cheaters.

Ook protesten in Libië

In de Libische havenstad Benghazi zijn woensdag honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Volgens ooggetuigen riepen de demonstranten leuzen tegen de Libische leider Moammar Gadhafi en premier Baghdadi al-Mahmoudi.

Oppositieactivist Ashur Shami, woonachtig te Londen, zegt dat de protesten dinsdagmiddag aanvingen en tot woensdagmorgen vroeg duurden. Demonstranten riepen 'Alleen Allah is onze god, Moammar is de vijand van Allah' en 'Weg met de corruptie en de corrupten'. De politie en gewapende aanhangers van de regering probeerden de demonstratie hardhandig de kop in te drukken door onder meer met rubberkogels te schieten en waterkanonnen in te zetten. Volgens een politieman raakten veertien mensen, onder wie tien agenten, gewond. Hij zei dat de betogers bewapend waren met messen en stenen.

De gebeurtenissen in Egypte, Tunesië, Jemen, Bahrein en Iran hebben vooral jongeren geïnspireerd, zegt Shami. Net als bij de betogingen in Tunesië en Egypte was op sociale-netwerksites als Facebook opgeroepen tot de protesten. Voor donderdag is een nieuwe grote protestmars aangekondigd. De druk op langzittende leiders in de regio wordt hierdoor steeds groter. Velen van hen hebben al tientallen jaren alle macht in handen.

Het Libische staatspersbureau JANA sprak met geen woord over de antiregeringsprotesten en meldde slechts dat in Tripoli, Benghazi en andere steden aanhangers van Gadhafi demonstreerden. JANA citeerde de aanhangers van Gadhafi die beloofden 'de leider en de revolutie te verdedigen'.

Gadhafi kwam in 1969 aan de macht na een militaire coup en regeert het land sindsdien zonder parlement of grondwet. Hoewel Gadhafi beweert dat hij slechts een revolutionaire leider zonder officiële status is, heeft hij de absolute macht. Volgens de oppositie heeft hij in praktijk directe controle over de politiek, het leger en de veiligheidsdiensten.

Hij probeerde de laatste jaren het land uit zijn isolement te halen, onder meer door in 2003 het nucleaire programma stop te zetten, zich tegen terrorisme uit te spreken en slachtoffers van aanslagen door Libiërs financieel te compenseren. Hierdoor ontstonden betere banden met het Westen en werden sancties van zowel de Verenigde Staten als de Verenigde Naties opgeheven. Aantijgingen dat Gadhafi verantwoordelijk is voor mensenrechtenschendingen in het Noord-Afrikaanse land staan echter nog altijd overeind.

De demonstratie van dinsdag en woensdagochtend lijkt te zijn begonnen nadat gesprekken spaak liepen tussen de regering en een commissie die de families vertegenwoordigt van honderden gevangenen die in 1996 werden vermoord toen veiligheidsdiensten bij rellen in een beruchte gevangenis het vuur openden. De regering is gestart met financiële compensatie, maar de commissie wil dat de verantwoordelijken vervolgd worden. De betogers beperkten zich echter niet tot een onderwerp en riepen ook op tot vergaande politieke en economische hervormingen.

Maandag riepen oppositiebewegingen in ballingschap op tot het aftreden van Gadhafi en tot een vreedzame machtsoverdracht. "Kolonel Gadhafi en al zijn familieleden moeten afstand doen van hun macht", zeiden zij in een verklaring.

Onafhankelijke bevestiging van de berichten is moeilijk, omdat Gadhafi de media aan de leiband heeft gelegd, maar op internet verscheen een video, gedateerd op 15 februari, waarin is te zien hoe betogers spandoeken bij zich hebben en 'Alleen Allah is onze god, Moammar is de vijand van Allah' scanderen. Een tweede video - ook gedateerd op 15 februari - toont hoe een mensenmenigte wegrent als er geweerschoten klinken en hoe een bebloede jonge man wordt weggedragen. In een derde video wordt opgeroepen tot een opstand op 17 februari. "Het volk wil de executie van de leider", aldus de video.


Ook protesten in Libië (Foto: Novum)

Meer winst voor Heineken

Bierbrouwer Heineken heeft vorig jaar de winst fors zien stijgen. De winst is bovendien hoger dan verwacht. De resultaten werden onder meer gestuwd door de aankoop van de Mexicaanse bieractiviteiten van Femsa. Heineken waarschuwde woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers wel dat hogere prijzen voor grondstoffen worden doorberekend.

In totaal verkocht Heineken 145,9 miljoen hectoliter bier (geconsolideerd biervolume). De omzet steeg met bijna 10 procent procent naar 16,13 miljard euro. Het is iets lager dan de verwachting van analisten die hadden gerekend op inkomsten van gemiddeld 16,34 miljard euro.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit beia) bedroeg 2,61 miljard euro, een stijging van 25 procent ten opzichte van 2009. De nettowinst (beia) kwam uit op 1,445 miljard euro, 37 procent meer dan een jaar eerder. Op eigen kracht -dus zonder overnames mee te rekenen- groeide de winst met 19,7 procent. De behaalde (operationele) winstresultaten lagen hoger dan de verwachting van analisten.

Meer winst voor Heineken
Meer winst voor Heineken (Foto: ANP)

Organon kan geen overnamepartner vinden

Het farmaceutische bedrijf MSD-Organon in Oss is er niet in geslaagd een overnamepartner te vinden. Er waren meerdere geïnteresseerden, maar het Amerikaanse moederbedrijf Merck concludeerde dat zij de overnames niet kon ondersteunen, meldt MSD-Organon woensdag.

De raad van commissarissen en de ondernemingsraad beginnen met de vakbonden een kort geding tegen Merck. De Amerikanen zouden op het allerlaatste moment een 'kansrijk extern plan' hebben afgewezen.

Daarmee zou de overeenkomst zijn geschonden waarin Merck en de directie van MSD-Organon afspreken om in goede trouw alternatieven te verkennen en te stimuleren. In het kort geding wordt van Merck gevorderd dat het plan een kans krijgt.

Het bedrijf onderzoekt de komende weken of het mogelijk is toch een aantal onderzoeks- en ontwikkelingsbanen te behouden. Tot en met woensdag deden geruchten de ronde over medicijnproducenten en biotechbedrijven die delen van MSD over willen nemen. Het Financieele Dagblad schreef woensdag nog dat Aspen, de grootste medicijnenproducent van Afrika, interesse heeft.

Directievoorzitter Joep Pluymen noemt de uitkomst 'teleurstellend en moeilijk'. "Het nieuws van vandaag lost de onzekerheid waarin veel collega's verkeren helaas niet op. Maar we blijven ons inzetten om oplossingen te onderzoeken."

MSD-Organon meldt nu te hopen dat een klein deel van de onderzoekers verder zou kunnen in een klein 'center of excellence' binnen het bedrijf. De komende weken moet een besluit worden genomen over vervolgstappen. "Er is geen garantie voor een positieve uitkomst", zegt Pluymen. Als een interne oplossing wordt gevonden, wordt de ondernemingsraad om advies gevraagd.

Merck kondigde vorig jaar aan de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van MSD over te hevelen naar de VS. Hierdoor verdwijnen 2175 van de 4500 banen. Met de overnamepoging moesten de banen worden gered, maar het lot van de werknemers is nu weer onzeker.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen noemt het 'teleurstellend' dat de onderhandelingen geen resultaat hebben en de onzekerheid voor de werknemers voortduurt. "Ik heb persoonlijk intensieve gesprekken gevoerd over mogelijkheden om kennis en werk voor Nederland te behouden." Ook premier Mark Rutte heeft zich volgens hem hiervoor ingezet.

Jordaanse geestelijken willen af van nachtclubs

Ruim honderd moslimgeestelijken in Jordanië willen dat de nachtclubs en discotheken in het land verboden worden. Zij zijn van oordeel dat dergelijke uitgaansoorden de moraal van de natie aantasten.

De grootste Jordaanse oppositiebeweging, de Moslim Broederschap, heeft al vaker op een dergelijk verbod aangedrongen. De oproep van woensdag was echter afkomstig van vele tientallen onafhankelijke geestelijken, een teken dat het idee in kringen van gelovige moslims steeds meer steun vindt.

De pro-westerse regering van Jordanië vindt dat nachtclubs en discotheken nodig zijn om buitenlandse toeristen te blijven trekken. Het toerisme is een zeer belangrijke inkomstenbron.

Europees vrachtschip voor ISS gelanceerd

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdagavond (Nederlandse tijd) haar tweede onbemande ruimtevrachtschip, de Johannes Kepler, gelanceerd vanaf de ruimtevaartbasis Kourou in Frans-Guyana. Het vaartuig brengt ongeveer 7 ton aan voedsel, kleding, brandstof en apparatuur naar het internationale ruimtestation ISS.

De missie van de Johannes Kepler duurt ongeveer een half jaar. Dan zal het ruimtevrachtschip worden losgekoppeld van het ISS en verbranden in de dampkring. De energie wordt opgewekt door zestien zonnepanelen van het Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space. Het ruimtevrachtschip is bovendien uitvoerig getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

De Johannes Kepler werd gelanceerd aan boord van een Arianeraket. Het was de tweehonderdste keer dat Europa met dat type raket de ruimte in ging sinds de eerste keer in 1979.

Europees vrachtschip voor ISS gelanceerd
Europees vrachtschip voor ISS gelanceerd (Foto: ANP)

Meer meldingen misbruik in instellingen

De commissie-Samson heeft tot nu toe 470 meldingen gekregen van seksueel misbruik in jeugdinstellingen en pleeggezinnen. Dat is woensdag bekendgemaakt.

De teller stond drie weken geleden nog op 350 meldingen. Publiciteit rondom die bekendmaking heeft ertoe geleid dat weer veel slachtoffers contact hebben gezocht, laat commissievoorzitter Rieke Samson weten.

De commissie herhaalde woensdag de oproep richting de daders. Samson vindt dat zij 'uit de schaduw moeten stappen' en hun verhaal moeten doen. Medewerking van de daders is van groot belang bij het onderzoek.

Samson doet onderzoek naar misbruik van kinderen die door de overheid vanaf 1945 gedwongen in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Haar onderzoek staat los van het onderzoek naar het misbruik in katholieke instellingen, dat wordt verricht door Wim Deetman.

[FA Cup] Klasnic schiet Bolton naar vijfde ronde

Bolton Wanderers heeft zich ten koste van Wigan Athletic geplaatst voor de vijfde ronde van de FA Cup (0-1). Wigan Athletic en Bolton Wanderers kwamen eerder in de reguliere bekerwedstrijd niet tot scoren. Een replay moest daarom uitkomst bieden vanavond.

Bolton was in het DW Stadium de betere ploeg. Johan Elmander leek de score te openen, maar hij stond buitenspel. Bolton bleef vervolgens rustig zoeken naar een opening. Ivan Klasnic was dichtbij een treffer. De oud-spits van onder meer Werder Bremen zag zijn inzet gestopt worden door doelman Michael Pollitt. Aan de andere kant kwam Wigan, met Ronnie Stam in de basis, niet tot grote kansen.

Bolton was ook na de pauze de gevaarlijkste ploeg. Na missers van Fabrice Muamba en Martin Petrov besliste Klasnic alsnog de ontmoeting in de vierde ronde van de FA Cup. De Kroaat bleef koel voor Pollitt en schoot Bolton een ronde verder, waarin Fulham de tegenstander wordt.

PS: Lijsttrekkers senaat opnieuw onder vuur in debat

De lijsttrekkers voor de Eerste Kamer van coalitiepartijen VVD en CDA kwamen woensdag opnieuw flink onder vuur te liggen in het verkiezingsdebat dat op Nederland 1 werd uitgezonden. Loek Hermans van de VVD en CDA'er Elco Brinkman werden door de partijleiders van de oppositie stevig aan de tand gevoeld over het kabinetsbeleid.

D66-leider Alexander Pechtold poneerde de stelling dat het kabinet minder moet praten en meer moet doen. "Veel woorden en weinig daden tot nu toe", stelde hij. GroenLinks-leider Jolande Sap was het met hem eens, maar bekeek het van de zonnige kant. "Soms is het maar beter dat een kabinet vooral praat en niet doet, want dit kabinet doet het verkeerde."

PvdA-voorman Job Cohen beschuldigde het kabinet ervan de gewone gezinnen de rekening van de crisis te laten betalen. "Laat de bankiers maar betalen en zet hun bonussen op nul." SP-leider Emile Roemer viel hem bij. "Het is een vreselijk moeilijke periode om te regeren en dus moet je bewuste keuzes maken. Dat doet het kabinet ook, maar volstrekt de verkeerde."

Verder kreeg het kabinet een veeg uit de pan over het integratiebeleid en de keuze voor kernenergie. Een stelling van Hermans dat harder straffen wel zin heeft, werd door de oppositiepartijen met de grond gelijk gemaakt. Pechtold sprak van een 'holle retoriek'. Cohen bracht in dat het belangrijker is om ervoor te zorgen dat een misdrijf niet gepleegd wordt en de pakkans te vergroten.

Brinkman sloot het debat af door te stellen dat het kabinet een eerlijke kans verdient. Sap wees erop dat vooral de kiezer een eerlijke kans verdient. "Het kabinet moet niet zeuren. Het geeft mensen gewoon geen eerlijke kans." Roemer stelde dat het kabinet inderdaad een eerlijke kans verdient. "Maar die hebben ze wel aardig verprutst in de eerste honderd dagen."

In het televisiedebat van maandag werden Hermans en Brinkman ook al aangevallen, vooral op het gebied van onderwijs, economie en integratie. Ook PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf kwam onder vuur te liggen.

In het door de Vara georganiseerde debat van woensdag onder leiding van presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman was de PVV niet vertegenwoordigd. PVV-voorman Geert Wilders deed niet mee aan het debat omdat hij boos is over een cartoon op de aan de Vara gelieerde website joop.nl. In de tekening wordt een verband gelegd tussen de door de PVV voorgestelde 'tuigdorpen' en concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan gaf hij een interview aan Uitgesproken WNL.

Boussoufa wil niet terug naar Ajax

Mbark Boussoufa ziet zichzelf niet terugkeren naar Ajax, de club waar de 26-jarige Anderlecht-middenvelder zijn opleiding genoot. "Zeg nooit nooit, want je weet niet hoe dit soort dingen lopen, maar ik zie mezelf niet meer in Nederland spelen", liet de Marokkaans international aan de vooravond van het Europa Leagueduel tegen zijn oude club weten.

Johan Cruijff zei al eens over Boussoufa, die al meerdere keren tot beste speler van de Belgische competitie werd verkozen, dat Ajax hem nooit had moeten laten gaan. Die opmerking streelt de Marokkaans international. "Dat Cruijff mijn naam weet en weet wie ik ben, zie ik als een compliment, maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk om te zeggen. Er gaan spelers om allerlei redenen weg bij Ajax."

Bij Ajax is Mounir El Hamdaoui een gevaarlijke speler, vindt Boussoufa. Zijn collega bij de Marokkaanse nationale ploeg doet het daar prima. "Hij heeft heel wat mooie goals gescoord. Onder de nieuwe trainer ging het even wat moeilijk, maar zeker de eerste zes maanden heeft hij het heel goed gedaan."

Sexy little ass

Heteromannen zijn nergens banger voor dan om te worden versleten voor homo. Daarom lopen ze rond in seksloze kleren. Dus is die sexy ex-girlfriendjeans volgens Levi's bedoeld voor de man die heimwee heeft naar zijn ex-vriendin die er altijd zo verdomd lekker uitzag in haar skinny. Zoals de boyfriendjeans zo heet om te voorkomen dat alleen lesbiennes zo'n lompe mannenbroek aantrekken. De doelgroep is per definitie niet homo want een homo heeft geen ex-vriendin, die heeft ex-vriendjes.

Noodtoestand Algerije eind februari opgeheven

De noodtoestand in Algerije, die al negentien jaar van kracht is, wordt eind februari opgeheven. Dat heeft de Algerijnse premier Ahmed Ouyahia woensdag gezegd. Tot dusver bleef de regering bij het standpunt dat de noodtoestand nodig was in de strijd tegen terrorisme.

Ouyahia zei dat Algerije 'de gebeurtenissen die plaatsvinden in Arabische en islamitische landen niet kan negeren'. Hij verwees naar de opstanden in buurland Tunesië en Egypte waar autocratische leiders zich na massale anti-regeringsdemonstraties gedwongen zagen af te treden.

De afgelopen weken was het ook onrustig in Algerije. Hoewel de noodtoestand demonstraties in de hoofdstad Algiers verbiedt, namen vorige week duizenden mensen deel aan protestacties waarin de betogers riepen om hervormingen. De organisatoren zeiden komend weekeinde weer de straat op te gaan.

Schipbreuk migrantenboot: vijftig dood

Bij een schipbreuk voor de noordkust van Mozambique zijn vijftig illegale Somalische migranten en een Tanzaniaanse kapitein om het leven gekomen. Dat heeft de politie van het Afrikaanse land woensdag gezegd.

De boot met migranten voer van Somalië naar Zuid-Afrika en zonk zondag. Zeker 89 Somaliërs en Ethiopiërs hebben het ongeluk overleefd. Zij zijn naar een vluchtelingenkamp gestuurd. De oorzaak van de schipbreuk is niet bekend.

Zuid-Afrika is een populaire bestemming voor Afrikanen die de economische en politieke crises in hun vaderland willen ontvluchten.

Man vast voor maken kinderporno

De politie heeft een 39-jarige man uit Spijkenisse opgepakt op verdenking van seksueel misbruik en het maken van kinderporno met zes meisjes in de basisschoolleeftijd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gemeld.

De man is vrijdag aangehouden. De politie was hem op het spoor gekomen doordat een van de meisjes vertelde over seksueel misbruik. Het gaat om een dochter van kennissen van de verdachte.

Op de computer van de man trof de politie meer door hem gemaakte kinderporno aan, met nog vijf meisjes. Het OM laat weten dat de man niet wordt verdacht van verspreiding van kinderporno.

Genocideproces tegen Karadzic opgeschort

Het proces tegen de van genocide beschuldigde Radovan Karadzic is woensdag door de rechters van het Joegoslaviëtribunaal met zes weken opgeschort. De voormalige Bosnisch-Servische president moet volgens de rechter de gelegenheid krijgen om documenten door te nemen die door de aanklagers waren ingebracht in de rechtszaak.

In een geschreven verklaring zeiden de rechters dat de beslissing de rechtszaak te verdagen 'in het belang van de gerechtigheid' is. Het proces gaat na de onderbreking verder zoals gepland.

Het proces, dat traag verloopt, is al meerdere keren verdaagd. De rechters waarschuwden eerder al dat de zaak zich kan voortslepen tot 2014, twee jaar langer dan verwacht, als de aanklagers en Karadzic geen vaart maken.

Karadzic is aangeklaagd voor elf gevallen van oorlogsmisdaden, waaronder genocide. Hij zou het brein zijn achter Servische wreedheden gedurende de Bosnische oorlog die van 1992 tot 1995 duurde.

[CL] Uitslagen achtste finales (16/02/2011)

Ook vanavond stonden er twee partijen uit de achtste finales van de Champions League op het programma. In het Emirates Stadium vond de kraker tussen Arsenal en FC Barcelona plaats. AS Roma ontving in eigen huis Shachtar Donetsk. Hieronder de verslagen en karakteristieken.

Arsenal - FC Barcelona

Arsenal heeft in de eerste onmoeting met FC Barcelona een verrassend resultaat geboekt. In eigen huis won de ploeg van trainer Wenger, na lang met 0-1 achter gestaan te hebben, knap met 2-1.

Beide ploegen speelden in de eerste helft in een erg hoog tempo en dit resulteerde in een prachtige partij. Arsenal nam in de beginfase het initiatief, maar Barcelona nam deze halverwege de eerste helft over. Nadat Van Persie twee mogelijkheden onbenut hield, was het aan de andere kant wel raak. Na een mooi passje van Messi, die eerder een enorme mogelijkheid kreeg, maar de bal nipt voorlangs zag gaan, wist Villa zijn ploeg alsnog op voorsprong te zetten.

Na rust wist Barcelona de druk van Arsenal onder bedwang te houden, maar na het inbrengen van Bendtner en Arshavin was het dan toch raak voor The Gunners. Van Persie verraste Valdes met een prachtig schot in de korte hoek en even later was Arshavin het eindpunt van een rappe counter. Op aangeven van Nasri schoot de Rus zijn ploeg naar de zege. Over drie weken vindt de return in Barcelona plaats.

Arsenal

2 - 1

FC Barcelona

 78' v. Persie
 80' Arshavin
   26' Villa
 
 Gele kaart: A. Song, Nasri, Van Persie (Arsenal), Iniesta Piqué, (FC Barcelona)
 
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Szczesny
Eboué
Koscielny
Djourou
Clichy
A.Song (Arshavin/68)
Fàbregas
Wilshere
Walcott (Bendtner/77)
v. Persie
Nasri
  Valdés
Alves
Piqué
Abidal
Maxwell
Xavi
Busquets
Iniesta (Adriano/89)
Pedro
Messi
Villa (Keita/68)AS Roma - Shachtar Donetsk

Shachtar Donetsk heeft een prima resultaat geboekt in de eerste ontmoeting met AS Roma. In het Stadio Olimpico won de Oekrainse ploeg met 2-3. Daardoor heeft de ploeg zich een prima uitgangspositie verschaft om de kwartfinales van de Champions League te bereiken.

De wedstrijd kwam pas laat op gang. Na een half uur spelen wist Roma de eerste echte mogelijkheid meteen in een doelpunt om te zetten. Via Rat wist Perrotta met een kopbal de score voor de Romeinen te openen. Shachtar leek wakkergeschud, want het laatste kwartier van de eerste helft domineerde de ploeg volledig.

Via een gelukkig doelpunt van Jadson, een geweldige knal van Douglas en een intikker van Adriano leidde de ploeg nog voor rust met 1-3. Na rust ging Roma op zoek naar meer doelpunten, maar faalde het in de afronding. Alleen Menez wist met een mooi geplaatst schot in de kruising Shachtar-goalie Pyatov te passeren.

AS Roma

2 - 3

Shachtar Donetsk

 28' Perrotta
 61' Menez
   29' Jadson
 36' Douglas
 41' Adriano
 
 Gele kaart: Cassetti, Menez, Perrotta (AS Roma), Chygrynskiy, Adriano, Rakitskiy, Pyatov (Shachtar Donetsk)
 
Stadion: Stadio Olimpico, Rome
Toeschouwers: 31.000
Arbiter: Benquerença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Doni
Cassetti
Mexès
Burdisso
Riise (Castellini/46)
Taddei
De Rossi
Menez
Perrotta
Totti
Vucinic (Borriello/68)
  Pyatov
Rat
Rakitskiy
Chygrynskiy
Srna
Hubschman
Mkhitaryan (Vitsenets/78)
Willian
Jadson (Alex Teixeira/85)
Douglas (Da Silva/66)
Adriano


ING richt zich op beursgangen en staatssteun

ING Groep richt zich in 2011 op de voorbereiding van twee beursgangen voor zijn verzekeringspoot en hoopt daarnaast 'een significant deel' van de resterende staatssteun dit jaar te kunnen afbetalen, zegt chief executive Jan Hommen van ING woensdag naar aanleiding van de publicatie van de vierdekwartaalcijfers.

Nadat de verzekeringspoot vorig jaar 'op armlengte' van de bank werd gezet, waarbij alle banden tussen de twee bedrijven werden geformaliseerd, gaat het splitsingsproces nu een nieuwe fase in.

Een aantal tijdelijke oplossingen moet nog worden vervangen voor definitieve oplossingen, stelt ING. Die zijn duurder dan de tijdelijke: de resterende splitsingkosten in 2011 worden geschat op 200 miljoen euro, tegen 85 miljoen euro vorig jaar.

Intussen splijt ING dit jaar zijn verzekeringspoot in twee delen, omdat het bedrijf zijn Amerikaanse en zijn Euraziatische verzekeringsbedrijf apart naar de beurs wil brengen.

Met het oog op de geplande beursgangen werden in 2010 de boeken van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf 'opgeschoond' door zo'n 1,5 miljard euro af te schrijven op uitgestelde acquisitiekosten (DAC) voor variabele lijfrentes.

ING zal later dit jaar meer details geven over de geplande beursgangen. Een verkoop aan een sectorgenoot behoort overigens ook nog steeds tot de mogelijkheden, zegt Hommen.

Intussen blijft ING in 2011 zoveel mogelijk kapitaal genereren om 'een aanzienlijk deel' van de resterende 5 miljard euro aan staatssteun nog dit jaar te kunnen terugbetalen.

ING wil de schuld 'uit eigen zak' betalen en niet afhankelijk zijn van de opbrengst van de beursgangen, en keert daarom over 2010 opnieuw geen dividend uit. Ook komt er geen nieuwe kapitaalsverhoging om de schuld aan de overheid af te lossen, zegt Hommen.

ING genereerde in 2010 5,9 miljard euro aan kernkapitaal, exclusief valuta-effecten, door winst in te houden en uitstaande risico's af te bouwen.

ING wil de staatssteun zo snel mogelijk terugbetalen, omdat het bedrijf zich daartoe verplicht voelt, zegt Hommen. Bijkomend voordeel is dat daarmee ook de restricties wegvallen die door de Europese toezichthouder zijn opgelegd vanwege de ontvangen staatssteun. Maar volgens de topman is het ook belangrijk voor de stemming in het bedrijf dat men niet langer het gevoel heeft afhankelijk te zijn van de Nederlandse staat. "Dat moet je niet onderschatten", zegt Hommen.

Bij terugbetaling van de resterende 5 miljard euro aan ontvangen steun moet ING een premie betalen van 50 procent, of 2,5 miljard euro. Die premie staat nog steeds, zegt Hommen, ondanks een lopend dispuut hierover met de Europese Commissie. "Nadat we de eerste tranche met korting hadden terugbetaald, gaf de minister aan ook de tweede tranche met een korting te willen doen. De Europese Commissie heeft toen aangegeven dat dat niet mocht", vat Hommen samen. "We zullen het nu dus doen zoals het hoort, hoewel we natuurlijk zakenmensen blijven en graag voordelig uit zijn".

Hommen verwacht echter niet dat er veel ruimte zal zijn voor een lagere premie.

Chief risk officer Koos Timmermans van ING zegt woensdag verder dat ING geen plannen heeft om zijn kernkapitaal te versterken met de uitgifte van 'contingent convertibele obligaties', de zogenaamde coco's. "We kijken er naar als een nieuwe mogelijkheid voor kernkapitaal, maar de markt bevat nog te veel onzekerheden", aldus Timmermans.

Banken mogen coco's tot het kernkapitaal rekenen, omdat ze in geval van financiële nood automatisch in aandelen worden omgezet. Slechts drie banken hebben dit nieuwe type hybride kapitaal al eens uitgeprobeerd op de markt: Lloyd's, Rabobank en deze week Credit Suisse.

Hezbollah-leider waarschuwt voor grensconflict

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft woensdag in een toespraak op de Libanese televisie de leden van zijn organisatie gevraagd voorbereid te zijn op een invasie van het noorden van Israël als er opnieuw oorlog tussen de twee partijen uitbreekt.

"Ik geef de heilige strijders van het islamitische verzet opdracht om klaar te zijn voor de dag dat, als ons de oorlog wordt verklaard, jullie bevelhebber je vraagt om de macht in Galilea in handen te krijgen", aldus Nasrallah. Hij verwees hiermee naar een gebied in het noorden van Israël, nabij de grens met Libanon.

In antwoord op het dreigement van Nasrallah zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Hezbollah nooit het noorden van Israël zal binnenvallen. "Het laatste waar iemand aan zou moeten twijfelen is de vastberadenheid van Israël zichzelf en zijn bevolking te verdedigen", aldus Netanyahu. Hij noemde Hezbollah een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund en de macht in Libanon heeft overgenomen.

De toespraak van Nasrallah illustreert nog eens de fragiele veiligheidssituatie in het grensgebied tussen Libanon en Israël. In hetzelfde gebied vochten de twee landen in 2006 al een zes weken durende oorlog uit. Dit conflict eindigde in een staakt-het-vuren dat met behulp van de Verenigde Naties tot stand was gekomen. Gedurende de oorlog kwamen twaalfhonderd Libanezen en honderdzestig Israëliërs om het leven.


Hezbollah-leider waarschuwt voor grensconflict (Foto: Novum)

Gokkers zetten in op val president Jemen

Na de succesvolle opstanden in Tunesië en Egypte is Jemen volgens de Britse en Ierse wedkantoren van Paddy Power het volgende land in het Midden-Oosten waar een leider wordt afgezet. Dat meldden Britse en Ierse media woensdag.

Voor de zesde dag op rij vonden in Jemen betogingen tegen de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh plaats, maar ook in andere landen in de regio werden protesten tegen de regering gehouden. Saleh is al 32 jaar aan de macht in Jemen. Hij heeft met concessies geprobeerd de betogingen te stoppen, maar dat lijkt vooralsnog niet te werken. Zo heeft hij gezegd zich in 2013 niet herkiesbaar te stellen.

Als Jemen als eerste 'valt’, krijgen gokkers voor iedere 8 euro inzet 15 euro terug. Jordanië staat op twee en Algerije op drie. Achtereenvolgens zullen de leiders van Marokko, Bahrein, Iran, Libië, Sudan, Irak en Saudi-Arabië volgens de gokkers als eerste worden afgezet. Syrië sluit de rij met voor iedere ingezette euro 20 euro winst als het regime als eerstvolgende valt.

Gokkers zetten in op val president Jemen
Gokkers zetten in op val president Jemen (Foto: ANP)

Oppositie roept premier Rutte naar de Kamer

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer roepen premier Mark Rutte naar de Tweede Kamer om opheldering te geven over de voorgenomen bezuinigingen in het speciaal onderwijs. Dat meldde Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) woensdag, naar eigen zeggen namens vrijwel alle oppositiepartijen. "Het is ongelooflijk op welke wijze de minister blijft vasthouden aan haar plannen waar de meest kwetsbare leerlingen de dupe van zijn", aldus het Kamerlid.

De oppositie is verbijsterd dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) geen enkele beweging wil maken om het pakket bezuinigingen van 300 miljoen euro in het speciaal onderwijs te verzachten. Voordewind gaf in het debat aan dat wanneer de minister niet serieus wil kijken naar alternatieve dekkingsvoorstellen, de ChristenUnie een plenair debat wil in aanwezigheid van de minister-president.

Oppositie roept premier Rutte naar de Kamer
Oppositie roept premier Rutte naar de Kamer (Foto: ANP)

T. Douglas: "Voetballers lopen jaren achter"

Voetballers kunnen meer uit hun lichaam halen. Dat denkt voormalig topatleet en huidig bondscoach van de Nederlandse estafetteploeg Troy Douglas. De sprinter, die deel heeft genomen aan vier Olympische Spelen, hielp onder meer Klaas-Jan Huntelaar zijn fysiek te verbeteren.

Douglas werd een paar jaar geleden door Huntelaar gebeld. De spits wilde zijn startsnelheid verbeteren. Samen met Douglas werd bovendien gewerkt aan de stabiliteit van zijn lichaam. Volgens Douglas, die met enige verbazing naar het voetbal kijkt, liggen er veel groeimogelijkheden voor de voetballers.  "Ik zal niet zeggen dat het voetbal verouderd is, maar als je naar de ontwikkeling van voetballers als atleet kijkt, lopen ze jaren achter", zegt Douglas in gesprek met Goal.com. "Atletiek is niet alleen de moeder der sporten, qua lichaamstraining loopt de sport ook voor." Tot nu toe meldden zich alleen nog individuen bij hem. "Maar ik sta open om iets voor een club te gaan doen."

Naast Huntelaar zijn onder meer Lorenzo Davids en Dominique Kivuvu in training geweest bij de atleet. "Ik was vereerd dat ik Huntelaar kon helpen. Volgens mij is hij niet de traditionele voetballer, maar de traditionele professional. Hij had een bepaald doel. Ik liet hem zien wat zijn kracht is. Dat heeft hij snel opgepikt. Het was een goede periode waarin hij stapjes heeft gemaakt."

"Ik zie het nu terug in zijn manier van lopen", vervolgt Douglas over Huntelaar. "Zijn heup en schouder staan in de juiste houding waardoor hij meer power heeft. Met zijn fitheid heeft hij geen probleem", aldus Douglas, die een vaste manier van werken heeft. "Ik kijk naar een wedstrijd op de tribune en maak aan de hand daarvan een trainingsschema", legt Douglas uit. "Ze huren mij in, maar ik doe het wel onder het mom van 'we zijn collega's'. Als het goed is zijn de spelers bezig met één ding: hoe word ik beter? Als dat lukt geeft mij dat een kick."

Eén van de spelers die Douglas graag had geholpen was Ibrahim Afellay. "Ik vond hem altijd een zwakke jongen. Hij liep niet goed." Er volgens de in Bermuda geboren Douglas echter wat veranderd sinds hij naar Spanje is verhuisd. "Toen ik naar Afellay keek bij het Nederlands elftal viel me op dat hij anders loopt. Ik kan nu al het verschil zien tussen Afellay uit zijn PSV-tijd en Afellay bij Barcelona. De stabiliteit in zijn heupen is veel beter. Hij staat er nu."

Tonnen cocaïne onderschept bij Venezuela

De Venezolaanse en Franse autoriteiten hebben op een boot in de Caribische Zee 3600 kilo cocaïne onderschept. Dat heeft de Venezolaanse minister van justitie Tareck El Aissami woensdag gezegd. Zeven mensen zijn gearresteerd.

Veel drugsbendes smokkelen vanuit Venezuela drugs naar de Verenigde Staten of Europa. De Venezolaanse regering werkt samen met buitenlandse regeringen bij het tegengaan van de drugssmokkel.

De VS beschuldigen de Venezolaanse president Hugo Chavez ervan dat hij te weinig onderneemt om de drugscriminaliteit te bestrijden.

Stem op de FOK!klus van het jaar

Klusverkiezing

Het forum Klussen & Wonen organiseert ook dit jaar weer de verkiezing Klus van het jaar. De opzet is iets veranderd, want er kan nu in drie categorieën worden gestemd. De klussen zijn ingedeeld in 'grote klussen', zoals de verbouwing van een huis, 'kleine klussen', zoals de verbouwing van een badkamer en 'leuk idee', waarbij bijvoorbeeld een woning wordt gepimpt.

Voor de winnaar in elke categorie ligt een cadeaubon van 150 euro klaar van Voor-Thuis.nl.

Je stem uitbrengen kan in dit topic.

Mogelijk nieuwe rentree Hellebaut voor Spelen

Het is goed mogelijk dat Tia Hellebaut in Londen haar titel bij het hoogspringen verdedigt bij de Olympische Spelen. De Belgische nam in augustus voor een tweede keer afscheid van de sport, maar volgens haar man en coach Wim Vandenven zal zij mogelijk een rentree maken voor de Spelen van 2012.

Hellebaut stopte zowel in december 2008 als in augustus 2010 vanwege een zwangerschap. Inmiddels is ze bevallen van een tweede dochter en zou ze in achttien maanden nog weer op niveau kunnen komen voor het verdedigen van haar titel.

[Gerucht] 'Far Cry 3 vóór eind 2011'

Als we de nieuwste uitgave van Official PlayStation Magazine mogen geloven, dan komt er vóór het jaar 2011 eindigt nog een nieuwe Far Cry uit. De shooter was bij de verkopers GAME en het Zweedse Webhallen al bekend, hoewel zij een releasedatum ergens in 2010 aanhielden.

De game is ondertussen niet uitgekomen, maar volgens het magazine gaan we er gauw meer van horen. "Pak uit voorzorg je malariamedicijn: Far Cry 3 kan nog voor het einde van het jaar uitkomen." Aldus het tijdschrift. Far Cry 3 zou zich weer in Afrika moeten afspelen.

Armstrong heeft geen politieke plannen

Eerder vandaag werd bekend dat Lance Armstrong per direct stopt met wielrennen. Waarschijnlijk zal er nu flink worden gespeculeerd over een politieke loopbaan van de Amerikaan. Zelf ontkent hij zulke plannen echter.

"De vraag of ik de politiek in ga krijg ik vaak te horen. Ach, het is een baan. Maar heel vaak ook een ondankbare job. Ik ben niet uit op één of andere positie. Je kunt het toch nooit voor iedereen goed doen."Ik zou voortdurend mijn mening over alles moeten geven en dus kleur bekennen. Het ene moment word je gezien als Republikein, het andere weer als Democraat. Dan kunnen mensen afhaken en dat zou een negatieve uitwerking op de foundation kunnen hebben," aldus Armstrong.


Een special over de loopbaan van Lance Armstrong kun je hier vinden.

[Video] Moeder filmt naakte dochter in zoektocht naar schoonzoon

Een Chinese moeder kan het niet langer aanzien dat haar 26-jarige dochter nog steeds geen man aan de haak heeft geslagen. In de zoektocht naar een leuke schoonzoon heeft de vrouw dan ook een bijzonder middel in de strijd gegooid. Zij heeft haar dochter naakt gefilmd en het filmpje op internet gezet.

"Het is tegenwoordig populair om via internet een huwelijkspartner te vinden", verklaart moederlief in het filmpje. "Mijn dochter is er inmiddels aan toe. Om haar te helpen heb ik een filmpje geüpload. Mijn dochter is geboren in 1985 en dit jaar wordt ze 26."

Hierna komt de jonge vrouw, Lulu, in beeld, die haar moeder vraagt haar rug te wassen. "Hoe oud ben je nu?", roept de moeder uit. "Je vraagt me nog steeds je rug te wassen?! Ik help je juist een man te vinden." "Vind maar een man die goed voor jou en mij is", antwoordt de nog altijd naakte vrouw. "Als hij maar weet hoe je je moet wassen, ben ik al tevreden. Zelfs een zwerver is goed."

In een ander filmpje, waar de dochter naakt op bed ligt, probeert zij zichzelf aan de man te krijgen. "Hallo, ik ben Gan Lulu", vertelt ze. "Ik heb nog nooit een vriendje gehad. Het is niet dat ik lelijk ben, maar niemand wil me. Nu ben ik dus op zoek naar een potentiële huwelijkspartner."

Hoewel de filmpjes echt lijken, denken veel Chinezen dat het een ordinaire publiciteitsstunt is. Zo zou Gan Lulu een actrice zijn, en hebben gespeeld in reclamespotjes. Daarnaast heeft ze gewerkt als model. Om alle geruchten de kop in te drukken, werd een derde filmpje gemaakt. Hierin vertelt de moeder dat het filmpje gewoon voor de lol is gemaakt.

Ook aan het gerucht dat Gan Lulu niet haar dochter zou zijn, maakt de vrouw een einde. Zij laat in het filmpje een foto van hen beide zien en een tijdschift waarin ze allebei zijn geïnterviewd. De jonge Chinese heeft overigens nog niet de juiste man gevonden.


Het eerste filmpje, met hierin een naakte dochter...

EA baas noemt Dead Space 3

Volgens EA-baas John Riccitiello past Dead Space nog niet in de lijst 'sterke, groeiende franchises'. Pas bij een derde deel zal de horrorserie volgens hem bij de grote jongens horen. Dan zal Dead Space rond de 5 miljoen schijfjes kunnen verkopen.

Dit zei hij tijdens de 'Goldman Sachs Technology and Internet Conference'. Dead Space 2 heeft tijdens de openingsweken volgens EA twee keer zoveel als het origineel verkocht. De grote groeiende franchises van EA zijn volgens Riccitiello: Madden, FIFA, Need for Speed, Medal of Honor, Battlefield, Dragon Age en Mass Effect. Later dit jaar zou Star Wars The Old Republic daar nog bij kunnen komen." EA is momenteel erg tevreden met zijn IP-portfolio, wat betreft Riccitiello is het de beste van de industrie.

Dead_Space_2

[Bundesliga] St. Pauli verslaat Hamburger SV

Sankt Pauli heeft in de Duitse Bundesliga vanavond voor een verrassing door met een minimaal verschil van Hamburger SV te winnen. Na 90 minuten voetbal stond er 0-1 op het scorebord, waardoor de bezoekers er met de drie punten vandoor gingen.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de 59e minuut door Gerald Asamoah gemaakt. De aanvaller werd bediend door Fabian Boll en rondde vervolgens prima af. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd vielen overigens nog drie gele kaarten. Dennis Daube (Sankt Pauli), Heiko Westermann en Guy Demel (beide Hamburger SV) waren het slachtoffer.

Sankt Pauli, dat door de zege naar de elfde plaats stijgt, boekte de laatste zege tegen Hamburger SV 33 jaar geleden. HSV blijft zevende staan. De achterstand op naaste concurrent SC Freiburg bedraagt slechts één punt.

McQuaid: "Verbod op oortjes handhaven"

De UCI blijft vooralsnog bij hun standpunt over het verbod van de oortjes. Sinds dit seizoen zijn de oortjes afgeschaft en daar zijn zowel renners als ploegleiders niet blij mee. UCI-voorzitter Pat McQuaid zei vandaag na een gesprek met een rennersafvaardiging in Oman dat er voorlopig geen verandering komt.

"De renners verdienen een stem en die is gehoord. We hebben een beslissing genomen en die voeren we uit," aldus McQuaid, die vindt dat vooral de teambazen het probleem zijn. "Zij zijn tegen het verbod en zetten de renners op. De managers willen controle krijgen over de sport."

McQuaid hoop met het verbod de sport aantrekkelijk te maken. "Er is een goede reden waarom een supporter tijdens de Tour de France alleen het laatste half uur zijn televisie aanzet. Het aspect van de zogenaamde verminderde veiligheid houdt evenmin steek. Maar goed, we evalueren de situatie continu en indien nodig voeren we veranderingen door."

Goudvistruc mogelijk dierenmishandeling

Een goocheltruc waarbij goudvissen synchroonzwemmen ter gelegenheid van de viering van het Chinese Nieuwjaar is wellicht dierenmishandeling. Mogelijk zijn er magneten bij de dieren geïmplanteerd, stellen dierenrechtenactivisten in China.

Honderden miljoenen mensen keken op 30 januari naar een televisiegala waarin het Chinese Nieuwjaar werd gevierd. Het is het meest bekeken programma van het jaar. Goudvissen zijn in China een symbool van rijkdom, maar het beeld van zes visjes die perfect synchroonzwommen, veroorzaakte bij sommige Chinezen ongerustheid. Ze vrezen dat er magneetjes in de vissen zijn geplaatst of dat ze door elektriciteit gestuurd werden.

Tientallen dierenrechtenorganisaties hebben een brief naar de televisiezender gestuurd met de vraag om goochelaar Fu Yandong zijn truc niet opnieuw te laten uitvoeren tijdens de uitzending van het Lantaarnfestival donderdag, waarmee de viering van het Chinese Nieuwjaar ten einde komt. Volgens de agent van Fu staat herhaling van de truc gepland, maar een definitieve beslissing is nog niet genomen.

Fu wil niet vertellen hoe zijn truc werkt, maar hij verdedigt zijn handelswijze. Volgens hem zijn de vissen 'gelukkig'. Hij deelt wel de zorgen van de dierenrechtenorganisaties dat mensen die de truc thuis na willen doen de dieren pijn kunnen doen.

China werkt aan een dierenbeschermingswet, maar het is onduidelijk wanneer deze aangenomen wordt.

Vlijmscherpe teaserposter Scream 4

Dimension en Wes Craven blijven ons maar teasen. Een eerdere poster met een gezicht was in januari al te bekijken. Nu is het in de vorm van een tweede teaserposter, waar Ghostface wel een zeer scherp randje heeft.

Scream 4

Het wordt steeds moeilijker om onderdelen van het plot te vermijden. De eerste pre-screenings zijn geweest, waarna er enkele stukken film opnieuw geschoten moesten worden in de opnamestad Michigan. Craven en consorten doen nog steeds zeer geheimzinnig over het lot van personages, de diepere aspecten van het verhaal en wie we wel en niet terug gaan zien. Scriptschrijver Kevin Williamson is echter het grootste raadsel in de hele puzzel. Via Twitter heeft hij maanden niets getweet over de film, hij zal niet verschijnen in de documentaire Still Screaming en Craven rept ook met geen woord over hem.

Naar verwachting kunnen we de film op 14 april hier in Nederland bekijken.

Dead Island toont zichzelf na drie jaar

Ontwikkelaar Techland en uitgever Deep Silver hebben vandaag, na drie jaar, een nieuwe trailer van zombie-game Dead Island uitgebracht. Dead Island is een FPS-actie-avontuur met RPG-invloeden en draait om het overleven op een eiland vol met zombies. In de trailer zien we een familie die te maken krijgt met de ongenode gasten.

Er is weinig bekend over de game, behalve dat het een 'Sandbox'-game is waar melee combat een grote rol krijgt. De gamerelease staat gepland voor 2011 op de Xbox 360 en de PC, een exacte datum is nog niet bekend.

Meeste Nederlanders willen geen megastallen

Het merendeel van de Nederlanders wil geen megastallen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau NIPO in opdracht van Milieudefensie.

Van de ondervraagden geeft 56 procent aan niet achter de bouw van megastallen te staan. Slechts 11 procent is voor. De ondervraagden zeggen bezorgd te zijn om het welzijn van de dieren, de invloed op de natuur en het milieu en de nadelige effecten van de megastallen op de volksgezondheid.

Bijna 40 procent van de tegenstanders ziet de stallen niet zitten vanwege dierenleed en bijna 30 procent wil ze niet vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. 10 procent is tegen de bouw van megastallen vanwege de negatieve effecten op natuur en milieu.

Uit eerder onderzoek van Milieudefensie bleek dat het aantal megastallen in 5 jaar tijd meer dan verdubbeld is. Volgens Milieudefensie zijn er op dit moment minstens 575 megastallen in Nederland.

Anti-corruptiegids voor scholieren in Roemenië

Roemenië heeft een nieuwe anti-corruptiecampagne gelanceerd, gericht op scholieren en studenten. Door middel van het uitdelen van een gids moet scholieren worden bijgebracht dat het geven van cadeautjes aan leraren, zoals bloemen of geld, 'een vorm van verkapte corruptie' is.

Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de Roemeense scholieren en studenten tussen de 16 en 26 jaar zijn docenten wel eens iets cadeau heeft gedaan. Sommigen doen dat slechts om hun waardering te laten blijken, anderen proberen zo hogere cijfers te krijgen.

Corruptie is in Roemenië wijdverbreid.

Man gedwongen eigen oor op te eten

Een man is maandag in het Ierse Newbridge op gruwelijke wijze gemarteld. De arme kerel werd bij het krieken van de dag gedwongen zijn eigen oor op te eten.

De Ier werd aangevallen door een bende en een steegje ingesleurd. Hier werd hij door hen geslagen met een hamer en een ijzeren staaf.

Bij de aanval liep de man zware verwondingen op. Tot overmaat van ramp werd een oor van de man afgesneden, waarna het slachtoffer werd gedwongen dit op te eten. De politie is nu naarstig op zoek naar getuigen van het schokkende incident.

Veldkamp haalt hard uit naar Pechstein

Bart Veldkamp heeft hard uitgehaald naar Claudia Pechstein. Pechstein maakt komend weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City haar rentree nadat ze een schorsing van twee jaar uitzat vanwege afwijkende bloedwaarden.

"Het is walgelijk. Ze heeft nu recht op haar plek en daar kan je niets tegen doen. Soms zit er een gezwel in je lichaam waarmee je moet leven. De schaatswereld moet hiermee leven. Het is te hopen dat de controles dit weekeinde goed zijn," zei de coach van TVM na afloop van de ochtendtraining op de Olympic Oval.

Pechstein heeft altijd volgehouden dat ze nooit verboden middelen heeft gebruikt. In Salt Lake City zal ze de 1.500 en 5.000 meter rijden.

Oma betrapt op seks met rottweiler

De rechtbank van Liverpool heeft een 42-jarige vrouw veroordeeld wegens bestialiteit. De jonge grootmoeder is namelijk op de gevoelige plaat vastgelegd tijdens seks met een rottweiler.

Paula Mangan werd onlangs door haar 41-jarige vriend gefotografeerd terwijl ze de liefde bedreef met de agressieve hond. Ter hunner vermaak besloot men de foto's te bewaren, die uiteindelijk bij de politie terechtkwamen.

Bij een huiszoeking naar aanleiding van een aanklacht wegens brandstichting en voyeurisme trof de politie een cd-rom met 33 walgelijke foto's aan. Daarnaast werden 61 foto's met kinderporno aangetroffen.

Mengan, die twee kinderen en een kleinkind heeft, heeft vandaag tegenover de rechter schuld bekend. Een geschokte buurman beweert dat de rottweiler nog altijd het huisdier van het gezin is. "Het is walgelijk", laat hij weten. "Het leek zo'n normaal gezin."

Opdracht informateur België verlengd

De opdracht van de Belgische informateur Didier Reynders is woensdag door koning Albert II verlengd. Aangezien er geen resultaten geboekt zijn, komt de verlenging van zijn mandaat niet als een verrassing. Dat hebben verscheidene Belgische kranten gemeld.

De informateur krijgt twee weken extra de tijd om te zoeken naar een communautair akkoord, waarbij hij bekijkt of de verschillende partijen het eens kunnen worden over de herfinanciering van Brussel, de toekomst van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de overdracht van de bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat. Het akkoord moet leiden tot de zesde grote staatshervorming van België.

Reynders krijgt hiermee exact dezelfde opdracht als twee weken geleden. Op 1 maart moet hij definitief verslag uitbrengen aan de koning.

De afgelopen dagen heeft de Franstalige liberaal Reynders een rondgang gemaakt langs de verschillende partijen om na te gaan of er ook onderhandeld kan worden over enkele sociaal-economische kwesties. Dit viel niet in goede aarde, noch bij de Vlaamse noch bij de Franstalige partijen.

Voorlopig is het einde van de politieke impasse in België nog niet in zicht. Donderdag haalt België Irak in als het land dat na verkiezingen het langst deed over het vormen van een regering. Het record staat momenteel op 248 dagen. In Gent is een groot feest georganiseerd om het record te vieren. Even voor middernacht wordt er afgeteld waarna het feest losbarst.

Coach Rubin Kazan wil liever niet spelen

In Rusland is men behoorlijk wat gewend qua koude temperaturen, maar het lijkt nu zelfs voor de Russen te koud te worden.

De verwachting is dat het kwik in Moskou zal dalen tot min twintig graden Celsius. De Europa League-wedstrijd tussen Rubin Kazan en FC Twente was verschoven naar morgenmiddag, maar het is nog niet zeker of het duel doorgaat. In de Russische hoofdstad wordt ook op sneeuw gerekend.

"Met deze temperaturen is het beter om niet te spelen morgen", zei Koerban Berdyjev, trainer van Rubin Kazan tegen TC/Tubantia. De UEFA beslist morgen of de wedstrijd in het Luzhniki stadion doorgaat. De Europese voetbalbond gaat daarvoor in overleg met Rubin Kazan en Twente.

De wedstrijd werd eerder al verplaatst naar 13.00 uur Nederlandse tijd. De ontmoeting stond aanvankelijk gepland voor 19.00 uur maar werd toen ook al naar 17:00 uur verplaatst. In Kazan spelen bleek eerder al geen optie omdat de weersomstandigheden in Tatarstan nog erbarmelijker zijn.

Wilders boos om anti-PVV-filmpje

PVV-leider Geert Wilders windt zich op over een website met anti-PVV-filmpjes. In een van de filmpjes verwoorden kinderen standpunten van de PVV en uitspraken van Wilders. De video's staan op de website tegenstemwijzer.nl en zijn gemaakt door bekende regisseurs en reclamemakers.

De filmpjes zijn onderdeel van een campagne die kiezers die normaal op CDA of VVD stemmen, moet overhalen bij de Provinciale Statenverkiezingen op een andere partij te stemmen. Dit om te voorkomen dat de gedoogcoalitie een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt.

"Ik heb hier geen woorden voor", zegt Wilders over het filmpje met de kinderen. "Er zit echt een steekje los bij de mensen die dat hebben gemaakt en de ouders die hun kinderen daarvoor lenen. Te walgelijk voor woorden."

Tegenstemwijzer.nl is een initiatief van reclamemakers, webdesigners, internetondernemers, componisten, juristen en filmmakers. Ze willen dat het CDA en de VVD niet langer samenwerken met de PVV. Op de website kunnen CDA- en VVD-stemmers door het beantwoorden van stellingen een tegenstemadvies krijgen.

Het filmpje met de kinderen is gemaakt door Dana Nechushtan, bekend van onder meer de televisieserie Dunya en Desie en de film Nachtrit.

Rotterdammer gooit met stoel in rechtszaal

Een 36-jarige Rotterdammer is woensdag in de rechtbank in Zutphen aangehouden omdat hij in de rechtszaal een stoel had gegooid naar een veroordeelde man. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De veroordeelde, een 24-jarige man uit Nijmegen, raakte lichtgewond aan zijn hoofd. De twee kenden elkaar.

De Rotterdammer zat aan het begin van de middag in de rechtszaal en ging door het lint nadat de rechter het vonnis had uitgesproken. Hij was het kennelijk niet eens met de uitspraak.

De man werd overmeesterd door de parketpolitie. Hij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld en moet zich binnenkort zelf verantwoorden voor de rechtbank.

XBLA- en GFWL-activiteit van vorige week

Major Nelson heeft op zijn blog de top 20-lijstjes geplaatst van de activiteit op Xbox Live Arcade en Games For Windows Live. Daarnaast zijn ook de best verkochte arcade- en indie-titels bekendgemaakt. Al deze statistieken zijn van vorige week, 7 februari tot en met 13 februari.

Xbox 360 Top LIVE Titles (gebaseerd op unieke gebruikers)
1 Call of Duty: Black Ops
2 Modern Warfare 2 
3 Halo: Reach
4 FIFA Soccer 11
5 NBA 2K11
6 GTA IV
7 Madden NFL 11
8 Battlefield: Bad Co. 2
9 Call of Duty 4
10 Red Dead Redemption
11 Call of Duty: WaW 
12 Halo 3
13 Assassin's Creed Brotherhood
14 Gears of War 2
15 NHL 11
16 Forza Motorsport 3
17 Dead Space 2
18 Fallout: New Vegas
19 EA SPORTS Fight Night Champion Demo (Full Game)
20 Left 4 Dead 2


Top Arcade Titles (Volledige versies die gekocht zijn)
1 Serious Sam HD: The Second Encounter 
2 Stacking
3 Geometry Wars: Retro Evolved 2
4 Pinball FX 2
5 Serious Sam HD: TFE
6 Yu-Gi-Oh! 5D's Decade Duels
7 DEAD RISING 2: CASE WEST
8 Duke Nukem Manhattan Project
9 Space Invaders Infinity Gene
10 Trials HD
11 Galaga Legions
12 DEAD RISING 2: CASE ZERO
13 Castle Crashers
14 Game Room (alle aankopen in de Game Room samen)
15 LIMBO
16 A World of Keflings
17 Plants vs. Zombies
18 ilomilo
19 UNO
20 Peggle


Top Indie Games (Volledige versies die gekocht zijn)
1 Voice Changer 360 
2 Bird Assassin
3 Toy Stunt Bike
4 Avatar Paintball
5 Baby Maker Extreme 2
6 Avatar Laser Wars
7 The Impossible Game
8 Avatar Ninja!
9 I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
10 Miner Dig Deep
11 Nuclear Wasteland
12 College Lacrosse 2011
13 Avatar Karting
14 M2AF: Message 2 All Friends
15 Beer Pong
16 Get Rich or Die Gaming
17 Avatar Drop
18 Avatar Ragdolls
19 Zombie Turkey Outbreak
20 ZP2KX: Zombies & Pterodactyls!


Games for Windows Top LIVE Titles (gebaseerd op unieke gebruikers)
1 GTA IV
2 Warhammer 40,000: Dawn of War II
3 F1 2010
4 Street Fighter IV 
5 Colin McRae : Dirt 2
6 Resident Evil 5
7 Fallout 3
8 Bioshock 2
9 Halo 2
10 Dead Rising 2 
11 Batman: Arkham Asylum
12 Red Faction Guerrilla
13 Lost Planet 2
14 Gears of War
15 FlatOut UC
16 Tron Evolution
17 Tinker
18 Battlestations: Pacific
19 Fuel
20 Section 8

Seymour naar Dutch Lions

Dayton Dutch Lions heeft opnieuw een Nederlandse voetballer aangetrokken. De Amerikaanse profclub van de Nederlandse eigenaren Mike Mossel en Erik Tammer legde Lucien Seymour vast. De aanvaller is afkomstig van RVVH, dat uitkomt in de zaterdaghoofdklasse.

De 27-jarige Seymour is een pijlsnelle vleugelspits. Hij speelde eerder ook voor Deltasport. Dit seizoen keerde hij, na een jaar gestopt te zijn, terug in de A-selectie van het Ridderkerkse RVVH. Cor van Hoeven, de technisch coördinator van Dayton Dutch Lions, was vorig jaar werkzaam bij die club. Hij kent Seymour dan ook goed.

Kamer akkoord met verbod op stiletto

De Tweede Kamer stemt in met een totaalverbod op stiletto's, valmessen en vlindermessen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

De verkoop en het bezit van deze steekwapens is nu al verboden voor minderjarigen, en wordt dat ook voor meerderjarigen. De Kamer steunt het plan, maar VVD, PvdA, SP en D66 drongen er bij Teeven wel op aan dat hij Europese afspraken maakt over de verkoop van wapens. In Duitsland en België gelden soepelere wetten. Zo kunnen steekwapens, maar ook nepwapens die vaak bij overvallen worden gebruikt, eenvoudig Nederland binnenkomen.

Teeven zei dat hij dit onderwerp woensdag nog bij zijn Poolse collega heeft aangekaart. Polen is in de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie en Teeven wil op deze manier het onderwerp op de agenda houden. Hij voegde hieraan toe dat er in andere Europese landen anders tegen wapens wordt aangekeken dan in Nederland.

Over de handhaving van het verbod op de messen plaatste de oppositie kanttekeningen. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt liet weten het niet wenselijk te vinden om overal detectiepoortjes neer te zetten. Magda Berndsen van D66 ageerde tegen uitbreiding voor de mogelijkheden voor preventief fouilleren, waar het kabinet plannen voor heeft.

Arcade-actie in Hard Corps: Uprising

Xbox 360-eigenaren kunnen vanaf vandaag genieten van flink wat actie in arcadestijl. Hard Corps: Uprising belooft veel explosies, grote bazen en online co-op, zodat je geen vrienden in je huis hoeft uit te nodigen om samen tegen de computer te spelen! Je kunt het spel via XBLA kopen voor 1200 MS Points.

Het spel, ontwikkeld door Arc System Works, wordt ook uitgegeven op PSN. Microsoft heeft alleen een 'timed exclusive', waardoor PlayStation 3-eigenaren nog gedwongen een maandje moeten wachten.

Trio langer bij FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft drie spelers langer vastgelegd. Het gaat om de aanvallers Shayron Curiel en Jessy Mayele, die beiden in de winterstop naar de Krommedijk kwamen, en verdediger Mawouna Amevor.

Zowel Curiel als Mayele werd in eerste instantie op amateurbasis aangetrokken door de Schapenkoppen. Het duo was clubloos, nadat hun contract bij Sparta Rotterdam om disciplinaire redenen was ontbonden. De aanvallers mochten een profcontract tot medio 2011 ondertekenen, met een optie op nog een seizoen. De negentienjarige Mayele speelde pas één keer mee, de even oude Curiel speelde vijf wedstrijden, waarin hij één goal maakte.

Verdediger Amevor brak dit seizoen door. Hij is afkomstig uit de eigen jeud. De negentienjarige verdediger kwam tot dusverre vijf keer in actie voor FC Dordrecht in de Jupiler League. Amevor tekende een contract tot medio 2012, met een optie op nog een seizoen.

Tim Burton wil Michelle Pfeifer in vampierdrama

De Amerikaanse regisseur Tim Burton wil Michelle Pfeiffer in zijn nieuwe vampierfilm Dark Shadows. Burton wil ook dat zijn echtgenote Helena Bonham Carter in de film speelt, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Eerder werd Johnny Depp al vastgelegd.

Pfeiffer is in onderhandelingen voor de rol van Elizabeth Collins Stoddard. De matriarch van een rijke vampierenfamilie heeft in de film haar huis in Maine niet meer verlaten sinds het verdwijnen van haar man tien jaar geleden. Depp speelt haar familielid Barnabas Collins, een vampier die van zijn bloeddorst afwil. Hij wordt daarbij geholpen door psycholoog en bloedspecialist dr. Julia, een rol waarvoor Bonham Carter in gesprek is.

Burton heeft eerder samengewerkt met Pfeiffer in de film Batman Returns uit 1992, daarin speelde ze Catwoman. Bonham Carter heeft net als Depp in talloze films van Burton gespeeld en zij zijn ook geen vreemden van elkaar. Zo waren ze in 2007 beiden te zien in Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street en vorig jaar in Alice in Wonderland.

De film is gebaseerd op de Amerikaanse tv-serie Dark Shadows uit de jaren zestig en zeventig. De verfilming moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Tim Burton wil Michelle Pfeifer in vampierdrama (Foto: Novum)

Heidfeld vervanger Kubica bij Lotus

Het team van Lotus Renault heeft in een persbericht laten weten dat Nick Heidfeld dit seizoen voor het team zal racen. Heidfeld is de vervanger van Robert Kubica. Afgelopen weekend maakte Heidfeld al indruk door gelijk de snelste tijd te rijden tijdens zijn eerste dag in de bolide van Lotus Renault.

“Ik was liever onder wat andere omstandigheden teruggekeerd in de Formule 1, maar ik ben trots dat ik deze kans krijg. Het is allemaal erg snel gegaan, maar ik ben erg onder de indruk van wat ik tot nu toe heb gezien in de fabriek in Enstone. Ik heb ook erg genoten van de test van vorige week en ik kan het al goed met het team vinden,” aldus de 33-jarige Duitser die één van de coureurs met de meeste ervaring is op de grid. In elf jaar tijd reed hij 172 grands prix.

Dagzege Gilbert in Algarve, rentree Contador

Philippe Gilbert heeft de ruim 157 kilometer lange openingsetappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De rit leek op een massasprint uit te draaien, maar de Belg was het peloton in de slotkilometer te slim af. Gerald Ciolek uit Duitsland won de sprint om plaats twee. Titelverdediger Alberto Contador reed zijn eerste wedstrijd sinds de Tour de France van vorig jaar.

Direct bij aanvang ontsnapte een kopgroep van vier man die pas op zestien kilometer van de finish werd bijgehaald. Een massasprint leek onafwendbaar, maar Belgisch wielrenner van het jaar Gilbert ontsnapte en bezorgde Omega Pharma-Lotto de dagzege en de leiderstrui. Ploeggenoot André Greipel kwam als derde over de meet.

Wout Poels (Vacansoleil) was de beste Nederlander op plek tien. Matti Breschel debuteerde voor de Raboploeg en zag sprinter Michael Matthews de vijfde plek opeisen.

Morgen volgt een 186.5 kilometer lange etappe van Lagoa naar Lagos.

'Torchlight 2 misschien naar console'

Max Schafer, baas van Runic Games, wil Torchlight 2 erg graag op de consoles uitbrengen. Of dit uiteindelijk ook gebeurt ligt aan het succes van Torchlight op Xbox Live Arcade. Het eerste deel, dat al een jaar uit is voor de PC, is vanaf 9 maart te downloaden via XBLA.

Schafer geeft aan dat hij een console-versie ziet zitten maar dat Runic Games een kleine studio is die zich beter kan richten op één project per keer. Volgens Schafer zou de game in een ideale wereld ook voor consoles beschikbaar zijn, maar is het beter om af te wachten wat Torchlight op XBLA gaat doen.

Naast Torchlight II ziet Schafer ook de Torchlight-MMO graag op de consoles verschijnen. Welke consoles Schafer in zijn hoofd heeft is niet bekend maar vermoedelijk worden hier de PS3 en de Xbox 360 bedoeld.

Torchlight

Doorgaan Rubin Kazan - Twente nog altijd onzeker

In Nederland lijkt Koning Winter ons redelijk met rust te laten. In Rusland ligt dat toch wat anders. In Moskou meten de thermometers momenteel een graad of 20/25 onderer nul. De UEFA laat normaal gesproken voetbalwedstrijden met deze temperaturen niet doorgaan maar beide clubs zouden de wedstrijd toch graag afwerken.

Voor FC Twente dat het morgen om 17 uur tegen Rubin Kazan moet opnemen in Moskou is het nog altijd onzeker of dat deze wedstrijd daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Na overleg tussen begeleiders van beide teams en de UEFA is een besluit over doorgang van de wedstrijd uitgesteld tot donderdagmiddag 15.00 uur.

De kans dat de wedstrijd doorgang vindt wordt door Jan van Halst geschat op 20-25%

Brigadier Twente ontslagen voor onzedelijk gedrag

Een 62-jarige brigadier van de politie in Twente is ontslagen omdat hij tijdens zijn werk bij meerdere vrouwen 'onzedelijk gedrag' had vertoond. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

De man was al geruime tijd geschorst in afwachting van de uitkomsten van een intern onderzoek. Dat heeft uitgewezen dat hij schuldig is. Mogelijk wordt de man strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie moet daarover beslissen. De politie wil geen verdere details kwijt.

Helmondse coffeeshop terecht dicht

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond heeft coffeeshop Carpe Diem terecht gesloten. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De coffeeshop moest van Jacobs per 1 december vorig jaar voor vier maanden dicht nadat er twee aanslagen waren gepleegd en de zaak meerdere keren was bedreigd. De exploitant van de shop stapte naar de rechter om de sluiting aan te vechten.

Volgens de rechter was Jacobs bevoegd het sluitingsbevel te geven vanwege dreiging van verstoring van de openbare orde. Een nieuwe aanslag kan ernstig gevaar opleveren voor bezoekers van de coffeeshop, oordeelde de rechter.

Jacobs ontving eind vorig jaar zelf ook bedreigingen aan zijn adres. Die hadden te maken met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Hij werd bewaakt en moest onderduiken.

Kamer wil lagere salarissen NS

De beloningen bij de top van de NS moeten flink omlaag. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een overleg met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over staatsdeelnemingen.

De hoogte van de huidige salarissen doet volgens de Kamer 'onvoldoende recht' aan de publieke taak van de NS, waarvan de staat de enige aandeelhouder is. De salarissen zijn weliswaar met 20 procent verlaagd, maar liggen nog steeds ruimschoots boven het salaris van een minister.

Zo kreeg NS-directeur Bert Meerstadt in 2009 een vast salaris van ruim 473.000 euro en een bonus van 71.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. De cijfers over 2010 zijn nog niet bekendgemaakt.

Het kabinet moet de salarissen verder verlagen, vindt Ewout Irrgang (SP), die een motie van deze strekking indiende. Hij wordt gesteund door in elk geval de ChristenUnie, PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en D66.

De Jager ziet niets in de motie. Volgens de CDA'er valt het met de publieke taken van de NS wel mee. Een groot deel van het geld wordt namelijk verdiend met de exploitatie van het vastgoed dat het bedrijf heeft. In deze sector is wel degelijk sprake van concurrentie, wat een meer marktconform salaris zou rechtvaardigen.

Ook wees de bewindsman erop dat de Kamer altijd heeft aangedrongen dat de NS 'door de wol geverfde bestuurders uit het bedrijfsleven' zou moeten aantrekken. Door nu de salarissen te verlagen, komt de NS 'wel erg ver' af te staan bij vergelijkbare bedrijven in de private sector, aldus De Jager.

Duitse kleuters mogen schreeuwen zo hard ze willen

Duitsland wil de bevolking aanmoedigen meer kinderen te krijgen. Om deze reden heeft de regering een wetsvoorstel gedaan om kinderen tot zes jaar toestemming te geven om te lachen, te gillen en te spelen met zoveel geluid als ze willen.

Er is tot het wetsvoorstel besloten na een reeks rechtszaken omtrent kinderen en de overlast die ze zouden veroorzaken. Bovendien had de ouderenafdeling van het CDU, de conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel, een oproep gedaan om kleuterscholen uit woongebieden te weren, omdat de spelende kinderen te veel herrie zouden maken.

Duitsland kent veel regels, in het bijzonder op het gebied van geluidsoverlast. Bouwvakkers mogen rond het middaguur geen geluidsoverlast veroorzaken en het is verboden om op zondagmorgen het gras te maaien.

Matige dag

Je hebt van die dagen dat gewoon alles tegen zit. Je mist de bus/trein. Je staat in de file. Je stapt in de hondenpoep. Je bent je lunch vergeten. Je bent je portemonnee vergeten waardoor je geen lunch kan kopen. De koffiemachine is stuk. De hele dag vergaderingen. Genoeg redenen te verzinnen om een echt slechte dag te hebben. Gelukkig kan je dan nu denken aan de beer uit het volgende filmpje, want zijn dag is nog slechter.

Sniper: Ghost Warrior verkoopt één miljoen stuks

Ontwikkelaar City Interactive heeft aangegeven dat de PC- en Xbox 360-shooter Sniper: Ghost Warrior in zeven maanden tijd zo'n één miljoen keer over de toonbank is gegaan. Marek Tymiński, CEO bij City Interactive, geeft aan dat het volledige ontwikkelingsteam hard gewerkt heeft aan de game en dat iedereen blij is met het wereldwijde succes.

City Interactive is momenteel bezig met de PS3-versie van Sniper: Ghost Warrior, die zal volgens de ontwikkelaar betere graphics krijgen en exlusieve content voor de singleplayer en multiplayer van het spel. Ondertussen is City Interactive ook nog eens bezig met het vervolg op de game en nog enkele onaangekondigde games.

Sniper: Ghost Warrior komt in maart uit voor de PS3.

Sniper
City Interactive is blij!

Telefilmselectie van 2012 is bekend

De zes films voor de Telefilm van 2012 zijn geselecteerd. Dit is door middel van een persbericht bekendgemaakt. Het thema voor Telefilm 2012 is 'misdaad'. Van de 123 filmvoorstellen zijn onderstaande films de winnaars van de selectie.

In de alfabetisch opgestelde lijst kun je zien wat je in de volgende reeks van deze filmweek kan verwachten. Tussen haakjes staan achtereenvolgens de schrijver, de regisseur, de producent en de coproducerende omroep.

- Black Out (Melle Runderkamp; Arne Toonen; Hazazah Pictures & Orange Film; BNN)
- Cop vs. Killer (Simon de Waal; nog niet bekend; Shooting Star; AVRO)
- Doodslag (Marcel Lenssen; Pieter Kuijpers; Pupkin Film; HUMAN)
- Laptop (Carel Donck & Ger Poppelaars; Ger Poppelaars; Waterland Film; EO)
- Oom Henk (Bert Bouma; Elbert van Strien; Stetz Film; VPRO)
- De overloper (Jan Harm Dekker & Henk Apotheker; Pieter van Rijn; Eyeworks; TROS)

Het doel van het de Telefilm is de samenwerking tussen de filmsector en de omroepen op een positieve manier te verbeteren. Er wordt ook geprobeerd om op deze manier het imago van de Nederlandse dramaproducties beter onder de aandacht te brengen bij het publiek. Het jaarlijks terugkerende filmblok loopt al vanaf 1998. Bijna ieder jaar zijn er films uit de selectie gekomen en uitgezonden die ook grote (inter)nationale prijzen hebben gewonnen. Voorbeelden hiervan zijn Suzy Q, Tussenland, Het Schnitzelparadijs en Skin.

PSV traint niet op slecht veld Lille Métropole

PSV traint vanavond voor het laatst in de voorbereiding op het duel met Lille op een bijveld. Het veld van het Stade Lille Métropole is zo slecht, dat het gespaard moet worden voor de wedstrijd van morgenavond.

De UEFA heeft PSV daarom verzocht om op een bijveld van het stadion de laatste training af te werken. De spelers krijgen wel de kans om het veld in het stadion te inspecteren.

Spelers van Lille zijn zelf ook allerminst tevreden met de conditie van hun veld. Zondag raakte verdediger Adil Rami zelfs geblesseerd door de slechte grasmat. Hij moet de confrontatie tegen PSV waarschijnlijk missen.

"Om heel eerlijk te zijn, dit veld moet meteen worden vervangen", aldus middenvelder Florent Balmont volgens het ANP. Lille is momenteel koploper in de Franse Ligue 1. De voorsprong op Stade Rennes is vijf punten. PSV is samen met FC Twente koploper in de Eredivisie.

Somalische piraat krijgt 33 jaar cel in VS

Een Somalische piraat die in 2009 in de Indische Oceaan voor de kust van Afrika een Amerikaans schip aanviel, is woensdag door een federale rechter in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van 33 jaar en negen maanden.

Rechter Loretta Preska zei met de hoge celstraf een waarschuwing af te willen geven en andere piraten af te willen schrikken. De veroordeelde, Abdiwali Abdiqadir Muse, bekende vorig jaar schuld. Hij werd aangeklaagd voor het aanvallen van het Amerikaans koopvaardijschip en het gijzelen van de kapitein.

De gijzeling werd door Navy Seals van het elitekorps van het Amerikaanse leger beëindigd. Drie mannen uit de groep van Muse kwamen hierbij om het leven.

Wozniacki verder na opgave Chakvetadze

Caroline Wozniacki is een stapje dichter bij de eerste plaats op de wereldranglijst gekomen. De Deense tennisster voegde zich op het toernooi van Dubai bij de laatste zestien door opgave van Anna Chakvetadze. Als Wozniacki het tot de halve finale schopt, neemt ze maandag de eerste plaats weer over van Kim Clijsters.

Wozniacki kwam na het winnen van de eerste set in de tweede een break achter. Chakvetadze leek er een derde set uit te slepen, maar bij een voorsprong van 5-3 ging het mis. De Russische begon te duizelen, viel flauw en moest na een korte blessurebehandeling de handdoek in de ring gooien.

In de volgende ronde speelt Wozniacki tegen Ayumi Morita. De Japanse qualifier won met 6-4, 6-2 van Sania Mirza uit India. Ook Vera Zvonareva en Francesca Schiavone bereikten de derde ronde. De als tweede geplaatste Russische won met 6-3, 6-1 van de Italiaanse Roberta Vinci. Schiavone, als derde geplaatst, rekende met dezelfde cijfers af met Shuai Zhang uit China.

Overname Take-Two door Activision lijkt mogelijk

Aandeelhouders van game-uitgever Take-Two Interactive lijken een overname door Activision Blizzard te steunen. Nadat vorige week het gerucht opdook dat Activision Blizzard interesse heeft in de uitgever van spellen als Grand Theft Auto en Bioshock, stegen de aandelen in Take-Two Interactive naar het hoogste punt in ruim tweeënhalf jaar.

Take-Two zit momenteel in de lift. De uitgever heeft een succesvol kwartaal geboekt. Vooral de verkoop van de cowboygame Red Dead Redemption heeft de uitgever geen windeieren gelegd. Naast de cowboygame bracht de uitgever het schietspel Bioshock 2 en de strategiegame Civilization V op de markt. Dit voorjaar komt dochteronderneming Rockstar met de detectivegame L.A. Noire.

De uitgever van de Grand Theft Auto-serie wordt sinds 2008 veelvuldig in verband gebracht met mogelijke overnames. In februari 2008 deed uitgever Electronic Arts, bekend van Need for Speed en Medal of Honor, een bod van 26 dollar per aandeel, ruim tien dollar boven de marktprijs, maar dit bod werd afgewezen.

Activision Blizzard heeft verschillende gamestudio's gesloten. Bovendien heeft het bedrijf een stop gezet op de Guitar Hero-serie, schrapte het een vervolg op de actieserie True Crime en komt er dit jaar geen nieuwe Tony Hawk-skategame. Begin deze maand suggereerde het Britse vakblad MCV dat Activision Blizzard bezig is met de overname van Take-Two.


 

Formule 1-baas bang voor betogers Bahrein

Formule 1-baas Bernie Ecclestone maakt zich zorgen over de Grote Prijs van Bahrein. De Brit is bang dat betogers in het oliestaatje de openingsrace van het WK op 13 maart zullen verstoren. De organisatoren van het autosportevenement beloofden woensdag dat zij alles in het werk stellen om de Grote Prijs veilig te laten verlopen.

In Bahrein leidden demonstraties tegen het huidige regime deze week tot confrontaties met de politie, waarbij twee doden vielen. Een actiegroep kondigde aan dat ze de formule 1-race op het circuit in Sakhir tot doelwit van protestacties zouden maken.

Ecclestone leek dat niet onlogisch. "Het gevaar is aanwezig, dat lijkt me duidelijk. Als deze mensen wereldwijde aandacht willen, is het verrekte makkelijk. Ze zorgen gewoon voor problemen bij de start en de hele wereld zal het zien."

Formule 1-baas bang voor betogers Bahrein
Formule 1-baas bang voor betogers Bahrein (Foto: ANP)

IJslandse parlement stemt in met Icesave-deal

Het IJslandse parlement heeft woensdag voor de derde en laatste keer ingestemd met het nieuwe akkoord dat de regering heeft bereikt met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden.

Het gaat om al het geld dat is voorgeschoten om nationale spaarders bij de omgevallen IJslandse internetspaarbank Icesave te compenseren. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard terug moet naar Nederland. De president van IJsland moet zijn handtekening nog onder het akkoord zetten.

IJslandse parlement stemt in met Icesave-deal
IJslandse parlement stemt in met Icesave-deal (Foto: ANP)

Crysis 2 krijgt PC-demo op 1 maart

Na de aankondiging dat enkele Xbox 360-gamers de demo van Crysis 2 zouden krijgen, beklaagden PC-bezitters zich over het uitblijven van een PC-demo. Crytek kondigde hierop enkele weken terug via Twitter aan dat ook voor dit platform een demo van Crysis 2 zal verschijnen. Vandaag is bekendgemaakt wanneer deze demo zal verschijnen: 1 maart.

Het betreft een multiplayer-demo waarin spelers aan de slag kunnen in twee levels: Skyline en Pier 17, een open map met minimale dekking. De demo zal twee modi bevatten; Team Instant Action, waarbij het gaat om de meeste kills en Crash Site, waarbij spelers alien drop pods moeten overnemen.

Een PS3-demo lijkt vooralsnog uit te blijven. Crysis 2 verschijnt op 25 maart voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Tweede operatie skiër Grugger

Hans Grugger heeft een tweede schedeloperatie ondergaan. De Oostenrijkse skiër liep een maand geleden tijdens een training zwaar hoofdletsel op.

Kort na het ongeval werd er een stukje schedel bij Grugger verwijderd om de druk op zijn hersenen te verminderen. Nu is dat stuk weer teruggeplaatst. Artsen zeggen dat de ingreep goed verlopen is.

De 29-jarige skiër liep ernstig hoofd- en nekletsel op na een zware crash op de piste van de Hahnenkamm in Kitzbühel. Grugger raakte bewusteloos en moest in het ziekenhuis een spoedoperatie ondergaan.

Strandwandelaar vindt lijk

Op het strand tussen Schoorl en Bergen aan Zee trof een wandelaar woensdagochtend het lichaam aan van een dode vrouw. De vrouw is waarschijnlijk gisterenavond laat of vanochtend vroeg verdronken, meldt de politie. De identiteit van de vrouw, die ongeveer vijftig jaar oud moet zijn geweest, is nog niet bekend.

De vrouw is gisterenavond laat of vanochtend vroeg overleden, zo blijkt uit onderzoek. Bij de politie is nog geen melding gemaakt van vermissing van een persoon die aan het signalement van de overledene voldoet.

Hariri-tribunaal breidt definitie terreurdaad uit

Het Hariri-tribunaal in Leidschendam gaat een brede definitie van terrorisme hanteren bij de vervolging van de verdachten van de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri. Dat heeft het tribunaal woensdag gezegd. Begin februari bogen de rechters van het tribunaal zich over de vraag wat nu precies een terreurdaad is.

Het tribunaal past bij de berechting van de verdachten de Libanese wet toe. Deze wetgeving kent een definitie van een terreurdaad, maar de wet die het tribunaal hanteert zou 'uitgebreider' moeten zijn, meende de Italiaanse voorzitter van het tribunaal Antonio Cassese.

Libanese rechters zijn geneigd een 'smalle interpretatie' van een terreurdaad toe te passen. De Libanese rechtspraak beschouwt een terreurdaad als een daad die is gepleegd met 'explosieven, een brandbaar, ontvlambaar of giftig materiaal of een chemisch of biologisch wapen'. Deze definitie moet worden uitgebreid, zodat ook terreurdaden gepleegd met bijvoorbeeld pistolen of machinegeweren onder de definitie vallen.

Deze uitgebreide definitie moet het tribunaal volgens Cassese helpen een 'stevige, stabiele en snelle koers te varen bij het streven naar gerechtigheid'. Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe definitie gevolgen heeft voor het proces tegen de moordenaars van Hariri. Zij kan echter wel een rol gaan spelen bij de behandeling van andere terreuraanslagen die verband houden met de moord op Hariri.

Aanklagers dienden vorige maand een verzegelde aanklacht in bij de rechter. Die heeft tien weken de tijd gekregen om de aanklachten en het bewijsmateriaal te bestuderen. Hierna bepaalt hij of de rechtszaak daadwerkelijk kan plaatsvinden. Door nu juridische kwesties op te lossen hoopt het hof snel de eerste rechtszaak te kunnen voeren, mogelijk nog later dit jaar.

Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verwachting is dat leden van de militante Libanese organisatie Hezbollah worden aangeklaagd. Hezbollah ontkent echter iedere betrokkenheid bij de liquidatie. De leider van de groep, Sheik Hassan Nasrallah, zei dat 'de handen worden afgehakt' van diegenen die Hezbollah-leden proberen te arresteren.

Berlusconi luchtig over seksproces

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi doet naar de buitenwereld laconiek over het naderende proces tegen hem. "Uit liefde voor mijn land zal ik er niet over praten. Ik kan alleen zeggen dat ik mij nergens druk over maak", zei hij woensdag in een eerste reactie tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Berlusconi wordt beschuldigd van betaalde seks met een 'aanzienlijk' aantal jonge vrouwen, onder wie de destijds 17-jarige danseres Ruby. Ook zou hij zijn macht hebben misbruikt om Ruby na een arrestatie vrij te krijgen. Een onderzoeksrechter in Milaan besloot dinsdag dat hij daarvoor moet terechtstaan. Het proces begint op 6 april.

Berlusconi luchtig over seksproces
Baas van Italië Silvio Berlusconi luchtig over seksproces (Foto: ANP)

Zuid-Sudan gaat Zuid-Sudan heten

Zuid-Sudan wordt de naam van het nieuwe Afrikaanse land dat op 9 juli ontstaat. Daarmee komt een einde aan maanden van speculaties, meldde de BBC woensdag.

Regeringspartij SPLM nam het besluit tijdens een vergadering van het politbureau, het hoogste orgaan van de partij. De naam moet nog door het parlement worden goedgekeurd, maar dat is een formaliteit omdat de SPLM daarin een ruime meerderheid heeft.

De bevolking van het zuiden van Sudan stemde vorige maand in een referendum voor afscheiding van het moederland. Circa 99 procent stemde voor afscheiding.

Namen die afvielen, waren de Nijl Republiek en Koesj, een verwijzing naar het bijbelse koninkrijk in het gebied.

Zuid-Sudan gaat Zuid-Sudan heten
Zuid-Sudan gaat Zuid-Sudan heten (Foto: ANP)

Van den Boog niet naar arbitragezaak

Rik van den Boog is vanavond niet aanwezig bij de arbitragezaak tussen Ajax en hoofdscout Hans van der Zee in Zeist. Dat meldt een woordvoerder van de Amsterdamse club. De algemeen directeur laat zich vervangen door financieel directeur Jeroen Slop, die bij de club ook verantwoordelijk is voor personeelszaken.

Hiermee zou Ajax de indruk willen wegnemen dat het een arbitragezaak tussen Van den Boog en Van der Zee is. Onder meer Guus Hiddink, Marco van Basten en Martin Jol staan achter Van der Zee. De voormalig eredivisietrainers gaven schriftelijk aan dat zij bij PSV en Ajax prima met hem konden samenwerken.

Ajax stelde de scout vorige maand op non-actief vanwege een gebrek aan communicatie, maar kon met hem geen overeenstemming bereiken over een vertrekregeling. Daarop werd besloten de zaak voor te leggen aan de arbitragecommissie van de KNVB.

Alkmaarder bekent moord op plaatsgenoot

Een 33-jarige Alkmaarder die begin deze maand werd aangehouden voor het doodsteken van een plaatsgenoot, heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Een 41-jarige medeverdachte is woensdag vrijgelaten omdat er niet voldoende aanknopingspunten zijn om hem langer vast te houden.

Het 53-jarige slachtoffer werd op 31 januari in zijn woning aan de Koningsweg neergestoken en belde zwaargewond de politie. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen.

Het is niet duidelijk wat de band van de verdachte met het slachtoffer is.

Dopingautoriteit waarschuwt Chinagangers

De Dopingautoriteit heeft sporters die naar China gaan gewaarschuwd voorzichtig te zijn met het eten van vlees. Duits onderzoek heeft uitgewezen dat vlees sporen van clenbuterol kan bevatten. De hogeschool van Keulen heeft de urine geanalyseerd van atleten die in de periode 15 september 2010 tot 15 januari China hadden bezocht.

In 22 gevallen werden geringe hoeveelheden van het verboden spierversterkend middel gevonden. Clenbuterol wordt in de veeteelt gebruikt ter bestrijding van astma, maar heeft als prettige bijkomstigheid dat runderen er meer mager vlees door gaan leveren.

De Spaanse wielrenner Alberto Contador raakte, naar eigen zeggen door het nuttigen van een verdachte biefstuk, bijna zijn Tourzege van 2010 kwijt. Hij werd dinsdag vrijgesproken van bewust clenbuterolgebruik.

Dopingautoriteit waarschuwt Chinagangers
Dopingautoriteit waarschuwt Chinagangers (Foto: ANP)

EU-landen willen geen Tunesiërs opvangen

Steeds meer Europese landen zeggen absoluut geen Tunesische vluchtelingen te willen opnemen. Opvang in Duitsland is "überhaupt niet aan de orde", zei de Duitse CSU-toppoliticus Alexander Dobrindt woensdag. "Tunesië is aan het democratiseren. Voor democratie vlucht men niet". Ook minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wees oproepen af van linkse en groene partijen die de immigranten willen opvangen.

Oostenrijk ziet evenmin reden om Tunesiërs op te nemen. Volgens Europese afspraken loopt de asielzaak altijd in het land waar het asiel voor het eerst is aangevraagd. In dit geval is dat Italië. Daar zijn de afgelopen dagen vele duizenden Tunesiërs op gammele bootjes aangekomen. De immigranten zeggen te vluchten voor de chaos in hun land, sinds het volk in januari president Zine el-Abidine Ben Ali verdreef.

Büttner in beeld bij Legia Warschau

Legia Warschau wil Alexander Büttner per direct overnemen van Vitesse. Dat zegt de 22-jarige middenvelder vandaag aan Omroep Gelderland. Büttner, wiens contract in Arnhem aan het eind van het seizoen afloopt, heeft zelf wel oren naar een overgang naar de nummer drie van de Poolse competitie.

Deze week gaat Büttner eerst met Vitesse om de tafel zitten. "Ik wacht het gesprek af. Ondertussen zal ik gewoon bij Vitesse mijn best blijven doen en niet verzaken." Een directe overgang behoort tot de mogelijkheden omdat de transfermarkt in Polen pas eind deze maand sluit.

Büttner kwam dit seizoen in vijftien wedstrijden bij Vitesse niet tot scoren. In totaal staat de teller van de Doetinchemmer na 65 competitieduels op vijf goals.

Bankbiljetten voortaan in buitenland gedrukt

Nederlandse eurobiljetten worden met ingang van 2012 gedrukt in het buitenland. Een Britse en twee Duitse drukkerijen gaan de biljetten leveren, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

DNB had in samenwerking met de centrale banken van zeven andere eurolanden de levering van de bankbiljetten voor het eerst openbaar aanbesteed. Dat moest de kosten drukken. De uitverkoren drukkerijen moeten biljetten afleveren waarin voor 30 procent duurzame katoen is verwerkt.

Sinds 1814 werden Nederlandse bankbiljetten vrijwel altijd gedrukt bij de drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé in Haarlem.

Ondanks de invoering van de euro zijn de centrale banken van elk euroland nog steeds verantwoordelijk voor het laten drukken van bankbiljetten. De Europese Centrale Bank bepaalt hoeveel biljetten elk land moet laten drukken.

Zaakwaarnemer: "Gattuso werd uitgescholden"

Gennaro Gattuso deelde niet zomaar een kopstoot uit aan Joe Jordan, assistent-coach van Tottenham Hotspur. Volgens de zaakwaarnemer van de Italiaanse middenvelder is Gattuso door Jordan uitgescholden. "Joe Jordan heeft mijn cliënt serieus geprovoceerd. Eerst zat hij hem constant te jennen en daarna noemde hij hem een fucking Italian bastard", reageert zaakwaarnemer Claudio Pasqualin tegen Radio Kiss Kiss.

"Zulke teksten zijn voor iemand als Rino, die zich sterk verbonden voelt bij zijn land, gewoon een grove belediging." De UEFA is bezig met een onderzoek naar Gattuso, maar Pasqualin overweegt om zelf ook stappen te ondernemen. "Zodra we de uitkomst horen, zullen we bekijken hoe we zelf actie kunnen ondernemen."

Het incident tussen Gattuso en Jordan, vroeger zelf ook een keiharde speler, gebeurde na het laatste fluitsignaal. Tijdens de wedstrijd kreeg de ervaren Italiaan het al aan de stok met Steven Pienaar en Peter Crouch.

Meisje heeft 12 vingers en 14 tenen

Een Birmese moeder van een 16 maanden oude baby wil een vermelding in het Guinness Book of Records. Haar dochtertje heeft twaalf vingers en veertien tenen. Vooralsnog is het record in handen van twee mensen in India, die ieder twaalf vingers en dertien tenen hebben.

"Ik vroeg de verpleegsters of mijn baby compleet geboren was, met handen en voeten", zei Phyo Min Min Soe (26). "Zij antwoordden dat de baby meer dan genoeg heeft."

Polydactylie - geboren worden met een extra vinger of teen - is vrij ongebruikelijk, maar het is zeer zeldzaam als een kind ter wereld komt met aan iedere hand en voet een extra vinger of teen.

Volgens Phyo heeft haar dochtertje, Le Yati Min, geen enkele last van haar gebrek - of eigenlijk overschot. "Ze lijkt een veel krachtiger grip te hebben - ze laat niet vaak iets vallen."


Meisje met twaalf vingers en veertien tenen (Foto: Novum)

Amerikaan (84) overleeft vijf dagen in woestijn

Een 84-jarige Amerikaan heeft vijf dagen en nachten zonder water in een woestijn in de Amerikaanse staat Arizona overleefd. Hij was met zijn auto verkeerd gereden en kwam vast te zitten in een greppel toen hij zijn auto wilde keren. Zijn mobiele telefoon hield er al snel mee op.

Henry Morello dronk ruitenvloeistof om niet uit te drogen, gebruikte de automatten om warm te blijven en las de gebruiksaanwijzing van de auto om de tijd door te komen. Volgens het ziekenhuis verkeert hij gezien de omstandigheden in redelijk goede gezondheid.

Morello werd gevonden door een hiker. "Ik zoende hem", zei Morello. "Voor mij was hij een engel."

Zijn familie was uitzinnig van vreugde toen bekend werd dat Morello gevonden was. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit", aldus een neef. Morello heeft zijn lesje geleerd: "Ik ga nooit meer rijden zonder water."


Man overleeft vijf dagen in de woestijn (Foto: Novum)

[Upd] [WK] 'Cuche breekt arm'

Voor Didier Cuche zit het WK skiën er waarschijnlijk op. De Zwitser kwam tijdens een training in het Duitse Oberjoch ten val en heeft naar het zich laat aanzien zijn arm gebroken.

De 36-jarige Cuche werd per helicopter naar het ziekenhuis van Garmisch gebracht voor nader onderzoek. Hij wilde vrijdag meedoen aan de reuzenslalom nadat hij op de afdaling al zilver won.

Update 15:42 uur

Cuche heeft niet zijn arm gebroken maar liep enkel een breukje in zijn linkerhand op. Hij verschijnt vrijdag gewoon aan de start van de reuzenslalom.

Website deelt OV-chipkaartlezers uit

Computernieuwssite Webwereld gaat tien RFID-lezers weggeven. Met deze apparaten kunnen OV-chipkaarten illegaal en kosteloos worden opgewaardeerd. De site hoopt met deze actie de mislukking van de kaart verder onder de aandacht brengen en roept minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) op om het project onmiddellijk stop te zetten.

"Trans Link Systems, de NS en het ministerie weigeren nog altijd het fundamentele probleem van de OV-chipkaart onder ogen te zien. Het systeem is incompetent", meldt de site woensdag. "De enig juiste plek voor dit geflopte project is de vuilnisbelt." Om nogmaals te benadrukken hoe eenvoudig het is om de kaart te hacken, verloot Webwereld tien kaartlezers.

TLS, het bedrijf achter de chipkaart, onderzoekt of het stappen kan ondernemen tegen de site. Volgens het bedrijf is het gebruiken van de lezer illegaal. "Of het aanbieden ervan ook strafbaar is, moet nog worden uitgezocht", zegt een woordvoerder woensdag. "Dit keuren wij uiteraard niet goed."

UCI-baas wil zaak Contador voor Tour afsluiten

De internationale wielerunie UCI hoopt de dopingzaak van Alberto Contador voor de start van de komende Tour de France af te ronden. Dat zegt UCI-voorzitter Pat McQuaid tegen het Franse persbureau AFP.

De UCI buigt zich over de vraag of er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de Spaanse wielerbond, die Contador gisteren vrijsprak van dopinggebruik. "We hebben woensdag 25 pagina's tekst over de zaak ontvangen. Die gaan we samen met het wereld antidopingbureau WADA bestuderen voordat we een besluit nemen."


UCI-baas wil zaak Contador voor Tour afsluiten (Foto: Novum)

China gaat meer doen tegen hiv en aids

De Chinese regering heeft woensdag gewaarschuwd dat hiv en aids in sommige regio's zeer wijdverspreid zijn. Het land wil de epidemie bestrijden met onder andere informatiecampagnes, scherpere controles en de verstrekking van condooms.

Hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, en aids waren lang een taboe in China. Pas de laatste jaren praat de regering openlijk over de besmettingen. Het is onduidelijk hoeveel mensen met hiv besmet zijn. De schattingen lopen uiteen van 590.000 tot 920.000. Tussen de 97.000 en 112.000 mensen lijden aan aids.

De regering wil dat het aantal besmettingen in 2015 niet verder stijgt. In 2020 moet de epidemie in het hele land onder controle zijn, aldus een woordvoerder.

Eerste wildbreitentoonstelling in Artis

De eerste wildbrei-tentoonstelling van Nederland is een feit. Bezoekers van dierentuin Artis in Amsterdam kunnen zich sinds woensdag vergapen aan bruggen, banken, beelden en bomen die zijn aangekleed met kleurige, wollige en originele breisels.

De afgelopen maand hebben tegen de driehonderd wildbreiers en -breisters, variërend in leeftijd van 5 tot 85 jaar, gewerkt aan de tentoonstelling. Ze hebben duizenden meters breisels gemaakt en ze op diverse plekken in Artis opgehangen.

Kinderboekenschrijfster Francine Oomen heeft de expositie bedacht. Op reis in de Verenigde Staten vorig jaar raakte ze in de ban van 'knit graffiti', een vorm van straatkunst, waarbij objecten in het straatbeeld worden aangekleed met breisels. Oomen heeft de rage omgedoopt tot 'wild breien' en hoopt dat ook Nederland in de ban van het fenomeen raakt.

Eerste wildbreitentoonstelling in Artis
Eerste wildbrei-tentoonstelling in Artis (Foto: ANP)

[WK] Zware knieblessure Raich

Benjamin Raich heeft bij de landenwedstrijd op het WK in Garmisch-Partenkirchen een zware knieblessure opgelopen. De 32-jarige Oostenrijker scheurde de kruisband van zijn linkerknie af en daarnaast liep hij ook nog een beschadigde buitenmeniscus op. Raich wordt vandaag nog geopereerd.

Raich werd als één van de kanshebbers gezien voor een medaille op zowel de slalom als de reuzenslalom. Bij de Olympische Spelen van 2006 in Turijn won hij goud op beide onderdelen. Bovendien pakte hij op het WK van 2009 zilver op de reuzenslalom.

'Kickbokskampioen Gerges cel in om drugshandel'

Een arrestatieteam van de politie heeft woensdagochtend de Amsterdamse kickbokser Hesdy Gerges opgepakt in zijn flat in Amsterdam-Noord. De 26-jarige K1-wereldkampioen zwaargewicht wordt verdacht van betrokkenheid bij de handel in 128 kilo cocaïne, schrijft Het Parool.

Naast de Nederlandse kickbokser met Egyptische roots werden nog vier andere verdachten gearresteerd en werden panden doorzocht in Amsterdam, Zaandam, Badhoevedorp, Utrecht en Bilthoven. Daarbij zijn onder meer wapens, computers en telefoons in beslag genomen.

Gerges is op verzoek van de Belgische autoriteiten aangehouden. Hij wordt waarschijnlijk uitgeleverd.

Vorig jaar belandde een andere K1-vechter in de cel. Badr Hari, een trainingsmaatje van Gerges, zat vast voor mishandeling van een portier van een club bij het Leidsplein in Amsterdam. Hij moet nog voor de rechter komen.

Man vast voor overval op bus Almere

De politie heeft dinsdagavond een 18-jarige man opgepakt voor een agressieve overval op een buschauffeur in Almere. De politie kwam de man uit Almere op het spoor nadat beelden van de overval op televisie waren getoond. Een tweede verdachte is nog voortvluchtig, meldt de politie.

Vrijdagnacht werd rond 01.15 uur een bus bij een halte aan de Goosekant-West in Almere overvallen. Twee mannen gingen de bus in, waarop een van hen de 51-jarige chauffeur vastpakte, hem bedreigde en in zijn gezicht sloeg met een vuurwapen. De andere man had een steekwapen.

Ze eisten geld en namen de geldlade mee. De chauffeur raakte bij het voorval lichtgewond aan zijn gezicht. Uit protest tegen het geweld reden buschauffeurs het afgelopen weekeinde zonder geld en kaartjes.

Nadat de bewakingsbeelden van het incident waren uitgezonden door Hart van Nederland, kwamen bij de politie meerdere tips binnen. Daaruit bleek volgens de politie om wie het ging. Zijn verblijfplaats is achterhaald. Dinsdag werd de man rond 20.00 uur aangehouden in Amsterdam West.

'Ook studentenchipkaart gekraakt'

Twee Groningse studenten hebben de OV-chipkaart voor studenten gekraakt. De twee hebben een programma gemaakt waarin zij binnen twee seconden van een week- een weekendkaart kunnen maken, en andersom. De studenten claimen in de Universiteitskrant Groningen nu altijd gratis te kunnen reizen, zonder dat een conducteur het merkt.

"De OV-chipkaart is een project geweest van 3 miljard euro en wij, twee studenten, zijn er een maand mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt het duo. "Hadden we er fulltime aan gewerkt, had het een week gekost."

Via het computerprogramma lukte het de studenten om zogeheten reisproducten aan OV-chipkaarten toe te voegen. Op die manier kunnen ze ook een anonieme kaart omtoveren tot een studentenkaart.

Eind januari werd al bekend dat de normale OV-kaart definitief gekraakt is. Gratis reizen werd voor iedereen mogelijk dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van 30 euro.


Wel hip, die OV-Chip (Foto: Novum)

De Bakker wil top dertig in

Tennisser Thiemo de Bakker wil nog dit seizoen bij de beste dertig tennissers ter wereld behoren. De Nederlander kende een stroeve seizoensstart en won vorige week in Rotterdam pas zijn eerste partij van 2011, maar dat weerhoudt hem er niet van om vertrouwen in zijn eigen kunnen te houden.

"De top dertig lijkt mij een reëel doel voor dit jaar. Ook ik heb mindere periodes. Zoals nu. Maar als ik de rest van het jaar goed presteer is er niets aan de hand," zei De Bakker tegen NUsport. Hij is van mening dat hij nog niet sterk genoeg is om zich met de echte toppers te kunnen meten. "De gemiddelde leeftijd van de spelers uit de top tien is zo'n 26 jaar. Dat is niet voor niets. Het tennis wordt steeds meer fysiek. Daarom zeg ik ook: ik ben nu nog niet rijp voor de top tien. Maar ik werk er hard aan dat te worden."

De Bakker heeft het een tijd zonder begeleider gedaan, maar nu wordt hij getraind door Huib Troost en heeft de Nederlander Raemon Sluiter voor een aantal weken ingeschakeld. "Het schort bij Thiemo nog aan zijn discipline. Hij moet meer investeren in zijn training. Thiemo denkt dat hij er al is als hij vijf keer dezelfde bal op een training goed heeft geslagen. Hij heeft moeite met het herhalen. Het komt bij hem al snel de strot uit," zei Sluiter.

De Bakker heeft volgens Sluiter te lang op talent geteerd en hier moet verandering in komen. "In de jeugd bleef hij lang op de been zonder er echt hard voor te werken. Maar als hij nu nog stappen vooruit wil maken zal hij toch echt meer moeten doen."

[WK] Franse ploeg pakt goud

De Franse ploeg heeft bij het wereldkampioenschap in het Duitse Garmisch Partenkirchen goud veroverd in de landenwedstrijd. Tessa Worley, Cyprien Richard, Alemone Marmottan en Thomas Fanara waren in de finale Oostenrijk de baas.

Na vier manches op de reuzenslalom in de finale stond het 2-2. Frankrijk won echter het goud omdat hun eindtijd beter was.

Zweden versloeg in de strijd om het brons het Italiaanse team. Daarmee pakte Anja Pärson haar dertiende medaille op een WK. Ze heeft nu zeven gouden, twee zilveren en vier bronzen plakken gewonnen.   

Ritchie passeert Snyder voor vervolg op 300

Guy Ritchie staat bovenaan de verlanglijst van filmstudio Warner Bros om Xerxes, het vervolg op de actiefilm 300, te regisseren. Daarmee lijkt 300-regisseur Zack Snyder, die tot voor kort favoriet leek, te zijn gepasseerd. Dat zeggen ingewijden tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift New York Magazine.

Xerxes is een prequel en gaat over de Perzische keizer Xerxes, de halfnaakte reus die in 300 gespeeld werd door de Braziliaan Rodrigo Santoro. Het verhaal speelt zich zo'n tien jaar af voor de Slag bij Thermopylae, de climax van 300. Het scenario is, net als dat van 300, gebaseerd op de bloederige strips van Frank Miller.

Het is niet duidelijk waarom Snyder, die de laatste jaren elke gelegenheid enthousiast aangreep om Xerxes te promoten, is gepasseerd. Bronnen bij Warner beweren dat Snyder te kampen heeft met grote problemen met het scenario van Superman: Man of Steel, die gepland staat voor volgend jaar. Ook zou zijn nieuwste film Sucker Punch, die 24 maart in de bioscoop verschijnt, bepaald niet in de smaak zijn gevallen bij het testpubliek.

Ritchie is ondertussen druk bezig met het vervolg op Sherlock Holmes, met Robert Downey Jr. en Jude Law in de hoofdrollen. Sherlock Holmes: A Game of Shadows verschijnt op 15 december in de bioscoop.


Guy Ritchy in plaats van Zack Snyder (Foto: Novum)

Secret Story verliest nog meer kijkers

De luxe realitysoap Secret Story, het duurste SBS-programma in jaren, blijft maar kijkers verliezen. De tweede dagelijkse aflevering trok dinsdag, exclusief streams en de digitale Secret Story-kanalen van Ziggo en UPC, een magere 263.000 kijkers. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Opnieuw forse daling
Afgelopen maandag daalde het aantal kijkers versus de kick-off uitzending zondag al met 35 procent, nu gaat daar nog eens ruim 27 procent af. Secret Story is hiermee één van de slechtst bekeken programma's van heel SBS Groep.

Nog treuriger is het nieuws dat Secret Story volgens berekeningen van Mediacourant zelfs onder het zendergemiddelde van NET 5 scoort. Maar liefst zeven zenders, waaronder de matig bekeken SBS-zender Veronica, wisten op hetzelfde uitzendmoment een groter kijkerspubliek te boeien.

'Kan niet mislukken'
Secret Story-presentator Bart Boonstra hoopte vooraf op hoge kijkcijfers: "Ik denk dat het heel verslavende tv is. Het heeft iets soapachtigs, omdat je de dagelijkse gevoelens, emoties en frustraties van de bewoners ziet, maar het is ook een spel."

NET 5-baas Alphons Martens had zelf ook hoge verwachtingen: "Secret Story blijft continu spannend. Dit programma gaat in elk geval niet floppen, het kan niet mislukken." Donderdag volgt een speciale live-uitzending van Secret Story, met daarin ook de eerste exit van één van de kandidaten.

Bezoek ook het speciale Secret Story-forum en de Secret Story twitterfeed.

Australische drenkeling zwemt in zes uur naar kust

Een Australische visser die door een grote golf van zijn boot werd gegooid, heeft zes uur gezwommen voordat hij de kust bereikte. Andrew Wilson (25) overleefde op 'adrenaline' en 'pure wilskracht', zei hij woensdag.

Wilson was in zijn eentje uitgevaren en droeg geen reddingsvest toen hij dinsdag voor de Australische Gold Coast, ten zuiden van de stad Brisbane, overboord sloeg. De politie zette een grote zoektocht op touw, maar kon de drenkeling niet vinden.

Uiteindelijk zwom Wilson in zes uur tijd 7,5 kilometer, klauterde hij over de rotsen aan de kust en klopte hij bij vreemdelingen aan voor hulp. Na zijn avontuur werd hij voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Later vertelde Wilson aan de tv-zender Nine Network dat hij zich, eenmaal in het water, al vlug realiseerde dat hij moest zwemmen voor zijn leven. Door de sterke stroming werd hij weggetrokken van de kust, zodat hij geen moment kon blijven stilliggen.

"Ik dacht dat ik wel even zou kunnen stoppen en drijven om op krachten te komen, maar als ik ook maar dertig seconden stopte, werd ik meteen naar open zee getrokken", zei hij. "Er was maar een mogelijkheid - ik kon niet meer stoppen, dus ik bleef maar doorgaan. Adrenaline en pure wilskracht."

Assassin's Creed genomineerd voor zeven BAFTA's

Het actiespel Assassin's Creed: Brotherhood, de thriller Heavy Rain en het schietspel Call of Duty: Black Ops zijn zeven keer genomineerd bij de Game BAFTA Awards. Dat heeft The Academy woensdag bekendgemaakt. Op woensdag 16 maart worden de prestigieuze gameprijzen uitgereikt in Londen.

The Academy reikt veertien Game BAFTA's uit. Daarnaast is er een prijs voor opkomend talent en mag het publiek de game van het jaar kiezen. De sfeervolle adventuregame Limbo is genomineerd voor de beste artistieke insteek, terwijl vier games die gebruik maken van de Kinect-camera, waaronder Dance Central en de kindergame Kinectimals, zijn genomineerd voor de prijs van beste familiegame. Daarnaast zijn onder andere het horroravontuur Alan Wake en het ruimteavontuur Mass Effect 2 genomineerd voor het beste verhaal.

Vorig jaar viel Batman: Arkham Asylum veelvuldig in de prijzen. Deze actiegame wist onder meer de prijs voor beste game weg te snoepen voor de actiegames Uncharted 2 en Assassin's Creed 2.


(Foto: Novum)

[Upd] Guido uit Secret Story was gay-escort

Ondernemer en professioneel gamer Guido uit de realityshow Secret Story blijkt een geheim met zich mee te dragen dat niet in het door Net 5 gegeven rijtje geheimen vermeld staat. Onder de naam Valentino is Guido namelijk in volle glorie te bewonderen op modellensite malemodel.nl (NSFW), zo ontdekten gebruikers op secretstory.fok.nl.

Guido is in het programma gekoppeld aan mede-kandidaat Laura en moet daar de komende twee weken een neprelatie mee opbouwen. Thuis heeft Guido een vriendin.

In het programma doet onder meer ook pornomodel en discjockey Sofia Valentine (aka Sofii Spectre) mee.

Update 14.04 uur
Forumusers van ons secretstoryforum zijn erachter gekomen dat Guido onder de naam Valentino tot voor kort als homo-escort heeft gewerkt.  Zijn tarief was 150 euro per uur.  Recensies van zijn kunnen vind je in de google-cache (mirror) of de andere google-cache (mirror).

Ray Liotta speelt mislukte gokbaas

Ray Liotta is gevraagd voor een rol in de misdaadthriller Cogan's Trade. Hierin speelt hij een gokbaas die een groot pokertoernooi organiseert in een motel en dan wordt beroofd. Brad Pitt had al getekend voor de hoofdrol van maffioso Jackie Cogan die de zaak tot op de bodem moet uitzoeken, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Liotta, bekend van Goodfellas uit 1990 en Cop Land uit 1997, bevindt zich in goed gezelschap. Naast Pitt hebben onder anderen Javier Bardem, James Gandolfini, Casey Affleck en Sam Rockwell voor de film getekend.

Andrew Dominik neemt de regie op zich. Pitt en Affleck zijn geen onbekenden van hem, zij werkten in 2007 samen aan The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Affleck werd voor die film genomineerd voor een Oscar voor beste bijrol.

De 56-jarige Liotta is binnenkort te zien in de misdaadthriller The Son of No One, naast Al Pacino en Channing Tatum. Deze film komt 31 mei in de bioscoop.


Ray Liotta in nieuwe misdaadthriller (Foto: Novum)

Ice Cube wil rol in film 21 Jump Street

Rapper Ice Cube wil in de verfilming spelen van 21 Jump Street. Hij is in gesprek over de rol van politiechef, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In 21 Jump Street, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig, spelen ook Jonah Hill, bekend van Superbad en Get him to the Greek, en Channing Tatum die binnenkort te zien is in de actiefilm The Eagle.

De destijds populaire politieserie betekende de doorbraak van Johnny Depp. Hij speelde een undercoveragent op een middelbare school. Depp heeft al aangegeven graag een bijrolletje in de film te willen spelen. De opnames van de film beginnen in april. 21 Jump Street wordt geregisseerd door de nieuwkomers Phil Lord en Chris Miller.

Ice Cube is momenteel druk bezig met zijn project Chrome and Paint. Voor deze film over de autocultuur in Los Angeles schreef hij het scenario. Hij wil de film ook regisseren en er een rol in spelen.


Ice Cube als politiechef? (Foto: Novum)

Kubica begint revalidatie in Italië

Robert Kubica zal zijn revalidatie gaan beginnen in Italië. De Pool ligt na zijn rally-ongeval in het Santa Corona-ziekenhuis waar hij vandaag nog een operatie aan zijn rechterelleboog ondergaat. Daarna zal de Lotus Renault GP-rijder beginnen aan het lange revalidatieproces.

"Morgen (dinsdag, red.) gaan we met de medische staf om tafel zitten om de situatie te bespreken. Continuïteit is de belangrijkste factor die we na proberen te streven. We willen de maximale aandacht en daarom denk ik dat hij hier voorlopig zal blijven, omdat er geen betere oplossingen zijn," zei Daniel Morelli, de manager van Kubica.

Morelli vindt het belangrijk dat de Pool contact blijft houden met de artsen die hem geopereerd hebben. Berichten dat de toestand van Kubica achteruit is gegaan ontkent hij ten stelligte. "De informatie is absoluut niet waar en nergens op gebaseerd. Hij boekt progressie en de situatie is in het licht gezien van twee zware operaties zelfs hoopgevend. De medische testen zijn in ieder geval positief."

Morelli zei verder dat hij met Kubica over allerlei zaken heeft gesproken, zoals de revalidatie en de test in Jerez. Daarnaast werden er grappen gemaakt.

Billy Ray Cyrus is bezorgd

De vader van Miley Cyrus, countryzanger Billy Ray Cyrus, is als de dood dat zijn dochter op termijn zal eindigen als sexbom Anna Nicole Smith.

De bezorgde vader laat aan GQ Magazine het volgende weten: "Ik wil haar beschermen tegen de storm. De gekte voor een minuutje stoppen." Billy Ray heeft Miley al een tijdje niet meer gesproken en geeft Hannah Montana, waar hij zelf ook in meespeelde, de schuld van het veranderen van Miley. "Die show heeft mijn familie verwoest."

"Ik ben bang voor haar. Ze heeft veel mensen om zich heen die haar in gevaar brengen. Ik weet dat ze achttien is, maar als haar papa wil ik haar graag helpen. Ervoor zorgen dat ze geen gevaar loopt", voegt Billy Ray nog toe.

De laatste tijd zijn er nogal wat schandaaltjes rondom Miley Cyrus opgedoken en ze lijken maar niet te stoppen. 

Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il

Het is feest in Noord-Korea. De grote leider Kim Jong-il is woensdag 69 jaar geworden en dus is 'het hele land vervuld met trots en geluk', zoals de staatsmedia van de stalinistische dictatuur het uitdrukten.

De verjaardag van de leider, die naar verluidt in 2008 werd getroffen door een beroerte, werd gevierd met optredens, filmvertoningen en een optreden van een groep synchroonzwemmers. Vanwege de verjaardag van de dictator werd het ineens lente in het straatarme land en ook werd er een zeldzaam lichtschijnsel waargenomen boven de berg Jong-Il Peak, zo berichten de staatsmedia.

Verspreid door het land werd er snoep en kauwgom uitgedeeld aan de bevolking en ook ambtenaren in de provincie kregen extra te eten. Zuid-Korea greep de verjaardag echter aan om tienduizenden pamfletten tegen het regime de grens over te schieten.

Kim Jong-il heeft mogelijk een cadeau uit Singapore gehad van zijn tweede zoon Kim Jong-chol. Die woonde volgens bronnen bij de Zuid-Koreaanse geheime dienst maandag een concert bij van de Britse gitarist Eric Clapton. Hij kocht naar verluidt dinsdag kleding en cadeautjes in Singapore en vloog via Peking terug naar Pyongyang. Hij geldt overigens niet als de opvolger van Kim Jong-il. De nieuwe leider uit deze dynastie zou de jongste zoon, Kim Jong-un, worden.

Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il
Noord-Korea viert verjaardag van Kim Jong-il (Foto: ANP)

Pirelli maakt bandenkeus eerste races bekend

Pirelli heeft de bandenkeuzes voor de eerste wedstrijden van het Formule 1-seizoen 2011 bekend gemaakt. Voor de wedstijden in Bahrein, Australië, Maleisië en China zal gereden gaan worden met de harde en zachte banden. De superzachte en de superharde banden worden nog niet ingezet.

"We hebben bij het maken van deze beslissing goed gekeken naar de circuiteigenschappen in het Midden- en Verre Oosten. Deze circuits bieden veel grip en de snelheden in de bochten variëren enorm. Waarschijnlijk is de buitentemperatuur net als de asfalttemperatuur ook erg hoog," meldt Pirelli in een persbericht.

"Uit de data, die we bij de officiële testdagen en onze eigen testdagen verzamelden, blijkt dat de zachte en harde banden voor zowel de rijders als het publiek het beste zijn. De samenwerking met de teams verloopt tot nu toe uitstekend. Ik ben er zeker van dat ze, nu wij deze bandenkeuzes hebben gemaakt, zich beter kunnen voorbereiden op de seizoensstart," zegt de motorsportdirecteur van het Italiaanse merk Paul Hembery.

Kremlin pakt corruptie harder aan

Rusland wil strenger optreden tegen corruptie. De boete voor het geven en het aannemen van steekpenningen moet worden verhoogd tot honderd keer de omvang van het smeergeld. De maximale straf moet 500 miljoen roebel (12,6 miljoen euro) worden. Dat heeft het Kremlin woensdag bekendgemaakt.

Het regeringsvoorstel moet officieel nog worden goedgekeurd door het parlement, maar dat wordt gedomineerd door volgelingen van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin.

Corruptie is wijdverbreid in Rusland. Op de wereldranglijst van omkopingswaakhond Transparency International staat Rusland op 154e plaats. Volgens het onderzoek is Rusland ongeveer even corrupt als Haïti en de Democratische Republiek Congo.

Zonnevlam zorgt voor storing

De Belgische sterrenwacht waarschuwt voor storing voor onder andere GPS-apparatuur. De storingen kunnen vanaf morgen voorkomen en zijn het gevolg van een zonnevlam die afgelopen maandag is uitgestoten. “Mogelijk krijgen we vanaf morgen te maken met een geo-magnetische storm”, zegt een woordvoerder van de Belgische sterrenwacht.

De uitbarsting, ook wel flare genoemd, luidt het begin in van een nieuwe zonnecyclus van elf jaar. Er kunnen storingen optreden in radio-communicatie en vliegverkeer, en ook de TomTom kan afwijkende informatie geven.

Bij de vorige grote uitbarsting, in 1989, werd de stroomvoorziening in delen van Canada getroffen waardoor 11 miljoen Canadezen uren zonder stroom zaten.

Je kunt beter bij Valve werken

Gabe Newell is verrekte rijk. Hoe rijk hij precies is? Hij bezit meer dan de helft van Valve Software, waarvan hij de medeoprichter is. Als je bedenkt dat het bedrijf tussen de $2 en $4 miljard waard is, kan Newell eigenlijk niet ver meer van zijn eerste miljard af zitten.

Zoals de meesten weten zijn Steam en Valve de grootste redenen voor het succes van de man. Half-Life, Left 4 Dead en Portal zijn allen hoog aangeschreven series en mede hierdoor zegt Newell: “My company is, per employee, more profitable than Apple or Google”. Geen kleine jongens!

Volgens Forbes Magazine heeft Steam zo’n 70 procent van de markt van downloadable PC-games in handen. Een markt die op zichzelf zo’n $4 miljard waard is. Het succes van Steam is dan weer te danken aan de winstverdeling die het bedrijf biedt aan uitgevers: “At retail, publishers get 30 percent gross margin--on Steam, they get 70 percent.“ Dat lijkt me een goede deal voor de uitgevers!

Misschien een idee om een open sollicitatie naar Newell te sturen?

Organisatie: "Race Bahrein zal veilig verlopen"

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein denkt dat de Formule 1-race ondanks alle onrust in het land goed zal gaan verlopen. Begin deze week vielen twee doden bij demonstraties tegen de regering en nieuwe acties zijn al aangekondigd. Zo zouden betogers de F1-race willen verstoren.

"De veiligheid van alle inwoners en bezoekers van Bahrein heeft te allen tijde onze hoogste prioriteit. We focussen ons op dit moment volledig op het organiseren van wederom een succesvol Formule 1-evenement. We houden de situatie echter scherp in de gaten en werken hierbij samen met de relevante autoriteiten. We zullen adequaat reageren op alle nieuwe ontwikkelingen," zei de directeur van het circuit in Sakhir , Shaikh Salman bin Isa Al Khalifa, in een verklaring.

Kom maar op met je bewijzen!

Een ouderwetse discussie over geloof. Ik ben er dol op. Vooral omdat ik vaak zo verbaasd ben over het feit dat met name de gelovigen om bewijsvoering wordt gevraagd. De fanatiekste goddelozen - die menen dat alles wetenschappelijk bewijsbaar moet zijn, om waar te zijn - eisen van gelovigen dat zij met bewijzen komen. Anders zijn ze achterlijk. Niet van deze tijd. Of gewoon naïef. Maar voor vol wordt men dan niet snel aangezien door deze extremistische heidenen.
Wordt het onderhand niet eens tijd dat deze ketters zelf met passend bewijs voor het niet bestaan van een God komen?

Opnieuw invallen bij Brabantse wietkwekerijen

De politie heeft woensdag opnieuw invallen gedaan bij hennepkwekerijen en growshops in Noord-Brabant. Dinsdag werden al negentien hennepkwekerijen opgerold en zestien growshops gecontroleerd. Hierbij werden veertien personen gearresteerd.

De acties zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt en worden uitgevoerd onder leiding van de zogeheten taskforce georganiseerde criminaliteit. Hoeveel invallen woensdagochtend zijn gedaan wordt later op de dag bekendgemaakt.

De taskforce werd in december door de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in het leven geroepen na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit. In de taskorce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen.

Urk verbiedt softdrugs

Het bezit van hasj en wiet wordt in Urk verboden. De voltallige gemeenteraad heeft dinsdag in een commissievergadering ingestemd met een totaalverbod, meldt een gemeentewoordvoerder woensdag.

Het verbod wordt geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. In de landelijke regelgeving wordt het bezit van 5 gram hasj of wiet gedoogd, maar de gemeente is het daar niet mee eens. De woordvoerder verwacht niet dat het rijk zich met de afwijkende regels in Urk gaat bemoeien.

Het is nog niet duidelijk wat voor straf op het bezit van softdrugs komt te staan. "Ik neem aan dat het een boete wordt, maar ik weet niet hoe hoog", zegt de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is er geen actuele aanleiding voor het verbod. "Net als andere plaatsen kampen wij soms met drugsproblematiek, maar in de media wordt dat al snel opgeblazen. Het verbod past in ons beleid om drugsgebruik bij jongeren te voorkomen."

De gemeenteraad moet op 3 maart definitief instemmen met het plan. Maar dat is volgens de zegsvrouw slechts een formaliteit.

Binnenvaartschip botst tegen spoorbrug

Een binnenvaartschip is woensdagmorgen tegen de onderkant van de oude IJsselbrug (een spoorbrug) tussen Zwolle en Hattem gebotst. Er vielen geen gewonden.

De waterpolitie is onderweg om het beschadigde schip te onderzoeken. De spoorwegpolitie controleert nu de spoorbrug. Vooralsnog is het treinverkeer tussen Zwolle en’t Harde (Gelderland) stilgelegd, aldus het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Binnenvaartschip botst tegen spoorbrug
Binnenvaartschip botst tegen spoorbrug (Foto: ANP)

Zeker twee doden bij ravage op A29

Bij een groot ongeluk op de A29 bij de Noord-Brabantse plaats Willemstad zijn woensdagochtend zeker twee doden en meerdere gewonden gevallen. Dat meldt de politie.

Bij het ongeluk zijn volgens de VerkeersInformatieDienst een auto en drie vrachtwagens betrokken. Het ongeluk gebeurde rond 10.15 uur. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De rijbaan tussen Willemstad en de Volkerakbrug is afgesloten. Het duurt naar verwachting tot 13.30 uur voordat deze wordt vrijgegeven. Verkeer richting Rotterdam kan omrijden door op knooppunt Sabina Dordrecht aan te houden.

[Upd] UEFA onderzoekt kopstoot Gattuso

Gennaro Gattuso heeft spijt van zijn acties tijdens de Champions League-wedstrijd tussen AC Milan en Tottenham Hotspur. De Italiaanse middenvelder liet zich zowel in als buiten het veld compleet gaan.

Tijdens de wedstrijd greep hij naar de nek van assistent-trainer Joe Jordan van de Spurs en na het laatste fluit signaal deelde hij een kopstoot uit. "Ik verloor mijn verstand. Jordan daagde mij in de tweede helft uit, ik raakte geïrriteerd door wat hij allemaal tegen mij zei. Maar dat rechtvaardigt niet mijn reactie. Ik had dit niet moeten doen", aldus Gatusso.

De UEFA zal de Italiaan waarschijnlijk een flinke schorsing opleggen. De return in en tegen Tottenham zou Gatusso in ieder geval missen, aangezien hij gisteren tegen een gele kaart opliep.

Bekijk hier de beelden van een woeste Gattuso.

Update 12:20 uur

De UEFA heeft aangekondigd dat het een onderzoek instelt naar de kopstoot die Gennaro Gattuso gisteravond na afloop van het duel tegen Tottenham uitdeelde aan Joe Jordan, assistent-trainer van de Spurs.

Overigens mist Gattuso sowieso de return op White Hart Lane na zijn gele kaart van gisteren.

Strengere controle op kennismigratie

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat strenger controleren of kennismigranten terecht in Nederland verblijven. Momenteel kunnen hoogopgeleide migranten gebruik maken van de kennismigrantenregeling. Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil misbruik van deze regeling aanpakken, zo laat hij woensdag weten.

Nederland wil graag hooggekwalificeerde kenniswerkers binnenhalen. Zij kunnen binnen enkele weken een verblijfsvergunning krijgen als hun werkgever een salaris betaalt dat boven de vijftigduizend euro ligt. Leers betwijfelt of het salaris dat in sommige gevallen betaald wordt wel marktconform is. Als de IND er achter komt dat het salaris van een migrant hoger ligt dan gebruikelijk kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken.

Vorig jaar kregen ruim 6500 kennismigranten een verblijfsvergunning, een jaar eerder waren dit er nog ruim zesduizend. Woensdag spreekt Leers met bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij de kennismigrantenregeling.


Strengere controle op kennismigratie (Foto: Novum)

McQuaid hekelt Spaanse politici

Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, is niet blij met een aantal Spaanse politici die Alberto Contador steunden tijdens zijn dopingproces. Gisteren werd Contador door de Spaanse wielerbond vrijgesproken van dopinggebruik.

Jose Luis Rodriguez Zapatero, premier van Spanje, was één van de politici die achter Contador stond nog voordat hij door de Spaanse wielerbond werd vrijgesproken. De premier zei op zijn Twitter dat er geen rechtsgeldig bewijs was voor de schuld van Contador.

"Het is aan de arbitragecommissie van de wielerbond om iemand wel of niet te veroordelen, niet aan politici. De zaak zou niet moeten worden beïnvloed door politici die meestal niet op de hoogte zijn van alle feiten en bewust een statement maken in ruil voor populariteit," aldus McQuaid die zei teleurgesteld te zijn in de houding van de Spaanse regering. "Het is ongerechtvaardigd. De Spaanse politici zijn vooringenomen betreft hun nationale sporthelden, ongeacht wat de feiten mogen zijn."

Bulykin wil bij ADO Den Haag blijven

Dmitri Bulykin ziet een langer verblijf bij ADO Den Haag wel zitten. De grote Russische spits wordt op dit moment gehuurd van Anderlecht, maar hij zou graag bij het team van trainer John van den Brom willen blijven.

Bulykin is van mening dat beide partij een overeenstemming kunnen bereiken over een definitieve transfer van de Rus naar Den Haag. De spits zal, indien nodig, salaris willen inleveren.

"Daar moet echter wel over te praten zijn. Voor mij hoeft geld niet de reden te zijn voor het al dan niet doorgaan van een transfer. Ik wil graag blijven", aldus Bulykin tegenover Voetbal International. De Rus leeft dit seizoen helemaal op in Den Haag en scoorde al vijftien competitiedoelpunten.

Behalve Bulykin wil ADO ook verder met aanvoerder Timothy Derijck. Aan het eind van het seizoen gaan beide partijen rond de tafel om over een contractverlenging te onderhandelen. De 24-jarige Derijck staat nog tot medio 2012 onder contract bij ADO. Mochten beide partijen eruit komen, dan zal dit contract worden verlengd tot 2014.

Almere pakt geweldsincidenten in bus aan

De gemeente Almere heeft maatregelen genomen om het aantal geweldsincidenten in bussen terug te dringen. In overleg met vervoerder Connexxion en de politie worden in het voorjaar meer toezichthouders ingezet. Het plan maakt deel uit van een pilot van de landelijke taskforce sociale veiligheid.

Vrijdagnacht werd opnieuw een chauffeur overvallen in Almere. Twee mannen eisten geld, waarbij een van hen de 51-jarige man vastpakte, hem bedreigde en in zijn gezicht sloeg met een vuurwapen. Chauffeurs kwamen daarna in actie door reizigers het hele weekend gratis te laten reizen.

Volgens de gemeente moet de inzet van toezichthouders en politieagenten beter op elkaar afgestemd worden. Ook moeten bushaltes en busbanen op de trajecten met de meeste incidenten aangepakt worden. Zo moet gekeken worden of de haltes voldoende verlicht zijn en of de haltes niet verscholen liggen achter struiken en ander groen.

Burgemeester Annemarie Jorritsma gaat volgende week om de tafel met een groep chauffeurs om te praten over de incidenten en verdere maatregelen.

Ent niet naar Toronto FC

Bas Ent zal komend seizoen niet uitkomen voor Toronto FC. De jonge aanvaller kon de technische staf van de Canadese ploeg tijdens een trainingskamp in het Turkse Belek niet overtuigen van zijn kwaliteiten.

Toronto FC, waar Aron Winter trainer is, gaf de voorkeur aan drie andere Nederlandse voetballers. Javier Martina, Elbekay Bouchiba en Nick Soolsma wisten wel een contract te verdienen bij de ploeg die uitkomt in de Major Soccer League.

Vorige week had FOK!sport een interview met Ent over zijn trainingskamp in het Turkse Belek. Dit interview is hier terug te lezen.

Mexicaanse met 20 kilo coke op Schiphol betrapt

De marechaussee heeft op Schiphol een 32-jarige Mexicaanse vrouw met 20 kilo cocaïne onderschept. De grote vangst werd gedaan doordat de vrouw opviel bij de grenscontrole. Ze kon niet uitleggen wat haar reisdoel was, meldt de marechaussee.

Daarmee voldeed ze niet aan de voorwaarden om binnen te komen en werd haar de toegang tot Nederland geweigerd. Ook werd haar bagage doorzocht. In haar koffer stuitte de marechaussee op de cocaïne. De straatwaarde is ongeveer 800.000 euro.

Vorig jaar onderschepte de marechaussee op Schiphol twaalfhonderd koeriers en bolletjesslikkers. De slikkers hebben meestal niet meer dan 1 kilo drugs in hun lichaam. De koeriers hebben grotere hoeveelheden bij zich.

De vrouw is aangehouden. Het Openbaar Ministerie van Haarlem onderzoekt de zaak.

Bondscoach adviseert Mertens grotere club te zoeken

De Belgische bondscoach Georges Leekens heeft Dries Mertens aangeraden naar een grotere club te vertrekken. De FC Utrecht-speler zou dan meer kans maken om bij de Rode Duivels uit te groeien tot een basiskracht.

Mertens maakte vorige week tijdens de oefeninterland tegen Finland zijn debuut voor het nationale elftal. "Hij gaf aan dat ik moet proberen naar een grotere club te vertrekken", bevestigt Mertens in Sp!ts.

"Dan heb ik betere ploeggenoten om me heen en is het voor hem makkelijker om mij te selecteren. Ja, ik denk dat hij mij daarom graag naar Ajax had zien gaan in de winterstop. Maar een grote club in het buitenland was ook goed geweest, zei hij."

"Zo gaat dat nu eenmaal bij het nationale elftal. Ook al ben je beter dan je concurrent, als hij bij een grotere club speelt, krijgt hij de voorkeur. Maar ik denk dat ik de concurrentie in het Belgisch elftal zeker aan kan. Ik wil me met de ploeg kwalificeren voor het EK en tijdens dat toernooi in de basis staan."

 

DVD/Blu-ray: Despicable Me

Een superschurk die de maan wil stelen. Het zou zomaar de verhaallijn van een nieuwe Star Wars-film kunnen zijn. Maar niets is minder waar, want het gaat hier om een animatiefilm! Despicable Me, ofwel; Verschrikkelijke Ikke in het Nederlands, vertelt het verhaal van Gru, een lichtelijk mislukte crimineel met grootse plannen. Hij is omhuld met duisternis en liefde is iets wat hij niet kent. Of toch?

Wetsvoorstel tegen aanbesteding OV grote steden

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet worden tegengehouden. Dat staat in een wetsvoorstel van de SP en de PvdA.

SP en PvdA hopen op steun van de PVV, waardoor het voorstel alleen nog hulp nodig heeft van GroenLinks of D66 voor een Kamermeerderheid. De PVV heeft zich in het verleden uitgesproken tegen privatisering van het openbaar vervoer, maar geeft nu gedoogsteun aan het kabinet van VVD en CDA.

Het wetsvoorstel geeft de PVV volgens de indieners een kans om 'oude beloftes' na te komen. Volgens het wetenschappelijk bureau van de SP heeft de PVV sinds de verkiezingen voor de Tweede Kamer in juni zestig verkiezingsbeloften gebroken.

Het voorstel wordt aangekondigd op de laatste dag van drie dagen estafetteacties in het openbaar vervoer in de grote steden. Bij de acties rijden 40 procent minder bussen, trams en metro's.

De bonden willen zo illustreren wat er volgens hen gebeurt als de geplande bezuinigingen van 120 miljoen euro op het gemeentelijk openbaar vervoer doorgaan. Maandag werd actie gevoerd in Amsterdam. Dinsdag volgde Den Haag en woensdag is Rotterdam aan de beurt.

Ridge Racer 4 op PSN

Er is nog meer Ridge Racer-nieuws te melden naast de nieuwe 3DS-versie. De klassieker Ridge Racer 4 zal volgende maand op het PlayStation Network verschijnen. Dit heeft Namco Bandai bevestigd. Het spel wordt gezien als één van de beste in de gehele reeks en één van de betere PlayStation 1-spellen.

Ridge Racer 4, dat is uitgebracht in 1999 in Europa en Noord-Amerika, bevat 48 auto's, acht tracks, een toffe soundtrack, ondersteuning voor twee spelers middels een split-screen en natuurlijk de bevallige Reiko Nagase. Dat wordt lastig kiezen in maart, als de 3DS-versie ook uitkomt.

Ridge Racer 4

Japan zet walvisvaart tijdelijk stop

Japan heeft de jaarlijkse walvisvaart tijdelijk stopgezet vanwege protestacties door milieuorganisatie Sea Shepherd. Boten van Sea Shepherd achtervolgen de Japanse walvisvloot al weken in de ijzige zeeën bij Antarctica in een poging de jaarlijkse walvisvaart - waarbij de dood van 945 dieren gepland staat - te frustreren.

Japan heeft de jacht op 10 februari opgeschort na voortdurende 'gewelddadige verstoringen' door de activisten, aldus Tatsuya Nakaoku, woordvoerder van het Japanse visserijagentschap. "We hebben de walvisvaart tijdelijk stilgelegd om de veiligheid te kunnen garanderen", zei Nakaoku. Als de omstandigheden weer veilig worden geacht zal de vloot de walvisjacht hervatten. Het is nog onduidelijk wanneer dat zal zijn.

Tot dusverre hebben de protestacties niet geleid tot verwondingen of grote schade aan de schepen, zei Nakaoku. Wel gooien de activisten flessen gevuld met ranzige boter op de schepen en één keer raakte een touw verstrikt in de propeller van een harpoenschip.

Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de Japanse walvisvaart. Volgens Japan is de walvisvaart bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, maar tegenstanders zeggen dat het een dekmantel is voor commerciële walvisvaart, omdat het vlees dat niet gebruikt wordt voor onderzoek verkocht wordt.

Nieuwe cycloon raast over Noord-Australië

De cycloon Carlos heeft in de Noord-Australische stad Darwin voor hevige regenval en windstoten met snelheden tot 130 kilometer per uur gezorgd. Bomen en elektriciteitspalen gingen tegen de vlakte.

Verscheidene mensen moesten uit hun auto gered worden en één man raakte gewond toen hij door een vallende boom werd geraakt. Scholen en overheidsgebouwen sloten hun deuren, maar evacuaties waren niet nodig, aldus de autoriteiten.

Het oog van de storm liep op 3 kilometer langs de stad, maar bleef wel boven zee. Volgens de nationale meteorologische dienst kan de cycloon donderdag terugkeren naar Darwin.

Twee weken geleden verwoestte de veel krachtigere cycloon Yasi meerdere steden in de noordoostelijke staat Queensland.

Maastrichtse rechtenstudenten allemaal een 8

Alle driehonderd eerstejaars Rechten van de Universiteit Maastricht krijgen een 8 voor hun tentamen vaardigheidstraining. Dat heeft universitair hoofddocent Fokke Fernhout besloten, omdat een groepje studenten dat bij hetzelfde tentamen had gefraudeerd, niet is bestraft. Woensdag praten Fernhout en de faculteitscommissie over de hoogopgelopen kwestie.

Zeventien eerstejaars studenten werden kortgeleden betrapt op het overschrijven van stukken tekst van elkaar. Ze moesten voor de examencommissie verschijnen. Die besloot het groepje een formele waarschuwing te geven, maar hen niet uit te sluiten van het tentamen. Fernhout is daar woedend over: "Ik heb studenten die heel hard werken en toch net geen voldoende halen. En dan moet ik zulke fraudeurs wel een voldoende geven? Dat is zo oneerlijk dat ik iedereen een 8 geef."

Sauber in zee met luchtvaartmaatschappij

Asia Jet en Sauber zijn een nieuwe samenwerking aangegaan. Het bedrijf zal nu met een logo op de auto's van het team van Sauber gaan prijken dit jaar. 

"We zijn erg trots dat we Sauber kunnen steunen dit jaar", aldus algemeen directeur van Asia Jet, Mik Walsh. "We hebben de afgelopen seizoenen al de nodige coureurs en sponsors naar de Formule 1-races gevlogen en hopen dat vanaf nu nog meer te kunnen doen, ook buiten Azië."

Alderweireld: "Arrogantie tonen tegen Anderlecht"

Morgen staat het Europa League-duel tussen Ajax en Anderlecht op het programma. Toby Alderweireld blikt vast vooruit op het duel en vindt dat Ajax net wat sterker dan Anderlecht is.

"Ik heb er veel zin in. Dit zijn twee wedstrijden waar het er echt om gaat met twee aanvallend ingestelde ploegen. Ik verwacht een mooie wedstrijd, waarin wij een beetje arrogantie moeten tonen", aldus Alderweireld in het Algemeen Dagblad.

De Belgische centrale verdediger van de Amsterdammers legt die arrogantie als volgt uit: "Durf. De lef om op de helft van de tegenstander te voetballen. Als we ons niveau halen, zullen we sterker zijn. Europees gezien voelen we ons gesterkt door de overwinning in Milaan."

Vertonghen wil Lukaku best gratis ophalen

Jan Vertonghen en Romelu Lukaku spraken elkaar vorige week bij de oefeninterland van België tegen Finland nog over de aanstaande wedstrijd. "Ik praat veel met hem over voetbal en Ajax. Hij vindt het een heel mooie club", zegt Vertonghen op de clubwebsite.

De Ajacied weet echter welk prijskaartje Anderlecht aan Lukaku heeft gehangen. "Ik vrees niet dat Ajax bij machte is om hem te halen. Maar het is een fantastische speler die elk team zou willen hebben. Als hij gratis wil komen, halen we hem wel op."

Lukaku is donderdag waarschijnlijk de directe tegenstander van Vertonghen. "Het is een heel sterke en snelle speler. We moeten een goede manier vinden om hem en Mbark Boussoufa af te stoppen."

De wedstrijd tegen Anderlecht was vorig jaar nog vreemd voor de verdediger. "Het was toen heel apart om tegen Anderlecht te spelen. Het voelde eigenlijk alsof het niet kon. Nu was ik bijzonder blij met de loting, omdat het een mooie wedstrijd wordt en omdat het een tegenstander is die we moeten kunnen hebben."

GT Academy 2011 aangekondigd

PolyPhony en Sony hebben in samenwerking met Nissan de Europese Gran Turismo Academy 2011 aangekondigd. Het doel is om spelers om te toveren tot echte racers. De selectieprocedure zal eerst via Gran Turismo 5 plaatsvinden. Deze procedure zal tussen 4 maart en 17 april lopen via de ' Seasonal events' in het spel.

Deze samenwerking startte in 2008 en heeft ondertussen twee professionele autocoureurs opgeleverd: de Spaanse student Lucas Ordonez is nu een international coureur en de Franse Jordan Tresson behaalde een vierde plaats tijdens de European GT4 Cup in 2010.

Heb je ambities? Je kunt je inschrijven op Facebook.

[Upd] Karroubi bereid 'elke prijs te betalen'

De Iraanse oppositieleider Mahdi Karroubi is bereid 'elke prijs te betalen' om democratische hervormingen in zijn land te bewerkstelligen. Dat zei hij woensdag op zijn website.

Conservatieve parlementsleden riepen dinsdag op tot de berechting en ter dood veroordeling van Karroubi en twee andere oppositieleiders vanwege demonstraties begin deze week. Die protesten waren bedoeld om solidariteit met de betogers in Egypte te betuigen, maar benadrukken ook de sluimerende onrust in Iran zelf. Twee demonstranten werden gedood bij confrontaties met de politie.

Karroubi is een van de leiders van de Groene Beweging die ontstond na de betwiste presidentsverkiezingen in 2009 en pleit voor meer vrijheden en politieke hervormingen.

Update 09.49 uur
Hier het filmpje, waarin de Iraanse parlementsleden oproepen tot de dood van Karroubi en Mousavi.

Crouch: "Topspelers houden niet van verliezen"

Tottenham Hotspur-spits Peter Crouch was de maker van het winnende doelpunt in het Champions League-duel tegen AC Milan en zag hoe Gennaro Gattuso na afloop van de wedstrijd assistent-coach Joe Jordan een kopstoot verkocht. "Hij probeert altijd dingen uit te lokken", zei Crouch tegen Sky Sports. "Topspelers houden er niet van om te verliezen en dat is wat hij vanavond heeft laten zien".

Trainer Harry Redknapp reageerde wat luchtiger op de kleine vechtpartij. "Ik had mijn geld op Joe gezet. Als je met iemand ruzie zoekt, kun je dat beter niet met Joe Jordan doen", zei de Engelsman.

Ook Rafael van der Vaart was er niet over te spreken. "Ik heb nog nooit zoiets gezien", zei hij tegen de camera's van de NOS. "Ik probeerde hem nog tegen te houden maar hij was helemaal buiten zichzelf."

Ook over Mathieu Flamini was hij verontwaardigd. De Fransman schopte Vedran Corluka, die niet meer verder kon spelen. "Dat was absoluut rood. Ik heb na afloop de voet van Corluka gezien, heel dik. We hopen maar dat om een fikse kneuzing gaat."

Hitzfeld: "Robben niet minder dan Messi"

Na maanden van afwezigheid maakte Arjen Robben na de winterstop zijn rentree voor Bayern München. De terugkeer van de Nederlander gaat gepaard met enorme lofzangen op de kwaliteiten van de speler. Eerder deze week prezen Franz Beckenbauer en trainer Louis van Gaal de prestaties van de buitenspeler, nu doet ook voormalig Bayern-trainer Otmar Hitzfeld een duit in het zakje.

In Bild vergeleek de huidige bondscoach van Zwitserland Robben met het wonderkind Lionel Messi: "Robben is bij Bayern net zo belangrijk als Messi dat is bij Barcelona. Messi is weliswaar de beste van de wereld, maar Robben doet daar niet veel voor onder. Mede door de mix van snelheid, techniek en doelgerichtheid is hij bij vlagen onnavolgbaar."

Robben speelde sinds de winterstop vier duels voor de Rekordmeister en scoorde hierin vier keer en leverde één assist.

Geen XMB op de Sony NGP

De Next Gen Portable van Sony heeft de voor PlayStation kenmerkende XrossMediaBar niet als interface. Sony heeft besloten dat de interface niet handig is voor social media, zoals Facebook-spellen. Ook is het touchscreen een reden om de XMB niet meer te gebruiken.

Sony wil het hele scherm inzetten om op elk moment te kunnen reageren op vrienden die online zijn, maar ook om andere netwerkmogelijkheden beter te integreren in de interface van de handheld. De XMB is daar niet geschikt voor bevonden en is dus verdwenen op de NGP. Omdat het apparaat ook een touchscreen heeft zijn icoontjes waarchijnlijker logischer te gebruiken en is de XMB-interface ongeschikt verklaard.

De releasedatum van de NGP is nog onduidelijk, al zijn er signalen dat dit eind van het jaar moet gaan gebeuren.

NGP

Murray zegt af voor toernooi Dubai

Andy Murray doet niet mee aan het ATP-toernooi in Dubai. De Schot heeft last van een polsblessure.

Murray werd vorige week al in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam uitgeschakeld. Met zijn broer Jamie wist hij in het dubbelspel de halve finales te bereiken.

"Andy vindt het erg jammer voor het toernooi en de supporters, maar hij moet zich terugtrekken met een polsblessure," staat te lezen op de website van het toernooi.

Extra geld voor meer lesuren in mbo

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor meer lesuren en een betere begeleiding in het eerste jaar van het mbo. De maatregelen moeten de doorstroming van vmbo naar mbo verbeteren.

"Zodoende maken we de stap van vmbo naar mbo iets makkelijker en weten we leerlingen beter te boeien, is er minder gatenkaas. Mooie volle roosters met uren zodat je gemotiveerd blijft en niet afhaakt", aldus Van Bijsterveldt woensdag in het NOS-Journaal.

Voor Van Bijsterveldt is het mbo van groot belang voor Nederland en mag niemand uitvallen. "Zonder dat mbo, zonder de goede vakmensen staat Nederland stil", aldus de CDA-minister.

Extra geld voor meer lesuren in mbo
Extra geld voor meer lesuren in mbo (Foto: ANP)

'Extreem-rechts steunt PVV'

Een aantal rechts-extremisten heeft de ondersteuningsverklaring voor de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen ondertekend. Onder hen zijn prominenten van de voormalige Centrumdemocraten (CD) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Per kieskring zijn dertig ondersteuningsverklaringen nodig om aan de verkiezingen mee te kunnen doen. Kafka bezocht stembureaus in zeventien van de twintig kieskringen om daar de ondersteuningsverklaringen in te zien.

Op de lijst vond de groep onder anderen Wim Elsthout en Ruud Enthoven. Zij waren tot 1999 lid van de CD en betrokken bij de doorstart van de partij. Elsthout bevestigt in de krant dat hij zijn handtekening heeft gezet, maar wil er verder niet op ingaan.

Enthoven bevestigt volgens de krant ook dat hij heeft getekend, maar geeft ook aan dat hij met NVU-voorman Constant Kusters een nieuwe partij aan het opzetten is. Die moet met de PVV concurreren. "Persoonlijk heb ik niets met de PVV, de voorman en zijn volgelingen kijken mij te veel richting VS en Israël."

PVV-Kamerlid en lijsttrekker in Noord-Holland Hero Brinkman wist niet van deze steunverklaringen. "Anders hadden we ze natuurlijk nooit ingediend", zegt hij in de krant. Hij baalt er volgens de krant van dat de namen nu naar buiten komen. "Hoe vaak moet ik nog zeggen dat wij geen fascistische of rechts-extremistische partij zijn?"

RUSE DLC is gearriveerd

Ubisoft heeft nieuwe RUSE DLC uitgegeven voor PC, Xbox 360en PlayStation 3. 'The Pack van The Rising Sun' geeft spelers de kans om het Japanse leger te leiden in zowel solo- als multiplayer modes. Ubisoft heeft geen richtprijs gegeven, maar het is te downloaden voor 800 MS-punten.

Je krijgt met de nieuwe DLC beschikking over 28 nieuwe eenheden en gebouwen in drie nieuwe missies die het Japanse leger zullen introduceren. In de missie 'Gold for the Brave' zul je de beroemde goudvoorraad moeten beschermen, in 'Ostfriesland' vecht je met een Japans leger in Duitsland en in 'For Honour' besluiten deserteurs het Japanse leger op Java te helpen in een haast onmogelijke strijd tegen het Russische, Amerikaanse en Britse leger.

RUSE DLC

'Kindermisbruikverdachte begeleidde pleeggezinnen'

De 45-jarige pleegvader die vrijdag werd opgepakt voor het maken van kinderporno werkte zelf als begeleider van pleeggezinnen. De man was jarenlang maatschappelijk werker. Hij kwam in beeld nadat foto's van zijn pleegkind waren gevonden op de computer van zedenverdachte Robert M., schrijft het AD woensdag.

De verdachte, Leon D., werkte sinds 1992 in verschillende functies bij de organisatie voor jeugdhulpverlening Flexus Jeugdplein gezinnen. De laatste jaren begeleidde hij ouders en kinderen bij pleeggezinnen. Met zijn vrouw voedde hij vier kinderen op, onder wie twee pleegkinderen. Daarnaast was hij duikinstructeur.

Het OM onderzoekt of D. slachtoffers heeft gemaakt tijdens zijn werk als maatschappelijk werker. De man werd vrijdag in Den Bommel opgepakt omdat hij pornografische foto's had gemaakt en verspreid van een pleegkind dat al jaren bij hem en zijn gezin woonde.

De beelden werden gemaakt tussen 2007 en 2009, toen het kind 5 jaar oud was. Hij zou ook een 12-jarige jongen uit Den Bommel hebben misbruikt.

Politie en justitie lieten dinsdag weten dat ze de man op het spoor kwamen nadat beelden van het kind werden aangetroffen in een ander onderzoek. Volgens het AD zijn de foto's gevonden op de computer van Robert M., die wordt verdacht van misbruik van zeker 83 kinderen in Amsterdam.

Het is niet duidelijk of de twee contact met elkaar hadden of dat de afbeeldingen toevallig via internet op de computer van M. terecht zijn gekomen. Dit is de eerste zaak die aan het licht komt via het onderzoek naar M. Het OM sluit niet uit dat hierdoor meer verdachten aan het licht komen.

Man schiet zichzelf in buik op schietbaan

Een man is dinsdagavond zwaargewond geraakt op een schietbaan.

Het incident gebeurde bij schietvereniging Tref Het Punt op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Even voor sluitingstijd, rond 23.00 uur, schoot de man zichzelf in zijn buik. Hij is met levensbedreigende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Woensdagochtend vroeg was het levensgevaar geweken, laat de politie weten.

Op het moment dat de man zichzelf verwondde stond hij alleen op de schietbaan, zijn schietpartner was al aan de bar gaan zitten. De politie gaat vooralsnog uit van een ongeluk.

Speciaal agent VS doodgeschoten in Mexico

Een Amerikaanse speciaal agent is dinsdag in het noorden Mexico doodgeschoten. Zijn collega werd in zijn arm en been geraakt, maar is niet levensgevaarlijk gewond. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De twee mannen waren voor hun werk in Mexico. Het dodelijke slachtoffer, Jaime Zapata, was werkzaam voor een eenheid die onderzoek doet naar drugshandel, witwaspraktijken en het smokkelen van mensen en wapens. De Verenigde Staten en Mexico werken steeds nauwer samen in de strijd tegen het drugsgeweld en de georganiseerde misdaad in het land. Het incident van dinsdag brengt die samenwerking niet in gevaar, aldus de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano.

De auto van de Amerikanen werd dinsdag in de noordelijke staat San Luis Potosi op een snelweg onder vuur genomen. Het is onduidelijk of de auto eerst tot stoppen is gedwongen. In San Luis Potosi is slechts sporadisch sprake van drugsgeweld. In twee buurstaten is echter wel een bloedige oorlog tussen drugskartels gaande.

De Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten hebben een gezamenlijk onderzoek ingesteld naar de schietpartij.

Makkelijke overwinning Nederland op EK badminton

Het Nederlands badminton team heeft gisteravond haar eerste wedstrijd tijdens het EK gemengde teams met 4-1 gewonnen van IJsland.

Nederland ging voortvarend van start met Jacco Arends en Selana Piek die in 19 minuten wonnen in twee games. Een speler die na afloop zei dat hij ontzettend zenuwachtig was voor aanvang was Rune Massing. De kopman won met 21/15 en 21/16 van Atli Johannesson.

Met een 2-0 voorsprong maakte Josephine Wentholt haar debuut. De Amsterdamse, uitkomende voor BC Almere, kreeg gisteren van bondscoach Gerben Bruijstens de vraag of zij klaar is om als kopvrouw van Nederland aan de slag te gaan. Dit kwam mede omdat Patty Stolzenbach gisterochtend kreeg te horen dat haar opa was overleden. Ondanks haar enorme vechtlust ging de overwinning naar de IJslandse.

De nationaal kampioenen mannendubbel, Ruud Bosch/Koen Ridder, bezorgde Nederland met hun overwinning de 3-1 voorsprong. De uiteindelijke einduitslag werd een 4-1 overwinning waar Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen voor zorgden.

Cruijff waarschuwt FC Barcelona voor Van Persie

Vanavond staat er in de Champions League een heuse kraker op het programma. Dan nemen FC Barcelona en Arsenal het namelijk tegen elkaar op. Johan Cruijff heeft de Catalanen inmiddels gewaarschuwd voor Robin van Persie.

"Hij heeft een goede rechter, een nog betere linker en is sterk in de lucht," liet Cruijff aan The Telegraph weten. "Van Persie scoort doelpunten bij de vleet en is enorm fris vanwege zijn blessures eerder dit seizoen."

Cruijff was overigens niet alleen lovend over het spel van Van Persie. "Theo Walcott en Andrei Arshavin zijn natuurlijk ook stuk voor stuk toppers," ging hij verder. Daarnaast haalde El Salvador ook de zwakke punten van Arsenal aan. "Als het team diep staat, dan kan je op buitenspelval spelen. Zolang je de bal hebt is Arsenal niet echt gevaarlijk en moeten ze constant achter de bal aanlopen."

Krajicek uitgeschakeld in Memphis

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om de derde ronde van het WTA-toernooi in Memphis te bereiken. De Nederlandse ging gisteren namelijk onderuit tegen een qualifier, de Amerikaanse Alexa Glatch. De setstanden waren 7-6(2), 3-6 en 6-3.

Vorig jaar slaagde Krajicek er ook al niet in om de tweede ronde te overleven. Onze landgenote bereikte een jaar eerder nog wel de laatste acht van het tennistoernooi in de Amerikaanse stad.

Del Bosque breekt lans voor Benítez

Rafael Benítez heeft veel pech gehad als trainer van Internazionale. Althans, dat is de lezing van Vicente Del Bosque.

Benítez nam afgelopen zomer het stokje over van José Mourinho als hoofdtrainer van Inter en faalde jammerlijk. In de Serie A liep de achterstand steeds verder op, eind 2010 werd nog wel het WK voor clubteams gewonnen, maar de positie van Benítez was onhoudbaar geworden.

Sinds 2011 is Leonardo coach van de Nerazzurri en de prestaties zijn sterk verbeterd. Volgens Del Bosque waren de matige uitslagen onder Benitez niet helemaal te wijten aan zijn landgenoot. "Benitez is een grote trainer. Zijn conduitestaat spreekt boekdelen", aldus de Spaanse bondscoach tegen La Gazzetta dello Sport.

Na het behalen van de wereldtitel, sprak Benítez de hoop uit op nieuwe aankopen. Dat schoot Inter in het verkeerde keelgat. "Zijn roep om versterkingen was inderdaad niet erg slim. Het was een fout, maar alle blessures waren dat niet."

Ridge Racer racet in 3D

Namco Bandai heeft een trailer vrijgegeven van Ridge Racer 3D. In de trailer zijn er geen helaas geen 3D-effecten te bekijken, maar we zien wel snelle auto's in de bergen en in steden racen. Er zijn ook nachtraces in het spel te zien. Ridge Racer 3D komt 25 maart uit op de Nintendo 3DS.

De racegame zal een nieuwe mogelijkheid krijgen om nog strakker door de bochten heen te driften met de speciale 'Drift Button'. Ridge Racer 3D staat gepland als 'launch game' in Japan en het Westen, op 25 maart kunnen we dus ook racen in 3D op de nieuwe handheld.

[NBA] James op dreef bij Miami

In de NBA heeft Miami Heat met 110-103 gewonnen van Indiana Pacers. Grote man bij Miami was Dwyane Wade met maar liefst 41 punten. LeBron James was goed voor 27 punten.

Francisco Elson ging met Utah Jazz onderuit tegen Phoenix Suns: 102-101. Elson deed acht minuten mee maar hij wist daarin niet tot scoren te komen.

Golden State Warriors versloeg New Orleans Hornets met 102-89. Dan Gadzuric kreeg bij Golden State geen speeltijd.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Miami 103-110
Chicago Charlotte 106-94
Oklahoma Sacramento 126-96
Memphis Philadelphia 102-91
Phoenix Utah 102-101
Golden State New Orleans 102-89

Duke loopt op stoom

Gearbox heeft aangegeven dat de PC-versie van Duke Nukem Forever Steamworks zal gebruiken. Dat betekent dat de PC-variant van de shooter verbonden moet zijn met een Steam-account. Uitgever 2K heeft daarna bevestigd dat het account nodig zal zijn voor de single- en multiplayer.

Er zal ook een Special Edition van het spel verschijnen. Het lange wachten zal eindelijk beloond worden: het spel zal 6 mei te koop zijn voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Duke Nukem Forever

Vier keer meer boetes door digitale flitspaal

In Nijmegen zijn vorig jaar ruim vier keer zo veel boetes uitgedeeld voor door rood rijden. Het aantal boetes voor door rood rijden steeg van 6372 naar 28.957 nadat er in de stad negen digitale flitspalen waren geplaatst, schrijft De Telegraaf woensdag.

Ook het aantal boetes voor snelheidsovertredingen steeg met enkele duizenden. Het grote verschil komt doordat de digitale palen 24 uur per dag en zeven dagen per week actief zijn, legt een politiewoordvoerder in de krant uit. Iedere overtreding wordt daardoor geregistreerd.

Dat was bij de zestien analoge palen niet het geval. Het rolletje van achthonderd opnamen kon bijvoorbeeld vol zijn of de paal kampte met een storing.

Nederland telt nu 188 digitale flitspalen en 1300 analoge palen. In 2015 moeten er 600 digitale flitspalen zijn.

LEGO Pirates ook op 3DS

Disney heeft bevestigd dat het spel LEGO: Pirates of the Caribbean ook op de Nintendo 3DS gebouwd wordt. Naast de nog niet verschenen handheld zal het ook op de Wii, Xbox 360, PlayStation 3, PC, DS en PSP verschijnen. Het spel zal in mei uitkomen, zo ongeveer wanneer de nieuwe film ook uitkomt.

Het verhaal in de game zal echter stukken uit de eerste drie films bevatten. Met twintig levels, zeventig speelbare personages en multiplayer co-op is het bewezen: met LEGO kun je alles maken.

LEGO: Pirates

Slotakkoord ov-acties in Rotterdam

Reizigers in de regio Rotterdam moeten woensdag rekening houden met een langere reistijd en bus- en tramlijnen die niet rijden. Medewerkers van het vervoersbedrijf RET voeren daarmee actie tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Maandag was het al de beurt aan het GVB in Amsterdam, dinsdag volgde de Haagse HTM.

De Randstadrail, buslijnen 56, 33, 35, 38, 44, 66, 70, 76 en de tramlijnen 4, 20 en 23 rijden niet. De overige lijnen en de metro rijden volgens de vakantiedienstregeling. Daarnaast zijn alle loketten verkoop & informatie de gehele dag gesloten.

Met de acties willen de vakbonden de reiziger de gevolgen van de voorgenomen besparingen laten merken. De regering wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Daardoor zouden veel tram- en buslijnen komen te vervallen en worden routes korter.

Slotakkoord ov-acties in Rotterdam
Slotakkoord ov-acties in Rotterdam (Foto: ANP)

Brit Awards kennen geen grote winnaar

Bij de jaarlijkse uitreiking van de Brit Awards zijn de prijzen netjes verdeeld. De prestigieuze prijzen voor musici werden dinsdagavond uitgereikt in Londen.

Zowel het Canadese Arcade Fire (Beste Internationale Band en Beste Album) als rapper Tinie Tempah (Beste Britse Nieuwkomer en Beste Single) scoorden twee awards.

De belangrijkste prijs, die van Beste Britse Album, ging naar Mumford&Sons. Beste Britse Mannelijke Artiest werd Plan B, Laura Marling werd verkozen tot de Beste Zangeres.

Brit Awards kennen geen grote winnaar
Brit Awards kennen geen grote winnaar (Foto: ANP)

Vluchtelingen vaak werkloos

Vluchtelingen zijn vaak werkloos of werken onder hun niveau. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onder immigranten uit Afghanistan, Iran, Irak en Somalië.

Iraniërs hebben van de onderzochte groepen het vaakst een baan. Ongeveer de helft van hen werkt, terwijl van de autochtone Nederlanders 70 procent werk heeft. Van de Afghaanse vluchtelingen heeft 36 procent een baan. Daarna volgen Irakezen en Somaliërs met 35 en 29 procent.

Voor alle groepen geldt dat mensen met een baan vaak onder hun niveau werken. Rond 40 procent zegt te hoog opgeleid te zijn voor hun huidige functie of ergens anders voor te hebben gestudeerd.

Het SCP heeft het onderzoek uitgevoerd onder vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Reden voor het onderzoek is dat er over mensen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen, relatief weinig bekend is. Naar Turken en Marokkanen, die oorspronkelijk als gastarbeider zijn gekomen, is wel veel onderzoek gedaan.

Uit het onderzoek blijkt dat vluchtelingen vaker autochtone vrienden en kennissen hebben dan Turken en Marokkanen. Somaliërs zijn het meest religieus, hebben traditionele ideeën over de verhouding tussen man en vrouw en spreken het slechtst Nederlands. Iraniërs zijn het minst religieus, hebben ongeveer dezelfde ideeën over mannen en vrouwen als autochtonen en spreken relatief goed Nederlands. Irakezen en Afghanen zitten er tussenin.

Nagenoeg alle ondervraagde vluchtelingen voelen zich veilig in Nederland. Ook zijn ze beter te spreken over Nederland dan autochtonen. Somaliërs zijn het meest tevreden: zij geven Nederland een 7,8 als rapportcijfer. Autochtonen waarderen hun eigen land met een 6,8. Drie kwart van de immigranten zegt niet meer terug te willen naar het land van herkomst.

Generaal Petraeus binnen jaar weg

Bevelhebber David Petraeus van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan verlaat zijn post voor het einde van het jaar. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag tegen de Britse krant The Times gezegd.

Petraeus werd ongeveer acht maanden geleden aangesteld. De vervanging van de Amerikaanse opperbevelhebber maakt deel uit van een reorganisatie onder hoge Amerikaanse functionarissen in Afghanistan. "Generaal Petraeus doet zijn werk fantastisch, maar hij werkt praktisch non-stop sinds de aanslagen van 11 september 2001. Hij kan dit niet eeuwig volhouden", aldus de zegsman van Defensie.

Generaal David Petraeus binnen jaar weg
Generaal David Petraeus binnen jaar weg (Foto: ANP)

Berbatov lyrisch over Rooney

Dimitar Berbatov is lyrisch over Wayne Rooney. De Engelse topspits lijkt zijn vorm te hebben hervonden en bewees dat met een prachtige omhaal.

De Bulgaarse spits gaat momenteel aan kop op de topscorerslijst van de Premier League met negentien goals in 23 wedstrijden. De prestaties van Rooney vallen daarbij tot dusverre in het niet (vijf doelpunten), maar desondanks vindt Berbatov zijn kompaan in de aanval de beste speler met wie hij ooit heeft samengewerkt.

"Als je alle sterke punten van Wayne bekijkt, is hij in mijn ogen de nummer één van de wereld", aldus Berbatov in diverse Engelse media. "Hij is de beste aanvaller waar ik ooit heb mee samengewerkt." Rooney worstelde dit seizoen lang met zijn vorm, maar lijkt weer helemaal terug. Dat zette de Engelsman kracht bij met zijn winnende omhaal in de derby tegen Manchester City (2-1).

Ook op persoonlijk vlak is Berbatov tevreden. "Het gaat me dit seizoen voor de wind en als we ook nog eens de landstitel winnen dan kan ik mijn geluk niet op", zegt hij. "Dat is mijn grootste wens. In mei zal ik de prijs omhoog houden. Ik zou dat graag doen voor de manager, teamgenoten en de fans."

Feyenoord houdt Miyaichi uit de wind

Feyenoord houdt Ryo Miyaichi voor even uit de wind. De Rotterdammers hebben volgens het Algemeen Dagblad een mediastilte afgekondigd.

De eerste twee weken na zijn komst kreeg de 18-jarige Japanner enorm veel media-aandacht. Miyaichi stond iedereen te woord, iets wat Feyenoord voorlopig een halt toe wil roepen. Na alle aandacht wordt het verstandiger geacht om even rust te nemen en interviews achterwege te laten.

Tegenover de krant reageerde hij nog wel op zijn debuut in De Kuip. "Ik had van mijn medespelers al te horen gekregen dat De Kuip helemaal vol zou zitten. Het was zo opwindend om mee te maken", aldus de Japanner, voor de rest van het seizoen gehuurd van Arsenal.

"Toen de wedstrijd afgelopen was, wandelde ik naar de supporters achter het doel. Ik heb nauwelijks woorden voor wat er toen gebeurde. De mensen waren zo enthousiast, ik had zoiets alleen op televisie of in manga gezien."

[Video] Gattuso volledig door het lint

Gennaro Gattuso heeft zich tijdens en na de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur ernstig misdragen. De middenvelder van AC Milan kreeg gedurende de wedstrijd slechts één gele kaart, zocht meermaals ruzie met spelers en staf van de tegenstander en ging na de wedstrijd volledig door het lint.

Tijdens de wedstrijd gaf hij assistent-trainer van de Spurs, Joe Jordan, al een flinke duw. Na het laatste fluitsignaal zocht hij voortdurend ruzie met de reserves en staf van de Engelse ploeg en wilde hij deze zelfs te lijf gaan. Hieronder een aantal beelden van de gefrustreerde Gattuso, die met zijn ploeg met 0-1 verloor.

Gattuso zoekt ruzie met Joe Jordan

Ook na de wedstrijd blijft Gattuso ruzie zoeken

Oorlog Irak gebaseerd op leugens informant

Er werd al langere tijd van uitgegaan, maar nu is toegegeven dat de inval in Irak van de Verenigde Staten voor een groot deel gebaseerd is op leugens. De bron, met de codenaam Curveball, waarop de VS baseerde dat in Irak massavernietigingswapens waren, heeft voor het eerst bekend de informatie uit zijn duim te hebben gezogen.

De VS noemde voor de Veiligheidsraad drie redenen voor een aanval op Irak. Uranium wat in het bezit zou zijn van Irak, Al Qaida in Irak en de verklaring van Curveball. Curveball verklaarde dat Irak chemische en biologische wapens had en die testte op burgers. Hier is dus niets van waar, zo geeft hij toe.

Rafid Ahmed Alwan Al Janabi, oftewel Curveball, een Iraakse vluchteling woonachtig in Duitsland, heeft in een interview tegenover The Guardian verklaard dat hij heeft gelogen en uitgelegd waarom. "Het oude regime was een dictatuur en dat zorgde voor grote problemen in ons land. (...) Ik moest iets voor ons land doen. Dus besloot ik dit te doen en ik ben tevreden, omdat er geen dictator meer in Irak heerst", aldus Curveball.

Al Janabi was een belangrijke bron, omdat hij claimde in de Iraakse chemische wapenindustrie te hebben gewerkt. Duitse inlichtingendiensten waarschuwden destijds de Amerikanen dat Al Janabi als bron onbetrouwbaar zou kunnen zijn, maar de Amerikaanse overheid besloot deze waarschuwing naast zich neer te leggen.

Op de vraag of hij weer zou liegen als hij terug kon in de tijd, antwoordt hij zonder enige twijfel: "Ja, ja zeker weten. Ik zou alles doen tegen Saddam, tegen het oude regime. Ik zou alles doen wat mogelijk is." Curveball geeft aan nu wel in de problemen te zitten. "Ik zal eerlijk zijn, ik heb nu veel problemen. De Duitse informatiedienst heeft mijn flat in beslag genomen, mijn mobiele telefoon en ik bevind me nu in een slechte situatie, maar als ik terug kon zou ik het weer doen." Curveball sluit het interview met te zeggen dat hij trots op zichzelf is en geen spijt heeft.

De informatie van Curveball leidde ertoe dat de VS voor de VN Veiligheidsraad genoeg munitie had om de aanval op Irak van 2003, de 'shock-and-awe campaign', te rechtvaardigen. De zogeheten weapons of mass destruction zijn in lijn met de nieuwe verklaring van Curveball nooit gevonden.

Het interview en meer informatie is voor een deel te vinden op de site van Al Jazeera, maar voor een groter deel op die van The Guardian. Klik hier voor het interview.

Lancering Johannes Kepler uitgesteld

De lancering van het onbemande Europese ruimtevrachtschip Johannes Kepler is dinsdag in Frans-Guyana afgebroken en uitgesteld. Het aftellen naar het moment van vertrek werd gestopt en de start is naar woensdag verzet. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de reden van het uitstel niet gemeld.

Het ruimteschip moet ongeveer 7 ton aan voedsel, kleding, brandstof en apparatuur naar het internationale ruimtestation ISS brengen. De missie van de Johannes Kepler duurt ongeveer een half jaar. Dan zal het ruimtevrachtschip worden losgekoppeld van het ISS en verbranden in de dampkring. De Johannes Kepler is de opvolger van de Jules Verne uit 2008.

Aan de missie zit een Nederlands tintje. Zestien zonnepanelen van het Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space moeten het voertuig van energie voorzien. Het ruimtevrachtschip is bovendien uitvoerig getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

De website Space.Cweb, een site met nieuws over ruimtevaart en technologie, meldt in een update dat vijf minuten voor de lancering een technisch probleem met de draagraket werd ontdekt en dat de lancering daarom is uitgesteld.

[Upd] 'Dood aan Iraanse oppositieleiders'

Furieuze Iraanse parlementsleden hebben dinsdag geëist dat oppositieleiders worden opgehangen wegens de betogingen maandag.

De parlementsleden noemden uitdrukkelijk Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, die hadden opgeroepen tot betogingen als steun aan de revoluties in Egypte en Tunesië. De betoging liep snel uit op een actie tegen de regering, waarbij twee doden vielen.

"Mousavi en Karroubi moeten worden geëxecuteerd. Dood aan Mousavi, dood aan Karroubi", schreeuwden leden in het parlement, meldde staatspersbureau IRNA. Parlementsvoorzitter Ali Larijani zei dat de VS, Groot-Brittannië en Israël de protesten hadden opgezet door Mousavi en Karroubi te misleiden.

De betogers en politie raakten maandagavond slaags. Agenten schoten met traangas op betogers. De demonstranten riepen: "Dood aan de dictators", doelend op president Mahmoud Ahmadinejad en geestelijk leider van het land Ali Khamenei. De politie pakte honderden betogers op bij de verboden demonstratie. Twee demonstranten zijn om het leven gekomen. Het was het eerste antiregeringsprotest in Teheran sinds een jaar.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor de demonstranten. Hij zei te hopen dat ze de moed hebben uitdrukking te blijven geven aan 'hun verlangen naar vrijheid'.

Obama hekelde het optreden van de Iraanse overheid, dat volgens hem louter bestaat uit het 'neerschieten, slaan en arresteren' van mensen. Het Iraanse regime zou volgens hem een voorbeeld moeten nemen aan Egypte, waar een volksprotest tot een omwenteling heeft geleid.

Update 02.55 uur
De president Mahmoud Ahmadinejad heeft inmiddels ook gereageerd op de protesten. Hij geeft in een interview op de staatstelevisie toe dat er blijkbaar wel onvrede leeft onder de bevolking, maar tegelijkertijd zegt hij dat de demonstraties weinig zin hebben. "Ze leiden nergens toe", aldus de president

Ahmadinejad, of een speechschrijver, drukt het als volgt uit: "Het (Iran, red.) is een schijnende zon. Ze gooien wat stof richting de zon, maar die stof keert terug naar hun eigen ogen."

Ambtenaar dood achter bureau aangetroffen

Zaterdag is de 51-jarige Rebecca Wells dood gevonden op haar werkplaats in de Amerikaanse plaats Downey. Vrijdag rond 09.00 uur heeft een collega haar nog gesproken en zaterdag rond 13.00 uur trof een beveiligingsmedewerker Wells haar levenloze lichaam aan in haar 'cubicle', nog op haar bureaustoel.

Hoelang Wells, ambtenaar van beroep, overleden op haar werkplek heeft 'gezeten' is niet bekend, maar in het slechtste scenario zou de vrouw al iets langer dan een dag dood zijn geweest. De politie acht een misdrijf onwaarschijnlijk. Volgens een verslaggever van KTLA is de plek waar Wells werkte in een ruimte waar veel van haar collega's ook de werkdag doorbrengen.

Rebecca Wells is kort geleden grootmoeder geworden en wordt door collega's als een enthousiaste altijd hard werkende collega omschreven. Hoe het kan dat geen van haar collega's heeft opgemerkt dat het enthousiasme van Wells vrijdagmiddag ver te zoeken was is niet bekend.

Hond doodgeschoten na aanval op baasje

Een hond die zijn baasje niet los wilde laten, is dinsdagochtend doodgeschoten door de politie. Het beest, een Amerikaanse stafford, gebruikte de arm van de 37-jarige Zutphenaar als kluif, meldt een woordvoerder dinsdag.

Agenten kregen rond 10.30 uur een melding dat een man in de Laarstraat in Zutphen door zijn hond was aangevallen. Het dier, dat door het dolle was, hield zijn baasje in een klemmende beet vast.

Het beest liet de man niet meer los, ondanks pogingen van een hondengeleider met onder meer een stroomstootwapen. De politie besloot hem toen met een gericht schot uit te schakelen. De gewonde man is naar een ziekenhuis gebracht.

Dave Grohl nog altijd verbaasd over status Nirvana

Dave Grohl had in zijn tijd bij Nirvana niet het idee dat hij deel uitmaakte van een rockband die legendarisch zou worden. Hij zag Nirvana als 'een band zoals er wel meer waren', zegt de huidige frontman van de Foo Fighters.

Grohl en de rest van de rockband hadden nooit verwacht hoge ogen te gooien met het album Nevermind. "Niemand in of rond de band had het gevoel dat er zojuist een meesterwerk gemaakt was", vertelt de rockster in een interview met het tijdschrift Revolver's Lust for Life, dat vanaf donderdag in de winkels ligt.

Ook de in 1995 overleden zanger en gitarist Kurt Cobain zag hij als niet meer dan een getalenteerde vriend. "Ik hield van die jongen, maar ik zag hem niet als een legende", zegt de 42-jarige Grohl.

De drummer heeft jarenlang gezwegen over zijn tijd bij Nirvana. De reden hiervoor was dat hij een heel ander beeld heeft van zijn oude band dan de rest van de wereld. Grohl wordt nog wel eens vastgeklampt door fans die kwijt willen hoe geweldig ze Nirvana vinden. "Voor mij voelt het alsof die fans het over een heel andere band hebben dan die waar ik ooit deel van heb uitgemaakt."


Dave Grohl nog altijd verbaasd over status Nirvana (Foto: Novum)

Vrouwelijke rechters zaak Berlusconi

De driekoppige rechtbank die in april de zaak tegen Silvio Berlusconi behandelt, bestaat volledig uit vrouwen. Dat meldden Italiaanse media dinsdag. Berlusconi zou betaalde seks met een minderjarige hebben gehad en zich bovendien schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisbruik.

Justitie in Milaan heeft rechter Giulia Turri aangewezen als president van de rechtbank in het proces tegen Berlusconi. Zij wordt bijgestaan door Orsola De Cristofaro en Carmen D'Elia.

Of een charme-offensief de premier van Italië gaat helpen is nog maar de vraag. Het was namelijk ook een vrouwelijke onderzoeksrechter, Christina Di Censo, die dinsdag besliste dat de premier wordt vervolgd.

Het seksschandaal rond Berlusconi heeft vooral het vrouwelijke deel van de Italiaanse bevolking geschokt. Afgelopen weekeinde gingen in honderden steden vrouwen de straat op om het aftreden van de controversiële minister-president te eisen.

De president zelf en de inmiddels 18-jarige danseres Ruby claimen overigens dat ze geen seks hebben gehad met elkaar. Berlusconi noemt de aanklacht propaganda van de oppositie en een poging hem een slechte naam te geven en te ondermijnen in zijn politieke functioneren.

Vrouwelijk gerecht voor Berlusconi
Vrouwelijk rechters zaak Berlusconi (Foto: ANP)

'Onderzoek naar belastingontduiking makkelijker'

De Zwitserse regering wil de eisen versoepelen voor landen die om hulp vragen bij onderzoek naar belastingontduiking. Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Eveline Widmer-Schlumpf dinsdag gezegd.

Een rekeningnummer moet binnenkort voldoende zijn voor Zwitserland om hulp te bieden bij een belastingonderzoek van een ander land. Wel moeten de eisen, als zij eenmaal gewijzigd zijn, nog steeds voorkomen dat buitenlandse regeringen in Zwitserland kunnen 'hengelen' naar bewijzen voor belastingontduiking, zei Widmer-Schlumpf.

Zwitserland heeft de regels met betrekking tot het bankgeheim de afgelopen jaren stapsgewijs versoepeld. Hier is toe besloten om te voorkomen dat het land op een zwarte lijst van 'belastingparadijzen' terechtkomt. De regering besloot in 2009 dat ze buitenlandse belastingdiensten gaat helpen als zij beschikken over de naam en het adres van mogelijke fraudeurs.

De versoepeling wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement.

'Xbox 360 krijgt herboren triple A game'

Het Official Xbox Magazine UK teast iedereen met een geheime triple A-game die 'herboren' zal worden op de Xbox 360. Het magazine meldt het spel in de vooruitblik op het volgende nummer, maar lezers moeten wachten op de april-editie aangezien de uitgever de aankondiging heeft uitgesteld.

Op de voorkant van het magazine staat: "You WILL buy this magazine... One of the best games ever made is reborn on Xbox 360." Het is nog niet bekend tot wanneer de uitgever de aankondiging heeft uitgesteld, maar naar verwachting ligt het magazine, mét alles over de exclusive, in april in de winkels en vindt de aankondiging voor die tijd plaats. Het gaat vermoedelijk om een futuristische game  maar voorlopig is dat puur speculatie en is er nog niets bekend.

OXM-redacteur Jon Hicks is niet blij met de situatie maar kan het begrijpen. "It's a real nuisance, not least since we've been trying to cover this game for months, but these things happen," aldus Hicks. "The publisher was very apologetic but apparently the game just won't be ready in time."

'PSP krijgt PS2-games downloadservice'

Volgens het Official PlayStation Magazine zal het binnenkort mogelijk worden om PlayStation 2 games te downloaden op de PSP. De laatste uitgave van het blad meldt in de rubriek met geruchten dat "a new service launching soon" titels van het Metal Gear Solid 2- en Ico-tijdperk naar de handheld zal brengen.

Momenteel is het enkel mogelijk om PSOne games te downloaden voor zowel de PSP als de PS3. Welke games er beschikbaar zullen zijn is nog onbekend maar de PlayStation 2 heeft een uitgebreid aanbod aan klassiekers die een port waardig zijn zoals GTA: San Andreas en de Jak & Daxter-serie. 

PSP

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #88
special
AI Picture Gallery #6
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #125
special
VrijMiBabes #125 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #5
special
Random Pics van de Dag #743
©FOK.nl e.a.