Gates: Kans zeer klein dat Guantanamo sluit

De kans dat de Amerikaanse Guantanamo Bay-gevangenis op Cuba wordt gesloten is erg klein. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates donderdag gezegd. De oorzaak is fel verzet van het Congres tegen het overplaatsen van gevangenen naar de Verenigde Staten.

Voor een speciale Senaatscommissie werd Gates donderdag gevraagd naar de aanbevelingen die hij gaat doen aan de Amerikaanse president Barack Obama omtrent de sluiting van Guantanamo, in het bijzonder wat betreft het onderbrengen van de gevangenen.

"Ik denk eerlijk gezegd dat we in een positie verkeren dat de vooruitzichten van sluiting van Guantanamo, voor zover ik dat kan zeggen, erg, erg ver weg zijn gezien het brede verzet daartegen van het Congres", aldus Gates.

De Republikeinse senator Kelly Ayotte vroeg Gates waar de Verenigde Staten terreurverdachten gaan onderbrengen als Guantanamo is gesloten. "Ik denk dat het eerlijkste antwoord op die vraag is dat we dat niet weten", bekende Gates.

Een mogelijkheid is volgens Gates dat de terreurverdachten in hun vaderland worden vastgezet, een tweede mogelijkheid is dat ze naar de VS worden gehaald. Dit stuit echter op veel verzet bij het Congres.

In de Guantanamo Bay-gevangenis zitten op dit moment nog honderdzeventig gevangenen.