Egypte verscherpt bewaking gasleiding Sinaï

Het Egyptische leger heeft de bewaking van de aardgasleiding door de Sinaï naar Israël verscherpt, melden bronnen bij de veiligheidsdiensten donderdag. In het gebied, waarvan de bedoeïenenbevolking toch al weinig moet hebben van overheidscontrole, heerste een veiligheidsvacuüm door de onrust tijdens de protesten tegen het regime van president Hosni Mubarak. Zo werd op 5 februari door een bomaanslag op een gasstation in het gebied de aardgaslevering aan Israël en Jordanië verstoord.

Gewapende groepen pleegden ook een bomaanslag op een kantoor van de staatsveiligheidsdienst in Rafah, aan de grens met de Gazastrook. Verder werden in de hele regiopolitiebureaus en overheidsgebouwen in brand gestoken. Bij de onlusten kwamen rond de 35 mensen om het leven, twee derde van hen politieagenten, melden medewerkers van politie en ziekenhuizen.

Volgens de autoriteiten werkten stamleden in het gebied samen met islamitische extremisten, van wie sommigen tijdens de onrust uit gevangenissen zijn ontsnapt.


Gasleiding Sinaï zwaarder bewaakt (Foto: Novum)