Vier jaar cel voor verkrachten opvangmeisje

Een 30-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van een 17-jarig meisje. Dat is twee jaar minder dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. De rechtbank in Leeuwarden sprak de man donderdag vrij van de verkrachting van een ander 17-jarig meisje en van een aanranding.

Het slachtoffer werd medio april 2009 door de Leeuwarder in zijn auto verkracht op een verlaten landweggetje in de buurt van Hoorn. De man had gedreigd het meisje te vermoorden als ze niet zou meewerken.

In eerste instantie had hij ontkend, maar nadat uit forensisch onderzoek was gebleken dat hij wel degelijk seks met het slachtoffer had gehad, zei hij dat hij het meisje had betaald. Daar geloofde de rechtbank niets van. De rechters vinden het kwalijk dat de man misbruik heeft gemaakt van een meisje met een beperkte geestelijke ontwikkeling.

Ze verblijft in een opvanghuis. Datzelfde geldt voor de twee meisjes die ook aangifte hadden gedaan. Een 17-jarig meisje zou, net als het eerste slachtoffer, door de Leeuwarder in zijn auto zijn verkracht. Het andere meisje, van 16 jaar, zou zijn aangerand. De rechtbank vond het bewijs in deze zaken te mager.

De rechters konden zich alleen baseren op de ontkennende verklaring van de verdachte tegenover de aangifte van de meisjes. De Leeuwarder werd voor deze aanklachten vrijgesproken. Hij heeft zich ook nog schuldig gemaakt aan twee gevallen van verboden wapenbezit, dealen en heling. Dat hij geregeld wapens droeg, noemde de rechtbank 'verontrustend'.