Bagdad eist miljard dollar van VS

Het stadsbestuur van Bagdad eist van de Verenigde Staten 1 miljard dollar aan herstelbetalingen. Bovendien wil Bagdad excuses voor de schade die de VS heeft toegebracht aan de stad, onder meer door het bouwen van muren tijdens de acht jaar durende oorlog in Irak.

De stad heeft bij een Iraakse rechtbank een zaak aangespannen tegen het Amerikaanse leger. In een officiële verklaring op zijn website stelt het bestuur dat het Amerikaanse leger de 'prachtige stad' heeft ontsierd. Gedurende de oorlog hebben de VS 'muren gebouwd onder het mom van veiligheid'. Deze muren brachten schade toe aan trottoirs en de riolering, veroorzaakten verkeersopstoppingen en legden het zakenleven lam, staat in de verklaring.

Kamil al-Zaidi, het hoofd van de provincieraad, zei echter dat Iraakse veiligheidstroepen ook deels de verantwoordelijkheid dragen voor de kilometers betonnen muren die in de hele stad staan. "De Iraakse veiligheidsinstituten dragen ook de verantwoordelijkheid voor het oprichten van de muren, niet alleen de Amerikanen", zei hij. Volgens Al-Zaidi hebben de muren bovendien geholpen bij het redden van levens en het beschermen van regeringsgebouwen.


Bagdad eist miljard dollar van VS (Foto: Novum)