Brabanders draaien op voor kosten Moerdijkbrand

Inwoners van West-Brabant moeten volgend jaar mogelijk fors meer waterschapsbelasting betalen vanwege de brand in Moerdijk. De extra lasten kunnen oplopen van enkele tientjes voor een gemiddelde huiseigenaar tot honderden euro's voor boeren in de regio.

De directie van het afgebrande bedrijf Chemie-Pack liet eerder al weten de kosten voor het opruimen van het verontreinigde bluswater niet te willen betalen. Waterschap Brabantse Delta kreeg daardoor de rekening gepresenteerd. Het gaat om een bedrag van elf tot zestien miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van het waterschap wil Brabantse Delta eerst alles op alles zetten om de kosten te verhalen op Chemie-Pack, maar is het nog onduidelijk of dat gaat lukken. Het bedrijf is zwaar onderverzekerd en bovendien hebben zich nog meer schuldeisers bij Chemie-Pack gemeld. "Als dat niet lukt, moeten we iets anders bedenken."

Brabantse Delta hoopt naast een mogelijke verhoging van de belasting steun te krijgen van het Rijk, wanneer het chemiebedrijf de kosten niet kan betalen.


(Foto: Novum)