Britse homo's mogen voortaan in kerk 'trouwen'

Homoseksuele stellen kunnen zich voortaan in Groot-Brittannië ook in de kerk als partners laten registeren. Dat heeft de Britse regering donderdag bekendgemaakt. Hiermee is een van de laatste verschillen tussen het huwelijk en partnerregistratie weggenomen, al zijn kerken niet verplicht homohuwelijken te faciliteren.

"Geen religieuze groep zal worden gedwongen als gastheer op te treden bij een partnerregistratie, maar voor hen die dat wel willen is het een belangrijke stap vooruit", zei minister van binnenlandse zaken Theresa May. De katholieke kerk en islamitische organisaties in Groot-Brittannië zijn fel tegen alle officiële verbintenissen tussen stellen van hetzelfde geslacht.

In Groot-Brittannie is het huwelijk voorbehouden aan heteroseksuele stellen en kunnen alleen homoseksuele stellen een partnerregistratie aangaan. Actievoerders vinden dat elk stel zelf moet kunnen kiezen welk soort verbintenis het aangaat. Zij zijn teleurgesteld dat de regering zover nog niet is gegaan.

"De regering had het dappere initiatief kunnen nemen om het huwelijk open te stellen voor zowel hetero- als homostellen", zei Peter Tatchel van de actiegroep Equal Love.

Partnerregistratie bestaat in Groot-Brittannië sinds 2005 en biedt dezelfde wettelijke bescherming en adoptie- en erfenisrechten als het huwelijk.