FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 september 2010

[Moto2] Coureurs: "Geen nummer 48 meer"

Het nummer 48 zal in de Moto2-klasse nooit meer voor gaan komen. De coureurs uit de nieuwe raceklasse besloten zo unaniem de twee weken geleden in San Marino overleden Shoya Tomizawa de eer te bewijzen.

De rijders kwamen bijeen in Aragon waar zondag de race op Motorland wordt verreden. Voor de wedstrijd zal een minuut stilte in acht worden genomen om Tomizawa te herdenken. De familie van de 19-jarige Japanner die de eerste race van het seizoen won zal een plaquette ontvangen waarop het startnummer van de overleden coureur staat.

Been: "Klaar voor de strijd met Ajax"

Volgens Feyenoord-trainer Mario Been is zijn ploeg helemaal klaar voor de strijd met Ajax komende zondag. De Amsterdammers zijn favoriet, maar het thuisspelende Feyenoord denkt met strijd kansen te krijgen in de eigen Kuip.

"Strijd en passie wil ik zien bij mijn spelers. Wij hebben de steun van onze supporters en zijn er zeker klaar voor," zei Been die weet dat er geen Ajax-supporters bij de wedstrijden aanwezig zullen zijn. De wedstrijd tegen NAC bezorgde hem ondanks verlies een goed gevoel. "We speelden daar voetbaltechnisch gezien onze beste wedstrijd van het seizoen."

In de wedstrijd tegen Ajax kan Feyenoord weer beschikken over Luigi Bruins en André Bahia, ervaren spelers die het jonge elftal goed kan gebruiken. "We zetten extreem in op ontwikkeling van talenten. Een overwinning op Ajax zou een enorme boost geven."

Elfjarige maakte 'bompakketje' in Zaandam

Het verdachte 'bompakketje' dat woensdagavond in Zaandam voor veel commotie zorgde, was in elkaar gezet door een 11-jarig jongetje. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De jonge Zaandammer is donderdag aangehouden.

De vondst van het pakketje met draden en batterijen in de Linnaeusstraat leidde er woensdagavond toe dat zestig buurtbewoners werden geëvacueerd. Zij konden pas uren later weer naar huis nadat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) meldde dat het geen explosief betrof.

Volleybalsters nipt onderuit

De Nederlandse volleybalsters hebben het eerste duel in de kwalificaties voor de World Grand Prix van 2011 nipt verloren van Rusland. Oranje ging vandaag in Cagliari tegen de wereldkampioen in vijf sets onderuit: 28-30, 25-22, 25-22, 22-25 en 13-15.

Bij Nederland maakte recordinternational Ingrid Visser haar rentree. Oranje zat goed in de wedstrijd en ondanks het missen van zeven setpunten in de eerste set kwam het team van Avital Selinger na drie sets toch op een 2-1 voorsprong. Uiteindelijk wonnen de Russinnen op kracht en lengte. Morgen moet Nederland tegen Duitsland revanche nemen voor de zege.

Uitslag De Graafschap - sc Heerenveen

Er werd vanavond één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag van de Graafschap tegen SC Heerenveen.

De Graafschap

3 - 2

sc Heerenveen

 32' Nalbantoglu
 48' Poepon
 84' Poepon
   23' Grindheim
 54' Assaidi
 
 Gele kaart: Poepon, De Ridder, (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.059
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Nalbantoglu
Saeijs
Wormgoor
J.Buijs
Meijer
Rose
Jungschläger
Bargas (Hairemans/86)
Poepon
Hersi (De Ridder/71)
  Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Breuer
Jong-a-Pin
El-Akchaoui
Grindheim
Väyrynen
Djuricic ( Svec/74)
Elyounoussi (Elm/46)
Dost (Fazli/77)
Assaidi

Museum bezit auto Karst T. niet

Het museum over de geschiedenis van Apeldoorn, Coda, bezit de auto waarmee Karst T. een aanslag pleegde op de koninklijke familie niet. Dat stelt Coda vrijdag in een reactie op de ophef die donderdag is ontstaan rond de auto.

RTL Nieuws meldde donderdag dat de auto waarmee Karst T. een aanslag pleegde op de koninklijke familie naar een museum gaat. Het wrak zou eerst naar een depot van het Politiemuseum gaan, maar ooit in Coda, het museum over de geschiedenis van Apeldoorn, tentoongesteld moeten worden aan publiek.

Coda meldt vrijdag dat het niet klopt dat het museum de Suzuki bezit. "De auto staat opgeborgen in een krat in het depot van het Nederlands Politiemuseum en dit object is voor niemand te zien." Het is ook niet de bedoeling dat dit op korte termijn wel gaat gebeuren, aldus het museum.

Soms zijn beelden en objecten te pijnlijk om op korte termijn te kunnen gebruiken, maar voor een volgende generatie moet die informatie wel beschikbaar blijven voor de lokale en nationale geschiedenis, stelt het Coda. "Zodat op een later moment, voor nieuwe generaties dit historische artefact het verhaal kan vertellen over deze verdrietige en vreselijke periode uit de geschiedenis van Apeldoorn en Nederland."

Of en hoe het autowrak ooit wordt getoond, is volgens het Coda aan volgende generaties museumdirecteuren. Het is overigens eerder gebeurd met wapens waarmee bekende personen zijn omgebracht, bijvoorbeeld met het geweer waarmee Martin Luther King is vermoord, stelt het Coda. Ook ligt in een vitrine van het Rijksmuseum in Amsterdam het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt in de 17e eeuw werd vermoord, somt het museum op.

Bij het drama op Koninginnedag vorig jaar reed Karst T. met zijn auto dwars door de mensenmassa langs de route die de koninklijke familie aflegde. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Inclusief T. kwamen acht mensen om het leven.

[DC] Frankrijk dicht bij finale

Frankrijk staat in de halve finale van de Davis Cup op een comfortabele voorsprong tegen Argentinië. Na de eerste speeldag leiden de Fransen mede dankzij Gaël Monfils met 2-0. De mondiale nummer vijftien rekende in zijn partij af met David Nalbandian (28): 6-4, 2-6, 6-4 en 6-3.

De andere overwinning van de Fransen kwam op naam van Michael Llodra. Hij versloeg in een bijna drieënhalf uur durend duel Juan Monaco met 7-5, 4-6, 7-5 en 6-3. Bij een zege in het dubbelspel kan Frankrijk zaterdag de finale veiligstellen. Zondag volgen nog de twee afsluitende enkelpartijen.

Servië en Tsjechië zijn na de eerste speeldag nog in evenwicht. Radek Stepanek won de eerste partij voor de Tsjechen nog wel met 4-6, 6-2, 6-4 en 6-4 van Victor Troicki, die de zieke Novak Djokovic verving. Janko Tipsarevic trok de stand echter gelijk voor Servië. Hij versloeg Tomas Berdych in vier sets met 7-5, 6-2, 2-6 en 7-6 (5).

Weer arrestaties in zedenzaak Rotterdam

Twee Rotterdammers van 17 en 18 jaar zijn deze week opgepakt in de zaak rond het misbruik van een meisje van 12. In totaal zijn er nu acht verdachten aangehouden in verband met deze groepsverkrachting, alsmede de verkrachting van een 15-jarig meisje. Dat meldt de politie vrijdag.

Het 12-jarige slachtoffer uit Nijmegen was weggelopen naar Rotterdam en is daar tussen 16 tot 23 juli door meerdere mannen seksueel misbruikt. Eerder zijn een 25-jarige Rotterdammer, die ook verdacht wordt van misbruik van het 15-jarige meisje, een 21-jarige man uit Sint Maarten, een 23-jarige en een 28-jarige Rotterdammer aangehouden.

Het andere slachtoffer, een 15-jarig meisje, ging in de nacht van 19 op 20 juni met een aantal mannen mee naar een woning aan de 1e IJzerstraat, waar zij seksueel werd misbruikt. De politie arresteerde voor deze zaak drie verdachten; de 25-jarige Rotterdammer en twee mannen uit Hoogvliet van 24 en 28 jaar. Of deze twee mannen ook bij het misbruik van het 12-jarige betrokken waren, wordt nog onderzocht. Het onderzoek naar beide zaken wordt onverminderd voortgezet, laat de politie weten.

Baby op snelweg veroorzaakt paniek

Automobilisten en motorrijders op een snelweg in het Turkse Antalya kregen donderdag de schrik van hun leven toen een 1-jarig kind de weg opkroop. Automobilisten probeerden uit alle macht andere automobilisten op het gevaar te wijzen. De baby overleefde het wonderwel en het avontuur werd vastgelegd door beveiligingscamera's.

De video van het incident werd vrijdag op Turkse tv-zenders vertoond. Op de beelden is te zien hoe het kind uit de armen van zijn moeder kruipt nadat ze tijdens het bedelen in slaap is gevallen. Het kind kruipt vervolgens over de stoep richting de snelweg. De kleine gaat vervolgens op slechts een paar meter van het voorbijrazende verkeer zitten.

Automobilisten belden de politie die de baby terugbracht naar zijn moeder. Na een korte tijd op het bureau te hebben doorgebracht werd de vrouw weer vrijgelaten.

Veel moves in Michael Jackson: The Experience trailer

De game is uitgesteld voor de PS3 en Xbox 360, maar de Wii-versie komt gelukkig gewoon 25 november uit. In de onderstaande trailer voor Michael Jackson: The Experience kan je al deels zien hoe de game op de Wii gespeeld wordt. Overigens leggen ze in de trailer de nadruk op het feit dat de game de wereld doet oplichten, door middel van oplichtende stoepstenen, traptreden en gebouwen.

Terwijl ik nu buiten ga testen of de straatstenen daadwerkelijk oplichten als je de moonwalk doet, kunnen jullie onder de beat van Billie Jean genieten van de Michael Jackson: The Experience trailer.


His moves inspire us.

Meer informatie over zombies in Red Dead Redemption

Rockstar heeft een beetje meer informaite vrijgegeven over het nieuwe pakketje DLC voor Red Dead Redemption. Het Undead Nightmare Pack heeft zombies, dat wisten we al. Het zal je weer wat single-player missies geven, waar je met John Marston op zoek gaat naar een medicijn tegen een “highly infectious zombie plague that has spread across the frontier."

Daarnaast krijg je ook nog nieuwe gameplay-elementen, wapens, zombie-beesten, mythische dieren en een nieuwe locatie in dit ondode DLC-pakket.

Hoewel Rockstar nog niets heeft gezegd over de release-date, lijkt het voor de hand liggend dat dit rond Halloween uitkomt. Tot dan kan je spelen met Liars and Cheaters die volgende week uitkomt.


Zal je in het nieuwe DLC-pakket op zombie-paarden kunnen rijden?

'Gebruik parkeerplaatsen voor fietsen'

Fietsen zouden overdag in parkeervakken voor auto's neergezet moeten worden. Dat is een voorstel van GroenLinks in Amsterdam, dat hiermee het gebrek aan parkeerplekken voor fietsen in de hoofdstad wil aanpakken. De partij pleit ook voor meer inpandige fietsenstallingen bij universiteiten, theaters en nieuwbouwwoningen.

In de notitie 'Over vakken, geruimde wrakken en andere gemakken' zet raadslid Fjodor Molenaar enkele plannen uiteen om fietsers meer mogelijkheden te bieden hun rijwiel te stallen. Een daarvan is om op drukke locaties parkeervakken voor auto's ter beschikking te stellen voor fietsen. Een mogelijkheid is om dit in deeltijd te doen: overdag mogen fietsers er parkeren, 's avonds automobilisten.

Het verwijderen van fietswrakken is volgens Molenaar ook een goede manier om meer parkeerplek te creëren. Dit zou zorgen voor een kwart extra plaatsen.

Bendtner verafschuwt berichtgeving over carrièrebeëindiging

Arsenal-aanvaller Nicklas Bendtner doet de berichtgeving over zijn vermeende plannen om zijn carrière te beëindigen af als onzin.

De Deense aanvaller blijft last houden van zijn aanhoudende liesblessure. Volgens diverse media zou dit probleem uiteindelijk kunnen leiden tot het beëindigen van zijn carrière. De 22-jarige Bendtner zegt echter dat hier absoluut geen sprake van zal zijn.

"Het is te gek voor woorden om zulke verhalen aan te horen. Ik kan het volledig ontkennen. Ik heb me zorgen gemaakt tijdens mijn blessure, maar ik heb nooit gezegd dat ik mijn carrière zal beëindigen", zo verklaart de Deense international tegenover Sporten.dk.

"Ik kan niet begrijpen waar dit gerucht vandaan komt. Het is vals en behoorlijk shockerend. Ik kijk nu vooruit op de toekomst en er is veel om naar uit te kijken. Ik verwacht dat ik binnen niet al te geruime tijd weer terug ben, maar ik heb nog geen datum vastgesteld.

Rechter eist vernietiging Mein Kampf

Een Tsjechische rechtbank heeft vrijdag een uitgeverij opdracht gegeven alle exemplaren van Mein Kampf van Adolf Hitler terug te halen en te vernietigen. De rechter besloot hiertoe na een rechtszaak die de Duitse deelstaat Beieren had aangespannen tegen uitgeverij KMa wegens schending van het auteursrecht

Mein Kampf is verboden in Duitsland. Beieren, dat het auteursrecht op het boek heeft, probeert publicatie in andere landen te voorkomen uit angst dat het boek wordt misbruikt door rechtse extremisten. In het boek uit 1925 spreekt Hitler de wens uit de Joden uit te roeien en gebieden in Oost-Europa te bezetten.

Paus: religie verdwijnt uit publiek leven

Paus Benedictus XVI heeft vrijdagavond in Londen gewaarschuwd voor de 'zorgelijke signalen' van het verdwijnen van de rol van religie uit het openbare leven. Bij de toespraak in Westminster Hall, waar de Houses of Parliament gevestigd zijn, waren veel politici aanwezig.

Onder meer de oud-premiers Gordon Brown en Tony Blair waren aanwezig. Ook Margaret Thatcher en John Major, beiden vroeger ook premier, hoorden de kerkvorst aan. Volgens Benedictus er sprake van een 'gebrek' aan waardering voor de 'legitieme rol van religie in het publieke leven'.

Hij gaf als voorbeeld dat er mensen zijn die de publieke viering van kerst willen tegengaan, om andere gelovigen of niet-gelovigen niet voor het hoofd te stoten. "Dat gebeurt zelfs in landen die veel nadruk leggen op tolerantie", aldus de paus, die tevens sprak van 'de marginalisering van religie'.

De huidige Britse premier David Cameron was niet aanwezig, omdat hij naar de begrafenis van zijn vader ging. Hij zal de paus zaterdag ontmoeten.

Kolles: "Toekomst HRT is veilig"

Volgens teambaas Colin Kolles verkeert Hispania Racing niet in de financiële problemen. De Spaanse renstal zou volgens de geruchten acute geldproblemen hebben, maar volgens de Duitser is er niets aan de hand zolang het team nog rondrijdt.

Kolles geeft wel aan dat de financiële middelen minder dan verwacht zijn, maar niet dat er problemen gerezen zijn. "We hadden wat discussies over het budget in Monza, maar alles is goedgekeurd. Het zijn normale zaken, omdat we doelen moeten behalen, dus er is niets vreemds aan," zei Kolles.

De Duitser voegde er aan toe dat de meeste rekeningen al tot en met het einde van het seizoen betaald zijn, waardoor het team eind 2010 wel kan halen. "De rekening voor de motoren is voor het hele jaar betaald, net zoals de rest. Ik denk dat we er financieel beter voor staan dan vele andere teams. Dat we meer meer geld nodig hebben staan buiten kijf, maar er zijn anderen die veel meer schulden en schuldeisers hebben."

"We betalen alles vooruit, dus op het moment dat we niet rijden betekent het dat we niet betaald hebben. Dus als we rijden hebben we betaald. De situatie moet veranderen, want dit heeft niet met een normale gang van zaken te doen. Elk bedrijf heeft betalingstermijnen, maar dit is een zaak van vertrouwen en geloof."

Zidane ambassadeur voor WK-bid Qatar

De Franse oud-voetballer Zinedine Zidane is benoemd tot ambassadeur voor het WK-bid van Qatar voor het WK 2022. Dat maakte het organisatiecomité van de oliestaat bekend.

De voormalige wereldvoetballer van het jaar moet meehelpen de organisatie van het WK voor het eerst in de geschiedenis naar het Midden-Oosten te halen.

Qatar is evenals Nederland/België een van de negen kandidaten die ingezet heeft op de organisatie van het toernooi. Omdat het WK van 2018 waarschijnlijk aan een Europese kandidaat wordt vergeven, is de oliestaat nadrukkelijk in de running om vier jaar later het gastland te zijn. De FIFA heeft eerder besloten dat het toernooi niet twee keer achter elkaar op hetzelfde continent wordt gehouden.

Op 2 december dit jaar maakt de FIFA bekend welke landen het evenement in 2018 en 2022 mogen organiseren.

Zidane ambassadeur voor WK-bid Qatar
Zidane ambassadeur voor WK-bid Qatar (Foto: ANP)

Organisator Sunset Grooves dient claim in

De organisator van het uit de hand gelopen strandfeest Sunset Grooves heeft een schadeclaim ingediend bij de gemeente Rotterdam. Evenementenbureau Tridee vindt dat de gemeente onvoldoende heeft gedaan om de relschoppers weg te houden van het feest in Hoek van Holland.

Volgens Tridee was de dreiging van rellen vooraf bekend en was door de politie toegezegd dat er ME aanwezig zou zijn om de hooligans in toom te houden. Die belofte is niet nagekomen, vindt Tridee, met alle gevolgen van dien. De schade die het bedrijf hierdoor heeft geleden moet de gemeente vergoeden, vindt de organisator Het is onbekend hoe hoog de claim is.

Bij de rellen tijdens het feest Sunset Grooves in de avond van 22 augustus losten in het nauw gedreven politieagenten tientallen schoten. Een 19-jarige Rotterdammer kwam daarbij om het leven, meerdere mensen raakten gewond.

Korpschef Aad Meijboom liet in februari weten dat hij zijn functie neer zou leggen als gevolg van de affaire. Vrijdag werd bekend dat hij per 1 oktober, de dag dat hij formeel opstapt bij het korps Rotterdam-Rijnmond, in dienst treedt als 'chief information officer'. In die functie moet hij de infomatie- en communicatietechnologie bij de politie stroomlijnen en beter op elkaar af te stemmen.

De geur van napalm in BFBC2: Vietnam

Het is alweer een tijdje geleden dat we Vietnam hebben bezocht. Binnenkort kunnen we weer aan de bak in de jungles van dit Aziatische land, met het schietgerei van weleer. Huey-helikopters? Check. AK's en M16's? Jep. Verwoestbare omgevingen? Natuurlijk. Ik heb het hier over Battlefield: Bad Company 2 Vietnam.

BFBC2: Vietnam zal de eerste uitbreiding zijn voor Bad Company 2, de actievolle FPS die erg succesvol is gebleken. Er zullen vier maps zijn, verschillende (uiteenlopende) wapens en zes voertuigen om te besturen. Je kan gewoon doorlevelen met je huidige profiel van Bad Company 2. Vietnam komt uit in de winter van 2010.

Twente geeft Diba eenjarig contract

Anouar Diba heeft een contract tot het einde van het seizoen getekend bij FC Twente. De 27-jarige aanvallende middenvelder, die tussen 2000 en 2007 bij NAC Breda speelde, trainde al een paar weken mee bij de landskampioen.

De afgelopen drie jaar speelde Diba in het buitenland. De eerste twee jaar was hij in Qatar actief voor Al-Wakrah, waarna hij nog een seizoen voor Al-Nasr uit Dubai speelde. De Marokkaan keerde door het ontbreken van sportieve uitdagingen echter terug naar Nederland, waar hij zich aanbood bij FC Twente.

Li Jiao verliest in achtste finale EK tafeltennis

Tafeltennisster Li Jiao is uitgeschakeld op de Europese kampioenschappen in het Tsjechische Ostrava. In de achtste finale verloor de als vierde geplaatste Nederlandse met 4-1 van de Turkse Hu Melek, die als tiende staat genoteerd op de plaatsingslijst.

Li Jie en Elena Timina bereikten in het dubbelspel de halve finales van het EK. Het Nederlandse duo versloeg in de kwartfinale het Poolse koppel Jie Xu en Natalia Partyka met 4-2. "We hebben er tien jaar van gedroomd en nu is het eindelijk gelukt", konden de 26-jarige Li Jie en de 41-jarige Timina hun geluk niet op.

[Fotowedstrijd] Stuur je vakantiefoto in en win een foto op canvas

FOK!Fotowedstrijd

Nu iedereen weer vol aan de bak is met werk of de studie en iedereen klaar is met het bekijken en bewerken van zijn of haar vakantiefoto's is het hoog tijd deze in te sturen voor onze fotowedstrijd! 

De wedstrijd draagt het thema "vakantieperikelen"

Of je nu een foto hebt gemaakt van koeien tijdens je vakantie in eigen land. Of een mooie zonsondergang over een strand op je zonvakantie. Of een actiefoto met je camera gemonteerd op het stuur van je mountainbike tijdens je actieve vakantie... Het mag allemaal! Kies jouw mooiste foto van deze vakantieperiode en stuur hem in! 

Uiteraard valt er wat mee te winnen! 

 

HerinneringenOpLinnen.nl is de grootste aanbieder van canvasdoeken op het internet. Zij printen je foto op canvas en spannen dit vervolgens op een houten frame. Zo ontstaat er een schitterend en persoonlijk resultaat van je eigen foto op doek!

HerinneringenOpLinnen.nl stelt 3 canvasdoeken ter beschikking voor de FOK!fotowedstrijd.

Wanneer krijg ik een prijs?
De top 3 krijgt een doek of andere prijs. De winnaars worden bepaald door de FOT mods, bijgestaan door twee andere crewleden. Dit kunnen medemoderators zijn maar ook mensen van bv de FP. Deze extra juryleden zijn per wedstrijd verschillend.

 

Weer weten? Kijk in dit topic.

Wil je over de wedstrijd babbelen of misschien even overleggen welke foto je in moet sturen? Klik hier!

Meedoen?
Je kunt je foto inzenden door deze te mailen naar:

fotowedstrijd@fok.nl

Kijk wel even in het bovengenoemde topic om de regels te lezen! 

Inzenden kan tot 26 september 2010 - 22.00 uur! 

Man (87) rijdt verfwinkel binnen

Een hoogbejaarde man uit Brummen heeft in zijn woonplaats een ravage aangericht door met zijn auto een verfwinkel binnen te rijden. Daarvoor had de 87-jarige man al een geparkeerde auto geramd. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De man reed rond 14.15 uur de winkel aan de Zutphensestraat binnen. Hij bleek via het winkelraam het pand te zijn ingereden. Op het moment van de aanrijding waren er geen klanten in de winkel aanwezig, het winkelpersoneel stond op een veilige plek.

Het rijbewijs van de Brummenaar is ingenomen. De politie stelt een onderzoek in naar het voorval.

[TGS] Chaos in Deus Ex: Human Revolution-trailer

Terwijl Pheno nog altijd aan het genieten is in Japan, zitten wij hier in Nederland bedroefd naar buiten te kijken terwijl de regen zachtjes naar beneden valt. Gelukkig is er een game als Deus Ex die het vooruitzicht op de komende maanden wat rooskleuriger maakt.

Deus Ex: Human Revolution is de terugkeer van de Deus Ex-franchise en laat spelers op verscheidene manieren spelen. De game van Eidos is ook aanwezig op de Tokio Game Show, in de vorm van een Engelstalige trailer. De trailer is hieronder te bekijken. Deus Ex: Human Revolution verschijnt op 28 februari voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

 

Verdachte fatale overval bestal meerdere bejaarden

De man die maandag is aangehouden in verband met een woningoverval in Amstelveen waarbij een vrouw om het leven kwam wordt ook verdacht van een andere overval. De 33-jarige Groninger zou eerder deze maand een 92-jarige man in Velserbroek overvallen hebben, meldt het Openbaar Ministerie. Vrijdag is de verdachte voorgeleid. Hij blijft langer vast.

De 77-jarige vrouw werd zondag dood aangetroffen in een seniorenflat in Amstelveen. Ze was in een kast opgesloten en door verstikking om het leven gekomen. Maandag werd de man aangehouden in de Marnixstraat in Amsterdam.

Brandweer Londen gaat staken

Brandweerlieden in Londen hebben vrijdag ingestemd met een voorstel om te gaan staken. De spuitgasten hebben een conflict over de arbeidsvoorwaarden.

De vakbond voor brandweerlui, de Fire Brigades Union, zei dat er overweldigende steun was voor het voorstel. De maatregelen die de vakbond wil treffen zijn onder andere een verbod op overwerk en het 'intrekken van goede wil', zodat brandweerlieden alleen nog de taken uitvoeren, waarvoor ze zijn aangenomen.

De vakbond zei dat het conflict is ontstaan toen leden werden gedwongen nieuwe contracten te tekenen. In de nieuwe contracten worden de ploegendiensten aangepast en zijn de arbeidsvoorwaarden verslechterd.

Wanneer precies het werk wordt neergelegd is nog niet bekend.

Quickstep neemt Ciolek over van Milram

De Duitser Gerald Ciolek rijdt vanaf 2011 zijn wedstrijden voor Quickstep. De Belgische formatie legde de sprinter, die zondag 24 jaar wordt, voor een seizoen vast met een optie voor nog een jaar. Ciolek komt over van Team Milram, dat zich na dit seizoen terugtrekt uit de wielersport.

"De komst van Ciolek en de terugkeer van Francesco Chicchi zorgen ervoor dat we sterk staan in massaspurts", liet manager Patrick Lefevere weten. "Met de komst van Ciolek zijn we ook beter gewapend voor de klassiekers." De Duitser werd in 2006 wereldkampioen bij de beloften. Vorig jaar won hij een etappe in de Ronde van Spanje.

[DC] Stepanek zet Tsjechië op 1-0

Het Servische tennisteam staat na de eerste wedstrijd in de halve finale van de Davis Cup op een 1-0 achterstand. Victor Troicki kon in de wedstrijd met Raddek Stepanek geen druk zetten op de Tsjech en ging ten onder met de setstanden 4-6, 6-2, 6-4, 6-4.

De Serviër viel in voor de zieke Novak Djokovic. De finalist van de US Open afgelopen week meldde zich kort voor het begin af met als reden ziek te zijn. Later vandaag zal Janko Tipsarevic de score proberen gelijk te trekken tegen Tomas Berdych.

Cel en werkstraf geëist tegen jonge inbrekers

Tegen twee 18-jarige mannen en een 17-jarige jongen uit Rijswijk zijn driehonderd dagen jeugddetentie, waarvan maximaal 202 dagen voorwaardelijk, en maximaal 180 uur werkstraf geëist wegens tientallen inbraken of pogingen daartoe, begin dit jaar. Het drietal wordt ook verdacht van een aantal andere strafbare feiten zoals autodiefstal, heling en openlijke geweldpleging.

De mannen, die in april werden aangehouden, worden ervan verdacht een reeks woninginbraken in Rijswijk te hebben gepleegd en één inbraak in Zoetermeer. Twee van de inbrekers waren destijds minderjarig (16 en 17 jaar).

Tijdens de inbraken waren ze meestal met zijn drieën. Twee gingen naar binnen en stalen goederen als tv's, telefoons, sieraden en geld. De verdachten deden deze inbraken onder meer om geld te verkrijgen om uit te gaan.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Helmond Sport ziet af van Van Guldener

Michel van Guldener kan een rentree in de Jupiler League voorlopig uit zijn hoofd zetten. De voormalig speler van Excelsior, thans actief voor zaterdagtopklasser Capelle, werkte een stage af bij Helmond Sport. Hij kon trainer Jurgen Streppel echter niet overtuigen.

De 24-jarige Rotterdammer was in Streppels ogen niet fit genoeg. Daardoor zou hij niet de gewenste directe versterking voor de Helmonders worden. Van Guldener sluit dus weer aan bij Capelle. De vleugelspits scoorde al twee keer voor de zaterdagtopklasser, die hem in de zomer van Excelsior haalde. Als prof scoorde Van Guldener acht keer in de 69 competitiewedstrijden die hij speelde voor de Kralingers.

Orkaan Karl bedreigt oostkust Mexico

De orkaan Karl is vrijdag onverwacht snel gegroeid tot een storm van de derde categorie. De verwachting is dat de storm nog meer in kracht toeneemt voordat hij de havens en olie-installaties aan de oostkust van Mexico bereikt.

Karl bereikte windsnelheden tot 195 kilometer per uur, meldde het Amerikaanse orkaancentrum in Miami. De Mexicaanse overheid heeft voor een driehonderd kilometer lang gedeelte van de kust van de deelstaat Veracruz een orkaanwaarschuwing gegeven. In opvangcentra zijn slaapmatten klaargelegd en voorraden drinkwater en andere noodzakelijke artikelen aangelegd. Van bomen werden gevaarlijke takken uit voorzorg afgezaagd.

Het zuidelijke deel van Veracruz werd vorige maand getroffen door overstromingen na zware regenval. Er vielen negen doden en duizenden woningen werden beschadigd. De autoriteiten vrezen dat Karl tot nieuwe overstromingen leidt, net nu bewoners erover denken om naar hun huizen terug te keren. Het Amerikaanse orkaancentrum waarschuwt dat Karl een stormvloed van twee tot drie meter en 'grote en verwoestende golven' kan veroorzaken.

FOK!user BlaZ bevindt zich momenteel in Boca del Rio, een voorstad van Puerto Veracruz, op slechts een paar honderd meter van de kust. Op ons forum doet hij verslag van de situatie ter plaatse. Zo schrijft hij onder nadere dat diverse wegen zijn afgesloten vanwege de hoge windsnelheden en dat vooral de hevige regen, die inmiddels al 24 uur aanhoudt, voor problemen zorgt momenteel.

BlaZ maakte onderstaande foto's.

Ban wil eind aan homodiscriminatie

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft vrijdag een oproep aan alle landen gedaan om wetten die homo's en lesbiennes discrimineren af te schaffen.

In een boodschap aan een mensenrechtenvergadering van de VN in Genève zei Ban dat culturule redenen nooit een rechtvaardiging mogen zijn om mensen om hun seksuele geaardheid achter te stellen.

Tientallen landen, met name in Afrika en Azië, verbieden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Volgens waarnemers in Genève bezigde Ban voor een leider van de VN ongewoon krachtige bewoordingen over het onderwerp.

Relatie EU en Servië verbeterd

Er is nieuw momentum in de relatie van Servië met de Europese Unie, nadat het Balkanland samenwerkte met de EU aan een resolutie over Kosovo. De resolutie werd ingebracht bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Servië stemde ermee in om de rechtlijnige resolutie die het had voorbereid te vervangen door een afgezwakte versie, waarin wordt opgeroepen tot een dialoog met Kosovo en niet langer de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo wordt betwist.

De vervanging van de resolutie wordt beschouwd als een belangrijk gebaar van verzoening van Belgrado, dat heeft gezworen nooit de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Meer dan zeventig landen, waaronder de meeste EU-lidstaten en de Verenigde Staten, hebben de onafhankelijkheid wél erkend.

Lidstaten van de Europese Unie hebben Servië opgeroepen niet langer te proberen Kosovo weer op te eisen en zich in plaats daarvan te richten op een mogelijk EU-lidmaatschap.

Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle zei dat het 'de resolutie was die voor een nieuw momentum in onze relatie heeft gezorgd, een momentum waarvan ik hoop dat het een nieuw begin markeert'. "Er heerst een gevoel dat deze kans niet moet worden gemist", aldus Füle. "De tijd is gekomen om de aanvraag van Servië om lid te worden van de Europese Unie serieus aan te pakken."

Belgrado heeft in december een aanvraag gedaan voor het EU-lidmaatschap, maar deze is nog niet goedgekeurd.

[Vuelta] Opgave Cancellara baart zorgen

Fabian Cancellara heeft vrijdag opgegeven in de Ronde van Spanje. De Zwitserse wielrenner stapte in de negentiende etappe over 231 kilometer van Piedrahita naar Toledo na 120 kilometer af.

Zijn voortijdige vertrek uit de Vuelta leidde in het peloton tot vragen over zijn vorm voor de komende wereldkampioenschappen in Australië, waar hij zijn titel in de tijdrit wil verdedigen. De drievoudig wereldkampioen klaagde deze Ronde van Spanje over vermoeidheid en hij eindigde woensdag in de vlakke tijdrit over 46 kilometer 'slechts' als derde.

Onlangs zei Cancellara dat zijn deelname aan de WK in Geelong afhangt van zijn vorm. Hij reist af als hij '100 procent zeker is van zijn kwaliteiten'.

Opgave Cancellara baart zorgen
Opgave Cancellara baart zorgen (Foto: ANP)

Boor bereikt mijnwerkers Chili

Een van de boren waarmee een schacht gemaakt wordt om de 33 mijnwerkers in Chili te bevrijden, heeft vrijdag als eerste een werkruimte op 630 meter diepte bereikt. De kompels zitten op 700 meter diepte in de goudmijn, maar hebben toegang tot de werkplaats. Dat berichtte de Chileense zender Radio Cooperativa over de mijn San José in de noordelijke Atacama-woestijn.

De boor van het type Schramm T-130 ging sneller de grond in dan verwacht. Elk uur kwam hij 18 meter dieper. Andere boren zijn een stuk langzamer. Nu moet de schacht nog verbreed worden van 30 naar 70 centimeter om de mijnwerkers erdoorheen te kunnen halen. Deze fase kan nog enkele weken duren.

Boor bereikt mijnwerkers Chili
Boor bereikt mijnwerkers Chili (Foto: ANP)

[DC] Llodra zet Franse tennissers op voorsprong

Fransman Michael Llodra heeft zijn land vandaag op voorsprong gezet tijdens de halve finale van de Davis Cup. Tegen Juan Monaco uit Argentinië had de Fransman vier sets nodig om de klus te klaren. In bijna drieënhalf uur kwamen de tennissers tot de eindstand: 7-5, 4-6, 7-5, 6-3. Later vandaag zal Gael Monfils het opnemen tegen David Nalbandian.

In 2001 was het Franse team al het sterkste in de landenwedstrijd, terwijl tegenstander Argentinië al drie keer het onderspit moest delven in de finale. Servië en Tsjechië spelen in de andere halve finale.

Limieten voor Londen 2012 onveranderd

Sportkoepel NOCNSF heeft de limieten voor de Olympische Spelen niet aangepast. Nederlandse sporters die in 2012 in Londen actief willen zijn, zullen een grote kans moeten maken om bij de beste acht te eindigen in hun discipline.

Uit de evaluatie van de Olympische Spelen van twee jaar terug in Beijing bleek dat 41 procent van de Nederlandse sporters in de top acht van zijn of haar sport eindigde. "Onze conclusie is dat dit resultaat zeer aanvaardbaar is. Ook als je het vergelijkt met andere landen", aldus technisch directeur Maurits Hendriks. "We hebben daarom geen reden om de normen en limieten aan te scherpen."

Dertien minuten Civilization V gameplay

Over precies een week komt de nieuwe Civilization game uit, de vijfde in de serie. Om de mensen al een beetje hun weg te wijzen in deze gigantische game komen de makers met een gameplay-filmpje van dertien minuten. Hierin vertelt Peter Murray van Fireaxis veel over de game.

Zo is de grootste verandering in de serie dat in plaats van vierkante hokjes je nu beschikt over hexagons, oftewel een zeshoek. Dit moet de gameplay soepeler en eerlijker maken. Ook zullen de religies uit het spel verdwijnen en is het gehele combat-mechanisme op de schop genomen. 'Civ V' komt 24 september uit, exclusief op de PC.

[Vuelta] Wederom dagzege Gilbert

De negentiende etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Philippe Gilbert. De Belg, die eerder de derde etappe op zijn naam schreef, was na 231 kilometer koersen, van Piedrahita naar Toledo, de sterkste.

De koers van vandaag werd kleur gegeven door Roels, Jufre, Orega en Florencio. Het viertal, dat ongevaarlijk was voor het algemeen klassement, wist een maximale voorsprong op te bouwen van bijna elf minuten. Na een vlucht van 200 kilometer werden ze echter weer bijgehaald door het peloton.

Gilbert gaf vervolgens in de lastige slotkilometers gas en hield vervolgens Tyler Farrar en Filippo Pozzato achter zich.

Uitslag etappe 19

# Renner Ploeg Tijd
1 Phillipe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto 5.43,41
2 Tyler Farrar (VS) Garmin z.t.
3 Filippo Pozzato (Ita) Katusha + 0,02.
4 Sebastian Hinault (Fra) AG2R - La Mondiale z.t.
5 Peter Velits (Slw) HTC Columbia z.t.
6 Vincenzo Nibali (Ita)
Liquigas z.t.
7 Nicolas Maes (Bel) Quick Step z,t,
8 Grega Bole (Slo) Lampre z,t,

Stand na etappe 19

# Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 80.30.48
2 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +0.50
3 Peter Velits (Slw) HTC Columbia +1.59
4 Joaquin Rodriguez (Spa)
Katusha +3.54
5 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +4,02
6 Nicolas Roche (Ier) AG2R - La Mondiale +4,10
7 Tom Danielson (VS) Garmin +4,18
8 Carlos Sastre (Spa) Cervelo +4,28

Kamiya niet eens met make-over Devil May Cry

Game-ontwikkelaar Hideki Kamiya is het niet eens met het nieuwe uiterlijk van hoofdpersonage Dante in de Devil May Cry-serie. Dat laat de bedenker van het personage weten op Twitter. Tijdens de Tokyo Game Show werd eerder deze week een nieuw deel binnen de Devil May Cry-serie aangekondigd.

Dante was een rokende en drinkende held met lang wit haar. In de nieuwe Devil May Cry oogt de rockende held louche en heeft hij korter en donkerder haar. Het nieuwe spel wordt niet door Japanners ontwikkeld, maar door de Londense gamestudio Ninja Theory.

De bedenker van het gamepersonage haalt zijn schouders op wanneer het gaat over de nieuwe interpretatie op zijn gameheld. "Whatever," reageert Kamiya laconiek op vragen rond het gamepersonage. "Ik mis de echte Dante sinds ik niets meer te maken heb met zijn avonturen." Volgens de bedenker van Dante is zijn ontwerp van het personage de enige echte.

Sperma-invasie te schunnig voor Xbox Live

Een schietspel over een invasie van sperma op seksuele plaatsen in het menselijk lichaam is te schunnig om op de Xbox 360 te verschijnen. Dat vindt Microsoft. Het platformspel Privates (waarover wij al eerder berichtten) is enkel te spelen op de pc via de website van de game, laat gamestudio Zombie Cow Studios weten.

"Vanwege de seksuele lading van het spel hebben de jongens van Microsoft helaas een negatief oordeel moeten geven", laat een vertegenwoordiger van de gamestudio weten. Dat Microsoft het spel niet goedkeurt voor een release via de online winkel van de Xbox 360 komt niet als een schok. "We hebben het spel ontwikkeld met de pc in ons achterhoofd."

Privates plaatst spelers in de rol van condoom dragende mariniers die vijanden moeten verslaan op de meest intieme plaatsen van het menselijk lichaam. Volgens de ontwikkelaars is humor een belangrijk onderdeel van het spel.

Het schunnige spelletje is gratis te spelen op de Privatesgame-website.

Spaanse vrouwen dreigen met boycot Fed Cup

De Spaanse tennissters dreigen het duel om de Fed Cup met Estland begin februari te boycotten. Dat maakten de zes beste speelsters van Spanje vrijdag in een gemeenschappelijke verklaring bekend.

De zes zijn Maria José Martínez, Anabel Medina, Arantxa Parra, Carla Suárez, Lourdes Domínquez en Nuria Llagostera. Ze protesteren tegen de nalatigheid van de Spaanse tennisbond. Die had vele middelen beloofd om het vrouwentennis in Spanje uit het slop te trekken. Maar de bond heeft zich volgens de zes niet aan eerder gemaakte afspraken gehouden.

In de jaren negentig won Spanje de Fed Cup vijf maal. Daarna volgde een groot verval.

Stekelenburg: "Feyenoord is geen Real Madrid"

Maarten Stekelenburg liet woensdag in Madrid zien in een uitstekende vorm te verkeren. Na Madrid wacht Rotterdam.

Volgens de eerste keeper van het Nederlands elftal heeft de selectie van Ajax de verloren wedstrijd tegen Real uit het hoofd gezet. "Ik denk niet dat die wedstrijd tegen Real in onze koppies nu nog een rol speelt", zo zegt de goalie tegenover Voetbal International.

"We hebben de gebruikelijke nabespreking gehad en daarna zijn we ons volledig op Feyenoord gaan richten. Ajax zit zondag in de favorietenrol, maar dat zegt in dit soort wedstrijden niet zo veel. We zullen flink aan de bak moeten, Feyenoord heeft een goede ploeg. Ze presteren wisselvallig, maar vorig weekeinde zag hun spel er ondanks de nederlaag tegen NAC Breda goed uit."

"Onze duels met Feyenoord zijn altijd open en aantrekkelijk", gaat Stekelenburg verder. "Dat verwacht ik zondag ook weer. Waarbij we vol voor de winst gaan. Want laten we eerlijk zijn: Feyenoord is geen Real Madrid."

Explosie Denemarken was bombrief

De man die gewond raakte bij een explosie in een hotel in Kopenhagen was bezig met een bombrief, die vermoedelijk bestemd was voor de Deense krant Jyllands-Posten die cartoons over de profeet Mohammed plaatste. Dat heeft de Deense politie vrijdag gezegd.

Woordvoerder Svend Foldager zei dat de bom afging terwijl de verdachte deze in elkaar probeerde te zetten in een badkamer van het hotel.

"We hebben te maken met een bombrief. De bom was voltooid. Ogenschijnlijk was het er een van een simpel type, met een hoogst explosieve substantie", aldus Foldager. "De bom was gevuld met kleine stalen kogeltjes om zo verwondingen te veroorzaken."

Het explosieve materiaal was acetonperoxide, ofwel TATP. Deze zelfde stof werd ook gebruikt bij de aanslagen in Londen in 2005.

Onderzoekers menen dat de verdachte een in België wonende Tsjetsjeense amateurbokser is. Er is echter nog steeds geen zekerheid over de identiteit van de man. De man weigert zijn identiteit te onthullen en heeft zelfs het serienummer van zijn beenprothese verwijderd.

Vorige week vrijdag vond de explosie plaats. Er vielen geen slachtoffers. Agenten arresteerden niet veel later in een park in het centrum van de stad een Franssprekende man. Hij werd gezien toen hij vlak na de explosie bij het hotel wegrende.

Vliegtuigje belandt op neus in Den Helder

Een sportvliegtuigje is vrijdagochtend in Den Helder op zijn neus beland. De piloot, de enige inzittende, werd ongedeerd aangetroffen door hulpdiensten. Wat er precies fout ging bij de landing op de marinebasis De Kooy wordt nog onderzocht, zegt een woordvoerder van de marine.

Het ongeluk vond rond 10.00 uur plaats tijdens het uitrollen bij de landing. De hulpdiensten waren snel bij het vliegtuigje en constateerden dat het ongeluk meeviel. Het vliegveld werd een uurtje gesloten voor onderzoek, maar is inmiddels weer geopend.

Merkel en Sarkozy hadden 'misverstand' over Roma

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft nooit gezegd dat haar land Romakampen gaat ontmantelen, net als president Nicolas Sarkozy dat doet in Frankrijk. Dat zegt de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.

Westerwelle zei vrijdag dat de bondskanselier in haar gesprek met Sarkozy donderdag op de EU-top op geen enkel moment heeft gezegd dat Duitsland immigrantenkampen zal ontruimen. Volgens Westerwelle moet het een 'misverstand' zijn geweest tussen beide leiders.

Sarkozy zei donderdag na de EU-top tegen verslaggevers dat Merkel heeft aangegeven 'de komende weken door te gaan met de ontruiming van de kampen'. De woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert, ontkende dat de bondskanselier dergelijke uitspraken had gedaan. Wat haar reactie wel was, wilde hij echter niet zeggen. "De kwestie van de Roma in Duitsland speelde geen rol in de gesprekken tussen de bondskanselier en de Franse president", aldus Seibert.

Sarkozy krijgt internationaal veel kritiek te verduren vanwege het ontruimen van de kampen -veelal van Roma- en het terugsturen van de bewoners naar Oost-Europa. Kampen zoals in Frankrijk komen in Duitsland minder vaak voor. De kwestie van de Roma domineerde de EU-top van donderdag.

Dagzege Bozic in Tour of Britain

De zevende etappe in de Tour of Britain is gewonnen door Borut Bozic. De Sloveen van Vacansoleil was na 152 kilometer koersen, van Bury St. Edmunds naar Colchester, de rapste in de massasprint.

Vacansoleil doet het sowieso goed in de Tour of Britain. Al eerder won Wout Poels een rit en pakte Bozic twee tweede plaatsen. Daarnaast gaat de Nederlandse ploeg ook aan de leiding in het ploegenklassement.

Johhny Hoogerland heeft zich daarnaast verzekerd van de bergtrui. Vandaag kwam de Zeeuw op de enige berg van de dag als derde boven en hij kan daardoor niet meer worden ingehaald door de concurrentie. Door zijn dagzege nam Bozic tenslotte de puntentrui over van Greg Henderson.

Jol: "Ajax gebrand op overwinning"

Ajax-trainer Martin Jol is er op gebrand om zondag in de klassieker tegen Feyenoord zich met zijn ploeg te revancheren voor de oorwassing tegen Real Madrid. Ook de Rotterdammers, die vorige week verloren van NAC Breda, hebben nog iets goed te maken.

"Na de nederlaag van vorige week is Feyenoord gebrand om het goed te doen. Wij willen precies hetzelfde", zegt Jol op de clubsite van Ajax. Volgens de oefenmeester moet het team het dan wel een stuk beter doen dan woensdag tegen Madrid. Ook blijft hij waken voor onderschatting. "Feyenoord uit is altijd een moeilijke opdracht."

Jol kan zondag nog niet beschikken over de langdurig geblesseerden Kenneth Vermeer, Nicolas Lodeiro en Timothée Atouba. Ook Mido is nog niet inzetbaar. Nieuwkomers Teemu Tainio (hamstringklachten) en André Ooijer (knieklachten) zijn twijfelachtig.

Bij Feyenoord hoopt trainer Mario Been alsnog te kunnen beschikken over Rob van Dijk. De doelman heeft een liesbreuk, maar een test wees vandaag uit dat hij waarschijnlijk toch inzetbaar is.

Werkstraf voor bezit kinderporno

Een 45-jarige man uit Huissen is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur voor het bezit van kinderporno. De rechtbank in Arnhem legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op.

De man had de beelden twee jaar lang in zijn bezit. De bestanden die bij hem zijn aangetroffen, bevatten volgens de rechtbank 'zeer grove kinderpornografische beelden'. In sommige gevallen stonden er zeer jonge kinderen op.

Iedereen die dergelijk materiaal downloadt en verzamelt, werkt volgens de rechtbank mee aan de instandhouding van de kinderporno-industrie. "De kinderen die daarbij worden geëxploiteerd, ondervinden daarvan nog jarenlang en soms zelfs gedurende hun hele verdere leven lichamelijke en psychische gevolgen. Ook de verdachte, die betalingen heeft verricht om bepaalde beelden in zijn bezit te krijgen, is hiervoor verantwoordelijk te houden."

De man heeft bekend dat hij de kinderporno in zijn bezit had en aangegeven bereid te zijn een behandeling voor zijn problemen te volgen. De rechter vindt het belangrijk dat de man wordt behandeld. Aan de voorwaardelijke straf is daarom als bijzondere voorwaarde gekoppeld dat de man zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering, ook als dit betekent dat die wil dat de man wordt behandeld in een psychiatrische kliniek. Houdt de man zich hier niet aan, dan moet hij alsnog de gevangenis in.

De opgelegde straf is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie.

Geen straf voor 'Bijenkorf-moeder'

De moeder die in oktober 2007 haar kind doodde door het in de Bijenkorf in Amsterdam van vier hoog naar beneden te gooien, krijgt geen straf. Volgens het hof in Amsterdam was de vrouw, die zelf ook naar beneden sprong, destijds volledig ontoerekeningsvatbaar. Aangezien ze haar psychose te boven is, krijgt ze ook geen tbs.

Eerder veroordeelde de rechtbank de vrouw wel tot tbs met dwangverpleging. Volgens het hof is een tbs-behandeling echter niet meer nodig, omdat ze niet meer lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis die haar waanideeën gaf en haar tot haar daad dreef. Het Openbaar Ministerie had opnieuw ingezet op tbs, maar de vrouw is nu ontslagen van rechtsvervolging.

De moeder gooide haar kind in het warenhuis, ten overstaan van het winkelend publiek, naar beneden. Het 1,5 jaar oude meisje kwam daarbij om het leven. De vrouw zelf raakte na haar poging tot zelfmoord in een coma, maar overleefde de sprong wel.

'Kwart slachtoffers misdrijf doet geen aangifte'

Een kwart van de mensen die slachtoffer worden van een misdrijf doet hiervan geen aangifte. Ze hebben te weinig vertrouwen in de politie en verwachten dat er toch niets gebeurt met hun aangifte. Dat blijk uit onderzoek van Eenvandaag onder meer dan twintigduizend respondenten.

Vooral van kleine diefstallen en vandalisme wordt vaak geen aangifte gedaan, net als van bedreiging of geweld. Van de ondervraagden die in het verleden wel aangifte hebben gedaan, heeft 42 procent daarna niets meer van de politie gehoord.

Nog eens 39 procent weet dat hun aangifte door gebrek aan mankracht niet verder is onderzocht. Slechts één op de vijf slachtoffers weet zeker dat de politie de zaak onderzoekt. Bij 42 procent is het vertrouwen in de politie door de aangifteprocedure en de afhandeling ervan gedaald.

Met het imago van de politie is het ook niet best. Driekwart van de respondenten vindt dat de politie te weinig gezag uitstraalt en best wat steviger mag ingrijpen. Volgens 81 procent mogen agenten meer mogelijkheden krijgen om harder op te treden. De PVV (26 procent) en de VVD (18 procent) worden het best in staat geacht om veranderingen bij de politie door te voeren.

Reis bedankt God voor rentree bij PSV

Jonathan Reis maakte gisteravond zijn rentree bij PSV. "Met dank aan God heb ik mijn eerste wedstrijd voor PSV weer gespeeld."

Vijf minuten voor tijd kwam Reis in het veld tegen Sampdoria om de gelijkmaker te forceren. Scoren deed hij niet, maar blij was hij wel toen Balázs Dzsúdzsák de 1-1 maakte. "Het waren maar vijf minuutjes, maar ik ben terug. Dit is een overwinning op mezelf", aldus Reis tegenover NUsport.

Reis werd in januari 2010 ontslagen bij PSV omdat hij cocaïne gebruikte. "De club heeft een project met mij. Ik heb veel getraind en krijg mentale begeleiding. Ik voel me lekker nu, daar ben ik de club dankbaar voor."

Bij zijn rentree werd hij met open armen ontvangen door het publiek. "Daar ben ik de aanhang heel dankbaar voor, het was een emotioneel moment."

Joran van der Sloot populair bij de dames

De stichting Gevangenen in Peru stelt dat de Nederlandse Joran van der Sloot 'mateloos populair' is bij Nederlandse vrouwen. Deze conclusie trekken zij uit de oneindige stroom van liefdesbrieven en e-mails gericht aan Joran.

"Het moeten vrouwen zijn die op foute mannen vallen", aldus een woordvoerder van de stichting. Momenteel zit Joran gevangen in de Peruaanse hoofdstad Lima, hij wordt verdacht van de moord op Stephany Flores. Ook is hij nog steeds verdachte in de verdwijningszaak van Holloway en wordt hij door de Amerikaanse overheid gezocht voor afpersing van de Holloways.

Ook de Peruaanse vrouwen krijgen maar geen genoeg van Joran, zo heeft hij al meerdere huwelijksaanzoeken gekregen in de gevangenis. En hij heeft een 'vriendin' die hem wekelijks eten brengt, men denkt dat de vrouw een vriendin is van Jorans moeder. Ze zou tegen betaling van honderd dollar per week eten en andere benodigdheden naar hem in de Peruaanse gevangenis brengen.

Portugal vangt bot bij Mourinho

José Mourinho gaat niet in op het verzoek om de tijdelijke bondscoach van Portugal te worden. De 47-jarige oefenmeester zegt dat zijn club Real Madrid een uitstap niet ziet zitten, hoewel hij zelf zijn land graag had willen helpen.

Mourinho moest de tijdelijke opvolger worden van de ontslagen Carlos Queiroz, om de Portugese voetbalbond zo meer tijd te geven om een geschikte opvolger te vinden. De Special One zou Portugal alleen tijdens de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Denemarken en IJsland leiden, maar Real zit een het bijbaantje van Mourinho niet zitten.

"Ik kon geen ja zeggen, want ik werk nu eenmaal voor Real Madrid. Maar ik kon uiteraard ook geen nee zeggen, want ik wil graag dat Portugal wint", aldus Mourinho die de beslissing aan Real liet. "Zij hebben het recht om mij tegen te houden."

Queiroz werd een week geleden op straat gezet na een teleurstellende start van de EK-kwalificatiecampagne. Portugal verloor bij Noorwegen en speelde in eigen huis gelijk tegen Cyprus. Gilberto Madail, voorzitter van de Portugese voetbalbond, hoopt volgende week een opvolger te presenteren.

Windows Live verliest Dawn of War II

Games For Windows Live moet een klap incasseren. Gamestudio Relic Entertainment heeft bekendgemaakt de online service voor pc-games niet in te bouwen in het strategiespel Warhammer 40.000: Dawn of War II - Retribution. Wel blijft de gamestudio werken met de concurrerende online service Steamworks.

Online services als Windows Live en Steamworks moeten het voor gamestudio's gemakkelijker maken om diensten aan te bieden aan gamers. Via een online service kunnen gamers berichten uitwisselen, online wedstrijden spelen en updates voor hun spellen downloaden.

De overgang naar Steamworks betekent dat Warhammer 40.000: Dawn of War II - Retribution niet langer als een uitbreiding op de markt wordt gebracht. Het strategiespel is begin volgend jaar speelbaar zonder dat eerdere delen uit de serie vereist zijn. Oudere Dawn of War-games blijven Games For Windows Live en Steamworks beide ondersteunen.

Dawn of War II is een populaire game onder pc-bezitters. Toen het spel uitkwam, stond de strategiegame in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland bovenaan in de verkooplijsten. De eerste uitbreiding verscheen in maart. Dawn of War II - Retribution ligt begin volgend jaar in de winkel.

Twee doden bij ziekenhuisdrama VS

Een 50-jarige Amerikaan heeft donderdag in het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore een orthopedisch chirurg neergeschoten en vervolgens zijn 89-jarige moeder en zichzelf met pistoolschoten van het leven beroofd.

De vrouw was vorige week met arthritis en rheuma voor een operatie in het ziekenhuis opgenomen. De operatie bracht echter niet de gehoopte verbetering en toen de arts de vrouw en haar zoon daarover inlichtte, raakte de man totaal van slag, zei de politie.

Hij trok een pistool uit zijn broekband, schoot de arts in de buik en sloot zich vervolgens in de kamer van zijn moeder op. Toen de opgetrommelde politie daar na twee uur binnenging, lag de vrouw dood in bed en haar zoon naast haar op de grond.

"Ik denk dat hij niet kon aanzien hoe zij er aan toe was", zei een oudere broer van de schutter. "Ik denk dat hij dacht dat mijn moeder pijn leed, omdat de operatie geen succes was en zij waarschijnlijk nooit meer zou kunnen lopen."

De gewonde arts is na een spoedoperatie buiten levensgevaar.

Cunego: "Focus op voorjaar en geen Giro"

Damiano Cunego zal zijn seizoen eerder dan voorzien beëindigen. De Italiaan zal de laatste klassiekers van het seizoen aan zich voorbij laten gaan, omdat hij maar eigen zeggen te vermoeid is.

"Ik heb dit jaar gewoonweg aan te veel wedstrijden meegedaan: de klassiekers, de Giro en de Tour," zei Cunego tegen Cyclingnews. "Daarom heb ik me teruggetrokken voor de Ronde van Lombardije. Ik denk niet dat ik nóg een maand kan koersen. Ik ben kapot. Het is niet goed geweest om aan zoveel races deel te nemen, terwijl ik niet fit was. Je moet ook je rust pakken."

Om dit volgend jaar te voorkomen is Cunego van plan volgend jaar minder wedstrijden te rijden. Hij laat bijvoorbeeld de Giro d'Italia links leggen en richt zich op het voorjaar. "Op de voorjaarsklassiekers ligt mijn focus. Als je zowel de Giro als de klassiekers rijdt, zal je in beide slecht presteren. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Nu weet ik dat het óf de klassiekers óf de Giro d'Italia is, en niet beide."

Oudste hond ter wereld woont in Nederland

De oudste hond ter wereld woont in Borne, Overijssel. De 22-jarige Lucy, een Yorkshire-terrier, is donderdag door Guinness World Records officieel uitgeroepen tot de oudste levende hond ter wereld.

Lucy lijkt met haar 22 jaar niet zo oud, omgerekend in mensjaren heeft Lucy er al 160 jaar opzitten. Het hoogbejaarde hondje geniet nog iedere dag van een lange wandeling.

Lucy's trotse baasje, mevrouw Baker-Brusscher en haar ontdekker uit dierenkliniek De Tweesprong, namen donderdag naast het officiële certificaat ook het eerste exemplaar van de 21ste editie van Guinness World Records in ontvangst.

Rusland koopt 50 Boeings voor 3,7 miljard

Rusland heeft een order geplaatst bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing voor vijftig 737's ter waarde van 3,7 miljard dollar. Het staatsbedrijf Russian Technologies heeft tevens een optie voor nog eens 35 toestellen extra. Dat maakte Boeing vrijdag bekend.

De Boeing 737's zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Russian Technologies zal in oktober een besluit nemen over de aanschaf van de extra toestellen.

Rusland koopt 50 Boeings voor 3,7 miljard
Rusland koopt 50 Boeings voor 3,7 miljard (Foto: ANP)

Bolt denkt aan stoppen

Usain Bolt stopt wellicht na de Olympische Spelen van 2012 met sprinten. De 24-jarige Jamaicaanse atleet zegt te willen stoppen op zijn hoogtepunt en overweegt een overstap naar het verspringen.

"Ik sprint nog zeker op de komende Spelen. Daarna beslis ik wat ik verder ga doen", zei Bolt vandaag. "Mijn coach wil dat ik daarna nogmaals naar de Spelen ga, maar ik wil graag stoppen op mijn hoogtepunt." De sprinter won tijdens de vorige Spelen in 2008 drie gouden medailles en bezit momenteel het wereldrecord op de 100 en 200 meter.

"Ik wil graag een legende worden en dat doe ik alleen door titels te winnen. Daar werk ik nu aan en wellicht dat ik daarna nog iets anders ga proberen." Volgens Bolt is het onderdeel verspringen wel iets voor hem. "Maar dat ga ik wel helemaal aan het eind van mijn carrière doen. Het vergt erg veel van je lichaam."

Mogelijk is de Jamaicaan daarvoor op de voetbalvelden te bewonderen. Eerder deze maand zei hij tegen de BBC ook een carrière als profvoetballer te overwegen. In de tussentijd zegt hij het wereldrecord op de 100 meter nog te willen aanscherpen van 9,58 tot 9,40 seconden.

Mogelijke aanslag op paus verijdeld

De politie in Londen heeft vijf mannen gearresteerd, die ervan verdacht worden een aanslag op paus Benedictus XVI te willen plegen. Dat meldt de BBC. Scotland Yard arresteerde vijf mannen, van 26, 27, 36, 40 en 50 jaar oud.

De mannen werden vanochtend om kwart voor zes Britse tijd opgepakt. Tot dusver blijft de dagplanning van de paus ongewijzigd. Een statement van de politie luidde als volgt:

"De arrestaties van vandaag werden gedaan na onderzoek door detectives. Er is besloten de vijf mannen te arresteren. De veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van de paus zijn opnieuw bekeken, en we zijn tevreden dat de huidige veiligheidsplannen afdoende zijn. De route van de paus wordt niet gewijzigd. Er is geen verandering in het dreigingsniveau voor Groot-Brittannië."

Selectie Ajax volgende week naar Sno

De selectie van Ajax zou vandaag een bezoek brengen aan de door een hartstilstand getroffen Evander Sno. Het bezoek gaat echter niet door.

De 23-jarige middenvelder is nog niet sterk genoeg om een grote groep mensen te ontvangen. De spelersgroep zal nu volgende week Sno in het AMC-ziekenhuis in Amsterdam bezoeken.

Afgelopen maandag, tijdens het duel Jong Vitesse - Jong Ajax, werd Sno getroffen door een hartstilstand. Na verschillende reanimatiepogingen en het gebruik van een defribiliator kwam Sno weer bij bewustzijn en werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Cosworth: "In 2013 meedoen om de zege"

Cosworth keerde dit jaar als motorleverancier terug in de Formule 1, maar tot veel succes heeft dit nog niet geleid. Williams behaalde dit jaar goede resultaten, maar Cosworth denkt pas in 2013 als een nieuw motorenreglement ingaat mee te kunnen doen om de prijzen.

"We hebben een ambitieus plan en we willen dan ook zeker weer winnen. In het verleden werd Cosworth geassocieerd met de kleine teams, in een tijd dat er veel fabrikanten waren, en dat willen we veranderen. We willen het wereldkampioenschap weer winnen. Daarom is de relatie met bijvoorbeeld Williams erg belangrijk voor ons," zei algemeen directeur van Cosworth Mark Gallagher.

Cosworth levert dit jaar naast Williams ook de motoren aan Virgin, HRT en Lotus. Laatstgenoemde team zal volgend seizoen de overstap maken naar Renault. Ondanks dat Cosworth dit jaar niet aan een winnend team de motoren levert is het merk in het verleden vele malen kampioen geworden. De laatste keer dateert echter al weer van 1994 toen Michael Schumacher voor Benetton wereldkampioen werd.

Spinnenweb van 25 meter ontdekt

Onderzoekers hebben in Madagascar het grootste spinnenweb van de wereld ontdekt. Een nieuwe spinnensoort maakt webben met een diameter van vijfentwintig meter. De Caerostris darwini is recent ontdekt en weeft haar web over rivieren heen, van de ene naar de andere kant.

Het zogenaamde 'orbweb' kan een oppervlakte bereiken van 2,8 vierkante meter, en is daarmee het grootste spinnenweb tot nu toe gedocumenteerd. Het grootste deel van het web bevindt zich boven rivieren, of watermassa's. De spin is daarmee de enige in zijn soort die daar zijn prooien vangt.

Consequentie van de methode is dat de draden zowel heel lang, vijfentwintig meter dus, als heel sterk moeten zijn. Het materiaal waarvan het web wordt gemaakt is het sterkste biomateriaal bekend bij biologen. De meeste webben hangen verticaal boven een rivier, sommige in een hoek van vijftig graden. Hoe de spin het web precies weeft, wordt nog onderzocht.

"Sommige van de webben behoren, voor zover we weten, tot de grootste spinnenwebben ooit gevonden," zeggen onderzoekers van het Smithsonian Instituut in Washington DC in hun verslag. Er werden in een enkel web tweeëndertig prooien gevonden, nog een reden waarom het materiaal waar het web van gemaakt is zeer sterk moet zijn.

Spinnenzijde combineert kracht met elasticiteit en is daarmee al bijzonder sterk. Het is in staat drie keer zoveel energie als Kevlar, een materiaal vaak gebruikt in kogelvrije vesten, te absorberen voordat de zijde breekt. Deze nieuwe spinnensoort maakt webben van een materiaal dat nog eens honderd procent sterker is, wat de zijde het sterkste biomateriaal maakt dat wij kennen.

Foto's van de webben zijn hier te vinden.

Portugese bond: Mourinho is niet de enige optie

Gilberto Madail zegt dat José Mourinho niet de enige kandidaat is om de ontslagen Carlos Queiroz als bondscoach van Portugal te vervangen. Volgens de voorzitter van de Portugese voetbalbond is 'de deur nog wijd open' voor anderen.

"Er worden verschillende opties onderzocht. Dat betekent dat Mourinho niet de enige kanshebber is", zei Madail gisteravond na een gesprek met de coach van Real Madrid. Madail wilde niet zeggen wat er besproken is, maar hoopt volgende week een nieuwe bondscoach te presenteren.

De Portugese voetbalbond wil José Mourinho wellicht voor een week als bondscoach aanstellen. De 47-jarige trainer moet Portugal dan in ieder geval in oktober tijdens de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Denemarken en IJsland leiden. De bond krijgt zo extra tijd om een vervanger voor Queiroz te zoeken.

Controverse MoH verrast EA

Het is maar net hoe je het bekijkt. EA CEO John Riccitiello is verrast over de reactie op de speelbare Taliban soldaten in Medal of Honor. Hij had nooit verwacht dat mensen er problemen mee zouden hebben. Wellicht wat kortzichtig?

Riccitiello vindt de controverse overdreven en onderstreept dat hij uiterst veel respect heeft voor de inspanning van het Amerikaanse leger in Afghanistan. EA heeft zelfs contact gehad met het leger:”We've had deep involvement with the military from the beginning, including active military from Afghanistan. They and we feel it's a game that any player would be proud to play.”

Toch is het spel verboden op 49 Amerikaanse militaire basissen. Ontwikkelaar Greg Goodrich hoopt dat hij minimaal 3 miljoen spellen verkoopt, dan mag hij namelijk een vervolg maken.


Deurwaarders belaagd in Delft en Den Haag

Deurwaarders hebben het donderdag zwaar te verduren gehad toen ze bezoekjes brachten aan woningen in Delft en Den Haag. De 30-jarige bewoner van de woning aan de Meppelweg in Den Haag stormde naar buiten toen er werd aangebeld en mepte en schopte de deurwaarder.

De gealarmeerde politie hield de man vervolgens in zijn woning aan. De man gaf zich echter niet gemakkelijk gewonnen; hij verzette zich zo hevig dat agenten pepperspray moesten gebruiken om hem te kalmeren. De 39-jarige deurwaarder hield aan het incident een pijnlijke kaak over, meldt de politie vrijdag.

In Delft kregen een deurwaarder, die was vergezeld door agenten, twee broers op zijn dak. De mannen van 19 en 21 jaar hadden het bezoek te danken aan een huurachterstand. Ze scholden de agenten uit, waarop ze werden aangehouden. Op het politiebureau bleek dat de 19-jarige broer nog een gevangenisstraf van 48 dagen open had staan. Hij moest blijven. Zijn oudere broer mocht na het in ontvangst nemen van een proces-verbaal wegens belediging het bureau weer verlaten.

Man zwaargewond na val uit Amsterdamse hotelkamer

Een man is donderdagavond zwaargewond geraakt bij een val uit zijn hotelkamer op de vierde verdieping in Amsterdam. De 32-jarige man, vermoedelijk een toerist, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt de politie vrijdag.

Of de man is gevallen of gesprongen, is nog onduidelijk. Op het moment dat de man naar beneden viel, was zijn vrouw aanwezig in de kamer van het hotel aan de Keizersgracht.

Cancellara twijfelt over WK-deelname

Fabian Cancellara twijfelt over zijn deelname aan het WK wielrennen in Australië. De Zwitser is kopman voor zijn land, maar denkt er over na om in ieder geval de tijdrit te laten schieten en zijn wereldtitel op te geven.

"Ik doe alleen mee als ik me honderd procent voel. Wat heeft het voor zin mijn reputatie op het spel te zetten? Ik heb niets te bewijzen," zei Spartacus tegen L'Equipe. Hij verloor moest woensdag de zege in de tijdrit in de Vuelta nog laten aan Peter Velits en Denis Menchov. "In deze discipline heb ik meer te verliezen dan te winnen. Mijn jaar is sowieso al geslaagd met de winst van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en de etappezeges in de Tour de France."

Cancellara heeft nog een bij de Saxo Bank-ploeg van Bjarne Riis, maar wordt ook uitdrukkelijk genoemd bij BMC. Daarom moet de Zwitser in het najaar hierover een keuze maken. "Ik heb een doorlopend contract, maar wil mijn lot zelf in handen houden."

Baby gedumpt in oerwoud

Het had weinig gescheeld of Disney had kunnen beginnen aan een vervolg op Jungle Boek. De Zuid-Afrikaanse politie heeft vandaag namelijk bekendgemaakt dat men een pasgeboren baby heeft gevonden in het oerwoud.

Een groepje mannen was maandag aan het graven in de jungle toen ze ineens een geluid hoorden dat zij toewezen aan een spinnende kat. Toen ze op onderzoek uitgingen, stuitten ze op een zuigeling. Het kindje, slechts een paar uren oud, was gewikkeld in een handdoek.

De politie van het stadje Inanda heeft inmiddels de jacht geopend op de moeder die het kind heeft overgelaten aan de grillen van het oerwoud. Mensen die meer informatie kunnen verstrekken, wordt verzocht zich te melden bij de politie.

Li Jiao door op EK tafeltennis, Creemers onderuit

Li Jiao heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het EK tafeltennis. In het Tsjechische Ostrava won de als vierde geplaatste speelster met 4-0 van haar Duitse opponent Elke Schall.

Linda Creemers moest in de derde ronde buigen voor de Wit-Russische Viktoria Pavlovitsj. De eerste game mocht ze nog winnen met 14-12, maar daarna kreeg de Nederlandse geen kans meer tegen haar tegenstandster. Creemers verloor met 4-1.

In het dubbelspel plaatsten Li Jie en Elena Timina zich voor de laatste acht. Ze versloegen het Servische koppel Ana-Maria Erdelji en Gabriela Feher met 3-0. In de kwartfinales nemen de als zevende geplaatste Nederlanders het op tegen Natalia Partyka en Xu Jie uit Polen (10).

Kinderdagverblijf uit voorzorg ontruimd

Een kinderdagverblijf aan de Sparrenweg in Amsterdam-Oost is vanmorgen ontruimd omdat er koolmonoxide is vrijgekomen.

Drie mensen raakten onwel door het gas. In totaal moesten 54 mensen het pand verlaten, onder wie 42 kinderen. Uit voorzorg zijn alle kinderen naar een ziekenhuis gebracht om onderzocht te worden. Onder de kinderen waren ook zeven baby's.

Volgens de brandweer hoopte tijdens werkzaamheden op de begane grond van het pand koolmonoxide zich op. Twee werklui raakten daardoor onwel. Ook een bewoner van een ruimte op de tweede etage werd onwel. In het kinderdagverblijf, dat zich op de eerste etage bevindt, had niemand last van het gevaarlijke gas. "Omdat het om zo'n kwetsbare groep gaat, hebben we toch uit voorzorg alle kinderen naar het ziekenhuis gebracht", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Naast de baby's en peuters bevonden zich ook negen leidsters, twee werklieden en de bovenbuurman in het pand.

Nadat de werklui onwel waren geworden, werd de brandweer ingeschakeld. Die constateerde al snel dat de apparaten waarmee werd gewerkt koolmonoxide uitstootten, die door slechte ventilatie niet weg kon.

De brandweerwoordvoerder kon vrijdagochtend niet zeggen of de kinderen later op de dag weer terugkeren naar de opvang.

Meer foto's van de ontruiming bij Gespot.

Vitesse-trainer Bos: "Doelen zijn inmiddels bijgesteld"

Vitesse maakte onlangs een ware transformatie door. Er kwam een nieuwe eigenaar en met hem maar liefst acht nieuwe spelers. De Arnhemmers hebben daarom de doelstellingen bijgesteld.

Vitesse-trainer Theo Bos heeft zijn ploeg vol met aangekochte talenten nog niet kunnen laten winnen. De Arnhemmers die dankzij de financiële steun van Merab Jordania enkele toptalenten in huis hebben, verloren vier keer op rij en dat terwijl de doelstellingen naar boven zijn bijgesteld.

"Ik zie zeker een opgaande lijn op de trainingen", aldus Bos in gesprek met Voetbal International. "Al speelden sommige jongens nog wat onwennig. Nacer Barazite kan veel beter en dat gaat hij ook echt nog wel laten zien. Slobodan Rajkovic maakte enorm veel indruk, Nemanja Matic vond ik sterk aan de bal en van Ismail Aissati gaat standaard veel dreiging uit."

Bos ziet het belang van de wedstrijd tegen NAC aankomend weekend. Vorig jaar eindigde de ploeg als veertiende en dit jaar wil het met alle aankopen meer bereiken. Vitesse staat momenteel echter zeventiende in de competitie.

"Ik wil onszelf absoluut geen druk opleggen, maar na de overwinning op ADO Den Haag hebben we vier keer verloren", erkent Bos. "Nu komt er een programma aan waarin we punten moeten halen, willen we in de competitie kunnen groeien. De doelen zijn inmiddels bijgesteld, dus het is belangrijk niet te ver achterop te raken. Aan de andere kant is het duidelijk dat wij alles en iedereen nog in moeten passen."

Amsterdamse autobende opgerold

De politie heeft deze zomer in Amsterdam en Antwerpen een internationaal opererende bende opgerold die zich bezighoudt met het stelen, omkatten en helen van auto's. In totaal elf mannen van 21 tot 40 jaar en een 19-jarige vrouw werden in juni en juli gearresteerd, meldt de politie vrijdag.

De wagens werden in Nederland en België gestolen. De verdachten voorzagen de auto's vervolgens met valse chassisnummers, kentekenplaten en kentekenbewijzen van een nieuwe identiteit. Daarna werden ze verkocht in Nederland, Spanje en Marokko.

De zaak kwam aan het rollen nadat via Meld Misdaad Anoniem tips waren binnengekomen over de handel in gedupliceerde auto's. Na onderzoek kreeg de recherche een stel daders in beeld, die vooral uit de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld komen.

In de zaak doorzocht de politie onder meer ook twaalf woningen, een garage en een uitgaansgelegenheid in Nederland en België. Hierbij werden onder meer een groot aantal auto's, auto-onderdelen, mobiele telefoons en kentekenbewijzen in beslag genomen.

Elf verdachten moeten vrijdagmiddag voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Onderzoek naar dood reuzenpanda Japan

Er is een onderzoek ingesteld naar de dood van een reuzenpanda in de dierentuin van de Japanse stad Kobe. Er kan een boete van omgerekend 380.000 euro worden gegeven als blijkt dat het een menselijke fout is geweest.

De 14-jarige Kou Kou, in bruikleen van China, werd vorige week verdoofd en overleed later door hartfalen in de Oji-dierentuin in Kobe. Kou Kou werd gebruikt om vrouwelijke panda's te insemineren, een moeizaam proces dat vaak mislukt bij panda's in gevangenschap.

De reuzenpanda is het nationale symbool van China alsmede dat van vriendschap tussen beide Aziatische landen. Er leven slechts 1600 panda's in het wild.

Fyra-treinen mogen blijven rijden

De Fyra-treinen van de NS mogen gewoon blijven rijden. Een protestgroep was naar de rechter gestapt omdat de hogesnelheidslijn te veel lawaai zou maken. Volgens de rechtbank in Utrecht is dat niet vast komen te staan. Bovendien is het maatschappelijk belang van de spoorlijn te groot om de stekker eruit te trekken.

Volgens de actiegroep overschrijden de treinen de geluidsnormen die gelden voor het traject. De groep eiste dat de rechter het gebruik van de treinen verbiedt en de eigenaar van het spoor zich aan de normen houdt.

De rechter oordeelde dat niet zeker is dat de treinen nu en in de toekomst te veel herrie maken. Bovendien loopt er nog een nieuw onderzoek van TNO naar de geluidshinder. Als daaruit blijkt dat de normen wel worden overschreden, heeft de staat al toegezegd maatregelen te nemen om de overlast te beperken.

De Fyra is een snelle verbinding van tussen Amsterdam en Antwerpen, via Schiphol en Rotterdam. De rit tussen Amsterdam en Rotterdam is met een Fyra-trein twintig minuten korter dan in een gewone trein. De kaartjes kosten ongeveer twintig euro voor een enkele reis, zeven euro meer dan in een normale trein.

Polen opgepakt in Ierland voor gijzeling Eindhoven

Twee Poolse mannen zijn in Ierland opgepakt op verdenking van gijzeling van zes mensen in een woning in Eindhoven in november vorig jaar. Nederland heeft een verzoek tot uitlevering gedaan bij Ierland, meldt de politie vrijdag.

De twee Poolse mannen zijn 29 en 27 jaar. In de zaak werden eerder al drie Polen van 28 jaar en een 29-jarige man uit Eindhoven aangehouden.

Op 10 november kreeg de politie een melding binnen dat iemand werd gegijzeld in een woning in de Van der Helmstraat. Even later belde een 40-jarige Eindhovenaar dat hij was vastgehouden in de woning en daar gewond was geraakt. Agenten troffen in de woning twee vrouwen en drie mannen aan, die allen lichtgewond waren. Zij verklaarden door onbekende mannen te zijn vastgehouden.

De gijzeling vond vermoedelijk plaats vanwege een conflict tussen een aantal Polen over drugs.

Liuzzi: "Heb meer pech dan Sutil"

Force India-coureur Vitantonio Liuzzi heeft zich tegenover ESPN F1 beklaagd dat hij veel meer pech heeft dat teamgenoot Adrian Sutil. Hierdoor was het volgens de Italiaan bijvoorbeeld onmogelijk om in zijn thuisrace in Monza in de punten te eindigen.

Hierdoor heeft Sutil inmiddels vier keer zoveel punten behaald als Liuzzi. Beide coureurs vergelijken is volgens de Italiaan dan ook onmogelijk. "Ik wil niet klinken alsof ik altijd overal excuses voor probeer te zoeken, maar Adrian heeft meer geluk gehad dan ik. Ik weet dat Force India altijd probeert om beide auto’s dezelfde afstelling te geven, maar ik heb veel problemen met mijn auto gehad die Adrian niet had. Dat is duidelijk in de data te zien en dat heeft natuurlijk effect gehad op onze rondetijden."

"Je kunt zo in de data terugvinden waar het hem in zat dat ik tijd verloor. Jammer genoeg zien de meeste mensen alleen maar de tijdlijst en de verschillen tussen de coureurs, zonder het verhaal erachter te kennen," zei de Italiaan die voor Singapore weer goede hoop heeft. "Ik denk niet dat het circuit goed bij onze auto past, maar ik houd van het circuit en het is een race waarin je nooit opgeeft, omdat er van alles kan gebeuren dat het verloop van de race door de war gooit."

SBS 6 verpest speelfilm met reclame

SBS 6 onderbreekt series en speelfilms regelmatig voor reclamespotjes van eigen programma's. Deze onderbrekingen moeten er voor zorgen dat slecht bekeken programma's als Popstars onder de aandacht komen.

Maar afgelopen week maakte SBS het wel heel erg bont door de film Cast Away met Tom Hanks bewust te verneuken op meerdere punten. Hierbij lieten ze Tom Hanks reageren op de Popstars-spam. De Wereld Draait Door liet de bewuste momenten donderdag zien.


SBS 6 verpest speelfilm met reclame (Fragment op 3:06)

Man sluit vrouw 7 maanden op in kamertje

De politie van Wenen heeft maandag een 22-jarige inwoner van de Oostenrijkse hoofdstad opgepakt. De beste man heeft zijn vrouw ruim zeven maanden opgesloten in een kamer in hun flat.

De politie heeft geruchten over de opsluiting gisteren bevestigd nadat details hiervan waren uitgelekt in de media. De politie wilde namelijk geen ruchtbaarheid aan de zaak geven omdat ze de zaak als ongepast beschouwen, aldus een politieverklaring. Verder wil de politie geen details prijsgeven.

Een Oostenrijkse krant weet echter te melden dat de geboren Kosovaar zijn vrouw sinds 1 februari in een kamertje van hun flat had opgesloten. Krant Heute weet ook te melden dat de man zijn echtgenote die hele periode heeft misbruikt.

De aanklagers zijn inmiddels begonnen met het in behandeling nemen van deze schokkende zaak. De opsluiting roept bij Oostenrijkers weer herinneringen op aan de geruchtmakende zaken rond Josef Fritzl en Natascha Kampusch.

MVV nog niet schuldenvrij

De Maastrichtse voetbalclub MVV voldoet formeel nog niet aan de strikte voorwaarden die de gemeenteraad in mei heeft gesteld aan de aankoop van het stadion en kwijtschelding van de schuld van 1,7 miljoen. Zo is de club nog niet volledig schuldenvrij omdat een beperkt aantal schuldeisers niet heeft ingestemd met een schuldsaneringsvoorstel.

De Maastrichtse CDA-wethouder Luc Winants heeft dat geschreven aan de gemeenteraad. Zijn mededeling heeft vragen opgeroepen in de raad. Volgens fractievoorzitter Gerdo van Grootheest van oppositiepartij GroenLinks is het stadion al officieel gekocht terwijl nog niet aan alle voorwaarden is voldaan. Samen met oppositiegenoot Stadsbelangen Mestreech heeft hij om een spoeddebat gevraagd dat dinsdag moet worden gehouden.

MVV nog niet schuldenvrij
MVV nog niet schuldenvrij (Foto: ANP)

Jochie gedood door cricketbal

Een potje schoolcricket is een dertienjarig jongetje fataal geworden. Het ventje uit het Zuid-Afrikaanse Lydenburg werd gistermiddag hard geraakt door de bal en stortte ineen.

Matthew Prior was aan slag voor het eerste team van zijn school. De bal werd echter zo hard gegooid, dat deze hem vol op zijn borst raakte. Hierdoor brak een rib, die hoogstwaarschijnlijk zijn long heeft doorboord.

Het ventje zakte voor de ogen van de werper ineen. Een arts die de wedstrijd bijwoonde, heeft hem met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar het mocht niet meer baten. In het ziekenhuis is hij al snel aan zijn verwondingen bezweken.

Het sterfgeval is hard aangekomen bij de middelbare school van Matthew. De klap is dubbel zo hard aangekomen omdat de moeder van het jongetje als docente is verbonden aan de school. De school heeft direct alle festiviteiten van de kalender geschrapt.

Minder huurders uit huis gezet

Corporaties hebben vorig jaar veertien procent minder huurders uit hun huis gezet dan een jaar eerder. In 2009 werden 5022 mensen op straat gezet wegens een huurachterstand. In 2008 waren dat er nog 5865. Dat meldt de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes vrijdag.

Aedes noemt de daling opmerkelijk omdat door de crisis juist meer mensen in de financiële problemen zijn geraakt. Zo bleek eerder uit cijfers van de vereniging van schuldhulpverleners NVVK dat vorig jaar twintig procent meer mensen om hulp vroegen.

Volgens Aedes heeft de daling te maken met een 'alert incassobeleid'. Daardoor zouden corporaties betalingsproblemen sneller op het spoor komen en eerder betalingsregelingen kunnen afspreken.

Pakistaanse politicus vermoord in Londen

In Londen is een man vermoord van wie men vermoedt dat het een Pakistaanse politicus is. De Britse politie meldt dat de man voor zijn huis is gedood.

De 50-jarige man werd gevonden met verschillende steekwonden en verwondingen aan zijn hoofd. Zowel de Britse nieuwszenders BBC als Sky News identificeerden de man als Imran Farooq, lid van de Pakistaanse Muttahida Quami-beweging (MQM). Farooq zou sinds 1992 in Groot-Brittannië wonen en al die tijd niet meer in zijn geboorteland zijn geweest.

De MQM, gevestigd in de Pakistaanse stad Karachi, is een van de grootste politieke partijen in het land en neemt een duidelijk standpunt in tegen de Taliban. De partij vertegenwoordigt met name migranten uit India die in Pakistan gingen wonen toen het land in 1947 gesticht werd.

Tegenstanders beschuldigen de MQM van overdrijving van het gevaar van de Taliban vanwege hun langdurige spanningen met de Pashtuns, van wie er twee tot vier miljoen in Karachi wonen.

In een persverklaring uit 1999 op de website van de partij is de lezen dat Farooq in 1992 onderdook nadat de Pakistaanse regering hem onterecht had beschuldigd van criminele en terroristische activiteiten. Farooq, die op dat moment secretaris-generaal van de partij was, zei ook dat hij voor hij naar Londen vertrok meer dan zeven jaar ondergedoken zat in Karachi.

Het politieonderzoek naar de moord is in gang gezet. Er is nog niemand gearresteerd.

Partner opgepakt in zaak Geleense babylijkjes

De politie heeft vrijdagochtend de partner aangehouden van de 41-jarige Geleense vrouw die sinds eind augustus vastzit voor betrokkenheid bij de dood van drie baby’s.

Justitie verdenkt de 51-jarige man van medeplichtigheid aan meervoudige moord of kinderdoodslag. Bovendien wordt hij verdacht van het in bezit hebben van kinderporno. Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft dat bekendgemaakt.

De vrouw werd eind augustus opgepakt na een melding door Bureau Jeugdzorg wegens een vermoeden van ernstige problemen met kinderen. Achter het huis (in de tuin en garage) van het stel aan de Rembrandtlaan vond de politie daarna in totaal drie babylijkjes.

Eerder zei justitie dat de man geen verdachte is. Volgens buren bestond het gezin uit man, vrouw en drie kinderen. Wat er met hun kinderen gebeurt, heeft justitie tot dusver niet willen zeggen.

Partner opgepakt in zaak Geleense babylijkjes
Partner opgepakt in zaak Geleense babylijkjes (Foto: ANP)

Woningen ontruimd om gaslek in Delft

Ongeveer dertig woningen zijn vrijdagochtend in Delft korte tijd ontruimd geweest vanwege een gaslek. Het lek ontstond door graafwerkzaamheden, waarbij de hoofdgasleiding werd geraakt. De netbeheerder kon al snel de kraan dichtdraaien, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het lek ontstond rond 09.15 uur op de hoek van de Schoenmakerstraat en de Professor Telderslaan. Rond 09.45 uur was de gaskraan dichtgedraaid, vertelt de woordvoerder. Uit voorzorg werden zo'n dertig woningen ontruimd, waaronder enkele in een verzorgingshuis. De bewoners hiervan werden tijdelijk elders in het verzorgingshuis ondergebracht.

Voor het geval er een explosie zou plaatsvinden, had de brandweer al materieel klaarstaan om het verzorgingshuis met een waterscherm te beschermen tegen een eventuele brand. Dat is uiteindelijk niet nodig gebleken. De woningen zijn inmiddels weer vrijgegeven. De netbeheerder gaat het gat in de leiding dichten.

Veel doden bij explosie Sri Lanka

Bij een explosie in het oosten van Sri Lanka zijn zeker zestig mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De ontploffing werd veroorzaakt door opgeslagen industrieel dynamiet dat veel gebruikt wordt in de bouw.

Het ongeluk gebeurde in het district Batticaloa, een voormalig conflictgebied waar de regering veel bouwwerkzaamheden verricht nadat vorig jaar een einde kwam aan de oorlog met de Tamiltijgers. Dat zegt legerwoordvoerder Lakshman Hulugalla.

De explosie vond plaats naast een politiebureau waar drie containers met dynamiet stonden. Vermoedelijk zijn er verschillende agenten onder de doden. Volgens Hulugalla is sabotage uitgesloten: "Het was een ongeluk."

Ook NASCAR-rijder Edwards naar RoC

Aan het deelnemersveld voor de Race of Champions in Düsseldorf eind november is ook de naam van NASCAR-rijder Carl Edwards toegevoegd. De Amerikaan deed in 2008 ook al mee aan het evenement en zorgde toen in het hoofdevenement voor een verrassing door Michael Schumacher uit te schakelen.

Edwards rijdt al jaren vooraan in de NASCAR en doet dit jaar wederom mee aan The Chase waarin de beste twaalf rijders voor de titel gaan. In Düsseldorf zal hij op 27 en 28 november samen met Travis Pastrana de Verenigde Staten gaan vertegenwoordigen.

"Ik heb erg genoten van mijn eerste keer in de Race of Champions en ik voel me vereerd dat ik terug mag keren. Het is een geweldige kans om te racen tegen de beste coureurs uit alle grote motorsportklasses ter wereld. Mijn doel is om wederom een aantal megasterren er uit te knikkeren en samen met Travis de RoC Nations Cup naar de Verenigde Staten te brengen."

[MotoGP] Pedrosa langer bij Honda

Dani Pedrosa heeft zijn contract bij Honda met twee jaar verlengd. Het huidige contract van de Spanjaard bij de Japanse renstal liep aan het eind van dit seizoen af.

"Ik ben enorm blij bij Honda te blijven. Vanaf kinds af aan is dit het team van mijn dromen. En dat gevoel heb ik nog steeds. We hebben een lange en succesvolle samenwerking en wij denken die in de toekomst te kunnen voorzetten," aldus Pedrosa die wereldkampioen werd in de 125cc en tweemaal de wereldtitel pakte in de kwartliterklasse.

In de MotoGP staat Pedrosa momenteel tweede met een achterstand van 63 punten op zijn landgenoot Jorge Lorenzo.

Van Dijk vergroot keepersprobleem Feyenoord

Feyenoord-doelman Rob van Dijk kan zondag mogelijk niet in actie komen in de klassieker tegen Ajax. De 41-jarige routinier heeft liesklachten, waardoor hij zijn trainer Mario Been in een lastig parket brengt. Ook omdat eerste keeper Erwin Mulder nog altijd niet inzetbaar is.

"De situatie met Rob van Dijk ziet er problematisch uit", zegt Been vrijdag in het AD. De oefenmeester vreest voor een liesbreuk. "We gaan vrijdag testen of hij inzetbaar is. Rob zelf sluit niet uit dat hij mee kan doen, maar het ziet er niet bepaald rooskleurig uit."

Wanneer Van Dijk afhaakt, kan Been alleen nog een beroep doen op de Braziliaan Darley. "Darley is dan in principe nog de enige overgebleven optie. We kunnen nog wel proberen om Mulder in een soort noodsituatie op de bank te laten plaatsnemen", stelt Been. Als dat niet lukt, roept de trainer waarschijnlijk a-junior Niels Konijnenbelt op.

Dzsúdzsák: "Een punt is beter dan niets"

De gelijkmaker hing donderdagavond lang in de lucht bij PSV tegen Sampdoria. Balázs Dzsúdzsák maakte hem in de 89e minuut.

PSV had de eerste thuiswedstrijd in de Europa League graag gewonnen van Sampdoria. Dat had ook gekund, maar dan hadden de aanvallers van de Eindhovenaren wat zorgvuldiger met de kansen om moeten springen. Dzsúdzsák was vooral in de tweede helft dreigend voor het doel van de bezoekers. De Italianen hielden met handen en voeten lang stand. Maar in de 89e minuut hadden ze geen antwoord op de droge knal van de Hongaarse buitenspeler Dzsúdzsák.

"Het is een belangrijk doelpunt", tekende Goal.com op uit de mond van Dzsúdzsák. "We zijn niet echt blij met het resultaat, maar een punt is beter dan helemaal niets. Het voelde wel als een winnende goal die ik maakte. Want na de 1-0 ging Sampdoria echt op z'n Italiaans spelen. Ze voetbalden niet meer maar verdedigden alleen maar."

"In de tweede helft gingen we een hoger tempo spelen", gaat Dzsúdzsák verder. "We zochten veel de ruimtes aan de zijkanten en daar had Sampdoria moeite mee. Maar we hadden geen geluk in de afronding. En dan zie je dat zij een gevaarlijke ploeg hebben want ze staan na drie keer overspelen bij ons doel."

De Italiaanse verdedigers zijn niet vies van een overtreding meer of minder. Ook Dzsúdzsák moest er een paar keer aan geloven. De Hongaar raakte hierdoor ietwat geïrriteerd en pakte zelf een gele kaart. Wat de speler betreft onterecht: "Ik raakte hem helemaal niet. Hij ging gewoon liggen", baalt Dzsúdzsák.

De doelpuntenmaker is gematigd tevreden met het resultaat en kijkt alvast vooruit. "PSV is de beste in de groep. Als wij over twee weken winnen in Oekraïne van Methalist Kharkiv dan gaan we samen met Sampdoria door naar de volgende ronde."

Kijkcijferrecord voor Oh Oh Cherso

Oh Oh Cherso, het RTL 5-vakantieprogramma waarin acht Haagse jongeren de boel onveilig maken, heeft donderdag opnieuw een kijkcijferrecord gevestigd. Volgens vrijdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek trok het programma 1,25 miljoen kijkers.

De twee eerdere afleveringen trokken respectievelijk 1 en 1,1 miljoen kijkers. Het programma is daarmee, op het achtuurjournaal na, het best bekeken programma van donderdag, en versloeg daarmee onder andere het Europese voetbal.

Mogelijk vervolg
De Oh Oh Cherso-jongeren Sterretje en Sniper hebben donderdag in RTL Boulevard laten weten een winter-vervolg van het programma wel te zien zitten. "Ik denk dat we daar wel voor open staan: een groot feestje in de sneeuw. Ik kan niet skiën, maar alles valt natuurlijk te leren", aldus Sniper.

"Ik wil Barbie wel op die ski's zien staan als we gaan wintersporten", voegt Sterretje toe. Ook RTL 5 ziet een vervolg wel zitten. "Dit is in ieder geval te weinig voor ons en hopelijk ook voor de kijker", zegt de programmadirecteur van de zender.

Bezoek ook het centrale Oh Oh Cherso-topic op het forum.

Kijk via RTL Gemist de derde aflevering van Oh Oh Cherso terug.


Oh Oh Cherso: 'En dan spuit je me vol, tot de rand van m'n hol'

[TGS] Tweede Vanquish-demo op komst

Tijdens een podiumshow op de TGS hebben producer Atsushi Inaba en director Shinji Mikami van Vanquish aangegeven dat er een tweede demo van het spel Vanquish zal gaan komen. De demo zal 'Vanquish Challenge Mode Demo' gaan heten en komt 22 september uit in Japan, een Europese versie is nog niet bekendgemaakt.

De tweede demo zal moeilijker zijn dan de eerste en is bedoeld om een voorproefje te geven van het spel zoals het is. De vorige keer toen de demo uitkwam in Japan volgde een Europese demo snel daarna. Vanquish komt 22 oktober naar de PS3 en de Xbox 360. 

'Proef spoorboekloos rijden zorgt voor chaos'

De proef met spoorboekloos rijden verloopt niet goed. Het OV Loket, reizigersvereniging Rover en vakbond van machinisten en conducteurs VVMC worden overspoeld met klachten van reizigers en NS-personeel, meldt het Nederlands Dagblad vrijdag. Rover zou een spoedoverleg met de NS willen houden over het al dan niet voortzetten van de proef.

Bij de proef rijden tussen Amsterdam en Eindhoven vier weken lang elke tien minuten een trein tijdens de ochtend- en avondspits. Zes intercity's en zes stoptreinen worden ingezet. Voor de proef worden Sprintertreintoestellen ingezet in plaats van dubbeldekkers.

De Sprintertoestellen zouden echter in de spits de reizigersstroom niet kunnen verwerken. Passagiers zouden niet meer in de treinen passen en daarom op de perrons moeten wachten. Sommige treinen vertrekken niet omdat ze te vol zitten. Ook rijden treinen soms bewust stations voorbij om de treinenloop niet te laten stokken. Reizigers worden door conducteurs opgeroepen een klacht in te dienen bij de NS.

Volgens de NS zou overigens slechts sprake zijn van incidentele problemen.

Skil-Shimano laat vier renners gaan

Het management van Skil-Shimano heeft besloten drie renners uit het huidige team geen nieuw contract voor 2011 aan het bieden. Het gaat om de Nederlanders Piet Rooijakkers en Floris Goesinnen en de Chinees Jin Long.

Daarnaast hebben Skil-Shimano en de Noor Frederik Wilmann in goed overleg besloten het tot en met eind 2011 doorlopende contract te ontbinden. Hierdoor zal ook deze renner volgend seizoen niet meer de kleuren van Skil-Shimano vertegenwoordigen.

Paul de Leeuw: Telegraaf voert hetze

Paul de Leeuw heeft boos gereageerd op een artikel in De Telegraaf van donderdag. Hij zegt dat de krant een hetze tegen hem voert. "Zouden we al kunnen spreken van een kleine hetze, of zit het tussen mijn oren? Ik word een beetje gek van de kijkcijferterreur", aldus de VARA-presentator vrijdag op 3FM.

De Leeuw: "Mensen die zeggen dat het binnen een maand van de buis wordt gehaald, moet ik teleurstellen. In mijn contract staat dat ik het minstens twee jaar mag doen."

In het Telegraaf-artikel haalde de krant fors uit naar de MaDiWoDoVrijdagshow van De Leeuw: "De voorspelbaarheid zorgt soms voor kromme tenen. Het is goedkoop, gemakkelijk en niet verrassend. Er is maar één ding moeilijker dan kijkers trekken in omroepland en dat is afgehaakte kijkers terughalen. De 'formule De Leeuw' lijkt inderdaad uitgewerkt."

Volgens Stichting KijkOnderzoek belandde donderdag de kijkcijfers van De Leeuws show op 292.000 kijkers, een bijna-dieptepunt voor het nieuwe VARA-programma.


Paul de Leeuw: 'Telegraaf voert hetze' (Foto: Novum)

Japan heeft nieuwe minister Buitenlandse Zaken

Seiji Maehara is de nieuwe Japanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij was eerder minister van transport. De kabinetswijzigingen volgen op de machtsstrijd binnen de Democratische Partij die premier Naoto Kan eerder deze week wist te winnen.

Maehara zal te maken krijgen met een aantal heikele zaken, waaronder een diplomatieke ruzie met China vanwege een bootongeluk nabij een eilandengroep in de Chinese Zee die zowel China als Japan als grondgebied beschouwt. Japan arresteerde de Chinese kapitein wiens boot in botsing kwam met twee Japanse patrouilleschepen. Beijing heeft gezegd dat het incident de bilaterale banden kan beschadigen.

Ook zal Maehara zich moeten buigen over de verplaatsing van een controversiële Amerikaanse marinebasis op het eiland Okinawa.

Verdachte bekent verkrachtingen Bollenstreek

De 37-jarige man die verdacht wordt van vier verkrachtingen in de Bollenstreek heeft bekend de zedenmisdrijven te hebben gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag verlengde donderdag zijn hechtenis met negentig dagen.

Vorige week werd al bekend dat de DNA-sporen die bij drie recente verkrachtingen zijn aangetroffen overeenkomen met het DNA van de verdachte. De man werd 1 september opgepakt, nadat een 24-jarige vrouw in Hillegom was verkracht. Ze werd van haar fiets getrokken en in een weiland verkracht. Op 25 juli en op 11 augustus werden een vrouw en een meisje van 23 en 15 jaar verkracht.

Uit het onderzoek bleek dat de man mogelijk ook achter een verkrachting in Voorhout op 3 augustus 2002 zit. Die dag werd een 21-jarige vrouw op de 's-Gravendamseweg van haar fiets getrokken en in de bosjes verkracht. Onbekend is of er in deze zaak ook een DNA-match is.

[TGS] Okamiden toont grote vijanden

Okamiden komt 30 september uit in Japan voor de DS en daarom heeft Capcom een lange trailer op de TGS getoond. In de trailer zien we de rustgevende omgevingen uit het spel maar ook verschillende vijanden die je zal bevechten. Okamiden komt helaas pas rond november 2011 naar Amerika en Europa.

Okamiden is het vervolg op het populaire spel Okami dat voor de PS2 en Wii uitkwam. De ontwikkelaar had een demo gemaakt voor een vervolg en dat was zo goed bevallen dat ze in 2008 begonnen zijn met de ontwikkeling van het spel. Je speelt in Okamiden met Chibiterasu, een kleine "celestial" wolf die lijkt op Amaterasu. Bekijk hieronder de TGS-trailer.

Cavendish niet naar Parijs - Tours

Mark Cavendish zal dit jaar niet meedoen aan de klassieker Parijs - Tours. De Britse topsprinter vindt dat de wedstrijd niet in zijn programma past. Cavendish wil zich na het wereldkampioenschap gaan richten op de Commonwealth Games.

Parijs - Tours, de afgelopen twee jaar gewonnen door Philippe Gilbert, wordt één week na het WK gehouden. Het wereldkampioenschap vindt plaats in Australië, waardoor de kans groot lijkt dat nog andere toppers zich zullen afmelden in verband met een jetlag.

 

Rotterdam beste festivalstad van de wereld

De stad Rotterdam is in de categorie middelgrote steden uitgeroepen tot beste festivalstad van de wereld 2010. Deze festivalprijs is donderdagavond uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie van the International Festivals and Events Association in Saint Louis, Verenigde Staten.

Rotterdam heeft de prijs gekregen in de categorie steden met 500.000 tot 1 miljoen inwoners. In de andere drie categorieën wonnen de steden Taupo (Nieuw-Zeeland), Edingburgh (Groot-Brittannië) en Sydney (Australië). Door de jury wordt vooral het positieve klimaat voor festivals in de havenstad geprezen.

"De stad heeft veel professionele organisatoren met creatieve ideeën. Daarnaast is er een goede infrastructuur. Bovendien werken alle diensten en partijen in de stad goed samen om evenementen mogelijk te maken", aldus de jury. De prijs werd ooit in het leven geroepen om de wereldwijde festival- en evenementensector te stimuleren.

Jans houdt slag om de arm met herstelde Kruiswijk

Arnold Kruiswijk hoopt vanavond zijn officiële debuut te maken voor De Graafschap. Een botkneuzing voorkwam dat tot nu toe.

De 25-jarige Kruiswijk kwam deze zomer over van Anderlecht, nadat hij de tweede seizoenshelft al bij Roda JC had gespeeld. Een frisse start in Friesland is hem niet gegund. Kruiswijk lijkt nu echter fit.

Ron Jans houdt echter een slag om de arm. "De kans is groot dat Arnold bij de selectie zit tegen De Graafschap", zegt de coach in Voetbal International. "Of hij ook in de basis zal starten? Daar kan ik natuurlijk nog niet op ingaan."

Jans won vorig weekend met Heerenveen van Vitesse (2-1). "Het was onze minste wedstrijd van de vijf, het oogde allemaal erg gehaast. Bas Dost speelde ongelukkig en Roy Beerens zat ook niet echt lekker in de wedstrijd. Aan de andere kant is het heerlijk als je zo'n wedstrijd dan alsnog wint."

"We zijn dit seizoen nu al vier keer op achterstand gekomen, maar over de veerkracht heb ik niet te klagen", sloot Jans af.

PvdA-raadslid spreekt over bruin kabinet

PvdA-raadslid Geke van Velzen van de Amsterdamse gemeenteraad heeft in een vergadering van de raadscommissie algemene zaken en financiën het aankomende kabinet als "bruin" betiteld. De term bruin verwijst naar de NSB'ers en nazi's, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bruinhemden werden genoemd.

Fractievoorzitter Frank de Wolf spreekt op vrijdag, daags na de vergadering, afkeurend over de uitspraak van zijn fractielid. "De term bruin is in politieke zin niet goed en verwijst naar onaangename en vervlogen tijden. Het is een vergissing, ik zou het zo niet genoemd hebben", zegt De Wolf.

"Laten we het nieuwe kabinet op zijn daden beoordelen en er geen kleur op plakken. Daarmee koppelen we er ongewild gedachten aan", zegt De Wolf over de omstreden uitspraak van zijn door De Telegraaf geciteerde collega. 

De PvdA in Amsterdam vreest dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV grote gevolgen heeft voor de portemonnee van de gemeente Amsterdam. De Wolf: "Van Velzen wilde haar zorg uitdrukken voor de consequenties in Amsterdam, zeker als het nieuwe kabinet 18 miljard gaat bezuinigen."

De Wolf heeft het voorval nog niet in de fractie kunnen bespreken.

Apeldoorn niet blij met tentoonstellen wrak Karst Tates

"Ieder woord dat aan dit plan gewijd wordt, is er een te veel." Dat zei een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn vrijdag in reactie op een plan van het CODA museum om het wrak van Karst Tates op termijn tentoon te stellen.

Het voornemen is eerder deze week aan het gemeentebestuur medegedeeld. "Laat ik zeggen dat we op dat moment niet hebben staan juichen", aldus de woordvoerder van burgemeester Fred de Graaf. Medewerkers van de gemeente zijn nog altijd bezig met de nazorg aan slachtoffers en families van de aanslag op Koninginnedag. "Het is de verantwoordelijkheid van het museum, maar de gemeente legt het accent op andere zaken."

Apeldoorn niet blij met tentoonstellen wrak
Apeldoorn niet blij met tentoonstellen wrak (Foto: ANP)

Veel doden bij vuurgevecht Mexico

Bij een vuurgevecht tussen Mexicaanse militairen en leden van een drugsbende zijn donderdag 22 doden gevallen. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van defensie bekendgemaakt. Alle slachtoffers waren bendeleden.

Volgens het leger openden de verdachten het vuur op soldaten die patrouilles liepen bij een ranch nabij de stad Ciudad Mier, zo'n dertig kilometer van de grens met de Verenigde Staten. De soldaten namen op de ranch 55 granaten, achttien geweren, vier handwapens, 99 ammunitiehouders, 1540 eenheden ammunitie en verschillende voertuigen in beslag. Ook werden legeruniformen gevonden, die vaak worden gebruikt voor aanslagen.

De gevechten braken enkele uren voor de viering van de festiviteiten ter gelegenheid van tweehonderd jaar onafhankelijkheid uit. In de meeste steden in het noordoosten van het land werden de feestelijkheden er niet door verstoord, hoewel het geweld er oorlogsachtige proporties heeft aangenomen nadat eerder dit jaar twee drugsbendes, het Golfkartel en de Zetas, zich splitsten.

Ook werden er twee nieuwsfotografen neergeschoten. Eén overleed, de ander raakte ernstig gewond. Dat zei Pedro Torres, directeur van de krant Diario de Juarez, tegen persbureau The Associated Press.

Torres zei niet te weten waarom de twee zijn aangevallen. Carlos Santiago werkte pas twee weken voor de krant en Carlos Sanchez was er stagiair. Ze werden vanuit twee auto's onder vuur genomen toen ze samen gingen lunchen. De 21-jarige Santiago overleed ter plekke.

 

[Japan] Dagboek van een crewlid

Afgelopen tijd was het Japanse weken hier op FOK!. Wat was eigenlijk de aanleiding daarvoor? Crewlid Pheno heeft een bezoek gebracht aan de Tokyo Game Show. Op het forum kun jij zijn belevenissen lezen:

Een paar maanden geleden is me gevraagd of ik het zag zitten om bij de Tokyo Game Show aanwezig te zijn. Retorische vraag. Natuurlijk! In 2007 ben ik met mijn vrouw daar al eens eerder geweest en zo'n beurs is een regelrechte cultuurschok. Na gamescom in Keulen kan deze beurs er natuurlijk prima achter aan. Helemaal voor de vage Japanse spellen, cosplayers en een leuk gevulde agenda voor afspraken met spellen die hoog op mijn persoonlijke lijstje staan. Last Guardian bij Sony en Ni No Kuni bij Level 5, die twee spellen moet ik gezien hebben!
 

Lees zijn dagboek verder op ons forum!

 

[TGS] Valkyria 3 toont Japanse-trailer

Valkyria Chronicles kwam als eerst uit op de PS3, dit deel kreeg een goede ontvangst en al snel volgde een opvolger die naar de PSP kwam. De geruchten waren er al langer en op de TGS is hij aangekondigd, Valkyria Chronicles 3. Het spel zal naar de PSP komen en onderaan dit bericht zie je de Japanse trailer.

Valkyria Chronicles is een cell-shaded, anime geïnspireerd spel dat turn-based is. Je voert een oorlog en dat doe je op een manier zoals bekend is uit de Advance Wars-serie. Je krijgt elke beurt de keuze om je troepen te verplaatsen, vijanden aan te vallen of te schuilen voor vijanden.

De trailer is volledig in het Japans, een westerse release is nog niet bekend gemaakt. Het spel komt 27 januari 2011 uit in Japan voor de PSP. 

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag poen versus veiligheid.

Best een goed idee.De Flister. Een systeem waardoor je ook op je autoradio hoort dat er een politie- zieken- of brandweerauto met sirene in de buurt is. Dat is veiliger omdat in sommige gevallen het sirenegeluid soms kan worden overstemd door de vette muziek die uit je speakers knalt. Maar het gaat niet door. Een van de redenen is, dat de commerciële radiozenders moeten worden gecompenseerd omdat ze soms dus ene paar tellen per dag niet te horen zijn. Treurig:

Du Chatinier kijkt alweer naar VVV-Venlo

FC Utrecht speelde gisteravond de uitwedstrijd in de Europa League tegen Napoli met 0-0 gelijk. Ton du Chatinier, de trainer van de Utrechters, zei na afloop dat het gelijkspel toch een beetje als een overwinning voelde.

Toch is het vizier nu alweer gericht op komend weekend als FC Utrecht het in de competitie moet opnemen tegen VVV-Venlo. "Eén zwaluw maakt tenslotte nog geen zomer. Natuurlijk biedt dit resultaat wel perspectief voor ons duel tegen VVV. Deze wedstrijd geeft de burger in Utrecht weer een beetje moed," aldus Du Chatinier.

'Kim Jong-il ontkent opvolgingsgerucht'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft in gesprekken met China ontkent dat hij zijn zoon zal aanwijzen als zijn opvolger, zoals veel analisten menen. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft dat op zijn website gemeld na een gesprek met de Chinese premier Wen Jiabao.

De Chinese premier "verraste ons door de leider van Noord-Korea te citeren: de verwachte promotie van zijn zoon Kim Jong-un is een vals gerucht uit het westen", meldde Carter deze week op zijn site. Carter bezocht het zeer geïsoleerde Noord-Korea vorige maand, maar sprak niet met de leider.

Deze maand nog zou de communistische partij, die de macht heeft in Noord-Korea, bijeenkomen. Dat congres zou de opvolging van de zieke Kim Jong-il (68) in gang moeten zetten. Of de conferentie ook echt plaatsvindt, is onduidelijk. Zuid-Korea meldde recent dat het congres is uitgesteld, wegens stormschade in het land.

'Kim Jong-il ontkent opvolgingsgerucht'
Kim Jong-il ontkent opvolgingsgerucht (Foto: ANP)

Onderzoek: pillen artrose helpen niet

Miljoenen mensen die wereldwijd de supplementen glucosamine en chondroitine gebruiken, hebben hier geen profijt van. Dat blijkt uit een Zwitsers onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd in het British Medical Journal.

De supplementen worden op zichzelf of gezamenlijk gebruikt om gewrichtspijn in knieën of heupen te bestrijden, als iemand lijdt aan artrose. De onderzoekers stellen dat de pillen "geen klinisch relevant effect" sorteerden. Ze adviseren verzekeraars dan ook om de supplementen niet meer te vergoeden en om ze niet meer te verstrekken aan nieuwe patiënten.

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. In Nederland lijden naar schatting 650.000 mensen in meer of mindere mate aan de aandoening. Volgens de onderzoekers wordt er wereldwijd jaarlijks voor 2 miljard dollar (1,4 miljard euro) aan glucosamine gebruikt.

Onderzoek: pillen artrose helpen niet
Onderzoek: pillen artrose helpen niet (Foto: ANP)

'Organisatie WK niet blij met komst Landis'

De organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen eind deze maand in Australië is niet blij met de komst van Floyd Landis.

De Amerikaanse wielrenner is uitgenodigd om aan de vooravond van de wereldtitelstrijd een bijeenkomst bij te wonen op de Deakin University. Het onderwerp doping staat hierbij op de agenda.

"We denken dat een conferentie en de hele discussie over doping in de sport zeker waardevol is. Maar we vinden de aanwezigheid van Floyd Landis bij de WK niet gepast omdat het onderzoek in Amerika naar zijn uitlatingen nog loopt", zei David Culbert namens de organisatie in de krant Herald Sun.

Landis, in 2006 zelf betrapt op doping tijdens het behalen van zijn eindzege in de Tour, heeft onlangs zijn oud-ploeggenoot Lance Armstrong beschuldigd van het gebruik van verboden middelen. Er loopt nu een onderzoek.

Bouma en Engelaar zijn het eens: "Twee punten te weinig"

PSV maakte gisteravond op de valreep 1-1 tegen Sampdoria. Volgens Wilfred Bouma en Orlando Engelaar had er meer ingezeten.

PSV was de hele wedstrijd de betere partij en kreeg vooral in de tweede helft grote kansen. Het duurde echter tot aan de 89e minuut voordat de gelijkmaker viel. In het Philips Stadion was men blij met het punt, maar was men zich ervan bewust dat er veel meer had ingezeten.

"We hebben het punt zeker verdiend", sprak Bouma na afloop tegenover de aanwezige media. "Het is aan de andere kant wel zuur dat we eerst achterkomen. We letten even niet op en het staat 1-0. Maar we hebben de kop niet laten hangen en zijn daarna verder gaan voetballen en dat ging ook erg goed. Uiteindelijk pak je een punt en dat is beter dan helemaal niets. Ik denk dat we vooral tevreden kunnen zijn over het spel dat we hebben laten zien."

"We hadden hier gewoon moeten winnen", is Engelaar van mening. "Sampdoria komt vanuit het niets op voorsprong en wij krijgen daarna kans na kans. Uiteindelijk komen we nog op 1-1, maar eigenlijk verliezen we twee punten. Maar al met al moeten we blij zijn dat we een punt hebben gepakt en daarbij goed hebben gespeeld. We hadden meer verdiend."

'AIVD vreest hacken gsm-verkeer'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vreest dat gsm-verkeer binnenkort op grote schaal kan worden gehackt. Hackers zijn dichtbij het kraken van de versleuteling van het gsm-signaal, waardoor het afluisteren van gsm-verkeer op grote schaal binnen afzienbare tijd uitvoerbaar is. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

De dienst zou onlangs een nieuw feitenrelaas hebben rondgestuurd onder ambtenaren over de onveiligheid van gsm-technologie, dat in ruim vier op de vijf mobiele telefoons zit. De waarschuwing is afgegeven, nadat een Duitse wetenschapper op internet heeft gezet hoe de versleuteling van het gsm-verkeer kan worden gekraakt.

De technische middelen om gsm-verkeer te kraken zouden daarbij snel beschikbaar zijn, tegen lage kosten. Met de apparatuur is het niet langer nodig een af te luisteren toestel in handen te hebben gehad.

De inlichtingendienst adviseert volgens de krant over te stappen op umts- en gprs-verbindingen, die betere, uitgebreid geteste versleutelingsprogramma's gebruiken. Ook wordt het gebruik van telefoons met een persoonlijk versleutelingssysteem geadviseerd.

VVD/CDA/PVV eens over veiligheid

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde donderdagavond dat VVD, CDA en PVV het eens zijn over het veiligheidsbeleid. Over de inhoudelijke kant is een akkoord gesloten, maar de financiële consequenties zijn nog onduidelijk.

Enkele punten uit het akkoord zouden gaan over uitbreiding van het aantal politieagenten met drieduizend man en het aantal politiekorpsen terugbrengen van 24 naar 10. De korpsen vallen niet langer onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken, maar onder de nieuwe minister van Veiligheid.

Verder is er overeenstemming bereikt over het instellen van minimumstraffen voor zware vergrijpen en over het inperken van proefverlof voor tbs'ers.

Remy Bonjasky stopt met vechten

Remy Bonjasky stopt met wedstrijdboksen. Dat liet de K1-bokser aan AT5 weten. Bonjasky werd eind augustus voor de vierde keer aan zijn oog geopereerd. Zijn netvlies laat los, waardoor vechten erg gevaarlijk is.

"Ik ben nu nog aan het herstellen, maar als ik reëel ben moet ik gewoon stoppen. Wel zou ik nog heel graag een mooie afscheidswedstrijd vechten",  aldus Bonjasky tegenover AT5.

Twee weken geleden begon Bonjasky zijn eigen (kick)boks-school in Almere, de Remy Bonjasky Academy.

School zet allochtonen in aparte klas

Een school in de Belgische stad Lokeren heeft dit schooljaar twee klassen voor Vlaamse kinderen en één voor migrantenleerlingen gevormd.

De opdeling is op verzoek van enkele ouders, verklaarde directeur Luc Audenaert van het Onze-Lieve-Vrouwecollege vrijdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Ouders hebben blijkbaar liever dat hun kinderen bij vriendjes zitten die ze na schooltijd ook zien."

Maar Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zit met de kwestie in zijn maag. Hij wil de zaak onderzoeken. "Het lijkt me duidelijk dat kinderen gemengd moeten zitten", zegt hij alvast. Een aantal allochtone ouders vindt de opdeling schandalig. In de klas zitten kinderen van verschillende nationaliteiten. "Hoe kan ze nu goed Vlaams leren spreken?", vraagt de moeder van een allochtoon meisje zich af.

Bruins nog niet verlost van fysiek malheur

Luigi Bruins maakte gisteren op de middagtraining zijn rentree bij Feyenoord, maar bleek nog niet helemaal fit. De middenvelder is een twijfelgeval voor de Klassieker.

Bruins viel vorige week in het duel met NAC Breda geblesseerd uit en is nog niet verlost van zijn fysieke ongemakken. Gisteren zette hij wel weer voet op het trainingsveld van Feyenoord, maar liet de afsluitende partijvorm aan zich voorbij gaan.

Doelman Rob van Dijk, die tegen NAC nog het doel verdedigde liet de training aan zich voorbij gaan. Ook Jon Dahl Tomasson was nog niet te bewonderen in Rotterdam. Erwin Mulder werkte een individuele oefensessie af, hij is herstellende van een haarscheurtje in zijn rechterringvinger.

Feyenoord traint in de aanloop naar het beladen treffen met Ajax nog twee keer, waarvan vandaag besloten. Een goed resultaat is wenselijk voor de ploeg van Mario Been, die de afgelopen periode stroeft draait.

Storm legt delen New York lam

Een flinke storm heeft donderdagavond (lokale tijd) delen van New York lamgelegd. Eén persoon kwam om het leven, 30.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten en vliegvelden meldden forse vertragingen, aldus autoriteiten vrijdag.

De storm verraste de miljoenenstad tijdens de avondspits, zeggen meteorologen. Er werden zelfs tornadowaarschuwingen voor Brooklyn en Queens afgegeven. Dat is zeer ongebruikelijk in deze regio. Door de storm liep het verkeer in de New Yorkse straten vast. Door windvlagen van 130 kilometer per uur waaiden vrachtwagens en bomen om.

De politie adviseerde mensen om thuis te blijven. Op zowel de vliegvelden La Guardia en Newark hadden vluchten uren vertraging. Ook op het spoor liepen de vertragingen fors op. Het slechte weer trok later de Atlantische Oceaan op.

Storm legt delen New York lam
Storm legt delen New York lam (Foto: ANP)

Kindersterfte wereldwijd afgenomen

Het aantal kinderen dat sterft voor hun vijfde verjaardag is met een derde afgenomen in de laatste twintig jaar. Maar nog altijd overlijden er zo'n 8 miljoen kinderen per jaar, meldde de VN-organisatie voor het welzijn van kinderen Unicef donderdag.

"Het goede nieuws is dat er elke dag 12.000 kinderen minder sterven vergeleken met 1990", aldus Unicef. "Maar de tragedie van de vermijdbare kindersterfte duurt voort: elke dag sterven zo'n 22.000 kinderen jonger dan vijf jaar." Het probleem blijkt vooral hardnekkig in India, Nigeria, Democratische Republiek Congo, Pakistan en China.

De afname gaat te traag voor de zogeheten Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Die streven naar twee derde minder kindersterftes tussen 1990 en 2015. De VN bespreken het probleem volgende week in New York.

Rigters: "In Nederland moet alles perfect zijn"

Maceo Rigters is hongerig naar speelminuten. De aanvaller verruilde op de slotdag van de transferperiode Blackburn Rovers voor Willem II.

Na het succesvol verlopen jeugd-EK vertrok de aanvaller naar Engeland, maar zijn avontuur liep uit op een groot fiasco. "Als je geen vertrouwen krijgt, raak je de bal anders", aldus Rigters tegen Voetbal International.

Rigters wil weer belangrijk zijn voor een elftal. "Daarom is het belangrijk dat ik bij Willem II aan spelen toekom. Er hoeft maar een voorzet verkeerd op mijn knie te belanden en mijn eerste doelpunt valt. Dan schiet ik hem er de volgende keer wel mooi in. Daar reken ik op. Ik moet keihard werken en wachten op mijn eerste goal."

"In Nederland moet alles perfect zijn, terwijl voetbal draait om goals. Wij zeggen: Klaas-Jan Huntelaar scoort twintig keer, maar hij voetbalt niet mee. Over Jerrel Hasselbaink waren de mensen ook altijd sceptisch. In Engeland wordt hij meer gewaardeerd dan hier", besluit de hoofrolspeler. "Ik laat me nooit beïnvloeden door wat mensen zeggen."

Fränkel vraagteken voor duel met Heerenveen

Purrel Fränkel is namens De Graafschap een twijfelgeval voor de competitiewedstrijd van vanavond tegen sc Heerenveen.

De linksback van de Doetinchemse formatie ontbrak gisterenn in de afsluitende training. Fränkel ondervindt hinder van pijnlijke spieren van zijn bovenbeen.

De Graafschap-trainer Darije Kalezic kan tegen Heerenveen verder een beroep doen op een bijna geheel fitte selectie, zo meldt De Gelderlander. De Bosnische oefenmeester mist alleen Joost Terol en Soufian El Hassnaoui.

De Graafschap kent als promovendus tot nog toe een moeizaam seizoen in de Eredivisie. Het openingsduel met Excelsior ging nog met klinkende cijfers gewonnen, maar de volgende vier wedstrijden leverden slechts één punt op.

PvdA niet langer voor inperken koopzondagen

De PvdA is niet langer meer voor het inperken van het aantal koopzondagen. Dat liet Eerste Kamerlid Joyce Sylvester weten. Ze is van mening dat koopzondagen in principe een zaak zijn van gemeenten, zei ze in een gesprek met nu.nl.

Toen de PvdA nog coalitiepartner was van het CDA en de ChristenUnie, geen voorstander van koopzondagen, stemde de Tweede Kamerfractie van de sociaaldemocraten in met een wetsvoorstel om de koopzondagen te beperken. Nu de PvdA geen deel meer uitmaakt van het kabinet trekt de Eerste Kamerfractie haar steun in. Omdat de SP en de SGP ook tegen koopzondagen zijn wordt het wetsvoorstel mogelijk toch aangenomen door de Senaat.

D66 en GroenLinks hebben inmiddels een wetsvoorstel ingediend dat de bevoegdheid om al dan niet koopzondagen toe te staan volledig bij burgemeesters legt. Dat ligt nu bij de Tweede Kamer. Sylvester wil de beoordeling van dit initiatiefwetsvoorstel afwachten en het plan tot inperking van het aantal koopzondagen in de Senaat in de ijskast zetten. "Anders moeten gemeenten straks mogelijk weer nieuw beleid gaan uitvoeren. Je kunt dat niet keer op keer vragen. Het gaat toch ook om de continuïteit van beleid", meent ze.

Momenteel mogen winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Gemeenten mogen alleen van deze norm afwijken door een gedeelte van de stad aan te wijzen als toeristisch gebied. Dan mogen ze elke zondag open. Het kabinet wilde dit, op verzoek van de ChristenUnie, aanscherpen. Gemeenten zouden echt moeten aantonen dat sprake is van toerisme.

'Strategie in Afghanistan lijkt te werken'

Er is toenemend bewijs dat de strategie van de Amerikaanse regering in Afghanistan werkt. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, donderdag gezegd. Door het sturen van dertigduizend extra militairen lijkt er een omslagpunt te worden bereikt in de inmiddels negen jaar durende oorlog, aldus de minister.

Eén van de aanwijzingen hiervoor is de groei en de kwaliteit van het Afghaanse leger, dat volgend jaar verantwoordelijkheden voor de veiligheid in het land op zich moet nemen.

Gates zei donderdag 'opgetogen' te zijn, maar waarschuwde dat er de komende tijd nog hevig gestreden zal gaan worden.

Jaliens: "Eindelijk zit het mee"

Kew Jaliens was gisteren de matchwinner in het Europa League-duel tegen Sheriff Tiraspol (2-1). Dat deed niet alleen AZ goed, maar ook Jaliens zelf.

De verdediger, die woensdag zijn 32ste verjaardag vierde, zocht deze zomer tevergeefs naar een nieuwe club. Onder Gerjan Verbeek is hij geen vaste basisspeler. "Ik moet blijven knokken en laten zien dat ik scherp ben", aldus de Rotterdammer tegen de verzamelde media. "Dit doelpunt helpt natuurlijk wel. Dit is iets extra's."

AZ slaagde er in de Eredivisie nog niet in te winnen en was daarom heel blij met de winnende start in Europa. "Het was een zwaarbevochten zege", vervolgt Jaliens. "Eindelijk zit het mee. Als je hier verliest, loop je achter de feiten aan. Dit is een goed begin. In het begin zetten we ze onder druk, maar ze hebben wel kansen gehad. Het is ook een goede ploeg. Vorig seizoen hebben ze niet voor niets van FC Twente gewonnen. We hebben ze zeker niet onderschat."

Na de 1-1 van Sheriff was AZ behoorlijk van slag. "De twijfel sluipt er toch een beetje in als je niet wint. Het vertrouwen zakt weg." Aanvoerder Stijn Schaars sloot zich daarbij aan: "Het resultaat is het belangrijkste. Ik heb nu liever dit dan mooi voetballen en geen overwinning. Na de goal zie dat er een soort deken over de ploeg valt. Dan krijgen we iets over ons van: het zal toch niet weer gebeuren. Je geeft het initiatief weg", verklaarde Schaars. "Hopelijk helpt dit om de weg omhoog te vinden", besloot Jaliens.

Bos uit ziekenhuis ontslagen

Wielrenner Theo Bos is gisteren uit het ziekenhuis van Valladolid ontslagen. De Cervélo-coureur ging woensdag tijdens zeventiende etappe van de Vuelta a España, een individuele tijdrit, al na vijf kilometer in een afdaling onderuit. De Nederlander botste op een stilstaande motor en moest opgeven.

In het ziekenhuis werd geconstateerd dat hij naast blessures aan benen en ribben niets gebroken had. Daarom mocht Bos donderdag het hospitaal verlaten. Volgens de teamarts van Cervélo zal de renner vrijdag huiswaarts keren.

God of War: Ghost of Sparta

De Griekse mythologie is al vele malen gebruikt voor spellen. God of War maakt ook gretig gebruik van alle goden, mythische figuren en meer uit deze verhalen. Medusa, minotaurussen, Sparta, er komt van alles voorbij. Nu het verhaal in de PlayStation 3-reeks een einde kent, moest de ontwikkelstudio Ready at Dawn wat anders bedenken voor een nieuw deel op de PSP. En het werd God of War: Ghost of Sparta, een prequel.

Dead Space 2

Eén van de grote verrassingen van 2008 was Dead Space. Mijn ervaring ermee was beperkt gebleven tot een korte presentatie op de erg toffe Walibi Fright Nights aangezien ik niet zo'n held ben met enge games. Van iedereen die de game wel heeft durven spelen hoor ik echter alleen maar lovende verhalen en dus ben ik op de gamescom toch maar naar de Dead Space 2 presentatie gegaan, gelukkig met een aantal andere mensen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.