PvdA-raadslid spreekt over bruin kabinet

Redactie

PvdA-raadslid Geke van Velzen van de Amsterdamse gemeenteraad heeft in een vergadering van de raadscommissie algemene zaken en financiën het aankomende kabinet als "bruin" betiteld. De term bruin verwijst naar de NSB'ers en nazi's, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bruinhemden werden genoemd.

Fractievoorzitter Frank de Wolf spreekt op vrijdag, daags na de vergadering, afkeurend over de uitspraak van zijn fractielid. "De term bruin is in politieke zin niet goed en verwijst naar onaangename en vervlogen tijden. Het is een vergissing, ik zou het zo niet genoemd hebben", zegt De Wolf.

"Laten we het nieuwe kabinet op zijn daden beoordelen en er geen kleur op plakken. Daarmee koppelen we er ongewild gedachten aan", zegt De Wolf over de omstreden uitspraak van zijn door De Telegraaf geciteerde collega. 

De PvdA in Amsterdam vreest dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV grote gevolgen heeft voor de portemonnee van de gemeente Amsterdam. De Wolf: "Van Velzen wilde haar zorg uitdrukken voor de consequenties in Amsterdam, zeker als het nieuwe kabinet 18 miljard gaat bezuinigen."

De Wolf heeft het voorval nog niet in de fractie kunnen bespreken.