God of War: Ghost of Sparta

Pheno

De Griekse mythologie is al vele malen gebruikt voor spellen. God of War maakt ook gretig gebruik van alle goden, mythische figuren en meer uit deze verhalen. Medusa, minotaurussen, Sparta, er komt van alles voorbij. Nu het verhaal in de PlayStation 3-reeks een einde kent, moest de ontwikkelstudio Ready at Dawn wat anders bedenken voor een nieuw deel op de PSP. En het werd God of War: Ghost of Sparta, een prequel.

Er was eens...
...een strijder uit Sparta, Kratos genaamd. Hij heeft een enorme honger naar macht. Kratos wordt op een gegeven moment van de dood gered door Ares, de Griekse god van de oorlog. Hierna vermoordt en slacht Kratos mensen in zijn naam. Totdat hij door Ares' toedoen zijn vrouw en dochter vermoordt. Hierdoor ziet hij in wat voor monster hij eigenlijk geworden is. Om zijn zonden te laten vergeven, gaat de getergde strijder de andere goden dienen, maar hij krijgt nachtmerries door zijn eerdere daden. Uiteindelijk vermoordt hij Ares, in opdracht van Athena, in de hoop vergiffenis voor zijn daden te krijgen en eens en voor altijd van zijn nachtmerries af te zijn. Door de moord is Kratos de nieuwe god van oorlog geworden.

Ghost of Sparta begint op Olympus, de berg waar de goden verblijven. Kratos blijf nachtmerries houden. Om te weten te komen waardoor dat komt gaat hij op onderzoek uit. Hij gaat op zoek naar de verdwenen stad Atlantis, waar hij antwoorden op zijn vragen over zijn verleden hoopt te krijgen. Natuurlijk gaat er geen bus naar deze stad, dus verwacht flink wat zoekwerk en vooral veel vijanden op zijn pad.

God of War: Ghost of Sparta

Kratos gaat als een speer
En als er vijanden zijn, dan zijn er gevechten. Het spel is een third person action game, dus je ziet je personage en in de 3D omgeving kun je hem besturen om verder te komen. Kratos gebruikt de Blades of Athena en heeft ook een speer en schild tot zijn beschikking. Naarmate het spel vordert zul je meer wapens of hulpmiddelen krijgen. Vaak moet je een god of ander bekend mythisch figuur een pijnlijke les leren voordat je een nieuw wapen of andere accessoires krijgt.

Ghost of Sparta zal wederom de vertrouwde quicktime events gebruiken tijdens de strijd. Dat wil zeggen; tijdens de gevechten verschijnen er icoontjes van de knoppen die je op dat moment kan indrukken. Daardoor gaat Kratos geheel los om de vijand echt pijn te gaan doen. Dus als je een rondje boven een vijand ziet zweven, dan druk je rondje in en zal het gevecht overgaan naar een actie van Kratos. Er kunnen daarna nog meer icoontjes voorbij komen, als je deze met succes goed gebruikt, dan wordt de vijand flink aangepakt, tot de dood er op volgt. Soms moet je op deze manier een gevecht winnen, soms is het gewoon leuker. Of sadistischer, vul dat zelf maar in.

God of War: Ghost of Sparta

Nieuw is dat Kratos vijanden tegen de grond kan werken en ze kan gooien. Hij heeft ook luchtaanvallen om andere luchtaanvallen af te straffen. Daarnaast zullen vijanden op meerdere manieren hun laatste adem uit kunnen blazen, met dank aan het ‘augmented death system'. Dit systeem kijkt naar je wapen of magie dat je gebruikt hebt en naargelang sterft de vijand anders. Leuk voor erbij, met de hordes vijanden is het de vraag of je hier na een tijdje op blijft letten.

Medusa's blik betovert
Wat de ontwikkelaars op grafisch gebied doen is echt knap. De kracht van de PSP zal in dit spel duidelijk worden, het is alsof je naar een verkleinde PlayStation 3 versie kijkt. Petje af. Er zijn grote monsters in het spel, maar dat wordt nooit echt onoverzichtelijk tijdens de gevechten, wat je misschien zou verwachten van zo'n klein schermpje. De camera doet ook geen irritante dingen, het overzicht blijft bewaard. Volgens de makers kunnen er in vergelijking met Chains of Olympus twee keer zoveel vijanden tegelijk op het beeld zijn. De PSP is nog niet helemaal dood, zo blijkt. Grafisch is dit spel gewoon top, de sfeer is bijna te proeven door de vele details.

God of War: Ghost of Sparta

Voorlopige conclusie
Fans van de eerdere spellen zullen zich niet gaan vervelen. Ghost of Sparta voor de PSP is een prima spel, dat de handheld tot zijn uiterste zal brengen. En dat is te zien. De gevechten zijn als vanouds, met wat kleine toevoegingen. Mensen die nog nooit een God of War gespeeld hebben: houd je van brute actie, Griekse mythologie en een sporadische puzzel? Probeer dan Chains of Olympus, wat te koop is voor een zacht prijsje en haal dit spel als het in november uit komt. Voor de oudgedienden: geduld, nog twee maanden wachten.