Relatie EU en Servië verbeterd

Er is nieuw momentum in de relatie van Servië met de Europese Unie, nadat het Balkanland samenwerkte met de EU aan een resolutie over Kosovo. De resolutie werd ingebracht bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Servië stemde ermee in om de rechtlijnige resolutie die het had voorbereid te vervangen door een afgezwakte versie, waarin wordt opgeroepen tot een dialoog met Kosovo en niet langer de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo wordt betwist.

De vervanging van de resolutie wordt beschouwd als een belangrijk gebaar van verzoening van Belgrado, dat heeft gezworen nooit de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Meer dan zeventig landen, waaronder de meeste EU-lidstaten en de Verenigde Staten, hebben de onafhankelijkheid wél erkend.

Lidstaten van de Europese Unie hebben Servië opgeroepen niet langer te proberen Kosovo weer op te eisen en zich in plaats daarvan te richten op een mogelijk EU-lidmaatschap.

Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle zei dat het 'de resolutie was die voor een nieuw momentum in onze relatie heeft gezorgd, een momentum waarvan ik hoop dat het een nieuw begin markeert'. "Er heerst een gevoel dat deze kans niet moet worden gemist", aldus Füle. "De tijd is gekomen om de aanvraag van Servië om lid te worden van de Europese Unie serieus aan te pakken."

Belgrado heeft in december een aanvraag gedaan voor het EU-lidmaatschap, maar deze is nog niet goedgekeurd.