Pakistaanse politicus vermoord in Londen

In Londen is een man vermoord van wie men vermoedt dat het een Pakistaanse politicus is. De Britse politie meldt dat de man voor zijn huis is gedood.

De 50-jarige man werd gevonden met verschillende steekwonden en verwondingen aan zijn hoofd. Zowel de Britse nieuwszenders BBC als Sky News identificeerden de man als Imran Farooq, lid van de Pakistaanse Muttahida Quami-beweging (MQM). Farooq zou sinds 1992 in Groot-Brittannië wonen en al die tijd niet meer in zijn geboorteland zijn geweest.

De MQM, gevestigd in de Pakistaanse stad Karachi, is een van de grootste politieke partijen in het land en neemt een duidelijk standpunt in tegen de Taliban. De partij vertegenwoordigt met name migranten uit India die in Pakistan gingen wonen toen het land in 1947 gesticht werd.

Tegenstanders beschuldigen de MQM van overdrijving van het gevaar van de Taliban vanwege hun langdurige spanningen met de Pashtuns, van wie er twee tot vier miljoen in Karachi wonen.

In een persverklaring uit 1999 op de website van de partij is de lezen dat Farooq in 1992 onderdook nadat de Pakistaanse regering hem onterecht had beschuldigd van criminele en terroristische activiteiten. Farooq, die op dat moment secretaris-generaal van de partij was, zei ook dat hij voor hij naar Londen vertrok meer dan zeven jaar ondergedoken zat in Karachi.

Het politieonderzoek naar de moord is in gang gezet. Er is nog niemand gearresteerd.