Merkel en Sarkozy hadden 'misverstand' over Roma

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft nooit gezegd dat haar land Romakampen gaat ontmantelen, net als president Nicolas Sarkozy dat doet in Frankrijk. Dat zegt de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.

Westerwelle zei vrijdag dat de bondskanselier in haar gesprek met Sarkozy donderdag op de EU-top op geen enkel moment heeft gezegd dat Duitsland immigrantenkampen zal ontruimen. Volgens Westerwelle moet het een 'misverstand' zijn geweest tussen beide leiders.

Sarkozy zei donderdag na de EU-top tegen verslaggevers dat Merkel heeft aangegeven 'de komende weken door te gaan met de ontruiming van de kampen'. De woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert, ontkende dat de bondskanselier dergelijke uitspraken had gedaan. Wat haar reactie wel was, wilde hij echter niet zeggen. "De kwestie van de Roma in Duitsland speelde geen rol in de gesprekken tussen de bondskanselier en de Franse president", aldus Seibert.

Sarkozy krijgt internationaal veel kritiek te verduren vanwege het ontruimen van de kampen -veelal van Roma- en het terugsturen van de bewoners naar Oost-Europa. Kampen zoals in Frankrijk komen in Duitsland minder vaak voor. De kwestie van de Roma domineerde de EU-top van donderdag.

Submitter:  Bron: Novum/AP