Museum bezit auto Karst T. niet

Het museum over de geschiedenis van Apeldoorn, Coda, bezit de auto waarmee Karst T. een aanslag pleegde op de koninklijke familie niet. Dat stelt Coda vrijdag in een reactie op de ophef die donderdag is ontstaan rond de auto.

RTL Nieuws meldde donderdag dat de auto waarmee Karst T. een aanslag pleegde op de koninklijke familie naar een museum gaat. Het wrak zou eerst naar een depot van het Politiemuseum gaan, maar ooit in Coda, het museum over de geschiedenis van Apeldoorn, tentoongesteld moeten worden aan publiek.

Coda meldt vrijdag dat het niet klopt dat het museum de Suzuki bezit. "De auto staat opgeborgen in een krat in het depot van het Nederlands Politiemuseum en dit object is voor niemand te zien." Het is ook niet de bedoeling dat dit op korte termijn wel gaat gebeuren, aldus het museum.

Soms zijn beelden en objecten te pijnlijk om op korte termijn te kunnen gebruiken, maar voor een volgende generatie moet die informatie wel beschikbaar blijven voor de lokale en nationale geschiedenis, stelt het Coda. "Zodat op een later moment, voor nieuwe generaties dit historische artefact het verhaal kan vertellen over deze verdrietige en vreselijke periode uit de geschiedenis van Apeldoorn en Nederland."

Of en hoe het autowrak ooit wordt getoond, is volgens het Coda aan volgende generaties museumdirecteuren. Het is overigens eerder gebeurd met wapens waarmee bekende personen zijn omgebracht, bijvoorbeeld met het geweer waarmee Martin Luther King is vermoord, stelt het Coda. Ook ligt in een vitrine van het Rijksmuseum in Amsterdam het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt in de 17e eeuw werd vermoord, somt het museum op.

Bij het drama op Koninginnedag vorig jaar reed Karst T. met zijn auto dwars door de mensenmassa langs de route die de koninklijke familie aflegde. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Inclusief T. kwamen acht mensen om het leven.