'AIVD vreest hacken gsm-verkeer'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vreest dat gsm-verkeer binnenkort op grote schaal kan worden gehackt. Hackers zijn dichtbij het kraken van de versleuteling van het gsm-signaal, waardoor het afluisteren van gsm-verkeer op grote schaal binnen afzienbare tijd uitvoerbaar is. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

De dienst zou onlangs een nieuw feitenrelaas hebben rondgestuurd onder ambtenaren over de onveiligheid van gsm-technologie, dat in ruim vier op de vijf mobiele telefoons zit. De waarschuwing is afgegeven, nadat een Duitse wetenschapper op internet heeft gezet hoe de versleuteling van het gsm-verkeer kan worden gekraakt.

De technische middelen om gsm-verkeer te kraken zouden daarbij snel beschikbaar zijn, tegen lage kosten. Met de apparatuur is het niet langer nodig een af te luisteren toestel in handen te hebben gehad.

De inlichtingendienst adviseert volgens de krant over te stappen op umts- en gprs-verbindingen, die betere, uitgebreid geteste versleutelingsprogramma's gebruiken. Ook wordt het gebruik van telefoons met een persoonlijk versleutelingssysteem geadviseerd.