Boek: Jan Vriends - Hoe verzin je het?

Cindy

Hoe verzin je het? Creativiteit is voor sommigen een kwestie van ‘dat heb je, of dat heb je niet’. Maar is dat echt zo? Volgens illustrator Jan Vriends is creatief zijn geen talent en heel best (opnieuw) te leren. In zijn boek Hoe verzin je het? licht hij op humoristische wijze wat tipjes van de sluier op.

Verzin het maar
Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken plus nog een laatste hoofdstuk met wat kleine tips. De 9 hoofdstukken behandelen allemaal heel specifieke situaties waarin creativiteit vereist is en waarbij je nog wel eens dicht kunt klappen. Maar ook dingen als beter leren tekenen of goede foto’s maken komen aan bod. Het uitgangspunt is dat je als kind van nature creatief was en dat gaandeweg kwijt bent geraakt door opmerkingen van anderen of vergelijking met anderen. Door zijn open blik naar de wereld te vertalen naar tips en opdrachten probeert Vriends je creativiteit weer te activeren. Door simpele tekeningetjes te maken zie je dan dat het niet moeilijk is om creatief te denken. Ook bevat elk hoofdstuk aan het eind een interview met creatieve mensen, die ieder weer hun eigen visie op creativiteit hebben.

Eureka
Hoe verzin je het? is geen Creatief met kurk-boek. Ondanks de toegepaste hoofdstukken over bijvoorbeeld tekenen is het vooral gericht op het creatieve proces met betrekking tot het komen van oplossingen, hoe je buiten je kader komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oplossingen voor vraagstukken vinden, of beter kunnen converseren op feestjes. Vriends doet dit op een zeer humoristische en luchtige wijze, maar blijft daarbij wel professioneel. Zijn tips en oefeningen zijn niet hoogdravend of overdreven, maar zijn eenvoudig en bovenal leuk om te doen. De grappige cartoons van Vriends zelf zijn een leuke toevoeging, evenals zijn droge humor die op de meest onverwachte plaatsen in het boek opduikt. Hoe verzin je het? bevat geen diepgaande analyse van het begrip creativiteit, maar het laat je op subtiele wijze beseffen dat creativiteit niet iets heel engs of ontastbaars is en dat het voor iedereen die zich ervoor in wil zetten haalbaar is.