Explosie Denemarken was bombrief

De man die gewond raakte bij een explosie in een hotel in Kopenhagen was bezig met een bombrief, die vermoedelijk bestemd was voor de Deense krant Jyllands-Posten die cartoons over de profeet Mohammed plaatste. Dat heeft de Deense politie vrijdag gezegd.

Woordvoerder Svend Foldager zei dat de bom afging terwijl de verdachte deze in elkaar probeerde te zetten in een badkamer van het hotel.

"We hebben te maken met een bombrief. De bom was voltooid. Ogenschijnlijk was het er een van een simpel type, met een hoogst explosieve substantie", aldus Foldager. "De bom was gevuld met kleine stalen kogeltjes om zo verwondingen te veroorzaken."

Het explosieve materiaal was acetonperoxide, ofwel TATP. Deze zelfde stof werd ook gebruikt bij de aanslagen in Londen in 2005.

Onderzoekers menen dat de verdachte een in België wonende Tsjetsjeense amateurbokser is. Er is echter nog steeds geen zekerheid over de identiteit van de man. De man weigert zijn identiteit te onthullen en heeft zelfs het serienummer van zijn beenprothese verwijderd.

Vorige week vrijdag vond de explosie plaats. Er vielen geen slachtoffers. Agenten arresteerden niet veel later in een park in het centrum van de stad een Franssprekende man. Hij werd gezien toen hij vlak na de explosie bij het hotel wegrende.