PvdA niet langer voor inperken koopzondagen

Redactie

De PvdA is niet langer meer voor het inperken van het aantal koopzondagen. Dat liet Eerste Kamerlid Joyce Sylvester weten. Ze is van mening dat koopzondagen in principe een zaak zijn van gemeenten, zei ze in een gesprek met nu.nl.

Toen de PvdA nog coalitiepartner was van het CDA en de ChristenUnie, geen voorstander van koopzondagen, stemde de Tweede Kamerfractie van de sociaaldemocraten in met een wetsvoorstel om de koopzondagen te beperken. Nu de PvdA geen deel meer uitmaakt van het kabinet trekt de Eerste Kamerfractie haar steun in. Omdat de SP en de SGP ook tegen koopzondagen zijn wordt het wetsvoorstel mogelijk toch aangenomen door de Senaat.

D66 en GroenLinks hebben inmiddels een wetsvoorstel ingediend dat de bevoegdheid om al dan niet koopzondagen toe te staan volledig bij burgemeesters legt. Dat ligt nu bij de Tweede Kamer. Sylvester wil de beoordeling van dit initiatiefwetsvoorstel afwachten en het plan tot inperking van het aantal koopzondagen in de Senaat in de ijskast zetten. "Anders moeten gemeenten straks mogelijk weer nieuw beleid gaan uitvoeren. Je kunt dat niet keer op keer vragen. Het gaat toch ook om de continuïteit van beleid", meent ze.

Momenteel mogen winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Gemeenten mogen alleen van deze norm afwijken door een gedeelte van de stad aan te wijzen als toeristisch gebied. Dan mogen ze elke zondag open. Het kabinet wilde dit, op verzoek van de ChristenUnie, aanscherpen. Gemeenten zouden echt moeten aantonen dat sprake is van toerisme.