'Kwart slachtoffers misdrijf doet geen aangifte'

Een kwart van de mensen die slachtoffer worden van een misdrijf doet hiervan geen aangifte. Ze hebben te weinig vertrouwen in de politie en verwachten dat er toch niets gebeurt met hun aangifte. Dat blijk uit onderzoek van Eenvandaag onder meer dan twintigduizend respondenten.

Vooral van kleine diefstallen en vandalisme wordt vaak geen aangifte gedaan, net als van bedreiging of geweld. Van de ondervraagden die in het verleden wel aangifte hebben gedaan, heeft 42 procent daarna niets meer van de politie gehoord.

Nog eens 39 procent weet dat hun aangifte door gebrek aan mankracht niet verder is onderzocht. Slechts één op de vijf slachtoffers weet zeker dat de politie de zaak onderzoekt. Bij 42 procent is het vertrouwen in de politie door de aangifteprocedure en de afhandeling ervan gedaald.

Met het imago van de politie is het ook niet best. Driekwart van de respondenten vindt dat de politie te weinig gezag uitstraalt en best wat steviger mag ingrijpen. Volgens 81 procent mogen agenten meer mogelijkheden krijgen om harder op te treden. De PVV (26 procent) en de VVD (18 procent) worden het best in staat geacht om veranderingen bij de politie door te voeren.