Veel doden bij vuurgevecht Mexico

Bij een vuurgevecht tussen Mexicaanse militairen en leden van een drugsbende zijn donderdag 22 doden gevallen. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van defensie bekendgemaakt. Alle slachtoffers waren bendeleden.

Volgens het leger openden de verdachten het vuur op soldaten die patrouilles liepen bij een ranch nabij de stad Ciudad Mier, zo'n dertig kilometer van de grens met de Verenigde Staten. De soldaten namen op de ranch 55 granaten, achttien geweren, vier handwapens, 99 ammunitiehouders, 1540 eenheden ammunitie en verschillende voertuigen in beslag. Ook werden legeruniformen gevonden, die vaak worden gebruikt voor aanslagen.

De gevechten braken enkele uren voor de viering van de festiviteiten ter gelegenheid van tweehonderd jaar onafhankelijkheid uit. In de meeste steden in het noordoosten van het land werden de feestelijkheden er niet door verstoord, hoewel het geweld er oorlogsachtige proporties heeft aangenomen nadat eerder dit jaar twee drugsbendes, het Golfkartel en de Zetas, zich splitsten.

Ook werden er twee nieuwsfotografen neergeschoten. Eén overleed, de ander raakte ernstig gewond. Dat zei Pedro Torres, directeur van de krant Diario de Juarez, tegen persbureau The Associated Press.

Torres zei niet te weten waarom de twee zijn aangevallen. Carlos Santiago werkte pas twee weken voor de krant en Carlos Sanchez was er stagiair. Ze werden vanuit twee auto's onder vuur genomen toen ze samen gingen lunchen. De 21-jarige Santiago overleed ter plekke.