'Proef spoorboekloos rijden zorgt voor chaos'

De proef met spoorboekloos rijden verloopt niet goed. Het OV Loket, reizigersvereniging Rover en vakbond van machinisten en conducteurs VVMC worden overspoeld met klachten van reizigers en NS-personeel, meldt het Nederlands Dagblad vrijdag. Rover zou een spoedoverleg met de NS willen houden over het al dan niet voortzetten van de proef.

Bij de proef rijden tussen Amsterdam en Eindhoven vier weken lang elke tien minuten een trein tijdens de ochtend- en avondspits. Zes intercity's en zes stoptreinen worden ingezet. Voor de proef worden Sprintertreintoestellen ingezet in plaats van dubbeldekkers.

De Sprintertoestellen zouden echter in de spits de reizigersstroom niet kunnen verwerken. Passagiers zouden niet meer in de treinen passen en daarom op de perrons moeten wachten. Sommige treinen vertrekken niet omdat ze te vol zitten. Ook rijden treinen soms bewust stations voorbij om de treinenloop niet te laten stokken. Reizigers worden door conducteurs opgeroepen een klacht in te dienen bij de NS.

Volgens de NS zou overigens slechts sprake zijn van incidentele problemen.