Atkinson loopt EK-titel squash mis

Olga Kroeders

Vanessa Atkinson is er niet in geslaagd om zich voor de tweede keer in haar loopbaan te laten kronen tot beste squashster van Europa. De 34-jarige Nederlandse moest in de finale van het EK-individueel in het Duitse Saarbrucken buigen voor Jenny Duncalf, de nummer twee van de wereld.

De als derde geplaatste Atkinson had in de eindstrijd aanvankelijk weinig in te brengen tegen haar Engelse tegenstandster, die in Saarbrucken de plaatsingslijst aanvoerde. De eerste twee games gingen snel en overtuigend naar de toernooifavoriete, maar aan het begin van het derde bedrijf kantelde de partij.

Atkinson kwam steeds beter in haar spel, domineerde het midden en pakte daardoor de volgende twee games met klein verschil. Een slechte start in het beslissende bedrijf bleek echter cruciaal voor de nummer dertien van de wereld, die uiteindelijk toch moest capituleren: 8-11, 5-11, 11-9, 12-10, 5-11. Duncalf nam hiermee revanche voor de nederlaag die ze eerder deze maand leed tegen Atkinson tijdens het voor Nederland zo succesvol verlopen EK landenteams.

Voor Atkinson was het de derde keer in haar illustere carrière dat ze de finale haalde tijdens het individuele EK. In 2005 veroverde ze de Europese squashtitel, terwijl ze vorig jaar in de eindstrijd haar meerdere moest erkennen in landgenote Natalie Grinham. In 2004 werd ze ook al wereldkampioene ten koste van dezelfde Grinham. Ook voerde de succesvolle Nederlandse in 2005 en 2006 meerdere maanden de wereldranglijst aan.