Oranje na winst op Macedonië zeker van tweede plaats

De mannen van de nationale volleybalploeg zijn in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2011 dankzij een 3-0 zege op Macedonië zeker van de tweede plaats in poule F. Dit betekent dat Oranje in september een barrage speelt tegen de nummer twee van poule D (Duitsland of Estland).

De ploeg van bondscoach Peter Blangé nam op knappe wijze revanche voor de 3-2 nederlaag, vorige week in het Macedonische Skopje. In het sfeervolle Topsportcentrum Rotterdam hadden de mannen uit de voormalige Joegoslavische republiek geen schijn van kans: 25-20, 25-16, 25-20.

Oranje maakt in de eerste set nog wel veel servicefouten, maar schakelde bijtijds over naar de floateropslag die doorgaans met minder risico wordt geslagen. Onder aanvoering van diagonaalaanvaller Niels Klapwijk werd de openingsset met ruim verschil gewonnen. In set nummer twee kwam de thuisploeg nog wel met 8-6 achter, maar vervolgens begon de show van aanvaller Dick Kooy die vooral indruk maakte mijn zijn snoeiharde klappen vanachter de driemeterlijn.

Macedonië stribbelde in de derde set nog wel tegen en leidde bij de tweede technische time-out (15-16). Maar vervolgens maakte Dick Kooy zich weer even kwaad en scoorde Klapwijk een paar belangrijke ballen aan de rechterkant: 25-20. Nederland speelt morgen tegen koploper Portugal, maar ook bij een nederlaag kan Macedonië Oranje (dat een veel beter setsado heeft) niet meer achterhalen.

Bondscoach Peter Blangé wil het duel tegen Portugal ook nog graag winnen, maar was na afloop van de wedstrijd tegen Macedonië een tevreden man. "Het was mooi om te zien hoe we onder deze grote druk dit hoge niveau konden laten zien. Er stond vandaag veel op het spel en daar is deze ploeg uitstekend mee om gegaan. Complimenten voor de jongens."