Hiddink: "Hoeveel garanties moet je nog kunnen bieden?"

Guus Hiddink baalt van het feit dat Turkije de organisatie voor het EK 2016 op een haar na heeft gemist. De bondscoach van Turkije begrijpt er weinig van.

Op één stem lukte het Turkije niet om het EK binnen te halen, omdat het uiteindelijk naar Frankrijk ging. "Zo blijkt eens temeer, dat politiek nog altijd het topvoetbal bepaalt", zegt Hiddink in zijn column in De Telegraaf.

"Ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien, hoe sterk het Turkse bid in elkaar steekt. Niet alleen is alles gegarandeerd, in veel gevallen is al met de bouw van nieuwe stadions en de vernieuwing van de infrastructuur begonnen. Hoeveel garanties moet je nog kunnen bieden?", vraagt de keuzeheer zich af.

"Toch is het EK naar Frankrijk gegaan, dat het toernooi niet alleen al twee keer heeft gehad, maar in 1998 nog het WK organiseerde. Dit voelt gewoon niet goed, omdat je het gevoel krijgt dat de inhoud van een bid blijkbaar niet het zwaarste weegt. Anders valt de keuze voor Frankrijk, het land van UEFA-president Michel Platini, niet te rijmen", stelt Hiddink.

"De ambities waren er, bovendien had je zo het voetbal in de breedte een geweldige impuls kunnen geven. Helaas blijken in het internationale voetbal andere belangen soms zwaarder te wegen", is de conclusie van de trainer.