Het Heizeldrama, 25 jaar na dato

Jeffrey

Het leek een fantastische dag te worden, de finale van de Europa Cup 1 zou vandaag gespeeld worden tussen Liverpool uit Engeland en het Italiaanse Juventus. Alle voorbereidingen waren getroffen, en het zou een spektakel worden, dachten ze. Het zou echter heel anders lopen...

De dag van de finale was de sfeer al grimmig. Veel fans waren dronken en 's ochtends waren er al enkele relletjes geweest. De politie kon met moeite de orde handhaven en moest de helft van het Heizelstadion overdragen aan de Rijkswacht. Beiden waren opgelucht dat de finale bijna zou beginnen, maar juist op dat moment ging het mis. Italiaanse fans waren de Engelsen op aan het jutten en deze hadden een reputatie hoog te houden.

Rond 19.00 lokale tijd ging het los. Fans van beide ploegen begonnen met stenen te gooien. Het begon met kleine stenen, maar naarmate de tijd vorderde werden dit grote keien. Het hekwerk dat de vakken van elkaar scheidde werd door de Liverpool-fans vakkundig afgebroken en zo kwamen zij in contact met de Italianen. De Italiaanse fans hadden dit niet verwacht en werden in een hoek gedreven. Ze waren allemaal in paniek en wisten niet waar ze heen moesten. Veel supporters van Juventus probeerde op de muur te klimmen, maar deze bezweek onder de druk.

Wikipedia.org

Doordat deze muur omviel, vielen er veel mensen naar beneden. Ook werden er mensen vertrapt door de menigte die krampachtig aan de Engelse invasie wilde ontkomen. Bij de muur die omviel, bleek later, zijn de meeste doden gevallen. Maar liefst 39 mensen overleden en honderden fans raakten licht- tot zwaargewond. Overledenen werden naar buiten gebracht op stukken hekwerk en bedekt met grote vlaggen. Nadat alle lichamen buiten het stadion waren ging het helemaal mis bij de Juvefans. Zij werden helemaal wild en wilden revanche op de Engelsen. De politie was hier in eerste instantie op voorbereid en wist een groot deel te stoppen. De fans van Juventus sloegen echter terug, ze gooiden met stenen, glazen flessen en bestookten de politie met vuurwerk.

De wedstrijd stond op dat moment op het punt te beginnen. De directie van beide ploegen twijfelden wat ze moesten doen, maar kwamen tot het besluit de wedstrijd toch te starten. Toen de wedstrijd aanving was de politie nog steeds bezig met de fans van elkaar gescheiden te houden in het stadion. De gehele wedstrijd zouden zij hiermee bezig zijn.

De wedstrijd werd door Juventus gewonnen dankzij een penalty van Michel Platini. De overtreding die de oorzaak was van deze penalty was echter duidelijk buiten het strafschopgebied. Later waren er sterke geruchten dat het arbitrale trio de Italianen moesten laten winnen om de onrust niet erger te maken. Nadat de overwinning veilig was gesteld gingen de Juventus-spelers juichend over het veld, toen nog onwetend over het drama wat had plaatsgevonden.

Het Heizeldrama had vergaande gevolgen, vooral voor de Engelsen. De FA besliste in samenwerking met de clubs om vijf jaar geen enkele Engelse club deel te laten nemen aan Europese competities. De UEFA bevestigde een dag later dat het speelverbod van kracht was geworden. Liverpool werd als veroorzaker aangewezen en nog een extra jaar uitgesloten van Europees voetbal. Doordat de plaatsen voor Europese competities werden bepaald door de afgelopen vijf jaar moest Engeland onderaan de lijst weer beginnen. Dit zorgde ervoor dat er in plaats van vier teams maar één team actief mocht zijn in de Europa Cup 1.

Daags na het Heizeldrama werd ieder stadion verplicht om een rampenplan op te stellen waar ze zich aan diende te houden mocht er een dergelijke ramp zich nog eens voltrekken. Ook werd er een Voetbalwet in veel landen aangenomen wat er voor moest zorgen dat dit soort rampen nooit meer zouden plaatsvinden. Het Heizelstadion werd tot slot omgedoopt tot het Koning Boudewijn Stadion.

Er is al op verschillende manieren teruggekeken op het drama. Tijdens het EK van 2000 in België en Nederland zijn er door Italiaanse fans bloemen gelegd bij het Koning Boudewijn Stadion. Vijf jaar geleden op 29 Mei, 20 jaar na het drama, werd er bij het stadion een monument onthuld in de vorm van een zonnewijzer. Tijdens de kwartfinale van de Champions League in 2005 was het voor de eerste keer sinds het Heizeldrama dat beide ploegen weer tegenover elkaar stonden. De fans van Liverpool vroegen door middel van borden vergiffenis en wilden vriendschap sluiten. Veel fans uit Italië applaudisseerde en waardeerde het gebaar. Andere fans van Juve keerde de rug toe naar het vak van The Reds en kon hen het niet vergeven. Zij vonden het gat tussen het drama en de verontschuldigen veel te groot.

Wikipedia.org
Amicizica, Italiaans voor vriendschap, het gebaar van Liverpool-fans richting de Juventus-fans.