Mogelijk fraude rond bouwproject Blauwestad

bennootje

Rond het prestigieuze project Blauwestad in Groningen is mogelijk sprake van bouwfraude. Oud-directeur van het project Jan Postema en notariskantoor Plas en Bossinade zouden de provincie Groningen benadeeld hebben. Dat meldt het Vpro-programma Argos op basis van openbaar gemaakte verslagen en vertrouwelijke stukken.

De provincie ging met bouwbedrijf Koop in zee om onder meer 1500 woningen te bouwen. Uiteindelijk kwamen er maar 150 woningen. De provincie stak 135 miljoen euro in het project. Nieuwe tegenvallers kunnen volgens Argos oplopen tot 20 miljoen euro. Postema stapte in maart vorig jaar voortijdig op en in januari van dit jaar werd de samenwerking tussen de provincie en het bouwbedrijf beëindigd.

Postema vertegenwoordigde de provincie en het bouwbedrijf. In de zomer van 2008 sluisde de notaris gronden van de provincie door naar het bouwbedrijf, zonder dat daarvoor toestemming voor was gegeven. Ook werden een aantal concept aktes, met een totale waarde van dertig miljoen euro, niet opgestuurd.

Uit een vertrouwelijk document blijkt volgens het programma dat de koopsom van een van de transacties werd verlaagd van 7 miljoen euro, naar 1,7 miljoen. Henk Koop en Jan Postema zouden hier de hand in hebben gehad. De notaris spreekt van 'jammerlijke vergissingen.'

De Noordelijke rekenkamer komt binnenkort met een eindrapport over wat er mis ging in de samenwerking.