Brinkman (PVV): Jullie zijn hier te gast

"Jullie zijn hier te gast. We hebben hier een Nederlandse cultuur en die willen we houden. We willen niet dat allerlei invloeden aan die cultuur gaan knibbelen en dat gaat ook niet gebeuren."

Dat zei PVV-Kamerlid Hero Brinkman zaterdagavond tijdens een debat tussen enkele jonge PVV-aanhangers en (voornamelijk Marokkaans-Nederlandse) jongeren van het bekende jongerencentrum Argan in Amsterdam. Brinkman was daarbij omdat hij een jongerenafdeling van de PVV wil oprichten.

De politicus deed zijn uitspraken tijdens een discussie over de vraag of de multiculturele samenleving een verrijking voor Nederland is. Een andere deelnemer aan het debat wierp woedend tegen dat er nu eenmaal moslims zijn in Nederland en dat ook zij een plek verdienen. "Jij hebt niet meer recht op jouw cultuur dan ik. Loop naar de hel met je integratie."

"De jongeren van de PVV willen niet dat we integreren, maar dat we assimileren", stelde een ander. "Eigenlijk wil je dat we ons haar ook blond verven zoals je leidsman in Den Haag."

Een van de jonge PVV-aanhangers betoogde tijdens het uiterst felle debat dat de islam hoe dan ook een gevaar is voor de westerse samenleving en dat er geen stromingen van die religie zijn die in Nederland zouden kunnen aarden. "Er bestaat geen fundamentalistische of gematigde versie van de islam. De islam is de islam."

Verschillende andere deelnemers probeerden hem van het tegendeel te overtuigen. "Ik ben een Marokkaan. Ik ben een moslim. Maar ik ben ook bang voor die gasten in Saoedi-Arabië. Ik wil ook gewoon met mijn meisje naar de bioscoop zonder stokslagen te krijgen", aldus een van hen.

Een ander nodigde de PVV-aanhangers uit bij hem thuis te komen eten. "Als jullie dan nog zeggen dat de islam niet barmhartig is, weet ik het ook niet meer."

En daar bleef de kritiek op de PVV niet bij. Een deelnemer zei dat de partij de mond vol heeft van de Nederlandse cultuur, maar zelf wil tornen aan typisch Nederlandse waarden als gelijke behandeling. "Zij willen echt een hele grote verandering teweeg brengen."