Al-Maliki: ik ben enige premierskandidaat

De Iraakse premier Nouri al-Maliki zegt dat hij de enige kandidaat van zijn politieke coalitie is om de nieuwe regering te leiden. Hij deed zijn uitspraken zaterdag.

De partij van Al-Maliki voert besprekingen met religieuze sjiitische partijen in de hoop voldoende zetels in het parlement te verwerven om een nieuwe regering te kunnen installeren. De onbesliste verkiezingen van 7 maart maken het noodzakelijk een coalitie te vormen.

De opmerkingen van Al-Maliki lijken besprekingen over een kandidaat die voor iedereen aanvaardbaar is echter onmogelijk te maken. De politieke partners zijn bovendien in het gunstigste geval matig enthousiast over de mogelijke voortzetting van het leiderschap van Al-Maliki. De machtige sjiitische geestelijke Ammar al-Hakim, leider van een van de partijen, heeft al gezegd dat hij niet denkt dat Al-Maliki genoeg Iraakse en internationale steun heeft om premier te blijven.

Tegen journalisten antwoordde Al-Maliki zaterdag op de vraag of hij bereid was tot een compromis te komen wat betreft de post van premier dat 'er slechts een kandidaat is voor het premierschap'.

Al-Maliki: ik ben enige premierskandidaat
Al-Maliki: ik ben enige premierskandidaat (Foto: Novum)