'Koningshuis levert miljarden per jaar op'

Het Nederlandse Koningshuis kost ons jaarlijks zo'n veertig miljoen euro. Hoewel we daarmee één van de duurste koningshuizen zijn, levert het meer op dan het ons kost. Dat constateert de Tilburgse econoom Van Dalen in het blad Geld en Beleggen.

Hij vergeleek monarchiën met andere staatsvormen, zoals een republiek of een dictatuur. De afgelopen decennia groeide de economie van monarchiën één procent harder dan die van andere staatsvormen. De professor wijt dit aan de extra stabiliteit die een koningshuis biedt. Dit trekt buitenlandse investeerders aan. Daarnaast levert elk staatsbezoek van de koningin volgens het ministerie van Economische Zaken tweehonderd miljoen euro op.

Directeur van Geld en Beleggen Steven Sarphatie van Wijs en Van Oosteveen Vermogensbeheer liet het onderzoek uitvoeren en publiceren. Volgens hem ondermijnt het roerige jaar dat het koningshuis het afgelopen jaar had - denk aan Karst T. en de vakantievilla van Willem-Alexander in Mozambique - de stabiliteit niet. "Voor buitenlandse investeerders zijn dit interne aangelegenheden. Het gaat hen erom dat het een stabiele monarchie is, waar koningin Beatrix al dertig jaar koningin is. Zij is een merk en benadert miljardenmerken als Philips en Heineken. Als Beatrix blijft zitten, hoeven we minder te bezuinigen."