Politie Hongkong confisqueert standbeeld Tiananmen

De politie van Hongkong heeft zaterdag een standbeeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het geweld op het Tiananmenplein in 1989 geconfisqueerd. Ook werden dertien activisten gearresteerd. Critici noemden het een nieuw dieptepunt in de politieke censuur van het semi-autonome Chinese gebied.

In 1989 sloeg het Chinese leger de studentenprotesten voor meer democratie hard neer. Honderden mensen kwamen om het leven. In China is het taboe om over 'Tiananmen' te spreken, maar in Hongkong komen elk jaar tienduizenden mensen bijeen om het te herdenken.

Zaterdag nam de politie het beeld, van een vrouw die een fakkel en een boek met de woorden 'vrijheid', 'democratie' en 'gerechtigheid' vasthoudt, echter mee vlak nadat de activisten het hadden neergezet bij een populair winkelcentrum. Ze waren juist begonnen met hun jaarlijkse herdenkingsceremonie. Het beeld is een replica van het beeld dat tijdens de protesten op het Tiananmenplein werd neergezet.

Volgens de politie hadden de activisten geen vergunning om het beeld te tonen en werden de activisten gearresteerd omdat ze de politie hinderden in haar werk, zo stond in een verklaring. Later op zaterdag is iedereen op borgtocht vrijgelaten.

"We hebben eerder dergelijke activiteiten georganiseerd en we zijn nog nooit zo gewelddadig bejegend", vertelde het pro-democratische parlementslid Albert Ho aan journalisten. "Het is duidelijk de bedoeling om hard op te treden tegen rouwactiviteiten voor Tiananmen."