FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 juli 2009

Grote hennepkwekerij 'naast' politiebureau

Onder de rook van het hoofdbureau van de politie in Den Bosch hebben agenten vandaag een zeer professionele hennepkwekerij opgerold. De kwekerij was ingericht in een ruimte aan dezelfde weg, op minimale afstand, als het politiebureau. In verschillende ruimten trof de politie in totaal 7500 stekjes en 2100 planten.

Een 40-jarige vrouw die in de kwekerij aan het werk was, werd aangehouden. De telers maakten gebruik van energiezuinige led-verlichting in plaats van assimilatielampen. Alle apparatuur is in beslag genomen.

Wietkwekerij opgerold vlakbij hoofdbureau politie Den Bosch  (foto: ANP)

Kans op boete na dood 14-jarige

Een tuindersbedrijf in Bemmel, waar afgelopen zaterdag een 14-jarige jongen overleed bij een bedrijfsongeval, kan een boete van duizenden euro's verwachten als het bedrijf de arbowet heeft overtreden. Dit meldt de arbeidsinspectie.

Volgens een woordvoerster van de arbeidsinspectie is de 14-jarige Thijs Wilting klem komen te zitten onder een oppotmachine, een apparaat dat aarde in potjes doet. Niemand zou gezien hebben hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het onderzoek naar de toedracht duurt nog zeker vier weken.

Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, wil de betrokken tuinder niet reageren. De arbowet stelt dat de werkgever verplicht is zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Ook mogen 13- en 14-jarigen geen machines bedienen. 

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Kinderwagennarcisten en rugzakterroristen

Bejegen ze vooral met -al dan niet geveinsde- vriendelijkheid want deze nieuwbakken vaders en moeders staan stijf van de hormonen. Bij die baarkrachtige blonde Prada-snol gieren de zwangerschapshormonen door het lijf en bij die vent met zijn homoachtige linnen pak, teenslippers en kostbare D&G zonnebril op de knar borrelt het testosteron in de aderen omdat ie al ruim negen maanden niet over dat wijf heen mag.

Amsterdam wil door met aanleg Noord-Zuidlijn

De gemeenteraad van Amsterdam heeft vanavond, met uitzondering van de SP, ingestemd met de aanbevelingen van de commissie-Veerman om de Noord-Zuidlijn af te bouwen. Verantwoordelijk wethouder Hans Gerson sprak van een "historisch moment". De impasse die volgens hem door de tegenslagen bij de aanleg was ontstaan, is hiermee doorbroken.

De gemeenteraad moedigde het college van burgemeester en wethouders wel aan naar de hogere overheden (regering, provincie, Stadsregio) te stappen om daar extra geld los te krijgen voor de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden. Het belang van de Noord-Zuidlijn overschrijdt volgens de raad de gemeentegrenzen van Amsterdam en levert een bijdrage aan de verbetering van de bereikbaarheid in de Randstad.

Apeldoorn dient claim in voor Koninginnedag

De gemeente Apeldoorn is in gesprek met verzekeraar Nationale Nederlanden over een claim naar aanleiding van de schade die de stad heeft geleden bij het drama op Koninginnedag. Karst Tates reed toen met een zwarte Suzuki in op de menigte, waarbij acht doden vielen onder wie hijzelf. Een woordvoerder van de gemeente wilde vandaag niet zeggen om welk bedrag het gaat.

"We hebben een inventarisatie gemaakt, maar vinden het niet netjes daar nu al over te praten. We zijn met de verzekeraar in onderhandeling." Apeldoorn had een evenementenverzekering afgesloten voor die dag bij Nationale Nederlanden.

Door de aanslag in Apeldoorn werden activiteiten afgelast. Volgens de woordvoerder moesten onder meer podia versneld worden opgeruimd, vlaggen versneld worden weggehaald en was een deel van de kosten voor artiesten die niet optraden al betaald.

Website Brein is helemaal niet plat

De website van de stichting Brein, een organisatie die zich hard maakt voor censuur op het internet en middels torenhoge claims torrentsites, nzb indexers en andere sites voor mensen die graag eens geheel legaal een filmpje downloaden - probeert uit de lucht te halen, is helemaal niet platgelegd of beschadigd, zoals ze zelf beweren.  Dit maakte weblog GeenStijl vandaag bekend.

Een aantal dagen geleden dagvaardde Brein via een bericht op Twitter de oprichters van de populaire torrent-tracker The Pirate Bay en sindsdien zou de website van Brein constant onder vuur hebben gelegen.  Een DDOS-aanval van 'maar liefst' 96MB per seconde zou de oorzaak van de onbereikbaarheid zijn.  Echter blijkt de site van Brein gewoon online beschikbaar te zijn en op normale snelheid in te laden.

En dat niet alleen; Tim Kuik, directeur van Brein, beweerde stellig dat de site beschadigd was en dat de enige backup van de site al een jaar oud was.  Op de site staan echter gewoon alle berichten te lezen, wat erop zou duiden dat Brein het verhaal van de aanval heeft verzonnen, of op z'n minst heeft aangedikt.

Op de voorpagina van anti-piracy.nl prijkt nog steeds het bericht dat Brein de site aan het opbouwen is, maar wie even een url aanpast kan gewoon de complete site bekijken en bezoeken.

Volgens Kuik was de aanval vanmorgen afgelopen, echter verklaart dat niet hoe het kan dat er gisteren al een nieuw nieuwsbericht is geplaatst over de jongste dwangsom tegen het immens populaire en handige FTD.

'Bijtelling elektrische auto verder omlaag'

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën gaat serieus nadenken over een verdere verlaging van de bijtelling voor elektrische leaseauto's. Dit beloofde hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Een aantal Kamerleden had aangegeven de verlaging van de bijtelling van veertien naar tien procent in mei onvoldoende te vinden. Deze Kamerleden hopen met de lagere bijtelling de productie en verkoop aan te moedigen van auto's die geen CO2 uitstoten.

GroenLinks en ChristenUnie vinden dat de bijtelling gedurende vijf jaar naar nul procent moet. Zij willen op deze manier compenseren voor de hoge aanschafprijzen van elektrische auto's. De Jager denkt zelf echter aan een bijtelling van vijf procent, omdat hij een verschil wil behouden tussen zakelijke en privékilometers.

Naast elektrische auto's zou de verlaging ook moeten gelden voor brandstofcel- luchtdruk- en waterstofauto's. Verwacht wordt dat De Jager een definitief besluit neemt in september, rond Prinsjesdag.

[WBD] Roddick in thriller langs Hewitt

Andy Roddick heeft zich geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. Makkelijk ging dit echter niet tegen de voormalige kampioen Lleyton Hewitt.

Roddick won de wedstrijd na vijf sets: 6-3, 6-7(10), 7-6(1), 4-6 en 6-4. Toen Roddick er in de vierde set erin slaagde Hewitt te breken leek het erop dat de wedstrijd beslist was. De AustraliŽr vocht zich echter knap terug en won na twee breaks de set. In de vijfde set pakte de Amerikaan alsnog de winst. Hij brak Hewitt op 4-4 en serveerde vervolgens de wedstrijd uit.

In de halve finale treft Roddick de als derde geplaatste Brit Andy Murray.

'Thomas Dekker geschokt'

Thomas Dekker zal morgen met een verklaring komen nadat vandaag bekend werd dat de renner op epo is betrapt. Dit heeft zijn advocaat Hans van Oijen laten weten.

"Thomas is geschokt. Het is hem rauw op het dak gevallen. De internationale wielrenunie UCI heeft hem woensdagochtend telefonisch op de hoogte gebracht van het nieuws en daarna ook zijn ploegleiding gebeld. Wij moeten rustig blijven. Donderdag komen we met een verklaring", zei Van Oijen woensdagavond.

Volgens Van Oijen heeft Dekker nog geprobeerd contact te zoeken met zijn ploeg Silence-Lotto. "Maar dat is kennelijk niet gelukt", reageerde de advocaat op berichten dat niemand bij de wielerploeg Dekker te pakken kreeg. De manier waarop de ploeg heeft gereageerd op het belastende nieuws, is bij Van Oijen niet goed gevallen. "Bij tijd en wijle ongenuanceerd. Ze hadden beter even kunnen wachten."

De advocaat verbaast zich er ook over dat Dekker vorig jaar nog een brief van UCI had gekregen waarin stond dat er juist niks met zijn bloedwaarden aan de hand was. "Terwijl die bloedwaarden kennelijk aanleiding zijn geweest nieuwe tests te doen"

Uitslagen oefenduels 1 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
Beek Vooruit NAC Breda
Reuser (3), Boukhari (2),
Hofstede, Fehťr, Penders,
Bayram, Kwakman
1-10
VV De ValkPSV
Koevermans
0-1
VVV-Venlo
De Regt, Calabro, Kolder,
Ahahaoui, Dadda
Team VVCS
Musampa
5-1
Go Ahead Eagles SC Heerenveen
Grindheim
0-1
VV Dioz RBC Roosendaal
Ars (4x), Pot (2x), Corman (2x),
Van den Houten (2x), Van Driel,
Remacle, De Leeuw, Gijzen,
Seuntjens
0-15
FC Volendam Brazsat FC (Bra)0-0
FC Twente AA Gent (Bel)
0-2

Fries sloopt 2 politieauto's in 3 dagen

De politie van Leeuwarden heeft last van een vandaal die het op hun dienstwagens heeft voorzien. Nadat maandag al een politieauto werd gesloopt, bezocht dezelfde dader vanmiddag rond drie uur weer eentje in de Friese hoofdstad.

De 37-jarige man uit het Friese dorpje Twijzel klom op een geparkeerde surveillancewagen en ging er als een gek op staan te dansen en te springen. Hierbij ontstonden er, net als eergisteren, flinke deuken in het dak en de motorkap. Ook de voorruit ging aan diggelen.

Ditmaal wist de politie de vandaal in de kraag te vatten, maar deze weigerde te vertellen wie hij was. Dankzij vingerafdrukken wist de politie toch achter zijn identiteit te komen. De Fries wil echter alleen tegenover de rechter verklappen wat zijn motief is voor zijn haat jegens de sterke arm der wet.

Politici ontvangen korter wachtgeld

Minister Ter Horst wil het recht op wachtgeld van politici terugbrengen van zes naar vier jaar, meldt RTL Nieuws. Overmorgen beslist het kabinet of het plan doorgaat. De versoberde regeling zou behalve voor Kamerleden en ministers ook gelden voor andere publieke ambtsdragers.

Ook worden ex-politici verplicht te solliciteren. Bijbaantjes moeten openbaar worden gemaakt en een gedeelte van het geld wat ermee wordt verdiend, moet terugvloeien in de staatskas.

Ter Horst zou van plan zijn de regeling voor lokale politici te laten ingaan vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Alle anderen volgen dan een jaar later, na de parlementsverkiezingen.

De huidige wachtgeldregeling kost de staat handenvol geld. Een gemeente betaalt gemiddeld drie wethouders of burgemeesters wachtgeld; begin 2008 stonden er 23 oud-staatssecretarissen en oud-ministers op de rol voor wachtgeld.

[IndyCar] Nieuw aerodynamisch pakket voor ovals

De organisatie van de IndyCar Series heeft aangekondigd dat er enkele updates voor de auto's beschikbaar komen die voor meer neerwaartse druk op de ovals moeten gaan zorgen. Zo zijn er platen voor rond de banden en uitbreidingen van de sidepots beschikbaar.

Dit alles moet zorgen voor ongeveer 135 kilo aan extra neerwaarste druk. Zo kan het inhalen worden bevorderd, iets wat nu lastig is door de luchtwervelingen rond de auto's. De maatregelen gaan in op 1 augustus als er op de oval van Kentucky wordt geracet.

In de huidige situatie zijn er weinig inhaalacties op de baan en vallen er via pitstops positiewisselingen te noteren. In het verleden stond het kampioenschap juist bekend om de vele inhaalacties op het circuit, wat bij de fans voor veel spanning zorgde.

De winnaars van vorige week op de Richmond Speedway Scott Dixon en Dario Franchitti boden de fans al hun excuses aan voor het weinige spektakel dat er te zien was. "Ik denk niet dat het gelijkwaardiger is geworden, want er waren mensen met slechte auto's. We konden niet om ze heen. In het begin van de run reden we 16,8 en vielen daarna terug naar 17,0 seconden per ronde. Maar zodra je in verkeer komt, dan rij je 18,0 of 18,2 seconden per ronde."

DVD: Grizzly Man

Grizzly Man is een bijzondere film, over een bijzondere man in een bijzondere omgeving. Het is een mengeling van een real life verhaal en een documentaire, gecentreerd rondom Timothy Treadwell, die 14 seizoenen in de wildernis van Alaska en in de habitat van almachtige grizzly beren verbleef, daarbij zijn verblijf op meer dan 100 uren video vastleggend. Grizzly Man gaat echter niet over de beren, maar vooral over Timothy Treadwell zelf, een idealist, een dromer, een mislukt acteur, een manipulant, een gek. Die uiteindelijk op gruwelijke wijze tot prooi werd van de prachtige en wrede dieren die hij liefhad en probeerde te beschermen.


'Alcohol voortaan pas vanaf 18 jaar'

De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol moet worden verhoogd van 16 tot 18 jaar. Dat vindt de Adviescommissie Drugsbeleid. Volgens de commissie moet een heldere boodschap aan de jeugd worden gegeven dat het gebruik van alcohol en drugs onder de 18 jaar "niet normaal is".

Coffeeshops mogen alleen softdrugs verkopen aan jongeren vanaf 18 jaar. Maar die jongeren mogen wel alcohol inslaan vanaf 16 jaar. De commissie onder voorzitterschap van WRR-voorzitter Wim van de Donk meent dat er één leeftijdsgrens moet komen voor drugs én alcohol, die beide zeer schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van jongeren.

De commissie vindt dat het gedoogbeleid dringend toe is aan bijstelling. De coffeeshops moeten kleinschaliger worden en alleen in de behoefte van lokale wietrokers voorzien, zoals ook ooit de bedoeling was van het gedoogbeleid. Tevens moet er een 'drugsautoriteit' komen die de ontwikkelingen op de drugsmarkt volgt, stuurt, experimenten coördineert en hard ingrijpt bij overtredingen.

De adviescommissie biedt het rapport morgenmiddag aan aan de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. vanavond lekte het al uit.


'Alcohol voortaan pas vanaf 18 jaar'  (foto: DAG)

Topless zwemmen mag weer in MalmŲ

In het Zweedse Malmö mogen vrouwen weer topless zwemmen. De gemeenteraad heeft unaniem toestemming gegeven voor het topless zwemmen in alle openbare zwembaden van de stad.

Het comité voor sport en recreatie stemde over een motie waarin gesteld werd dat vrouwen die een tweedelige zwemoutfit dragen ook het bovenstuk moeten dragen. Het comité verwierp de motie. Gesteld werd dat het dragen van zwemkleding verplicht is, maar dat de borsten niet per se bedekt moeten worden.

Het feministische actiecomité 'Bara Bröst' (Naakte Borsten) is blij met het besluit in de kwestie die felle voor- en tegenstanders had. Een woordvoerder stelt dat het besluit precies is wat de beweging graag wilde.

Een sociaal-democratische politicus legt uit dat het besluit genomen is op grond van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Wij bepalen voor mannen ook niet wat ze met hun bovenlijf moeten doen, waarom zouden we dat dan wel bij vrouwen moeten doen. Bovendien hebben veel mannen grotere borsten dan vrouwen," stelt hij.

De vrouwen van 'Bara Bröst' zijn het er mee eens. "Dit gaat over gelijkheid. Het is een probleem dat een vrouwelijk bovenlijf op deze manier geseksualiseerd is. Als vrouwen gedwongen worden een topje te dragen, moet dat dan ook niet gelden voor mannen?" Aldus Ragnild Karlsson in de krant The Local.  

Met dank aan HaerdenC voor de submit.

Rapper Yes-R wordt vader

Rapper Yes-R wordt vader. Dit vertelde hij vanavond in RTL Boulevard.

Yes-R, wiens echte naam Yesser Roshdy luidt, en zijn vriendin verwachten over drie maanden hun eerste kindje."Mijn vriendin wilde voorzichtig aan doen, dus hebben we er nog niets over gezegd. Ik belde wel mijn neef Ali B en zei tegen hem: je krijgt concurrentie", aldus de 22-jarige rapper. Hij kon al verklappen dat het een jongetje wordt.

Mbo'ers krijgen taal- en rekenexamen

Het niveau van mbo-studenten op de gebieden taal en rekenen moet dringend omhoog. Met ingang van 2013 zullen ze daarom op deze terreinen worden getoetst met heuse centrale examens. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag aan de Kamer geschreven.

Ze wil de komende vier jaar 50 miljoen euro per jaar extra spenderen aan de verhoging van de kwaliteit van het taal- en rekenonderwijs op scholen voor middelbaar beroepsonderwijs.

Het ministerie wil laten vaststellen wat mbo-studenten op bepaalde momenten tijdens hun studie moeten kennen en kunnen als het om taal en rekenen gaat. "Zo nodig worden studenten bijgespijkerd. Bijvoorbeeld door extra lestijd in te lassen voor studenten, bijspijkerprogramma's of zomercursussen", aldus een woordvoerster. Ook leraren kunnen indien nodig worden bijgespijkerd.

Genoemde centrale examens gaan eerst voor het allerhoogste niveau van het mbo in, daarna ook voor de lagere niveaus. Het ministerie belooft 'secuur en nauw overleg met scholen en docenten' hierover.

Beukert verlaat Heracles voor Duits avontuur

Nino Beukert gaat een Duits avontuur aan. De aanvaller van Heracles Almelo tekende een contract bij SV Meppen. Zijn contract in Almelo werd niet verlengd.

SV Meppen speelt in de Oberliga Niedersachsen West, het vijfde niveau in Duitsland. De spits uit Enschede speelde in het seizoen 2007/08 nog drie keer mee met Heracles in de Eredivisie, maar vorig seizoen deed trainer Gert Heerkes geen beroep meer op hem. In eerste instantie zou Beukert voor zondaghoofdklasser HSC '21 / Carparc gaan spelen, maar die club laat hij nu zitten.

Rabo wist niets van dopinggebruik Dekker

De Rabobank-wielerploeg heeft ontkend ooit wat af te hebben geweten van het dopinggebruik van Thomas Dekker. Vandaag werd bekend dat de doping autoriteit WADA bij de Nederlander EPO heeft aangetroffen. Dit betrof een monster uit de tijd dat Dekker nog voor de Nederlandse ploeg reed.

"We hebben met de ploeg duidelijke afspraken, bij individueel dopegebruik van een renner, krijgt hij direct ontslag. Tot aan zijn vertrek bij de Raboploeg zijn de dopingtests van Dekker altijd negatief geweest, dus de ploeg heeft wat dit betreft niet eerder kunnen acteren," zei hoofd sponsoring van de Rabobank Heleen Crielaard.

Silence-Lotto gooide Dekker vandaag direct na het nieuws uit de Tourselectie. Ook werd de Nederlander op non-actief gezet. Waarschijnlijk zal binnenkort ontslag volgen voor de op doping betrapte wielrenner.

Omniworld haalt Haemhouts

FC Omniworld zet de renovatie van de selectie voort. Middenvelder Robbie Haemhouts is de achtste nieuweling in Almere. De Belg komt over van FC Emmen, dat zijn contract niet verlengde.

De 25-jarige Haemhouts speelde eerder voor NAC en FC Den Bosch en was sinds de zomer van 2007 actief voor Emmen. De linkerflankspeler uit Brasschaat speelde tot nu toe 143 competitiewedstrijden als prof, waarin hij dertien keer scoorde.

Eerder trok FC Omniworld ook al Touvarno Pinas, Richard van Heulen, Marien Willemsen (allen Telstar), Jerge Hoefdraad (RKC Waalwijk) Rafael Uiterloo
(gehuurd van FC Utrecht) Mark Bevaart (FC Emmen) en Marvin Hasselbaink (Jong Ajax) als versterkingen voor komend seizoen aan. De ploeg van trainer Henk Wisman eindigde vorig seizoen als laatste in de Jupiler League.

Plet niet naar Denemarken

Glynor Plet heeft zijn stage bij het Deense Odense BK niet met een contract kunnen bekronen. De spits van Telstar werd afgetest.

Hoewel de 22-jarige Amsterdammer in een eerste oefenduel nog vier keer wist te scoren, vond Odense BK uiteindelijk dat Plet te weinig ervaring heeft om op het hoogste niveau van Denemarken actief te zijn. De spits maakte afgelopen seizoen een geslaagde rentree als prof bij Telstar, door achttien keer te scoren in 37 duels. Plet heeft in Velsen nog een doorlopend contract.

Minister: geef ook Wilders en Verdonk subsidie

Ook nieuwe politieke bewegingen als de PVV van Geert Wilders en Trots op Nederland van Rita Verdonk moeten subsidie krijgen. Dat stelt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken voor. De ministerraad spreekt binnenkort over haar voorstel.

Nu krijgen alleen klassieke politieke partijen met minimaal duizend leden subsidie. De PVV en Trots op Nederland vissen daardoor naast het net, omdat zij geen betaald lidmaatschap kennen.

Ter Horst werkt aan een wetsvoorstel voor de financiering van politieke partijen, waarin ze ook ingaat op de positie van politieke bewegingen. Wat haar betreft wordt het aantal zetels in de Tweede Kamer het belangrijkste criterium om subsidie te verstrekken.


Ter Horst: geef ook Wilders en Verdonk subsidie  (foto: DAG)

Actie en stealth tegelijkertijd met Splinter Cell: Conviction

Sam Fisher is niet blij. Zijn dochter is om het leven gekomen en Sam doet er alles aan om erachter te komen wiens schuld het is. In Splinter Cell: Conviction, die exclusief uitkomt voor de Xbox 360 en PC, gaat hij aan de slag met methodes die hij in voorgaande delen niet gebruikte. Zoals we tijdens de E3 al konden zien is de game compleet anders, maar ligt de nadruk nog wel op de stealth. De volgende video geeft iets meer inzicht in de nieuwe gameplay van Splinter Cell.

Drugstoeristen wijken uit naar Breda en Tilburg

De sluiting van de grote coffeeshop Checkpoint in Terneuzen en de sluiting van alle coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal in september drijft Belgische drugstoeristen vooral naar Breda en Tilburg. Onderzoekers van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT schrijven dat in een studie die ze op verzoek van gemeenten in de regio Breda uitvoerden.

In Breda is reeds een toename merkbaar vanwege de sluiting van Checkpoint en het strenge overgangsbeleid in West-Brabant. De stad lijkt erg aantrekkelijk vanwege de bekendheid en aanwezigheid van meerdere (bekende) coffeeshops en ander vertier zoals cafés. In de toekomst komt daar de snelle HSL-verbinding met Antwerpen bij, zeggen de onderzoekers.

Het COT waarschuwde vandaag voor de kansen die illegale drugshandelaren ruiken in Breda. Het instituut schetst een scenario met veel drugsrunners op de wegen naar België. Op drugsroutes en dealplekken zou preventief fouilleren een effectieve aanpak zijn, adviseren de onderzoekers.

De enige coffeeshop in het kleine Etten-Leur lijkt geen voor de hand liggend alternatief voor de Belgen. Maar zelfs als slechts een klein percentage van de drugstoeristen afbuigt naar het West-Brabantse dorp zal dat tot wezenlijke problemen en overlast kunnen leiden, stellen de wetenschappers.


Drugstoeristen wijken uit naar Breda en Tilburg  (foto: DAG)

Gebroken as veroorzaakte explosie Viareggio

De ramp met de vrachttrein in de Italiaanse stad Viareggio blijkt te zijn veroorzaakt door een breuk in een van de assen van een wagon. Dat heeft Altero Matteoli, de Italiaanse minister van Transport, vandaag bekendgemaakt in het parlement.

De met vloeibaar aardgas geladen wagon ontspoorde eergisteren kort voor middernacht vlak voor het station in het centrum van Viareggio en nam een aantal andere wagons mee. Vervolgens deed zich een hevige explosie voor en ontstond een hevige brand, waardoor zeker zeventien mensen om het leven kwamen.

Volgens Matteoli heeft onderzoek ook uitgewezen dat er sporen van roest waren aan de onderkant van de wagon. De minister zei verder dat hij inmiddels contact heeft gehad met Antonio Tajani, Europees Commissaris voor Transport. Ze zouden hebben gesproken over strengere regels voor het transport van gevaarlijke stoffen.


Gebroken as veroorzaakte explosie Viareggio  (foto: DAG)

John Carmack geïnteresseerd in meer iPhone-klassiekers

Binnenkort komt Doom: Resurrection uit op de iPhone, een op Doom 3 gebaseerde on-rails shooter. In een interview met ShackNews gaf id Software goeroe John Carmack aan dat er gewerkt gaat worden om andere klassiekers naar de iPhone te krijgen.

In het interview heeft Carmack het over Quake, Quake 2 en Quake 3 Arena welke waarschijnlijk niet door id Software zelf ontwikkeld zullen worden, maar wel onder supervisie:

I do hope that after Doom Classic, we'll be trying to put some other developers on the future classic titles. I don't think I'm going to personally wind up doing all of the work on Quake, Quake 2, Quake Arena on there, although I may need to go in and make sure specific things are done the way I want them to be.

Daarnaast is Carmack blij met de extra kracht die de nieuwe iPhone 3GS met zich meebrengt, hij is van plan om een demo te maken die id's MegaTexture techniek (bekend uit Enemy Territory: Quake Wars) zal laten tonen op Apples mobiele paradepaardje.


Doom: Resurrection op de iPhone

Doe de moonwalk in Battlefield: Heroes

De dood van de King of Pop heeft diepe littekens achtergelaten in hele generaties mensen, zo ook bij vele gamers. Speciaal om de pijn bij de gamers te verzachten biedt Electronic Arts nu gratis twee Michael Jackson-geÔnspireerde kostuums aan in hun gratis online shooter Battlefield Heroes.

Battlefield Heroes is een gratis te spelen variant op de bekende Battlefield-games, waarbij je met in-game verdiende punten (of later, als het spel uit beta is, ook geld) nieuwe kleding kan kopen voor jouw mannetje. In dit geval zijn er dus twee kostuums van Michael Jackson beschikbaar gesteld, gratis en voor niets. De kostuums lijken geÔnspireerd door de clips van Smooth Criminal en Bad.

Battlefield Heroes is vanaf nu in een open beta, de game valt hier gratis uit te proberen.Red Faction: Guerrilla krijgt drie DLC-packs, eerste 13 augustus

Spelers van Red Faction: Guerrilla kunnen binnenkort gaan genieten van meer spel want ontwikkelaar Volition heeft aangekondigd met drie DLC-packs te komen. De eerste van deze packs zal 13 augustus het digitale licht zien.

Dit eerste pack zal Demons of the Badlands heten en zal een single-player verhaal bevatten welke zich zich afspeelt in een nog niet eerder verkend deel van de Rode Planeet. De DLC zal voor $ 9,99 over de toonbank gaan op het PlayStation Network (Europese prijs is vooralsnog onbekend, maar verwacht € 9,99) of 800 Microsoft punten op Xbox Live (omgerekend ongeveer € 9,30). Hoelang de DLC zal duren om uit te spelen en of er nieuwe content wordt toegevoegd (afgezien van het nieuwe gebied) is nog onbekend.

De twee andere DLC-packs worden nog voor het einde van dit jaar verwacht. Hoe het zit met de komende PC-versie en de DLC is vooralsnog onbekend. Wel is bekend dat onderstaande vijf screenshots van de DLC zijn.Lees meer over Red Faction: Guerrilla in onze singleplayer- en multiplayer-reviews.

Wild doen in het Wilde Westen met Call of Juarez beelden

Vanaf morgen ligt Call of Juarez: Bound In Blood in de winkels voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360. Het langverwachte vervolg op Call of Juarez neemt spelers mee naar het Wilde Westen, waar de broertjes McCall onrust aan het stoken zijn. Call of Juarez: Bound In Blood is een first person shooter waarbij allerlei onderdelen gecombineerd worden. Nog niet overtuigd? Kijk dan naar de onderstaande video's.
'95% EU-landen tegen Verdrag'

Als alle lidstaten van de Europese Unie (EU) een referendum zouden houden over het Verdrag van Lissabon (lees: de Europese Grondwet), stemt de bevolking in 95 procent van de landen 'nee'. Dat heeft de Ierse EU-commissaris Charlie McCreevy (Interne markt) gezegd, zo meldt de Europese nieuwssite EUobserver.

In oktober wordt voor de tweede maal een referendum in Ierland over het Verdrag van Lissabon gehouden, nadat het de eerste keer in juni 2008 was weggestemd door de Ierse bevolking. In de rest van de EU-landen is geen referendum gehouden, maar in Ierland is voor elk verdrag dat soevereiniteit overdraagt een referendum verplicht.

McCreevy zegt dat de Europese politieke leiders maar al te goed weten dat het volk niets in het Verdrag van Lissabon ziet: "Ze zijn blij dat ze dezelfde vraag niet aan hun bevolking hoeven voor te leggen." De eerdere versie van het verdrag, de Europese Grondwet, werd weggestemd in 2005 toen er wel referenda werden gehouden. Nederland en Frankrijk zeiden toen 'nee'.

Het Verdrag van Lissabon is in juni 2008 door een grote meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer aangenomen, zonder tussenkomst van de Nederlandse bevolking.

Ierland: een doorn in het oog voor het Verdrag van Lissabon

Bridgestone past bandenschema aan

Bandenfabrikant Bridgestone heeft voor vier Grands Prix dit jaar de bandencompounds die ze meenemen aangepast. Het gaat hier om de races op de Hungaroring, in Valencia, op Spa-Francorchamps en op Monza.

Normaal gesproken worden er twee compounds gebruikt waar een gat tussen zit, dus superzacht en medium of zacht en hard. Bij de Hungaroring en Valencia is dit vanwege de karakteristieken van de banen niet mogelijk. Daarom worden bij deze twee races alleen de superzachte en de zachte banden gebruikt.

Voor Spa geldt dat het er koud kan zijn, dus de harde band is te hard voor het circuit, terwijl de superzachte band te zacht is voor deze veeleisende baan. Voor Monza geldt dat de harde en zachte banden te veel verschillen van elkaar. Daarom is er voor gekozen om in plaats van de harde de mediumband te gaan gebruiken.

[WBD] Haas knikkert Djokovic er uit

Tommy Haas heeft verrassend de halve finales van Wimbledon bereikt. De Duitser klopte de nummer vier van de plaatsingslijst Novak Djokovic in vier sets. De setstanden waren 7-5, 7-6 (6), 4-6 en 6-3.

Haas en Djokovic waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Beide spelers maakten regelmatig fraaie punten, maar het was Haas die in de eerste set aan ťťn breekkans genoeg had. Daarna was het aan Djokovic om de tweede set te pakken, maar de ServiŽr had aan drie setpunten in de tiebreak niet genoeg. De nummer vier van de wereld stribbelde nog wel tegen door de derde set te pakken, maar een vroege break in de vierde set werd hem fataal.

In de halve finale neemt Haas het op tegen Roger Federer. De Zwitser klopte het servicekanon Ivo Karlovic in drie sets.

[WBD] Federer klopt Karlovic en pakt record

Roger Federer is er in geslaagd om de halve finale van Wimbledon te bereiken. De Zwitser klopte servicekanon Ivo Karlovic met 6-3 7-5 en 7-6 (3).

Federer bleef rustig in de servicegames van de Kroaat en slaagde er in om zijn service te lezen. "Ik kon zijn service goed lezen en retourneren. Dat was ook vooraf ook mijn plan," zei de Zwitser na afloop. Mede door zijn eigen goede service kwam hij nimmer in de problemen tegen de Kroaat die dit jaar op het heilige gras al 160 aces had geslagen.

"Je weet dat het ontzettend moeilijk wordt om zijn service te breken. Ik ben blij dat ik toch twee keer zijn servicegame heb kunnen pakken en dat ik uiteindelijk heb gewonnen."

Daarnaast pakte Federer nog een record mee. Het was namelijk al de 21e maal op rij dat de Zwitser in een halve finale van een Grand Slam-toernooi zit. "Ik ben zo blij met dat record. 21 halve finales op een grandslamtoernooi bereiken en dat ook nog op rij. Dat is een behoorlijk aantal en het laat zien hoe constant ik ben, dat ik blessurevrij ben gebleven en dat ik heel lang mijn motivatie kan vasthouden."

Mocht Federer het toernooi winnen, dan pakt hij nog een record. Hij zou dan zijn vijftiende Grand Slam-overwinning worden, waarmee hij Pete Sampras definitief voorbij streeft.

Opwinding bij VARA over kritiek van Matthijs

De VARA heeft 'geen enkele behoefte' om te reageren op de harde kritiek van Matthijs van Nieuwkerk op De Zomer Draait Door. Dat laat een woordvoerster van de omroep weten namens VARA-directeur Vera Keur en hoofd-amusement Kathleen Warners. "Iedereen heeft recht op een eigen mening, ook Matthijs van Nieuwkerk", aldus de woordvoerster.

De top van de VARA en de makers van De Zomer Draait Door zijn in verlegenheid gebracht door een openhartig interview met Van Nieuwkerk. Uitgerekend in de VARAGids maakt hij deze week korte metten met de tijdelijke opvolger van De Wereld Draait Door, het succesvolle programma - vaak meer dan een miljoen kijkers - dat door hemzelf wordt gepresenteerd.

Van Nieuwkerk zei 'in grote verlegenheid' te hebben gekeken naar het programma dat door Froukje Jansen wordt gepresenteerd, afwisselend met Waldemar Torenstra en Art Rooijakkers. Voorts zei hij: "Het troosteloze woord zomeruitverkoop drong zich bij mij op. En niet alleen bij mij heb ik begrepen." Hij zegt zich vooral te ergeren aan het feit dat de VARA "een exacte kopie" heeft proberen te maken van DWDD.

Het interview in de eigen gids heeft binnen de VARA tot opwinding geleid, in de top maar ook bij de makers van DZDD. Op de kritiek van Van Nieuwkerk gaat de omroep niet in. "We hebben er niet veel over te zeggen. We vinden in elk geval dat iedereen mag zeggen wat hij wil. De ene keer pakt dat positief uit, en een andere keer is het wat kritischer."

Eerder moest Froukje Jansen het ontgelden in een bericht op twitter van Paul de Leeuw (óók VARA). In een van de uitzendingen werd ze hard aangevallen door een gast, Martin Simek. Ook werd bekend dat de drie presentatoren zouden worden geadviseerd een oude rot in het vak, Hanneke Groenteman.

De kijkcijfers van het programma vallen tegen. Naar DZDD kijken ongeveer 600.000 mensen minder dan naar DWDD.

"Ik heb na de eerste aflevering gekeken naar de reacties op internet en dat heeft me zeker niet gesterkt", zei Froukje Jansen na de eerste aflevering in Veronica Magazine. "Ik lees de kritiek op De Zomer Draait Door dan ook niet meer."

Voor de presentatoren was Van Nieuwkerk in het interview in de VARAGids overigens vrij mild: "Ach, laten we eerlijk zijn, wat kunnen zij er eigenlijk aan doen? Ze zijn uitgenodigd, zeiden ja en deden hun uiterste best neem ik aan."

Meer kritiek op De Zomer Draait Door lees je hier.


Opwinding bij VARA over kritiek van Matthijs  (foto: DAG)

Waakhond AFM legt DSB Bank hoge boete op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft DSB Bank voor 120.000 euro aan boetes opgelegd. Volgens de toezichthouder heeft de bank fouten gemaakt bij aanvragen van hypotheken en bij de advisering aan klanten over risico's voor de consument.

Dat maakte de AFM vandaag bekend. De financiële waakhond liet in maart al weten onderzoek te doen naar fouten bij leningen die door DSB bank waren verstrekt.

Hoogspanningslijn geknapt in Raalte

Nabij de Lageweg in Raalte is vandaag een hoogspanningslijn geknapt. De lijn maakte deel uit van de 110 kV-verbinding tussen Harculo en Raalte. Dit meldt netbeheerder TenneT.

Vermoedelijk raakte de door het warme weer uitgezette lijn de toppen van een aantal bomen. Deze zijn inmiddels gesnoeid. De draad zal spoedig hersteld worden.

Na het incident kon de stroom vrijwel direct weer geleverd worden via andere hoogspanningsverbindingen. Op deze manier kon de levering van energie aan de regio worden gewaarborgd.


TenneT start spoedig met de herstelwerkzaamheden  (foto: TenneT)
Met dank aan RvLaak voor de submit

Ubisoft: I am Alive

In augustus dit jaar (te lezen op de Ubi website ) zal Ubisoft de action / survival game 'I am Alive' uitbrengen.

De game (op de E3 2008 aangekondigd) zal zich fspelen in een totaal verwoest Chicago waarin een 10.3 schaal aardbeving flink heeft huisgehouden.
Hulp blijft uit met alle gevolgen van dien...

Het hoofdpersonage is de 27-jarige Adam die na de aardbeving op zoek gaat naar zijn ex-vriendin. Naar mate het spel verloopt zal ook de oorzaak van de aardbeving duidelijk worden.Op het forum is te lezen dat de game ook add-ons zal gaan krijgen.

De trailer en het forum met meer informatie is hier te vinden:
http://iamalivegame.uk.ubi.com/

Man laat bruid achter op toilet

Een Saoedische man vond dat het toiletgebruik van zijn kersverse echtgenote te lang duurde. Hij liet haar daarom aan het einde van hun huwelijksreis achter op het toilet van het vliegveld in Kuala Lumpur.

Vlak voor de terugvlucht bezocht de vrouw nog even een toilet op de luchthaven. Het is niet bekend hoe lang ze hier voor nodig had, maar bij terugkomst was haar man verdwenen. De vrouw begon een zoektocht en dacht dat haar echtgenoot iets was overkomen.

Uiteindelijk bleek dat de man gewoon naar huis was gevlogen. Hij vertelde zijn familie bij thuiskomst dat zijn vrouw nog in Maleisië was. De vrouw liet het er niet bij zitten en vroeg een scheiding aan.

Nuno Gomes gaat nog twee jaar door

Topschutter Nuno Gomes van Benfica heeft zijn contract in Lissabon verlengd tot de zomer van 2011. Dat maakte zijn werkgever bekend.

De 32-jarige Gomes speelt, met uitzondering van twee seizoenen in ItaliŽ bij Fiorentina, al sinds 1997 voor Benfica. De Portugees is nog altijd zeker van een basisplaats.

Nuno Gomes schaarde zich medio juni 2008 tijdens het EK in een opvallend rijtje. De spits liet op drie verschillende EK's het net bollen. Tijdens Euro 2000 kende de spits zijn internationale doorbraak door vier keer te scoren tijdens het EK in Nederland en BelgiŽ.

Gomes' werkgever Benfica beŽindigde het afgelopen seizoen op de derde plaats, op 11 punten van kampioen Porto.

Portsmouth laat vijf spelers gaan

Portsmouth heeft vijf spelers in de selectie geen nieuw contract aangeboden. De betreffende spelers zijn Noe Pamarot, Lauren, Glen Little, Djimi Traorť en Jerome Thomas. Het vijftal is vanaf vandaag transfervrij.

De spelers zijn niet de minste. Lauren speelde tussen 2000 en 2007 voor Arsenal, Traorť stond zeven jaar lang onder contract bij Liverpool.

Portsmouth onderhandelt nog met sterkhouders Sol Campbell en Nwankwo Kanu, wier verbintenissen eveneens dinsdag afliepen. "Kanu heeft de optie om een jaar langer te blijven, hij heeft dat in beraad", aldus algemeen directeur van Pompey, Peter Storrie.

Birgit Schuurman bevallen van zoon

Zangeres en actrice Birgit Schuurman is bevallen van een zoon. Dat maakte haar manager vandaag bekend. Het jongetje heet Chico.

Schuurman trouwde vorig jaar juli met regisseur en kunstenaar Arne Toonen. Chico, die eergisterochtend is geboren, is het eerste kind van het echtpaar. "Chico is zo lief en knap", liet de kersverse moeder woensdag weten. "Hij is de mooiste en de liefste en we maken het goed. We genieten lekker van elkaar."

De actrice speelde onder meer in de film Floris, de theatervoorstelling Sexual Perversity en de musical Vijf Jaar met Jou en bracht als zangeres een aantal albums uit. Samen met haar man heeft ze een online kunstgalerie.

Schuurman was eerder getrouwd met tv-regisseur Kaja Wolffers.

[Upd] Thomas Dekker niet naar Tour

Thomas Dekker gaat niet van start in de Tour de France. Dit heeft zijn ploeg, het Belgische Silence-Lotto, zojuist bekend gemaakt.

In december 2007 werd Dekker, die door de ploegleiding van Silence-Lotto uit de selectie voor La Grande Boucle is verwijderd, tijdens een onaangekondigde dopingcontrole betrapt op het gebruik van EPO. In die periode kwam de wielrenner nog uit voor Rabobank.

Marc Sergeant, ploegleider van Silence-Lotto, werd volkomen verrast door het nieuws. "Ik ben zwaar ontgoocheld. Dit is weliswaar gebeurd toen Dekker niet voor Silence-Lotto reed, maar in dienst was van Rabobank. Het nieuws komt daarom niet minder hard aan. Ik heb hem meteen op non-actief gezet en Charles Wegelius opgeroepen om naar Monaco te komen."

Update:

Woensdagochtend kreeg Thomas Dekker te horen dat tijdens de bewuste controle in december 2007 EPO is aangetroffen. Aanvankelijk was het resultaat van de test echter negatief, waardoor de Nederlander werd vrijgesproken.

Bepaalde waarden leken in de loop van 2008 echter verdacht te zijn, waarna het WADA de urine in mei van dit jaar opnieuw testte. Daaruit is dus gebleken dat Dekker weldegelijk positief was op het gebruik van verboden middelen.

Thomas Dekker niet naar Tour de France

Thomas Dekker gaat niet van start in de Tour de France. Dit heeft zijn ploeg, het Belgische Silence-Lotto, zojuist bekend gemaakt.

In december 2007 werd Dekker, die door de ploegleiding van Silence-Lotto uit de selectie voor La Grande Boucle is verwijderd, tijdens een onaangekondigde dopingcontrole betrapt op het gebruik van EPO. In die periode kwam de wielrenner nog uit voor Rabobank.

Marc Sergeant, ploegleider van Silence-Lotto, werd volkomen verrast door het nieuws. "Ik ben zwaar ontgoocheld. Dit is weliswaar gebeurd toen Dekker niet voor Silence-Lotto reed, maar in dienst was van Rabobank. Het nieuws komt daarom niet minder hard aan. Ik heb hem meteen op non-actief gezet en Charles Wegelius opgeroepen om naar Monaco te komen."

Vanochtend kreeg Thomas Dekker te horen dat tijdens de bewuste controle in december 2007 EPO is aangetroffen. Aanvankelijk was het resultaat van de test echter negatief, waardoor de Nederlander werd vrijgesproken.

Bepaalde waarden leken in de loop van 2008 echter verdacht te zijn, waarna het WADA de urine in mei van dit jaar opnieuw testte. Daaruit is dus gebleken dat Dekker weldegelijk positief was op het gebruik van verboden middelen.

FOK! lanceert de Tour-voorspeller

Na één jaar afwezigheid is er weer een Tour-manager op FOK!sport , dit keer in de vorm van een Tour-voorspeller. Hiermee heb jij de kans te bewijzen dat je de grootste Tour-kenner van FOK! bent!

Het is de bedoeling dat je een team maakt van vijftien renners, waarvan je er per dag tien uitkiest die die etappe punten kunnen halen. Voor de diverse eindklassementen kunnen alle vijftien renners punten halen. Ook kies je één ploeg, deze kan punten halen in de ploegentijdrit. Wel is er de beperking dat je slechts vijf van de vijftien zogenaamde 'toppers' kunt kiezen.

Het opgeven van je basisteam van vijftien renners moet uiterlijk gebeurd zijn op vrijdag 3 juli om 23:59 uur. De voorspellingen per etappe moeten altijd een dag van tevoren om 23:59 uur gedaan zijn. Voor een uitgebreide uitleg en puntentelling kijk je op de uitlegpagina.

Een overzicht van de deelnemende renners en ploegen is hier te vinden. Verder zullen er nog een aantal mooie prijzen geregeld worden, info hierover volgt nog.

Klik hier om je meteen aan te melden!

Heb je nog geen account? Registreer je dan hier!  

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan in de Feedback van FOK!sport  of het Feedback-topic op het forum.

We wensen je veel plezier met de Tour-voorspeller  en veel succes!

Skaten voor de Maloof Money Cup in Skate. 2 DLC

Vanaf 9 juli zal er nieuwe content te downloaden zijn voor Skate. 2. Deze DLC zal bestaan uit de Maloof Money Cup Pack, een cup die gebaseerd is op het grootste event in de wereld van het professionele skateboarden. De extra content zal in de Verenigde Staten te koop zijn voor 240 Microsoft punten of voor 3 dollar in de PlayStation Store. Waarschijnlijk zal het hier in Europa dus 3 euro gaan worden.

"Skate. 2 has been embraced by the gaming and skateboarding community across the globe, making it the perfect stage for the Maloof Money Cup's videogame debut," aldus Joe Maloof, de grote baas van Maloof Companies in het promo-praatje. "Now players everywhere can experience the world's greatest skateboarding championship and revel in the high-stakes excitement of the competition for themselves."

Skate. 2's Maloof Money Cup Pack zal online en offline events bevatten voor ťťn of meer spelers. Naast de extra events zal de add-on 250 achievementpoints toevoegen aan het spel, maar natuurlijk alleen aan de 360-versie. Volgende week zal de DLC beschikbaar zijn.


Verdachte doodt getuige in rechtbank

In het Oost-Duitse Dresden heeft een 28-jarige verdachte vandaag een getuige doodgestoken in de rechtszaal. Nadat de man de 32-jarige vrouw dodelijk had verwond, werd hij overmeesterd door de politie. Twee andere mensen raakten bij het incident gewond.

Dit maakte het Openbaar Ministerie bekend. Voor de zitting heeft volgens een woordvoerder geen wapencontrole plaatsgevonden.

De man moest voorkomen, nadat hij in 2008 een boete had gekregen voor het beledigen van een vrouw. Het is niet bekend of de vermoorde vrouw ook de vrouw is die toen door de man werd beledigd.

Crewwisselingen juni

FOK!sport zal jullie ook in 2009 aan het begin van de maand laten weten welke verschuivingen er binnen de crew hebben plaatsgevonden. Hieronder volgt een overzicht van de wijzigingen in juni.

Deze maand hebben twee voormalig Site-Admins te kennen gegeven hun tagje definitief aan de wilgen te hangen. Het gaat in dit geval om RedFever007 en ziggyziggyziggy. Daarnaast namen ook WEST, stpn en Ared afscheid van ons.

Gelukkig kregen we ook nog vers bloed binnen de sportredactie. Croccy en Muck, ook wel bekend van de PR, zijn ons team komen versterken. Tot slot hebben we JJdJ1984 bereid gevonden om zich voorlopig op de PR van FOK!sport te storten. Sinds het vertrek van Nuongirl was deze functie namelijk nog vacant.

We willen alle vertrekkende redactieleden hartelijk bedanken voor hun inzet. Alle nieuwe leden wensen we uiteraard heel veel succes in de sportredactie.


Wil jij ook deel uitmaken van de redactie van FOK!sport? Er loopt op dit moment een sollicitatie, dus reageer snel!

[Upd] Boonen krijgt vrijdag uitsluitsel

Morgen zal Tom Boonen weten of hij op 4 juli aan de Tour de France mag deelnemen. Op die dag doet het Court of Arbitration for Sport (CAS) namelijk uitspraak in de zaak rondom de ASO, de organisator van de Franse wielerronde, en de Belg.

De ASO heeft namelijk geweigerd om Boonen tot La Grande Boucle toe te laten. Het is nog niet bekend hoe laat de uitspraak in deze zaak wordt verwacht. Eťn ding is in elk geval wel zeker; de uitspraak van de rechters zal definitief zijn.

Update:

Het Belgische Sporza meldt inmiddels dat de uitspraak naar vrijdag wordt verschoven. Er zal morgen nog wel worden gepleit, maar het oordeel van de rechter wordt vrijdagochtend rond 9:00 uur pas verwacht.

Daarnaast overweeg Quick-Step inmiddels om zowel Boonen als Allan Davis een medische keuring te laten ondergaan. Alle deelnemers aan de Tour de France worden hier morgen aan onderworpen. Op die manier zou de Belgische formatie een dag tijd kunnen winnen.

Studenten wonen steeds luxueuzer

Studenten hoeven keuken en douche steeds minder vaak te delen met anderen. Corporaties bouwen vrijwel alleen nog complexen met zelfstandige woonruimte.

Op kamers gaan betekent steeds vaker: een appartementje huren. Corporaties voor studentenhuisvesting bouwen bijna alleen nog maar complexen met zelfstandige woonruimte. Studentenkamers met gedeelde keukens, woonkamers en douches worden nauwelijks nog aan het bestand toegevoegd, vanwege de huurtoeslagregels.

Dit zegt directeur Remco de Maaijer van stichting Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting. De Maaijer zou het jammer vinden als studentenhuizen, "toch een deel van de studentencultuur", zouden verdwijnen door het rijksbeleid.

In 1997 werd de huurtoeslag voor kamers van corporaties afgeschaft. In de bouwplannen van na dat jaar groeide het aandeel zelfstandige woonruimte voor studenten gestaag. De Maaijer: "Tussen 1945 en 1997 bestond 90 procent van de gebouwde studenteneenheden uit kamers. Nu is bijna 100 procent van de nieuwbouw zelfstandige woonruimte. Dit omdat het niet aan studenten is uit te leggen dat een kamer met gedeelde voorzieningen duurder zou moeten zijn dan een zelfstandig appartement met huurtoeslag."

Met name in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen worden veel zelfstandige appartementen voor studenten gebouwd. Directeur Max Derks van SSH Nijmegen: "We zouden het nuttig vinden om ook complexen met studentenkamers te bouwen. Maar als een zelfstandige woonruimte met huurtoeslag goedkoper is dan een onzelfstandige woonruimte, dan komt dat gek over."

Minister Van der Laan (Wonen) voelt weinig voor een herinvoering van huurtoeslag voor studentenkamers. Dit kost volgens hem de overheid meer geld en leidt bovendien tot ingewikkelde regelgeving. Daarnaast zou de huurtoeslag alleen gelden voor corporatiewoningen, wat volgens hem niet eerlijk is tegenover bewoners van kamers van particulieren.

Volgens de studentenhuisvesters leidt huurtoeslag voor kamers juist tot minder kosten, omdat onzelfstandige woonruimte goedkoper is, en er dus ook minder huurtoeslag voor kan worden uitgekeerd. Van der Laan heeft na Kamervragen aangekondigd dat hij aan het eind van het jaar beslist of huurtoeslag voor studentenkamers opnieuw moet worden ingevoerd.


Tijd van het traditionele studentenhuis lijkt voorbij  (foto: DAG)

Vrouwen gamen meer dan ooit

Uit een onderzoek van de NPD groep is gebleken dat er meer vrouwelijke gamers zijn dan ooit tevoren. NPD is een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar populairiteit van producten. De NPD groep is ook verantwoordelijk voor de verkooplijsten van spellen die wekelijks verschijnen.

Uit het onderzoek is gebleken dat 28 procent van de consoles bespeeld worden door vrouwen. Dat is een toename van 5 procent in het jaar 2008, een stijging van 23 procent naar 28 procent. De stijging van het aantal vrouwelijke gamers kan grotendeels worden verklaard door de Wii. Op de Wii ging het aantal vrouwelijke gamers het afgelopen jaar met 19 procent omhoog. Anita Frazier van de NPD groep zei zelf het volgende over de resultaten: "Het verleden jaar was een van de meest veranderende jaren in de geschiedenis als we kijken naar het definiŽren van het publiek voor gamen. Zelfs met de toegenomen competitie van mobiele en sociale netwerk spellen, is de groep met console gamers de groep met de meeste nieuwe deelnemers."

De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek dat werd gedaan op een groep van 20.000 mensen, van de leeftijd tussen 2 en 65 jaar. Het volledige resultaat van het onderzoek kun je hier terugvinden.

Gesink denkt aan witte trui

Robert Gesink neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Tour de France. De renner, die in dienst van Rabobank rijdt, is in elk geval ambitieus.

"De bergtrui? Nee, dat is niet iets waar ik naar kijk," liet Gesink weten. "Dat is meer voor de mensen die in een ontsnapping meegaan en geen klassement willen rijden. Al weet je natuurlijk nooit wat er op je weg komt."

Gesink heeft zijn zinnen wel op de witte trui gezet. Deze wordt uitgereikt aan de beste jongere. "Dat komt automatisch aan de orde als je voor het klassement rijdt. Al is er met Andy Schleck, Roman Kreuziger en Vincenzo Nibali zware concurrentie," aldus de Nederlander.

Daarnaast is Gesink ook nog een belangrijke troef binnen Rabobank. Mocht Denis Menchov, de kopman van de Nederlandse wielerformatie, in de bergen niet mee kunnen, dan mag het 23-jarige talent voor eigen succes gaan.

Head twijfelt aan voordelen nieuwe teams

Deze week werd bekend dat de FIA een uitzondering zou maken voor nieuwe teams die Cosworth-motoren gaan gebruiken. De huidige Formule 1-teams zullen zich in het nieuwe seizoen moeten gaan houden aan de beperking van 18.000 toeren per minuut, terwijl nieuwe teams dit niet hoeven.

In 2006 was Cosworth voor het laatst actief in de F1, voor het team van Williams. Hun 2,4 liter V8-motor ging toen over de grens van 20.000 toeren heen. Vanaf 2010 keert Cosworth terug in de Formule 1, ze gaan tegen scherpe prijzen motoren leveren aan onafhankelijke teams, dus de restricties gelden niet voor hen.

Patrick Head, medewerker bij Willams, betwijfelt of de nieuwe teams voordeel zullen hebben van deze regeling. "De Cosworth-motor verbruikt duidelijk meer brandstof dan de huidige motoren. De auto's moeten 15 kilo extra aan brandstof bij zich hebben voor een race. Dit komt neer op een halve seconde verlies per ronde en meer slijtage aan de banden"

Nieuwe datum voor NEC - FC Utrecht

De wedstrijd tussen NEC en FC Utrecht, die voor vrijdag 21 augustus op het programma stond, is verplaatst. Het treffen tussen de twee clubs is naar woensdag 30 september verplaatst.

Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, verbood het duel, omdat hij niet genoeg politie op de been kon krijgen. In Nijmegen wordt eind juli de Vierdaagse gehouden, waarna veel agenten in augustus op vakantie gaan.

Van Basten gaat analyseren

Marco van Basten keert weer terug in de voetbalwereld. De voormalig trainer van Ajax treedt namelijk in dienst bij Sport1 en zal de wedstrijden in de Champions League gaan analyseren.

"Voor het beste Europese voetbal kijk ik al jaren met veel interesse en plezier naar de wedstrijden en analyses op Sport1," liet Van Basten in een reactie weten. "Ik vind het leuk en interessant dat ik daar nu zelf ook mijn bijdrage aan kan geven."

Ook Kees Jansma, die in het verleden met Van Basten bij het Nederlands elftal werkte en tevens directeur van de tv-zender is, is blij met de komst van de voormalig bondscoach. "Ik ben persoonlijk erg blij. Dit is een team met veel voetbal knowhow. Een interessante uitdaging voor ons allemaal en we gaan bijzondere televisie maken."

Naast Van Basten zullen ook Willem van Hanegem, Wim Kieft en Marc van Hintum zo nu en dan aanschuiven. Het laatstgenoemde trio zal zich overigens ook bezig gaan houden met de Europese competities.

CD: Hollywood Undead - Swan Songs

“Cause there's no other place that I'd rather be than Los Angeles. Come on, shake it, baby. Come on, grab a drink; I wanna see you hit the flo' . You've got a fatass, but you shake it like ain't a ho”


Is het nieuwe album van Snoop Dogg uit? Eminem heeft een nieuwe single? Geloof het of niet, dit is het refrein van de Amerikaanse raprockband Hollywood Undead. Volgens de blauwe sticker die op de voorkant van de jewelcase is geplakt kunnen ‘41 miljoen fans het toch niet fout hebben?’. Dit soort uitspraken moet je echter altijd met een flinke korrel zout nemen, want hoe vaak zijn we al niet in die geniepige stickers getrapt. Hoe is het in dit geval met het eerste album van Hollywood Undead: Swan Songs?

Indurain: "Rust rond Contador beetje verstoord"

Miguel Indurain is van mening dat Alberto Contador geen volwaardig kopman van Astana is. De Spanjaard, die in het verleden vijf keer in de Franse wielerronde zegevierde, voegde daar wel aan toe dat Johan Bruyneel een potentiŽle winnaar binnen de gelederen heeft.

"Ik geloof niet dat Astana Armstrong of Contador zal bevoordelen," liet Indurain aan Reuters weten. "Armstrong heeft de rust rond Contador een beetje verstoord, maar ik denk niet genoeg om Bruyneel's plannen in de war te schoppen."

Indurain liet ook weten dat het grote aantal toppers niet voor problemen zal gaan zorgen. "Het team start op diverse andere fronten en of dat nu met KlŲden of Leipheimer is, Bruyneel kan hier mee omgaan. Al de renners zijn mannen die te vertrouwen zijn, wat kan helpen om verschillende situaties op te lossen."

De Spanjaard was in elk geval wel van mening dat er geen duidelijke favoriet voor de naderende Tour de France is. "Deze Tour is moeilijk omdat de vroege etappes zwaar zijn, net als de PyreneeŽn. Als je daar de tol moet betalen ben je op het einde niet sterk genoeg."

Man overlijdt nadat ambulance weigert te komen

Justitie onderzoekt de rol van de ambulancedienst in midden-Brabant bij de dood van een 55-jarige man uit Kaatsheuvel. De meldkamer weigerde op 19 juni een ambulance te sturen nadat om spoedeisende hulp was gevraagd. De man overleed later die dag.

Familieleden van de man belden vroeg in de ochtend met het alarmnummer met een verzoek om medische bijstand. Toen die werd geweigerd, herhaalden zij hun verzoek nog enkele keren in latere telefoontjes. Pas enkele uren daarna, toen de man al was overleden, arriveerde een ambulance bij de woning. Politieagenten die na het overlijden arriveerden, troffen de familieleden verbijsterd aan.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie benadrukt dat de ambulancemedewerkers nog niet worden vervolgd. "We willen eerst weten waar het fout is gegaan. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de inhoud van de telefoontjes. Wat werd er precies gemeld? Zou het kunnen dat de ruimte was voor een verkeerde interpretatie?" Over de doodsoorzaak van de man wil het OM niets zeggen.

De GGD midden-Brabant, die de ambulancedienst verzorgt, kon vanochtend nog niet reageren.

Huwelijk van Xander de Buisonjť uitgesteld

Het huwelijk van Xander de Buisonjé en zijn verloofde Sophie Steger is uitgesteld. De bruiloft zou op 17 september plaatsvinden, maar volgens het management van de zanger voelt de zwangere Steger zich niet goed genoeg om het feest door te laten gaan.

"Ze willen zich nu eerst concentreren op de komst van de kleine”, aldus het management vandaag. Steger is begin volgend jaar uitgerekend. De trouwerij is verschoven naar voorjaar/zomer 2010.

De baby wordt het eerste kind van Steger en De Buisonjé samen. De zanger heeft al een zoon, Sem (6), uit zijn relatie met tv-presentatrice Wendy van Dijk. Zijn huwelijk met haar werd in 2002 op het laatste moment afgeblazen toen Xander opbiechtte dat hij was vreemdgegaan.


Huwelijk van Xander de Buisonjé uitgesteld  (foto: DAG)

Banken investeren in foute wapenbedrijven

Uit onderzoek van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV en Milieudefensie blijkt dat zes Nederlandse banken nog steeds geld investeren in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen produceren en wapens leveren aan foute regimes.

"Twee jaar na onthullingen over investeringen door Nederlandse banken in foute wapenbedrijven, gaan zes grote banken hier nog steeds mee door", aldus de organisaties in een verklaring. In 2007 bleek dat ABN Amro, Fortis, ING en de Rabobank geld investeerden in producenten van clusterbommen en landmijnen.

Het met staatshulp gesteunde ING maakt het helemaal bont. De bankverzekeraar investeert zowel in bedrijven die controversiële wapens maken als bedrijven die doen aan controversiële wapenhandel. Ook is ING de enige bank die met spaargeld van klanten in beide investeert.

De andere banken doen dit minder of helemaal niet, maar investeren wel via beleggingsfondsen in foute wapenbedrijven.

ABN Amro, ASN, DSB, Fortis, Friesland Bank en Triodos investeren niet in controversiële wapenbedrijven, noch met eigen middelen, noch via beleggingsfondsen.

Bekijk ook de review over The International, een film over banken en wapenhandel.

ING stopt spaarcentjes in clusterbommen en dubieuze wapenhandel
 
Clusterbom

Man vindt nier na plaatsen advertenties

Door het plaatsen van advertenties in landelijke dagbladen is het Adrie de Graaf uit Putten gelukt een donornier te vinden. Dat meldde hij vandaag.

"We zijn nu in het ziekenhuis in Rotterdam om kennis te maken", aldus De Graaf. De Puttenaar wacht naar eigen zeggen al vijf jaar op een nier. Om aandacht te vragen voor zijn probleem besloot hij met advertenties mensen op te roepen een nier beschikbaar te stellen. De 37-jarige Maggy van Manen uit Drachten besloot te reageren.

Real Madrid haalt ook Benzema

Diverse Spaanse media melden dat Real Madrid zich heeft versterkt met Karim Benzema. De Franse spits van Olympique Lyon is reeds de vierde aankoop voor de Madrilenen deze zomer.

Na KakŠ, Cristiano Ronaldo en Raķl Albiol heeft voorzitter Florentino Pťrez wederom een belangrijke slag geslagen in zijn missie een nieuw Galactico-team te creŽren. Benzema tekent in Madrid naar verluidt een contract voor zes seizoenen. De 21-jarige aanvaller kwam de afgelopen seizoenen uit voor Olympique Lyon, waarvoor hij sinds het seizoen 2004-05 66 maal doel trof in 149 duels.

Sinds 2007 komt Benzema ook uit voor de Franse nationale ploeg, waarvoor hij inmiddels zes keer scoorde in 24 wedstrijden. Naast Raķl, Gonzalo HiguaŪn, Ruud van Nistelrooij en Klaas Jan Huntelaar is Benzema de vijfde spits in de huidige selectie van De Koninklijke. Wat het lot is voor de twee Nederlandse spitsen is nog niet bekend.

Johnny Depp gruwelt van eigen films

Johnny Depp kan zijn eigen acteerprestaties niet aanzien op het witte doek. De kinderen van de  Pirates of the Caribbean-acteur hebbben meer films van hem gezien dan hijzelf, zegt hij tegen BBC Radio 4.

"Ik loop graag weg met de ervaring van het maken van de film, maar niet met het product zelf", verklaart Depp. De acteur is momenteel in Londen om zijn nieuwste film Public Enemies te promoten. Hierin speelt hij de gangster John Dillinger.

Zelf heeft Depp zijn nieuwe film niet gezien "ik heb geen idee hoe het eruit ziet." Kennelijk is de acteur die al 44 films op zijn naam heeft niet ijdel over zijn acteerwerk. "Ik hou ervan om een karakter neer te zetten, om me in te leven, maar ik hoef niet per se het eindresultaat te zien want dan gaat het over geld en daar denk ik liever niet aan."

Zelfs tijdens het filmen kijkt de ster niet naar de gespeelde scènes: "Ik zou niet durven om naar teruggespoeld filmmateriaal te kijken of naar een ruwe versie", aldus Depp. "Ik heb geen plannen om mijn films te zien, niet een van de films".


Johnny Depp gruwelt van eigen films  (foto: DAG)

Jol polste Seedorf tevergeefs

Ajax-trainer Martin Jol heeft vorige week getracht Clarence Seedorf terug te halen naar zijn oude club. Ondanks een 'prettig gesprek' vond de middenvelder van AC Milan het nog te vroeg voor een terugkeer naar Nederland.

Jol beschouwde Seedorf als een geschikte leider voor de Ajax-selectie. "We hebben een groep met veel jonge spelers. Seedorf heeft enorm veel ervaring en voetbalkwaliteit. En met zijn positieve houding zou hij een hoop kunnen betekenen voor mijn jeugdige ploeg," legt de Ajax-coach zijn toenaderingspoging uit in Voetbal International.

Het contact tussen Jol en Seedorf verliep via sms en telefoon. "Dat was een prettig gesprek, maar Clarence maakte me duidelijk dat hij nog niet klaar is in het buitenland. Jammer maar helaas," aldus Jol.

Seedorf vertrok in 1995 na het winnen van de Champions League met Ajax naar Sampdoria. Via Real Madrid en Internazionale belandde hij in 2002 bij AC Milan. "Ajax zal altijd een speciale club voor me blijven," zegt Seedorf in een reactie. "Maar ik ben al heel lang weg uit Nederland en heb nog niet het gevoel dat ik klaar ben in het buitenland. Mijn contract bij Milan loopt nog twee jaar door."

"Aan Martin Jol ligt het niet, hij lijkt me een zeer interessante trainer om onder te werken," gaat de middenvelder verder. "Ik gun hem en Ajax het beste. We hebben afgesproken dat we contact met elkaar blijven houden. Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen."

Dinamo Kiev wil Shevchenko terughalen

Het OekraÔense Dinamo Kiev koestert plannen om aanvaller Andrei Shevchenko terug te halen naar de club.

Bij de club uit de OekraiŽnse hoofdstad brak Shevchenko in de jaren negentig door op het internationale podium. Samen met Sergei Rebrov vormde de spits een levensgevaarlijk aanvalsduo. AC Milan sloeg in de zomer van 1999 toe en haalde Shevchenko naar ItaliŽ.

In Milaan groeide Shevchenko uit tot een internationale topspits. In 2006 verhuisde Sheva naar Chelsea, waarna het bergafwaarts ging met zijn loopbaan. In Londen kwam hij nooit uit de verf, terwijl een verhuurperiode aan Milan het voorbije seizoen niets opleverde.

Nu is het Dinamo Kiev dat poogt om Shevchenko terug te halen naar zijn vaderland. "We hebben een voorstel gedaan en zijn in afwachting van een antwoord van Shevchenko," aldus Kiev-voorzitter Igor Surkis tegenover Sky Sports. "Andrei moet in samenspraak met zijn gezin nu beslissen wat de beste stap is."

'Zť Roberto op weg naar HSV'

Volgens de Duitse media, waaronder Kicker, gaat Hamburger SV zich deze week nog versterken met de Braziliaan Zť Roberto.

Zť Roberto speelde de voorbije twee jaargangen voor Bayern MŁnchen, maar vertrok daar aan het einde van vorig seizoen omdat hij het met de club niet eens kon worden over een nieuw contract. De Braziliaanse middenvelder wilde voor twee jaar bijtekenen in MŁnchen, terwijl Bayern niet verder wilde gaan dan een ťťnjarige verbintenis.

Het afgelopen seizoen was Zť Roberto (34) een belangrijke speler in dienst van Bayern. Bij HSV kan de transfervrije middenvelder wel een tweejarig contract tekenen.

Voor Zť Roberto zou HSV zijn derde werkgever worden in Duitsland. Eerder speelde de Braziliaan voor Bayer Leverkusen (1998-2002) en Bayern MŁnchen (2002-2006 en 2007-2009).

Geen XXX-games op iPhone

Firmware 3.0 voor de iPhone bracht onder meer Parental Control op de iPhone. Vrijwel direct na deze firmwarerelease kreeg de applicatie met de veelzeggende naam "Hottest Girls" een update, waardoor de bijna naakte dames volledig naakt te aanschouwen waren.
Deze applicatie werd in eerste instantie uit de App Store verwijderd omdat deze teveel bandbreedte verbruikte. Apple heeft nu besloten om de software niet meer terug te plaatsen, omdat de developer vanaf hun eigen server content heeft toegevoegd aan de applicatie, zonder toestemming van Apple. Alle andere applicaties en games die pornografisch materiaal bevatten zijn ook verwijderd.


Veel meer dan dit zul je op de iPhone niet te zien krijgen

"Apple will not distribute applications that contain inappropriate content, such as pornography. The developer of this application added inappropriate content directly from their server after the application had been approved and distributed, and after the developer had subsequently been asked to remove some offensive content. This was a direct violation of the terms of the iPhone Developer Program. The application is no longer available on the App Store."

Een review-exemplaar van een iPhone-uitvoering van het eeuwenoude Strip Poker hoeven we dus niet te verwachten bij de redactie.

ING: 800 banen weg bij verzekeringstak

ING gaat zijn verzekeringsactiviteiten in Nederland bundelen onder de paraplu van Nationale Nederlanden. Daarin gaan RVS, ING Verzekeren Retail (voorheen Postbank Verzekeren) en het huidige Nationale Nederlanden op.

De reorganisatie kost in de komende drie jaar achthonderd arbeidsplaatsen. ING verwacht dit grotendeels te kunnen opvangen met natuurlijk verloop.

Dit heeft het bedrijf vandaag voorbeurs bekendgemaakt. Het besluit past in het beleid van ING om het bedrijf eenvoudiger te maken, de kosten te verlagen en klantgerichter te werken.

De merken RVS en Verzekeren Retail houden op termijn op te bestaan. Vanaf 2011 wordt Nationale Nederlanden het verzekeringsmerk van ING. De bankverzekeraar verwacht dat de bundeling vanaf 2010 een positieve bijdrage aan het resultaat oplevert, oplopend tot jaarlijks 100 miljoen vanaf 2013.


ING reorganiseert verzekeringstak  (foto: DAG)

Uncharted 2 krijgt Cinema-mode

Soms heb je van die momenten in multiplayermatches waarvan je zoiets hebt van "ZOMGWTFBBQ!!!!11!!!EINZ!!!" en je dat moment graag wilt delen met de rest van de wereld. Uncharted 2 gaat die mogelijkheid bieden met Cinema-mode.

Co-president van Naughty Dog Evan Wells heeft bekend gemaakt dat je elke multiplayermatch kunt terugkijken met Cinema-mode. In deze modus zul je volledige controle over de camera krijgen, opnames of screenshots maken van de replay en deze uploaden. Anderen kunnen dat beeldmateriaal dan vervolgens downloaden en je 'mad run & gun skillzors' aanschouwen.

A2 afgesloten door ongeluk

De A2 is bij het knooppunt Holendrecht in de richting Utrecht geheel afgesloten naar aanleiding van een groot ongeluk vanmorgen. Twee personenauto's, drie touringcars en een met ijzer beladen vrachtwagen zijn bij het ongeluk betrokken.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten zijn er een onbekend aantal lichtgewonden gevallen door rondslingerende glasscherven. Eén van de buschauffeurs zit nog bekneld. 

De politie verwacht dat de weg tot ongeveer één uur is afgesloten, tot die tijd wordt geadviseerd om te rijden via de A27. In de richting van Amsterdam is een kijkfile ontstaan. 

Dode man gevonden in Zwijndrecht

In Zwijndrecht is vanochtend een dode man aangetroffen in het water van de Develsingel, nabij het DevelsteinCollege. De politie werd vandaag gealarmeerd door een conciërge van deze school. Volgens een getuige werd het lijk gisteren al gezien door een andere conciërge.

Er is mogelijk sprake van een misdrijf. De politie heeft de zaak in onderzoek. Onder andere de doodsoorzaak wordt onderzocht door de forensische opsporingsdienst en de recherche. Hoewel de identiteit van het slachtoffer al bekend is, wordt deze door de politie niet vrijgegeven voordat zijn familie is ingelicht.

In verband met het onderzoek van de recherche is de hoofdingang van het DevelsteinCollege gesloten. De lessen gaan wel gewoon door, via een andere ingang is de school gewoon bereikbaar.

Met dank aan Mordecai voor de submit.

Problemen voor A1GP

Een bedrijf dat onder de vlag van de A1GP valt is failliet verklaard. Enkele crediteuren hebben A1 Grand Prix Operations UK Limited op de fles laten gaan. Volgens de baas van de raceserie Tony Teixeira hadden deze bedrijven iets langer nog moeten wachten om hun geld te krijgen.

De Engelse krant Telegraph bracht het nieuws naar buiten, iets waar Teixera niet blij mee was. Vorig jaar kende de serie problemen toen nog niet alle bolides gereed waren voor het nieuwe seizoen en er races afgezegd moesten worden en er in Zandvoort minder coureurs dan verwacht aan de start konden staan.

Daarom is de Zuid-Afrikaan een tegenoffensief gestart en heeft de crediteuren beloofd om alsnog het bedrag dat zij tegoed hebben te voldoen. De veertig personeelsleden die in het failliete bedrijf zaten, zijn ondergebracht in een nieuw bedrijf. Daarnaast heeft Teixera bezworen dat de Grands Prix, waaronder die in Assen volgend jaar, geen gevaar zullen lopen.

Man wil zwemmend van Den Helder naar Texel

Gisterenavond deed een 22-jarige man een opmerkelijke zwempoging, hij probeerde namelijk van Den Helder naar Texel te zwemmen. Volgens een politiewoordvoerder was de man dan ook 'niet helemaal helder'.

Een aantal mensen die vanaf de kust stonden toe te kijken waren hem niet lang na zijn vertrek al uit het oog verloren. Hierop werd de zee afgezocht met twee boten en een van Schiphol afkomstige helikopter. De zwemmer is uiteindelijk uit het water gevist door één  van de boten en met lichte onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis.

Met dank aan Leandr voor de submit.  

Ajax strijdt om Amerikaan Onyewu

Ajax doet verwoede pogingen om de transfervrije Oguchi Onyewu binnen te halen. De Amerikaan speelde voor Standard Luik, maar mag daar transfervrij vertrekken. De afgelopen weken speelde de centrale verdediger nog in de Confederations Cup en wist daar indruk te maken.

Naast Ajax proberen ook Portsmouth, Parma, Palermo en FenerbahÁe Onyewu binnen te halen. De speler heeft in Europa al clubs in Frankrijk en Engeland versleten, voordat hij in BelgiŽ terecht kwam. Daar werd hij de afgelopen twee jaren kampioen met Standard Luik.

[IndyCar] Tony George stapt op als baas

Tony George heeft zijn functie van baas van de Indianapolis Motor Speedway en IndyCar Series neergelegd. Dit gebeurde na een vergadering met het bedrijf van Hulman-George dat eigenaar is van het circuit en de raceklasse.

Eerder doken er al geruchten op dat de positie van George onhoudbaar zou zijn geworden doordat hij te veel van het familiekapitaal in de IndyCar Series zou hebben gestoken. Daarnaast zou hij de Indianapolis Motor Speedway in problemen hebben gebracht door veel te investeren in de komst van de Formule 1 naar de Verenigde Staten.

De moeder van Tony Mari Hulman George heeft gezegd dat hij uiteindelijk besloten heeft zijn positie over te geven. "Onze raad heeft Tony gevraagd om structuur aan te brengen in onze directeurstaf om het bedrijf efficiŽnter te laten werken. Daarnaast gaat hij zich op zijn leiderschapscapaciteiten in de Indy Racing League richten."

"Hij heeft besloten dat met de samenvoeging van de open-wiel-klasses en de goede managementstructuur bij de IMS het nu tijd is om zich te richten op Vision Racing dat zijn eigendom is en nog enkele andere zaken die hij en zijn familie interesseren."

"Tony zal in de raad van bestuur blijven zitten bij alle bedrijven en zal zich in blijven zetten om met alle bedrijven vooruitgang te boeken," zei Hulman George.

Tony George zal bij de Hulman & George Company opgevolgd worden door W Curtis Brighton die momenteel nog vice-president is. Jeffrey G Belskus zal hem opvolgen als baas van de Indianapolis Motor Speedway.

Google Sites gesloten in Turkije

Op last van een Turkse rechter is de toegang tot Google Sites, een verzamelsite waar mensen zelf hun webpagina kunnen aanmaken, gesloten. Dat melden verschillende Turkse media vandaag. De pagina's zouden ruimte bieden aan sites met beledigende inhoud over Atatürk, Turkije's vader des vaderlands.

Het beledigen van Atatürk is in Turkije bij wet verboden. Een organisatie die het gedachtegoed van Atatürk beschermt, diende een klacht in tegen Google Sites en vroeg de rechter de site te sluiten. Dat verzoek is nu ingewilligd. De sluiting volgt nadat ruim een jaar geleden om dezelfde reden de toegang tot filmpjessite Youtube werd geblokkeerd.

Tegenstanders van de sluiting van hele sites beklemtonen dat ook de toegang tot specifieke plekken op verzamelsites zoals Youtube en Google Sites kan worden geblokkeerd. Overigens liet premier Erdogan zich onlangs ontvallen dat hij, net als miljoenen andere Turken, Youtube nog vaak bezoekt met een programmaatje dat de blokkade omzeilt.

Google Sites verboden in Turkije  (foto: ANP)

CBS: Nederlandse vrouwen goed geŽmancipeerd

De economische en politieke ongelijkheid tussen Nederlandse vrouwen en mannen is niet groot. Daarbij is gekeken naar werk, inkomen en politiek. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In een Europese emancipatie-ranglijst staan de Nederlandse vrouwen op de vierde plaats. De lijst wordt aangevoerd door Zweden, gevolgd door Finland en Denemarken. Een aantal nieuwe EU-lidstaten, zoals Roemenië, Malta en Hongarije staat onderaan.

Het percentage vrouwen in hogere technische en wetenschappelijke beroepen is in Nederland gelijk aan dat van mannen. Minder goed zijn vrouwen vertegenwoordigd in hogere managementfuncties.

Op het gebied van inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt Nederland een middenpositie in. Gemiddeld bedraagt het inkomen van vrouwen 64 procent van dat van mannen. Voor een groot deel komt dat omdat vrouwen vaak in deeltijd werken. Het percentage vrouwelijke parlementariërs is in Nederland redelijk groot in vergelijking met de andere EU-landen.

 


Nederlandse vrouwen goed geëmancipeerd  (foto: ANP)
 

Button had naar Sauber gekund

Oprichter van het Sauber-team Peter Sauber heeft in een column in Blick gezegd dat hij eind 2002 geprobeerd heeft om Jenson Button te contracteren. De Zwitser zegt dat hij de Brawn GP-coureur hoog heeft zitten.

"Button kwam in 2000 de Formule 1 binnen als een supertalent," zei Sauber. "Op de een of andere manier slaagde hij er in om het juiste team op het verkeerde moment te vinden. Zijn ster was vervaagd." Dit was na twee seizoenen Benetton/Renault, waarna de Brit vervangen werd door Fernando Alonso. "Eind 2002 heb ik geprobeerd om Button naar Hinwill te halen, maar dat is helaas niet gelukt."

'CIA creŽerde en steunt Taliban'

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Wayne Madsen zegt dat de VS Taliban-strijders importeerde en betaalde vanuit Afghanistan om aanslagen te plegen op burgers en coalitietroepen in Irak.

Madsen: "Dit is een klassiek verhaal van false flag-terreur. We weten dat de VS een lange geschiedenis heeft met de Taliban, dat teruggaat naar de Afghaanse Oorlog (1979-1989), waarbij de Sovjet-Unie het land probeerde te veroveren."

Dit vertelt Madsen dinsdag in een interview met de Engelstalige nieuwszender Russia Today. Madsen werkte voor zijn carrière als journalist en auteur bij de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine.

"Een geloofwaardige Westerse inlichtingenbron in Irak rapporteerde in 2007 dat een bus vol met 40 Taliban-strijders gestopt was door de Iraakse politie, waarbij de Taliban-strijders zeiden dat ze door de VS naar Irak gestuurd waren om daar chaos te veroorzaken. Voordat de politie hen kon arresteren commandeerde de Amerikaanse bevelhebbers om ze te laten gaan", aldus Madsen.

Special Forces vermomd als terroristen
In september 2005 berichtte persagentschap Reuters dat twee Britse Special Forces werden gearresteerd door de Iraakse autoriteiten nadat zij het vuur opende op de politie. De Special Forces waren vermomd als Arabische burgers en reden rond in een auto vol explosieven en wapens. Het incident vond plaats vlak voor een belangrijke religieuze dag in Irak.

VS blijft nog lang in Irak
Ook zou de VS de strijders van de Iraakse verzetsleider Muqtada al-Sadr bewapenen met materiaal om geïmproviseerde bommen te maken. Volgens Madsen deed het Amerikaanse leger hier niets tegen, omdat de Amerikaanse opperbevelhebber David Petraeus een staakt-het-vuren had afgesloten met al-Sadr.

De journalist zegt tevens dat de VS voor een lange periode geen plannen hebben om Irak te verlaten, ook al trekken Amerikaanse troepen zich sinds kort terug uit de steden. Het zou gaan om oliebelangen.

Pakistaanse president: CIA creëerde Taliban
In mei maakte de Pakistaanse president Asif Ali Zardari soortgelijke beschuldigingen als Madsen naar de VS in een interview met nieuwszender NBC. Hij zei dat de Amerikaanse inlichtingendienst de CIA samen met de door Amerika gesteunde Pakistaanse inlichtingendienst ISI 'de Taliban heeft gecreëerd'. Zardari zei dat de CIA en de ISI de Taliban nog steeds steunen.

Het vermeende brein achter de aanslagen van 9/11, Osama Bin Laden, was vroeger een protégé van de Amerikaanse overheid, ten tijde van de Afghaanse Oorlog. Ook trainde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA toen de manschappen van Bin Laden en ontwierpen zij de bunkergrotten van Tora Bora.

Taliban-leider: Taliban werkt samen met CIA
Vorige maand kwam voormalig Taliban-leider Qari Zainuddin om. De Pakistaan deserteerde uit de Taliban, om vervolgens bekend te maken dat de terreurgroep samenwerkte met de Amerikaanse inlichtingendienst om het land moedwillig te destabiliseren.

Interview onderzoeksjournalist Wayne Madsen

"Cissť wil liever naar Twente"

De transfersoap rondom Cissť lijkt zijn apotheose te naderen.Volgens Mario Been is de komst van Sekou Cissť naar Feyenoord beklonken, maar in Enschede denkt men daar anders over.

Volgens Joop Munsterman, de voorzitter van FC Twente, geeft Cissť de voorkeur aan een overstap naar de Grolsch Veste. "Ik heb dinsdagavond zijn zaakwaarnemer nog gesproken en die vertelde ons dat hij naar Twente wil", stelt Munsterman in TC Tubantia.

De preses houdt dus hoop op de komst van Cisse, maar kent ook twijfels. "Of hij ook echt naar Twente komt? Dat durf ik pas te zeggen als hij bij ons op het veld staat." FC Twente claimde eerder al een persoonlijk akkoord te hebben met de Ivoriaan, maar bereikte geen overeenstemming met Roda over de transfersom.

Feyenoord slaagde daar wel in, want coach Mario Been liet dinsdag weten dat de deal rond was. "De grote baas fluisterde in mijn oor dat het rond is. Ik ben heel blij met hem. Cissť is een talentvolle jongen die op meerdere plaatsen inzetbaar is. Hij is een jongen met enorm veel potentie. Hij is snel en fysiek heel sterk", zegt de Rotterdamse oefenmeester in het AD.

Zowel Feyenoord als Roda JC maakt op zijn clubwebsite nog geen melding van een deal.

Zwarte doos Jemenitisch toestel gelokaliseerd

De zwarte doos van de dinsdag verongelukte Jemenitische Airbus A310-300 is in de Indische Oceaan gelokaliseerd. Dit heeft de Franse staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Alain Joyandet woensdag bekendgemaakt.

Joyandet is in de nacht van dinsdag op woensdag naar de Comoren gevlogen om hulp te bieden bij de berging van slachtoffers en wrakstukken.

Voor de landing in Moroni, de hoofdstad van de Comoren, stortte het vliegtuig van de maatschappij Yemenia Air met 153 mensen aan boord neer. Slechts een meisje van veertien jaar oud overleefde de ramp.

Over de oorzaak kan de zwarte doos belangrijke informatie geven. Het was erg slecht weer toen het vliegtuig in zee stortte. Volgens de Jemenitische minister van Transport Khaled Ibrahim al-Wazeer was het toestel in mei nog grondig onderzocht. Het vliegtuig kwam uit Parijs en vloog via Marseille, Jemen en Djibouti naar Moroni, de hoofdstad van de Comoren. Deze eilandengroep bestaat uit drie vulkanische eilanden en een aantal zeer kleine eilanden.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en stelt een vraag aan een betrokkene. Vandaag gaan we voetballen kijken: 

Wanneer een minister in de Tweede Kamer iets stoms zegt, of juist iets heel verstandigs, dan is dat nieuws. Alle nieuwsprogramma’s op TV, radio en internet mogen daar dan beelden van uitzenden, en de bladen mogen citeren en een foto afdrukken.

Als twee auto’s tegen elkaar oprijden, dan is dat nieuws, en de dorpstelevisie mag de beelden van het opvegen van de op straat gevallen spatborden en koplampen vertonen.  En als de klap hard genoeg was, halen de beelden ook de landelijke televisie.

Kabinet: Weg met de regels, het is crisis!

Het kabinet gaat een aantal milieu- en bouwregels tijdelijk opzij schuiven om de bouw van woningen, windmolenparken en de aanleg van wegen te versnellen. Procedures worden verkort. Dit blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat de Volkskrant heeft ingezien.

De maatregelen vormen tezamen de 'crisis- en herstelwet', die premier Balkenende afgelopen maart aankondigde. Door de regels te versoepelen, hoopt het kabinet werkgelegenheid te creëren in crisistijd. Het geld voor de projecten is bij de onderhandelingen voor het crisispakket in maart al gereserveerd.

De wet - een verzameling van tijdelijke ingrepen - wordt waarschijnlijk nog door de ministerraad besproken voordat het kabinet op vakantie gaat. Afgelopen weken is uitvoerig overlegd met onder anderen de ministers Eurlings (Verkeer en Waterstaat), Cramer (VROM), Van der Laan (Wonen en Wijken), Van der Hoeven (Economische Zaken) en de premier.

De wet heeft betrekking op onder meer de verdubbeling van het spoor tussen Amsterdam en Almere, de bouw van bedrijventerrein het Klavertje 4 bij Venlo en de bebouwing van de Zuidplaspolder bij Gouda.

Verder staat in het plan de versnelde aanleg van zeven wegprojecten, waaronder de verbreding van de A6/A9 tussen Amsterdam en Almere, de A2 bij Maastricht en de A74 bij Venlo. Ook de aanleg van de A4 ten zuiden van Delft, waarover al meer dan een halve eeuw wordt gesteggeld, lijkt nu daadwerkelijk ter hand te worden genomen. Het is niet de bedoeling dat er later nog andere infrastructurele werken onder de wet worden geschoven.

Projecten zullen onder een soepeler vergunningenregime vallen. Warmtekoudeopslag, een milieuvriendelijke techniek om gebouwen te verwarmen of te koelen, hoeven aan minder vergunningen te voldoen. Straks gaan niet langer gemeenten over de vergunningen voor windmolenparken met meer dan zes windmolens, maar de provincies.

Het wordt voor verhuurders van woningen eenvoudiger om milieubesparend dubbelglas aan te brengen, omdat minder huurders met de ingreep hoeven in te stemmen. Ook de tijdelijke verhuur van koopwoningen wordt mogelijk.


Kabinet: Weg met de regels, het is crisis!  (foto: DAG)

Film: Drag Me to Hell

Sam Raimi is de laatste jaren vooral bekend als de regisseur van de Spider-Man films, maar voordat hij met dat soort megabudgetten mocht spelen vergaarde hij roem met de Evil Dead-trilogie. De uitbundige horror/komedies waar Bruce Campbell mede zijn iconische status aan te danken heeft. In de tijd van Army of Darkness is Sam samen met vaste co-schrijver en broer Ivan begonnen aan een script getiteld The Curse. Het project kwam echter nooit van de grond tot na Spider-Man 3. Met een nieuwe titel is de terugkeer van Raimi naar zijn roots binnenkort te zien in de bioscoop en dat schept verwachtingen voor Drag Me To Hell.

Duitse politieagenten surveilleren door Zandvoort

Wie de komende weken een bezoekje brengt aan de badplaats Zandvoort en daar een agent aanspreekt, moet niet raar opkijken als de agent in het Duits antwoordt. Heel de week lopen er namelijk twee aspirant-agenten uit Duitsland stage bij onze Nederlandse politie. De twee agenten zijn bezig met het tweede jaar van hun opleiding en kunnen zo ervaring in het buitenland opdoen.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat de Duitse dienders een boete uit zullen schrijven of je in de boeien zullen slaan. Daar hebben de twee agenten namelijk geen bevoegdheden toe. Zij zijn alleen in Nederland om ervaring op te doen.

Duitse toeristen in de badplaats waren in eerste instantie vooral verbaasd, maar zijn nu erg positief over de Duitse agenten. Het kwam ze vreemd voor om agenten uit hun eigen land tegen te komen, maar vonden het erg prettig gewoon in hun eigen taal te kunnen praten met de agenten.

Er zijn wel veel verschillen tussen de Duitse en de Nederlandse politieagenten. Zo staan de Duitse agenten 'verder' van het publiek af. Nederlandse agenten maken op het strand gewoon een praatje met het publiek, terwijl dit in Duitsland duidelijk niet kan. Ook waren de Duitse agenten erg verbaasd hoe men hier met drugs omgaat.

De hele week zijn de Duitse agenten nog in Zandvoort te vinden. Als het aan de politie Kennemerland ligt, komen er de komende jaren vaker buitenlandse stagiaires zodat zij ervaringen uit kunnen wisselen.

Met dank aan meneer draak voor de submit.

PvdA wil aanlevering softdrugs reguleren

Als het aan PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester ligt, wordt de aanlevering van softdrugs bij coffeeshops gereguleerd. Dit liet Bouwmeester gisteren in het actualiteitenprogramma Nova weten. Regulering zorgt er volgens haar voor dat coffeeshops transparanter te werk zullen gaan.

Wanneer de aanlevering gereguleerd wordt, kunnen ook kwaliteitseisen gesteld worden. Hierdoor kan vervolgens gecontroleerd worden hoe drugs worden geteeld en door wie. Volgens Bouwmeester zou er, net als voor alcohol, een apart softdrugsbeleid moeten komen. Ook leeftijdsgrenzen zouden hier onderdeel van moeten zijn.

Volgens Bouwmeester kan tegelijkertijd met de regulering en de kwaliteitseisen de illegale aanlevering hard bestreden worden. Ook de drempel voor buitenlandse toeristen moet worden verhoogd, bijvoorbeeld door de invoering van pasjes.

Het gedoogbeleid dat nu wordt gevoerd krijgt de laatste tijd steeds meer kritiek. De JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, pleitte er eind 2008 voor om softdrugs te legaliseren en reguleren. Fred Teeven, VVD-kamerlid en justitiewoordvoerder, floot de jongeren terug, maar liet wel weten dat 'de houdbaarheidsdatum' van het huidige gedoogbeleid in zicht komt.

Pieter van Geel, CDA-fractievoorzitter, heeft eerder al laten weten dat hij spoedig een einde van het gedoogbeleid verwacht. Een peiling van Maurice de Hond wees eind vorig jaar uit dat zestig procent van de Nederlanders voor legalisering van de softdrugs is.

Met dank aan Xaobotnik voor de submit.

Dode door schietpartij in Hoogvliet

In Hoogvliet (gemeente Rotterdam) is een Rotterdammer (20) gisteravond op straat neergeschoten. De man is aan zijn verwondingen overleden.

De politie laat weten dat de schietpartij op de Texasweg plaats vond en dat er nog niemand is aangehouden. Een woordvoerster laat weten dat de man over de Texasweg liep toen er meerdere keren op hem is geschoten. Verdere gegevens omtrent de schietpartij zijn nog niet bekend.

Met dank aan EZKael voor de submit.

Koe in boom

De brandweer wordt naast het blussen van brandjes ook ingezet om dieren en mensen in nood te redden. Een koe uit de sloot halen is bijvoorbeeld niet ongewoon voor de brandweer, maar een koe uit de boom bevrijden is een heel ander verhaal.

In het Brabantse Son en Breugel moest de brandweer uitrukken om een koe te redden die met haar kop vast zat in een holle boom. Ben van de Gevel, de eigenaar van de koe, had nog wel geprobeerd het jonge dier los te zagen, maar hij kreeg het maar niet met haar kop uit het gat.

De brandweer heeft de koe uiteindelijk weten te bevrijden. Met zijn zessen hadden ze een half uur nodig. "De koe bleef gelukkig wel heel rustig, dat viel me reuze mee", aldus de Sonse boer.

Met dank aan een anonieme user voor de submit.

Pitbulls vallen vier mensen aan

In de straten van Blackeberg, vlakbij Stockholm, hebben twee pitbulls vier mensen op straat aangevallen en zijn achter een hond aangegaan. Om erger te voorkomen moest de politie de honden ter plaatse doodschieten.

De pitbulls werden agressief toen hun eigenaars de pitbulls wilden scheiden. De honden beten hun baasje. "De honden gingen toen lopen en vielen nog twee mensen aan. Ook zij werden gebeten. Ze hebben daarna hun tocht voortgezet. We weten niet of er nog andere mensen slachtoffer werden van de pitbulls", laat Gert Fredlin van de Stockholmse politie weten.

Twee van de slachtoffers werden naar het ziekenhuis afgevoerd met een ambulance. De andere twee slachtoffers werden met spoed door de politie naar het ziekenhuis gebracht. Alle vier hebben zijn ernstige bijtwonden aan borstkas en benen.

De eigenaren moeten opdraaien voor de daden van hun honden: zij worden verdacht van het toebrengen van verwondingen aan derden. "Wie zijn hond niet aan de lijn houdt begaat al een overtreding. Wie zijn hond helemaal niet onder controle kan houden en de andere honden gaan aan het vechten, maakt zich schuldig aan het toebrengen van slagen en verwondingen", aldus Fredlin. 

Rigoureuze griepmaatregelen in Buenos Aires

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is de noodtoestand afgekondigd om een uitbraak van de Mexicaanse griep te bedwingen. De burgemeester heeft alle inwoners van de miljoenenstad dringend verzocht zoveel mogelijk binnen te blijven. In Argentinië zijn al 26 mensen omgekomen door het nieuwe griepvirus.

Als voorzorgsmaatregel worden scholen gesloten in Buenos Aires en omgeving en in vier andere provincies, waardoor vele miljoenen kinderen thuis moeten blijven. Eind juli start in het Zuid-Amerikaanse land de wintervakantie, maar die wordt nu naar voren geschoven.

In Argentinië zijn meer dan 1500 mensen besmet geraakt met de nieuwe griepvariant. Vooral in de dichtbevolkte buitenwijken en krottenwijken bij de hoofdstad zijn veel mensen ziek geworden.

Herdenking slavernijverleden in Amsterdam

In Amsterdam wordt vandaag de afschaffing van de slavernij herdacht. Onder anderen staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen leggen rond elf uur kransen bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.

De herdenking vindt voor het eerst plaats onder de naam Keti Koti (gebroken ketenen) Festival en is groter van opzet dan in voorgaande jaren. Zo is er voorafgaand aan de kranslegging een optocht van orkesten en dansende mensen in traditionele kledij. Die begint om 9.00 uur bij dierentuin Artis. 's Middags en 's avonds zijn er muziek- en theatershows in het Oosterpark. Op vijf podia treden circa dertig artiesten op, onder wie Boris en Sabrina Starke.

De organisatie van de herdenking is in handen van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Door een groot festival te houden, wil NiNsee meer Nederlanders bij de herdenking betrekken dan alleen de etnische groepen die het slachtoffer waren van de slavernij.

Nederland schafte op 1 juli 1863 na tweehonderd jaar de slavernij af in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Explosie op schip in de Noordzee

Op de Noordzee heeft gisteravond aan boord van een ongeladen tanker een explosie plaatsgevonden. De bemanning van het schip wist de vlammen zelf onder controle te krijgen, maar mist wel een opvarende, meldde de kustwacht.

Het is onduidelijk of het vermiste bemanningslid nog aan boord is, of in het water terecht is gekomen. De kustwacht heeft uit voorzorg helikopters ingezet, maar wordt gehinderd door mist. Het schip, dat onder Italiaanse vlag vaart, is momenteel onder weg naar IJmuiden. Er zijn geen gevaarlijke stoffen in het water terecht gekomen.

U2 begint aan wereldtournee

De Ierse rockband U2 is gisteravond begonnen aan de wereldtournee '360 degrees'. Het eerst concert had plaats in het Camp Nou-stadion van Barcelona, waar 90.000 fans genoten van oude en nieuwe liedjes van de band en van het spectaculaire podium, dat de helft van het veld besloeg.

Op 20 en 21 juli komt U2 naar Nederland. Dan staan concerten gepland in de Amsterdam Arena. De vorige tournee van de formatie rond zanger Bono had plaats in 2005 en 2006. Toen kochten ongeveer 4,5 miljoen fans kaartjes voor 127 concerten, merendeels in Europa en Noord-Amerika.

U2 bestaat sinds 1978 en verkocht tot nog toe meer dan honderd miljoen albums. De meest recente cd heet No Line on the Horizon.

Nieuwe wereldtournee U2 van start  (foto: ANP)

Kamer: laat Polen verplicht inburgeren

Polen die zich definitief in Nederland willen vestigen, moeten volgens minister Van der Laan van Integratie verplicht inburgeren. De Tweede Kamer steunt zijn voorstel, meldt de NOS.

Nu is het voor inwoners van de Europese Unie nog niet verplicht een inburgeringscursus te volgen - EU-inwoners zijn vrij om zich in alle lidstaten te vestigen. Om Polen tot inburgering te kunnen dwingen, zou de Europese wet gewijzigd moeten worden. Van der Laan laat nu onderzoeken of dat kan.

Ook wordt mogelijk een verbrede leerplicht ingevoerd voor Europeanen: ouders van een kind met een taalachterstand moeten dan verplicht Nederlands leren.

'Kroonprins moet opstappen bij DNB'

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat prins Willem-Alexander niet langer lid moet zijn van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat bleek gisteren in een uitzending van het tv-programma EénVandaag. De prins is commissaris sinds 1998. In de aanpak van de financiële crisis krijgt DNB nog weleens kritiek en PvdA, SP, VVD en GroenLinks vrezen dat ook de rol van de commissarissen ter discussie kan komen te staan.

Bovendien is een parlementair onderzoek naar de aanpak van de crisis gestart en dan zou er een probleem kunnen ontstaan als de commissarissen gehoord moeten worden.

"Ik denk dat het kabinet er wijs aan doet hem niet in deze positie te brengen", aldus PvdA-Kamerlid Paul Tang. "Een heel onwenselijke situatie", stelde SP’er Ewout Irrgang in het tv-programma.


'Kroonprins moet opstappen bij DNB'  (foto: DAG)

Celstraf geŽist voor mishandelen NS-personeel

De officier van justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Lelystad een celstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist tegen de 37-jarige M.K. uit Weesp. De man wordt ervan verdacht twee NS-medewerkers te hebben bedreigd en mishandeld.

Dat zou op 5 april zijn gebeurd op station Almere Muziekwijk, toen K. geen geldig plaatsbewijs kon laten zien. K. duwde volgens justitie een van de controleurs richting het spoor en dreigde de man op de rails te zullen gooien, terwijl er een trein in aankomst was.

NS personeel staakte na mishandeling collega's  (foto: ANP)

De hobby van een populist


“Voorzitter, al het tuig moet van de straat! En alle Marokkaanse straatterroristen het land uit. Wie onze gastvrijheid misbruikt om de beest uit te hangen, is geen Nederlands paspoort waardig.”

De TV staat op het overgewaardeerde Politiek 24. Te zien en te horen is een man die met een half weggemoffeld Limburgs accent zijn vijanden het vuur aan de schenen legt. De manier waarop hij met zijn Dragonball Z-achtige kapsel en streng gezicht het spreekgestoelte beklimt, sleurt mij mee in een draaikolk van gedachten. Hij fascineert me.

User van de maand juli: Teknomist

Het heeft een flinke tijd geduurd, maar het is weer terug: de User van de Maand! Na in 2009 al kennis te hebben gemaakt met JJH, JortK en dagdag is het nu tijd voor de volgende grote naam. Je zal hem waarschijnlijk kennen van zijn grote posthistory met zeer veel UVT-forums. Wie kan deze speciale user beter introduceren dan de mod van het UVT-forum: Houniet!
Blablabla
Dames en heren, ik stel aan u voor: Teknomist


Teknomist in de zon
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.