'Alcohol voortaan pas vanaf 18 jaar'

De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol moet worden verhoogd van 16 tot 18 jaar. Dat vindt de Adviescommissie Drugsbeleid. Volgens de commissie moet een heldere boodschap aan de jeugd worden gegeven dat het gebruik van alcohol en drugs onder de 18 jaar "niet normaal is".

Coffeeshops mogen alleen softdrugs verkopen aan jongeren vanaf 18 jaar. Maar die jongeren mogen wel alcohol inslaan vanaf 16 jaar. De commissie onder voorzitterschap van WRR-voorzitter Wim van de Donk meent dat er één leeftijdsgrens moet komen voor drugs én alcohol, die beide zeer schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van jongeren.

De commissie vindt dat het gedoogbeleid dringend toe is aan bijstelling. De coffeeshops moeten kleinschaliger worden en alleen in de behoefte van lokale wietrokers voorzien, zoals ook ooit de bedoeling was van het gedoogbeleid. Tevens moet er een 'drugsautoriteit' komen die de ontwikkelingen op de drugsmarkt volgt, stuurt, experimenten coördineert en hard ingrijpt bij overtredingen.

De adviescommissie biedt het rapport morgenmiddag aan aan de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. vanavond lekte het al uit.


'Alcohol voortaan pas vanaf 18 jaar'  (foto: DAG)