Topless zwemmen mag weer in Malm÷

In het Zweedse Malmö mogen vrouwen weer topless zwemmen. De gemeenteraad heeft unaniem toestemming gegeven voor het topless zwemmen in alle openbare zwembaden van de stad.

Het comité voor sport en recreatie stemde over een motie waarin gesteld werd dat vrouwen die een tweedelige zwemoutfit dragen ook het bovenstuk moeten dragen. Het comité verwierp de motie. Gesteld werd dat het dragen van zwemkleding verplicht is, maar dat de borsten niet per se bedekt moeten worden.

Het feministische actiecomité 'Bara Bröst' (Naakte Borsten) is blij met het besluit in de kwestie die felle voor- en tegenstanders had. Een woordvoerder stelt dat het besluit precies is wat de beweging graag wilde.

Een sociaal-democratische politicus legt uit dat het besluit genomen is op grond van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Wij bepalen voor mannen ook niet wat ze met hun bovenlijf moeten doen, waarom zouden we dat dan wel bij vrouwen moeten doen. Bovendien hebben veel mannen grotere borsten dan vrouwen," stelt hij.

De vrouwen van 'Bara Bröst' zijn het er mee eens. "Dit gaat over gelijkheid. Het is een probleem dat een vrouwelijk bovenlijf op deze manier geseksualiseerd is. Als vrouwen gedwongen worden een topje te dragen, moet dat dan ook niet gelden voor mannen?" Aldus Ragnild Karlsson in de krant The Local.  

Met dank aan HaerdenC voor de submit.