'95% EU-landen tegen Verdrag'

Als alle lidstaten van de Europese Unie (EU) een referendum zouden houden over het Verdrag van Lissabon (lees: de Europese Grondwet), stemt de bevolking in 95 procent van de landen 'nee'. Dat heeft de Ierse EU-commissaris Charlie McCreevy (Interne markt) gezegd, zo meldt de Europese nieuwssite EUobserver.

In oktober wordt voor de tweede maal een referendum in Ierland over het Verdrag van Lissabon gehouden, nadat het de eerste keer in juni 2008 was weggestemd door de Ierse bevolking. In de rest van de EU-landen is geen referendum gehouden, maar in Ierland is voor elk verdrag dat soevereiniteit overdraagt een referendum verplicht.

McCreevy zegt dat de Europese politieke leiders maar al te goed weten dat het volk niets in het Verdrag van Lissabon ziet: "Ze zijn blij dat ze dezelfde vraag niet aan hun bevolking hoeven voor te leggen." De eerdere versie van het verdrag, de Europese Grondwet, werd weggestemd in 2005 toen er wel referenda werden gehouden. Nederland en Frankrijk zeiden toen 'nee'.

Het Verdrag van Lissabon is in juni 2008 door een grote meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer aangenomen, zonder tussenkomst van de Nederlandse bevolking.

Ierland: een doorn in het oog voor het Verdrag van Lissabon