Drugstoeristen wijken uit naar Breda en Tilburg

Redactie

De sluiting van de grote coffeeshop Checkpoint in Terneuzen en de sluiting van alle coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal in september drijft Belgische drugstoeristen vooral naar Breda en Tilburg. Onderzoekers van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT schrijven dat in een studie die ze op verzoek van gemeenten in de regio Breda uitvoerden.

In Breda is reeds een toename merkbaar vanwege de sluiting van Checkpoint en het strenge overgangsbeleid in West-Brabant. De stad lijkt erg aantrekkelijk vanwege de bekendheid en aanwezigheid van meerdere (bekende) coffeeshops en ander vertier zoals cafés. In de toekomst komt daar de snelle HSL-verbinding met Antwerpen bij, zeggen de onderzoekers.

Het COT waarschuwde vandaag voor de kansen die illegale drugshandelaren ruiken in Breda. Het instituut schetst een scenario met veel drugsrunners op de wegen naar België. Op drugsroutes en dealplekken zou preventief fouilleren een effectieve aanpak zijn, adviseren de onderzoekers.

De enige coffeeshop in het kleine Etten-Leur lijkt geen voor de hand liggend alternatief voor de Belgen. Maar zelfs als slechts een klein percentage van de drugstoeristen afbuigt naar het West-Brabantse dorp zal dat tot wezenlijke problemen en overlast kunnen leiden, stellen de wetenschappers.


Drugstoeristen wijken uit naar Breda en Tilburg  (foto: DAG)