Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en stelt een vraag aan een betrokkene. Vandaag gaan we voetballen kijken: 

Wanneer een minister in de Tweede Kamer iets stoms zegt, of juist iets heel verstandigs, dan is dat nieuws. Alle nieuwsprogramma’s op TV, radio en internet mogen daar dan beelden van uitzenden, en de bladen mogen citeren en een foto afdrukken.

Als twee auto’s tegen elkaar oprijden, dan is dat nieuws, en de dorpstelevisie mag de beelden van het opvegen van de op straat gevallen spatborden en koplampen vertonen.  En als de klap hard genoeg was, halen de beelden ook de landelijke televisie.

En als er bij de fabriek gestaakt wordt, dan mogen alle omroepen beelden uitzenden van de woedende arbeiders en de teleurgestelde personeelschef.

Maar als Shata Arveliatse een doelpunt scoort in de klassieker Terrasvogels – Veendam? Dan mag slechts één omroep de beelden vertonen: de omroep die de voetbalrechten heeft. Dat is raar, want ook sportgebeurtenissen horen onder vrije nieuwsgaring te vallen. Niet in de laatste plaats omdat heel wat clubs uitsluitend hebben kunnen overleven door enorme subsidiebedragen, die door ons allemaal zijn opgehoest via de belastinginspecteur. Het voetbalnieuws is ook om die reden van ons allemaal!

Dat vindt de Tweede Kamer ook. Een meerderheid is van mening dat iedere omroep per wedstrijd de belangrijkste 90 seconden mag uitzenden. Dat is mooi, want die andere 88½ minuut bestaan toch maar uit saai gepingel. Maar de baas van de Eredivisie Exploitatie Maatschappij is nu kwaad. Want als die beelden niet meer exclusief zijn, dan worden de opbrengsten van de uitzendrechten minder waard, en komen er financiële problemen voor de voetbalclubs.

Niet mee eens. Nieuws is van ons allemaal, en dus ook het sportnieuws. En kan die Eredivisiechef mij even laten weten, wanneer hij de belachelijk hoge salarissen van die voetballers eens laat halveren? Dat helpt ook heel goed tegen de financiële zorgen van zijn clubs. Hoeven die ook niet meer hun handje op te houden voor allerlei subsidies… En dan hoeven wij de Tweede Kamer ook niet om te dopen in “Jupiler Vergaderdivisie.”