CBS: Nederlandse vrouwen goed geëmancipeerd

De economische en politieke ongelijkheid tussen Nederlandse vrouwen en mannen is niet groot. Daarbij is gekeken naar werk, inkomen en politiek. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In een Europese emancipatie-ranglijst staan de Nederlandse vrouwen op de vierde plaats. De lijst wordt aangevoerd door Zweden, gevolgd door Finland en Denemarken. Een aantal nieuwe EU-lidstaten, zoals Roemenië, Malta en Hongarije staat onderaan.

Het percentage vrouwen in hogere technische en wetenschappelijke beroepen is in Nederland gelijk aan dat van mannen. Minder goed zijn vrouwen vertegenwoordigd in hogere managementfuncties.

Op het gebied van inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen neemt Nederland een middenpositie in. Gemiddeld bedraagt het inkomen van vrouwen 64 procent van dat van mannen. Voor een groot deel komt dat omdat vrouwen vaak in deeltijd werken. Het percentage vrouwelijke parlementariërs is in Nederland redelijk groot in vergelijking met de andere EU-landen.

 


Nederlandse vrouwen goed geëmancipeerd  (foto: ANP)