Premier schrikt van felle protesten op Curaçao

Premier Jan Peter Balkenende zegt geschrokken te zijn van de 'signalen' die hij de afgelopen dagen op Curaçao heeft meegekregen. Hij zei dat gisteravond (lokale tijd) op Curaçao na afloop van de ondertekening van het akkoord over de toekomst van de Antillen.

De premier somde tijdens de persconferentie op wat hem allemaal was opgevallen. "Tijdens het Koninkrijksconcert op zondag werd de Antilliaanse gouvegrneur door demonstranten het leven zuur gemaakt. De Nederlandse zangeres Hind werd tijdens hetzelfde concert uitgefloten. Demonstranten gebruikten Davidssterren als protestmiddel. Er was sprake van een bommelding. Demonstranten uitten bedreigingen. Dat kan niet de toekomst zijn van Curaçao", aldus Balkenende.

De ondertekening van het akkoord van de bijeenkomst van de Ronde Tafel Conferentie werd ontsierd door demonstraties. Daarbij werden in totaal zes mensen gearresteerd, onder wie twee Curaçaose politici. Als gevolg van een bommelding werd de bijeenkomst gehouden op een marinebasis. "We zouden geen demonstraties moeten hebben, maar een open debat", zei de premier.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) zei het gebruik van Davidssterren door demonstranten 'totaal not done' te vinden. Ze noemde het aantal demonstranten in haar ogen 'niet groot'. Bijleveld: "Volgens mij moeten we blijven uitleggen dat de staatkundige ontwikkelingen veel goeds voor de mensen opleveren. De schuldsanering, de afspraken voor rechtshandhaving. Voor de bevolking betekent het heel veel."

Protesten op Curaçao nakomst Balkenende  (foto: ANP)