Interview met 'Dokter God'

 In Nederland lopen er in de underground kerk-scene figuren rond die beweren dat ze AIDS en homofilie kunnen genezen door te bidden. We weten niet wat we erger vinden: het naïeve idee dat je een verschrikkelijke ziekte als AIDS kunt weghalen door liederen te zingen of het kwaadaardige idee dat homofilie een verschrikkelijke ziekte is.

Lara Bakema van Vice Magazine besloot op zondagmiddag met een van deze christelijke gebedsgenezers te praten. Voorganger Kuijper van de Pinkstergemeente in Rotterdam (zie foto), gebruikt onder andere slaolie om zijn onderwerpen te genezen. Wauw.

Even een voorbeeld. Ik ben na een nacht vol zonden besmet met HIV. Kunt u mij weer gezond maken?

Ik ben er absoluut van overtuigd dat dat kan, ja. In samenwerking met, en op grond van Gods woord. Maar God is geen kwartjesautomaat. Ik kan niet zeggen: “Heb je AIDS? Kom maar hier, ik bid voor je en dan ben je genezen.” Dat is te kort door de bocht.

Het lijkt me inderdaad sterk dat u met een aai over mijn bol mijn imuunsysteem weer ok maakt.

Het gaat ook veel dieper dan dat. In de Bijbel staat bij Jacobus:5 dat als er iemand ziek is, laat die dan de oudste van de kerk bij zich roepen, laat die dan gebed uitspreken en laat hem de zieke zalven met olie. Ik gebruik overigens gewoon slaolie. Die staat voor de heilige geest en het zit hem in de bekrachtiging van het gebed wat over de zieke wordt uitgesproken. Het gebed kan leiden tot genezing. Maar soms ook niet.


Ok, slaolie als medicijn tegen AIDS dus. Als iemand gewoon doodgaat; had God op dat moment dan soms een off-day?

Nee, God heeft nooit een off-day. Het werkt niet bij mensen die zonder God leven bijvoorbeeld. Die kunnen niet gaan verlangen dat Hij hun zal genezen. Bovendien heeft een zondige levensstijl heeft nu eenmaal in-vloed op het krijgen van ziektes. Als ik mij bijvoorbeeld onthoud van seksueel verkeer met mannen, maakt dat de kans op het krijgen van AIDS een stuk kleiner.

Kunt u voorbeelden geven van mensen die u wel succesvol heeft genezen van AIDS?

Er is bij mij nog niemand aangekomen die genezen wilde worden van AIDS. Ik geloof wel de verhalen over mensen uit Afrika die door veel bidden van AIDS zijn afgekomen. Ik weet dat God hiertoe in staat is.

U blijft vaag. Kunt u het nu wel of niet? Wij willen een concreet voorbeeld van dat u iemand gered heeft van een slopende, dodelijke ziekte!
Ikzelf had verkalking in mijn schouder. Ik kon mijn arm niet optillen. Toen ben ik naar een andere voorgan-ger gegaan voor een genezend gebed. Samen hebben we gevraagd; “wilt U mij genezen?” Gaande de week merkte ik dat ik mijn arm helemaal omhoog kon doen. Aan de gemeente heb ik toen een before- en after foto van mijn schouder laten zien. Toen kon ik met bewijs zeggen: Kijk, God heeft mij genezen.

Hmm. U claimt ook homoseksuelen te kunnen “genezen”. Ziet u homo’s soms als zieke hetero’s?

Seks hebben met mensen van hetzelfde geslacht is een zonde. Een geest die in zonde leeft is per definitie al ziek. Door samen veel te bidden heb ik mannen ervan weerhouden om seks met andere mannen te hebben. In die gevallen heb ik genezen. Maar bij sommigen zit die geaardheid zo diep, dat genezing een lang en pijnlijk proces is waar veel counseling en natuurlijk bidden mee gepaard gaat. Helaas is soms alles tevergeefs en komt men nooit helemaal los van die gevoelens. Ik ken een paar homoseksuele Christenen waarbij het niet gelukt is en ik kan je vertellen dat hun geest niet gezond is.


Kortom, uw gebedsgenezingen zijn niet bepaald effectief.
Of ik nu wel of niet kan genezen is in feite helemaal niet belangrijk.


Waar het om gaat is dat de mensen al-leen nog maar bezig met het materialistische, en daarmee bedoel ik ook hun lichaam. Ik zie dat men het lichaam verheerlijkt als een soort afgod, en wanneer het stuk is, moet het zo snel mogelijk gemaakt worden. Ze vergeten hun geest, en waar die heengaat na de dood. Dat is belangrijk. Het lichaam is slechts een aards pakje wat je met je meedraagt tot je doodgaat. Zodra men dat gaat beseffen, ben ik ervan overtuigd dat er meer succesvolle genezingen zullen plaatsvinden.

Tekst: LARA BAKEMA
Foto's: JOSHUA BAKARBESSY

Met dank aan Vice Magazine Lees op de site van Vice Magazine meer interviews en andere leuke artikelen.